YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Harmonizeri (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=41)
-   -   TC Helicon VoiceTone Harmony sta mislite o njemu??? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=25726)

makl 28.07.2013 19:38

TC Helicon VoiceTone Harmony sta mislite o njemu???

Sta mislite o ovom vocalistu

http://www.tc-helicon.com/voicetone-harmony-m-harmony/

gledam to da mozda kupim ali nisam siguran dali valja, posto do sada nisam imao ni jedan vocalist...evo i videa kako radi

eto molim starije kolege koji imaju iskustva da mi kazu sta misle o tome, i dali se to isplati uzet, jer cjena je dosta pristupacna, a ja neznam koliko to vrijedi uopce i valja ili ne valja...hvala

max93 05.08.2013 20:23

I ja imam isto pitanje. U prilici sam da uzmem povoljno jedan TC Helicon Harm-M, pa ako neko od kolega ima ili je testirao ovaj vocalist neka napise da li i koliko je dobar i isplati li se uzimati ga.

tranzit 05.08.2013 21:13

To je sve krasno i kvalitetno jer TC je TC, ama nece odgovarati tome za sta tebi treba jer nema Scale modus. Neces moci napraviti egzaktno tercu onakvu kakvu zelis. Nista od posla. Za malo para nema vrhunskog kvaliteta.

max93 05.08.2013 23:37

to je tacno, cena govori svoje. na youtube-u sam pogledao par snimaka sa ovim vocalistom ali ni jedan nije dovoljno jak da me ubedi, a snimaka sa nasom domacom muzikom ni nema sa tim vocalistom, tako da cu jos dobro da razmislim pre nego sto ga uzmem.

tranzit 05.08.2013 23:52

Ako ga uzimas da bi na njemu dobio terce koje ce odgovarati harmonskim konfiguracijama koje se koriste u balkanskoj i orientalnoj muzici, odmah ga zaboravi.

max93 06.08.2013 14:18

ma treba mi za snimanje, da odradim par refrena sa vocalistom. ali resicu to softverski na kompu nakon snimanja glasa.

tranzit 06.08.2013 16:15

Za to ti uopste ne treba nijedan TC Harmonizer jer su softverska rjesenja kvalitetom daleko iznad bilo kojeg hardver Harmonizera.

max93 06.08.2013 23:00

Hvala na pomoci, kolega. Trenutno radim na Decabuddy harmonizeru. Jel imas mozda neki bolji za preporuku/kvalitetniji, ili je ovaj dovoljno dobar za neko prosecno snimanje i softversku obradu?

tranzit 06.08.2013 23:06

Melodyne Celemony DNA Editor kao neprikosnoveni softver za studisjku obradu vokala. Kod njega neces oautomatski dobiti tercu kao kod Deca Buddy, vec ces to morati rucno da odradis ali je i rezultat neizmjerno bolji. Antares Harmony EVO je VST efekat koji radi na principu Deca Buddy ali je kvalitativno u drugoj galaksiji. Ostali softveri su neozbiljni da bih ih pominjao.

max93 06.08.2013 23:24

Jel kod Melodyne moguce transponovati na manje od polustepena?
npr. pevac peva fals ton koji je za cetvrinu stepena nizi od tona koji treba da dohvati, i jel moze da se onda popravi za cetvrtinu stepena na vise?
Jer koliko vidim Melodyne transponuje samo za pola i ceo stepen...ili gresim?

tranzit 06.08.2013 23:32

Jedan poluton se dijeli u audio tehnologiji na 100 centi. Melodyne moze stimovati ton sa preciznoscu manjom od jednog centa. Znaci, ne beri brigu, moze sta pozelis.

max93 06.08.2013 23:42

Sad je sve jasno. Hvala jos jednom kolega na pomoci, pozdrav! :)

makl 07.08.2013 18:17

tranzit, majstor si za puno stvari koliko vidim, jedino sto mi se kod tebe ne svida je to sto mi prepurucujes sve stvari koje su dosta skupe, a ja bas nisam u mogucnosti trenutno izdvojit neku vecu svotu, posto ipak jos ne radim (studiram), pa se nekako "krpam" sa opremom...vocalist mi treba prvenstveno za tercu, druge stvari me ne zanimaju, e sad kazes da ovaj ne radi to sto bi trebao, pa sta mi imas za preporuciti u nekoj cjeni 100 do 200 eura, a da valja...jel ima sto novo, ili samo polovno, i sta tocno...

