![]() |
Jbl srx835..Ev etx35...qsc kw135
Pozdrav svima..jako se troumim u vezi ovih kutija..vreme je da uzmem neke aktivne 3-sistemske i razmisljam o ova tri modela..ako ih neko ima ili je cuo..pa ako moze neko malo poredjenje...na sta da obratim paznju prilikom izbora..
kutije su uglavnom veoma slicne po snazi i komponentama.. samo me zanima koja je kvalitetnija |
Slicni jesu, ali i nisu.
JBL koristi JBL komponente uz Crown pojacala i DBX procesing, EV i QSC su unutra komplet kinezija. |
meni prekjuce stigli JBL SRX 815p, jos ih nisam nosio na tezgu, za vikend ce da budu seftelisane :D , pa videcemo kako se se ponasati, za sada sam vrlo zadovoljan, kvalitet izrade odlican, jake kao zemlja, ne treba im bas bin :D, vrlo mekan i topao zvuk, ujedno vrlo konretan i cist..mozes ih i povezati i sa nekim androidom, ios-om, ili kao ja sa lap topom, preko udio architecta, koji je najdetaljniji za podesavanja, mozes da stelujes eq, za koji imas 20 mesta za presete, da ih menjas na svirkama, bez potrebe da nosis lap top i slicno, takodje imas compresor, limiter, i jos neke dzidza midze, korisno za dostelovavanje, ko voli bas da cacka po sistemu...da li se isplate - videcemo za par tezgi :D ove ostale kutije nisam cuo, ne mogu da sudim o njima..pozz
|
Citat:
|
Sve se danas pravi u kini , nemojte prodavati ljudima maglu.
I taj JBL i QSC i EV , kao i 99% ostalih firmi...:mad: |
Citat:
|
JBL srx 835 ti je sigurno najozbiljnija kutija od ovih koje si pomenuo.
Ali ne znam da li si obratio paznju da ona ima disperziju 60x40, pa mozes ocekivati da dobro baca , ali i da ces u vecini sala imati problem sa horizontalnom disperzijom. Ako mislis da radis sa jednom kutijom po strani imaces usku pokrivenost po sirini. pozzz |
JBL 835 Imamo u bendu 2 komada rade u sistemu sa dva JBL 818 to radi izvrsno. Prezadovoljni smo .
|
Jeste sve se radi u Kini ali je to ipak taj brend a ne Kinez.Ja bih samo dodao jednu stvar u vezi svih novih zvucnika.Gde god vidim neodijum u basu po meni to nije srecno resenje.Kad tad popusti.Ferit je ferit.
|
Ja bih te zamolio da kao strucnjak za magnete pojasnis nama laicima zasto je to tako, i da nam navedes svoj licni primer.
|
*neodimijum!
Dodato: (Eng. Neodymium) je najjaci PERMANENTNI magnet komercijalno dostupan. Prema tome, @ilixev u velikoj si zabludi |
de der i onda objasnite sto je onda popustio na jednoj prx600 koje sam ranije imao? :) i to posle samo dve godine koriscenja...dobio je lufta nazad gde ima lozu, gde se srafi ona cevciva kroz koje prolaze kablovi unujtra...pretopostavljam od toplote, vremenom
|
Jeste najaci magnet ali je mnogo osetljiviji na grjanje od ferita i mnogo brze gubi magnetna svojstva tako da nisam u zabludi.
|
Ako uspevate da toliko zagrejete magnet i on time izgubi magnetna svojstva, onda vama treba jaci zvucnik. Taj koji zagrevate vam nije dovoljan za posao koji radite.
