![]() |
Presonus 16.0.2
Bilo koji komad muzicke opreme - svako kaze drugo. Ali ova mixeta je ujedinila sve koje se bave muzikom, makar kod nas u Mostaru i okolici. Kome je god spomenes u bilo kojoj muzickoj radnji, svaki napravi orgazmicnu facu. Mene zanima vase misljenje o presonus 16.0.2.
|
Imam je vec 10 mjeseci... Jedino sto mogu reci o njoj , odn. prenjeti licno iskustvo a to je : Kada sam je kupio , postavio je na stalak , nastimao za pola sata , snimio scenu i od tada je nisam vise cackao... (nisam upoznao miksetu i njene mogucnosti ni 20%). Dodjem na svirku i ide sistem "plug & play" :) Vjeruj Dell , mixeta u svakom smislu opravdava svoju cijenu i kao Live mixer ali i kao home recording desk. Nisam nista preko nje snimao cisto iz razloga sto nisam u mogucnosti pojacati PC i nabaviti dobre monitore. Software koji dolazi uz mixetu je odlican i jako mi se svidja sto je sve u principu bazirano na drag & drop. Sto se tice tehnicke podrske, ljudi u Presonusu su azurni... dobijes brz, precizan i opsiran odgovor na pitanje u vezi nekog tehnickog problema sa miksetom kao sto sam ja imao kada sam ih pitao zbog cega se mixeta prilicno zagrijava... Isto tako , forum je pun informacija sta i kako uraditi i skoro na sve imas odgovor. Update software-a ide redovno kao i update firmware-a. Uglavnom sto se mene tice ...sve je za 5 :D
|
Znaci vrijedi skupljat pare za toga
|
I mene bas zanima ta mikseta bravo Dell na temi..Htio sam i ja postaviti istu,ali nemam para jos za miksete,pa zato nisam ni postavljao temu...Nego me brine to sto kazu da se greje...Bas me zanima sta ce tranzit reci o toj mikseti.
ja imam box od te firme i zadovoljan sam vise nego prije sa onom miksetom od Alesis sto sam imao,pa se nadam da i ta mikseta vrijedi i da je dobra tih para koliko kosta...Pozz |
Zeljko...sto se tice njenog grijanja, nije to toliko strasno grijanje da se kaze "Vrela je" ! Ja sam imao i Yamahu 16/6 FX, Yamahu 01 ProMix,Allen&Heath PA12, pasivni mixeri koji se takodje isto tako zagrijavali na dijelu gdje im je isparvljac odn. kompletan izlazni stepen. Kako sam shvatio ljude iz Presonusa, objasnjeno mi je da je u 16.0.2 u pitanju digitalni pretvarac napona ciji su hladnjaci u cvrstoj vezi sa kucistem miksete i odatle i dolazi ta temperatura. E sada tu ima i ono ogradjivanje samog proizvodjaca ... Nije u pitanju klasicni trafo. Mikseta kada se postavi na svoj stalak apsolutno nema problema sa grijanjem jer joj se u tom slucaju omoguci maksimalni protok zraka. Cijelo ljeto sam radio na njoj i u onim nocima kada je temperatura u objektima rasla pa skoro i do 40 stepeni nije bilo problema. Licno bih volio da se jos kolega malo ukljuci u raspravu vezanu za ovaj mikser a posebno bih volio da se malo raspravlja i o Studio One 2 software-u o kome na ovom forumu nije napisano ni slovo. Softver dolazi licenciran i pored njega se u paketu dobije i Ni Komplete 7 Players (Kontakt 4, Guitar Rig4, Reaktor 4...),brdo plugin-a, samplova, loopova,instrumenata itd. Trebao bi otvoriti temu o SL2 :)
|
Iznenadilo me pozitivno, sad sam bio s kolegom Miranom koji mi kaze da se preko wifi-a mogu kontrolirat potenciometri i pokazao mi program na iphoneu kojim se to radi. Tu mi je vilica dotakla beton
|
Ide to bez problema ... Evo pogledaj video ;)
|
Propagandni geg... funkcionalno bez veceg znacaja ali nije na odmet.
