YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Tablet ili Telefon kao midi kontroler (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26643)

pekilik 22.01.2014 20:35

Tablet ili Telefon kao midi kontroler

Citajuci jedan post od gospodina Tranzita videh zanimljivo resenje koje je napravio na svojoj harmonici u vidu telefona ako se ne varam iskoriscenog kao midi kontroler, pa se bacih u trazenje adekvatnog kog bih iskoristio za svoje potrebe, i naleteh na jedan jako dobar i jednostvan sa ogromnim mogucnostima pod nazivom "TouchOSC" verovatno ga je i gospdin Tranzit koristio na doticnoj slici, mozda ga i jos ko od vas koristi, za mene je bio veliko otkrice jer moze da zameni veliki broj midi kontrola i pruza mogucnost da kreirate sopstven kontroler sa nekoliko strana sa svakakvim dugmadima i slajderima vrlo jednostavno se instalira i povezuje preko Wi-Fi-ja sa racunarom, a moze se koristiti I Pad. I Phone, ili android telefon u mom slucaju, kao sto rekoh vrlo sam se iznenadio sa ovim cak i vrlo jeftinim programcicem zato to i podelih sa vama, posto se svi uglavnom igramo sa ovim modernim telefoncicima pa moze i vrlo korisno da posluzi.

zeljko 22.01.2014 20:55

Eee to bi bilo pravo dobro kad bih i ja mogao sebi ugraditi na harmoniku u kojoj Imam ugradjen midi.Moracu bas da pitam ovog majstora ovdje sto mi je ugradjivao midi,da li moze i to da mi ubaci pa da preko Toga namjestam sta mi treba

pekilik 22.01.2014 21:13

ovo je ako sam dobro upoznat vise napravljeno da kontrolise softvere u kompu ili neki modul jel sve ide preko kompa koji kroz neki od midi procesora posle moze kontrolisati neki Daw ili soft sempler ili soft aranzer ili neki od aranzerskih modula preko midi out-a iz kompa.

zeljko 22.01.2014 23:41

Pa isto tako bi moralo da moze da kontrolise korg pa 600 preko harmonike koja je spojena kablom sa korgom,samo treba znati to ugraditi a valjda ovaj zna jer se time bavi.Mogao sam tada ugrditi i bezicno midi ali mi bilo skuplje pa nisam a sad se kajem.Poz

harepa50 22.01.2014 23:47

Kod tranzita je koliko se sjećam wireless midi kontroler, nema nikakve veze sa telefonom. To je napravio na Rolandu FR3X, preko kojeg može kontrolisati Trans Audio Digital Mixer kako god mu je želja.

tranzit 23.01.2014 01:29

U pravu si Harise za btaj kontroler i taj je svakako najkompleksniji i najmocniji ali sam zaista, kako kolega pekilik pise, demostrirao na jednoj slici, kontroler TouchOSC, naravno potpuno konfiguriran za kontrolu Trans Audio sistema, sa nekih 8 "stranica" displaya, kojima kontrolisem sve moguce i nemoguce na Trans Audiu, od Sync Start komande aranzera, pa do recimo, Release Time kompresora kanalua za vokal na digitalnom mikseru Trans Audia. Ovo koristim za mobilni rad manjih Setupova, kada cjelokupnim sistemom upravlja FR3X. kKada se radi o stacionarnom upravljanju sistemom putem Touch Screena, onda je u pogonu nemjerljivo kompleksnija i mocnija aplikacija, koja je jednom rijecju centrala za sve sto se dogadja na bini, od Bandwidth Mid Freq. mikser kanala giratiste, pa do promjene dobosa ili bass kicka "on fly", u nekom ritmu aranzera Trans Audia.

