![]() |
|
Roland BK-9
Uskoro ce biti velikih novosti od Rolanda!
Novi aranzer sa dva ekrana i 76 dirki bice predstavljen na Musikmesse-u pocetkom aprila. U medjuvremenu pogledajte video. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ZxR7Q53Z9hg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> p.s Samo da ne bude tezine od 100 i kusur kila!:lol: |
I posle kazu Boban ce da predje na PA-600 :lol:.
Bobane,sigurno nece biti lagana klavijatura kao sto su BK-5 i GW-8. I sam znas da Roland kad pravi klavijaturu od 76 dirki uvek napravi sifonjer od punog drveta.To ce biti ipak sprava za mladje momke. Verovatno @Morison ima vise informacija o novom Rolandu,verujem da ce se javiti i podeliti ih sa nama. |
Ne mora da znaci Neso, napravili su i Juno Stage koji nije tezak a ima 76 dirki (sa fantoma)! Bila bi prava stvar kada bi dali sve potrebne komande u vidu dugmica a da ne zapapre cenu zbog toga!
|
:)
Ne smem puno otkrivati ali mogu vam reci da nece biti puno teska! A dirke su odlicne! Vise informacija uskoro. Strpite se :) |
Ja sam zadovoljan i sa BK-5,meni radi posao odlicno.Ajde da se strpimo pa da vidimo sta su to novo smislili,mada ja mislim da mogu samo da unaprede neke tonske dodatke inace sve je vec poznato i dobro odradjeno i na E-80 i na BK-5.
Ne bih ja tu nista menjao. |
Kolko sam ja procitao imace vokal harmonizer a verujem da nece biti jeftinija od 1500 Evrica.Ako opet bude tockic za biranje ritmova kao kod Rolanda BK5 onda neka hvala im.[-X
Sve u svemu Roland galami kao da je ne znam sta otkrio-Roland is back!A morao bi da ima sempler pa onda da se k..chi kako se vratio.... |
Ako su i ostale stvari kao ove orgulje, mogli su produziti pauzu, jedino ako su najlosije stvari strpali u demo a one bolje cuvaju za kasnije.
Izgleda kao poboljsani BK5, i ne bi trebalo da bude skup. Inace u zadnje vrijeme Roland je najbolji u ovim najavama, odbrojavanjima i sl. Roland is B(ac)K, originalno nema sta. |
Citat:
Ako ne bude imao sempler i ovaj aranzer ce ostati u domenu hobi sprava i nece se previse koristiti, kao ni Juno Stage koji je Fantom X sa 76 dirki u mnogo prakticnijem pakovanju ali... nema sempler! I zbog toga i nije zazivela u prodaji! |
zna li se zasto ce mu dva displaya?
|
Za danasnje potrebe i (ne)muzicare je malo i ta dva. Odlicno uradjen aranzer imao sam prilike da ga kratko testiram, ama ne smijem ni ja da pricam vise (zakleo sam se majkom=))). Sve u svemu, mnogi ce biti vrlo prijatno iznenadjeni. Kome se zuri neka odmah rezervise kartu za Frankfurt, tamo ce na "Musik Messe" biti izlozen i prezentiran od glave do pete.
|
Samo se iskreno nadam da nije monohromatski display kao na ovom YT klipu gore.
|
Hrabro od Roland-a postaviti takav clip prije prezentacije produkta, ako ne prezentuju nešto moćno, samo džabe će se onda osramotiti. Tako da vjerujem da ima napredka.
Da li nam možete reći da li je namjenjen za srednju ili pro klasu aranžera? |
Ako pazljivo propratis istoriju Rolanda i svega onoga sto je plasirao u nekoliko decenija na trziste, zakljucices lako da se on do sada jos nije bas zestoko osramotio. Ovdje ne mislim samo na Keyboard instrumente. I oni instrumenti koji su bili pomalo diskutabilni medju korisnicima, nisu bili sramota. Cak i ponekad osporavana VA serija aranzera je bila u svoje vrijeme pomalo posebna ali u svakom slucaju kvalitetna. Ne smije se zaboraviti da je Roland firma koja je definisala i ustanovila danasnji General Midi Standard, na kojem u sustini pocivaju svi midi instrumenti danasnjice, bez obzira na proizvodjaca.
