YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Instalacija 2 Windowsa posebno (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=24816)

zeljko 18.02.2013 16:14

Instalacija 2 Windowsa posebno

Ljudi treba mi da mi neko objasni kako da instaliram dva Windowsa orginala posebno na harddiskove..Jedan sam vec instalirao na ovaj SSd Harddisk(Win 7)a sad bi ako moze nekako da instaliram xp koji imam isto orginal.

Kako se to radi i da li je uopste moguce kad palim komp da izaberem koji hocu da podignem?Dakle ja hocu da jedan sa drugim nema nikakve veze a da su instalirani na isti komp tj.Maticnu.Jedan bi da koristim samo za muziku i bez interneta itd.a drugi da imam za druge stvari i internet.

I jos me zenaima prije sam imao windows xp na starom kompu i da li sad mogu da inastaliram na ovaj i da li ce biti nekih problema.Windows xp je Om verzija koju sam kupio.Pozz

danijel011 18.02.2013 16:54

Naravno da je moguće. Sve što ti treba je prazna particija na kojoj će biti instaliran drugi sistem. Instalaciju pokreneš normalno i kada dođe do izbora particije, izabereš tu praznu koju si odredio da bude sistemska, formatiraš je i to je to. Po završetku će ti se pri svakom startu nuditi izbor koji sistem želiš da pokreneš...

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Sejox 18.02.2013 16:57

Moguce je Zeljko da imas ako hoces i 3 i 4 Windowsa na jednom kompu,ako imas toliko i diskova.;)
Mada moze i dva Windowsa na jednom disku,ali to nije dobro i nije
potrebno,jer se danas mogu nabaviti diskovi koji nisu skupi kao nekad.

Necu nista detaljisati,mozda ce neko drugi opsirnije a ja cu ti samo kratko.

Posto si na jedan disk instalirao vec Win 7,onda otkaci kablove sa njega.
Prikopcaj kablove na drugi disk - da ti je samo on skopcan(napajanje i maticna)
Na taj diski instaliraj taj Win XP kao sto se i instalira.
Kada zavrsis ugasi racunar,prikopcaj obadva diska i upali.
Na samom startu,kada ti se pojavi ona slika maticne stisni F8 ili vec koji
taster na tastaturi je za to i dobices meni za BOOT i tu odaberes sa kojeg diska zelis da pokrenes sistem.
Kad to uradis,startovace ti ili Win 7 ili Win XP - zavisi sta si odabrao.

zeljko 18.02.2013 17:01

aha a kako da napravim u biosu da me pita automatski sam sta da izaberem da ne moram ja uvijek da pritiscem F8?I jos nesto ovaj win 7 mi je sada instaliran na SSD 6 gb harddisku a win xp sam mislio da instaliram na stariji harddisk koji sam do sada imao.Nece biti nekih sukoba hehe i sl.?

pekilik 18.02.2013 17:33

U biosu nemozes da napravis da te po podizanju sam pita sa koje ces particije da podizes sistem ali mozes da odredis koji ce ti hard biti primarni pri podizanju sistema tj. dali da dize prvo XP ili Win 7, i nece biti nikakvih sukoba iz svakog sistema ces moci da vidis i onaj drugi hard i koristis fajlove sa njega.

Sejox 18.02.2013 18:29

Odavno ne koristim Win XP,ali sam ga nekad koristio u kombinaciji sa
Win 7.

Nisam siguran,ali ako me sjecanje dobro sluzi,mislim da sam radio ovako.
Imao sam dva diska naravno.
Na jedan sam prvo instalirao Win XP,a nakon toga instalirao Win 7.
Mislim da Win 7 prilikom instalacije prepozna" postojanje" Win XP-a,
koji je vec instaliran,i da on sam automatski pravi Dual Boot Menu.
Sto znaci,da kada sam palio racunar,na startu se pojavljivala opcija
na kojoj je pisalo: "Earlier vesion of Windows"(to je bio taj XP) i Windows 7"
Znaci to je bilo ponudjeno.
Mislim da je vrijeme da odaberes 30 sekundi,osim ako se to drugacije ne
odredi.
Posto sam odabrao da li cu "Earlier version..." ili "Windows 7",isao na
Enter i taj sistem se podizao.

