![]() |
Koliko novaca uložiti u opremu?
Na društvenim mrežama se prije nekog vremena pojavio simpatičan plakat i njegov sadržaj neka bude podloga za ovu temu. Ono što me u stvari potaknulo da istu i otvorim je diskusija o tome da li se isplati kupovati skupe instrumente, konkretno mislim na top aranžere. Zašto ulagati velike novce kad svi znamo da možemo korektno odradititi svirku i sa starijim/slabijim modelima? Koja je uopće granica isplativosti nastupa kada su honorari za nastupe sve manji i manji?
To su samo neka od pitanja o kojima se možete ovdje raspisati i kazati vlastita razmišljnja zašto ste kupili top aranžer ili zašto svirate na 20 godina "staru ragu" koja vrijedi 150 eura. Sigurno je da ovom diskusijom nećemo otkriti toplu vodu ali bit će zanimljivo čuti različita razmišljanja. |
Da je medju zivima Sigmund Freud bi mogao mnogo reci na tu temu 😂
Slika je super👍 |
Hvala Caspere na novoj temi.
Ja i dalje stojim za time da su mi gaže isplative. Kad mi nebi bile, ne bih svirao. S tim da to nije moja primarna djelatnost, i zaista mi je lakše 'disati'. Da, imam Tyros 3 koji zaista ima gotovo 10 godina. Zadovoljan sam jako i nije mi potrebno za sad ništa jače. A koliko vidim nije potrebno ni gostima jer se nitko nikad nije požalio da Tyros radi loše, da pod hitno to moram promijeniti. Niti me ikad itko uskratio kod plaćanja zbog radi deset godina stare klavijature. Četvorkica ako upadne kakva prilika, okay. Ali smatram da dobar muzičar još može raditi s Tyros 2 (i to jako dobro) i nema gaže ili pjesme koju ne može odraditi. Onako od srca, radije bih da izrade još bolje-realističnije, vokodere. To je ono što ljudi čuju i primjećuju. U njega bih prije uložio nego u klavijaturu. Nadalje, ne mogu se pohvaliti da sviram u hotelu s pet zvjezdica, u kojem imam solidnu mjesečnu isplatu, gdje je bina fizički odvojena od ljudi, u koji zalazi određena klijentela... To je razlog zašto u sadašnjim prilikama ne bih kupio Genos ni za živu glavu. Da ne govorim da će vjerojatno koštati više od 5000 eura. Netko sam, bez obaveza-čitaj obitelji-vjerojatno bi lakše odvojio te pare. Ja nisam taj slučaj. Moramo biti realni, razmišljati u okvirima u kojima funkcioniramo. U zadnje vrijeme pratim malo jazz poduke na Youtube. Evo primjer: https://www.youtube.com/watch?v=8A41X1RbKdk Mogu vam reći da se otvaraju horizonti-očito da Tyros 3 može raditi još i bolje. ;) |
Citat:
što se tiče vokodera, imam ga i na yamahi motif xs6 i na rolandu juno ds88 i nisam ga nikad koristio za razliku od vokalista na korgu kojeg redovito koristim kad sviram one man gaže. |
Ta sinteza zvukova iz Dx -7 je i danas aktuelna.Postoji aplikacija za ipad( iphone) a cini mi se da i Montage ima tu sintezu
Kolega Alen je vjerojatno mislio na vokalist ali se pogresno izrazio. |
moguće. inače, svi se proizvođači vraćaju na zvuk osamdesetih. najnoviji je primjer roland d05. simulacija legende D-50.
|
|
@AlenP, ako ti je vokalist na T3 sintetican to mozes rijesiti kupovinom externog vokaliste.Npr.ja imam uz Psr 770 Boss Ve 5 koji radi dobro a cijena za rabljeni oko 100-150€.
Kvaliteta i orginalnost soundova zadnjih godina je na visokom nivou ali nama koji sviramo aranzere fali "LIVE" dozivljaj bubnja, bas i ritam gitare. Ja to vidim tako i to je jedan od razloga zasto bih kupio novi model normalno ako bude humana cijena😜 |
Imam Tc Helicon VL2. Jedno od najboljih ulaganja..