O revolucionarnim tzv. V-instrumentima Rolanda (V-Accordion, V-Drums itd...) ne treba posebno ni pisati. Oni su non-plus-ultra na trzistu i nemaju cak ni konkurenciju, a kako se cini, nece je ni dobiti. Novijim aranzerima Roland je nasao nabolji moguci odnos cijena/kvalitet. To sto oni nude za smijesan novac, o tome konkurencija moze samo da sanja. Uvjeren sam da ce i BK9 opravdati reputaciju Rolanda na najbolji moguci nacin. |
|
Videcemo kada izadje kakva ja klava, do tada mozemo samo da nagadjamo. Sigurno je da ce biti bolja od prethodnih modela, bar sto se tice zvuka. Verujem da ce Roland staviti svoje nove banke zvukova :)
|
@Tranzit: sve ima svoje, Roland ima svoje tržište sa produktima kojima se posvete, već si spomenuo npr. V-Drums. Ali pričam o Aranžeru, tu nisam vidio napredak (ovo što su do sada izdali, možda u pozadini spremaju bombu) u odnosnu na konkurenciju što izdaju. Kada je KORG počeo unaprijed da najavljuje svog Workstation-a "The game has changed" očekivalo se nešto više nego do tada što su izbacivali i ponudili su to. Pa tako se očekuje sada i od Roland-a kad već najavljuju da su se vratili (znači priznali su time da su bili zaostali u svijetu aranžera za konkurencijom) da će sada taj model vratiti slavlju Roland-a u svijetu Aranžera.
Roland i dalje kod Aranžera griješi što već jednom ne postavi barem sample player, pa barem mu dodjelili 64 MB RAM-a. Koliko god oni srede svoj ROM samplovima, uvijek postoji želja kod zahtjevnog korisnika da čačka po Aranžeru i ubacuje svoje samplove, pa makar to i lošije zvučalo. Tako da i nije čudo što drugi drže tržište na segmentu Aranžera. Ponuditi zatvoren sistem vidjeli smo do čega vodi. Uvijek će većina voliti kupiti Android uređaj ili PC nego Appleov proizvod gdje koristiš ono što ti oni ponude a ne da ti imaš mogućnosti birati (odnosi se na poređenja da mijenjaš sound po svojoj želji a ne da što mi ponude od duvačkih instrumenti da moram od toga da miksam sound). |
Naravno da su to izvjesni argumenti ali zaboravljas da Roland ne pravi svoje aranzere samo za balkansko trziste a najvecoj masi ostalih muzicara je sasvim doovoljno tih 256MB ROM samplova koje Rolandovi novi aranzeri imaju u sebi.
Da te samo podsjetim da najbolji aranzeri ostalih firmi imaju tek nekoliko desetina MBa Sample ROMa vise od tih Rolandovih ali su, ni manje ni vise, nego cetiri puta skuplji (pa i pet puta)!!!!! Ne bih tako usko gledao na tu problematiku. Da li vrijedi dati 4.000 eura za ono malo sampling RAMa u koji se kao po pravilu trpaju nekakvi samplovi zujalica i ultralosih harmonika, ostavio bih svakome da sam prosudi. Ni u cemu vise ne zaostaje jedan BK5 ili GW8 iza jednog Tyrosa 4 ili Korga PA3X. Sva ostala sminka je tu iskljucivo da "zaprepasti" i prepadne kupca jer jedan 7" Touch Screen u medjuvremenu kosta manje od 100 eura, kontroler sa 8 klizaca ispod 40 eura, kontroler sa 16 Padova se moze naci, opet ispod 40 eura... da ne nabrajam dalje. Kako vidis tu i Yamaha i Korg otimaju ogroman novac na ono malo jada sto daju. Osnovni Sound im nije ni trunku bolji od Rolandovog a ni tehnoloski nisu ispred (misli se na AD/DA konvertere). Ti Yamahini i Korgovi i Ketronovi aranzeri nisu nikakvi "otvoreni" sistemi, kao sto to nije ni Roland, odakle ti ta tvrdnja i saznanje ? Oni su svi, ne zatvoreni, nego zakljucani !!!! Ako smatras da je nekakva "otvorenost" to malo jada od Sampling RAMa, grdno se varas, jer ces recimo uz jedan Laptop od par stotina eura, jednim legalnim Kontaktom od 399 eura i jednim skromnim audio interfaceom od 200 eura dobiti stotinak puta veci Sampling RAM i jos toliko puta veci kvalitet samplova nego kod bilo kojeg "sampling aranzera". Kad sve saberes opet nisi ni u pola cijene jednog Tyrosa 4 ili Korga PA3X a fleksibilniji si i kvalitetniji nekoliko klasa... i... sto je najvaznije, potpuno "otvoren". Vidis... sve je stvar ugla iz kojeg posmatras jedan instrument, tako da ne treba nista apsolutno kuditi a ni glorificirati. Jedno se mora i treba reci, Roland daje apsolutni maksimum za novac koji trazi za svoje aranzere. To je jednostavno nepobitno. |
Citat:
|
@Tranzit, sve što govoriš i jest tako. Ali .....
