YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Yamaha (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Tyros + juzisound podesavanje (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=30480)

mladen.lav 06.12.2017 02:42

Tyros + juzisound podesavanje

Pozdrav drugari

kako da povezem juzi i tyros tako da mogu da memorisem boje sa juzia na tyros na OTS ili registracije ne bitno..... da li zna neko?

naime ja sam spoijo midi kablom i juzi svira, ali ne znam kako da namjestim da se boja vidi na tyrosu, tj da je mogu snimiti na odredjeni ritam....

dmmacak 06.12.2017 08:34

Malo mi je ne jasno šta si naumio tačno da postignes. Ja imam tyros i juzi da bih menjao sa tyrosa boje na juziju moraš se odreći jednog upera recimo Right 3.
Da razjasnimo šta se dešava sa midijem . Što se tiče midi podataka koji se koriste u tom slučaju su notni podaci i kontrola podaci. Znači Tyros šalje podatak u juzi koja je dirka pritisnuta i koliko i ako se koriste kontrole bender, modulacija, expresion padala takodje i program change podaci (promena boje), znači sve to se šalje iz Tyrosa u Juzi, a isti pri pri tom prima sve podatke sto mu mi pošaljemo. Da bi dobio nazive boja sa Juzija na Tyrosu moraš to da napišeš na Tyrosu.
Ja ću dati primer kako sam ja koristio na Tyros2 i juziju.
Prvo podesiti midi
Taster Funkcion pa midi i u prvom prozoru odčekirati Right 3 u donjem desnom uglu.
Tab taster dok ne dodjemo do Transmit i tu trebaju da bude čekiran Right 3 i podnesem na CH 1. Svi ostali partovi treba da budi prazni.
Zatim na Tyrosu izabrati neki fabrički boju koju ne koristimo onda izaberemo boju na juziju i držimo pritisnut taster Enter dok na juziju ne počne da treperi broj boje. Zatim tu boju na Tyrosu ući u voise set up i sačuvati je na nekoj lokaciji sa nazivom kakvim hoćemo.
To je čitava procedura pišem bez klavijature pa mi je teško da jos detaljisem.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

mladen.lav 29.01.2018 13:44

pokusao sam i imam jedan Problem pa i ujedno i pedno pitanje :D

da li moram na svaku posebno fabricku boju tako nasnimiti neku sa juzia?
Znaci ako zelim da zovem sa tyros-om 100 boja sa juzia onda moram na nekih 100 fabrickih boja nasnimiti jednu sa juzia i njih staviti na upper3?

dmmacak 29.01.2018 14:59

Citat:

Originalno postovano od mladen.lav (Post 300009)
pokusao sam i imam jedan Problem pa i ujedno i pedno pitanje :D

da li moram na svaku posebno fabricku boju tako nasnimiti neku sa juzia?
Znaci ako zelim da zovem sa tyros-om 100 boja sa juzia onda moram na nekih 100 fabrickih boja nasnimiti jednu sa juzia i njih staviti na upper3?

Pokusacu da objasnim koliko mogu prostije.
Svaki instrument da kazemo boja na bilo kojoj klavijaturi ili modulu, ili već sve elektronsko što reprodukuje zvuk, ima svoju adresu. Da bih pozivao boje sa Juzija preko klavijature, moraš poslati podatke "adresu" na Juzi. Adresa je u stvari Program Change (PC) podatak. Da bi bilo moguće poslati "adresu" potrebno je obaviti neka podešavanja u klavijaturi i na Juziju. Na Klavijaturi treba podesiti da šalje Program Change (PC) a na Juziju da prima taj podatak. To se radi u Midi podesavanjima. Tyrosovi modeli do T5 imaju ograniceni custom voice na 128, ili, da kazemo na naški, ogranicen broj lokacija na koje mozemo da upišemo semplovane boje. Zato sam predložio da se koriste adrese od fabričkih boja jer njih ima dosta koje ne upotrebljavamo.
Znači kada podesimo Midi podatke i na klavijaturi i na Juziju izaberemo boju na klavijaturi izaberemo boju na Juziju i držimo pritisnut enter taster na Juziju, i automatski se kopira adresa sa klavijature na Juzi.
Ne znam kako od ovoga prostije objasniti. Ja slabo poznajem engleski ali sam opet uspeo sve sam da uradim. Tako da savetujem svima da slobodno pregledaju uputstva od instrumenata i slobodnonda isprobavaji na istim. Nećete ništa pokvariti ako se malo istraži i pokuša nešto.

