YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Muzički Software (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=20)
-   -   PreSonus - Studio One (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26008)

sale_band 16.09.2013 17:57

PreSonus - Studio One

Pozdrav!

Zahvaljujuci drugu @tranzit sam saznao za ovaj DAW, i, posto sam se uverio u njegovu efikasnost, mislim da zasluzuje temu na ovom forumu.

Program je jako efikasan, vrlo lako se naviknuti na sistem rada i, sto je mnogo bitno, stabilan!

Probajte!

harepa50 16.09.2013 19:00

I ja ga koristim dugo, isto tako po preporuci našeg Tranzita. Program preporučim kome god stignem. Za mene trenutno najbolji DAW, ali je i sam pokazao da se to može reći i objektivno. Ko proba neće se pokajati.

romario 16.09.2013 19:06

koje bi racunalo zadovoljilo potrebe studio one ?
milsilm za snimanje,za studio?
i koje su opće karakteristike kompa jednog normalnog studija ?
koliko ram-a,koliko memorije hard disk ,mora li biti externi hdd ...

harepa50 16.09.2013 19:48

Pa ovako možemo pričati sve otprilike, npr. za studijsku mašinu RAM ne bi trebao ići ispod 16GB DDR3. A onda je pitanje koji RAM, jer se ne ponašaju svi isto u studijskim ili bilo kojim drugim uvjetima. RAM sam samo naveo kao primjer, da ne idem dalje.

Što se tiče minimalne konfiguracije za Studio One 2.5:

Citat:

Windows
Windows XP, Vista, 7, 8 (32- or 64-bit)
IntelŸ Core Duo or AMD Athlon
Ÿ
X2 processor
2 GB RAM
Hardware Recommended:
Intel Core 2 Quad or AMD Athlon X4 or better
4 GB RAM
Mac
Mac OS XŸ
10.6.8 or higher (including 10.8)
Intel Core Duo processor
2 GB RAM
Hardware Recommended
Intel Core 2 Duo or Intel Xeon
Ÿ
processor or better
4 GB RAM
Other Requirements
Internet connection (not required on machine where Studio One is
installed but needed for activation)
DVD-ROM drive
A monitor resolution no lower than 1280 x 768 pixels
20 GB hard-drive space
Ja na svom laptopu imam 1GB RAM i Studio One 2.5 radi bez problema. Jedino mi se znaju dešavati sistemski crashevi kad koristim teže VST instrumente i plugine.

Narodnjak300 16.09.2013 19:51

Provereno najbolji daw za mene. Preporucujem svakome.

tranzit 16.09.2013 22:32

Studio One 2 ce raditi na "svemu i svacemu", bez ikakvih problema. Ovaj DAW je nacinjen tako, da vrlo skoro zaista postane No.1, cemu je u USA vrlo blizu. Karakterise ga maksimalna stabilnost, veoma dobri efekt Pluginovi i mala zahtjevnost sto se tice performanse kompjutera. Na primjer, zauzece procesora, za potpuno isti projekat, mu je oko 15% manje nego kod Cubasea 7 a 10% nego kod aktuelnog Sonara. Pored toga raspolaze sa nekoliko stvarnih inovacija u poredjenju sa konkurencijom. Vrlo logicno je struktuiran i korisnici se veoma brzo snadju u njemu, kako pocetnici, tako i oni najnapredniji. I cijena mu je, u poredjenju sa konkurencijom, veoma pristupacna. Treba jos znati da su Studio One 2 Professional i Producer u stanju uvoditi eksterne VST PligInove, dok je to za verziju Artist nemoguce, a da jedino Professional verzija radi u Native 64Bit rezoluciji.

