YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Komp se resetira konstantno (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26017)

dalibor jarmina 17.09.2013 21:16

Komp se resetira konstantno

Znači ovako: upalim ga, digne onaj "prvi" zaslon gdje piše ono sve o hardu i ostalo (ne znam kako da kažem) i odmah se resetira. U BIOS mogu ući, stavim sve na default, opet reset, ubacim Windows da ga probam instalirat, ponovo reset, promijenio sam i memoriju u drugi slot, ništa. Na F8 ne reagira (safe mode). Očišćen je (fizički) znači od prašine i svega, opet ništa. Molim vas za pomoć, šta bi moglo bit. Hvala

Sent from my LT18i using Tapatalk 2

casper 17.09.2013 21:49

"...ubacim Windows da ga probam instalirat..."

Jesi li nariktao da boota s CD(DVD)a? Ako jesi pa i opet ne pokrene instalaciju, hardwerski kvar je u pitanju,a može biti svašta. Po redu vjerojatnosti, napajanje, RAM (nema veze što si mijenjao utor), matična ...

dalibor jarmina 17.09.2013 21:55

Namjestio sam bootanje s CD-a, logično, jel moguće da je i HDD u pitanju?

casper 17.09.2013 22:01

Moguće je ali čisto sumnjam da je on u pitanju. Ako ga vidiš u BIOSU,znaći da nije potpuno mrtav pa bi se u tom slučaju barem pokrenula instalacija sa CD-a.

dalibor jarmina 17.09.2013 22:35

a jel moguće ako je napajanje riknilo, da je zbog toga što je nestalo struje na 5 minuta, a bio mi je komp upaljen?

tranzit 17.09.2013 22:39

To nece biti uzrok. Vrlo je moguce da Hard Disk i bez obzira sto se vidi u BIOSu, ne moze da startuje instalaciju. Iz ono malo informacija sto si dao, cini se da moze biti ili do Memory modula (nema nikakve veze sto si mijenjao slot) ili ipak do Hard Diska, sto ce biti najvjerovatnije. Ukoliko imas bilo kakav drugi Memory modul, zamijeni taj sto je unutra, pa probaj. Nego, prije nego sve to krenes da probas, uradi CMOS Mainboarda kao prvu mjeru, a onda redom.

dalibor jarmina 17.09.2013 22:51

OK, a šta bi to bilo CMOS Mainboarda? I da li da to napravim prije nego zamijenim memoriju ili nakon?

casper 17.09.2013 22:52

Ipak mislim da nije do HD-a jer bi barem na trenutak pokrenuo postavljanje instalacije sa bootabilnog medija (CD, DVD). Kažeš da se ruši odmah nakon očitavanja hardware komponenti.
Daj napiši o kojim se komponentama približno radi, iako ja i dalje sumnjam u neko "no name 400 w" napajanje koje je ispustilo dušu. :-O

CMOS matične je u stvari resetiranje biosa tako da izvdiš malu bateriju koja se nalazi na matičnoj i nakon 10-tak sekundi je vratiš nazad. Sumnjam da će to štogod promjeniti ali ništa te ne košta da probaš. Postoje i drugačiji načini resertiranja bios-a, ali to ovisi o matičnoj. Daj pročitaj šta piše na napajanju :-)

nesaband 17.09.2013 22:58

Slazem se sa Kasperom.Zameni prvo napajanje,pozajmi od nekoga pa proveri da li smo u pravu.

tranzit 17.09.2013 22:58

Napajanje je posljednje na sta treba pomisliti u njegovom slucaju, mada nije ni ono iskljuceno. Ne bi startovao jer ako su u kvaru prvi sektori Hard Diska, u tom slucaju, sigurno nece pokrenuti instalaciju. Ne mora da vadi bateriju da bi odradio CMOS. Za to postoje tri pina koja su zaduzena iskljucivo za CMOS. Moras mi napisati koji je Mainboard da bih znao gdje se nalazi njegov CMOS, a mozes i sam pogledati u Manualu. Uglavnom je negdje u blizini panel prikljucka (tamo gdje se nalaze pinovi za Power Switch, Power LED, HDD LED itd...).

casper 17.09.2013 23:05

Istina je to za prve sektore, ako je tako onda je baš ku***e sreće :D
Imao sam jednom slučaj s vrlo sličnim simptomima kao kod dalibora, problem je bio u prekidaču za paljenje. Jedan switch za 0,5eura je rješio problem.