Mislim da je tako,ali sacekaj da se javi jos neko i napise sa sigurnoscu.

Uglavnom moguce je naravno,i ima i vise nacina a koji su i manje i vise
"komplikovaniji" - u smislu da neko kaze ovako,neko drugi onako a svi
nacini su ispravni.
Ima ovdje dosta "kompjuterasa"(u koje ja ne spadam) i ne bi trebalo da imas problema sa kvalitetnim odgovorom.;)

momo 18.02.2013 19:11

Postoji free program koji se zove BCDEdit .Nakon instalacije u njemu se odredi početni meni i koji sistem po defaultu se diže prvi....

Sejox 18.02.2013 19:31

Momo,on hoce da mu se napocetku prije pokretanja sistema pojavi meni,
i da oznaci koji sistem zeli i sa Enter da pokrene startovanje.
Win 7 ce se uvijek pokretati prvi(u ovom slucaju) ukoliko mu se ne odredi drugacije.
To se moze uraditi i na taj nacin sa programom koji si pomenuo.
Milim da ima jos nacina,i sigurno ih ima i opisanih na netu.
Samo je pitanje,oko kojeg je najmanje "smaranja".

momo 18.02.2013 19:36

Pa ja mislim da je tu problem ako je prvo win 7 jer xp će obrisati mbr i neće imati win 7 u meniju

zeljko 18.02.2013 22:39

Bas to hocu kako Sejo rece hehe,.jbt evo me pisem sa leptopa koja katastrofa sad tek vidim koliko mi je bio brz moj komp..Radi sporo kao neka baba kad bi trcala na 100 metara sa preponama:lol:Da sie usput i pohvalim danas sam uzeo novi majboard i i 7 procesor 4x3500 hehe ali nisam znao da nece pasati dvd jer je stari i nemogu da ga prikljucim jer nema onaj Sata prikljucak pff.A prodavnica se zatvorila i moram sad cekat do sutra.

nesaband 18.02.2013 22:41

Jel ja to vidim u najavi da to Zeljko pravi Home studio?

zeljko 18.02.2013 22:45

ako nisam vec spalio maticnu gurajuci je u kuciste hahahah

zeljko 05.04.2013 15:15

Pokusao sam neki dan vise puta bezuspjesno,da instaliram Win XP na stariji Sata Harddisk posebno..Uradio sam tako kako ste mi rekli,iskljucio SSD Hard-D na kome je Win 7 i nista...Tj pokrenulo je instalaciju do jednog momenta,na pocetku ondje gdje skuplja podatke za Drivere i odjednom spustio se System i startovao ponovo,zatim se pojavi plava slika gdje pise neka greska code tipa.0000.000 tako nekako i nista,nece dalje i morao sam da gasim rucno Pc pa ponovo.
Probao sam sa Mainboarda stranice Asus da instaliram neke drivere za Xp AHCI sa F6.u toku instalacije XP ni to nije htjelo,posto sam citao na nekim forumima.

Da li neko zna u cemu je problem i kako to da rijesim da posebno na dva Harddiska instaliram XP a posebno na drugi Win 7 i da svaki sistem radi posebno za sebe i da nema nikakve veze jedan sa drugim?

Zaboravi da kazem Win 7 je prepoznao ovaj obicni Sata Harddisk na koji sam htio da instaliram XP a ja to nisam htio,htio sam da taj Harddisk koristim samo za Xp.Da li je to moguce?
Da naglasim!Oba Windowsa su orginali (Moji kupljeni)

kabi 05.04.2013 16:05

Cao Zeljko i ostale kolege,,
evo i ja imam neko pitanje ovde,,mada moja tema mozda netreba da bude ovde ali ima par stvari sto me interesuju..

ja sam vec postavio temu i dobio sam odgovor sta trebam da radim ali sad kad sam procitao ovu temu mozda moze i meni pomoc...

ovako,,ja sam ranije imao win xp i sve je bilo ok sto se tice latency,znaci zvuk nije kasnio dok sada kasni.
kolega tranzit mi je objasnio posto sada imam win 7 u tome je problem sa mojom internom kartici...