Vex 16.09.2013 23:43

Ajde ako neko ima iskustva Studio One vs Reaper ?

tranzit 17.09.2013 00:28

Poredjenje DAW programa je vrlo cesto osudjeno na beskonacne diskusije koje na kraju izgube smisao, a i ne dodje se do nekih opipljivih rezultata koji bi nekoga ubijedili da predje sa svoje "omiljene" platforme na neku drugu. Prije svega je rad na jednom DAWu stvar navike pojedinca jer su karakteristike raznih DAW programa veoma slicne i bliske, tako da tu i nema nekih ogromnih razlika. Sto se tice Reapera on zaista ne moze da se poredi sa Studio One 2, prije svega radi implementiranih efekata koji su kod Studio One zaista na vrlo visokom nivou a tu Reaper nema sta ozbiljno da ponudi. I po pitanju stabilnosti i kompatibilnosti je Studio One nesto iznad Reapera, doduse i cijenom ali je ta razlika u cijeni sasvim opravdana. Studio One nije za ljude koji od jednog DAWa traze da "sam komponuje i svira", Studio One je klasicna "Recording masina" koja raspolaze vrlo kvalitetnim efektima i funkcijama, koje su u sustini preuzete sa hardverski orijentisanih studijskih okruzenja, sa dodatkom par vrlo intuitivnih toolova. Reaper se ne tako davno pojavio u x64Bit verziji, pa su tu jos prisutne djecije bolesti, koje ce sigurno biti vrlo brzo odklonjene ali za sada ih jos uvijek ima. Prednosti Reapera vidim jedino u domenu Midi editinga gdje ima par inetersantnih rjesenja, mada se to isto moze uraditi i u Studio One ali sa nesto vise truda. Takodje i JS Midi PlugInovi su veliki plus na Reaperovom kontu. Audio Editing je na strani Studio One jer od samog snimanja, pa sve do Master CDa, se ne mora nijednom "izici" iz Studio One. Mastering takodje zauzima vrlo vazno mjesto u Studio One sa svojom Poject platformom.
Recimo pojednostavljeno, Studio One je klasicni audio DAW i tu je gospodar situacije, dok je Reaper jedan manji DAW program koji raspolaze dobrim Midi editingom i sasvim normalnim audio funkcijama i jos uvijek spada u nekakvu nizu srednju klasu DAW programa.

sale_band 17.09.2013 05:27

Nisam ni mislio da upoređujemo već čisto da imamo gde da pomognemo jedni drugima oko ovog programa ako zatreba...

Sent from my HTC One XL using Tapatalk 2

zeljko 17.09.2013 05:37

Ja zadovoljan programom.

tranzit 17.09.2013 06:09

Citat:

Originalno postovano od sale band (Post 254434)
...čisto da imamo gde da pomognemo jedni drugima oko ovog programa ako zatreba...

Ama uopste nije problem sto se pomoci tice, sve sto nije jasno razjasnice se, nego sam samo upozorio, poucen beznadeznim raspravama po kojekakvim svjetskim forumima, da se i nama ne desi slicno. Ljudi su uglavnom neupuceni i nedovoljno informisani u ovom domenu, pa je vrlo cesto pitanje tipa: koji je bolji DAW, na koje se jednostavno ne moze dati odgovor... ili na primjer: gdje cu da dobijem bolji snimak, sto je pa tek totalno nebulozno itd... itd...
Studio One je pun iznenadjenja i veoma kreativan alat. Kod njega se zaista ispod jagnjece koze krije vuk. Veoma mocan DAW, po relativno niskoj cijeni, koji ni po cemu ne zaostaje za, bar dva puta skupljim programima. Presonus ovdje vodi veoma pametnu poslovnu politiku. Ne samo u pogledu cijene, vec i radi silnih Workshopova kojih ima bar dva mjesecno, a koji se mogu pratiti online na njihovoj stranici.

sale_band 17.09.2013 11:07

Apsolutno se slazem, i to ne samo za DAW nego i za instrumente...