|
Vjerovatno za te pare ubjedljivo najbolja mixeta.Jednom kad predjes na digitalnu neces se nikada vratiti na analognu mixetu.
|
Od rijeci do rijeci tacno. Presonus je krenuo svojim putem u funkcionalnosti digitalnih miksera koji se drasticno razlikuje od konkurencije i... rezultat znamo: odlican kvalitet hardvera i efekata, maksimalna ergonomicnost i funkcionalnost a uz to kompjuterska integracija putem FireWire, najbrzeg interfacea poslije PCI / PCIe sa zaista minimalnim latencama (na jacim sistemima sam uspjevao da radim cak na 0,7ms bez ikakvih smetnji).
|
Ako je ovaj Box sto mi je tranzit preporucio super mogu da zamislim onda tu miksetu.
@Dino imao sam isti slucaj sa Alesis miksetom koja je na usb..grijala se da si mogao jaje na oko na njoj ispeci:)Valjda je to normalno,a radila je evo vec 4 godine najmanje ako ne i vise i jos je ispravna |
"Box" moze isto sto i mikseta a jedino sto mu nedostaje su hardver komande (potenciometri, faderi...) koje mozes da nadoknadis midi kontrolerima i odmah imas Studio Live sa 8 ulaza.
|
kako to da izvedem:Dkakvi midi kontroleri nemam ja pojma o tome?Jel trebam nesto nabavit kao kontoler ili sta?Ja zasada snimam onako kako si mi ti podesio u Studio One..Bas sam sad upravo postavio jedan ritam sto sam probao napravit i snimio malo u programu,pa ako imas volje poslusaj i reci valjal ista snimak i ritam
|
2 Privitaka
Na primjer, za pocetak nesto jeftinije a veoma funkcionalno: Behringer BCR 2000 ili BCF2000, pa koji ti se vise dopada.
|
Jel ima Presonus slucajno snimac u sebi?
|
Koliko znam ne mozes da snimas u njega. Ali imas opciju da snimas visekanalno.
|
Nema.Dobijes uz njega software (capture) preko kojeg mozes snimati visekanalno ako sto je kolega gore naveo.
|
Svakako imam zoom h1, pa mi pade na pamet mozda ima u sebi.
|
Citat:
|
Samo Frankovu ;)
|
Onda nista, ako ne zna da spremi Ness Caffe i da isprzi pljesku posle zadnjeg odsviranog tona niposto se ne isplati kupovati!:D
|
Ne procita mu ti onda specifikacije dobro, sto si kupio tyros3 ako mu vocalist ne moze da oponasa Sabana :)
|
Jel ovo sve sto se moze reci o presonusu ?
Postovano sa mobilnog uređaja |
Kupio sam jednu od prvih serija proizvedenih ovde u USA.Imam 16.4.2.