tranzit 07.08.2013 18:32

Hahahahaha... zar bi trebalo da te lazem kako bi to odgovaralo tvom dzepu... ovo prvi put cujem. A znas sta se meni kod tebe ne svidja ? Trazis visoki kvalitet za male pare !!!!! Nece ici, ono sto vrijedi to i kosta. Nov uredjaj od 100 do 200 eura neces naci a da odradi ono sto si naumio. Najeftinji je TC Voice Works cija je trenutno najniza cijena 235 eura, a isti taj polovan se moze naci vec za 150 eura. On moze sve sto ti treba i to u odlicnom kvalitetu. Ako je ocuvan slobodno uzimaj jer nije kvarljiva roba, cak i na ovim visokim temperaturama.

makl 10.08.2013 11:31

Ma pazi krivo si shvatio, moze bit novo, a moze i polovno, samo kazem ti u kojoj cjeni bi kupio, ako ima nesto novo za te pare onda cu radije uzet novo, no ako nema, onda cu uzet polovno kad nasem, samo moram znat sta...Nisam do sada radio sa tim stvarima pa se ne razumjem u to, osim sto sam malo trazio po netu i gledao kako rade, pa zato i pitam, jer znam da ima vas kji radite s tim...Svjestan sam ja toga da kvaliteta kosta, i da hocu neki pravi stroj uzo bi onaj od tc-a sta dode 500 e, i radi opasno, ali mislim da mi je to u ovom trenu bacanje para, radije bi onda uzo bolju klavu nego toliko dao za vocalist, ako me razumjes...zato trazim neku povoljnu stvar, a da moze odradit posao, i bit korisno za ono sto meni treba...

tranzit 10.08.2013 11:46

Onda, kako sam ti i napisao, potrazi po e-bayu TC Voice Works (ne Plus verziju jer bi badava dao vise novca) naci ces ga za oko 150 eura, to ti se uklapa u budzet, a obavice sve sto trebas na veoma visokom kvalitativnom nivou.

zeljko 10.08.2013 11:55

Ili nek nabavi9 neku pjevacicu ako je jeftinija pa nek mu pjeva tercu a i zivlje zvuci a i moze mu kafu kuvati na pauzama po tezgama,dok jedan vokalist to sve ne podrzava:lol:

kreso 10.08.2013 12:07

Za malu lovu (oko 200 €) možeš nabaviti i Digitech VR. Isto dobar i kvalitetan kao TC.
Ako te interesira javi se na private, imam jednog za prodaju.

makl 11.08.2013 00:36

Neznam moram vidje tih par modela sta bi bilo najbolje, gledao sam onaj digitech performer ko sto ima Krecar on je isto u toj cjeni a cini mi se cisto ok, a koliko vidim isto ide preko klavijature...

@zeljko

ta ti je dobra, a ako radi jos nesto osim pjevanjadi ces bolje :D

tranzit 11.08.2013 00:42

E sad to "preko klavijature"... slabo ce ti to koristiti jer na taj nacin, odnosno u midi modusu, se harmonizeri ponasaju kao i oni koji su ugradjeni u aranzere. To znaci da od terce koja ce pratiti prvi glas onako kako ti zelis nema nista. Harmonizer, da bi "pjevao" tercu onako kako ti zelis, mora da radi u Scale modusu. Tek tu mozes da mu zadas precizno sta ce da pjeva, od tona, do tona.

makl 12.08.2013 18:02

cekaj, ali sta onda trebam napravit ako uzmem ta performer...kako da mi radi onako kako hocu?Jer koliko sam ja shvatio to ide tako preko klavijature se spaja i ovisno koji akordi se sviraju, po tome on prati i daje prateci vokal...