Vex 17.09.2013 11:37

Ma pitao sam informativno jedan vs drugi , ne da bi sad ulazio u neku raspravu,taman posla... U principu pravilo je da je u Mandusica Vuka svaka puska ubojita ;) :)

tranzit 17.09.2013 14:50

Upravo u tome i jeste poenta, a kod svih DAW programa su u pitanju samo dva broja "1" i "0", koji su zaduzeni za sve ono sto kao paravan vidimo na ekranu monitora. Da bi se odmah na pocetku stvari postavile na svoje mjesto, kvalitet samog signala (sounda) je kod svih profesionalnih DAWova potpuno isti sto se samog programa tice, a razlike u kvalitetu dolaze iskljucivo od razlika u upotrebljenim Audio Interfaceima. Sami DAWovi se mogu razlikovati jedino u kvalitetu svojih implementiranih PlugInova, u strukturi User Interfacea, kao i po obimu funkcija. Kvalitet sounda je potpuno neovisan od samog programa, naravno ukoliko on ispunjava odredjene profesionalne norme.

Alekso 22.09.2013 20:22

tranzit ovaj program sto ide uz karticu nema melodyne koju verziju treba uzeti i kako nabaviti studio one sto ima melodyne?

momo 22.09.2013 20:39

Ajd da odmenim našeg velikana...
Uz "karticu" pretpostavljam Presonus verovatno se dobila Artist verzija a ona služi rekao bi za upoznavanje sa Presonusovim paketom pa ne podržava VST instrumente.Treba vam profesional verzija koja je u potpunosti funkcionalna sa VST pluginovima.
Kupiš...

tranzit 23.09.2013 02:40

Tako je Momo. Presonus ima cesto akcije popusta kada mozes obaviti Upgrade sa tvog Artista na Presonus Studio One Professional za sasvim pristojnu cijenu. Trenutno je u toku jedna takva koja traje do 30.09.2013. a tu mozes dobiti Professional verziju (kao upgrade sa Artista) za 279 eura, sto znaci da ces dobiti najvecu verziju za oko 100 eura povoljnije, nego sto joj je inace cijena.

DinO74 23.09.2013 13:19

Hvala ti Boze pa je napravljena tema za ovaj DAW. Instalirao sam ga u Martu 2012 kada sam kupio 16.0.2. uz koji sam dobio Studio One Artist. Nisam puno cackao oko njega ali sam vidio da se svaki njihov demo odlicno ponasa na mom racunaru (Core 2 Quad Q6600, 8GB RAM, 2x 1TB WD Black ...) i ne prelazi ni 20% resursa a svira masa traka i aktivirano toliko i plug-ina. Pored Artist instalirao sam i "narodnu" verziju Professional ali nisam uspio shvatiti kako da ga natjeram da rade VST i VSTi a pogotovo sto nisam skontao kako se radi sa JBridge :) Sve to je instalirano, nabacano brdo plugina, VST instrumenata, Kontakt 5 sa library preko 10 GB... Sve sam to nabacio i cekam hladnije dane kada cu biti zarobljen u sobi (do tada bi i monitori trebali da stignu) i kada cu poceti sa zezanjem oko home recordinga koji planiram poceti vec dugo vremena :) Uglavnom , sa moje strane ce biti sigurno brdo pitanja vezano za ovaj DAW i sve ostalo... Pozdrav! :)

tranzit 23.09.2013 14:02

Samo ti pitaj. Sto se tice jBridgea, on je potreban iskljucivo ukoliko radis na 64Bit Studio One (sto je naravno za svaku preporuku), a da bi 32Bit Pluginovi bili prisutni i u Studio One, moras prethodno preko Bridger programa pripremiti te PlugInove, to jest "napraviti" od 32Bitnih, 64Bitne sto ide veoma, veoma lako i brzo. Procitaj malo detaljnije manual jBridgea i sve ce ti biti jasno. Naravno, ukoliko bude problema, pitaj.

Alekso 23.09.2013 17:07

dino74 kako mogu da dobijem tu profesionalnu verziju naravno platicu sve koliko kosta nije problem neznam kako da je nabavim pitao sam u artistu rekli su da nemaju presonusov program

tranzit 23.09.2013 17:17

Direktno kod Presonusa:

https://www.presonus.com/products/st...2-professional

Promijeni jezik gore lijevo, imas Srpski kao izbor, dalje ces vec vidjeti sam sve sto treba.