ali ako i ja instaliram xp pored win 7 kao sto hoce kolega Zeljko da li ce da bude i dalje taj isti problem ako startujem komp sa xp? posto ranije dok sam imao xp nije bilo problema..

opet se izvinjavam i znam da nije pravo mesto za temu ali mozda cu dobiti koristne odgovore.. pozz
kabi

zeljko 05.04.2013 16:10

Pa neces imati isti problem naravno ako uspes da instaliras posebno na drugi Harddisk XP svaki sistem bi trebao da radi posebno za sebe..Probaj kao sto je opisano na drugi harddisk da instaliras XP a prije toga iskljuci kablove sa Harddiska gdje je Win 7

Meni treba dva sistema posebno samo zato da bi jedan npr.Xp koristio za studio rad i bez interneta a Win 7 npr.za internet i ostale zezancije

tranzit 05.04.2013 16:30

Sve si ti to kabiju odlicno objasnio ama... to tvoje posljednje nista ne valja. Hoces da koristis XP za audio a Win7 za Internet i ostalo, nema logike, ma ne da nema logike nego nema nikakvog smisla !!!!! Instaliraj dva Win 7 (obavezno 64 Bit) i onda jedan od njih pripremi za audio. Windows 7 je trenutno ubejdljivo najstabilniji system bas za audio. Poslusaj me, neces zazaliti. Win XP je davna proslost, sistem koji je deda sedmici i taman takav je odnos i u obradi audio podataka izmedju ta dva sistema.

zeljko 05.04.2013 18:50

Ma moze i win 7 za studio rad nemam nista protiv ali mi treba xp posebno i nece na drugi harddisk da se instalira..sta bi moglo da bude?I xp je 64 bit

tranzit 05.04.2013 19:07

Kako to nece, mora da hoce !!!!! Sam si sve fino objasnio kabiju a kod tebe nece. Poiskljucuj sve ostale diskove sa maticne ploce, ostavi samo taj gdje hoces da instaliras XP i vozi.

zeljko 05.04.2013 19:36

Sve san tako i uradio ali nece..Procitaj jedan post prije kabija tamo sam napisao

tranzit 05.04.2013 20:12

Da li ti je na tom istom Hard Disku bio prije instaliran Win 7 ili Win 8 ?

zeljko 05.04.2013 20:30

Jest bio je windows 7 ovaj koji je sada na SDD harddisku ali sam ga izbrisao posebnim programom za brisanje i sad je prazan i opet nece

tranzit 05.04.2013 20:58

E vidis, tu lezi zec ili bolje receno citav krmak. Taj tvoj program nije "ocistio" disk, to budi siguran, kao sto si siguran da sam ja tranzit. Win 7 pri instalaciji automatski pravi jednu vrlo malu particiju od svega 100 MB na samom pocetku Hard Diska (u Boot sektoru) koju kasnije koristi za "samaranje" sa sistemskim podacima. Win 8 radi to isto ali je ta "sistemska particija" nesto veca (350MB). Ove particije su potpuno nevidljive za tebe kada si u sistemu pa su bile nevidljive i za taj tvoj program i on ih jednostavno nije sklonio. Posto se one nalaze odmah na pocetku diska, pri instalaciji Win XP "vidi" da u tom Boot sektoru postoje nekakvi sistemski podaci, prekida instalaciju. Imas dva nacina da uklonis tu malu particiju ili da probas da iz drugog, vec instaliranog sistema preko Systemsteuerung - Verwaltung -Computervrwaltung - Datenträgerverwaltung (pisem ti na njemackom jer predpostavljam da imas njemacki Win) da pronadjes tu particiju i uklonis je. Druga alternativa je da ukoliko ne bude islo na predhodni nacin jer i to moze da se desi (Windows je malo priglup pa skonta da je ta particija sistemska od upravo podignutog sistema), onda poiskljucuj sve ostale diskove, ukljuci samo taj i kreni sa instalacijom Win 7. Kada dodjes do momenta kada ti pokaze Hard Disk na koji treba da se instalira, vidjeces tu malu particiju. Jednostavno je ukloni i prekini instalaciju Win 7. Naravno da se moze ta particija ukloniti i specijalnim programima (kojima ne pripada taj kojim si vec pokusao) ali ovo su jeftiniji i brzi nacini. Poslije ovoga ces sigurno moci da instaliras XP na taj Hard Disk osim ako sam Hard Disk nije ispustio dusu.