Offtopic, inace taj tvoj avatar ti je sa fenomenalnog Steven Slate VST Plugina "Virtual Tape Machines". Pogledaj, na njegovoj stranici je postavio jedan novi, opet fenomenalni Plugin "The VMS" (Virtual Microphone System). Ponovo jedan "Must have" Plugin Stevena Slatea. Covjek je genije, hodajuca legenda.

pekilik 23.01.2014 10:48

Citat:

Originalno postovano od zeljko (Post 262911)
Pa isto tako bi moralo da moze da kontrolise korg pa 600 preko harmonike koja je spojena kablom sa korgom,samo treba znati to ugraditi a valjda ovaj zna jer se time bavi.Mogao sam tada ugrditi i bezicno midi ali mi bilo skuplje pa nisam a sad se kajem.Poz

nije to problem i da sam napravis ako se malo poznaje materija, jedino da ti neko pricvrsti tablet ili fon na harmoniku, stim da bi u tom slucaju midi kabal iz harmonike isao u komp ili lap top sa nekom eksternom zvucnom koja ima midi na sebi gde bi se softverski spojila ta dva signala u nekom midi procesoru i zatim se midi kablom iz midi out-a sa karte ubacio u midi in na pa600.

zeljko 23.01.2014 14:52

Ma ne vjerujem da treba ici prvo u komp pa tek onda u klavijaturu.Moze to sigurno sa harmonike direktno jedan kabal kao i sto sad koristim koji die u neki boks koji ima out a odatle u klavijaturu in.Samo treba spojiti taj tablet ko zna u harmonici da sve funkcionise kako treba..Bas cu da pitam ovog majstora kad budem nosio harmoniku na popravak registara posto su 5 pukli

momo 23.01.2014 18:50

Željko druže neće moći bez kompjutera baš lako.

pekilik 23.01.2014 19:40

Ovaj program mislim da nece moci bez kompa jer je tako koncipiran, mozda ce slicno moci sa nekim drugim programom i nekim vajrles midi uredjajem al predpostavljam da bi to vec bila malo veca investicija, dok je ovo prilicno jeftina i efikasna varijanta i nije neki poseban problem da to ide preko nekog laptopa ili kompa.

tranzit 23.01.2014 19:52

TouchOSC se moze iskljucivo upotrijebiti za kontrolu software muzickih aplikacija koje se nalaze na kompjuteru jer se prenos podataka obavlja putem WiFi. Nazalost, hardware instrumenti nemaju mogucnost da prime direktno takve poruke. Medjtim, uvijek ima neko medjutim, moguce je uz malo ulaganja ipak iskoristiti TouchOSC i za Hardware instrumente, gdje bi se jedan Tablet ili Netbook (najeftiniji sto moze biti) iskoristio kao Midi Interface koji bi bio spona izmedju TouchOSC poruka i hardware instrumenta. Uz ovo je naravno, potreban i jedan USB to Midi Interface, kao i adekvatna aplikacija na pomenutom netbooku. Sve u svemu, ulaganje od 200 do 300 eura i svaki Korg PAXY ili Tyros XY se moze pomocu TouchOSC-a koji bi bio instaliran na jednom Smart telefonu, "wireless" kontrolisati. Inace, cijena samog TouchOSC programa je nekih 5 eura.

harepa50 25.01.2014 01:23

@tranzit

Da, da to je taj na mom avataru. Evo sad sam poslušao The VMS i...bukvalno sam ostao bez teksta. Ovo je mrak, nevjerovatno.

grabovac037 25.01.2014 04:55

pozz ljudi ima li nesto tako za lap top da se moze vezati na usb da koristim touch

pekilik 25.01.2014 14:58

lap top ili komp svejedno je samo sto ide preko Wi-Fi-ja a ne preko USB.

sale_band 25.01.2014 15:19

Ja bih voleo neki app za ipad (midi kontroler) da moze da se programira "patch change" ili "bank change" i da se upisuje "custom" tekst na "taster"...
Namera mi je da pokusam preko ipada da menjam boje na M3 posto je njegova navigacija katastrofa....

Da li postoji nesto tako a da je pouzdano???

pekilik 25.01.2014 16:36

Ovaj program koji sam naveo upravo to i moze prvobitno je i bio namenjen za I Pad i i phone, i vrlo lako se prave dugmici sa dodeljivim nazivima i midi kontrolama po zelji.

grabovac037 25.01.2014 19:13

znaci na bilo koji android se moze instalirati a kao da povezem sa lap topom

tranzit 25.01.2014 20:16

Ne moze bilo koja verzija Androida vec iskljucivo od 4.1 pa navise, kao i na iPhone i iPad sa novjim OS. Sa laptopom se "vezuje" putem WiFi, Na Laptopu treba predhodno instalirati odgovarajuci OSC Driver, a i editor koji ce trebati kasnije za kreiranje sopstvenih konfiguracija.

