YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Studijski Hardware (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Presonus 22VSL (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26856)

negovan90 08.03.2014 17:06

Presonus 22VSL

E evo i ja sam ponosni vlasnik ovog audio interfejsa, za pocetak sam ga prikljucio na desktop racunar samo da probam neke stvari, kada sam prikljucio, skinuo sam zadnje drivere sa interneta, instalirao AUDIOBOX i STUDIO ONE 2.

Prvo pitanje koje imam je:

Prikljucio slusalice i ukljucio u kompu da mi koristi presonus, neopisivo bolji zvuk u slusalicama, nikakvo zujanje ili bilo sta se nije culo.
Kada sam prikljucio klavijaturu(banana-banana), iz klavijature Left ili Right(samo da probam) i kad ubacim bananu u presonusa, cuje se neko zujanje u pozadini, sta to moze da bude, opasno me nervira, a mislim da mi i to zujanje snima.

sale_band 08.03.2014 17:27

Da li si podesio "gain" kako treba? Pretpostavljam da koristiš potenciometar sa VSLa za volume kontrolu što je pogrešno jer je to u stvari isto sto i gain potenciometar na mikseti.
Podesi ulazni signal na normalu a za pojačavanje koristi VSL (software)

Sent from my HTC One XL using Tapatalk

negovan90 08.03.2014 17:31

Da sve koristim na presonusu, el moze malo bolje da objasnis kako sta, posto prvi put pokrecem uopste presonusa, a i bilo kakav softver vezan za to...?

Dell 08.03.2014 18:37

Mozda je do toga sto ti je napojna od klavijature ukljucen u isti produzni sa vise ostalih potrosaca, probaj klavijaturu ukljucit u zasebnu uticnicu.

harepa50 09.03.2014 01:17

Bit će da je ovo što ti je drug Dell rekao, tj. to bi mogao biti jedan od razloga i meni se to dešavalo dok je klavijatura bila na istoj fazi sa laptopom i interfaceom. Uradi ovo što ti je on rekao.

tranzit 09.03.2014 01:31

Nema druge pomoci osim nabavke DI-Boxa. Zaboravi sve druge pokusaje i razmisljanja. Klavijatura ima nebalansirane izlaze, a 22VSL balansirane ulaze na studijskom levelu. Tu nastaje problem i on se da rijesiti iskljucivo pomocu DI-Boxa sa aktiviranim Ground Liftom.

negovan90 09.03.2014 10:06

Koliko kosta taj DI BOX ? I mislim da nije do toga problem, imam pa800, probacu danas kada dodje drug sa drugom klavijaturom... Zasto se Dellu nista ne cuje ?

sale_band 09.03.2014 10:17

Ajde lepo uslikaj 22VSL konekciju koju si napravio I takodje, ako mozes screen shot VSL miksera sa kompijutera ali pusti neka ti svira klavijatura, pa cemo onda znati malo detaljnije o cemu se radi...

Ja na 1818VSL nemam (skoro) nikakav problem sa sustanjem kada spajam analogni izlaz.

negovan90 09.03.2014 10:45

Kacim slike za jedno sat vremena, znaci da prikljucim klavijaturu, pustim ritam i slikam Audiobox, jos nesto, a kako da slikam kako sam napravio konekciju ?
Dodato:
Problem je resen, ipak je bilo ono sto je Dell rekao, hvala puno.

E sad imam dalje pitanja:

Na laptopu imam neki windows koji je pun svacega(faks, igrice i ostalo), skinuo sam Windows 7 Ultimate 64bita, instaliracu ga sutra, da li moze neka pomoc kako da podesim konfiguraciju za audio rad da to bude dosta pouzdano, jer planiram da kolega iz benda vuce bass preko KONTAKTA i svira na live svirci... ?

harepa50 10.03.2014 00:59

Možeš pronaći nešto površno na internetu o tome, ali duboka analiza i optimizacija je čista nauka i trebao bi to povjeriti nekom stručnijem. Prva stvar, zaboravi internet na tom laptopu.

negovan90 10.03.2014 01:55

Ma to ja i hocu, ne planiram da pravim neki studio, treba mi cisto to povrsno...

tranzit 10.03.2014 02:37

Citat:

Originalno postovano od negovan90 (Post 266237)
Koliko kosta taj DI BOX ? I mislim da nije do toga problem, imam pa800, probacu danas kada dodje drug sa drugom klavijaturom... Zasto se Dellu nista ne cuje ?