Zašto Roland već 6-7 godina nema neki model koji bi pratio top klasu konkurencije? Stvarno se zapitam koji je pravi razlog jer imaju tehnologiju, znanje i iskustvo. Ne vjerujem da je (ne)isplativost takve proizvodnje razlog. Uostalom, mnogi veliki brendovi (nevezano za instrumnete) svjesno ulaze u proizvodnju malih i skupljih serija samo da bi išli u korak s konkurencijom. Postoji ona klasa muzičara kojoj nije bitno da li će instrument koštati 1000 ili 4000 eura. Oni žele najskuplji model, žele imati potpuni komfor i razlika u cijeni ih ne smeta. I žele svirati na Rolanda, a ne prelaziti na Korga ili Yamahu. Čini mi se da će ovakvom politikom Roland izgubiti upravo tu kategoriju potrošača. Svatko tko drži do sebe i do posla koji radi mora imati dobar instrument. Zato je neozbiljno i smiješno svirati (živjeti) kao profesionalac i doći na gažu s klavijaturom koja košta 1000 eura. Možda nisam u pravu, ali kad dođem na taxi stajalište uvijek radije sjednem u Mercedesa nego u Škodu. :D |
Casper to je poslovna politika Rolanda i oni su vjerovatno dosli do zakljucka da im nije potreban takav aranzer, bar do sada, u ponudi jer im posao ide sasvim dobro (i vise nego dobro) i sa ovim asortimanom. Njih najvjerovatnije i ne interesuje ta kategorija potrosaca jer od nje imaju najmanje koristi. Mislim da preferiraju masovnu proizvodnju po najpristupacnijim cijenama. To je kljuc njihovog uspjeha.
@LAsER I ta "fleksibilnost" koja je veoma, veoma diskutabilna, nikako ne smije da kosta 3.000 eura vise. To nije fleksibilnost, to je drskost i bezobrazluk, ne znam kako bih to drugacije nazvao. Jednog muzicara prevashodno interesuje sound onoga na cemu svira a sve ostalo je drugo i trecerazredno. A bas po tom pitanju Roland ne zaostaje ni korak. Nazvah obicnom "sminkom" upravo tu nabijedjenu "fleksibilnost" skupih aranzera... to i dalje vazi. Sam se bavim projektovanjem i gradnjom najsavremenijih muzickh elektronskih instrumenata i prisiljen time, veoma dobro sam upucen u sve cijene, vrijednosti, fleksibilnosti i mogucnosti danasnje tehnologije. I Yamaha, i Roland a i Ketron koriste kompjutersku hardver tehnologiju iz proslog vijeka a prodaju je po cijenama najboljih i najsavremenijih komponenata. Prevara, sramota i kriminal !!!! Da bih te bar djelimicno uvjerio u ovo sto pisem, obavijesti se direktno kod Yamahe recimo za cijenu 512MB prosirenja za njihov Tyros, uporedi to sa cijenom tog istog memory modula u prodavnici kompjuterskih dijelova... sve ce ti biti jasno. Isti odnos cijena vazi i za sve ostalo na tim instrumentima, budi potpuno siguran. Otuzno mi je i kad razmisljam a kamo li kad pisem o tome... zato da se ipak vratimo na temu o Rolandu BK-9... pametnije je i korisnije. |
@Tranzit: još samo jedan post, kad smo već zagazili :)
Većini je to jasno da se tako radi, zašto rade i to nam je jasno, jer jednostavno nema velike konkurencije da bi pogurala "razvoj" i u tim segmentima (tehnologija postoji). Da imamo 2-3 (popularna branda) na sceni mobilnih uređaja, možda i dan danas ne bi imali uređaje kakvi su sada na tržištu. Srećom ima ih daleko više, pa se jagne ko će izdati bolji model. Tako da svi oni gledaju svoju korist, što je normalno. Šta će izdati top aranžer kada ne bi onda mogli napraviti toliko velik korak da namame korisnika da promjeni ubrzo na drugi model, već bi moralo proći puno više vremena da bi izdali novu tehnologiju, ovako daju na kašikicu. Kad si već i sam dosta upućen u tome, a i možeš te nedostatke promjeniti, kad će TransAudio? :) |
Prvi koji dodje u Beograd ce doci u moje ruke da ga testiram.to ce se desiti verovatno posle sajma.Prerano je da sudimo o instrumentu koji je videlo samo par ljudi za sad.
