![]() |
Kupovina solo klavijature
Potrebna mi je pomoc okokupovine sintisajzera kojeg bi koristio za pop/rock svirke. Ne razumem se oko njih, svaka pomoc mi je dobro dosla. Dao bih do 400 evra. Gledao sam nekoliko klavijatura, npr: Korg Triton Tr/Le, Yamaha V50, i procitao neke komentare da nisu za pop/rock varijantu, tj. koriste se narodnu muziku. Hvala
|
Pogledaj Roland Juno D . Video sam nekoliko kolega da sviraju u pop-rock bendovima i koriste bas njega od ovih jeftinijih sintisajzera. Cena mu je oko 400e
Dodato: Ispravka Roland Juno Di |
istina je da se kod nas većinom korgove klavijature najviše koriste za narodnu muziku, no ne vidim zašto se ne bi recimo mogao poslužiti korg tr/le - ijem i za rock muziku, pogotovo jer si možeš u njih ubaciti razne semplove za rock muziku ako nisi zadovoljan sa fabričkim.
|
Ok, hvala na odgovoru. A odabir izmedju ovih klavijatura: Roland xp30, Roland Juno Di,Roland Fantom xa, Fantom S..? Tj. makar poredjenje izmedju Juno DI i xp-30.
|
e sad što se tiče tih klavijatura, tu ti baš o ne mogu pomoći, nisam upoznat sa njima. Najbolje pričekaj još mišljenja kolega koji imaju iskustva sa tim klavijaturama, pa ćeš tako moći najbolje odlučiti koju bi na kraju uzeo i koja ti se najviše isplati.
|
Svi ovi sintisajzeri imaju dobre klavire, orgulje, strigsove i padove tako da ce ti svaki odraditi posao mada mislim da je fantom s ozbiljnija masina. Svirao sam na njemu nekoliko puta. Svidelo mi se kako to zvuci
Dodato: , odlicna izrada klavijature i najbolja dirka. E sad ne znam da li ima materijala na netu za njega ali ono sto tebi treba vec ima na njemu. |
Citat:
Citat:
|
Roland juno Di ili roland gw8(ima strasne boje jos ako je verzija za zapadno trziste).
@rolandx fantom S i ne vredi vise od 400 eura, a xa mozes naci za 500. Evo sad imas na oglasima fantom x7 za 700 eura... Stalno izlaze nove klavijature, a to sto neko sada trazi brdo para za svoju poluvnu je vec njegova stvar. Ljudi traze za psr s700 600 eura i vise!? hahhahahaha Pa nova yamaha s770 jede malu decu, a kosta oko 1000 eura! I onda vidis budale sa tyros 1 ili 2 ili psr modeli koliko traze para... mali off ali znam da si skontao sta ''pesnik'' 'oce da kaze :D |
Citat:
|
Preporucujem Triton Tr..
Neces se pokajat |
Uzmi definitivno Korg TR i nemas problema nikakvih,bices spokojan. :)
|
Ako ti ne treba klavijatura za narodnu muziku, TR/Triton Le može da ti završi priču samo ako bar pola memorije iskoristiš da se učita neki dobar klavir a drugu polovinu iskoristiš za par organa i rhodesa :)
|
Mislim da to i nije resenje za ono sto ja hocu...
|
bio pre par dana jedan fantom s za 350 evrica, moz se za*ebah sto ga ne uzeh, nije imao nikakav set, to me je malo odvratilo, jbm li ga ima li nesto materijala za njega, a da ga pakujem od 0 sve, nemam bas zelje iskreno i tako :)
|
Ljudi, u odnosu na sve ove klavijature, nasao sam novi KORG KROSS 61 za 550evra? Da li je mozda on bolje u poredju sa Juni-Di,Korg Tr,Fantom S,Fantom xa, Ymahom Motif Classic, Rolang gw800, Fantom x7, roland xp30( koji bi mogoza 700 evra da se nadje i manje mozda)... ponavljam, trebaju mi prateci zvuci za pop/rock/funk/blues.jazz/bossa, npr, lepa piana, saksofoni, trube, gitara, klariniti i td. tj sve sto ides uz tu muziku, ne znam ja ni sada sve... i to sto vidim za semplove, ne kapiram najbolje, ali kontam da preko njih mogu da se dodaju druge boje. Ne razumem kako i preko cega to ide, i da li to nesto kosta dodatno, i detaljnine informacije oko toga... prosto mislim da mi je to sada cimanje(mozda i gresim)...
