![]() |
JBL SRX 815p
Molim neko ko ima Jbl Srx815p zvucnike ili je vec koristio, da mi napise , kakve su, jer hteo bi da ih kupim .
Koristio sam vec Rcf715a, QscKw152 , Rcf315a. Hvala unapred za pomoc. Koristim za Dj zurke, 100-200 ljudi. |
Na ovoj temi se spominju.
|
Puno ti hvala
Dodato: Procitao sam na onom stranu sta su pisali , ali bas konkretno niko nije pisao da je imao i radio bas sa ovim zvucnicima. Mene interesuje kvalitet zvuka, snaga basa, koliko je jak , koliko moze da izdrzi. Hvala unapred |
1 Privitaka
Pročitaj malo pažljivije, ovdje se konkretno hvali ta kutija, kao i komponente u njoj.
Ako te ta informacija ne zadovoljava, možda se netko javi na temu s još iskustava. Ono što je očigledno, u odnosu na RCFe koje si koristio, dobit ćeš za klasu bolju kutiju. Mislim da je JBL u prednosti i u odnosu na QSC. |
E pa stvarno, ovo sam preskocio. Mislim da ce mi ove zvucnike biti dobro. Bas ono sto sam trazio. U istom velicinu dobijem vecu snagu i kvalitet. Bas puno ti hvala za pomoc i sto si tako brzo odgovarao i pomagao oko diskusije .
|
ja imam SRX 815p, evo vec godinu i nesto...Odlicna kutija, i vise nego odlicna, neverovatan bass, neverovatna masa, iz dvosistemske kutije tezine 28 kila,koliko sam ja do sada cuo i probao kutija, nista u tom cenovnom rangu nema takvu snagu, SPL, i takvu kolicinu bassa iz jednog satelita...jako cist, precizan ton, ima svoj DSP, mozes da pravis i cuvas presete, da je povezes na komp i da je tvikujes kako tebi odgovara i sl...U svakom slucaju jaka ko crna zemlja, a ujedno jako precizan cist ton, svaka preporuka, bez zamerke
|
E super, hvala Milane. Znaci istina ono sto sam cuo , da stvarno ima vise bas snage prema ostalih kutija. Jer imam ja dva subwofrea od 1000wati ( db Technologie sub18d ), ali tamo gde ne treba toliko basa, na pr . zurke za starije gerenacije, da nen nosim i sub, nego samo satelite i da i od njih da dobijem toliko basa koliko mi treba. A za srednji i visoki ton mislim isto lep i cist. Ali to vec preko EQ moze da se šteluje. Hvala ti , mnogo si pomagao.
Pozdrav svima Dj D71 |
ima neverovatno puno bassa za jedan satelit, tako da ces sigurno biti zadovoljan...ja se jedino kajem sto nisam uzeo 835, trosistemke, jer mi za svirku trebaju, i taj srednjak bi samo bio jos slag na tortu :) videcemo, o tom potom :) pozz
|
Da da , i ja sam čitao da 835 ima puniji srednji ton . Samo što meni za Dj razglas nije baš toliko potrebno , jer na žurkama , naročito kod 18. rođendanima najvažnija je bas bas i bas, pa posle ostalo, i još oduzima mesto kod transporta. Pa mislim da će 815 biti baš ono što sam već tražio odavno. Naravno kod žive svirke jako važno da ima lep srednji ton zbog pevanja, da kako se čuje glas. Ti imaš band? Ili nešto drugo sviraš?
|
Sviram klavijature, aranzer
|
Lepo. Srećno u buduće.
|
Ma dzaba ti i srx ako ih neces koristiti sa subovima.
|
U stvari 90% uvek idem sa subovima, jer znam da oni su odgovorni za onaj pravi bas. Samo sam mislio da ako imam neke manje žurke gde nije potrebno tako jak bas, onda bi nosio samo srx-ove.
Ali tamo gde je žurka već gori i ima sve i svašta ( disco, techno, ....), tamo je uvek kod mene plus dva db Technologie sub18D. Dodato: Milan$, Da li si ikad gurao srx do limitera? Ili nije ti bilo potrebno još tako glasno da sviraš? |
nikad mi nije trebalo tako jako da ih guram iskreno, nprmier PRX dok sam imao desavalo mi se da se upali limiter povremeno,i da ugasi kutiju na po par sekundi...na Srx takvih problema nisam imao, nisam imao potgrebe da ih ikad tako jko napinjem, a mogu dooosta da trpe i da budu glasne, samo ja stvarno nisam imao takve potrebe do sad...Inace veruj da ces 100 ljudi pa mozda i malo vise bez ikakvih problema da odradis s njima, i a ce biti bassa ko u prici...Skoro smo iznajmili Variline sistem za neku proslavu, i dosao renter postavio ih, a nase srx postavili sa strane u coskovima kao dopunu za neku proslavu i pustili sve, i seta onaj renter oko SRX-a i ne moze da veruje kakav druk imaju, kaze da se covek jako iznenadio snagom i bassom, tako da ono eto iz prve ruke...naravno uvek je bolje s binovima naravno, to je ono kako bog zapoveda, ali kazem zavrsice ti one sjajno posao i bez binova za manje ivente, sigurno..;pozz
https://www.youtube.com/watch?v=xP2R2VrS_48 |
Hvala ti puno za odgovore i sto si mi dao čistu sliku oko te kutije .
