![]() |
Roland G 600
e ovako znaci posjedujem ROLAND G 600 ... e sad me zeza nesto u vezi floppy-a :) kad snimim midi fajl na floppy radi se o floppy (Verbatim MF 2HD) i snimim jedan ili vise midi fajlova i ubacim u klavijaturu i nece da pokrene... stinesm onu tipku GM/GS MODE i nista samo pise kad stinesm PLAY pise INSERT SONG DISC AND PRES PLAY .... vadio sam floopy drajv stavljao na racunar i radi uredno ... radi se o nekom samsungovom floppy citacu napona 5v 0.7 A ... i radi znaci uredno na kompu .. kad je vratim u klavijaturu nece ... mislim radi ona ubacim floppy i cuje se da je vrti ali nista ne cita kao da je nisam ni ubacio ... i stalno mi pise na displeju da je ubacim ... i ne mogu je ni formatirat ni nista u klavjaturi ... takodje sam mijenjao floppy diskete imam novo paklo i nece ... nezz o cemu se radi ... svjetlo za floppy drajvu radi stalno sija zeleno cim upalim klavijaturu pa sve dok je je ne ugasim svjetlo radi ... ako neko zna u cemu je poenta bio bi mu veoma zahvalan ... pozzz
|
Pozdrav. Imao sam i ja isti problem na g 1000 kod mene je bio dosta pohaban foppy drajv pa sam menjao nov. Isto je tako na kompu radio a na klavijaturi zeza nece pa nece. Ali moze da zeza i kabal od floppyja do ploče. Probaj nešto od toga.
|
Probaj samo kvalitetne floppy diskete (Verbatim najbolje), jer ostale znaju da zezaju i prave probleme....Ako si menjao vise novih disketi i nijedna nece da se formatira na Rolandu, onda je najverovatnije otisao Floppy drive na samoj klavijaturi, jer mora da je isformatira ako je sve u redu....A kako je kada ucitavas ritmove i boje?Jel ih prepoznaje klavijatura uredno....?Ako prepoznaje ritmove i boje, a nece MIDI, onda ti ili midi ne valjaju, ili ubacujes pogresnu ekstenziju MIDI fajla, jer oce i oni da zezaju nekad....A ako ti ne prepoznaje bilo sta da ubacis na floppy, stradao ti je floppy drive....Floppy drive treba non stop zeleno da svetli od trenutka paljenja, pa do gasenja, (u vecini slucajeva je ovo - zavisi od floppy drive-a), a kada ucitava nesto, onda samo promeni intezitet svetla....GM/GS mode se naravno uredno pali kada preslusavas MIDI fajlove i pritisnes Play na vrhu klavijature sa leve strane....Mora da ti ispise ime pesme i slicno....Pozdrav :)
|
probao sam stavljao sam neki drugi bijeli panasonicov drajv bijeli neki i isto opet i kad ocu da formatiram pise DISC NOT READY tako nesto i kabel sam mijenjao nista :D ili oba drajva ne rade ili nesto ne stima na klavijaturi ... i kako covjek da bude pametan sta je problem :D da je resetujem fabricki odose mi ritmovi i boje a ako opet ne bude radilo nista nisam dobio sa tim, stim da sam jos gore pokvario :D
Dodato: a ritmove i boje nisam probao a i ne mogu da skinem sa vaseg downloada nesto ne dozvoljaje nemam postova ili nesto pise zakljucan mi je download uglavnom tak da ne mogu skinut nista nit probat ... citavno novo paklo verbatim disketa imam i nijedna nece ... samo nesto tamo cuje se da je okrece i nista nece .. :D nit formatirat nit pustit midi nit nista :D |
Probaj ti druze ipak nove i proverene floppy diskete koje se formatiraju na kompu i koje rade....Ne odgovori mi....Kako je kada ucitavas ritmove i boje?Kada je disketa vec isformatirana na kompu?Kakva je tad situacija....?Pozz :)
|
reko ritmove i boje nisam probao a i ne mogu da skinem sa vaseg downloada nesto ne dozvoljaje nemam postova ili nesto pise zakljucan mi je download uglavnom tak da ne mogu skinut nista nit probat ... citavno novo paklo verbatim disketa imam i nijedna nece ... samo nesto tamo cuje se da je okrece i nista nece .. nit formatirat nit pustit midi nit nista
dok na kompu uredno rade i snimam na njih fino i uredno :D |
Posalji mi email na PP (nemoj ovde) da ti posaljem jedan bilo koji ritam da probas da ubacis da vidis da li hoce da radi, i tako ces pouzdano znati da li je problem do floopy drive-a ili MIDI fajlova koje ubacas....Pozdrav :)
