![]() |
Sinhronizovanje zvuka i videa, zna li neko?
Kolege Imam jedno pitanje u vezi ove tematike, pa bih molio ako se neko bavio s tim stvarima da mi odgovori. Hteo bih da snimim Video sony-jevom kamerom, a zvuk iz klavijature direktno u Laptop preko nekog programa za snimanje, Stereo kablom naravno. e sad, mene interesuje da li postoji neki program u kojem mogu ova dva fajla (Audio i Video) da se sinhronizuju, da bude u milisekundu tacno i da se cuje zbuk bas onoga sto se odsvira? nadam se da me razumete... ili, jos bolje ako postoji neki program preko kojeg mogu povezati sve sa kompjuterom i da mi snima zvuk u real time preko kabla, a Video Tom kamerom, i da odma pravi Video snimak sa ovim kvalitetnijim zvukom? malo sam zakomplikovao, ali verujem da znate nasta sam mislio. pozdrav i hvala
|
Ja sam snimao sa Windows movie maker. Kad udjes u record on ti ponudi Video i Audio Source. Audio Source e Line in gde ti je inace klavijatura povezana. Video Source kod mene je bilo Webcam, a ti ako hoces veci kvalitet, povezi i instaliraj neku kvalitetniju kameru (Sony koju pominjes valjda ima USB prikljucak).
Kod mene u demo snimci mozes da vidis kako je ispalo to. Kvalitet video je 480p, 30fps. Moze i veca rezolucija al smanji se fps. |
1 Privitaka
To možeš napraviti s bilo kojim programom za video obradu. Jednostavno i brzo.
Jesi li se kad upitao zašto postoji "klapna" kad se snima film. Ona drvena ploča kojoj se gornjim dijelom lupi u ostatak okvira. Stari dobri sistem se korisiti i danas, a služi upravo za ovo što ti treba. U stvari ti i ne treba jer se može odraditi i ručno. Prvo uneseš u video editor materijal snimljen kamerom koji sadrži video i audio traku. Nakon toga kreiraš dodatnu audio traku u koju uneseš audio snimljen na laptop. Sinhronizacija se obavi "ručno" i doslovce se može korigirati u milisekundu. U tome ti pomaže grafički prikaz. Upravo sam u jednom projektu, evo screenshot koji će ti sve objasniti u trenu. Radi se o Sony Vegas programu ali i ostali funkcioniraju na istom principu. |
Ee Ace brate, gledao sam kod tebe snimak i super je odradjeno, otprilike sam i ja hteo tako nesto, samo, ja Imam web kameru, ali nije neki kvalitet videa (kupio ju za 10e haha) pa bih hteo ipak da snimim sa ovom kamerom, to je Kamera stara 2 godine, ima usb prikljucak i sve po redu, ali jednom sam pokusao Naci drivere za nju (hteo sam da je namestim da radi kao Webcam) i nigde nisam nasao drivere da ju komp prepozna... Imam i kabal i sve ali jednostavno kada je prikljucim na komp mogu samo pregledati ono sto sam snimio sa njom (Kamera ili kartica) a ne daje mi uopste opciju za stream, prosto nisam pametan sta da radim. Ostavicu tu ime modela, pa mozda ce znati neko da me uputi na sajt gde mogu skinuti drivere. Kamera je : Sony handycam DCR-SX34
A ovo za movie maker je dobra ideja, samo da nateram komp da mi prepozna kameru |
@Casper: ovo je jos bolja varijanta... Kako se zove taj program na screenshot-u?
|
Za Sony kameru imaš drivre na oficijelnom sajtu. Napravi registraciju kao korisnik i skini ih.
Sony Vegas |
....
probaj batko,ako nebude islo,ponesi to sve kad budes dolazio pa cu ti pokazat na mom programu kako ide.
|
|
Možda je driver dobar, ali smeće koje uz njega dolazi sigurno nije dobro.
