![]() |
Behringer X32 vs PreSonus StudioLive 24.4.2
Pozdrav ljudi,
zanima me vaše mišljenje o ove dvije miksete, njihove prednosti i nedostatke. O Behringeru vrlo malo znam iz "prve ruke" jer ga niko od kolega nema, jedino se pouzdam u spoznaju da su kupili Midasa i da se dosta njihove tehnologije se nalazi u X32, dok PreSonusa ima dosta ljudi, i za njega svi imaju isto mišljnje; dok radi vrhunska sprava, ali kad stane, panika. Znači kod većine se desi ista stvar u PreSonusa, jednostavno u sred svirke "zaledi", i onda to zna potrajat dok se problem riješi. Onda, dosta je osjetljiva na nestabilan napon (potreban UPS i korektor napona), kanal se počne sam smanjivat/pojačavat.... e sad, trebam vaša mišljenja i iskustva... Da li je itko radio sa ovim Behringerom, ili ga možda poredio sa PreSonusom... Unaprijed hvala i lijep pozdrav iz Mostar :) |
Pozdrav Matriz,
Za te pare cisto sumnjam da je nesto od Midasa ubaceno unutra,ima dosta korisnih funkcija u tom miksu ali je ipak to behringer,nekako mi ne uliva poverenje. Mozda nije losa opcija ovaj novi Soundcraft expresion mikser dosta ga hvale na stranim forumima,jeste malo skuplja varijanta ali je ipak dosta sigurnija investicija. |
To što je Behringer ne mora ništa da te brine, mene brinu ti stereotipi među ljudima: sve što na njemu piše "Behringer" ne valja; a sve što na njemu piše "Shure" to je vrh. X32 je odličan mikser, sa odličnim zvukom, i za te pare među digitalnim mikserima best buy, naravno zajedno sa PreSonusom, jer su tu negdje sa cijenom. PreSonus ima odlične Xmaxx preampe, za Behringer ne znam koji su, ali sam slušao i zvuk je jako, jako dobar. Također njegov processing, efekti, kompresori su odlični, ima VCA i DCA grupe, pregledniji ekran... Jedna ajde da kažem prednost koju bih dao Behringeru nad StudioLive su motorizovani faderi, mada je poznato da i oni imaju rok trajanja koji god da je mikser u pitanju. Ako ti to ne predstavlja neki nedostatak na PreSonusu. Za PreSonus StudioLive je potrebno skinuti najnoviji Firmware Update i stalno biti u toku sa Update-ima i onda ne bi trebalo biti problema sa zaleđivanjem. Tačno je da je mikser osjetljiv na loš napon, koji mikser ne bi bio. Npr. jedna Yamaha M7CL je imala više problema sa faderima i bug-ovima, a dosta je skuplji mikser.
|
X32 je odlican mixer.Mozda I najbolji ubjedljivo u tom cjenovnom rangu sa odlicnim preamps I odlicnim efektima, kao I cijeli routing .
Odlican je I novi Soundcraft Expression , mada treba pogledati I novu mixetu od Allen&Heath "QU16" koja ima I visekanalno snimanje direktno na mixeru. Sve su ovo dobre mixete u svome cjenovnom rangu I mislim da su otisle dalje I daju vise od trenutnog Presonusa.Ipak su novije I procesing Im je jaci. Treba jos dodati da je Behringer izbacio jos I x32 compact a izace I x32 producer I jos jedna koja mene I navise zanima.X32 rack koju cu I najvjerovatnije I uzeti.U svih gore navedenig je procesing potpuno isti. |
@Ivan KV
Kolega, ako se malo informiraš detaljnije, na stranici Behringera piše da su u izradi ovog miksera zatražili pomoć od svojih sestrinski firmi MIDAS-a i KLARK TEKNIK-a u projektiranju X32 GUI (grafičko korisničko sučelje), a ugradili su i MIDAS-ova mikrofonska predpojačala, i još navode da korisnici uskoro mogu očekivati još veću suradnju MIDAS-a i Behringera :) tako da nema potrebe sumnjati i ove teze. a s druge strane, cijena od cca 3000 Eura, nije uopće mala :) @mikimiki koelga, pravo mi je bio zanimljiv taj Soundcraft, ali 16 kanala nam je u bendu malo.... |
X32 je best buy u toj kategoriji. Od trenutka kad je lansiran prodato je preko 30 000 komada.
Presonus je upravo izbacio novi Studiolive. Videcemo kako ce da se pokaze. Ima dosta poboljsanja u odnosu na stari ali i dalje nema motorizovane fadere. |
Matrix, ti si vjerovatno mislio na Allen&Heath qu16.
