YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=61)
-   -   Fantom veliki problem! (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=29647)

Dell 08.09.2016 00:27

Fantom veliki problem!

Imam ogroman problem s Fantomom G7, kojem sam najvjerojatnije sam kriv.
Danas sam otišao do jednog kolege u studio da snimimo neke stvari i ponio sam Fantoma. Kad sam ukopčao napojno kablo u struju iskočio je osigurač u studiju, ali nisam u tom momentu uključio prekidač, dakle samo tako je iskočio u momentu kad sam uključio napojno kablo u Fantoma i utičnicu. Međutim, nakon toga sve je bilo u redu, svirao sam i snimili smo.
Problem nastaje kad sam došao kući i nisam mogao naći drugi parking nego neki uzak. Kako sam stavio Fantoma na rame u torbi i okrenuo se, udario sam slučajno sa njegovim desnim dijelom u zid, doduše ne previše jako. Kad sam došao kući i priključio ga, on upali sve ok, nema nikakvih problema, ali kad ga spojim bilo na razglas preko L i R outputa ili na slušalice, prilikom sviranja čuje se neko šuštanje, boje se skoro ne razaznaju.
Mislim da nije do RAM-a, jer ista stvar se događa i na fabričkim postavkama.
Mijenjao sam napojni kabal i pokušao priključit na drugu utičnicu u drugoj sobi, no stvar je ista.
Šta mislite do čega može biti? Izgleda da mi ne gine odlazak kod elektroničara...

Deeda 08.09.2016 03:17

Moguće da nije ništa krupno u pitanju, već da su se samo poremetili pojedini konektori... Odnesi kod dobrog elektroničara i rešićeš to bez većih problema, nadam se.

A ne mogu da ne okrivim tog tvog drugara! Kakav mu je to studio ako si ti morao donositi Fantoma da usnimite nešto?! :P

Dell 08.09.2016 14:30

To je studio koji ima u stanu, a baš smo radili narodnjak, pa je Fantom legao super za neke solo boje.
Nosim kod elektroničara pa šta bude...

mimiki 09.09.2016 16:44

Mozda ti je i samo izlaz probaj stereo preko slusalica

Dell 10.09.2016 05:37

Probao sam i slušalice i 1, 2, 3, 4 izlaze, isto sve.
Odnio sam u elektroničara i nadam se najboljem...

DinO74 10.09.2016 09:36

Moje mišljenje je da nije neki veliki kvar u pitanju. Jesi li probao izvaditi RAM pločicu i probati učitati set bez nje? Ne znam da li si ikada rasklapao klavijaturu do zadnjeg šarafa. Ako samo jedan PIN nije dobro nalegao nakon sklapanja.... klavijatura može da poludi totalno. Vrlo moguće da je neki flat usljed udarca iskočio iz ležišta ili je možda i RAM modul malo pomjeren i kada si ga ponovo uključio, RAM modul radi ali može doći do oštećenja jednog od chipova na njemu. To oštećenje jednog chipa se može vidjeti tek nakon umetanja RAM-a u PC i testiranja pomoću nekog DOS RAM testa (u te testove najviše vjerujem). Javi obavezno šta je bilo ... Pozdrav!

Dell 10.09.2016 14:38

Učitavao sam klavijaturu bez RAM-a i problem je bio isti.
Elektroničar će to moć rastavit tek danas ili sutra, tako da večeras svatove radim na Tyrosa.
Javit ću naravno šta je bilo.

gagan 12.09.2016 06:26

Uf , samo da nije negde napukla stampana ploca ...... i meni se to desilo sa starom yamahom .....

Dell 25.09.2016 04:48

Ne napisah vam update situacije koja nije baš najbolja.
Naime, kako sam vam i rekao odnio sam klavijaturu kod elektroničara. On je našao dva defektna elektrolita na outputima i promijenio ih je, ali problem je ostao isti. Zatim je primijetio na matičnoj ploči da se dva čipa abnormalno griju.
Predložio je dvije solucije. Prva je naravno da promijenim matičnu ploču, a druga je da nađem te čipove pa da se pokušaju promijeniti, ali reče da je to jako riskantno.
Mislim da ću ipak prvo potražit neko drugo mišljenje prije nego se nakanim kupovat novu ploču.
Koje servisere u BiH preporučujete? Koliko otprilike košta nova matična ploča za Fantoma G i gdje ima da se nađe?