Vokalist na T3 radi uzasno. Isti je josh od psr2000 ili 2100.😝 Nikad LIVE sound iz sinta. Zato postoje bandovi. Nije samo o soundu, vec o dinamici, improvizacijama, ono sto zovemo "groove-om", sto ne mozes postici arrangerom. |
Ova tema je nastala kao "inspiracija" na par postova koje smo napisali na Genos show pa sam je započeo u tom kontekstu. Volio bih kada bi se ovdje usmjerili na pitanje koliko novaca uložiti u aranžer. Kod njih se najviše gubi na vrijednosti jer svako malo dolaze novi modeli, a i većina forumaša ih svira. To su razlozi da se ovdje više orjentiramo na tu vrstu instrumenata, a ne na sintheve ili ozvučenje.
@Alen P - Potpuno te razumijem i slažem se u tvom razmišljanju. Više sam puta i sam naglasio na forumu da treba raditi na sebi, da treba svirati, a instrument je samo sredstvo koje nam omogućava da to činimo. @Tomy - Naravno da i repertoar određuje vrstu i klasu instrumenta, ali siguran sam da bi prijatelj rado stisnuo nekog Norda ili slično. Momci, djelomično se slažem s vama ali bih malo dodao vlastitog razmišljanja. Ako na stvari gledamo iz drugog kuta, profesionalnog, onda treba težiti da i instrument bude u skladu s onim što radiš. Možda ne treba biti najnoviji top model ali svakako da je 10 godina stara sprava već dala svoje. Uostalom, ako "ona nije zaradila" za nešto novije i modernije onda je bolje da se niti ne ide svirati za pare. Sviraj doma punici i za svoj gušt, bolje i to nego kolegama spuštati cijenu. Ništa osobno, ovo je samo moje općenito razmišljanje. Naravno da gosti koje zabavljamo nemaju pojima da li koristimo skupi ili jeftini instrument. Bilo bi i smiješno kupovati top model samo da bi se mogli pohvaliti drugima ili da bi ti se kolege divile. Novi i skupi instrument je prije svega stvar osobnog zadovoljstva. Ne razmišljam na način da li će mi se klavijatura isplatiti i kada ću je otplatiti. Možda je danas moj stav takav upravo iz "poštovanja" prema svim onim novcima koje sam u zadnjih 30 gdoina stavio u đep svirajući na aranžeru. Kako god, dobar sound na nastupu i feeling koji tada imam je za mene posebno zadovoljstvo. Netko voli brze motore, netko uživa u egzotičnim jelima, netko bi dao zadnju paru za malu Amazonku ... svatko ima svoj užitak. Kad ste već kod Vocalista, jedan isječak, live svirka ... <iframe src="https://app.box.com/embed/s/v2adf4df65dbyxsojaw6n0demcoa4a3v" width="330" height="400" frameborder="0" allowfullscreen webkitallowfullscreen msallowfullscreen></iframe> |
Tvoja svirkica?
"Sviraj doma punici i za svoj gust.." mi i nije bash jasno. Mislis li da ja s trojkicom spustam cijenu nekom tko ima peticu?? Ajde, molim te s takvom logikom. Ali idemo dalje po tvojoj logici: ako kupim Bosse L1,mislis li da ce to rezultirati boljom cijenom? U kojem hrvatskom svemiru?? Ne govorim o vlastitom gustu. Govorim o pragmaticnosti. |
Citat:
|
Da, samo neki test za vocalist. Inače ga ne koristim jer sviram u duetu.