|
oke eto posalo sam tii :)
Dodato: ee prbaosam ritmove i ne ide :D znaci da samo moze biti do floppy drajva ili do klavijature nesto da ne stima :D idem na load i stavim disk i cekam i nista ... floppy drajv se tiho cuje ne bas jako kao u racunaru nego slabije ... i stalno istog intenziteta je zvuk ... kad izvadim floppy ne cuje se ... da li bi moglo to da se ocisti ili kontakt spreja da se stavi negdje i dali moze neki drugi floppy drajv od racunara da se premodulise kako ja sam stavljao neki od racunara bijeli ista situacija lampica svijetli ali nista nece :D mislim nece MIDI nisam probao na tom floppy citacu ritmove :D a kablo sam pokusao mijenjat nece ili je nespravno i ovo drugo... nezz stvarno do cega bi moglo biti kad ocu da spremim ritam na floppy pise samo Disk Not Readdy please insert disk :D |
Koliko sam se ja do sada za ovih godina "nacitao" i informisao i cuo,
u Rolandu G serije (G600,G800) ne moze raditi "obicni" floppy drive iz nekog racunara,na primjer. Roland je za te modele proizvodio originalne floppy drive,koji su nesto valjda malo modificirani u odnosu na "obicne",tako da ne vjerujem da ce floppy citac sa bilo kog kompa da radi na Rolandu G600/G800. Za G1000 nisam siguran,ali u ove modele G600/G800 ide originalni Rolandov floppy drive. Nemam licno iskustvo s tim,ali sam na netu odavno,procitao mnogo tema o tom problemu kod ovih aranzera. Ti originalni floppy drive su mnogo skuplji od "obicnih" - na zalost. |
mislim da na roland g1000 moze da ide i obicni kompjuterski floppy drive jer ja imam g1000 i znam da je flopy promenjen, sada je u njemu neki obican sa belom plastikom kao sto se moze naci na skoro svaki stariji kompjuter sa floppy drive ... kada otvorim sint sledeci put probacu i da ubacim u njega floppy drive sa compa pa videcemo sta ce biti .... :D
|
Kao sto rece kolega @Sejox, u G600/800 NE IDE standardni floppy kao za komp....Mozda imaju pozadi iste/slicne ulaze i napajanje, ali bas zbog toga sto si ga ti menjao i to ti nece floppy, jer nisu sigurno isti kao na kompu i verovatno ti zbog toga i nece citati....Jel si skidao ti originalni floppy pa ubacivao te druge iz zezancije ili sto ti taj fabricki originalni nije radio?Imas na Kupujem Prodajem jedan floppy za tvoj G600 original, ali je papreno skup....Jbg....Pozdrav :)
|
Imao sam jednom na g800 slični problem. Uspio sam osposobiti flopy drive, i u svom tom izučavanju, otkrio sam da u g800/g600 ide flopy drive koji ima napajanje samo +5V. Flopy iz PC-a ima +5V i +12V. Uspio sam nabaviti 2 kom flopy-a iz starijih kompjutera koji imaju napajnje od 5V i oni su radili na g800 bez problema. Mislim da je proizvođač bio Samsung. Pogledat ću koji je točno model pa javim
Pozdrav Postovano sa mobilnog uređaja |
1 Privitaka
Citat:
Evo i slike sa svim podacima za flopy-drive. Nadam se da sam barem malo pomogao. Pozz |
Rolanda sam kupio skoro i njegov fabricki floppy drajv valjda treba da bude crni jer je i on crn medjutim meni je dosao neki bijeli isti ovakav kao sto kolega @ktisljar likao Samsungov 5V 0.7A samo malo slova ta drugacija gore oznake ja mislim ... i covjek mi tvrdi kaze da radi citatc njegov sin to svirao malo dijete pa uzeo Korga PA 50 SD novog pa ovog prodao... i on i sin mu ne znaju nista oko toga kazu da im je neki muzicar ubacio ritmove i boje i nista nije dirano ... al zanima me ako floppy radi u racunaru zasto nece na klavijaturi :S da li je moguce da se zaprljao pa da ga ocistim i otvorim ili stvarno taj ne odgovara mom rolandu ili nesto drugoo .... znaci lapmica svijetli na floppy stalno ubacim floppy i cim ga ubacim cuje se da ga okrece al tiho i vrti vrti moze godinu tako da vrti disk ali nikakvog efekta nema .... stvarno ne razumijem ...