DinO74 25.09.2016 10:12

Pozdrav Dell...možeš li slikati te čipove za koje on smatra da su problematični i naravno da se vidi tačna oznaka na čipovima? Ništa nije nezamjenjivo... bez problema se mijenjaju čipseti, grafički procesori itd. Ja sam prije nešto više od mjesec dana osposobio dva Korg M1 gdje su bili totalno izgorili čipovi koji privremeno adresiraju podatke koji prolaze kroz FX IC i klavijature su na izlazima davale samo šum nalik na FM radio. Googlao sam o tome , tražio mišljenje i savjete šta i kako i većina je rekla da je zamjena riskantna jer je 5 čipova poredano vertikalno, bukvalno "rame uz rame". Našao sam čovjeka koji se dobro naoružao opremom za zamjenu IC, CPU, kompleksnih višeslojnih lemova, itd... Pošalji sve podatke koje imaš. Možemo potražiti IC-e koji su stradali a i zamjena nije nemoguća. Nova matična ti je sigurno preskupo rješenje. Pobogu, živimo u državi u kojoj je sve moguće imrpovizirati pa i to ;) Pozdrav ! P.S. Upravo sam gledao na Ebay i cijena ploče u USA je 500$ bez troškova dostave i vrlo moguće carine... Samo ti pošalji sliku pa da probamo naći a vrlo moguće da se radi upravo o DRAM čipovima koji se griju kod svih klavijatura i koji vremenom "vrisnu" ;) Ne košta te ništa probati...

Dell 27.09.2016 00:23

Jedino da zovnem elektroničara i da ga pitam koja su to dva čipa, pošto ja ne znam koji su, doduše rekao je to je ono što sam našao, kao ko zna šta još ima defektno.

DinO74 28.09.2016 08:57

Elektroničari su isto što i automehaničari :) Uvijek pored onoga što je stvarno stradalo kažu..ma ima i ovo, ima i ono. Jedina razlika je ako se radi o nekom tvom dobrom prijatelju, mada i u to više ne vjerujem. Ako ti hoće reći koji su to čipovi po njemu sumnjivi, onda ok. Možeš li sam otvoriti Fantoma i slikati ta dva čipa? Samo pazi da se ploča ne dodiruje sa metalnim kućištem klavijature. Probaj odvojiti sam sve kontakte i fizički odvojiti ploču ili pažljivo je okrenuti kako bi se mogla vidjeti oznaka na komponentama. Pazi da ne otkineš ili isčupaš neki od konektora ... Pozdrav!

tihi05 28.09.2016 11:47

Pozdrav. Zao mi je zbog nastale situacije ali sta je tu je.
Sam nista ne popravljam jer nisam za to strucan. Tako i tebi kolega savjetujem ako nisi strucan i ucen za to ne diraj nista sam vec nosi u ovlasteni servis.
Ako sumnjas u "dijagnozu"nosi u drugi pa ako treba i treci nece svi imati istu pricu a ako je imaju to ti je potvrda da je tocna .
Sretno i neka bude sto manji kvar!

mimiki 28.09.2016 12:43

kod elektricara obicnog nositi klavijaturu nije nimalo prakticno i dobro,jer kakav god da si eliktricar moras imati iskustvo sa ton vrston tehnologije i sa kvarovima iz te kategorije i ja radim posao odrzavanja milion uredjaja,sve oko naplate putarine kontroldri,detektori,semafori,racunari,portali,dis pleji,distributeri,citaci,interfoni,kamere........ ...........e sad dodje mi drugi tip kamere ili drugog nekog uredjaja treba mi vreme da ja to skontam kako to radi i da mogu da uocim brzo sta je tu zaista problem a da ne menjam redom sve....tako da serviseri klavijatura imaju to iskustvo i manje vise radi se dosta stvari rutinski i moras biti strucan za tu vrstu,obican eliktricar moze samo proveriti tipa nesto prosto oko napajanja da izmeri ili nesto tipa bas ocigledno nabubreo elektrolit utd....jos ako je eliktricar priucen loss moze napraviti vecu stetu

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk
Dodato:
ja na svojoj klavijaturi izbegavam bilo sta da radim samo sam cistio ranije ili neki mikroprekidac prelemim....nesto bas prosto

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Milan$ 30.09.2016 11:30

eno pogledaj na nasim KP oglasima, imas oglas, covek prodaje novu maticnu za G6, moze i ugradnja, da ne delim linkove, potrazi, naci ces, nema cene, pozovi pa vidi oko cena

Dell 30.09.2016 13:01

Ae inbox.