Zamisi neko ko poseduje veliki sistem, recimo JBL Vertec 16 komada po strani. Tu imas negde 200 neodimium drajvera, i to tako krene da popusta. Pa gde bi mu bio kraj. |
moja kutija je retko koriscena na ivici limita, i van propisa, cak mi je retko trebala i da radi punom snagom, znaci mazena i pazena..ali nije imala aktivno hladjenje,samo pasivno, i malo se vise grejala nego inace zbog toga, i vremenom je to dovelo dotle da magnet tu popusti..to mi je objasnio i serviser i pokazao mi zvucnik i sam se uverio, a posle sam trazio po netu i ima dosta o tome pisano, cak je pisana i neka primedba, peticija JBL-u oko toga, ali naravno nista od JBL-a..ima puno primera o tome po internetu..pozz
|
Ali to je ipak problem dizajna kutije vise nego samog magneta...
|
Tako je Sale, kod tog PRXa je opste poznat problem sa grejanjem pojacala kutije , pa su mnogi ugradjivali i ventilatore pozadi ,imate o tome na netu. Tvoj zvucnik je stradao od prekomerne temperature koju je proizvelo pojacalo kutije. Jos uvek nisam cuo da je imala problem sa NEO magnetom ni jedna pasivna JBL kutija ( SRX , Vertec , Mrx ...) , i ne samo JBL vec bilo koji drugi ozbiljan proizvodjac.
|
pa sad ne bih mogao reci da je bas neko extremno pregrevanje, jer pojacalu i komponentama nikada nista nije zafalilo, a nalaze se mnogo blize izvoru toplote, tacnije one su izvor toplote :) i njima nikad nista nije bilo,ni najmanje, nisam nikada sa tim imao problema, a kad razmislite pre bi od te toplote trebala da strada neka komponenta pojacala, ali eto nije, ali uspeo je da strada neo magnet..poredjenja radi, evo novi aktivni srx se za nijansu manje greje od prx-a ,iako ima aktivno haldjenje..tako da neunistiv magnet nije, da je dobar, lagan jeste :) i naravno ovo sam sve pisao konkretno za taj jbl, jer sam s njim imao takvih problema, i nasao dosta slicnih iskustava po netu o tome, o drugim kutijama ne znam, ali je evidentno da je neo osetljiv na toplotu, i naravno da mu u pasivnim kutijama nikad nista nece biti, jer nemaju od cega da se greju toliko kao aktivne...i sam sam se zacudio kad sam video kako izgleda zvucnik, kao da je pod konstantnim jakim vibracijama, pa je pod tim vibracijama popustio, i dobio lufta...neverovatno, ali eto desilo se..
|
Ta je kutija konkretno imala mnoge dizajnerske probleme. Tako da izvoditi zakljucak sluzeci se njom kao primer je potpuno pogresno.
|
Možeš nam reči o kojim se problemima radi? Ima li nešto specifično na što se žale ljudi iz tvoje branše. Znam da se ljudi na velikim ozvučenjima s recimo VRXom sistemom često koriste PRX 612 kao monitore. Ja imam takve za svirku, služe bez problema već par godina ali sam odmah primjetio da se i griju. Pisao sam već o tome na forumu.
Mislim da veoma bitno za pouzdan rad upravo ona činjenica koju si naglasio u postu prije. Kutija ne smije biti preopterećena. A što se tiče magneta, pa nije problem u njemu nego u špuli koja izgara. A znamo da namotaji danas bez problema idu do 300 stupnjeva. Ne vidim posebnih razloga da povišenje temperature od 10-20 stupnjeva u prostoru kutije može bitno utjecati na neko pregrijavanje. Ili se varam? |
Vidim da je nastao problem oko moje izjave u vezi magneta.Mislim da je skroz ne bitno toliko raspravljati jer svi mi imamo drugcije iskustvo i znanje.
|
Nije nastao nikakav problem. Jednostavno izmjenjujemo iskustva vezana uz temu, zbog takvih stvari i postoji forum.