|
3 Privitaka
ewo i par slika kako to sve izgleda i o kakvom floppy citacu je rijec i povezivanju ..
|
Fabricki floppy drive je crni, i u tom slucaju se radi o originalu....Tebi je stavljen beli i to, sto znaci da je menjan i da nije originalni, a to sto ti je taj "pricao price" da nezna sta je i kako je, da li je menjano i to, to mogu da se kladim da nije tacno....Vidi prvo ovako....Taj floppy kabli siroki sto ide iz floppy-ja u plocu, iscupaj sa obe strane, pa im recimo zameni krajeve i malo izduvaj one pineve na kablu gde dolazi do kontakta, pa onda ubaci u floppy i probaj....Ako ne, cini mi se da si pomenuo da imas jos neki citac....Ako imas, probaj stavi njega, pa vidi da li ce da radi, a ako ne, otvori floppy i ocisti onaj pokretni laser gore sto cita podatke, jer nemas sta da izgubis, jer definitivno ne radi, a za to vreme nalazi drugi floppy drive, jer druge solucije nemas....Znaci dok ne nadjes, otvori taj floppy koji ne radi, pa ocisti onaj gore laser i unutrasnjost takodje, pa vidi probaj onda da li ce da radi ili ne....Ako nece, definitino ti je crkao Floppy drive, jer ako si rekao da diskete su menjanje i sve nove, a bas da nijedna nece je malo nemoguce....Pozdrav :)
|
jutros sam bas to radio otvorio floppy koji je dosao na njoj cistio sve i vratio nece ... ista stavar ... izvadim iz racunara flopy drajv crni neki stavim u klavijaturu ist lapmica zelena sija sve ubacim floppy cuje se da okrece al nista ne cita, mijenjao kablo nista nece .. stavio kablo na klavijaturu ustekao i u floppy drajv na oba nacina pokusao ustekati, na jedan radi zelena a kada preokrenem kabel ne radi zelena nema sta nema nistam probao dalje imam jos neki stari bijeli floppy citac i na njemu ista stvar .. e sad se ja pitam da li je moguce da nijedan od tih floppy citaca ne rade, ili je moguce da nijedna floppy disketa ne radi u sto cisto sumljam na racunaru rade perfektno, e jos ima jedna stvar... da li u klavijaturu mogu uci virusi ... posto imam nekih boja koje kad otvorim jednostavno stane klavijature i ne mogu nista moram je ugasit pa ponovo upalit nazivi tih boja su neke hieroglife i neki upitnici sta vec :D da li bi pomoglo da resetujej je ono WRITE drzim i upalim da li bi procepila onda? a jos drugo me brine sta ako to uradim a opet ne mogne nista i nit imam ritmova vise nit boja nit nista :D kako onda ubaciti ... stvarno ne mogu da vjerujem da tri floppy citaca koja rade na kompu i u klavijaturi i svijetli zelena lampica stalno da ne rade i da ih ne prepoznaje ... :/ :( ako nista sta mislite da li da se rijesim te klavijature onda ili se to moze popraviti ... kako su je ovako glupo napravili nije mi jasno :D
|
Stvarno zajebana situacija :( Slusaj ovako....Ja sam tako jednom slucajno preokrenuo te kablove za napajanje ako si ih i ti tako preokretao i tako spalio floppy drive...Znaci ako nece onako kako je propisano, nece sigurno i kada se okrene....Sad lupam, mozda kada si okrenuo spalis drive, ali onda ne bi svetleo....Hmmm....Diskete pretpostavljam nisu, jer cim kazes da rade na kompu, radice sigurno i ovamo....E sad....Mozda i probaj reset klavijature, ali onda mozes i da ne dobijes nista, tj. izgubis sve iz klavijature, a i moguce da ne resis problem sa time....Stvarno neznam sta jos moze da bude....Ako probas nekoliko floppy drive-ova i ni jedan nece (verovatno svi neispravni), a i pritom diskete rade na floppy na kompu, a u klavijaturi nece, onda sem floppy drive-ova koji su ili svi neispravni ili je neka greska na maticnoj ploci u samoj klavijaturi....Stvarno neznam sta jos moze biti.... :( Pozdrav i srecno u resavanju problema....