A sto se tice Soundcraft-a, imas tri verzije.Sa 16, 24 i 32 kanala. Sto se tice x32, ne treba uopste da se sumnja u kvalitet mixera.Mixer je fenomenalan.Mada bilo koju da uzmes neces ze pokajati.Do tebe je kakav zelis routing da imas.Koliko kanal, monitoring. Behringer jos daje uz novi mixer I Traction software preko kojeg mozes da snimas multikanalno na computer. |
Baš me zanima kakav je taj novi StudioLive. Koliko se sjećam on ima opciju pamćenja mjesta gdje su bili faderi, kada se recall-uje jedna scena, pomjeranjem fadera se prati grafički prikaz na fat channel-u PreSonusa, dioda se pomjera, dok ne dođe do vrha, tu je pozicija na kojoj je fader stajao. Naravno ovo zahtjeva malo više vremena dok se podesi za svaki kanal. Iskreno da kažem, gledajući ove naše tonce pomislim da su im motorizovani faderi bespotrebni, kad oni sve stave na 0 dB i miksaju gainom. Kad govorimo o ulozi motor fadera kad je u pitanju recall scena. I uz PreSonus se dobija (sada ne znam da li uvijek ili u pojedinim slučajevima, najvjerovatnije zavisi od prodavača do prodavača) softver PreSonus Capture za Live Recording.
|
Radio sam road show 15 dana za moje proizvode u Indiji juna meseca uz X32. Kad tamo radi na struju sa bandere maltene i na +49 celzijusa u hladu i vlaznost vazduha 85%. Onda nema sta dalje da se prica.
|
@mikimiki
u pravu si druže, mislio sam na Allen&Heath qu16 :) @MarjanMilosevic kolega, vidim da si imao priliku raditi sa X32 miksetom, pa imam jedno pitanje, možda je glupo, al eto :) vidim da na ovoj mixeti Behringerovoj nema pozadi ulaza za "banane" nego samo za XLR-ove, pa me zanima je li potrebno npr. za priključivanje klavijaturura korisiti DI-box, pa onda iz njega XLR kablom u mixer? |
Druže, imao mikser ulaze za "banane" ili ne, klavijature i sve što je nebalansirano treba spajati preko DI-boxa sa Ground Lift opcijom da bi se dobile balansirane veze. Da na kraju ne bi bilo brumova, šumova i krckanja.
|
@harepa50
druže, mislim da nije nužno spajat klavijaturu preko DI-boxa, možda jest bolje, ali nije nužno. Ja već godinama priključujem svoje sintove "direktno" u miksetu (to je prvo bila aktivana Yamaha EMX 16, zadnje 3 godine je to Allen&Heath Wizard 3), i nikad nisam imao niti najmanjeg šuma, zujanja i sl. |
"Druze", poslusaj "druga" Harisa i vjeruj sto na sto u ono sto je napisao. To sto ti radis suprotno, to nije relevantno da bi se usprotivilo zakonima i postulatima audio tehnike. Sve, bez izuzetka, sve sto se vodi i izvodi iz miksera na bini, u studiju ili bilo gdje drugdje, mora, ponavljam mora, se voditi balansiranim vezama. Samo mikser treba i mora, kao centralna jedinica setupa, "dijeliti" masu ostaloj perfireiji putem audio kablova. Ta sva ostala periferija, opet mora biti oslobodjena mase pomocu Ground Lifta o kojem pise kolega harepa50. Samo na taj nacin su iskljucene sve mogucnosti bilo kakvih smetnji u setupu. Tu nema misljenja, ukusa, i diskusije, to su osnove teorije o audio vezama !!!!!
|
@Transit
možeš li mi pojasnit razliku između aktivnog i pasivnog DI-boxa, jer sam gledao da DBX ima ta 2 modela.... |
Sto se tice Berhingera X32-bio je kod mene na testu mesec dana-zajedno sa stage box-evima-izuzetno lagan za upotrebu,jednostavan sistem ulaska u meni-je-dobra i precizna motorizacija-vidi se da je to osmislio neko ko se savetovao sa ljudima na terenu,jednom recju puno prijatnih iznenadjenja u samom uredjaju i bez obzira na "odbojnost"brenda proizvodjaca dobra sprava-nemogu mu naci neke krupne zamerke osim sto mi nedostaje analizer zvucnog spektra na njemu(ali ga nema ni na mnogim skupljim spravama)-i za namenu za koju je pravljen(bandovi,manji eventi i sl.)pruza definitivno najvise u cenovnom rangu.Nazalost tu mi nesto smeta-vecina ljudi ga tako opisuje-za te pare odlican-a zvuk kao osnovna karakteristika?Po meni licno koliko para toliko muzike-nazalost kao i sijaset drugih sprava sam zvuk je standardno los-stavite Midas Venice ili neki sl.mixer pored njega i dajte ocenu....Nazalost posle Midasa Pro 1 koji je pre njega stigao kod nas u firmu nisam mogao da ga zadrzim-ali je dobar izbor ljudima kojima nisu potrebne jako ozbiljne performanse-kao i Presonus ali tu bi po meni licno bila mrtva trka....:)
|
Sve si ti to korektno analizirao, sem pominjanja Midasa Pro 1 u ovom kontekstu (Venice je analogni mikser, pa ga ne bih trpao u isti kos). Nepravedno je, i u snu, ocekivati od jedne konzole nivo ili uopste porediti njen kvalitet sounda, sa drugom koja je cetiri puta skuplja. Mada, ako to vec radimo, ne bi se trebalo precutati, da razlika u kvalitetu sounda i nije bas u reciprocitetu sa razlikom u cijeni. Za 11.000 eura je Midas morao da ponudi vise ili je pak Behringer za tih 2.800 trebalo da dà manje, da bi se uspostavila bar priblizna ravnoteza u odnosima cijena/kvalitet. Naravno da to vazi, cak i vise i za Allen & Heath iLive-T112 ili recimo, Yamahu 02R 96 VCM. Kandidata ima jos u tom petocifrenom cjenovnom rangu, koji sigurno nisu toliko napredniji kvalitetom sounda od "jadnog i bijednog" Behringera X32, da bi kostali toliko vise. Upravo taj zvuk, koji pominjes, bi trebalo detaljnije "staviti pod lupu", kada poredimo ili samo pominjemo, nekoliko puta skuplje konzole. U svakom slucaju Behringer je za taj novac koji kosta, ponudio veoma, veoma mnogo.