Citat:
|
sve je to za mene bio proces i nije mi bilo volje nesto pocinjati pa trositi vreme na uvoz videa sa kamere , pa audia iz kompa, pa spajaj sinkronizuj, ode vreme, pa cekaj da konvertira u neki format..
resio jednim klikom, uzeo webcam Logitech C920 full hd 1080p kamera, izaberem u njenom programu audio izvor, i to stoji zauvek, samo kliknem, snimas video i kad zavrsis u Mp4 je formatu, mozes na youtube odma. samo jedan klik, i eto ciste i slike, i zvuka. pa sugestija. |
Ja to ovako radim kada snimam i video i audio zajedno:
- potrebna kvalitetnija kamera da bi snimak bio kvalitetniji (moja je Logitech C310 720p HD) - instalira se program na racunaru "Debut Video Capture Software" - iz mixete ili odakle vec se kabli ubaci pozadi u komp u plavi ulaz "Line IN" - u samom programu pod delom "Device" izaberete Vasu kameru koja ce biti prepoznana od strane ovog programa (imate jos dodatne opcije kao sto su Network i Screen za snimanje - slicno kao Camtasia) - udjete u deo "Options" i pod Microphone izabere "Line IN" u koga ste prethodno uboli kabli iz mixete za snimanje - takodje pod delom "Video" u ovom meniju "Options" izaberete kvalitet i slicno u zavisnosti od Vase kamere koji kvalitet podrzava (meni uvek stoji na 1280x720 pixela - HD rezolucija @30FPS sto je odlicno) - kada ste ovo uradili, ne preostaje nista drugo nego crveno dugme "RECORD" i program krece da radi Od mene sve preporuke za ovaj program, mali, brz, lagan, lak za koriscenje, nije komplikovan, sadrzi sve ono osnovno sto treba i nista nesto dodatno sto je nepotrebno....Svako ko snima na ovakav nacin, neka proba ovaj program, od mene svaka pohvala....Zasluzuje 10+++ ocenu, a opet ne menja kvalitet videa sa povecanjem rezolucije i slicno....Meni je standardno 1280x720 pixela - HD svaki video i stvarno snima extra i video i audio....Probajte.... :) Pozdrav |
Ako je kvalitet stavka kopja je bitna onda ne treba gubiti vrijeme sa kojekakvim programcicima iz Windowsa ili slicnim smecem, vec to odraditi ozbiljno i profesionalnu u jednom od kvalitetnih Toolova kao sto je recimo, Sony Vegas, koji pored O-Ton audio traka, koje su sve vrijeme na raspolaganju i sluze kao orijentacija, moze uvesti dodatne audio trake, odnosno audio clipove i krojiti ih po zelji, pa koristiti cak i najkvalitetnije VST Effects Pluginove, zatim Crossfade funkciju (kako kod Video, tako i kod Audio traka) a i veliki broj odlicnih Video efekata. Vegas inace podrzava, kao i bilo koji drugi profesionalni DAW, ASIO i WDM Drivere. Odlican alat za veoma kvalitetan Video Capture i Mix.
|
Hvala vam ljudi svima na ukljucenju u temu, bio sam nesto napolju pa sad bas citam sve varijante Koje ste mi predlozili. Krenucu redom pa ce mi valjdajedna poci za rukom. Jos jednom svima zahvaljujem.
|
Upravo tako, Tranzit. Ako je potrebna kvaliteta, ne treba uopće trošiti vrijeme na "igračke". HD video je postao standard. Kada govorimo o audio zapisu u tom videu, mikrofoni na uređajima koji se spominju na temi mogu poslužiti jedino za kontrolu zvuka. Oni što oni uspiju "pobrati" je vrlo loše kvalitete, potpuno neiskoristivo za iole ozbiljniji posao.
