![]() |
Kako liječite grlo?
Ponekad imam problema sa grlom kad sve svira dva dana za redom, a nekad i jedna veče dovoljna, počinje upala pa nerijetko i temperaturu dobivam. Naslušao sam se svakakvih savjeta ali nije baš pomagalo. Imate kakav as za ovo?
|
Znam da je smiješno davati bilo kakve savjete/dijagnoze ovim putem ali moram malo.
Mogu s velikom vjerojatnošću predpostaviti da imaš krajnike (tonzile). |
Sve zavisi kako pevas,primenjujes tehniku disanja? :) Ja sam imao problem jedno mesec dana nisam mogao da pricam,i sve sam odradio sto se grla tice i sve okej,a pre toga sam radio par dana za redom i nisu bili krajnici.
Onda sam krenuo ozbiljno da radim tehniku disanja,to je kljuc toga. Iz toga i proizilazi i vibrato i ukrasi,bukvalno sve. To se vezba godinama,ja to vezbam mozda nekih godinu i nesto,ali bez problema odradim 2-3h klubske svirke. :) |
Čaj od belog sleza. Prokučalu vodu ostavi da se ohladi. U hladnu vodu stavi beli slez ( 2 dcl - jedna ravna supena kašika). Mora da odstoji 5 sati. Popiješ tu količinu u malim gutljajima kroz desetak minuta. I još jednu takvu količinu nakon par sati. Da si promukao ne znam koliko, posle dva sata nakon dve popijene šolje možeš pevati bez problema
|
Cepnes pivo, dva, tri... i odmah bolje :) Salim se naravno. Najbolje je obratiti se lekaru.
|
Prvo i osnovno pjevaj iz dijafragme. Na taj nacin ne "deres" grlo. Naravno to se uci i vjezba kao i sviranje :)
|
Ne smeš na grlo da pjevaš, nego iz trbuha. a da bi naučio da osetiš trbuh trebaš slovo RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR da drdraš dok imaš daha koliko dugo neprekidno može,(kao da bi pucao iz mitraljeza, razumeš? to vežbaj tako da lelžiš na krevetu i imaš malo težju knjigu na trbuhu.
a onda disanje, polako kroz nos unutra i kroz usta polako van i naprimer uz slovo A i da držiš taj A na neki određeni tonalitet naprimer donji C ili koji drugi nijebitno. ima još toga.evo možeš kupiti i knjigu kako se uči i na CD ima i vježbe odnosno na DVD i film. evo ti linka: http://www.glasbena-sola.com/petje.htm |
Evo i ja da dam savet, mada nisam pevac vec moja je moja zena predavac na fakultetu i cesto ima problema s grlom zbog pricanja po vise sati i nadvikivanja sa studentima... problem je sto ti se grlo brzo susi kod pricanja/pevanja, tako da je podloznije infekciji. Zbog toga moze da ti pomogne da uzmes jedno dva-tri antiseptika (Strepsil, Septolete, znaci nesto sto ima neku anti-bakterijsku supstancu) u periodu od par sati posle izlaganja grla naporu. Mojoj zeni se stanje posle toga znatno poboljsalo, jer sprecis infekciju i komlikacije odmah na pocetku. Naravno, posto je pevanje u pitanju, savladavanje solidne tehnike pevanja moze dosta da pomogne.
|
Ja sam sve isprobao i kod mene pali kadulja,čaj ili dr theis pastile.ostalo suši grlo kod mene i još mi je gore.
|
Dok pevas,pij vodu samo i nista ti nece biti.
Ja sam i naucio tehniku disanja,ali voda je uvek pored mene,pevam i pijem vodu,i nikad nemam problema :) Nista osim vode nemoj piti pre svirke,odnosno pre pevanja :) |
Najbolji lijek za grlo je odmor samog grla,tj.sutnja...
|
I kod mene!
Citat:
I,ako se desi da u toku svirke izgubvite glas onda pojedite jednu glavicu c luka onako kao jabuku,imajte uvek septolete pri sebi...izbegavajte vino i pelinkovac,kao i pivo i gaz sokove,po koja rakijica ili konjak i to je to!!! |
Najbolje za grlo je spavanje. Ono sto moze da ti pomogne jeste voda, kvasiti grlo non stop. Ja na svirke ne idem bez GeloRevoice-a posto radim svadbe i nekad se spoji dva - tri dana zaredom pa ne stignem da se naspavam i odmorim dovoljno. Ispiranje grla zalfijom moze da pomogne,med,propolis...
|
Obratiti paznju i na ozvucenje, tj. da namestis tako da ne moras da se deres da bi se cuo...
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Najbolji odmor za grlo je spavanje, kako bi mogao da izlecis svoje grlo ne znam, ali imam par saveta kako bi mogao da ga sacuvas i ne zamaras. Sto se tice same tehnike pevanja tu ti ne vredi mnogo price ovde, nego na casove ako mislis da je to problem.
Ujutru kada se probudis nemoj ni slucajno odma da uzmes da pevas ili da se deres,uralas, vices, trudi se da sto manje koristis glas, bez mnogo price. Sto se tice pica voda je najbolja, eventualno neki caj, znaci nista kafa, gazirani sokovi, sladunjavi sokovi ili likeri, pivo... Sto se tice hrane, nemoj da se prejdas pre pevanja, najbolje bi bilo sat-sat ipo pre pevanja da klopas... nikakve grickalice i slatkisi pre pevanja. Sto se tice samog pevanja, pre pocetka trebalo bi da se upevavas i radis neke vezbice, imah ih na youtube milion, ali posto to niko ziv ne radi onda bar u startu otpevaj neke laganije pesme, nema potrebe pevati u originalu, svaku pesmu obaraj pola stepna, stepen, a i vise po potrebi... Ni oni koji su ih snimili ne pevaju u originalu... Uvek imaj tu negde vodu pri ruci i pi u toku svirke. Dobro je rekao i @sale_band pazi kako namestas mic. Potrebno je poznavati svoj glas, sta mozes, a sta ne ne, svoj raspon... Jedan off. Secam kada je meni na probu dosao jedan pevac i ja ga usput pre nego sto pocnemo ponudim necim, on uze coca colu i zapali pljugu bole ga uvo, krenuli mi reko oces da ti obaram malo intonacije, kaze ma sve original cepaj, kad je krenuo glas ko Dzej sada, kako krene refren i visine on oce da umre, mene zabolelo grlo dok sam ga slusao :) |
Trenutno vrijeme na Forumu 01:11 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org