![]() |
Tyros 3 - krckanje
Danas sam prvi put cuo da mi,otprilike na desnoj strani aranzera,krckanje,ili bolje reci jedva cujan zvuk u cini mi se pravilnim intervalima,slican gasenju ili palenju bojlera samo mnogo tise.Nisam siguran od kada se to cuje,klavijatura radi normalno,e sad brine me to:(.
Mislim da se ne cuje stalno i da je razmak oko 7-10s. |
Možda stvara smetnju neki uređaj koji je uključen na istoj električnoj mreži.
|
Pa bio sam kraj televizora,ovih dana mi je moj radni prostor uyurpiran...
|
Provjeri da li se čuje zujanje i na slušalice. Na što slušaš klavijaturu, na koje zvučnike.
Popravi tipkovnicu i ovaj Y zapijepi na mjesto Z slova. :D |
Ma to mi je od kilege lt,a sad je jos gore-kucam sa telefona a prsti ka' ćevapi!!
Tad kad sam primetio bili su prikopcani 2+1 od racunara zvucnici a u ulaz za slusal. Danas cu proveriti da li se cuje u slusalicama. |
Izlaz za slušalice ima viši nivo signala nego OUT sa stražnje strane. Ako su zvučnici "visoke kvalitete" (a to bi moglo bit), kabl do njih isto tako onda nije čudno da imaš šum. ;)
|
Ma da,altek od 50 e =)) ali izgled da se ne cuje kad su slusalice same.
|
Onda je to, to. Pa nije Yamaha tamo neki bezvezni instument da šumi sam od sebe. :p
|
Čudo je to!
Imam jednu molbu u ime mnogih yamahista:kad budes imao vremena napravi jedan tutorijal o "uvodjenju" semplova u T3 i većini caka vezanih za to,malo detaljnije. |
Sta te konkretno zanima, uvodjenje WAV fileova ili uvn?
|
Da li je portamento na T3 poboljsan kao i sam Wave editor UVN fajlova u odnosu na T2?
|
@VUNIMRAV - Nema tu neke mudrolije (mislim na uvođenje samplova). Treba imati dobar uzorak, i onda ga pravilno unijeti u klavijaturu. Sam postupak je veoma jednostavan i može se opisati s par rečenica.
Pored toga, ne mogu biti precizan s opisom za Tyros 3 jer ga nisam svirao, a postupak je nešto drugačiji nego kod četvorke. |
Ja cu detaljno opisat, samo kazem jel wav ili uvn?
|
Pa recimo od samog uvodjenja i od delovanja na sam sempl i na njegove sastavke,delove(ne znam pravi izraz ali ces razumeti sta hocu da kazem).Znam da to ima na forumu,ali je razbacanoi u vise tema i covek prosto izgubi volju za traganjem.
|
Citat:
Pozdrav! |
Steta bas,ponadao sam se da je bar malo bolji portamento na T3 ili T4 kako bih kasnije zamenio ali vidim da je isto bas.
Hvala na odgovoru! :) |
Uvn
|
Citat:
Pozdrav! |
Definitivno mi se čuje kliktanje negde oko sredine klavijature ili mozda malo u desno od sredine.Najverovatnije da je HD u pitanju.Čuje se na minut,možda i češće.Šta vi mislite da li je HD u pitanju i da li stanje HD mogu proveriti sa programima kojma se proveravaju HD na računaru?
Dok sviram naravno ne čujem nisšta,ali dok obraddjivam ritam čujem i staršno me nervira a i brine. Da li da i šta poduzimam ili da pičim "dok dur dur". Da ponovim,zvuk je sličanisključivanju nekog bimetala ili slično. |
Prvo napravi backup svega što imaš na HD. Uostalom, to već trebaš imati :DPogledaj na videu, 3 minuta. HD se lako vadi i bilo bi dobro da provjeriš njegovu ispravnost.