Ne odnosi se na tvoju punicu :D, nisam niti mislio direktno na tebe. Rekoh to generalno i mislim na sve one koji sviraju za kikiriki, a istovremeno se žale da se ne isplati ulagati u instrumente. I obratno, najskuplji instrument nimalo ne utječe na cijenu nastupa već to određuje onaj tko stoji iz njega, onaj tko ga svira. |
Dali postoji kalkulator koji moze pomoci pri kupovini novih instrumenata?Po kojim kriterijima se kupovina izracunava? Jako mnogo pitanja i podpitanja ali odgovor ce svatko morati sam za sebe pronaci😀
|
Tesko je govoriti o isplativosti ulaganja u opremu, u ovom slucaju u aranzere, onaj ko dobro radi svoj posao i ima dosta posla moze sebi priustiti da svakih tri godine kupuje top aranzer kog naravno treba da prati ne manji kvalitet ostatka opreme,
danas i aranzeri srednje klase daju jako puno i moze se sa njima raditi bez ikakvih problema kao i sa top aranzerima sto nije bio slucaj do pre par godina, e sad najbitniji faktor cele price jeste onaj ko stoji iza klavijature iako sam se tokom ovih godina nagledao paradoksa da iza top aranzera stoje ljudi koji na njima uglavnom pustaju matrice ili to zvuci prilicno jeftino bez obzira na kvalitet opreme al valjda je bitno da selo vidi da je oprema skupa pa ce mozda i pocetna cena rada biti malo veca, dok su se mogli cuti ljudi koji su radili na osrednjoj opremi a bilo ih je milina slusati sto zbog talenta i sluha sto zbog maximuma koji su znali da izvuku iz onoga sto imaju, ali ovo verovatno pripada nekoj drugoj temi... tako da i ovde vazi ona stara kolko para tolko muzike, tj. koliko se zaradjuje toliko se i isplati ulagati u istu, a ostaje da se radi na sopstvenoj izgradnji i edukaciji da bi se znao izvuci maximum iz onoga sto se ima jer dzabe skupa stvar ako se koristi svega 20% onoga sto moze pruziti.... |
@pekilik - stoji sve što si napisao, kao da si mene pitao. ^:)^
Kalkulator? Kako ne, postoje proračuni za mnogo složenije stvari, pa zašto ne bismo napravili malu matematiku i za "ovaj slučaj". Polazim od nekih predpostavki, nekog prosjeka, a vi korigirajte ako sam negdje fulao. Recimo da se radi o formaciji One man banda koji ima uloženo 3 000 eura u arananžer i isto toliko za ozvučenje i ostalu opremu. Ako taj momak/djevojka svira aktivno, predpostavimo da može mjesečno zaraditi 500 eura. Ova cifra je namjerno stavljena na minimum, mislim da se ispod nje uopće ne isplati baviti glazbom na ovaj način. Dakle, investicija u instrumente se vraća nakon godine dana. Nakon toga je potrebno opremu nadograđivati, pa predpostavljam da bi svake tri godine trebalo mijenjati aranžer. Kod razlgasa je taj period nešto duži i ulaganja bi trebala biti manja. Za kupovinu novog aranžera iste klase potrebno je dodati otprilike 1 300 eura. Recimo da je za ostalu opremu u istom periodu od tri godine potrebno uložiti 500 eura. Dakle, na račun amortizacije cjelokupne opreme mjesečno odlazi 50 eura. Uz ovakve uvjete smo osigurali da cijelo vrijeme, dugi niz godina sviramo na dobrim instrumentima. Početni ulog će možda nekome biti problem ali dižu ljudi kredite za razne druge stvari koje su mnogo manje isplative. Razumljivo je da suhoparne brojke trpe svašta (pa i namjerno nariktavanje cifri radi lakšeg izračuna ) ali mislim da ovakva matematika ima dobar temelj za promišljanje o isplativosti ulaganja u instrumente. Postoje varijacije na temu, pa će netko imati drugačiji omjer inicijalno uloženih sredstava, netko će u startu rentati razglas, netko kupiti skuplji aranžer i jeftiniji razlgas ... U svakom slučaju, po ovoj računici ulaganje u instrumente je isplativo. Naravno da trebaju biti ispunjeni i ostali segmenti "scenskog rada", prije svega mislim na trud i napredak u smislu učenja novog repertoara, vježbanja sviranja ili recimo, ulaganja u reklamu. I samo bih još nadodao "sitnicu" vezanu uz cijenu nastupa. Mogu razumjeti razne životne situacije i prilike, mogu razumjeti da se sviraju gaže za 20 eura po "rogovima", mogu razumjeti sve okolnosti koje utječu i koje nas prisiljavaju da se kao muzičari prodamo jeftino ali nikako ne mogu razumjeti da isti ti argumenti budu glavni izgovor kako se ne isplati ulagati u sebe i instrumente. A sad nastavak, vezano za vocalist. Snimku sam namjerno postavio u ovoj temi iako je mogla biti i negdje drugdje na forumu gdje se spominje Tyros4. Želio sam i na taj način prikazati kako ulog u noviji model ima smisla. Jer, čuje se mišljenje nekih članova da nema mnogo poboljšanja u Tyros seriji od stare dvojke pa do petice. Kao, sve su to iste baze zvukova, nema ništa novo, prodaje se magla. Pa se onda to navodi kao argument koji govori u prilog da se ne isplati kupovati novi model. Po mom mišljenu, VH2 radi izvrsno i ima funkcije koje su sasvim dovoljne da se prilagodi svakom pjevaču i pjesmi. Volio bih čuti kritiku snimke. Ne na pjevanje, nego na rad VH2. Namjerno sam stavio jedan segment pjesme gdje se pjeva samo uz pratnju gitare da se prateći bolje čuje, a u ovoj dionici se nalazi "klizanje" po tonovima kako bih se čulo da li vocalist prati osnovni glas. Po mom kriteriju, uz VH2 nema potrebe za kupovinu vanjskog vocalista i automatski se može staviti u kasicu prasicu onih 150-200 eura koji smo namjenili za njega. |
Hm... 500 mjesečno??? Prilično je teko to zaraditi od gaa u mom kraju.