zeljko 06.04.2013 14:08

Tranzit druze uspio sam da instaliram xp i nije bio problem taj sto ti rece..Dobro je obrisao ovaj program sto imam sve kako treba..Problem je bio da Win xp ne podrzava AHCI prikljucak u biosu,vec IDE..Kad sam prebacio na IDE islo je bez problema sa instalacijom,samo ja bi da ostane AHCI u biosu zbog ovog novog Harddiska jer koliko sam upucen u to,taj AHCI treba zbog ovog novog Harddiska SSD jer tako bi trebao da radi brze i kako treba...U biosu ne postoji funkcija gdje bi mogao za svaki Harddisk posebno da izaberem AHCI modus i IDE nego samo mogu jedno ili drugo.

Jos sto mi se nije svidjelo je to da kada sam instalirao XP posebno da kad podignem Win 7 i tamo mogu da vidim Particje od Xp i kad sam ih izbrisao nije htjelo vise da radi xp kad palim komp..Sto znaci da je to opet sve povezano kao da radim na jednom sistemu..A i nema na pocetku da kad upalim komp da me pita koji sistem da pokrenem vec moram sam da pritisnem F6 pa tako izaberem.

Pa sam probao i win 7 jedan te isti moj orginal koji imam da instaliram dva puta posebno..Isti slucaj svi podatci se vide od svakog sistema u svakom od njih..cak mogu i da koristim fajlove od drugog sistema..Pa sam se pitao cemu onda dva sistema ako nije svaki posebno i zasto se vide harddiskovi u svakom od njih bilo koji da pokrenem tu kad idem na Computer..Druga stvar bio si potpuno upravu Xp je smece u odnosu na Win 7 kad sad vidim poslije Win 7-a

tranzit 06.04.2013 15:52

Ne smijes "brisati" (Volume löschen) particije, vec ih uciniti "nevidljivim" (hidden). Obavezno instaliraj sisteme na posebnim diskovima, a te price o vise sistema na posebnim particijama a na istom hard disku, ne piju vode kod ozbiljnog rada sa audiom. Ne bih ovdje da ti nasiroko objasnjavam zasto je to tako vec samo da te uputim sta treb raditi. Particije ces uciniti nevidljivim na istom mjestu gdje sam te i u proslom postu uputio. Markiraj particiju koju hoces da "uklonis", pa desni klik mausom a onda izaberi: Laufwerbuchstaben und -pfade ändern. Na slijedecm prozoru koji ti se pojavi, pritisne Entfernen. Na ovaj nacin si particiju ucinio nevidljivim u tom sistemu u kojem se nalazis. Isti postupak ponovi za sve particije koje ti ne trebaju u oba sistema. Gotov posao.
Sto se tice AHCI modusa, on je obavezan kada radis sa SSD diskovima. Da bi instalirao i XP na AHCI disk moras imati odgovarajuci AHCI Driver na Floppyju inace nece ici ali ne instalacioni .exe file vec same drivere da bi ih Win XP vidio pri instalaciji. Ovo ide iskljucivo sa Floppyja i nikako drugacije. Taj Floppy ne smijes vaditi do kraja instalacije. Pored svega, uopste mi nije jasno, niti ce mi ikada biti jasno zasto nekome danas treba jedan XP, bar kada je u pitanju Audio, a sa sigurnoscu bih rekao i sire, izuzev nekih industrisjkih potreba gdje u kompleksni sistemi i kompletan Network na XPu, pa se doticnim firmama ne isplati ponovna instalacija svih masina na novije platforme.

zeljko 06.04.2013 16:46

Dobro razumijem ja tebe..To nisam znao da se moze na taj nacin ici gdje treba izabrati Laufwerkbuchstabe pa onda na entfernen...Ja sam ga izbrisao hahahah..A de mi reci posto je bolje win 7 da instaliram na obje festplatte...Da li se smije isti win 7 instalirati posebno s obzirom da je moj i orginal?Citao sam po nekim forumima pa se neki nemogu da sloze i kazu da jedna lizenza jedan komp..Ok to je tacno,ali se svakako radi u ovom slucaju o jednom kompu,samo razlicicte dvije festplatte?

