YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Zvučnici (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=50)
-   -   Bas-binovi ili pasivne kutije?? Pomoc oko kupovine?? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=29499)

acika93 18.06.2016 11:08

Bas-binovi ili pasivne kutije?? Pomoc oko kupovine??

Pozdrav svima!!! Dosao sam do nekih para, pa je doslo vreme i da se kupi oprema. Imam 2 kutije i miksetu, pa sad se razmisljam, da li da kupim 2x bas-bina ili dve pasivne kutije, sta je prakticnije ???? Mikseta je Yamaha emx5000, kutije nove Wharfedale Titan...

ffb 18.06.2016 12:50

Aktivni ili pasivni subovi?Sa 1-2 bas bina si "JACI"
Mnogo bolji i puniji sound.Povedi racuna ako kupis binove da to sve fino odvojis skretnicom.

acika93 18.06.2016 15:53

Kupio bih nove pasivne Wharfedale Sub-Titan 15, oni su 400w RMS i samo 30kg, jer su mi 18" ( Delta serija) iako imaju 700w RMS ,mnogo glomazne za transport i imaju oko 50kg..pošto već imam Wharfedale da bude indetičan zvuk..oni imaju fabricku skretnicu...

mikimiki 18.06.2016 18:13

Cime ces da gonis subove??

acika93 18.06.2016 21:02

Pa miksetom Yamaha emx5000, 2 pasivne kutije ( 2x300w) i 2 pasivna (2x400w) bina moze da iznese, jer je snaga miksete 2x500w na 4 oma. Ako cu kaciti jos 2 kutije, onda mora snagas ili aktivne kutije..sve sam razmotrio samo sam u maloj dilemi...

ella 85 18.06.2016 23:24

Kupi jedan aktivan bas i duplo si jaci deblji......ako su jeftini koje spominjes onda dva.
Mixer je slab ne moze on pogurat to.

bas 400w + satelit 300w.....ukupno 700w.......a iz mixera 500w na sve to......i pitanje kakvih 500w :D

Alen P 18.06.2016 23:59

I te kakvih 500wata! Bilo nekad na forumu ako me dobro pamcenje sluzi, pravih 485w na 4 oma.Emx5000 je vrlo dobar mix.

MarjanMilosevic 19.06.2016 00:56

Jesu basevi i sateliti 8 oma? Ako jesu, onda je ceo sistem 8 oma, nije 4 oma.

acika93 19.06.2016 10:22

Cekajte, sto bi se reklo vise glava je pametnije od jedne...Meni je stariji kolega obajsnio da ako su kutije 8 oma (u ovom slucaju i kutije i binovi su 8 oma), i da kad povezes linijski, tj. iz jedne kutije u drugu, da tih 8 oma postaje 4 oma...i da onda mikseta ima pun kapacitet, i rekao mi je da emx500o , moze da gura 4 pasivne od po 500w bez problema..e, sad Vi meni recite, da li sam dobio pogresan savet???
Dodato:
Nasao sam na engleskom sajtu, i piše emx5000, prava snaga na 8 oma je 2x300w, a na 4 oma 2x475w, vrsena pomocu njihovih sprava i to je izlaz jer se gubi nesto snage na kablovima i ulazima/izlazima...a piše i ovde da na yumidi da je prava snaga 2x475W, na 4 oma... samo me zanima, to pravilo kada 8 oma prelazi u 4 oma, ili sam dobio pogresnu informaciju..

ella 85 19.06.2016 12:01

Dobro ti je rekao da kad po jednu kutiju od 8 ohm spojis na po jedan izlaz onda pojacalo radi u rezimu 8 ohm.........a kad po dvije takve kutije spajas u jedan izlaz (iz kutije u kutiju)onda pojacalo radi u rezimu 4 ohm.

Ali te je slagao da mixer moze tjerat 4 kutije po 500w :D

Zamisli imas 500 litara vode..........i dva bureta od 500 litara.........i pocnes punit oba bureta..........do koliko ces ih napunit :D

acika93 19.06.2016 12:24

Hm, hvala na savetu, ella 85 ...Pozajmicu pasivne binove i probati kako mi se cini... Ako nista drugo kupicu za pocetak jedan aktivan bin 15" , umesto dva pasivna, pa kad bude para kupiti jos jedan i tako dalje :) .. Hvala svima i pozdrav !!!!

Morison 19.06.2016 12:39

U slucaju sa EMX5000, ako su povezane cetiri kutije, svaka kutija ce (u teoriji) dobijati po 237,5 vati.
Mnogo bolja varijanta bi bila da iz miksera ides u pasivne satelite a da kupis aktivne basove.

dmmacak 19.06.2016 15:45

Ajd da se i ja ukljucim, nesto kontam sto kaze Marijan Milosevic ako povezemo bas bin od 8 oma i jednu pasivnu kutiju od 8 oma i ako povezemo skretnicu koja odvaja frekvencije onda bi po pravilu bilo ukupan zbir 8 oma. I jos manju snagu bi davalo u tom slucaju

Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока

MarjanMilosevic 19.06.2016 19:23

Upravo tako. Ako stavis dve full range kutije, omaza pada na pola. Ili dva basa. Ali ako su razdvojena podrucja rada kod dve kutije skretnicom kao u ovom slucaju, onda omaza ostaje ista. U ovom slucaju 8 oma.

dmmacak 19.06.2016 19:31

Ja imam ev sx300 i bas ev sb122. I kada ih spojim iz pojacala u sb122 pa iz sb122 u sx300. Niske frekvencije idu na obe kutije i na sb122 i na sx 300. Dok visoke ne idu na sb122.To onda znaci da je kod mene omaza 4?

Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока

MarjanMilosevic 19.06.2016 20:21

Ako niske frekvencije idu na obe kutije u tom slucaju pojacalo vidi 4 oma samo u niskim frekvencijama tj u delu preklapanja obe kutije, dok su vislje frekvencije 8 oma.

acika93 20.06.2016 12:24

Ja mogu reći moju trenutnu misao koja glasi: ,,Dok sam počinjao da sviram i manje znao, manje me bolela glava...sad dok sve više znam, sve više me boli glava" ...Ovo za omažu zvučnika i odnos sa miksetom svi shvataju olako i bitno je da je u peak-u, da uši otpadaju i čude se što strada oprema!!...zato ja volim da kupujem novu robu, makar to bio i Wharfedale, znam sta sam kupio.

ffb 20.06.2016 12:40

Tko to shvaca olako?Dobio si par savjeta a odluka je tvoja.
Aktivni sistem nema veze sa omima, mozes spojiti stotine kutija jednu iz druge.Ako hoces puniji sound kupi jedan aktivni sub za pocetak.On ce svakako svirati samo niske freq.a tvoje pasivne kutije ce svirati sve freq. U tvom slucaju predpostavljam da nije u pitanju glasnoca vec kompletan sound.

ella 85 20.06.2016 15:26

Dobio si dobre savjete.

Posto te kutije Wharfedale nisu bas nesto mocne........a ni taj mixer nije nesto mocan.........bio bi veliki napredak u zvuku sa aktivnim basom.

Signal na bas posaljes iz aux-a pojedinih kanala po zelji........a na master equalizer skines duboke freq tako da ce ti i mixer i ti sateliti radit bolje kad ne budes trpao u njih duboke freq.

Bice i jace.....i masnije......i nece ici u peak :D

acika93 20.06.2016 16:58

Hvala, na savetima. Zato sam se i učlanio ovde, ima dosta dobrih stvari za čuti ( pročitati) . Kupujem aktivan bas-bin 15" , odluka je definitivna. Iznajmio sam danas jedan aktivan bin i upario sa mojim satelitima, i razlika je ogromna. Malopre sam ugasio igračke i stvar rešena. Najjednostavnije rešenje, a dobijam zaokružen zvuk. :D

momo 21.06.2016 06:30

Rođeni ima ovde svakakvih komentara.Bez ljutnje kolege ali na toj yamahi spojiti bas na aux je nepoznavanje miksera. Znam da je namera pomoć. Binove spoji ma mono out izlaz i kontrolu volumena radiš na crnom klizaču do mastera.gore imaš rupu gde ide šrafciger kojim odrediš frekvenciju skretnice a pališ je na prekidač ako kutija nema skretnicu.Ja sam full range kutije koristio kao binove na taj način.Ako su pasivni zvučnici yamaha gore iznad eq ima prekidač da na taj izlaz ide njena snaga jednog od dva pojačala.a drugo pojačalo na masteru.Dobiješ mono ali možeš nakačiti dve kutije i dva Bina.Snage toliko koliko je jbg.Ja bi izabrao aktivni bas bin kako si i učinio

Poslano sa mog D6603 koristeći Tapatalk

ella 85 22.06.2016 01:13

Ako taj mixer ima skretnicu koja se moze iskoristiti za basove to je super stvar :D.........ali aktivni basovi obicno imaju u sebi i pojacala i skretnice tako da ne vidim neku posebnu prednost u tome :D.

Ali zato prilikom spajanja iz auxa ima mogucnost da posalje na basove signal iz svakog kanal pojedinacno.......npr samo posalje kick i bas gitaru.......a uopce ne salje vokal gitare i slicno.......basovi cesto sviraju do 125hz.......a tu udje i vokala i gitare.....iz aranzera tu uleti svega sto ne treba :D

momo 22.06.2016 08:40

Prednost je kod pasivnih kutija kad se koristi njeno pojačalo. A ja sam nekako imao u vidu manji bend ili aranger. Ja recimo nemam opciju na pa600 odvajanja kicka na poseban kanal.A ozbiljan bubnjar potroši više od pola kanala na elemente...Koliko se ja razumem kick nije samo low frekvencije, bar za mene...Uglavnom hteo sam ukazati na yamahin potez koji je po meni vrlo pametan.Ipak se radi o jeftinijem mikseru a opcije za spajanja su obilate

ella 85 22.06.2016 10:18

Naravno da kick nisu samo niske freq,to bi bilo ludost da izlazi samo iz basova..........kick ide normalno u satelite ......dodavanjem na aux on jos dodatno izlazi na basove...........prednost je sto satelitima mogu smanjit basove da se ne deru bezze ,nego se rasterete pa lijepo lagano rade......a te duboke freq se nadomjeste iz basove odakle i treba.

Fino je kad mixer ima svakakve mogucnosti........ali na tom polju ih digitalni mixeri jedu........a cak su i jeftini danas...........na digitalcima svaki aux izlaz ima svoj eq sa 4 podesive freq i 4 podesiva Q ......obicno plus hi-lo pass......mogucnost su ogromne :D

momo 22.06.2016 10:23

Hehehe znam...Ja sam prodao yamahu i uzeo xr 18

Trenutno vrijeme na Forumu 13:18

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org