Roland dobro radi posao.Njegovo trziste nismo mi Balkanci vec ceo razvijeni svet koji jos uvek ima para.Kada mi budemo deo tog sveta onda mozemo da zakeramo. |
Citat:
|
Sta mi uradiste od teme,kukuuuu...."Sljivo sto mi ubi auto"!=))
@tranzit Bolje nemo' vise ovako da branis Rolanda!:lol: |
da se strpimo jos par dana,pa da vidimo o cemu se radi :)
|
Citat:
|
|
Hehe ovo je pirat snimak
Sent from my HTC One V using Tapatalk 2 |
Da, i zvuk je loš. Malo za podgrijavanje dok ne izađe nešto ozbiljnije.
A pored dva ekrana još mali iPad :-) |
Ko u TV studiju,ekrani na sve strane!:lol:
@tranzit Ma znam da ih nisi branio,zezam se.Da si malo blize pa da ti prodam jedan od moja dva GW8.:D Ili da kompenziramo za Trans audio.... |
Samo da joj ubace dirke kakve ima Juno Stage i bice ovo pravi zmaj od klavijature........I naravno,da ne preteraju sa cenom.
|
Citat:
|
Mogu li ja svoj GW-8 da doniram u naucna istrazivanja, pa da mu se ugradi taj Trans Audio, cisto zbog humanosti ? =)) Izvinjavam se za off-topic :)
|
Mozes ali za tebe vaze malo drugaciji uslovi. Prvo to mora da bude na licu mjesta, dakle u "Nis", a posto nemas nista pride onda spremi jedno osrednje stado jagnjadi... naravno iste tezine kako je gore navedeno =))=))=))=))
|
poz za tranzita kad ce transaudio ne mogu vise da cekam xexe
|
E moj druze,to se oduzilo ko koridor deset i obilaznica oko Beograda.
Nego ajde da se vratimo na temu i ako ima neko neke podatke neka nam ih napise. |
Ja sam malo listao neke strane forume, jedni kazu da ce to biti ustvari bk-5, sa identicnim OS-om, samo spakovan u drugacije kuciste, i sa 76 dirki, a drugi kazu da bi to mogla biti klavijatura sa elementima iz modula bk-7 i starog dobrog g-70. to su sve nagadjanja, ali april je blizu pa cemo videti. kada bi bila ova druga varijanta (bk7, g70) to bi mogla biti jako zanimljiva sprava.
|
Mogla bi biti ali ako ne bude imala sempler, opet nece biti interesantna sirem broju korisnika! Najveci broj korisnika trazi sve u jednoj klavijaturi i cim treba nositi vise njih na svirku to nije prakticno. Usput, ako nisu ubacili dugmice za menjanje performansa, ritmova, boja, opet ostaje neupotrebljiva za ozbiljniji rad!
|
Citat:
@Akordeonista Prvo kratko off topic jer nisam imao prilike da ti odgovorim u temi koja je zakljucana a u vezi sa tom mojom nekakvom "anonimnoscu po svaku cijenu", da to jednom za svagda skinemo sa dnevnog reda jer i ne treba da bude na dnevnom redu jednog muzickog foruma. Pitam li ja ikoga kako se zove... ne pitam, niti me interesuje... uopste mi nije vazno kako je ime i prezime covjeka sa kojim korespondiram, uvijek me interesuju samo vazne stvari: da li i kako mu treba pomoci i dati savjet, negirati dezinformaciju ili potvrditi pravu informaciju... nista vise, Kazes tamo, to moje ime bi doprinjelo mom vecem autoritetu... ako bih samo na osnovu svog imena stekao nekakav uzasno veeeeliki autoritet na forumu (koji mi uzgred, uopste nije bitan), onda ja kao strucnjak nista ne vrijedim. Valjda se autoritet na jednom forumu stvara djelima, znanjem, iskustvom, savjetima, konsekventnoscu, spremnosti da se pomogne, respektom kolega... !!!!! Kako je ime onome koji pomaze, savjetuje, zna, djeluje, respektuje... pa nek mu bude ime "tranzit". Zasto se ljudi kod nas ponekad ponasaju kao znatizeljne domacice ????? Samnom se uvijek moze diskutovati o muzici, instrumentima, instrumentalnoj periferiji i srodnim temama ali o mojim zivotnim nacelima i principima ne moze nikada jer i ja svima ostavljam potpunu slobodu da zive i djeluju samo onako kako oni smatraju za potrebno i normalno. Sada kratko i "on topic", BK-9 ce vrlo prijatno iznenaditi, prije svega, poklonike Rolandovih aranzera, tehnologije i zvuka. Roland ce i kod BK-9 ostati vjeran svojoj poslovnoj politici: mnogo zvuka za malo novca a onaj ko "ne voli" Rolanda i poslije BK-9 ga nece voljeti. |
Citat:
Sent from S3 |
Trenutno vrijeme na Forumu 01:56 |
|
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org