Ako je čistio komp, treba provjeriti sve kablove da li su dobro uštekani i za kraj ono što smo nekako previdili, a najbitnije je. Da li se čuje, i koliko puta beep signal?

@Tranzit - bolje da ne dira ta tri pina jer .... znaš i sam kako to može djelovati na psihičko zdravlje ako se pikne (spoje) krivi, pa induktivitet na rukama, pa Murphyjev zakon, pa pun mjesec ovih dana :...

dalibor jarmina 17.09.2013 23:09

5 Privitaka
Jedan beep se čuje, evo slika ako uspijem preko mobitela, nadam se da je to što ste tražili

casper 17.09.2013 23:15

Onda je (vjerojatno ) rješeno. Crko RAM. %-(
Probaj prvo to zamjeniti, posudit od nekoga za test.

dalibor jarmina 17.09.2013 23:21

Probam sutra pa javljam rezultat. Samo da nije HDD, nije zbog mene, nego mi sve slike od klinaca na njemu...ufff

tranzit 17.09.2013 23:27

Ama ne trebaju mi slike nego tacan tip tog Gigabyte mainboarda i reci cu ti gdje se nalazi CMOS.

@casper
Nece se nista desiti. Ta tri pina su upravo za to i postavljena i nemaju nikakvu drugu funkciju a ima ih svaki mainboard. Na novijim mainboardima postoji cak i taster za CMOS, kod starijih ta tri pina. Nema nikakve opasnosti da bilo sta osteti.

I dalje sumnjam najvise na Hard Disk, na tvoju zalost. Nadajmo se da nije ali... mrka kapa, zla prilika.

dalibor jarmina 17.09.2013 23:33

Nemam pojma točan tip toga, sutra ću pogledat, mrsko mi ustajat iz kreveta sada, svakako kupujem memoriju sutra pa ćemo vidjeti. Hvala vam za sad, javljam se sutra

casper 17.09.2013 23:41

Podatke treba uvijek imati na dva mjesta, nadam se da nije HD i da ćeš nakon ovoga iskustva iste imati barem na TRI mjesta. Ja sam postao paranoičan, imam ih na tri lokacije i četvrta je u cloud-u :D

Moji CSI istražitelji su rekli da se radi o gigabyte ga-g31m-e52c ploči. Ne zanm koja revizija ali to za CMOS nije bitno. Uglavnom, ako i pođe nešto pozlu postoji DualBIOS.

tranzit 17.09.2013 23:43

@dalibor jarmina
Ne kupuj nista bez potrebe, jedino ako ti treba dodatna memorija. Za svaki slucaj, ukoliko bas kupis, pokusaj da nadjes potpuno isti modul kao sto imas, dakle iste velicine, istog proizvodjaca i istih karakteristika. Ovo jer ukoliko nije u pitanju memorija (a iskreno sumnjam u to), da bar mozes da instaliras oba modula i da ih uportrijebis u tzv. Dual Modusu, sto znatno povecava performansu sistema.

casper 17.09.2013 23:48

Slažem se, nemoj kupovati RAM, taj novac radije uloži u neko normalno napajanje :D Ovo KMEX od 400w je ....