Malo sam se "poigrao" s plug-inovima i napravio screenshot. http://imageshack.us/a/img585/1170/yk7m.th.jpg |
dobro to sto vi radite je vec budzenje snimka, ja to NOUP. meni treba samo da snima sta cuje, znaci ako klavijature skopcam u presonus audio kartu (8audioIn) da tako snimi, i ako sta sviram u kompijuteru VSTi, ili pustam nesto u DAW, isto tako da to snimi, nista ni milimetar dodavanja na mixeru kasnije u tom vegasu , to odma nije to , ako ti ces doraditi nesto pa dati nekom da cuje, a ono nije tako bilo kad si snimao realtime,,
zato ja koristim samo realtime, snimi sto vidis i sto cujes, i UPLOAD YOUTUBE!! ,, al dobro ja onda ivek mogu stojati iza toga da je to tako, da nije nista sminkano, u svako doba dana i noci!! drugo je ako ti pravis film, video spot , reklamu, pa budzis , onda imas izbora koliko ti volja.. |
I u kojoj video kvaliteti uploadaš takav MP4 na Youtube?
|
Citat:
|
jedan klip od webcam c920 sa njenim programom kad se instalira Logitec Webcam Software u Mp4 720p , npr klip duzine video ga malo pre, 3min.26sek iznosi 76.6mb , znaci realtime, to je to. kao klipovi na youtub kad ih skidas, tu su velicine.
i CD slika CD zvuk. znaci zvuk snimam direknto iz presonusa sve sto cuje karta. nastimao u programu njenom mesto MIC njenog bezveze ulaz 7i8 presonus. i nema se vise sta gde ulaziti, nikakva potreba, osim ako ces praviti neki klip od gore navedenih itd. a meni je najvise trebalo to , da zaobidjem externe kamere, i spajanja zvuka i slike , sto bi se mucio kad sve moze biti za 10 na jedan klik. a kamera nije ni skupa sta sve moze, a najbolja je na svetu, po svim onim web testovima, mada jedini problem je bio za nabavit, brother mi je kupio na poklon u bernu u CH. nema ovd ni na oglasima haha, jbg msm pricam sto kraci posao a rezultat za 10. i to snimas HD i ton i zvuk. mogu i na 1080p. al nema bre potrebe:D evo link i za 2014 je broj1 http://webcam-review.toptenreviews.com/ |
Citat:
|
ma nista jeboga ti, samo pricamo, pisemo, nisam nista ni pisao lose, niti pomislio, kazem nesto sto vidim cujem , i nek zna neko ko hoce kvalitet za 10 da je ovo provereno, a nije puno para.
evo kako izgleda podesavanje, i sve sa njom, sve jednostavno meni do kraja zivota za prezentacije bilo sta od tog ne treba, jedino ako se pokvari haha, pa kanta!! ja kad sam to hteo da imam sve na klik snimito u HD, bez kasnije cak i konvertovanja, sam mozgao mnogo, i slucajno videh owu webcam, ne moram bacati pare na prokamere hd, niti spajati video i zvuk . samo snimam i sve 5 kontam je i nositi na svirke, ponesem laptop, nju visoko iza mene na stalak, ton iz mixera, i komp nek snima celu svirku . jer i onako na svadbama i tim veseljima ovde muzike na 2h DVD nema 3 minute ukupno, posto ovi kamermani ovuda nemaju pojma o snimanju, ima mozda dva lika, i to je to, gde nas ima malo vise na DVD- od svadbi, pa da sve to zaobidjem, i imam svee!! ko ih j. |
@branoy - nisi dosljedan, prvo kažeš
Citat:
Citat:
Citat:
onda svaka daljnja rasprava nema nikakvog smisla. Uostalom, naslov teme je Sinhronizovanje zvuka i videa, zna li neko? |
sta ti nije jasno?? sta trazzis dlaku u jajetu?? ajmo fino?