Mislim da magnet kao takav ne bi trebao biti uzrok problema. Kod zvučnika u 90% slučajeva kvarovi nastaju zbog namotaja, bilo da pregore, deformiraju se (pa opet zbog trenja pregore) ili se jednostavno pokidaju dolazne niti do nje. Možda su feritni magneti u prednosti zbog svoje povećane površine pa je i hlađenje špule poboljšano. Ne znam, samo "razmišljam na glas". |
Dobro evo recicu malo iz mog iskustva.Ja nisam muzicar nego majstor i do pre par godina sam i motao zvucnike tako da vrlo dobro poznajem strukturu zvucnika.Jeste tacno je da se namotaj greje ali samo odvodjenje toplote je jako bitno da se ne prenosi na magnet.To sto je jedan kolega naveo upravo sam imao slucaj kod JBL zvucnika,ali sam neodijum je takav da je osetljiviji na grejanje od ferita.Tu je dosta bitno koliko koja firma dobro resi odvodjenje toplote od magneta.Recimo kod FBT sam imao slucaj kao i kod manjih HI-FI zvucnika.Znam sigurno da sam jednom davno JBL2225 toliko ganjao satima da kada sam otvorio kutiju i pipnuo magnet bio je vreo da jedva ruku drzis i posle je radio najnormalnije dok sa neodiumom je posle par svirki jedan zvucnik bio tisi.Nadam se da sam bar malo pojasnio.Veliki pozdrav svima!
|
Problem o kome pises je bio stvaran i realan. Medjutim ima vec podosta godina kako je to prevazinjeno kao problem.
Sto se tice grejanja spilni i da one mogu da podnesu i 300 stepeni, to je mozda tako teoretski. Jasno vam je da klipovanje pojacala u sustini dovodi pravi napon u zvucnik i on umesto da ide napred nazad i da se samim tim hladi, on vise stoji u mestu nego sto se krece i temperatura se eksponencijalno povecava. Onog trenutka kad dodje i do najmanjeg kontakta izmesju dva namortaja tu vec pocinje da smelcuje i tu mu vise nema spasa. Ukoliko pre nego sto popusti namotaj dodje do deformacije tela samog namotaja, onda namotaj krene da grebe po magnetu i opet se desi kratak spoj. Stari PRX je imao dizajnerske greske u pojacalu. kako temperatura raste tako pojacalo lakse ulazi u klip. Dalje vam je sve jasno sta se desava. Prva serija mackie SRM450 se takodje grejala kad god je u monitor radu, jer su rebra hladnjaka tako i horizontali i strujanje vazduha je onemoguceno. |
Obrni okreni , aktivne kutije treba izbegavati !
Mnogo su veci rizici od crkavanja , pre stradaju komponente , sto od grejanja sto od vibracija ... Pasivne kutije sa ozbiljnim snagasima uvek jace i ozbiljnije rade. Kad radimo na otvorenom , pasivna kutija sme i da pokisne na kratko ,ako su pojacala ispod bine ili negde na suvom , aktivne odma unosenje... |
moguce, ali meni i kolegama, kao malom mobilnom bendu, aktiva nema alternativu...ne verujem da cu se u skorije vreme vracati na pasivu, stvarno nemam potrebe da secam i kutiju od 20-25 kila i isto toliki i snagas ili neki mixer. sa snagom..aktivna kutija i mixer bez snage, lako za nosenje, pojacalo u aktivnim je vec optimizovano za drajvere koji su u kutiji, znaci nema mnogo mozganja oko snage,vati, oma i slicno, to je tako naprevljeno i cao zdravo, ukljuci i pojacaj kolko ti treba..i po meni je mnogo teze s'ebati zvucnike u aktivnim kutijama nego u pasivnim, konretnom mislim da izgorim namotaje, da skroz rikne zvucnik...meni se desio problem sa magnetom, ali namotaji nisu izgoreli i opet da ponovim ne zbog rada u limitu i preopterecenja, vec eto desilo se zbog loseg hladjenja...pasivnu kutiju je mnogo lakse izgoreti nego aktivnu, bar ja takva iskustva imam..aktivna je mnogo vise zasticena od preopterecenja i 'izgaranja' ..imao sam 4,5 razlicitih tipa pasivnih kutija, i dve vrste aktivnih...pasivne su uvek nesto pravile problem, crkavali i basevi i drajveri, i skretnicai i sijalice i svasta nesto...sa aktivnima nikad nista, sem tog magneta, ali namotaji nikad nisu nagoreli...sad to je iz moje perspektive malog mobilnog benda, kome je najbitnije da ne mora mnogo da seca :), a da je relativno kvalitetan zvuk...ne toliko jak, koliko kvalitetan...za vece stvari i mi iznajmimo pasivne binove sa snagasem i to radi kao zmaj..mada bih radje inzajmljivao aktivne binove, ali kod mene u kraju toga nema za iznjamljivanje..ovde dynacord jos uvek vlada.....
|
Citat:
Sto se EV ETX tice to imamo na lageru dostupne za demo. |
Ako vlada Dynacord ti uzmi aktivan Dynacord .