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/iaxE4i9x_S4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Moguće da je do HD-a i da se zvuk prenosi preko kućišta pa ga čuješ malo na lijevo u odnosu na njegovi poziciju. Uostalom, kad ga izvadiš bit ćeš siguran. Ako proizvodi bilo kakve zvukove poput krckanja ili grebanja, dao je svoje. |
Da,da imam bekap,(zahvaljujući tebi).Probaću da ne diram nego iza NG.
Nisam kraj klav,ali ako je i na T3 kao i na T4 onda je zbilja lako.A da li se samo zameni HD sa odgovarajućim ili se mora i "podizati2 sistem pa uneti i povratiti stanje sa bekapom.Ako se samo zameni onda može bilo koji od servisera računara,zar ne? |
Ako je kvrckao par mejesci, nek izdrži još malo da se odradi posao ...
|
Ma mora,nego da li se samo zameni HD i ubaci-povrati stanje ili treba instalirati novi OS i te zaje...cije?
|
Meni je krckao HD odkada sam ga uzeo prije 2 godine i pravim svako malo backup - zlu ne trebalo, ali evo radi ko sat, ništa mu se od tada nije dogodilo, a to krckanje sam prestao primjećivat.
E sad, kod tebe ne mora bit. |
Prije ili kasnije će otkrckat svoje :D, ne bi se smio čuti osim nešto sitno prilikom paljenja klavijature.
Ako i otkaže poslušnost nije zlo ... osim :mad: ako nije pred svirku. Tada su svi podaci na njemu nedostupni, pa se u RAM ne mogu učitati samplovi prilikom paljenja. U tom je slučaju sav materijal vezan uz samplove (registracije i Stylovi) u stvari neiskoristiv. To onda nije dobra situacija. Novi/zamjenski HD je najbolje formatirati na klavijaturi. Function> Utility > tab Media page U slučaju da ga klavijatura ne prepozna, onda ga treba formatirati na kompu u FAT32 sistemu. |
To si mi rekao i prije 2 godine, a stara kajla unutra se ne da :lol: :lol: :lol:
Šalim se naravno, treba uvijek bit na oprezu što se toga tiče, svako malo pravim backup tako da sam siguran ako mi rikne (naravno, ako ne rikne tik pred svirku). Doduše ja pravim backup tako što izvadim HD iz Tyrosa i spojim ga na laptop, pošto imam onaj "aparat" SATA, ATA to USB bridge, pa mi je zgodno. |
Dao Bog da krcka još dvaput toliko. ;)
Nema pravila, ponekad nema nikakvih znakova pa "sam od sebe" vrisne. Ponekad rošta toliko da ga ljudi izmjene jer im taj zvuk ide na živce. Mislim na komp HD-ove. Kada radiš backup/kopiju sadržaja HDa u Tyrosu, ne moraš ga vaditi fizički van i klavijature. Spoji USB-om Tyros i računalo, drži pritisnutiu MUSIC FINDER i upali klavijaturu. Nakon 10-tak sekundi će računalo prepoznati Tyros-ov HD i prikazati u exploreru kao bilo koji drugi vanjski disc. Tada manipuliraš s podacima kako te volja. |
Meni se dok sam imao Tyros 2 cuo hard disk jako dugo i naravno jedan dan je crkao, ali posle dugo vremena, pisao sam to već jednom na forumu. Tako da nema potrebe da brineš to 99% nije urgentna stvar. Zanima me drugari koji hard disk koristi Tyros 4 i Bože pomozi da nije ATA kao na T2 da se slomim tražeći dok ga nadjem? ATA je stariji od vatre 3 dana. :))
|
Nemaš brige, Tyros4 koristi 2,5" SATA HD. Neki ljudi su ugrađivali čak i SSD, i kažu da radi bez problema.
|
A šta T3 koristi?
|
2 Privitaka
Tyros 3 koristi nešto stariji protokol po imenu PATA. Priključci su drugačiji, poput ovih sa slike.
|
ma bravo Caspere,još samo da pitam,pretpostavljam da je ovo redovan HD za LP i da se ugradi na ovaj držač što ulazi u aranžer.Jeli tako ili gršim?
|
Tako je, treba ti "običan" 2,5 inča HDD iz laptopa koji ima P-ATA (parallel ATA) interfejs.