|
Moguće, nemam razloga za sumnju u to što kažeš. Kao što sam napisao, smatram da nastup jednog OMB bez obzira da li radi sam, s pjevačicom ili nekim trećim, ispod te cifre nema neke računice.
Ali ako je već voda do grla, i mora se raditi, ova cifra od 6000 eura uloga se lako spusti na pola, a da pri tom ne trpi dobar sound niti "gosti". E sad, ostaje pitanje da li je muzičar u takvim okolnostima "pristao" i cijenu svog nastupa spustiti na pola? U tom slučaju nema mjesta za raspravu i razmišljanje da li uopće kupovati elektroničke instrumente? Kupi se tambura, stavi se na rame i ideš na gažu za jelo i piće. I nešto tala što uleti od veselog gosta. Koliko se kod tebe na sjeveru dobije za svirku u svadbi? Kao OMB ili kao član nekog benda, svejedno. |
Sve do sada napisano stoji 100% medjutim dodao bih par sitnica.Dali kupiti top aranzer ili jednu - dvije etaze dolje to je individualna stvar.
Mnoge kolege koji sviraju npr. Korga Pa 3 nisu kupili Pa 4 ili kolege sa T 4 nisu kupovali T5.Razlog su novine koje donose novi modeli. Dobar argumenat za kupovinu novog synta po meni je " istrosenost matrijala". Displej i svi moguci prekidaci, kontakti i sva moguca elektronika da ne nabrajam vise.Druga stvar je razlika u investiciji npr. netko svira Korg Pa 80 ili Psr 7.. a zeli Pa 4 ili T5( Genos).Nemamo svi istu kupovnu moc. Tako da racun stima- novaca nema😜 |
Kao OMB mi je cijena 500 kn za 6 sati svike, svaki sat je 100+. Bend petorka, mora biti iznadprosjecni band, 7500 kn.
Da se svira petak i subota (OMB) bilo bi i preko 500 eu. Ali to nije slucaj. Subote jos okay ali dva dana rijetko: 4 i 5. mjesec eventualno. |
@ffb - Unio sam razdoblje od tri godine zbog dinamike kako izlaze novi modeli i nekog okvirnog izračuna, naravno da se ponekad ne isplati mijenjati model iza onog kojeg sviraš. I sam sam u takvoj situaciji sa četvorkom, a razlog zašto bih želio uzeti Genos je i ovaj koji si spomenuo, zamor materijala, sviram je već 6 godina.
@Alen P - a ja sam mislo da je kod vas na sjeveru cijena ista/približna kao u centru države. Ne kažem da je ponekad, ovisno o situaciji kada ima manje ljudi (15-20) ili kada se svira radnim danom ovih 500 kn malo ali zar se i vikendom svadbe od 100-150 ljudi sviraju za 100 eura? A za koliko onda svira band koji se jučer sastao na uglu? Moram priznati da su me ove cijene neugodno iznenadile. :( |
Nije. Cijene su kod nas uzasne. Da ne govorim da 80% OMB-a idu bez problema za 400 kn, dueti cak za 700, oba!!! 90% ugostitelja je bitno da gostu kazu "imamo svoju glazbu".