tranzit 12.08.2013 20:10

E vidis, zato i uzimas upravo taj Voice Works koji ne mora da dobija akorde sa klavijature. To i jeste najgori moguci nacin rada jednog harmonizera kada je u pitanju balkanska i orijentalna muzika jer algoritmi (skale) po kojima harmonizeri rade, dobijajuci informaciju preko akorda sa klavijature, ne obuhvataju i ono sto treba u nasoj muzici. Samo harmonizeri koji imaju Scale Modus, a medju koje spada i Voice Works, su u mogucnosti da "pjevaju" potpuno tacnu tercu jer je ona zadata skalom koju korisnik sam definise. Tvoje je kasnije, samo da za odredjenu pjesmu promijenis program i tonalitet i sve je spremno za rad.

makl 12.08.2013 23:45

hm, nisam znao da je tako komplicirano, kad gledam kako to ljudi rade ispada sasvim jednostavno...neznam onda morat cu malo taj voice works proucit pa vidjet kakav je...pa kako onda rade ovi sa performerom koji ga imaju...i jel se moze onda on koristit i bez rada aranzera, recimo kad u bandu sviras, bez aranzerske ritam sekcije, da baca prateci vokal??

tranzit 13.08.2013 00:26

Naravno da moze, pa ne koriste samo aranzeristi harmonizere. Nista to nije komplikovano, dapace vrlo je jednostavno, sva ujdurma se sastoji u promjeni programa na Voice Works, a to traje najvise dvije do tri sekunde. A i ne mijenjas programe svakih pet sekundi vec uglavnom jedan ti treba za cijelu pjesmu. Izuzetaka ima ali i to su maksimalno dvije ili tri harmonske konfiguracije (programa) za pjesmu.

makl 13.08.2013 14:33

da, ja sam mislio da onaj performer radi na ovom principu na kojem radi taj works o kojem ti pricas...pa na kom principu onda radi performer, i kakav je on onda?

tranzit 13.08.2013 14:56

Na potpuno istom, znaci Scale Modus. Na njemu imas sve komande koje su ti potrebne za takav rad, sto ukljucuje razlicite skale (harmonske konfiguracije) i tonalitet. Performer cak i nema Midi interface. Kvalitativno je TC Voice Works dosta iznad Performera a i uopste TC Harmonizeri su u samom vrhu, sto se kvaliteta tice. Jedino Eventide harmonizeri su superiorniji ali su oni i apsolutni top u ovom domenu.

makl 13.08.2013 20:23

a taj voice works se moze isto stavit na klavijaturu kao i ovaj, ili on ide sa strane ap ima one pedale za ukljucivanje?

tranzit 13.08.2013 21:04

Ne, Voice Works je 19" Rack uredjaj koji moze da stoji bilo gdje a moze se upravljti preko specijalne pedale koja se pravi iskljucivo za njega. Dole su ti slike i TC Voice Worksa i pedale.

Highslide JS

Highslide JS

U istom cjenovnom rangu (240 eura nov) postoji TC VoiceLive Play koji je podni uredjaj, dakle stoji na podu kao pedala. Programe biras nogom pomocu tri tastera.

Highslide JS

Postoji i kao pult uredjaj koji je novijeg datuma a koji mozes da stavis na klavijaturu i to sa vise funkcija nego klasicni Voice Works ali je i nesto skuplji i kosta nov 300 eura. Njega mozes da pricvrstis i na stalak za mikrofon jer ima predvidjen adapter za to.

Highslide JS

Sva tri imaju Scale Modus koji je najbitniji u cijeloj prici, tako da si u stanju dobiti tacnu tercu za svaki ton u harmonskoj konfiguraciji koja tebi treba. Kvalitet je potpuno isti kod svih, s tim sto ova posljednja dva imaju dodatne funkcije (kao sto je recimo, Looping). Ovo bi bili harmonizeri u rangu cijene do 300 eura a iznad toga TC ima jos nekoliko harmonizera na trzistu.

mikimiki 13.08.2013 23:47

VoiceLivePlay i VoiceLive touch nemaju user skale za praviti.Jedino Voiceworks(plus),Voicelive i Voicelive2.Nema cak ni VoiceLive Touch2.Nazalost.