E sad, postoji popis izdan od strane Yamahe onih modela koji 100% odgovaraju. Nemam iskustva s tim popisom ali mislim da ne bi trebalo biti problema s bilo kojim što nađeš na tržištu. Bitno je da je formatiran kao FAT32 kako bi ga Tyros prepoznao kao hardware. NTSF je format koji se (obično) korsiti na računalima pa ako budeš ugrađivao HDD iz "win sustava", napravi na njemu format u FAT32 pa ga tek onda spoji na Tyrosa. |
Bravo druže,zaista ti hvala!!!Za sve do sada!!!!
Ovako sam planirao,ovih dana mi jedan drugar koji inače radi kao serviser računara i računarske opreme,pokušava da mi spasi jadan HD sa starog računala na kojem imam dosta stvari koje mi znače.Pokušava tako što sam pronašao isti takav pa će mu ugraditi elektron iku...no to sad nije važno.Planirao sam da kad bude dolazio kod mene izvadi iz Tyrosa HD vidi o čemu se radi i da mu pkazem tvoj post iznad da vidi kako se treba formatirati i nakon toga da se dam u potra za istim (PATA ili ATA sve jedno je zar ne). Da li je je plan dobar i da li bi smetalo(mislim da ne bi)da HD bude nekog drugog kapaciteta ako ne uspem pronaći od 80Gb? On mi reče da je to što se čuje neka iglica koja krcka.....može sad a može za 2/3godine od volje mu,ja bih njega ipak zamenio sa novim tamo iza Nove G za svaki slučaj,ili da ne diram a pripremim HD. Šta ti misliš? |
To je dobar plan. Neka pogleda ovaj koji sada imaš ugrađen u Tyrosa i nabavi zamjenski. On će razumjeti ono što sam napisao i siguran sam da kod njega (servisera) neće biti dileme i nepoznanica. Ako ima prakse u zamjeni elektronike na HD-u onda je ovo za njega početnička igra.
Veličina nije bitna (mislim na HD :D), može biti drugačijeg kapaciteta, bitno je da se formatira u FAT32 i kao takav priključi na Tyrosa. |
To legendo!
|
Napomenut cu da je tesko iz laptopa naci ovakav disk. Jedino ako je star 10 i vise godina. U laptope se je tada ugradivalo takve diskove i bili su uglavnom manje od 80GB. Zamijenili su ih SATA diskovi koji se ne PATA ili IDE ne mogu spojiti. Zato ne uzimaj na neviđeno vec se uvjeri slikom ili uzivo te disk kasnije provjeri da ne šuška i ima bad sektore. Sretno.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk |
Da,da naravno, već sam gledao na netu,može se naći do 30e potpuno ispravan i sa 100-200 sati rada i godistima do "08.Ovaj koji da ću izvaditi i uslikati moj i dati se u potragu za što novijim,možda budem imao i sre će pa nadjem novi!!!
|
Evo da se dopuni ova tema.
Promenio sam HD i vratio stanje.Na starom HD se nije ništa čulo sem tihog krckanja slično zvuku metronoma sa klavaijatuire samo malo tiše,i to u nekim intervalima os možda minut ili manje. Sada na novom-polovnom swe čuje kad se upali i zavrti i dok vrši učitavanje čuje se tiho grebanje,kad očita se ništa više ne čuje nema onog krckanja. Pitanje:da li da ostavim tako i ništa ne diram a rezervni moj stari imam uvek ili...??? |
Ništa ne brini, to je normalan zvuk pokretanja HD-a kad se pali klavijatura.
Ovaj stari stavi u ormar i zaboravi na njega. Ako baš želiš imati nekakav backup na svirci za "zlu ne trebalo", na USB pohrani 10-20 neophodnih Stylova koji su vezani za tvorničke zvukove i eventualno neophodne registracije ... i to je to. |
Trenutno vrijeme na Forumu 00:45 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org