500 kn je za sest sati svirke kod nas super cijena. Gazerska svirka kod nas ne postoji vec ohoho godina. Dakle, svira se samo ono sto je organizirano: rodjendani, obljetnice, pirevi. Dakle to je cijena gaze i ja sam to ne mogu promijeniti. |
Što se tiče konkretno korga evo otprilike proste matematike ko želi da bude uvek sa top aranžerom...kad je izašla pa3 to je bilo 2011g....do 2016 kad je izašla pa4 prošlo je manje više 5 godina....razlika u ceni je bila od 1000 do 1500e max....pa3 61 je vredeo negde oko 2000e manje više....pa4 kad se pojavio držao je 3500e mada je posle par meseci već bilo da se nađe za par stotina € manje...ili je u sky bila akcija sa spider stalkom...( mada sam kupio od njih...platio najskuplje i ništa dobio nisam...ne daj bože da sam morao da aktiviram kasko koju su mi navodno dali gde nisam dobio ni jedan papir ili polisu ali to nije tema za ovde).
Znači došli smo do ajde nekih 1200e doplate sa pa3 na pa4...to je oko 250e godišnje za tih 5 godina koliko se čekao pa4. Ako to podelimo na mesece dobijemo da svaki mesec treba odvojiti 20e sa strane za nov top aranžer...i onda neko kaže kako je to mnogo para...pa jeste kad se tih 20e svaki mesec popije po kafanama pa onda posle 5 godina kad treba iz džepa da izvadiš 1500e naravno da je mnogo....ali sve je stvar želje i potrebe...svaki aranžer donese po malo novina i malo bar mene koji se umrtvim svirajući istu klavijaturu godinama pokrene da se malo bolje aktiviram...u svakom slučaju ja dok budem mogao ja ću pratiti jer su ipak sve to elektronski instrumenti puni prekidača i dirki koje nosimo po raznim kafanama i birtijama, toplo hladno, vlažno, sunce, potresi u transportu, po koja kap vina ili nečeg sličnog..zato treba menjati svakih nekoliko godina elektronski instrument kakav god da je. Sent from my SM-G920F using Tapatalk |
@Alen P - Razumijem da pojedinac ne može utjecati na takve uvjete. Još je manje realno za očekivati da se postigne neki lokalni dogovor kolega muzičara. Takve priče su aktivne dok se ispija popodneva kava, a odmah navečer se uletava s 50kn nižom cijenom od konkurencije. Da budem iskren, postoji i kod nas muzičara kojima su cijene niske, ispod svakog kriterija. Sviraju se stalne gaže za 400 kn za duo po večeri. Doduše, radi se o stalnoj gaži pa bi cijena trebala biti nešto niža, ali ovo je ..... Međutim, interno među kolegama se zna tko radi takav posao i da je to najniža kategorija muzičara. I po kvaliteti, po repertoaru ali i po opremi. Njima je vjerojatno dobro jer, subotom navečer pobjegnu od žene, dobiju neku litricu kiselog vina za popit, glavne su face među babama u kvartu, i još dobiju naknadu. Tko voli, nek izvoli. Zato kažem, kada takvi kukaju da nema rezona ulagati u instrumente, onda svaka priča završava prije i nego je počela.
@splendid - Tako je, matematika je jednostavna. Amortizacija "sredstva za proizvodnju" uvijek postoji samo je pitanje da li se dugoročno razmišlja na pravilan način i da li tih 20-30 eura mjesečno uračunavaš u "cijenu rada". |
@casper mislim da bi svako ko ima više od nekoliko svirki mesečno to mogao da priušti naravno ukoliko želi i ima volju...svaki naredni aranžer je bolji od prethodnog u dosta stvari...da li te stvari vrede tu razliku u novcima to je već druga tema ali ili hoćeš ili nećeš...sad...ljudi budu zadovoljni sa jednom klavijaturom...mrzi ih da ponovo sve sređuju u novoj a pri tome za tu razliku mogu da unaprede svoj razlglas ili nešto drugo ali 5€ nedeljno svako od nas malte ne može da skloni da bi se za par godina unapredio...da li klavijatura...zvučnici...mikseta...ne bitno ali može fino da se reši jedan deo opreme...
Sent from my SM-G920F using Tapatalk |
@ caspere, kolika je tvoja-vasa cijena?
|
Citat:
Što se tiče gaža, zabava, fešta... za bend, svira se od 2500kn pa do 3500kn. I još se plaća na račun. Ne ide više keš. Kad sve izračunaš, ne možeš u nekim slučajevima niti hrvatski neto minimalac zaraditi od svirke. Kako da onda još i ulažeš u opremu... |
Citat:
Sent from my XT1052 using Tapatalk |
Da bi zaradio hrvatski minimalac mesečno? pa onda trebaš svirati 20 dana kao radnik, ali muzičar nije radnik, ali ipak na jednoj svadbi ne može se zaraditi minimalac po glavi, ako neko može, onda dobro , ali inače ne ide. Ova filozofija ne ide ni u švicarskoj. a kamo li na balkanu, mada je istina da balkanci više vole i više plaćaju muziku.