Opet ti ponavljam, da ce problem potpuno rijesiti samo DI-Box, a ti mozes misliti sta god ti je volja. Za to, zasto se kod Della, nista takvo ne cuje, ima metar razloga. Ne pokusavaj da pronadjes toplu vodu, uzmi jedan dvostruki DI-Box i sve ces rijesiti.

sale_band 10.03.2014 08:33

Ja sam ubedjen da kolega jos nije skontao kako u stvari VSL funkcionise I da je problem do njega a ne do Prsonusa

negovan90 10.03.2014 09:09

Napisao sam da je problem resen, bilo je ono sto je rekao Dell, kada sam ukljucio samo klavijaturu direktno, zujanje je prestalo...

sale_band 10.03.2014 09:13

oops... Propustio sam taj detalj

negovan90 10.03.2014 09:16

A to da nisam skapirao VSL, da li je to AudioBox ili ona kao virtuelna mikseta gde imas gore gate, compressor i EQ,ali stvarno to i u studio live ne znam nista, u subotu sam dobio presonusa...

tranzit 10.03.2014 09:33

A kako si ukljucivao prije dok je zujalo ? Ukoliko ti se desava ili se desilo, pri bilo kakvom ukljucivanju instrumenta direktno, preko miksera ili bilo kako drugacije (pod uslovom da su ti audio kablovi pristojnog kvaliteta) da se pojavi zujanje, brum (50Hz, 100Hz, 200Hz), postoji uvijek samo jedno jedino objasnjenje i rjesenje. Objasnjenje je da imas Loop uzemljenja, odnosno mase, a rijesenje je DI-Box. Ne bih sada da ti ovdje pisem nadugacko i nasiroko, zasto se to javlja, sa svom teoretskom i pragmaticnom argumentacijom, nego samo da ti savjetujem, da sebi treba da ucinis dobro i nabavis taj DI-Box jer ce i zujanje i brujanje da se vrati prvom prilikom, kada ili napon bude nestabilan ili promijenis uticnicu ili majka ukljuci usisivac, a otac ventilator. Ovo sto ti pisem su osnove u audio tehnologiji, to jest, da prije svega drugoga, moras obezbijediti kvalitetno vodjenje signala i stabilnu struju. Ti nemas ni jedno, ni drugo. Ako ti brujanje i zujanje prestaje kada promijenis uticnicu, nije nikakvo rjesenje da ih ukljucis u istu uticnicu, vec je to samo pouzdan znak, da ti je struja vrlo nestabilna a uzemljenje prilicno slabo. Iz tih razloga, obavezno treba da imas neki od manjih UPS uredjaja sa stabilizatorom napona, a audio signale koji su nebalansirani, kao sto je taj sa klavijature, obavezno da vodis preko DI-Boxova. Jedino tada ces dobiti signal bez smetnji i na najvisim levelima. Kladim se da ukoliko pojacas slusalice do maksimuma, sigurno ces cuti opet one smetnje koje si cuo i prije, samo sada dosta tise.

negovan90 10.03.2014 09:48

Klavijatura mi je ukljucena bila u produzni gde je bio ukljucen komp, zvucnici i jos nesto, kada sam se prebacio u sobu gde pravim neki mini studio i ukljucio direktno klavijaturu u uticnicu, nikakvo zujanje se nije culo, ali kupicu taj di box.
Dodato:
Ali dok ne kupim jel moze neka pomoc od svih kolega za ono sto sam pitao u prethodnom postu a vezano je za namestanje windowsa 7 za audio rad... ?

tranzit 10.03.2014 11:57

Idi na Presonusovu stranicu, tamo imas osnove za podesavanje Windowsa za audio rad. Nije to Bog zna sta ali ce tebi biti dovoljno za pocetak. Detaljni audio tweaking je veoma kompleksan i komplikovan, a i neces ni ovdje, a ni bilo gdje drugdje, naci nekakvo precizno i kompletno objasnjenje, posto to firme koje se bave audio kompjuterima, cuvaju kao svoju poslovnu tajnu.

negovan90 10.03.2014 12:00

Okej, uradicu to posle, jel u redu da instaliram Windosws 7 Ultimate i na njemu to sve da odradim.