mladen.lav 29.01.2018 15:06

pa tako sam ja i uradio kako si objasnio i sve radi fino, ali me malo buni sto na jednu boju na tyrosu mogu samo jednu boju sa juzi da snimim to znaci koliko Imam fabrickih boja toliko mogu i juzi boja "nasnimim" preko iste....

ostalo manuelno preko tastature od juzi... jesam u pravu?

dmmacak 29.01.2018 15:22

Pa da jedna fabrička boja je jedna sa Juzija. Samo što Juzi ima ograničen broj na 128. Ne mozes više od toga da pozivaš preko klavijature. Ali i ne znam šta će ti više. Boje iz klavijature + 128 sa Juzija. Sasvim dovoljno možda i previše.

NordX 20.01.2019 22:25

Isto me zanima, samo sto ja imam Triton Classic od skoro.

E sad, uspeo da povezem sa Tyrosom na Right1 i sviram na Tyrosu boje od Classica.

Sad bih hteo da napravim registracije gde cu da pozivom registracije pozovem boju sa Classica, kako je to moguce izvesti?

Da napomenem,da ne bih da diram Custom Voice, mogu li neke Fabricke da memorisem a da pri tom ne gubim efekte, i da se ne mesaju brojevi boja? Posto sam vec sve probao,ali ne mogu da provalim gde gresim, u tome.

Memorisem registraciju i MIDI postavke recimo sa Classica 55, pozovem u registraciji on mi pozove npr.boju pod brojem 10.

Nadam se da me razumete.

@Casper, pomazii :D:D:D

casper 21.01.2019 00:50

Bolje će ti pomoći @dmmacak jer ima više iskustva u tome ali koliko sam te ja shvatio, ti pričaš o mjestima/brojevima u klavijaturi. PCG je nešto drugo, fixno je za svaki sound i po tim "brojevima" su "povezani" soundovi jedne i druge klavijature.

NordX 21.01.2019 16:14

Hvala Casper.

@dmmacak,moze li pomoc? :)

dmmacak 21.01.2019 22:44

Nazalost nemam vremena zbog obaveza, problem je samo sto je to dosta velika tema za onog ko ne razume ni malo ili vrlo malo oko midija. Za kompletno objasnjenje je potrebno napraviti tutorial kao sto je @Casper napravio sve sa slikama, ali posto nisam iskusan u pravljenju istih, treba mi dosta vremena da to bude kako treba sto bi rekli za vjek vekova.

Evo nesto brzinsko[emoji4] Posto je moguće kod Yamahe iskoristiti song i menjati ga pomocu registracija, po meni je to mnogo praktičniji nacin. Sad je pitanje dal bi samo da menjas zvukove na Korgu preko registeacija ili bi jos i da koristis dirke sa Yamahe???

NordX 22.01.2019 12:15

Menjao bih zvukove na KORGU preko registracija i koristio bih dirke od Tyrosa :)

dmmacak 22.01.2019 12:35

A i ja zurim pa nisam dobro objasnio mislio sam da li bi svirao na Tyrosu a da se cuju zvukovi sa korga ili bi samo da menjas zvukove na korgu sa yamahe (registracijama )?

NordX 22.01.2019 15:38

Bas tako, i jedno i drugo.