Znam za te drivere koje pominjes koji idu preko Flopy i to sam probao i ibaci na kraju neku gresku kod xp-a

tranzit 06.04.2013 17:56

Mozes ako treba i deset Windowsa 7 da instaliras na deset Hard Diskova na jednom kompjuteru bez ikakvih problema i sve ces ih normalno moci aktivirati. Ovo je potpuno legalno i ne brini dalje o tome.

Nesto ne radis kako treba sa tim AHCI driverima za Win XP. Ovako sa distance ne mogu da predpostavim gdje grijesis ali budi siguran da je opet u pitanju "ljudski faktor". Mislim da ovo dalje i ne treba da te interesuje niti da se time zamaras sa obzirom da si i sam uvidio da je taj XP u poredjenju sa Win 7 smece koje treba sto prije odstraniti, ne iz kompjutera, nego i iz blize okoline.

zeljko 06.04.2013 23:02

Znaci smijem ovaj moj win 7 da istaliram vise puta na jeednom kompu tj.na obje festplatte po jedanput i da ne brinem:)Znas kako je?Hocu da imam dva zbog toga jedan za zezanciju i za zenu i njene zajebancije a drugi win za mene tj.moj skromni Studio Matic:DI njega gasim sa interneta..Pozz i hvala na savjetima..Odo da radim hehe

tranzit 07.04.2013 01:59

Instaliraj dva sistema na dva Hard Diska. Poubijaj (hidden) na tom "zeninom" sistemu sve particije sa audio sistema, da ti ne bi nehoticno napravila haos a u audio sistemu obrnuto, s tim sto je prakticno da ostavis vidljivu jednu particiju iz "zeninog" sistema da bi eventualno mogao da sa te particije direktno povlacis u audio sistem fileove koje si skinuo sa interneta a koji bi ti bili potrebni i u audio sistemu. Obavezno ali zaista obavezno, deaktiviraj kompletan Network na audio sistemu. Ostale detalje ti necu pisati jer je vojna (poslovna) tajna. Kada ukljucujes kompjuter pritiskanjem na F8 taster izabiras Boot Menu i u njemu Hard Disk, odnosno sistem koji hoces da podignes. Sve sam ti rekao.

zeljko 07.04.2013 03:33

Pa dobro ako neces da kazes ostale podatke hvala opet hehe...Nisam mogao drugi put da drugom disku da aktiviram windows sa istim Keyom

tranzit 07.04.2013 11:16

Imas telefon ? Zovi i aktiviraj.
Dodato:
Ti "ostali podaci" su zaista moja, strogo cuvana, poslovna tajna na kojoj sam radeci proveo skoro dobru trecinu zivota. Ona me kostala ogromnog posla i mnogo nerava. Na njoj i zaradjujem, jednim dijelom, hljeb svoj nasusni. Ne vjerujuem da ce ijedan drugi proizvodjac da ti i izdaleka bar nagovijesti svoje poslovne tajne na kojima zasniva svoj opstanak, a kamo li da ti ih servira na tacni, pa tako i ja. Miislim da dovoljno pomazem ljudima i uvijek sam spreman za to ali... sve ima neke granice.

zeljko 07.04.2013 18:29

Evo me sa drugog sistema..Mislim samo da javim:DUspio sam a usput da kazem dobio sam 4 puta 3 pogodka na lottu:-":-SS=D>Jbg nije kao 6.ali bolje ista nego nista..Bar mogu da igram ponovo ove brojeve koje igram 8 subota besplatno hehe..Bice i vise nadam se..Pozz

Tranzit vjerujem ti..Dosta od tebe i ovo sto nam pomazes..Hvala
Dodato:
Pogrijesio sam malo.Ne sa novog sistema,nego sa nove Festplatte(Harddiska):lol:

Trenutno vrijeme na Forumu 17:30

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org