|
Citat:
Kad meni gazda kaže da njegov konobar košta toliko po satu, ja njemu kažem, nema problema. Daj i meni toliko, ali onda želim da me čekaju dvije klavijature u ukupnoj vrijednosti 6000€, odjeća, razglas, prateća oprema, natoči mi naučeni repertoar u glavu, dođi po mene ili mi plati još putne troškove pa ti dođem za istu satnicu kao konobar! |
@Tomy-i kako to vec obicno bude gazda te poslusao i sve prohtjeve ispunio😂😂
|
Citat:
|
Moje mišljenje o ulaganju u opremu je sljedeće, svaki glazbenik će uložiti u svoju opremu onoliko:
1. Koliko voli to što radi, 2. koje su mu mogućnosti sukladno zaradi da to plati i 3. koliko ima pameti u glavi. Onaj tko voli to što radi taj jedva čeka priliku da promjeni instrument i da još više uživa u njemu, sukladno svojim mogućnostima, ali instrument uvijek stavlja kao prioritet, premda bi za te novce možda kupio i par godina mlađi auto jer mu je ovaj na izmaku ili stavio još par sto ili tisuću eura ispod jastuka. Do prije godinu i pol dana svirao sam u 6 članom glazbenom sastavu, u mojoj regiji jedan od boljih, i bio sam okružen sa jako različitim ljudima nego što sam JA, odnosno, nego što je moje poimanje potrebe za ulaganjem u svoj osobni instrument. Ja sam svome, na sreću bivšem bubnjaru, izračunao da je unazad nekoliko godina zaradio 31 000 eura samo na sviranju, jer vodim evidenciju svega, pa tako i toga, u trenutku kad sam mu to rekao on je svirao od 20 do 25 svatova godišnje + svi najbolji disco klubovi u okolici, po najboljim cjenama i išao na svirke po cijeloj državi i inozemstvu, njegova postava bubnja u tom trenutku je bio ni manje ni više, Roland TD3 sa kablovima starim 20 godina koji kad mladenci uđu na prvi ples doslovno ispanu iz procesora, i glavnu pjesmu u svatovima pred 300-400 ljudi, kad svi ustanu i gledaju u mladence i bend, odsvira bez bas bubnja. On je posjedovao stalak za mikrofon iz ´74 te godine koji se svaku drugu svirku sruši na pod jer više nije mogao ni držati mikrofon, on je pjevao na Shure PG57 mikrofon koji je prije 10 godina sa 10 metara kabla gratis koštao manje od 50 eura na akciji u jednom music shopu, on je nakon mojih maltretiranja dugogodišnjeg morao kupiti Roland TD 20 i na kraju svih krajeva mene optužio da je on to uzeo ali da je njegov prijašnji bubanj i sound bio i više nego odličan i da je ovaj kupio bezpotrebno, a u teku mu se upisuju 22 gi svatovi za iduću godinu. Gore navedeno se odnosi kad čovjek nema pameti i to što radi koristi isključivo kao izvor zarade bez ikakvog ulaganja, a ulaganje ima za uzvrat, vlastito zadovoljstvo, bolju interpretaciju i zadnje a ne manje bitno, vizualni dojam. (čovjek inače ima privatnu firmu a svirka mu je drugi izvor prihoda :)). Zbog takvih ja više ne sviram po bendovima nego u dvojku i nakon godinu dana dvojke sam se počastio Tyros peticom u kojoj uživam na svakoj svirci sve više i što je više sređujem još više i uživam. Realno svatko od nase može odraditi svirku i na KORG pa 50 i većina naše publike, ne svi, kažem većina, će i dalje samo gledati, za koliko novaca manje sviramo i da li pravimo pauze ili ne, kroz mojih 15 tak godina sviranja 90 % hvaljenja bendova je bilo: " Oni ne staju, sviraju bez pauze ", nitko ne zna ni na što, ni koliko to košta, ni kako to zvuči, ali ja znam i to kupujem i za par godina će biti i GENOS premda mi je i više nego dovoljan, Tyros 2. |
Mudro zboris .