izaberem u njenom programu audio izvor? pa izabrao sam iz zvucne presonus 7i8 ch? i kad sam izabrao , kad god sledeci put ulazim u program stoji sve to namesteno. nemam sta vise pipat. znaci ne treba mi onaj mic sa kamere, to je vec kad skajpiramo pa da se cujemo.. al za profi zvuk iz karte sve sto muzicka karta cuje, da kamera tako to snimi u svoj klip, ono gore. sto nebi imala smisla?? sve je to povezano na 1klik do zvuka i slike,. i onako sve drugo se nabavlja il mora platiti, pa nek se zna ova kombinacija ,, jer neko sutra da ovde cita ovo, nace se covek rece a vidi ta webcam ce mi sve to resiti, samo klikam i snimam u HD i sliku i zvuk, nemam se sta zajebavati sa montazom, i konvertovanjem , encodiranjem |
Ama sve je jasno medjutim, bar sto se mene tice, mislio sam da je rijec o profesionalnim uredjajima (kamerama ili Video Recorderima) a ne da pises o Web kamerama, to je jedini nesporazum. Ukoliko ti je to dovoljno, onda nema dalje price. Povoljno rjesenje sa fleksibilnim izborom audio izvora, sve je jasno kao dan. U tom slucaju, to jest ako je to kvalitet koji te zadovoljava... pa i nema povoljnijeg rjesenja. Jos kada se pojave uskoro na trzistu i Wireless USB Routeri, onda si na konju jer mozes cak i da nosas tu tvoju kameru i do stotinak metara u krug i da prenosis video signal do kompjutera.
|
auu vidis to nisam znao, nisam nista citao o tome:D ako to bude moglo tako bezicno, meni vise ne treba nista! danke na informaciji tranziT! ma tako je ,
|
Bežično povezivanje i kontrola snimanja audia s udaljenog izvora zvuka putem video uređaja se već koristi unazad par godina. Nije to ništa novo.
Kada netko tvrdi da je "Logitech C920 nabolja na svetu", rasprava gubi smisao jer to jednostavno nije istina. Možeš je voljeti, biti ponosan što si njen vlasnik, čistiti prašinu s nje svaku večer prije spavanja i paziti je, ali to ne znači da je najbolja. Za tebe možda jest najbolja, ali u realnom svijetu nije tako. |
Joj ljudi, nema potrebe za raspravom, shvatio sam sta je brano hteo reci. Mene je samo zanimala shema kako bih to mogao napraviti sa ovom kamerom sto Imam vec da ne bacam pare za jos neke dodatne web kamere, nego da snimim Video sa ovom mojom sony kamerom koja snima u solidnom kvalitetu Video, ali zvuk da mi se cuje bolje nego sto se cuje na kameri. Dobio sam od kolege Aceta link gde je u detalje opisano kako mogu ovu moju kameru preko usb povezati da bih dobio stream, i da mi snima Video, a Audio cu snimati direktno u komp i onda cu pokusati to spojiti nekako u jedan Video, a mozda i uspem namestti da mi Audio izvor bude zvucna karta sa kompa sto bi bilo jos bolje, onda ne bi bila ni potrebna sinhronizacija. Dobio bih snimak koji i Brano dobije, s tim sto on snima preko web kamere. Hvala jos jednom svima na ucescu u temi, sada znam kojim putem treba da idem da bih uspeo u onome sto sam naumio, i naravno kada odradim sve to stize i snimak. pozz svima
|
Citat:
Očekujemo video. Ako što zapne, pitaj, barem ovdje ima stručnjaka. ;) |
Evo za USB kameru iz onog mog posta o programu "Debut Video Capture" koji u realnom vremenu snima Video i Audio zajedno, besplatan je, mali, lagan, kompaktan, pa kome treba, moze da proba....Evo dole 2 slike cisto sam objasnio malo kako se radi, ali svako bi shvatio na prvu kako funkcionise program....
http://www.mediafire.com/convkey/37b...598agwucfg.jpg Iz ove prve slike sam obelezio neka karakteristicna podesavanja: - Crvenom bojom sam obelezio kameru i podesavanja vezana za nju sto se vidi iz prilozene slike. - Plavom bojom sam obelezio Mikrofon, tj. ulazni signal za audio koji ce biti koriscen za snimanje (Pojavice se aktivan Line IN kada se ubaci kabli pozadi u komp, a nece biti aktivan kao u ovom slucaju mikrofon za Web kamere - takodje se na ovo mesto menja i svaki mikrofon ulazni). - Kada ste ovo zavrsili, pritisnite zeleno OK. http://www.mediafire.com/convkey/732...y7ls3frgfg.jpg Iz ove druge slike se vidi standardni prozor ovog programa. - Plavom bojom bice Vam prostor ogranicen za snimanje (videce se ono sta snima kamera - ja sam u ovom slucaju taj prozor uklonio da se ne vidi sta snima, ali Vama ce se pojaviti) - Crvenom bojom je obelezen padajuci meni iz koga se mogu birati formati za snimanje (Avi, MP4, 3GP i mnogi drugi) - Zelenom bojom oznaceno dugme koje se pritisne kada su sve opcije sredjene i kada zelite da zapocnete snimanje. Sve ostale opcije malo istrazite po programcicu, ali ovo su neke osnovne i po meni je veoma lak za koriscenje. Link za skidanje mozete da potrazite po internetu i slicno. Toliko od mene :) Pozdrav |
Acag600 jeli taj program prepoznaje sve kamere??