Pokušaj posuditi pločicu RAMA od nekoga za test.

dalibor jarmina 17.09.2013 23:48

Šta bi bilo sad onda najpametnije da učinim prvo sutra. Napajanje, memoriju...?
U isto vrijeme smo pisali.
Ništa...ne vrijedi mi tipkat puno, nego sutra probat to što je rečeno, pa ćemo vidjeti

casper 17.09.2013 23:52

Ukradi od susjeda komp sličnih karakteristika pa se igraj :-) Nemoj ništa kupovati dok ne otkriješ što zapravo ne valja. Kao što smo ti rekli, može biti sve, pa čak i matična. Nagađamo, samo što su nam "tipovanja" drugačije raspoređena :D

tranzit 17.09.2013 23:59

1 Privitaka
Nemoj ni napajanje ni memoriju. Badava ces dati novac ukoliko nije nijedno od njih. Kod memorije, nije tako ni strasno jer je mozes iskoristiti ali kod napajanja je bas bacanje novca. I dalje najvise dajem sansi kvaru Hard Diska.
Evo ti postupak za CMOS initijaliziranje.
Na donjoj slici imas tacno polozaj CMOSa koji je kod te maticne ploce izveden sa dva pina. Nalaze se odmah pored baterije, sa desne strane slota za graficku kartu. Po defaultu su slobodni (nisu spojeni). Treba da izvadis strujni kabl iz kompjutera, ostavis desetak sekundi tako iskljucen a onda nekim metalnim predmetom, najbolje sirim srafcigerom, spoj na desetak sekundi ta dva pina. Ovim si vec zavrsio sav posao oko CMOSa. Utakni kabl i ukljuci masinu. Vidi da li ima ikakve promjene. Sumnjam da ce biti, ako bude tim bolje.
Prvo sto bih uradio na tvom mjestu, bi bilo da zamijenis Hard Disk. Mozes i bilo kojim eksternim samo da bi provjerio da li ce krenuti instalacija. Moje sumnje su i dalje na Hard Disku jer je to prilicno tipican kvar pri nestanku struje kada igla Hard Diska nekontrolisano osteti neki od sektora jer je nepredvidjeno zaustavljena u radu.

dalibor jarmina 18.09.2013 00:02

Sutra probavam sve redom, ako i je HDD riknio, da li se može spasiti nešto s njega?

tranzit 18.09.2013 00:10

Uglavnom se nadje nacin, ako bas nije veliko hardversko ostecenje. Postoje specijalizirani programi upravo za to. Najbolji put za tebe, gdje ces baciti najmanje novca, je da nadjes nekakav Hard Disk, bilo kakav, samo da probas da li ce startovati instalaciju. Obavezno iskljuci taj koji je unutra jer on "paralise" kompletan sistem ukoliko je u kvaru.

dalibor jarmina 18.09.2013 00:18

Nije mi dao mira, probao sam to po slici od tranzita za CMOS,upalio ga i izbacio mi je neki ajmo reći boot menu, ne znam kako da ga nazovem, nisam se snašao na brzinu, pisalo je nešto tipa succesfull, ali mi je odbrojavao 30 sekundi pa nisam stigao ni uslikat da pokažem, imao sam izbor, ne znam šta, da pritsnem neku od F tipki...

dalibor jarmina 18.09.2013 00:23

1 Privitaka
Evo slika ponovio sam

tranzit 18.09.2013 00:34

Pritisni Enter jer njime pozivas posljednji profil koji je radio s tim da ne pomjeras strijelicama nadole ili nagore. Tako kako stoji sada na slici i Enter. Ovo ne mora da rijesi problem ali probaj.

dalibor jarmina 18.09.2013 00:43

Nula bodova od toga, probao Enter, ništa, opet reset

tranzit 18.09.2013 00:54

Nisam se ni nadao, to je bila samo mjera predostroznosti. Sutra prvo probaj sa nekim Hard Diskom a onda, ako ne bude islo, ide se dalje po principu iskljucenja.