DinO74 23.09.2013 21:56

@Alekso ... Ja imam Studio One 2 Artist koji sam dobio uz mix 16.0.2. a ova Professional verzija koju sam spomenuo je krekovana verzija za koju ne znam ni koliko je uopste stabilna i kako se ponasa u radu jer vjeruj da nisam puno ni radio niti cackao oko nje. Kao sto rece @tranzit, ako vec hoces Professional, naruci ga direktno od Presonusa! Pozdrav

tranzit 23.09.2013 22:02

Kupovinom Presonus Studio One Professional, se dobija pet licenci, sto znaci da se moze instalirati na pet kompjutera ili sto i jeste osnovni cilj ovih pet licenci, ukoliko korisnik promijeni hardver, kupi novi kompjuter itd... moze intsalirati program sa novom licencom. Sve u svemu, veoma sposoban DAW, koji nevjerovatno malo opterecuje sistem i koji radi ultrastabilno i na Windowsu i na MAC OSu. Dolazi sa odlicnim internim PlugIn efektima koji su zaista visokog kvaliteta, a i sa nizom VST instrumenata i pozamasnim Sample Contentom koji obuhvata sve obligatorne instrumente i Audio Loopove.

Alekso 23.09.2013 23:40

ja sam inace prezadovoljan sa ovim programom sto ide uz karticu jedino sto mi treba je melodyne ..e sad na thomannu ima nekoliko verzija ja cak i ne znam koju da uzmem..nikad nisam kupovao nesto na ovakav nacin ali moracu ..ok hvala na pomoci

tranzit 23.09.2013 23:59

Idi na Link koji sam ti gore ostavio. Ako budes uzimao kod Thomanna, onda iskljucivo: Presonus Studio One V2 Professional. Pod tim nazivom se prodaje kod njih.

Alekso 25.09.2013 01:36

dobio sam danas program expresno,cim su uzeli novac od kartice odmah su ga pratili ..240e me je kostao,nego tranzit da te pitam instalacija ide veoma sporo dali tako treba poceo sam da ga instaliram u 18h a evo ga polako ali sigurno ide pri kraju

tranzit 25.09.2013 02:26

Ne, instalacija samog Studio One programa ide vrlo brzo, medjutim instalacija njegovog Sample Contenta, odnosno Contenta njegovih softver instrumenata, traje dugo jer je povelika, utoliko duze ako radis na sistemu sa konvencionalnim (normalnim) Hard Diskovima. Obrati paznju, po instalaciji, na aktiviranje programa i dobijanje licence. Registruj se kao prvo, na Presonusovoj stranici, gdje ces kasnije moci da dobijas Update programa, a i gdje ce stajati pohranjeni svi tvoji podaci u vezi sa programom.

Narodnjak300 25.09.2013 18:48

Iako relativno mlad DAW on ce prestici Sada vec industrijski standard Pro Tools. Ja u to verujem. Znamo da su to bivsi Steinbergovi ljudi koji su zbog neslaganja sa istim odlucili da osnuju svoju firmu i napisu novi DAW koji je u poredjenu sa Cubaseom mnogo mocniji.

tranzit 25.09.2013 19:12

Desetka, pogodak u centar !!!!!

sale_band 09.10.2013 10:03

Pozdrav drugari...

Da li je moguce i da li znate kako da razdvojim MIDI kanal (drum) po trakama tako da mi svaka udaraljka dobije svoju sopstvenu traku???

U Sonaru sam to radio koristeci CAL skriptu pa bih voleo da znam ako moze i u Studio One to da se izvede....