Ja koristim dynacord Madras, odlicne sprave , ali vracamo se na staru temu , svi hoce da nose lako a da radi dobro i kvalitetno i da bude dobro uradjeno da ne crkava, da traje ...E pa nema idealno. Na zalost dok ne potegnes malo i pomucis se neces da imas kvalitet. Ja vucaram za male tezge basove Dynacord MAdras M18 po 54kg ,satelite madras M15 po 38kg , za velike svirke i koncerte do 8 basova Danley TH118 svaki po 80kg , sateliti Acoustic line Seeburg po 38kg i iskreno nikad mi nije tesko i zao da se malo vise namucim u nosenju , ako znam da cu posle da se nauzivam u svirci... A IVAN KV ti je dao najbolji savet , mozemo mi ovde da pisemo do sutra dok sam ne probas sve te razlgase neces moci da znas pouzdano sta ti je najbolje za tvoje potrebe. Sto ljudi , sto cudi...Ne tezimo svi istom karakteru tona i ne dozivljavamo svi isto kvalitetan zvuk . pozz |
Veruj mi da okrenes ceo Nis i okolinu, neces naci jednu aktivnu kutiju za iznajmljivanje, niti bilo koji drugi brend sem dynacorda i poneka ev kutija..znaci d lite "zakon"...bio je ranije jedan par ev zlx aktivnih na iznajmljivanje, ali su bile tako "kvalitetne" da su ubrzo prestale da se iznajmljuju :)
|
Eto upravo to sto Nesa govori resava problem jer samim tim sa vise kutija ceo sistem radi rasterecen i nema problema.Ali sto kaze ko ce nama ugoditi kad vecina hoce da ponese dve aktivne kutije po 25kg i mixer i da svira za 300 i vise ljudi,pa samim tim i nastaju problemi o kojima sam pisao.Ja sam takodje za pasivan sistem.Dosta kutija sam pravim a sto mi se svidi i sto mi traze za najam to naravno moram da imam original mada se neke meni uopste ne svidjaju ali sta ces kad donose pare.
|
Iskreno, JBL i EV nisam slušao, ali QSC jesam. Kolege rade na tom razglasu, kw153 i basovi kw181. Valjda na tu kutiju misliš, ne znam šta je kw135. To meni zvuči kao stari rcf 4001, samo na steroidima. Taj trosistem je jako "prezentan", a basovi zvuče strašno utegnuto, kik je jeziv za tako mali gabarit. U Kini se pravi, to sam video, ali i meni na dynacordu piše designed in Germany, a ustvari PRC. Tako da dosta sa tim loženjem da je moj (razglas) "najveći".
|
Vecina Dynacord niskobudzetnih sprava se pravi u Kini , ali najbolje serije su jos uvek made in Germany.