dmmacak 23.01.2019 00:58

Onda ima malo vise posla. [emoji4]ja bih npr Right3 sa Yamahe iskoristio da mi svira Korgove zvukove a uzeo bih jedan part u Songu za menjanje istih.
Znaci napraviti registracije tako da kada hocemo da sviramo na Yamahinim dirkama a da se cuju zvukovi sa Korga bude ukljucen i Right 3 i napraviti odgovarajuci Song sa kojim cemo da menjamo zvukove.
Posto nije klavijatura uz mene pisem malo napamet. Znaci prikljuciti midi kabal Yamaha Out a Korg In. Zatim na Yamahi taster Function pa Midi, na toj prvoj stranici ucitamo Midi Off. I pritisnemo taster Edit. Zatim sa tab tasterima do Midi out kartice. Na Right 3 partu postavimo kanal 1. (Predpostavljam da je tako podeseno na Korgu) i tu odcekiramo PC. Na Song partu 1 postaviti isto kanal 1. Tu odcekiramo Note. Sad bi trebalo da se cuje zvuk sa Korga kada je aktivan Right3.
Potrebno je napraviti Song da u prvom partu sadrzi program change podatke
I to da se gadja sa podacima iz Korga. Odnosno broj MBS LSB I PG od kombinacije ili programa koje želimo da pozovemo.
Za sad cu toliko....kad stignem nastavljam...

NordX 23.01.2019 01:29

Uspeo sve to, samo ne znam kako da podesim brojeve da mi budu isti i tamo i ovamo :D

Odnosno MSB LSB i slicno, jer pritisnem jednu registraciju odnosno u registraciji br.1 onda mi bude boja na KORGu pod brojem 55, ja memorisem tako, stisnem pono,on neku drugu odabere recimo 53.

Vazi,kad mozes pisi.

Hvala puno! :)

dmmacak 23.01.2019 11:16

Pa zato sam i rekao da pozivas zvukove pomocu song parta. U Songu mozes napisati rucno adresu zvuka sa Korga. A kako da napravis Song to cu objasniti samo cu ti reci da sve to moze i da na Korgu svaka kombinacija i svaki program imaju svoju adresu

Dodato:
Pokušaj malo i da pretrazis google bukvalno pisem po par reci i onda moram da prekidam pa ponovo citam sto sam napisao...

NordX 23.01.2019 18:48

Aj samo malo opsirnije ako mozes da mi opsises bilo bi dobroo oko SONGa
Dodato:
@Casper kako mogu promeniti MSB LSB nekih fabrickih Voice-ova na Tyros4? Moze li to na njemu ili mora nekim programom?

dmmacak 23.01.2019 21:57

Moze opsirnije ali ja ne mogu tako brzo pogotovo ako nikad nisisi imao dodira sa pravljenjem songa. A sto se tice menjanja Mbs, Lsb i pg to je ne moguce.

NordX 23.01.2019 22:37

Nisam nikada radio. Aj kad budes mogao objasni mi.
Hvala puno

casper 24.01.2019 09:06

Ovdje je objašnjeno kako postaviti MSB LSB i PCG u neki multipad. Princip je potuno isti i za song. To će ti pomoći da prvo, prikažeš koje su adrese na Tyros zvukovima, a onda da njih uneseš u song kako bi pozivale soundove s Korga.

http://www.yu-midi.org/forum/showthr...670#post297670

NordX 27.03.2019 14:28

Dosao sam malo do vremena, ponovo da se igram : )

Hm, Casper kako bi bilo da povlacim preko MultiPada boje, da li je to moguce? :)

casper 27.03.2019 14:49

Nisam probavao ali mislim da je moguće.
Nego, postavljaš mnogo pitanja, a u praksi nisi probao ništa. Uhvati malo više vremena, prouči ovo što smo predložitli, sjedni za klavijature, spoji kablom i pokušaj napraviti nešto samostalno. Kada zapne pitaj konkretno pitanje jer je ovo do sada bilo toliko općenito da se o tome može pisati naširoko i nadugačko.

dmmacak 27.03.2019 21:06

E to sam i ja hteo da kazem. Volimo da pomognemo ali je jako tesko pomoci nekom ko bi da dobije sve gotovo. Meni licno niko nije nista pomogao sve sam sam skontao, skuzio, a engleski nemam pojma. Samo druzenje sa instrumentom, citanje litetarature i slobodno isprobavanje. Ne moze se nista pokvariti ako se nesto proba.

NordX 28.03.2019 00:43

Evo vec neko vreme pokusavam da sredim ovo i nikako ne uspeva.

Ja se stvarno trudim,nisam od tih sto bi na gotovo :)

Problem mi je sto ne znam da podesim to ''poklapanje'' MBS I LSB i PG na KORGu i na Yamahi preko SONG parta.

Pa mi se ucinimo da je preko Multipada prostije, zato sam pitao.