|
To dali klavijatura cita semplove to nije narocito vazno u tvom slucaju. Uglavnom format semplova se razlikuje od proizvodjaca do proizvodjaca,a nekad i od modela do modela istog proizvodjaca. To uglavnom znaci da mozes da skines sa interneta neke semplove(zvukove,npr. Saxofona) za tvoju klavijaturu i preko USB-a, memorijske kartice...ucitas u klavijaturu i sviras tu boju. Ukoliko kupis dobru klavijaturu nemas potrebe za skidanjem semplova sa neta ili kupovinom od nekog zato sto ona ima sve ove standardne instrumente vec u sebi. Nazalost moram na naglasim da je kod korga jako mali procenat iskoristivih fabrickih semplova, e sad mnogo materijala je dostupno za korga na netu mada 95% toga su narodnjacke boje i nema nekih kvalitetnih boja za svirke koje ti radis.
|
Citat:
|
Jasno mi je druže! Sad cu lepo da trazim, pa sta bude neka bude.
|
Prvo ti treba da razgranicis neke stvari. To solo klavijatura i aranzer datira iz perioda od pre 15 godina. Svi noviji aranzeri imaju izuzetne boje tako da nemoras da se brines oko toga. Pretrazi na netu demo snimke rolanda va5 ili va7. Strasne boje koje tebi trebaju a arzner je u pitanju i nije ni skup(recimo manje od 400 eura). Korg tr nije za to sto tebi treba. Imas od novih juno Di ili yamaha mx61(rom od motifa xs) za te pare. Roland gw8 ubija kako zvuci a jeftin je. I NEMOJ da poredis klave od 700 i vise eura sa ovima od 400, jer si sam rekao koji ti je budzet. Mi ovde hocemo da ti pomognemo ali ovako je to obicno nagadjanje sta i kako...
|
Jasno druze, do 400 evra mislim, i to je to.
|
Ajde da razgraničimo i još neke stvari...
Aranžer NIKAD ne može da bude isto što i "solo" klavijatura zbog same organizacione strukture. Preseti ne postoje, splitovi i kombinacije su mizerni (3-4 upper farbe max)... Može on imati svakve farbe, ali ako neko želi da radi kako zaista treba da se svira a ne da se odtezgari pesma, 3-4 farbe nisu dovoljne za pesmu. Isto tako, poželjno je da za user farbe bude više od 2 x 128 lokacija jer ako se nastupa cover pre ili kasnije ćeš naleteti na problem sa nedostatkom prostora... Iz istog razloga, ja nikad ne bih mogao da vidim sebe da koristim Fantom Xa jer ima 256 user + 64 performance mesta za farbe... Premalo za bilo koju svirku osim autorske. Što ukratko znači sledeće: Fantom X je super, s tim da uzmeš u obzir da su mu hammondi neubedjivi Juno Di je ništa drugo do Fantom X bez semplera i sa nešto osakaćenom memorijom i bankom zvukova kao i dubinom editovanja. Sami zvukovi su bolji od Triton serije. Ali... kada pričamo za 400âŹ... stvarno ne mogu da smislim nešto pametnije od TR/Triton serije. Ima na oglasima Kurzweil K2500 za 300⏠za koji opet ne znam koliko ume u praksi i to je u principu to. |
Yamaha mo6. Pretrazi demo snimke na youtube.
|
@wladymeer veci deo svog muzickog staza sam svirao sa zivim bendom i to uglavnom rock muziku i nesto manje pop, pa me zanima kako to 3-4 boje nisu dovoljne za pesmu?
Prosto zelim da mi objasnis posto sam celu svirku svirao na hammondu(i to je samo zvuk orgulja jel da) pa se niko nije bunio? KOJE su to pop rock pesme gde imas vise od 3-4 boje? Imas klavir, rhodes, hammond, strigs, brass, sax i mozda neki lead zvuk. Ali to nije sve u jednoj pesmi.A o zvuku triton akusticnog klavira zali boze trositi reci...Hammond ako ne uradis sam, fabricki tesko da ce proci, brass je ok, sax nebi da komentarisem itd... |
Nije stvar da li se neko bunio i da li "može" da se završi svirka na tome već gde je to u poredjenju sa onim šta je snimljeno.
Živa svirka često traži da se farbe dupliraju u oktavama i miksuju sa drugim (npr. brass u oktavama + sax). Možeš ti i da sviraš ručno oktave ali onda onaj sax svira oktavu koja je višak. A sve to pod uslovom da imaš dovoljno prostora za split i da je tema koja se svira izvodljiva da se odvsvira tako. A da ne ulazimo sad u dodavanje terce jer, ajde, pričamo o pop-rocku. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
OK, onda budi ljubazan pa kaži koje su to glavne funkcije aranžera koje nedostaju u odnosu na TR?