U pravu si bio za ono kada slusalice okrenem do kraja da se cuju ali vrlo sitne jedva cujne smetnje...

tranzit 10.03.2014 12:14

Znam da sam bio u pravu, to su, kako sam ti vec i rekao, osnove audio tehnike. Zasto ne instaliras Windows 8.1 Pro 64Bit ? Nece biti problema ni sa Windows 7 Ultimate opet 64Bit, naravno ako procesor tvog kompjutera podrzava 64Bit sisteme. Gledaj da imas bar 4GB radne memorije, a bolje bi bilo 8GB i vise. To su sve veoma mocni sistemi ali sistemi koji za stabilan rad kao audio masine, zahtjevaju dosta radne memorije i brze Hard Diskove, najbolje SSD ako ikako moze.

negovan90 10.03.2014 12:27

Imam laptop hp4740s. A u Windows 8 nisam radio, lakse mi na 7 da cackam sve, ja mislim da podrzava 64bit.

tranzit 10.03.2014 12:40

Laptop podrzava 64Bit sisteme jer taj HP4740S dolazi sa Intel i5 procesorom. Nista posebno Win 8.1 nije drugaciji od Win 7 i sa jednim malim programom ces dobiti istu upotrebu kao i na Win 7, samo sto Win 8.1 Pro donosi prirast i do desetak procenata u audio radu, a to nikako nije malo, pogotovu kada se radi o Laptopu.

negovan90 10.03.2014 12:49

Znaci Windows 8.1 Professional(bas ima 8.1 ili ta jedinica se updejtuje kasnije), evo stavljam da skidam pa se javljam kad zavrsim instaliranje kakav je to mali program i sta dalje da radim... Hvala puno tranzit

tranzit 10.03.2014 12:56

Windows 8.1 je u sustini kompletan novi Windows, dakle nije Update ali za sada Microsoft ga daje samo preko Store App-a i to iz Win 8, naravno besplatno, mada postoji nacin i za direktnu instalaciju Win 8.1. Programcic koji ti od Win 8.1 sucelja cini Win 7 je Classic Shell koji je takodje besplatan. Dobices po njegovoj instalaciji i konfiguraciji, isti Start Menu kao i kod Win7, a mozes totalno da uklonis Win 8 Metro Screen.

sale_band 10.03.2014 14:45

Ja sam kupio 8.1 u radnji, dodje disk u kutiji i pise Win 8.1, doduse, nije pro

tranzit 10.03.2014 14:53

Ima da se kupi i Pro, to nije problem. Nego ljudi koji su kupili Windows 8, mogu preko Store App-a da skinu Win 8.1 i da ga instaliraju ali to je sasvim nova instalacija, a ne Update, pa poslije instaliranja treba ukloniti stari Windows Folder, koji bude preimenovan u Windows old.

negovan90 04.04.2014 01:33

Potrebna mi je pomoc. Imam ovaj audio interfejs 22vsl, i hocu na probi da uradim ovako, snimimo prvo jednu pesmu svi zajedno, znaci svi u jedan mikser odatle rec out i left i right sa dva kabla i dobijemo neki snimak, e sad dalje sta hocu. Sad bi hteo da se svi posebno snimimo, znaci bubnjar se nasteluje ubaci dva kabla u presonus i snimi svoj deo dok na slusalicama slusa tu pesmu sto smo svi zajedno snimili, pa onda bass, pa gitara, pa solo itd. E sad me interesuje me kako mogu ovo sve da snimim u nekom programu, pa posle da izmiksujem, sta da radim i kako, pomagajte ?