|
Moraces da probas. Meni je svaku koju sam probao uredno prepoznao. Windows 7 64bit koristim :) Nije prevelik program, tako da mozes da probas. Pozdrav :)
|
Evo, samo da se javim , sto je i red. Kompjuter ne prepoznaje moj kameru ni u kojoj varijanti, tako da nista od moje zamisli da mi sluzi kao izvor za snimanje Video snimka. Moracu izgleda uzimati neku malo jacu web kamericu, ali cu prvo probati sa ovom mojom postojecom cisto radoznalosti radi.
|
Napisao sam da neće raditi.
Citat:
Bez obzira, poslušaj savijet. Nemoj kupovati ništa drugo, dovoljna ti je Sony DCR za video. Audio snimaj posebno, na komp, ili na neki drugi način. Poslije to vrlo jednostavno spojiš i to je moguće napraviti s "najprimitivnijim" programima namjenjenim za to. (avimux, virtualdub ....) I upamti, nikada nećeš dobiti dobru audio snimku koristeći s lowcost video opremu. |
@casper: hteo sam se malo snimati kako sviram, ali da Imam jasnu reprodukciju zvuka posto ono sto Kamera zabelezi nije bas kristalno cisto (sto se zvuka tice). ranije si spominjao neki program koji moze Video i Audio zapis da sinhronizuje u milisekundu, s tim da zvuk sa kamere bude potpuno mutiran, i da ubacim Audio snimak koji sam snimao na kompu. to bi mi trebalo. Jel mi mozes dati ime takvog jednog programa po mogucnosti da je free. pa da pokusam. Ne bih snimao nista profi, samo za moju dusu
|
Ja radim sa Sony Vegas programom, ponekad koristim i Adobe Premiere. Ne koristim besplatne pa ti ovog trena ne mogu reči koji bi free bio dovoljan za ovo što ti treba. Pogledat ću ih par pa ti se javim koji bi tebi odgovarao.
|
Vazi. Hvala unapred
|
Pregledao sam sve free editore i nisam baš našao nešto što biti koristilo. Postoji izvjesi Wax i VideoPad Video Editor za koji kažu da je free ali nisam imao vremena experimentirati s njima.
Od komercijalnih ti preporučam jednostavni AVS video editor, iako s lakoćom to možeš odraditi i s Pinnacle studiom, CyberLinkom, MAGIX, pa čak i Nero ima svoju verziju za video obradu Nero Video. |
Pinacle i magix vise nego dovoljni.
Skini test verziju.mislim da je na mjesec dana. Inace te kosta nekih pedesetak eura. Moj favorit je magix. |
@albundy: to cu ja od tebe ukrasti :p
|
Citat:
Imam fotoaparat neki, Nikon 13Mp kamera, i onaj stereo kabl sto povezuje racunar i klavijaturu (na racunaru u Line in). Program za snimanje zvuka mi je nekad FL Studio,nekad PowerPlay Sound Editor,ima ih dosta,to nije toliko bitno.. Kada snimam neku pjesmu,cover,nebitno, snimam posebno zvuk,a posebno video, naravno u isto vrijeme, poslije to editujem u Sony Vegas Pro, povecas sebi trake za rad,i u 'milisekund' mozes sve da namjestis,skratis,bas sve. Nije komplikovano :) Pozz |
Trenutno vrijeme na Forumu 17:17 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org