Dynacord Variline kutije u sebi imaju zvucnike 18sound made in Italy , drajveri su svi EV ND6-8 made in Usa ,a Variline se sklapa u Bosch fabrici u Nemackoj. Slicno je i sa Dynacord Madrasom , mada se Madras ne pravi ima par godina. Unutra su svi zvucnici EV made in Usa. Madras bas m18 koristi EV EVX180 , madras m15 koristi EV evx 155 + drajver EV ND6-16 , Madras M212 , dve EV ND12A i drajver takodje EV nd6-16 ... Sve ostalo od Dynacorda iz portable serije uglavnom ima kineske komponente i jeste made in PRC kao sto rece Banko. Slicna je i situacija sa EVom. A na zalost i ostale vodece firme nisu bolje po pitanju proizvodnje u Kini. Prolaze godine kutije sve modernije , lakse , snaznije , a u realnosti nema vise ni kvalitetnog zvuka , a ni snage. Ali sa druge strane vecina i ne zasluzuje bolje , svi bi hteli da kupe dve aktivne kutije po 20 kg da ih plate sto manje , da mogu da stanu u gepek od Opel Corse i da odu na tezgu da pokriju 400 ljudi :mad: Opet cu da se ponavljam , zao mi je ...ali dok se ne pomucimo ,potegnemo teze i na zalost dok ne platimo malo vise necemo se naslusati muzike...Pojedini to nikako da shvate , a sto pre shvate lakse ce im biti. POZZ |
3500 evropejskih novcanica dadoh za dve kutije...malo li je :)
|
Na thomanu su prx835 do skoro bile 1100e sto je super cena...zamalo da ih kupim...ali 36g je stvarno mnogo za mene klavijaturistu...cekam da padne cena prx812 pa cu da razmisljam na tu temu :)
Sent from my SM-G920F using Tapatalk |
Mozda za nas balkance nije mala cifra 3500ev , ali na zalost za te pare nema da se kupe dve stvarno ozbiljne aktivne kutije.
Sve sto stvarno vredi od kutija novo je preko 6000ev par. Da li to bila najbolja serija od JBLa = JBL VP 7315dp ili RCFa TT-5A ,Lacoustic X15, EV Plasma , Dynacord Madras , Kling & Freitag Gravis , Adamson M15 itd, itd sve je to daleko od 3500ev za par. :( |
to kad budem imao uvek i sigurno 300 evra svaku svirku, uzimam odmah :)
Dodato: kad pogledam na cemu sve ljudi sviraju i zaradjuju, dodje mi da prodam sve..a jos veca je tuga, ovi sto slusaju, poujma nemaju tj. ne cuju dal su moje kutije od 3500 evra par, il 350 evra par,sto je vise slucaj..mi to vise za nas gust, jer te dve kutije same nikad nece odraditi vise od 80-100 ljudi...cim ima preko 100 kljudi ja uzimam i binove uz kutije...vise su uzete za dobar zvuk, i opet kazem to vise nama za dusu, jer pijana raja ne zna dal imam jbl ili no name home made "zvucnjak" :) Dodato: i opet za uslove i novce koje se radi, i kazem kad vidim na cemu sve ljudi sviraju, mislim da je i 3500 previse...mada bih ja zbog sebe samo uzeo i duplo skuplje da dozvoljava situacija, ali kazem za situaciju je dovoljno i to.. |
Na zalost moracu da se slozim sa tobom , publika je ocajna. 90% je gluvo , vise gledaju bend kako se ponasa na bini i kako svetli nego sto slusaju kvalitet svirke :(
Ali smatram da mi moramo da se izborimo da dodje kvalitet do izrazaja . Najlakse je utopiti se u sredinu , raditi na krs ozvucenju , raditi za mizeriju , ali kako ces onda da se odvojis i uzdignes u odnosu na to? Ja svoj posao smatram jako ozbiljno i volim da ga radim i iskreno da li radim za 50ev ili 500ev ja uvek sebe ulazem 100% i stavljam sta god da treba od zvuka. Da li cu da iznesem 2 basa ili 8 ne pravim pitanje , vazno mi je da sviraka bude dobra i da na kraju budemo svi zadovoljni. Ako na veselju od 350 ljudi , bar 5% cuje i prepozna taj kvalitet koji im ponudis i pozove da zakaze tezgu ja to smatram kao uspeh. A ako odradimo traljavo i preko ''K'' onda nema ni tih 5% i smatram da u takvom poslu nema buducnosti. |
Tacno je da su cene ocajne, ali to je sto je.