@dmmacak ako nadjes vremena aj jos malo me bar uputi oko promene MBS i LSB i PG sto na KORGu sto na yamahi :)

@Casper,hvala po ko zna koji put,ne zameri. :D Uporan sam ja tip, strpljiv i ne bih na gotovo,pogresno ste me shvatili ali ne zameram :D

dmmacak 28.03.2019 01:10

Ja ti ne zameram ali ne moj ni ti zameriti. Problem je u tome sto treba da ti pisem neke stvari osnovne i mnogo je opsirno. A ja isken da budem ne znam kako bih to lepo napisao da svi mogu da shvate, a i imam jako malo vremena. Ovde na forumu sam pisao dosta puta i jednostavno vidim posle nekog vremena da postavljaju opet slicna pitanja. To znaci ili da ne citaju ili da ne shvataju sta se pise. Ja sam nisam znao nista od toga pa sam sve pronasao na forumu i na netu.
Izvinjavam se malo sam skrenuo sa teme.

Ako znas kako to da podesis na multi padu u songu ti je skoro isti postupak. I da se opet ponovim. ( posto ne verujes meni) preko songa ti je najbolji nacin. Ili da menjas sve rucno na Korgu i resio si problem. Mislim da je za tebe to jos najbolje resenje. Neces gubiti vreme na istrazivanje nekih mogucnosti. A to vreme lepo utrosis u organizaciju Korga i vezbanje i resio si problem. [emoji6]

casper 28.03.2019 09:16

Citat:

Originalno postovano od NordX (Post 305321)
Uspeo sve to, samo ne znam kako da podesim brojeve da mi budu isti i tamo i ovamo :D

Krivo si shvatio. Ne podešavaš, ne mijenjaš brojeve (MSB LSB PCG) nego ih međusobno usklađuješ između dvije klavijature. Preciznije, svaki zvuk u klavijaturi ima svoj fiksni "broj" koji određuje tkz. "adresu" zvuka. Kada govorimo o GM (General Midi) standardu, onda su oni usklađeni i Piano sa Tyrosa će pozivati Piano sa Korga. Međutim, kod adresiranja ostalih zvukova svaki proizvođač ima svoj šablon.

Sada pažljivo pročitaj prva dva posta @dmmacak, u njemu su napisane osnovne stvari kako uopće povezati dva midi instrumenta. Sve ti je isto kao kod povezivanja Tyrosa i Tritona osim jedne "sitnice". Kod Juzisounda postoji funkcija kada držiš pritisnutu tipku ENTER da se automatski sinhroniziraju adrese dva zvuka koja su trenutno aktivna na Tyros i JS. Takvu kontrolu ti kod Tritona nemaš. Ali naravno da možeš uskladiti ono što ti je potrebno samo treba nešto više truda.
Bez obzira da li na Tyrosu direktno/ručno pozvao neki sound ili ga poziva Registracija, SONG ili pak multipad, on će uvijek aktivirati neki sound "s druge strane", tj. s Tritona. Zato se u početku usredotoči na direktno/ručno aktiviranje sounda, a tek poslije kada shvatiš princip i logiku, možeš soundove na Tyrosu zbog bržeg i jednostavnijeg rada smještati gdje te volja.
Nisam svirao Tritona pa ne mogu biti precizniji ali načelno se radi ovako. Presloži soundove u Banke na način da ti odgovaraju adrese koje ćeš pozivati sa Tyrosa. Za to možeš koristiti free program PCG Tools. I to bi bilo sve.

Preciznije i detaljnije od ovoga što je do sada na temi napisano može uraditi jedino onaj tko ima ta dva instrumenta pored sebe i tko želi (i zna) napraviti dobar tutorial. S obzirom da to da je došlo vrijeme kada je vremena sve manje :D, sumnjam da će netko ovo i učiniti. Preostaju ti dvije solucije. Prva je da sjedenš sat, dva ili par dana ako treba i posložiš to samostalno. Druga je da nekome platiš da to uradi umjesto tebe. ;)

NordX 30.03.2019 15:40

Uspeo, Casper hvala po ko zna kojii put.

Konacno, sredioo :D

Trenutno vrijeme na Forumu 09:47

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org