milepsr 04.04.2014 01:36

Koliko ja vidim Negovane, sam si sebi dao odgovor na pitanje :)

tranzit 04.04.2014 01:45

Hahahaha... jeste Negovan je dao sam sebi odgovor samo sto, cini se, ne zna u kojem bi programu to uradio. Negovane dobio si u paketu sa 22VSL Studio One Artist, instaliraj program, registruj ga i sve je tu sto ti treba.

negovan90 04.04.2014 01:47

Hahaha, jesam polovicno, tacnije nisam ja gore lepo postavio pitanje, koji program da uzmem da bih snimio npr ja na nagadjam da bi bilo ovako, dodam jednu traku pa snimim, pa dodam drugu traku pa snimim itd. pa onda to da izmiksam u jedno.
Dodato:
Sada je sve jasno, a da li mogu da odradim sve ovo u Studio One 2( ona free verzija) ?

tranzit 04.04.2014 01:52

Da, mozes bez ikakvih problema. Prvo napravi jednu stereo traku, pa na nju snimi taj kompletni orkestar, a onda dodaji stereo ili mono trake (kako kada ti treba) za ostale instrumente i vokal i snimaj jedno po jedno dalje.

negovan90 04.04.2014 01:54

Odlicno, na sledecoj probi snimamo, pa stavljam snimke u demo da vidim sta da popravljamo vezano za sound i miksanje.
Jos jedno pitanje tranzit, da li je moguce da vucem bass preko kontakta i da normalno snimam svirku bez nekih smetnji... ?

tranzit 04.04.2014 01:58

Moguce je ali ne u toj Free verziji Studio One jer ona ne podrzava VST Instrumente.

negovan90 04.04.2014 02:05

Ma pitam zbog ovog, hocu da snimim svirku npr u Audacity, a da bass vucem preko kontakta, vec smo probali ovo i na probi sam imao problema bass je normalno radio, ali kada sam krenuo da snimak, morao sam oba kanala i main da smanjim dosta da ne bi brujalo i pistalo nesto na kutijamq( ne znam dal main ima veze sa bassom kojim vucem iz kontakta), a npr kad smo otisli na svirku, ovaj drug nije vukao bass, samo smo snimali, stavio sam main i oba kanala na pola i sve je snimilo normalno bez pistanja i brujanja.

tranzit 04.04.2014 03:13

To nema nikakve veze sa soundom sa Kontakta, nesto drugo ste zabrljali u postavkama Inspector Parta Audacityja, odnosno traka na kojima ste snimali. Ne koristi DAW programe kao Host program za VST instrumente jer ces imati problema, posto za to treba povece iskustvo iz te oblasti. Uzmi besplatni VST Host program, koji je bas za to namijenjen, to jest za Live upotrebu software instrumenata.

negovan90 04.04.2014 09:20

E sad te nisam bas najbolje razumeo, pa ja koristim odvojene programe za midi i za recording. Objasni mi bolje sta si hteo da kazes...

tranzit 04.04.2014 09:25

Koliko sam te shvatio, ti upotrebljavas Kontakt i za Live svirku, pa sam radi toga i napisao da ukoliko to radis, ne treba da radis iz DAW-a vec iz nekog VST Host programa. Drugo, zasto koristois dva programa, jedan za midi a jedan za audio recording ? Nema potrebe jer jedan dobar DAW moze sve da obavi. Recimo Studio One 2 Profesional i midi i audio recording, bez ikakvih problema. Nema potrebe da komplikujes posao.

negovan90 04.04.2014 09:29

Samo sto ja Studio One 2 imam free, nemam nista drugo, jer sam presonusa dobio za veoma male pare(a u to nije bio ukljucen studio one cd). Znaci da ne koristim kontakt za prenosenje sempla bassa, nego nesto drugo( npr. Sta ? ), a Audacity mogu normalno da ostavim.

tranzit 04.04.2014 09:40

Radi se o Live svirci !!!!! Skini besplatni VST Host program, bas se tako i zove. On ce ti biti sasvim dovoljan.

Trenutno vrijeme na Forumu 04:38

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org