Super zadovoljan. Evo koristim je vec skoro dve godine bez ikakvih problema. Live i recording. Tesko da za te pare moze nesto da se nadje bolje. Pozdrav |
Citat:
|
@tranzit konkretno rece... Kada bi pisali detaljno bio bi stvarno predugacak txt. Pitajte ljudi slobodno sto vas interesuje... predpojacala, EQ, dinamika, osjetljivost, sta vec... ?? Moram spomenuti jednu glupost koju me je pitao jedan puno mladji muzicar od mene "Moze li se dobiti na toj mikseti zvuk kao na Dynacordu...rekao sam mu NE..."! Necu reci zasto "ne" jer cu otici automatski u off topic :D
|
Tog treba drzati sto dalje od instrumenata i muzike uopste, savjetuj mu da to nije za njega... svasta ima na ovom svijetu =))=))=))=))
|
Ja sam upravo imao takvo iskustvo da prvo slušanje Presonusa bude kao Dynacord PM, +-5%
Većina se razočarala a meni je jasno bilo da presudnu ulogu igra ljudski faktor, poslije par mjeseci došao bend sa istim mixerom i zvučao vrhunski... Oslobadjajte se stereotipa, tehnika napreduje krupnim koracima!!! |
Evo ima ja jedno po malo glupavo pitanje. :p
Zanima me dali bi sam zvuk dobio na kavlitetu sa Presonus u odnosu na obican mikser recimo Yamaha MGP16X koji sam imao u planu da uzmem i cena mu je skoro 1000 eu pa onda reko mozda bolje da dodam jos koju stotinu gore i zumem Presonus 16.0.2. Nisam do sada imao licno kontakta sa ditalnim miksetama osim sto sam slusao skoro jedan bend koji je radio na Yamaha 01V96 i stvatno odlicno zvuci ali ta yamaha je oko 2500 eu,a i bend je bend nije aranzer. :D |
Citat:
Probao sam na kratko 16.4.2. Svirao na nju i onu vecu . To je odlicno,ali nisam osobno ulazio u edit i menije. Nedovoljno da dajem neki objektivan sud i procjenu. Postovano sa mobilnog uređaja |
Upravo sam je kupio.Tonska proba vrh....Mogucnosti koliko hoces.Da li cu se snaci?Nemam pojma :confused:....Jednog dana....Svi koje sam pitao za mikser su je nahvalili "ALI" su mi i rekli svi do jednog da spremim zivce sta got to znacilo..:D
|
Lazu i petljaju zato sto sami ne znaju (ovo se cak i rimuje sunce ti zarko). Vrlo jednostavan mikser, fenomenalno smisljena platforma. Procitaj manual ovlas i sve ce biti uredu.
|
@energy nisi pogresio,manual je zakon,moras ga prostudirati i neces imati problema,naravno ako znas sta hoces od miksa a imas ogromne mogucnosti.
|
Vec sam se odusevio zvukom i mogucnostima....mogu da zamislim sta sve moze....:D
|
Da li je neko od vas radio update firmware-a? Ja sam ga radio tek kada sam kupio mix a poslije toga je izasao jos jedan update pa se ne usudjujem da ga uradim jer nisam bas najbolje shvatio kako da uradim backup onoga sto je trenutno u mixu. Kako sam shvatio , update firmware-a vraca sve na fabricko stanje ili se varam...
|
Sanjam ovaj mixer, posto obozavam presonus, takogje i njihov daw je neverovatan.
|
A interesuje me koja je bitna razlika izmedju 16.0.2 i 16.4.2 osim sto 16.4.2 ima vise kanala, kvalitetnije sibere i ima subgrupe? Cuo sam od jednog kolege da "malisu"(16.0.2) koristi njihov bubnjar u bendu. Planiram da kupim presonusa ali sam u dilemi da li "malisu" ili 16.4.2. Imamo bubnjara u bendu, i 12 kanala bi bilo dovoljno za nase potrebe, pa me zanima vase misljenje.
|
po meni je uvijek bolje imat koji kanal viška, jer ne daj bože, jedan crkne, pregori, da imaš zamjenu, ali i iz drugih razloga, možda se bend proširi, bubnjar stavi još jedan mic, il nešto slično, tako da moj glas ide za ovaj veći mixer!!!
|
Oba imaju 16 kanala, s'tim sto 16.0.2 ima 4 stereo kanala. Znaci ispada da ima vise ulaza jer npr. za klavijaturu koristite samo jedan stereo kanal, dok bi na 16.4.2 morali da koristite dva kanala.
Za razlike imedju dva modela ukucajte u google: 16.0.2 vs 16.4.2 - The Hidden Differences - A lot more than you think Mada moguce je da se sa kasnijim update-om software-a i smanjila razlika. |
Hvala. U pravu ste, od viska kanala ne boli glava. A da li je kvalitet mixovanja isti?
I da li ce obje mixete opsluziti potrebe jednog benda na isti nacin u pogledu kvaliteta sounda? |
Trenutno vrijeme na Forumu 06:32 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org