A Rolandove sprave: Fantom S / Xa / X, Juno Di / Stage / - svi do jednog patch 256, performance 64 npr - novi Juno Ds samo ima još 64 (128) performansa. I dobro, ajde uz PC karticu možeš imati još 64 performansa na Fantomu X, ali opet... Može čovek da se organizuje i da "završi posao", ali, složićeš se da je prava šteta sprave kao što su Fantomi organičavati na tako mizeran broj performansa... Pogotovu što pod performansom dobiješ još 2 dodatna MFXa u odnosu na patch. |
Kupovina solo klavijature
Al se ovde zahuktalo :)
Ja takodje delim misljenje da aranzeri i "workstationi" ne mogu da se uporedjuju, samim tim sto aranzeri nemaju krajnju nameru da budu profesionalni instrumenti i vecinom u svim aspektima su za nesto uskraceni u odnosu na ove druge. To da zavrsavaju posao stoji, ako se ide tom logikom, i DX11 jos uvek zavrsava pos'o... |
Vec kada se prica na tu temu ja cu podeliti svoje misljenje. Sviram na Tyros 2 i Pa3x a imao sam workstatione uglavnom Korgove. Za mene Tyros bi bio idealan workstation samo da ima User scale i portamento koji je upotrebljiv.
Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока |
Ako te zanima Korg,uzmi TR ili Tritona,PA50SD moze proci,svi su dobri za narodu muziku,makar su malo stariji.
|
Citat:
PRESET MEMORY Patches: 640 + 256(GM2) Rhythm Sets: 32 + 9(GM2) Performances: 64 USER MEMORY Patches: 256 Rhythm Sets: 32 Performances: 64 CARD MEMORY (SmartMedia) Patches: 256 Rhythm Sets: 32 Performances: 64 Fantom Xa: Preset MemoryPatches: 768 + 256 (GM2) Rhythm Sets: 36 + 9 (GM2) Performances: 64 User MemoryPatches: 256 Rhythm Sets: 32 Performances: 64Card Memory (PC card)Patches: 256 Rhythm Sets: 32 Performances: 64 Mislim da je to sasvim dovoljno.... Treba navesti sve kada je reč o specifikacijama. Citat:
I ne mogu da se vraćam na tvoje ranije postove na koje sam već odgovorio. .... Nema svrhe. Zalaženje u neke druge detanje... nema pobrebe.... Iznosim činjenice i stojim iza njih ( kao i proizvođač) i nikad nemoj da porediš aranžer i workstation. Pisano je na forumu milion puta o poređenjima raznih instrumenata. Sve je već rečeno ( što se tiče bar onog što nas zanima). |
Ajde da razjasnimo par stvari:
Moja prva rečenica je: Citat:
Citat:
Mada... Čim ti upućuješ na wikipediju kad ti se postave konkretna pitanja (a na koja uopšte i ne odgovoriš) sve mi je jasno. Neće ti kapa pasti sa glave da baciš link i kažeš "vidi ovde:" - tako treba da se ponaša neko ko ima osnovnu forumsku kulutru. To što si stariji član i pritom se sam javljaš trebalo bi da znači i da želiš da pomogneš a ne da prodaješ maglu pošto u prethonda 3-4 posta ništa upotrebljivo i korisno nisi napisao a na svako konkretno pitanje vrtiš praznu priču i izbegavaš odgovore. Zato ja ovde stajem a ti kada budeš želeo da diskutuješ, možda i nastavimo priču. Poenta mog prvog posta je bila - DA, savremeni aranžeri mogu da završe posao sasvim pristojno, ali, workstation je i dalje jedina prava opcija za ozbiljnu svirku. |
Ljudi, posto mogu da prosirim budzet, trazicu klavijaturu do 700 evra!!! Ponovljam, trazim solo klavijaturu(radnu stanicu) za POP/ROCK/FUNK,RAGGAE,BLUES/JAZZ/SALSA/ZABAVNU MUZIKU i slicno tome, tj. trebaju mi lepe boje npr.:klaviri(razne vrste), orgulje,padovi,hammond,rhodes, strings, brass, sax, lead, klarinet, trube,flaute,neka zvona npr, itd... hvala jos jednom unapred !