Sad nema dilema da ću kupiti ove zvučnike. Puno ti hvala još jednom Milane. 🎶👍🎤🎧🎹🤝 Pozdrav DjD71 |
Nema na cemu..Nego ja ovih dana gledam nesto po netu SRX835p, pq nesto da priupitam..nesto procitah na stranom forumu pa onda videh i u specofokacijama da je razlicita disperzija, iliti ugao zracenja izmedju 815 i 836, a imaju u stvari skroz istu hornu i drajver, a 835 ima jos srednjak, i sad po forumima citam da 835 baca uze zbog njene horne a horna je kako vidim ista...inace u specifikacijama kod 815 ugao je 90*50, a kod 835 je 60*30, a kazem to je ista horna...pa gde je tu fora? jel to nesto u oko ovog srednjka kod 835?
|
U pravu si , imaju razlicite bacanja ugao horna.
http://www.jblpro.com/ProductAttachm..._Datasheet.pdf http://www.jblpro.com/ProductAttachm..._Datasheet.pdf To sigurno zbog srednjaka. Znaci onda manji 815 baca sire , a veci 835 baca uzi direktan pravac. Proba cu da nadem negde na netu ili negde na forumima gde pise nesto vise o tome. Stvarno je interesantno. |
pa jedino zbog srednjaka, s obzirom da su im horne na visokima iste..
|
Horne jesu iste ali im je rez drugačiji (3khz vs. 2,4khz). Zbog toga, a zajedno uz srednjotonac koji preuzima dio srednjih visokih je disperzija nešto drugačija. Ali ja to ne bih uzimao kao neki nedostatak. Model 815 je definitivno bolja opcija za rad jednog DJ-a, a isto tako je 835 bolji za live band zbog bolje pokrivenog srednjeg spektra koji je presudan za čiste i prezentne vokale.
|
Ma dzaba ti i srx ako ih neces koristiti sa subovima.
Samo onaj ko nije cuo kako zvuci srx moze tako da prica.i ne samo sto ima basa vec ima pravi prirodni mekani bas ,naprotiv, mene vise odusevljuju u full range kad sviraju na jedno 70% jacine,tu je vec pravi uzitak slusati kako zvuci bas iz ove kutije,Milane pa ti kad vezes ove kutije uz soundcraft mikser kod tebe nema vise zime;) |
Pogledajte malo bolje. Horna nije ista. Kod 835 je prilicno dublja i stim usmerenija.
|
@Alekso bas to drugar, jos ako predjem na 835, bice ti prava bombonica, iskreno se nadam :)
@MarjanMilosevic ja onako odokativno bacio pogled u specifikacijama i delovale mi isto, bas cu proveriti opet...pozzz |
Malo sam pogledao detaljnu specifikaciju i Crossover Frequencija nija ista . Znaci zbog toga nije ista ugao.
http://www.jblpro.com/ProductAttachm...%2020%2015.pdf http://www.jblpro.com/ProductAttachm...%2020%2015.pdf |
Odakle je krenula informacija da su horne iste ?
Jbl je javno objavio pdf "komponent part list" i napisao da horne nisu iste,kao sto je milosevic vec okom primijetio. http://www.jblproservice.com/pdf/SRX...REV_A_0716.pdf http://www.jblproservice.com/pdf/SRX...REV_A_0716.pdf Cini mi se da su napisali da su obje horne u 835p (mid/hi) 60 x 40 Dok su za 815p napisali da je horna 90 x 50 Sto bi se reklo u narodu ne moze i pare i jare. 835 ica ce bacit dalje ali ce bit uzi snop pa necete u strane dobro pokrit kao sa 815. Bitno je samo potrefit ono sto vama treba :D |
Na slikama su delovale identicno, iz obe kutije, slucajno sam negde procitao na stranom forumu da raspravljaju o pokrivanju prostora ovih kutija, i tek onda videh u specifikacijama da su razlicite, mada pre toga to uopste nisam proveravao, jer su mi na slikama horne delovale identicno, uopste nisam primecivao da je kod 835 uza horna...nego jedno "glupo" pitanje :) sta bi se desilo ako bih promenio hornu na SRX835 i stavio onu kao iz 815? Horna u 815p je ona najobicnija jbl-ova iz JRX-a, i to nije izdatak za te horne, mogu se naci dosta dzabaleska, pa ako bih ja uzo njih i stavio ih u 835? Da pojasnim - kako citam po stranim forumima, oni su svi misljenja da je 835 dizajnirana za malo jace svirke, i to uglavnom na otvorenom pa je tako i zamisljena horna da baci sto dalje...meni s druge strane to ne igra ulogu, jer ja retko sviram na otvorenom, vise mi trebaju za sale i proslave, i da to malo vise baci u sirinu nego u daljinu, tako da sam zadovoljan kako to pokriva 815p, ali bi mi bas dobro dosao taj srednjak koji ima 835, pa eto palo mi na pamet da ako bih uzo 835, promenim hornu, i u principu dobijem istu kutiju kao 815, koja isto pokriva samo ce imati jos taj srednjak, koji mi je dosta bitan za vokale i neke instrumente :) napisite kako ga cenite :) pozz
Dodato: p.s. zaboravih da dodam.../onda bi verovatno trebao i hornu za srednjak da promenim na isti ugao kao i za visoki? |
Time ćeš napraviti samo štetu i smanjiti potisak kutije. Kada se u zvučnoj kutiji nalazi više drivera potrebno je pravilno odrediti njihovu poziciju kako bismo iz "vremenski poravnali". Nije slučajno što se u obje kutije nalazi isti driver ali je postavljen na različitim hornama. U skladu s tim, i promjena horne za sredonjotonac bi dodatno narušila cjelokupnu efikasnost kutije jer je sigurno da je JBL to odradio najoptimalnije za kutiju te namjene i s tim komponentama.