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk |
S takvom zaradom, takvim prihodima, s tolikim svatovima (dobrim gazama) je sramota NE uloziti i takvog clanovi benda moraju pritisnut. Nema druge. Ali pitanje koji su njegovi motivi s obzirom da mu je to drugi posao.
Kod nas se zaradjuje osjetno manje, kao sto sam napisao, nije me sram to napisati jer situacija je kakva je tim vise da sam u svojoj regiji ODLICNO PLACEN. Meni kalkulacija govori drugacije-na zalost. Htio sam probat se probiti u Sloveniju, tamo cujem da se placa dobro ali slovensko pomurje nije na razini drugih regija a sve ostale su i dalje, morash imati nekog "njihovog" koji ce ti pomoci, itd. Cekam priliku da uleti kakva cetvorkica i za sad je to to. Ako treba sutra kupim Genos. Ali za takve svirke, za te novce, ne. Kroz razdoblja glazbene "suse" sviram i vatrogasne zabave i nema sanse da kupujem tako skup instrument. |
Ajde da se malo još javim, ovde u sloveniji ovi što sviraju aranžere ili midi file ganjaju (znači one man band, ili duo.. i sve što nema bubnjara i prave žive muzike..) to se ovde zarad po glavi muzičara na 6-7 sati otprilike oko 100 do 150 eura. Znači dvojica do 300 eura najviše. Ali ako je pravi band sa bubnjarom i svira kako treba to ti je cena od 200 eura i više po glavi. Ali ako je neki upoznati band ili bar upoznati pjevač. onda band zaradi od 2000 do 3000 eura. Ali to so velike vatrogasne muzike i slično. a zna se kakva muzika mora da bude. Narodnjačka naša, zabavna: slovenska, hrvatska, koji srbski komad i svetska angleška, i latino muzika. To očekuju i to so uslovi. A svatbe zna se oko 250 po glavi, i traje čitav dan i čitavu noč. Pozdrav.
|
Cini mi se da smo malo skrenuli sa teme- ovo postaje kao istraga koliko tko naplacuje svirku.
Na kraju- krajeva svatko ce uloziti koliko hoce/ moze.Druga stvar je dali se bas mora kupiti/ imati najnovija i najskuplja klavijatura? Svatko odlucije sam. |
Slažem se. Možda je tema morala biti ''Koliko novaca se isplati uložiti u opremu?'' Ali ulaganje u opremu je neminovno vezano uz zaradu koja je vezana uz naplatu koja je vezana uz područje koje je vezano uz klimu ponude/potražnje.
@megane , eto, ako ti kad zatreba hrvatski autohtoni naglasak, tu sam. :D |
Alen P, slažem se, več sam juće pomislio na to, ali i moram da kažem meni je ovo ipak mala zarada, a i ima nas aranžerista i sve više i više fajlaša, a i bez harmonike sviraju, samo teraju midi file, a i pjevati neznaju. hoču da kažem gužva. kolega dosta svira u našom prekmurju, kaže da se na svadbama tamo po dva dana dobro zaradi.
|
Evo jos malo glasnog razmisljanja; receno je da se ne spominju syntovi ali ih moram spomenuti.Top aranzer Korg Pa4, Yamaha T5/ Genos, Ketron Audya/ Sd 9 kostaju +- 4000 eura. Budimo realni - mnogo je to para za mnoge od nas.Kada se na tu cifru doda jos i cijena solidnog razglasa 1500-???€ onda je jos vise.Steta sto se mali broj kolega ukljucio u teme ali predpostavljam da ima dosta kolega koji citaju temu. Ako se za razlog zamjene klavijature uzme u obzir „zamor matrijala“, tehnicka dostignuca danasnjih generacija aranzera, dobar i veci izbor soundova mislim da se za +-2000€ moze imati novo sa garancijom! Sa time nisam izmislio „toplu vodu“!!!Dakle da moje glasno razmisljanje privedem kraju- za cifru od 2000€ kupi se aranzer npr Pa600/700, Psr 770, Roland EA7 uz drugi synt npr. Yamaha moxf 6 sa 512 ili 1 Gb rama, Roland Juno Ds 61, Fa 06, Korg Kross, Krome...
Opet svakome po volji, prici nikad kraja. Pozdrav Dodato: Ps. normalno da ima mnogo drugih rabljenih modela kao Nord Electro 4, Kurzweill PC 61, Yamaha Mox 6... |
Trenutno vrijeme na Forumu 23:23 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org