tranzit 14.08.2013 00:04

Zasto si ti to napisao ni Bog sami ne zna. Da li namjerno da dezinformises covjeka ili... koji je razlog za pisanje ove dezinformacije ? Uvijek ce ostati tajna za mene, zasto ljuidi pisu dezinformacije bez ikakve potrebe, a prije njih je neko dao tacnu informaciju !!!!! Voice Works (i obicna i Plus verzija), Voice Live Play i Voice Live Touch, svi odreda imaju Scale Modus, kao sto sam napisao i u svom predhodnim postu !!!!!

makl 14.08.2013 00:11

ovaj zadnji sam vidio i slusao malo po yt ali nebi isao na takve cifre, jer mislim da nema potrebe, no vidjet cu za ovo malo potrazit po netu i pregledat kako radi i kako se krecu cjene, svakako puno si mi pomogo i kad ga uzmem javit cu se sigurno sta god uzeo, da znas :P

tranzit 14.08.2013 00:19

Ako ne bi davao mnogo novca, onda kao jedini izbor kod TCa ostaje onaj prvi, to jest, TC VoiceWorks i on ce odraditi sve sto ti treba. Dobijas odlican kvalitet i Scale Modus za male pare. Kao sto sam ti vec napomenuo, polovan se moze naci vec za 150 eura.

mikimiki 14.08.2013 00:26

Niste me razumjeli.Nisu dezinformacije nikakve.Ima scale modus ali se ne mogu praviti user scale na voicelive play i touch.Mogu se koristiti tri major i tri minor skale.

tranzit 14.08.2013 01:13

Naravno da je dezinformacija. Kao prvo, kao sto si se i sam u posljednjem svom postu ispravio, sva tri uredjaja imaju Scale Modus. Kao drugo, VoiceLive Play i VoiceLive Touch sa tih svojih 6 skala a u integralnom radu sa funkcijama Roomsense (kod Play) i Aux i Midi signala (kod Touch) ce se fenomenalno precizno podesiti na harmoniju koja korisniku treba u datom momentu i pratiti bez greske prim vokal. VoiceWorks (ne Plus vec normalni) koji i jeste u sustini predmet diskusije jer jedino on radi cijene dolazi u obzir za makija, ima takodje tih 6 predprogramiranih skala (harmonskih konfiguracija) ali nema pomagala kao Live i Touch kojima se preset skala automatski i u real-time podesava na male devijacije ili odstupanja koja nama trebaju ali VoiceWorks (obicni ne Plus) ima jednu User Scale po Presetu. Dakle skalu, koju korisnik moze stoprocentno da editira, od tona do tona. Odakle ti uopste to za VoiceWorks, gdje si to cuo i ko te je to slagao. Ne treba svakom vjerovati, ljudi vrlo cesto pricaju i pisu tek da bi pricali i pisali ne razmisljajuci o posljedicama za one koji ih slusaju ili citaju.

mikimiki 14.08.2013 01:20

Nisam ni rekao da voiceworks nema user scale.Naravno da ima.Imao sam ga godinama dok nisam uzeo VoiceLive2 koji jos uvijek imam.
Samo sam naveo da ovi ostali koje ste naveli nemaju user scalu.Na zalost nema je ni novi VL Touch-2.

tranzit 14.08.2013 01:37

Mislio sam da je ona zagrada kod "VoiceWorks(plus)" znacila da VoiceWorks (obicni) nema. Nebitno, nego nije mi jasno zasto ti ne mozes sa Live i Touch da dobijes bas ono sto ti treba, to jest bas onaj prateci glas koji ti u odredjenom momentu treba jer ocigledno zalis sto nemaju User Scale. Oba su koncipirana tako da na najlaksi nacin, bez mnogo programiranja dobijes zeljeni rezultat, koji se zaista moze dobiti. Mozda nisi jos testirao ova dva uredjaja. TC je u oba ugradio algoritme koje starije verzije harmonizera nemaju, a i dodatni hardver potreban za pomenute funkcije, tako da su one harmonske konfiguracije koje trebaju Balkanskim muzicarima, potpuno pokrivene. Jedina ozbiljna mana, kada je live rad u pitanju, su samo 2 glasa kod Live i 4 kod Touch. Naravno da se ne mogu mjeriti sa gornjom klasom TC harmonizera ali i cijena im je utoliko manja.

Trenutno vrijeme na Forumu 09:09

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org