smuchac 18.09.2013 07:46

Ispusi napajanje cijelu plocu,skini ventilator i hladnjak,ispusi socket procesora i sve zivo sto postoji. Vidi se na kilometar da ce zaštopan prašinom pa se vrlo lako pregrijava. Sve sto je usb iskopcaj kad ga palis. Da je memorija ne bi ni cuo beep niti bi uopce mogao u bios. Crknuti disk takoder nece resetirat komp kao ni napajanje. Tebi je 99% ploca u kvaru. Pogledaj kondezatore ili pak kupi za 50 maraka jos jednu kantu i slozi od dvije jednu ako ne nades rjesenje.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

casper 18.09.2013 09:26

Dobro jutro prijatelju. Ajde barem malo razmisli prije nego nešto kažeš i daješ savijet. Pa ti se ipak baviš računalima već 15 godina. :confused:

Napravi test pa ćeš vidjeti zašto reagiram. Skini cooler s procesora i podigni sistem. Kakva prašina kakvi bakraći? Onda napravi drugi test. Izvadi pločicu RAMA pa opet pokušaj podići sistem.

zeljko 18.09.2013 10:25

Imao sam slicnih problema kao ti pa evo ti link i procitaj.Nadam se da nije kod tebe isto i da je samo harddisk Problem a ne Motherboard kao sto je bilo slucaj kod mene..Poz

http://www.yu-midi.org/forum/showthr...#axzz2fEKKBFlJ
Dodato:
A ja zaboravi da Kazem pa da dodam...Dakle kod meine nije bio kvar na harddisku i dan dans koristim taj harddisk na drugom kompu.

smuchac 18.09.2013 11:31

@casper: Zato i pisem jer sam se nagledao starih kompova koje je stigao zamor materijala. Vidjet cemo na kraju sta ce bit. ;)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

sale_band 18.09.2013 13:08

Nisam mogao da citam sve postove od pocetka pa ne znam da li je problem resen ili ne...

Za proveru memorije imas jedan mali program, zove se Memtest86. Jednostavno, sprzis ga na CD i pokrenes komp sa tog CDa i ostavis da radi par sati, ako ne valja RAM, pokazace

Evo download link

http://download.cnet.com/Memtest86/3...-10524193.html

Drugo, vidim da imas graficku ili sta je vec naPCI slotu, pokusaj da je izvadis i pokrenes komp bez nje, jer, ako je otisla moze da se desi to sto se tebi desava (meni se desavalo zbog FireWire karte)

casper 18.09.2013 13:17

Ako baš želi, može skinuti Hiren's boot CD, na njemu ima sve alate za testiranje, i spomenuti memtest. Može čak i podići Win ili Ubuntu sa CD i pregledati što je na hardu (to ga izgleda najviše brine zbog slika koje su gore).
Ali ništa od toga neće uspjeti ako je napajanje u banani. A ja i dalje držim da je to uzrok problema. No, vidjet ćemo uskoro.

tranzit 18.09.2013 13:30

Ja mudro cutim :lol::lol::lol::lol:

nesaband 18.09.2013 13:59

Ko cuti zlo ne misli...;)

smuchac 18.09.2013 14:51

A kome je zlo,nije mu do ćutanja /pjesme. :D

Napajanje ili radi ili ne radi. Memorija ako ne valja,u jaako malo slučajeva pušta ploču da radi i da se uopće išta pojavi na ekranu. Ovo mi pak miriše i na procesor lagano. Može dakako bit 100 stvari i možda smo svi u krivu na kraju. :D
Kolegu čekamo da se javi a mi se napucavamo i prepucavamo kao da je loto i ko da čekamo brojeve. :)

dalibor jarmina 18.09.2013 15:58

Nije izvučena sedmica na lotu...hahaha šalim se malo, evo stigo sam s posla, odnio ga kolegi da provjeri o čem se radi, ja neću ništa da diram, on ima sve potrebno da ispita šta mu je, čim mi javi, ja javljam ovdje, hvala još jednom svima za savjete, svakako su vrijedni ne samo meni nego i drugima

rolandx 18.09.2013 16:20

Stavljam deset evra na hard :D

Trenutno vrijeme na Forumu 03:06

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org