Amater_svirac 30.09.2016 17:03

Ovde kod mene nisu bas jeftine maticne ploce, ne verujem da je cena drugacija ni u EU, ali vidim da je za Roland-e oko $280-320, ne verujem je za G7 bitno drugacije. Ako majstor moze da ti garantuje da su cipovi u pitanju i ako je to signifikantno jeftinije idi s tim, ako ne, kostace dosta. Mozda neku polovnu da probas da nadjes

Dell 30.09.2016 17:24

Našao sam preko kolege Harisa u Sarajevu servisera za koji kažu da ne postoji kvar koji nije sredio, pa ćemo vidit.

Dell 10.12.2016 13:39

Evo tek sad sam dobio informaciju od servisera u Sarajevu, kaže da je u pitanju DA konverter i da vjerojatno treba nabaviti dio od ovlaštenog servisera, pa ćemo vidit koliko para...

milan84 13.12.2016 21:18

Koja je cena nove ploce
Dodato:
Verovatno vam je isti problem
https://www.youtube.com/watch?v=9quT89PM8is

megane 14.12.2016 15:35

Pa Dell, pa u buduće moraš pripazit kako se klaviatura nosi, jer to nije sanduk od drveta. Mene kolege uvjek spominju pazi kako voziš autom, pazi kako kljavu sa koferom stavljaš na pod, kako je stavljam u kofer itd., i ja sam to baš uzeo na znanje. Žao mi je za tebe ali to za sada ne pomaže. Nadam se da budeš što jeftinije prošao sa tim troškom.

Dell 15.12.2016 00:29

Nema šta, ako se AD/DA converter ne može posebno zamijenit, cijena nove matične ploče je 400 eura, koje ću morat dat.
A problem je sličan, samo što kod mene pride ton ostaje 3-4 sekunde kao da sam mu stisnuo sustain pedalu.

Dell 04.01.2017 12:28

Večeras mi stiže matična ploča (plaćena 400 eura), sutra nosim majstoru na ugradnju, pa javljam šta će biti.

Dell 06.01.2017 14:37

Evo mojim porođajnim mukama je nakon skoro 4 mjeseca došao kraj, ali sama zamjena matične ploče nije bila dovoljna da se sve završi. Evo detaljnog opisa šta da se radi kada dođete u situaciju kao ja, kada zamijenite matičnu ploču.
Jučer mi je matičnu ploču zamijenio elektroničar. Međutim, primijetio sam da mi samo radi prva 61 dirka i da su čudno transponirane. Uđem u sistem info i vidim da mi piše Roland Fantom G6! Međutim, znao sam da su matične ploče iste i da samo moram nać foru gdje da mu odredim koja je varijanta Fantom G-a.
Probao sam da nađem servisni manual, ali našao sam ga samo za Fantom X serije, gdje sam vidio da se rade inicijalna setovanja za matičnu ploču i model, ali fora nije ista na G serijama.
Evo prije nekih pola sata sam kontaktirao sa jednim ovlaštenim serviserom koji mi je pokazao foru. Prvo se Fantom mora upaliti u Service Test modu. To se radi tako da kada se klavijatura pali drže tasteri TEMPO i EFFECTS (ROUTING) zajedno. Kad klavijatura uđe u testni servisni mod, onda se ode do stavke 25 Keyboard. Uđe se i tamo piše G6. Zajedno se pritisnu tasteri SHIFT i SOLO SYNTH i onda se prikaže G7. SHIFT + EXIT i na zadnju stavku factory reset. Kada se to kompletira, ugasi se i upali klavijatura.

splendid 06.01.2017 15:08

Nek te sad sluzi i nek brzo zaradi novaca :)