|
Sam Midas sam pomenuo u licnom kontekstu-a ne poredjenja radi-a sta je Midas ponudio za te pare nenudi nijedan konkurentski proizvod(a nemislim samo na zvuk)ali to ovde nije tema-i posle njega nisam mogao zadrzati X32-zvuk Venice ili Venice F i X32-jer su u istom cenovnom rangu-Presonus po meni ima bolji zvuk ako je potrebno praviti paralele u digitaliji-to je moje licno zapazanje-hvala....:)
|
Dobro ti je zapazanje, a i moje je misljenje da Presonus ima kvalitetnija mikrofonska predpojacala i to primjetno. Behringer doduse reklamira da mikrofonska predpojacala na X32 poticu od Midasa medjutim, u to iskreno sumnjam jer da je to istina, kvalitet istih bi bio bar za klasu bolji. Ovako, ostaje utisak da Presonusova XMAX predpojacala daju diferenciraniji, odredjeniji i konkretniji sound. Imaju cak i svoj prepoznatljivi zvuk, naime vrlo su "mekana" i kao da imaju ugradjen "Air" efekat, te se visoko-frekventni opseg (prije svega sibilanti) cuje veoma njezno i "svileno". Kod Behrigera X32 su predpojacala dosta "tvrdja" i "ostrija" jer je opseg izmedju 4 i 5kHz nesto izrazeniji, te zvuk dobija pomalo metalniji karakter. Nisu to neke ogromne razlike ali su evidentne.
@matrix mo Razlika izmedju pasivnih i aktivnih DI Boxova, osim sto aktivni trebaju napajanje, je da kod njih izlazni signal ne gubi na Levelu kada se prenosi na vece odstojanje. Uvijek je pametno uzeti aktivne DI Boxove bas iz ovog razloga. Jesu nesto skuplji ali je ta razlika u cijeni opravdana. Cak mislim da i nije ostalo mnogo proizvodjaca koji jos uvijek u ponudi imaju pasivne. |
Ja bih ti preporucio Line6 Stagescape m20,jeftiniji je od gore navedenih mixera a veruj da pruza mnogo,vrlo jednostavan za podesavanje....i sigurno se neces pokajati!!
|
Odavno se pomenuo na forumu ali nije bilo nikakvog insteresovanja. Stage Scape M20d ce, cini se, jos malo da saceka dok stigne do Balkana. Ljudi na Balkanu jos nemaju povjerenja u softversko-hardverska rjesenja, mada su ista dosta naprednija a i kvalitetnija.
http://www.yu-midi.org/forum/showthr...#axzz2f66VtreT |
Drage Kolege, da li je jos netko imao ikakvog iskustva sa X32 i 24.4.2 ili 16.4.2 usporedbe? Efekti, comp, q-faktor itd itd... Naime vezao bi se na sistem Ev etx12p i 18p sub, pa bih volio ako je jos netko imao nekog iskustva sa navedenim modelima da napise nesto, tj usporedbe izmedju jednog i drugog modela...
Presonusa sam slusao, ali na zalost Behringera jos nisam jer je i cjenovno malo viši a i zato što ga nitko kod nas nema(bar koliko znam), a ne bih volio biti pokusni kunić s obzirom da je to "Behringer" :) samo da napomenem mislio sam na x32 compact... A i da malo osvježim temu :) |
Sta reci, odlican mixer sa odlicnim efektima.Daj mnogo vise mogucnosti..I Studiolive je dobar mixer ali Behringer radi cisce, efekti su bolji....
Ja imam Producer. |
Trenutno vrijeme na Forumu 18:05 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org