|
da je greska u klavijaturi onda kako su ubaceni ovi ritmovi sto imaju u njemu na USER i Boje :D znaci to nije siguno :D mozda da je nesto nakon toga poremetilo ko ce ti ga znat :D diskete sigurno nisu kabel sigurno nije :D jedino ili je floppy drajv ni jedan nije adekvatan za nju i ne prepoznaje ga ili je nesto do nje onda ili ja ne znam to :D i jos nesto ona druga dva floppy citaca kad spojim i sija zelena lampica i ubacim floppy i bude neko virijeme u klavijaturi izvadim je i stavim u komp i pise da je moram formatirat i ne mogu je otvorit ja je format i ubacim ritmove i ubacim floppy disketu u onaj drajv sto mi je dosao uz nju i okrece okrece i izvadim vratim u racunar radi disketa ne trazi format :D i kad ubacim idem gore na F5 disk i stisnem load i lijevo ima ono INT memorija i izbaci ritmove i prebacim da DISK i nista sve prazno i cekaj cekaj nista ne izbacuje :D stvarno ne razumijem koji joj je djavo :D
|
Ma floppy drive je tebi definitivno stradao....To kako ima boje i ritmove pre toga ako je bas hteo, mogao je sa crnim originalnim flopi drajvom da ubaci ritmove i boje i posle njega izvadi i sacuva za tebe, a tebi da taj npr. koji ili ne radi ili je bio pri kraju zivota....Znaci, moraces da nadjes drugi flopi drajv koji sigurno odgovara i pase, a onaj deo sto si rekao kada ubacis disketu i kada promenis gore sa onom listom fabrickih ritmova na ritmove koji su na disketi, taj deo uopste ne treba da se radi kada je ispravan flopi drajv, vec on cim ubacis i pritisnes F5, odma ti se pojavljuje lista ritmova na toj disketi bez pomeranja da ti pise DISK, vec on to sam pomeri....Flopi drajv ti je definitivno stradao....Moraces da nadjes drugi....Pozdrav :)
|
tako sam i ja nekako skontao ili je floppy draj crkao ili je treba resetovat :D pa zasad cu vijdet prvo naci floppy drajv ako nadjem a opet ne htjedne onda cu je resetovat pa nek bude sta bude :D a de mi samo reci jel u nju moze bilo koji floppy drajv samo da treba da bude napajanje 5V ili moraju biti bas bas neki posebni neke verzije .. :confused: i znaci nema veze sto zelena lapmica stalno svijetli i kada ima i kada nema diskete unutra ... ? i hvala ti punoo na pomocii ;))
|
Nemoj da je resetujes za dzabe....Resices problem sa bojama da nema tih upitnika i to, pa da ucitas novi set boja, ali to sigurno ne resava problem ucitavanja ritmova, jer nema to nikakve veze za flopi drajvom....Potrazi ti flopi drajv da bude 5v, ali najbolje je ima jedan lik na kupujem prodajem prodaje jedan flopi drajv....Posalji mu poruku ili ga pozovi da ti kaze tacan model ili jos bolje neka ti slika taj flopi sa one strane gde je nalepnica sto prodaje, pa neka ti javi....Crni je njegov i original je, ali taj lik mnogo ceni te delove....Probaj pozovi, pa vidi....Pozdrav :)
|
joj drug ja sam iz Bosne ispane me to jos skuplje onda dok prevoz dok ovo dok ono.. pokusat cu naci ovamo kod nas od 5v ispravnih nekoliko ako ne mognu nista onda je prodam ili zamijenim za nesto :D nema mi druge :D ha ya a to sto se tice znacim cim upalim klavijaturu i gore gdje pise naziv boje stoji nesto Free nsto tako i samo stisnem ono UP i DOWN gdje pa stinesm up i stane klavijatura zasteka i moram je ugasit i upalit :D zasto to?