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Dell 06.01.2017 16:00

Hvala na lijepim željama :)
Inače mene hoće ti specifični kvarovi. Ili nema dijela nema šanse da se nađe ili se dogodi presedan u kvarovima, da se majstori zblanu, ali idemo dalje :D

smuchac 07.01.2017 08:10

Neka si dosao kraju vise. Ja bih je davno zapalio. 😊

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

Dell 16.02.2017 08:54

Nažalost, problemi se nastavljaju.
Naime, Fantom radi u redu, sve je ok, ali npr. jednom u tjedan-dva dana zna se dogodit da se u sred sviranja pojavi statički noise, znači klavijatura odjednom počinje nepodnošljivo da krči, a kad se stisne bilo koja dirka, zvuk je deformiran, isto tako na fabričkim performansima i na samplovima. Problem se rješava tek gašenjem i ponovnim paljenjem klavijature.
Naručio sam novi RAM kao zadnju opciju, ako to ne bude to, rješavam ga se definitivno!

Alen P 16.02.2017 10:45

Napajanje je okay? Kondenzatori?

Dell 16.02.2017 13:58

Otvaran je od strane 2 servisera zadnjih mjeseci jedno 5-6 puta, tako da sumnjam...

nordstage 16.02.2017 16:20

Citat:

Originalno postovano od Dell (Post 294758)
Nažalost, problemi se nastavljaju.
Naime, Fantom radi u redu, sve je ok, ali npr. jednom u tjedan-dva dana zna se dogodit da se u sred sviranja pojavi statički noise, znači klavijatura odjednom počinje nepodnošljivo da krči, a kad se stisne bilo koja dirka, zvuk je deformiran, isto tako na fabričkim performansima i na samplovima. Problem se rješava tek gašenjem i ponovnim paljenjem klavijature.
Naručio sam novi RAM kao zadnju opciju, ako to ne bude to, rješavam ga se definitivno!

Ram ti je trebala biti prva opcija,i siguran kvar,ako krči na semplovima a tvornički dobro rade.
Imao sam jednom isti problem sa korgom,zamenio memoriju i sve je bilo ok

Dell 16.02.2017 17:50

Rekoh i na fabrici krče boje kada se pojavi taj statički noise.

miki2008 04.06.2017 17:44

I sta bi na kraju??? Da li si rijesio sve???

Dell 05.06.2017 08:51

Još ništa, još ću jednom odnijeti Fantoma kod lokalnog elektroničara da provjeri napone i sve. Ako ne nađe ništa, odustajem...

josipv 06.08.2018 15:10

Kako je na kraju zavrsila prica sa ovim Fantomom?

Dell 04.07.2019 09:13

Ne vidjeh zadnju poruku od josipv. Na kraju sam odlučio da kupim Korg Kronos2 kao solo mašinu i to nikako drugačije nego novu, upravo radi neugodnih iskustava kakva su ova opisana u temi, tako da me garancija štiti.
Što se tiče Fantoma, dao sam je jednom kolegi da se bakće oko toga, ujak mu je elektroničar koji je specijaliziran za klavijature, međutim nije mogao ništa naći. Ali kad sam došao kod njega i pokušao učitat set sa usb-a sa kojeg sam i ja obično učitavao, dođe negdje do 50-60% i neće da ide dalje.
Našao sam jednog kolegu u Beogradu kojem bih ga eventualno mogao prodati za dijelove jer i njegov Fantom G7 mu pravi probleme.
Zaboravih vam reći da mi je serviser za Roland od kojeg sam kupio novu matičnu (s Voždovca) rekao da su Fantomi kako on reče "konstrukcijski napravljeni od jako loših materijala".

josipv 05.07.2019 23:06

Ne znam...ovo je valjda jedan od ne znam koliko tisuca da ima takav problem...
Imao sam dva G6 i nisam imao problema,osim ram memorije koja je otkazala sama od sebe,zamjenio sam je i vozi dalje..
X6 sam zeznuo sam jer mi sam ga upadateirao i ugasio prije nego sam trebao pa sam morao novi OS ocitavati...
Sve u svemu nemam losih iskustava sa Rolandom....

Trenutno vrijeme na Forumu 10:16

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org