Hvala!

tranzit 09.10.2013 13:57

Taman posla da ne moze. Jednostavno kada u Options kreiras New Keyboard, markiraj sve midi kanale i aktiviraj "Split Channels".

sale_band 09.10.2013 14:46

Hvala, probaću, mada sam mislio na nešto malo drugačije,tj. već postojeću midi Drum traku razdvojiti da svaka nota (drum part) dobije svoju midi traku.
Znam da to uradim dodavanjem midi traka i onda copy/paste svaku liniju posebno, ali to je ipak procedura...

Cakewalk je to rešio CAL skriptom vrlo efikasno (i ne samo to...)

momo 09.10.2013 15:01

Kod presonusa imaš mogućnost koristiti traka koliko hoćeš(gotovo)pa tako mislim da ne bi bio problem napraviti traku za svaki instrument.A svaki vst možeš aktivirati preko izlaza auxe,a i ne moraš .Možeš podići instrument novi za tu traku.
Mislim da je tu pitanje filtriranja tonova koja traka šta dobija.To valjda ide od onog ko šalje midi signal instrument ili midi player.
Pa ako instrument može poslati na različite midi kanale nije problem,ako ne može trebaš midi router kao bome midi translator ili cantabile.Pa splituješ 1 midi kanal na koliko hoćeš kanala.

tranzit 09.10.2013 16:15

@sale band

Moze i to. Svaki midi part (traku) mozes da rastavis na onoliko traka koliko se u njoj pojavljuje razlicitih nota. Desni klik mausa na traku a onda pod "Instruments Parts" idi na "Explode Pitches to Tracks". Kao rezultat ces dobiti vise Instrument (midi) traka, koje sadrze samo note iste visine. Svakoj toj traci mozes dodijeliti VST Instrument koji ti padne na pamet. Za obradu i mix pojedinih udaraljki optimalni tool. Studio One je veoma kompleksan DAW a to sto pitas su osnovne operacije. Ne mozes ni da sanjas sta taj DAW sve moze.

sale_band 09.10.2013 16:37

P.S. Tesla pa Tranzit! :P

tranzit 09.10.2013 16:50

Nikola mi dodje neki dalji rodjak... =))=))=))=))

Narodnjak300 09.10.2013 17:01

Meni je krivo sto na taj studio one ne koristim 2% mogucnosti koje ima, jer samo udjem bacim stemse i krenem mx i master da radim. Inace me zanima da li u Presonus mozegu da imam vise prozorceta sa efectima? nikako da gledam dva plugina odjednom.

tranzit 09.10.2013 17:36

Mozes, aktiviraj u gornjem desnom uglum kod vec otvorenog VST Instrumenta/Efekta, znak koji stoji pored "X" (s njegove lijeve strane) a koji ima naziv "Keep Editor open". Na ovaj nacin mozes imati otvorene sve VST Instrumente i Efekte, mada to nije neophodno jer Studio One ima jednu drugacuju "filozofiju" odnosno prikaz instrumenata i efekata, posto kod bilo kojeg otvorenog, imas u samom vrhu jedan Task koji sadrzi polja koja ti prikazuju sve sto je uvedeno u Song i tu mozes komotno da biras sta hoces da vidis.

Narodnjak300 09.10.2013 17:42

aha hvala tranzit, nesto pricamo komsija i ja "... ma nema tu opciju presonus da gledas vise instanca plugina..." ccc moracu definitivno neku knjigu u ruke ili neki dobar tutorijal da odgledam. Hocu da znam studio one u prste.

tranzit 09.10.2013 17:51

Bilo bi veoma pametno da to uradis. Debela je knjiga, nacitaces se. Ostavljao sam skoro nekim clanovima na forumu Linkove literature a i Video Tutorijala za Studio One, koje sam bio podigao na server. Potrazi, naci ces te postove. Studio One je ubjedljivo najmocniji DAW koji se pojavio posljednjih par godina. Pored toga je stoprocentno stabilan i podnosi svakava maltretiranja, a kvalitet njegovih insternih efekata je, za razliku od konkurencije, na veoma, veoma visokom nivou.

Trenutno vrijeme na Forumu 06:02

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org