|
Prvo sto moras kad upalis klavijaturu je da zakljucas sa desne strane u Keyboard Mode cini mi se opciju Style i KBD mode (1 i 3 taster) pa onda tek da ucitavas ritam iz user memorije i to....Nisam ja mislio da ti kupujes odma, nego da ti ucini tako sto ce ti slikati gornju stranu flopi drajva da ti posalje sliku i tacno ti kaze ta slika koji je model tog originalnog flopi drajva....Tako ti je najbolje, pa onda kod tebe tamo nadjes neki slican po uzorku na taj originalni sa Kupujem Prodajem....Pozdrav :)
|
aham hvala ti puno na savjetima ... ajd samo posalji mi u pp link od tog sto prodaje to ako ti nije tesko ... lijep pozdrav :)
|
Aco,ne treba nista zakljucavati kad ubacuje ritmove.
To nije potrebno u tom trenutku. Nego ja osjecam,a volio bih da se varam,da se neko "kutarisao" te klavijature na vrijeme i "uvalio" je @neowar-u pod ispravnu,ali po onom sistemu "drzi vodu,dok majstori odu". Ne smije nista da "koci" kad se bilo kakav taster pritisne. Sve to mora da radi kako treba. Ta klavijatura je zrela za fabricki reset - po mom misljenju,mnogo koristena, ko zna kakvi su ritmovi u nju ubaceni,kakve boje.... A kao sto se vidi i hardverski je neispravna - floppy drive je neispravan. Neko se toga,na zalost,rijesio i "nasao zrtvu". Ali valjda ce se popraviti.;) |
Nisam mislio ja Sejo kada se ubacuju ritmovi, nego ritmovi koji su vec u user memoriji i cim upalis i ako ne zakljucas sa desne strane Style i KBD mode, onda cim pokusas da ucitas ritam on ti ispisuje poruku neku tipa "Rumba_1 is not loading" ili tako nesto u tom fazonu....Znam ja to kad sam probavao....Znaci kad upalis i kada ti pise gore "Free pnl" (free panel), odma se treba zakljucati style i kbd mode, pa onda izabrati koj hoces ritam iz user memorije, jer pretpostavljam da mu zbog toga blokiraju i menja ritmove kako hoce i to....I sto kazes....Sve je to prethodni vlasnik radio da bi utrapio nekome klavijaturu, jer je em zrela za reset i to, jer sto kazes ko zna sta je sve ubacivano, pa je pobrkalo OS totalno, a ovo za floppy drive je preslikana ova tvoja recenica: "drzi vodu dok majstori ne odu"....Morace da resi prvenstveno taj problem sa flopi drajvom, pa tek onda ovo ostalo, jer ovako bar ima nesto u user memoriji....Kada uradi reset, popravice se stanje dosta, ali tek tada nece imati nista, tako da je prioritet prvo flopi drajv....Pozdrav :)
@neowar Poslat ti je link na pp ;) |
ritmovi rade svi uredno, samo boje kad mijenjam onda zeza stvar i samo neke boje zakoce ne sve :D jbg najvjerovatnije da cu je i ja zamijenut za nesto ili prodat nekome stim da cu rec o cemu se radi :D ja sam covjeka zvao i covjek je rekao da je sve radilo i rekao je da ce mi naci neki floppy ima nekog muzacara zna pa on kaze da se to moze nac do 10€ ispravno ... pa sad da li ce nac ili ne :D najvjerovatnije da cu je prodat i otic ce dok on to najde hehe :D
|
Sacekaj ti taj flopi i kada ti stigne, prvo sto radis je da probas ispravnost, a drugo odma sto radis je MASTER RESET klavijature, jer je taj G600 mnooogo rabacen kada ti blokiraju boje....I meni se to jednom desavalo posle mnogobrojnog ucitavanja svakakvih i neproverenih boja i onda to posle kasnije blokira....Znaci odma posle probe ispravnosti uradi reset klavijature i probaj one ritmove sto sam ti poslao ucitaj...Ako hoce, odmah onda uradi fabricki reset klavijature i ucitaj ritmove i boje sto sam ti poslao i uzivaj....Nemoj tek tako da prodajes, jer sad i da hoces da je prodas, niko nece ni da ti je kupi, prvenstveno zbog toga sto ne radi flopi....Znaci, nabavi flopi, reset klavijature, ubaci ono i sviraj, pa tek kasnije ako nisi zadovoljan njom, zameni je, a ne zbog jednog flopi drajva, jer kao sto rekoh, niko nece uzeti "poluispravnu" klavijaturu....Pozdrav :)