grabovac037 25.01.2014 21:48

tranzit jer moze neki mali tutorijal za ovo

pekilik 25.01.2014 22:21

ukoliko imate modem koji odasilje Wi-Fi signal, nakon instalacije aplikacije na android telefon sledi instalacija touchosc-bridge drivera na komp ili lap top odgovarajuci za Win ili OSX, onda u podesavanju Connections otvoriti midi bridge i tu bi trebao da se pojavi naziv vaseg kompijutera koji ce te cekirati, zatim layout odaberete neki koji je vec u telefonu ili kreirate sami u editoru kojeg mozete skinuti sa sajta proizvodjaca. nakon toga odabrat touch bridge midi port u nekom od midi procesor i dalje povezat ili sa nekim daw-om, soft sintom ili na midi out u neki hardverski instrument.

grabovac037 26.01.2014 00:06

samo malo mi nije jasno jer mora uvek da ima wi fi da bi radilo

momo 26.01.2014 08:53

Mora biti ili wifi ili usb spojeno

pekilik 26.01.2014 16:14

ono sto sam ja do sad isprobao jeste da mora da komp i android moraju biti spojeni na isti Wi-Fi ruter, probao sam preko hotstopa na telefonu tako nije radilo, neznam dali je moguce koristiti kada nema interneta to nisam probao, o tim varijantama bi nam kolega Tranzit mogao nesto vise reci ako bude zeleo.
da dodam: isprobao sam kad je internet iskljucen i radi ali je potreban Wi-Fi ruter,
neznam kako si kolega Momo mislio preko USB kabla?

tranzit 26.01.2014 23:42

Nije poptrebno i neophodno imati internet da bi se upotrijebio TouchOSC. To tada ne bi imalo ni smisla jer je TouchOSC osmisljen za Live upotrebu na bini (na kojoj cete vrlo rijetko imati internet). Dakle, TouchOSC komunicira sa PC-om iskljucivo na bazi WiFi, to jest svoje WiFi veze sa kompjuterom, bez obzira na to da li postoji internet pristup ili ne. Smisao svih ovakvih softvera je da omoguci lakse komandovanje programima ili softvare instrumentima i efektima jer njihove postojece komande nisu dovoljno velike da bi mogle biti opsluzene Touchom. I kod Trans Audio sistema je morao biti odradjen jedna veoma kompleksna Touch konfiguracija koja se odvija na daleko vecim Touch Screenovima (od 10 pa do 32 zola) ali kojom se moze doci do bilo kojeg parametra audio sistema u roku od jedne sekunde. Na donjoj slici je jedan od Displaya Toucha Trans Audia.

http://www3.picfront.org/picture/l5T...maDisplay1.jpg

grabovac037 26.01.2014 23:56

cika tranzi sad jedna molba kako da sve to uparim sa lap topom koji vucem na svirke i radim sa kontaktom 5, da li moze da se na toucu naprave precice boja iz kontakta itd i kako da sve to uradim
PS.sta bi mi bez tranzita radili pitam se xxaxaxa

tranzit 27.01.2014 00:13

Naravno da je moguce na TouchOSC napraviti "precice" odnosno makroe kojima ces pozivati instrumente sa Kontakta. Uz TouchOSC app dolazi i Editor, pomocu kojeg si u stanju napraviti onoliko komandi koliko ti treba i to sa Program Change midi naredbama, koje odgovaraju instrumentima u okviru Instrument Banka u Kontaktu. Sam Editor za Touch OSC je vrlo lagan za upotrebu i nije ti potrebno nikakvo posebno objasnjenje jer ces odmah vidjeti sve sto je potrebno da vidis. Pazi, gornja slika koju sam postavio, nije TouchOSC (on toliko ipak nije kompleksan), to jedna sasvim drugacija aplikacija koja radi na Windows i OS platformama. ToucOSC sam pokazao u prakticnom radu na Roland FR3X harmonici sa par slika, gdje se on moze vidjeti na jednom 4" Smart telefonu, a njime upravljam poprilican broj komandi na Trans Audiu.