Mada danas svaka budala (da mi izvinete na izrazu) je postala rentalac zvuka. Prodali njivu i resili da s ebave show biznisom. Konkurencija je ubitacna jer je biznis kao takav potpuno ne regulisan. Sve dok postoje renteri kojima je to hobi i ne placaju poreze to se nece srediti jer su oni nelojalna konkurencija. Da ne sirimo temu. To je sto je, i nece se to u nasem zivotu srediti. Ja kao veci problem vidim to da mnogi imaju jedan potpuno pogresan odnos ka poslu. Kad treba da se ozvuci sala za 200 ljudi oni donesu razglas koji je tako dimenzioniran da on mora da radi na 110% kako bi pokrio salu. Izgovor im je da, za te pare toliko. A ne kontaju da tako prvo upropaste sebi opremu a i zvuk je uglavnom katastrofalan. |
pa da ti kazem, ako pogledam okolinu, i sastav bendova slicnog mom, onda se svakako ne utapamo u sredinu...aranzerska svirka,oko 4 clana u bendu - bar 10 benda,mozda i vise kao nacrtani svi do jednog imaju taj pusti D lite i powermate, i ljudi ladno ponesu 3-4 d lite-a,roknu ih na powernae i rade 200 ljudi tezgu....meni se od takve postavke i zvuka povraca, nit tu ima zvuka, nit snage, nit moze da dobaci, nit sta razumes dok onaj mumla, a o lepoti zvuka da i ne pricamo...digitalni mixer, aktivne kutije - sta je to???? ma dynacord zakon, 5-55 i vozi...ali to im je najlkse i sto oni kazu, "vrsi poso" - pevac ne mora mnogo da se napreze, pola stvari se ne cuje, ne secaju snagas, ne secaju binove, postave se za 10 min, i vrsi poso...i to sve mogu da dobije trenutno po mizernoj ceni, mixer 10e, kutije 10e, i cao zdravo...kazu mi, sta ce vam jbl, to je za DJ-eve :D tako da se razlikujemo svakako, to se "slusa" na prvu, nebo i zemlja, sad ima li ko to da cuje - nadam se :) uglavnom ja svirku radim se merakom :)
|
Marjane nije ovde toliko prica o rentalcima razglasa , to je tek posebna prica...Pricamo pre svega o muzicarima i odnosu ka poslu , sto bi vecina htela da kupi kutije od 1500ev i to neke od 17kg i sa te dve kutije da rade 300 ljudi . Sto 90% pevaca nece da kupi iole ozbiljan mikrofon i da da bar 1300ev , nego skoro svi pevaju na one shure 58 sa PGX prenosom koji zvuce da se ubijes ... Uopste mi nije jasan taj narod , hoce nesto da rade profi , a nece da uloze ozbiljno , nece da daju sebe 100% , nece da se edukuju po tom pitanju , a svi hoce da budu ne znam ni ja sta. Cast izuzecima, malo ih je.
LJudi, koliko para toliko muzike , uvek bilo i uvek ce da bude! Nema razglasa koji je jeftin a radi dobro, nema razglasa koji je mali a radi ubitacno , nema kombija koji ce da preveze 2000kg opreme a da trosi 6L ... Ako nesto hoces vanserijski , onda moras vanserijski i da platis i da se malo zrtvujes za taj kvalitet. Nego drugari odosmo mi totalno van teme , zasluzili smo da nas banuju ~:> @Srkiboj_zr Ako ti je budzet ogranicavajuci faktor , a imas volje da nosis , najbolja 3way full range kutija za malo para ti je mackie sa1232. Ja sam ih imao nekad i mogu da ti kazem da je tonski vrhunska kutija i mnogo posla moze i samostalno da odradi.To ti je sugurno bolja kutija od svih ovih koje si gore naveo a polovne se krecu oko 1500ev . Sa druge strane , moje misljenje je da je bolje raditi sa dva manja bas bina i gore dve recimo 12ice u satelitu , nego samo sa dve velike 3way kutije koje ti trazis . Bez bina nema lepog niskog basa , a i lakse je nositi odvojeno 2 manja basa i dva mala topa ,nego samo dve ogromne 3way kutije. Razmisli malo i na tu temu. pozz |
Trenutno vrijeme na Forumu 16:27 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org