Dodato: Npr. mogu da uzmem novog Korg Krossa 61 za 550 evra, ili Juno Di za otrpilike istu cenu... e sad u poredju sa npr. yamahom mo6, ilia rolandom x7, koje bi mogao da nadjem do 700 evra(za yamahu mo6 ne znam) sta je bolje? Korg kross 61 i roland judno di su novije klavijature, tipa proizvdene tipa pre 2 godine, a ovo ostalo je mnogo starije koliko sam gledao.... pretpostavljam da su novije klavijature verovatno i bolje(u smislu boja, i neki drugih stavri, sta znam)a mozda i gresim... jer na pr. kada sam video tritona tr koji mi je neko savetovao da uzmem, ili rolanda xp30- - to je sve staro preko 10-15 godina, to nije malo... ali nez obzira na to, reciite mi sve sta mislite o svemu ovome sta imate, i ponovljam, preporuka za SOLO klavijaturu do 700evra( ne bitno polovna ili nova, ali mislim da je bolje dobra polovna da se uzme za te pare i ako je sigurno dosta starija)... i na sta jos da obratim paznju sto se tice klavijature, npr ROM,Ram, Procesore, sta ja znam... pozz ljudi !!! Dodato: verovatno smaram, ali moram da se dobro raspitam, jer ipak ne zelim da puknem toliko para, a da ne budem posle zadovljan, da uzmem nesto sto nije za moje potrebe,ili da je ne kvalitetno ! |
Fantom X je po meni bolja kupovina od obe te "novije" sprave a evo i prostog razloga zašto: Fantom X je u svoje vreme bio nešto najbolje što je Roland pružao a obe koje si spominjao i Krome i Juno-Di su klavijature koje su budžet verzije mnogo skupljih modela.
Ako baš insistiraš na novijim spravama, onda bolje pogledaj Juno-Ds - za ne daj bože ako promeniš stil svirke imaćeš kakve takve farbe za ovu vrstu muzike fabrički plus imaš sve isto kao sa Juno Di i još preko toga: http://www.roland.com/products/juno-ds61/ Uz to, klavijatura se kod nas pojavila tek u novembru tako da kupuješ praktično nešto najnovije što je izašlo. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
@rolandx Zbog ovakvih stvari sam skoro prestao da pisem na forumu, vec odgovoram kolegama i drugarima na PP ili preko FB ili mobilnog. Kolega koji prati cecu na t4 i to ona specijalna crna serija je ''budala'' jer ne svira na ''solo'' spravi. Pametni su oni koji kupe fantom g6 i stave semplove iz korga pa80, jer to je SOLO klavijatura, a fabrika iz aranzera ne valja... Korgovi rx bubnjevi nisu dobri(jazz rx2 malo kad se dotegne ko pravi), vec semplovi od 300 i vise kB su ubce, smiksani od strane ''strucnjaka'', radjeni na vrhunskoj opremi od 200 -300 eura...Svakom cu da pomognem na bilo koju temu gde to mogu, ma kako bilo jednostavno, ali ovu temu mogu da shvatim samo kao SPAM. Jedino sto jos pratim ovde je Casper i teme oko yamahe jer tu covek moze da procita nesto pametno i da nauci nesto novo. Neke stvari su primenjive i na druge modele klava, mozda na drugi nacin ali krajnji cilj je isti. :)
|
Tako je Veljo. Ali ... eto duboko u sebi verujem da wladymeer razume cilj svega sto sam napisao, i da se uvek drzim cinjenica, i da nije mislio nista lose. Kada se postovi ,,slegnu" razumece da ni u jednom postu nisam bio zlonameran i da svakog člana ovog foruma poštujem baš kao i člana koji ima više zahvalnica nego postova. Verujem da je i on bio dobronameran ( vidim da ima znanja što se tiče kurzweil-a i da bi mogao svojim postovima da bude i tek kako koristan i što se kaže od koristi.... ) Ne bih se više nadovezivao na ovu temu. Nije uredu da kolega koji je započeo temu ostane nedorečen.
srdjan motif je postavio temu vezanu za M50...( Korg) tako da mislim da bi kolegi ovaj workstation legao samo tako. Bez obzira što je Trinton Tr sempler.... M50 ispravite me ako grešim, ima kvalitetniju rom bazu. Cena je niska ( do max 450 e) . Može se naći do 400e možda i manje. Klavijatura je relativno novije generacije. U temi postavio sam link prezentacije M50... Ako je kolegi prvoshodno cilj pop rock.... mislim da će mu ovaj workstation za malo novca doneti ono što traži.... |
Pa ništa, još samo da nadjemo kolegi Tyros 4 do 700 EUR i rešen problem :D
Nego... ne širimo priču, ima i chat i privatne poruke za to ako ima voljnih kandidata, da se vratimo na temu... Spominjem 700 jer vam je možda promaklo da je skupio malo više novca u medjuvremenu ;) Šta može da se nadje do 700 EUR? Ja pronašao X6 za 800 na oglasima, ima li neka bolja varijanta? @rolandx: ubačene su slike stalka na onoj temi ako te zanimaju i dalje - spojio je post sa prošlim. |
Trenutno vrijeme na Forumu 12:37 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org