grabovac037 27.01.2014 00:52

super meni treba da uradim boje koje koristim na kontaktu da ih ne menjam preko klavijature tj mastera vec da ih menjam na tabletu ili telefonu
da li moze da se uradi kao kod kronosa ona precica za 16 boja koju on ima na primer to mi je zanimljivo extra

gde mogu da vidim te slike sto si postavio

tranzit 27.01.2014 01:26

Ne samo za 16 instrumenata, vec bar dvadesetak puta vise bi moglo da se uradi na TouchOSC app-u. Slike nemam pojma gdje sam postavio ali evo opet ovdje cu postaviti. Mozes da vidis dvije stranice Toucha, jedna upravlja komandama za aranzer (start/stop, fillins, intro ... itd...) a druga upravlja levelom svake od Style traka.

http://www10.picfront.org/picture/PN...Controller.jpg
http://www6.picfront.org/picture/GfE.../Arrangeur.jpg
http://www2.picfront.org/picture/Ahp...thb/Volume.jpg

grabovac037 27.01.2014 23:17

ovo je extra a reci mi koliko treba da bude jak tablet da gura ovo

tranzit 29.01.2014 16:11

Bilo koji Tablet ili Smart Phone koji rade na Androidu 4 ili iPhone i iPad. Nema tu prevelikih zahtjeva jer se radi samo o jednostavnim midi kontrolama koje su veoma mali podaci.

grabovac037 29.01.2014 19:35

hvala

veliko hvala cika tranzitu ako mi zapne nesto kad to budem sklapa kontaktiracu opet sigurno xexex

Boban010 29.01.2014 19:54

Malo sam razgledao ovaj touch editor,video sam da ima mogucnost programiranja control change,program change i drugih funkcija...Ono sto mene zanima da li postoji mogucnost pravljenja terci,odnosno slanja neke ili skupa midi komandi koje bi na klavijaturi rastimovale upper ili lower vec prema potrebi da svira tercu?

tranzit 30.01.2014 02:38

To vec nece ici i to nikako. Za to postoje sasvim drugaciji i daleko kompleksniji alati. Poznato mi je veoma dobro, koliko te terce znace muzicarima, pogotovo onima koji su prinudjeni da sviraju sami. Upravo radi toga sam bar desetak godina svog rada, izmedju ostalog, posvetio i tim pratecim glasovima, na svim mogucim znacajnijim software i hardware instrumentima, sto je naravno donijelo rezultate ali ne samo sto se tice jednostavnih terci, vec sam uspio to sve podici na najvisi moguci nivo i dovesti do nekakvog "savrsenstva", time sto je sada moguce imati nekoliko pratecih glasova od kojih svaki instrument (sound program) moze svirati tercu, kvartu, kvintu ili bilo koji drugi interval po zadatoj skali, pri cemu, opet svaki od njih, ima svoje osnovne parametre za volume, panoramu, efekte itd... itd...

Na kraju se, kod ovog alata, sve svodi na "orkestar pod jednim prstom", gdje recimo prim svira harmonika, koja se nalazi u sredini zvucne slike, zatim terca harmonike, koja je recimo pomjerena malo udesno, pa onda dvije solo violine koje se obje nalaze na lijevoj strani, a od kojih jedna svira prim a druga tercu, zatim jedno cello koje svira linije u kvinti na desnoj strani, pa nekakav saksofon koji sivra prim nesto vise lijevo i klarinet koji svira tercu sasvim na desnoj strani itd... itd...

No ni to jos nije sve jer zudeci za sto vjernijim i adekvatnijim "imitatom" zivog orkestra, uveo sam i random delay time (slucajno kasnjenje) u okviru zadatog vremena (izmedju 1 i 10ms) a koje se moze aktivirati na svakom od sound programa koji se nalaze u Peformansi ili Combiju. Ovo radi toga jer ni u jednom ralnom orkestru, ma koliko muzicari bili precizni, nije moguce da svi u istom trenu krecu sa tonom i zavrsavaju ton, sto i jeste veoma sterilno i masinski. Kako vidis jedan veoma, veoma kompleksni ali i uzasno mocni sistem ili alat.

Moze se primjeniti na bilo kojem software i hardware instrumentu, s tim sto se za hardware instrumente mora imati bar nekakav Tablet na Windowsu ili OSX-u, a moze posluziti i netbook, ultrabook i laptop. TouchOSC za Android ovo nece moci uraditi jer su kod ovakvog jednog alata, zahtjevi nemjerljivo veci. TouchOSC je konfiguriran iskljucivo za slanje jednostavnih midi poruka (Note, Controller, Program Change, Key i Channel Aftertouch i Pitch Bend) ali ne i kompleksnih midi blokova sys ex i midi control naredbi.