|
3 Privitaka
ewo slike prva je kad je tek upalim i pokusao zam zakljucat style i kbd i stinesm UP i opet zakuje, na drugoj eto ritmovi koje posjeduje na USER i 3 slika su te cudnovate boje koje se nalaze na grupi A dok boje koje su na B i C rade uredno a na D nema nista :D
|
Citat:
|
2 Privitaka
USB emulator je dosta skup bar kod nas ... oko 80€ kosta ... a floppy sto ide u G 600 jel mora imat sve one iglice gdje se ustekuje siroki kabal ili to nema veze ... ne mogu da vjerujem da samo dvije vrste floppy moze citati .... stavljao sam i neki Samsunogv SFD-321B REV.TA i neki Sony-ov svi 5v kod svijeh svijetli zelena lapmica i ni jedan ne moze da cita ... jel ima vise verzija tih vrsta koje mogu ici na G 600 ili samo malo ... na ebay su sam nasao al 50€ zasto je toliko nenormalno skupo ... obicni floppy citac dobro nije obcini al svejedno to je samo floppy citac i da bude toliko skup i skpulji od ostalih dijelova :S da li mi moze neko reci koje bi sve verzije mogle na G 600 da rade i mozel mi neko slikati svoj ispravan da radi i da slika ga odpozada da vidim kako izgleda ....
Dodato: i jos me zanima kakvo treba biti kablo za povezivanje floppy i rolanda ... jel ono ravno kablo ili ono kao na racunarima to jest ovako ili ovako kod mene je trenutno kao na drugoj slici znaci ravno nije ono uvijeno TWIST kako se vec zove to .. |
samo da javim da sam rijesio problem ... mijanjao sam dosta floppy citaca i nijedan nije mogao pa cak i oni koji su posve slicini sa onim koje je kolega gore naveo da mogu pa sam resetovao klavijaturu na fabricki ... i opet nije htjelo onda sam morao naci orginal floppy i nasao sam ga radi se naime o Panasonicovom citacu i radi bez problema ubacio sam ritmove i boje i sve uredno radi kao i midi fajlovi ....
e sad taj flopy sam dobio sa jednim g 600 rolandom znaci klavijaturu cam cijelu uzeo stim sto ima kvar kada se upali samo stoji osvijetljen ekran i to je to tok se ne ugasi nece ni one lampice da upali ni nista, pa sam izvadio floppy stavio u svog ispravnog a ta stoji tako ... zna li neko o cemu se tu radi? |
Ako je mrtva skroz da ne mozes da probas da uradis fabricki reset (drzis Write dugme dok palis klavijaturu), onda ti je 99% neki hardverski deo na samoj ploci u tom Rolandu sto si ga uzeo....Otvori je i vizuelno prekontrolisi sve komponente....Moguce je da je neki otpornik, kondezator, kalem stradao, ili jednostavno imas negde prekid....Proveri i na napajanju koliki napon daje i siri u klavijaturi....Pozdrav :)
|
oke probat cu :D ne moze se ni resetovat probao sam i to :D i nisam je kupio nego sam zamijenio za nesto tako da znaci zamijenio sam prvenstveno zbog floppya koji uredno radi i drago mi je i zadovoljan sam a sto se klavijature tice ona mi je manje vise bitna, ako uspijem napravit bit ce dobro ako ne onda neka ima za dijelova hehe ...hvala svima na pomoci ;)
|
Trenutno vrijeme na Forumu 04:38 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org