|
Onda bi mozda mogao dati i drugo ime kutiji :D
Ja nebi kvario ono na sto su inzenjeri potrosili puno truda da ukarikaju. Pogotovo inzenjeri jednog takvog branda. Vise sam za opciju ako je neko kreativan da radi kutiju ispocetka. Sve te komponente koje se nalaze u toj kutiji se mogu vjerovatno kupiti. Tako ne platis konacan proizvod,nisi platio inzenjere,mozda prodjes jeftinije. Ali slucajno znam puno takvih pokusaja,i uglavnom ne ispadne dobro :D Mozda ipak oni inzenjeri imaju nekakvog znanja iskustva opreme i ko zna sta sve. |
Ovo je samo jedna od brojnih karakteristika (vezano uz Milanovu ideju) na koju se mora paziti kod izrade zvučnika. Kada bi bilo dovoljno samo ugraditi zvučnik/driver u kutiju, onda bi svaki stolar izrađivao zvučnike.
Na žalost, postoje stolari koji tako i zarađuju novac. U jednoj turi odrade neki stol za susjeda, a od ostatka materijala sklepaju zvučnik. (za susjedu) :D |
pazi, znam bar 10tak takvih zvucnika koji donose pare svaki vikend :D ali opet kazem svaka cast na hrabrosti, i to se ceni :) inace da pravim sam kutije nemam nameru, to je bacanje para, mozda to i fino zazvuci, a dalja prodaja je igra bez granica...Ja radim svirke do 200-250 ljudi max, i meni za te varijante ipak vise treba da to baci u sirinu nego u daljinu, nije to neki preveliki broj gostiju da su oni toliko rastrkani po sali, da mi sad treba da kutija baca tako usko a daleko...ipak mi vise znaci da ide malo u sirinu...ali bi mi bas dobro dosao taj srednjak koji ima 835...e sad jbg, videcemo, 815p radi jako lepo i jako, ali taj srednjak me bas golica :) videcemo, da zavrsimo najpre binove iz iste serije, pa cemo videti sta cemo sa satelitima..pozz i hvala u svakom slucaju
|
Jesi li ti nezadovoljan sa srednjim tonovima 815-ice.
Mozda ih imas dugo pa ti postalo dosadno,pa ti se nesto mijenja. Ja nebi nista trazio preko toga. Samo dobre basove i zdravo. Znaci li nekome sto je 835-ica teza za jos 10 kg,na ionako tesku 815-icu :) |
bassa ima ko u prici, a srednji su blago uvuceni, tipicno za jbl...nije to neka greda, kutija radi izvanredno, ali ova sa srednjakom, mislim da bi bila prava mera za live svirku celog benda, gde ima i bubnjeva i po kojeg zivog instrumenta.pozz
|
Milan$, do sada koliko sam pročitao oko te dve kutija ( 815 i 835) jeste to , da je 815 više odgovara za mobil Dj posao, jer tamo sasvim drugo svira i pusti se pesme u mp3 format , gde su razlicite kvaliteta snimljeni mp3 pesme. A još je manji i bolji je za nošenje i za montiranje. A 835 je baš za bandeve koje zahtrvaju taj trisistemski zvuk , gde su posebno montirani bas, srednji i visoki tonivi. A za ono što si pitao za ugao zračenja glasa, mislim da je i 835 zna toliko da pokriva teren koliko je tvoj 815 sad. Nisam čuo uživo kako radi , samo iz ostalih foruma ono što pišu.
Pozzzd |
Trenutno vrijeme na Forumu 09:31 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org