Boban010 30.01.2014 12:18

Koji je to alat,hoces li nam ga predstaviti u nekoj posebnoj temi i da li ce za njega biti dovoljan Assus eee 4G surf pod Windowsom XP?

tranzit 30.01.2014 13:53

Predstavicu ga u yu-midi shopu, mada sam u sustini vec sve i napisao sto je bilo bitno, a mozes upotrijebiti cak i Assus eee 4G na Windows XP-u za taj "alat". Bice ti potreban samo jos jedan USB to Midi Interface, ukoliko instrument koji koristis, nema i sam vec USB Midi. Inace "alat" ce ici pod zvanicnim nazivom Trans Audio InterMagic, gdje se imenom aludira na mogucnost konfiguracije i koristenja svih Intervala definisane skale. Jos jedna interesantna sitnica je, da se moze imati 128 programa, odnosno razlicitih konfiguracija, kako po skalama, tako i po tonalitetima. Ukoliko budem imao podatak o tome uz koji instrument imas namjeru da koristis InterMagic, mogu cak (u zavisnosti od instrumenta) napraviti takvu konfiguraciju da sve komande saljes sa tog svog instrumenta i da pohranjujes svoje sredjene "terce" u Performance ili Registracije, tako da kad god pozoves doticnu Registraciju (Performancu), pozivas automatski i "tercu" koju si editirao za nju, tako da nije uopste potrebno da Laptop/Netbook bude pored tebe. Dovoljno je sto ce biti povezan Midi kablom. Sve u svemu veoma mocna "sprava", aktuelno najmocnija u tom domenu uopste i bez ikakve konkurencije.

Boban010 30.01.2014 22:36

Ok,dok to ne stigne jedno prakticno pitanje.
Kako da znam koji midi komandu trebam da uputim Rolandu Prelude da bi on odabrao odredjenu korisnicku performansu?
Takvih informacija nema u manualu,ima samo za tonove: PCG,LSB..

tranzit 31.01.2014 02:42

1 Privitaka
To nije problem pronaci iako ne stoji u manualu. Prelude ima 128 Internih Performanci i 128 User Performanci. Da bi se vidjelo koja kombinacija MSB; LSB i PCG poziva Performace treba upotrijebiti neki od Midi Processor programa koji imaju Midi Monitor funkciju. Jedan od takvih je i besplatni MidiOX. Jednostavno pri podignutom MidiOX-u pritisnuti neku od Performanci (Internih i User) i procitati na Display MidiOX-a koji MSB; LSB i PCG poziva odredjenu Performancu. To ce biti najmanji problem.

Ti mozes putem Program Change naredbi na NTA Midi kanalu, odabirati i Style partove na Prelude, tako da i za to mozes iskoristiti TouchOSC. Na donjoj tabeli se vide adekvatni PCG za Style Partove:

Boban010 31.01.2014 22:08

Odlicno,ovo je trebalo odavno izmisliti,mislim taj Touch OSC....
@tranzit
Ja bi imao jednu sugestiju posto projekat Trans Audio INTERMAGIC po svemu sudeci jos uvek nije gotov.Naime citajuci objasnjenje dolazim do zakljucka da je sam program dosta kompleksan a nekim obicnim smrtnicima,poput mene,to zaista nije potrebno tako da predlazem da napravite i Light verziju programa sa manje funkcija i mogucnosti.

tranzit 01.02.2014 13:37

Odavno je InterMagic zavrsen i u funkciji. Koliko ce biti kompleksno koristen u pojedinim slucajevima, to zavisi jedino od toga sta zeli imati onaj koji ga koristi, dakle nije potrebno imati razlicite verzije jer ce sam korisnik odabrati da li mu treba samo jedna terca ili neka kompleksnija konfiguracija, to u samom InterMagic ne dovodi ni do kakvih promjena.

Boban010 03.02.2014 14:54

Ako je zavrsen i u funkciji,ne vidim razloga zasto ga nema na Yu-midi shopu?:D
p.s.Brine me jedino moguca previsoka cena,jbg. ipak sam ja "made in Pirot".=))

Trenutno vrijeme na Forumu 00:06

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org