![]() |
Compact Flash Card
1 Privitaka
jel imo neko susreta s ovom karticom ? cuo sam kao moze se kupiti kartica od 32 mb i staviti u ovo pa onda u pa80 i da ce to raditi ? da li je to moguce ??
|
Nije moguce jer je ne prepoznaje.
|
Slušaj nije problem u cf adapteru već u CF karticama, 99% modela koji su u ponudi ne mogu da rade zbog neke true ide ili nečeg sličnog, ne mogu tačno da se setim.....
mogu da rade samo 2 ili 3 određena modela. Ja sam eksperimentisao, i u svakom slučaju pa80 ne može da vidi više od 16mb, jer je softverski ograničen kao i njegovi nalsednici. Ajd probaću da nađem te modele CF kartica koje provereno rade. Ali vrlo teško ćeš da ih nađeš, ali je vredno truda jer 16mb košta 150 evra, a ovako može upola manje da te izađe. Dodato: evo mora da nađeš CF karticu koja ima ovo True IDE Mode compatible ovi modeli provereno rade: 4GB RIDATA 150X silver color 4GB RIDATA 233X Green color CF RIDATA 233X ako saznam za još neki model dopuniću listu..... Dodato: Ali preporučio bi ti prvo probu pre kupovine CF kartice, jer se dešavalo da slični modeli ne rade..... |
ma dobit cu ja tu CF karticu dzaba od prijatelja,on je kupio negdje tamo sa strane al vise nema pa80,prodao ga je prije nego mu je to stiglo pa kaze meni provjeri da li to moze pa ce mi dati karticu...znaci ja mogu da kupim tu vecu karticu ali klaviajtura ce ipak da prepozna samo 16 mb ali je isplatnije jer je jeftinije? valjda sam dobro skonto :)
|
Ljudi, o cemu vi pricate???
nikadvisekorg, to sto pricate ste sigurno vidjeli na korgovom forumu (i ja sam) ali tamo se prica o koristenju CF kartice umjesto HD-a u klavijaturi, pomocu IDE to CF adaptera, a ne umjesto Flash kartice. Milion ljudi je to pokusavalo, ali nisam nikad cuo da je neko uspio pomocu PCMCIA to CF adaptera i CF kartice da zamijeni Flash Card za semplove. Vi kazete da ste uspjeli (ako sam dobro shvatio) a mene sad interesuje sta. Da li ste ocitali neki sempl sa te kartice i adaptera, ili ste je koristili kao HD u klavijaturi? Da me ne shvatite pogresno, ja bih prvi volio da to moze tako da se odradi i da se zamijeni Flash card, ali mi je prosto nevjerovatno.. |
Kao prvo tu karticu ce jako tesko naci kod nas jer vec pomalo teze se nalaze i obicne CF.
Ja imam kuci tri razlicite koje koristim na e80 i probao sam dali moze na Pa80 i nije prepoznao ni jednu.Naravno ni jedna nije od tih koje si ti naveo,ali ima i razlike i u samom adapteru tako da ti je to nekih 0.1% da ce je prepoznati. Sto se tice ugradnje Cf umesto Hdd da odmah kazem da se ni to bas ne isplati samo delovi dodju oko 140-180 eu u Srbiji. |
Nikadvisekorg napisa jasno, da jasnije ne moze biti a nabroja i par modela, ama niko izgleda ne cita ono sto mu ne odgovara. Podrzani su samo adapteri koji rade u True IDE Mode a sto znaci da rade kao nativni to jest da im ne trebaju nikakvi driveri i da ih instrument/kompjuter prepoznaje bez ikakve dodatne instalacije drivera... jer... kako bi i uz koje magije instalirao driver na taj PA80 ??? To je jedini pravi odgovor i ne treba dalje filozofirati... te kod ovoga radi a kod onoga ne radi... probaj i vidjeces, drugo nema... ili nabavi jedan od modela koje je nikadvisekorg preporucio.
|
Nasta zabuna ni od cega.. :)
Ja se vec 7 godina od kad imam Pa80 bavim traganjem i istrazivanjem na ovu temu, pa mi zato bi cudno ovo sto sam vidjeo. Po mom saznanju JEDINA kartica koja ce raditi u Pa80 je Linear Flash(to je taj tip) i to ne svaka, nego samo sa AMD-ovim chipovima odredjenog tipa (imam negdje zapisan i product number), ne zato sto su AMD naravno, nego sto je AMD ostao poslednji koji je proizvodio taj tip chipova, pa su jednostavno jedino AMD-ove do prije par godina bile dostupne nove, a sad ih i AMD vise ne proizvodi (ima veze i sa voltazom i milion drugih stvari). Linear Flash kartica ima raspored pinova PCMCIA kompatibilan, i taj adapter koji je kolega pomenuo ima isti raspored pinova i moze da se usteka u Pa80, ali tu sva kompatibilnost prestaje. Linear flash kartica, narodski receno, zamjenjuje radnu memoriju, a ne mass memory-sto je hard disk. To sto se moze dobiti spajanjem ovog adaptera i CF kartice je priblizno ATA Flash Card koja radi kao mass memory. Iz drugog ugla posmatrano, ustekaj ATA Flash Card u pa80 i ona ne radi, iako potpuno isto izgleda spolja kao i Linear Flash typeII. Drugi dio price.... Istrazivao sam i na temu CF umjesto HD, i pricao sa ljudima(serviserima) koji to rade, i sa ljudima koji su to uradili u svojoj klavijaturi.. Da bi se to postiglo, potreban je ATA to CF adapter koji moze da radi u true IDE modu, i takodje CF kartica koja podrzava true IDE mode. Narucio sam adapter - 1dolar - stigao, i CF karticu koja moze da radi u true IDE modu - 12dolara - narucio prosle sedmice, cekam da stigne.Ima jos nekih 3-4 dolara shippinga, nije ni bitno.. Suma manja od 20usd... Tako da prica o 150eura apsolutno nema nikakvog smisla.. E sad.. posto svasta ljudi pisu po forumu, a i kasno je sinoc bilo, ja sam pomislio da mozda nije covjek prebacio u glavi pa misli jedno prica drugo.. Potpuno je jasno sta je napisano u prethodnim postovima, samo mi se jako cini da su malo pobrkane babe i zabe. Tranzit, vi ste milion puta do sada pokazali da kad o necemu pricate vrlo dobro znate sta pricate, i u vas sud vjerujem 100%, ali ovde nije stvar bila u ''parcijalnom'' citanju posta, nego jednostavno to gore napisano i pet puta procitano, jednostavno i dalje nema smisla i zato sam pitao o cemu ljudi pricaju, misleci da je neko tu nesto pobrkao pa ce da se ispravi. Ako ovo moze da radi to je odlicna stvar i skakacu do plafona od srece :) ali po onome sto sam ja naucio i sto znam, meni je i dalje nevjerovatno. nikadvisekorg, jel ova vasa varijanta mijenja HD ili Flash Card? Samo je to pitanje. Vidim da ste napisali Flash Card, ali ipak da pitam jos jednom, otkud znam.. :D Dodato: Ovim pisanijem gore sam samo htio da pokazem da su svi prethodni postovi ustvari negdje izmedju ove dvije varijante o kojima sam ja pisao, pa mi se zato ucinilo da je tu neko nesto pobrkao. Ne tvrdim da to ne radi, ali mi je cudno pa otud i upitnici iznad moje glave :) |
Citat:
|
da.... ali ovo gore sto ste quote-ovali se odnosi na koristenje CF kartice kao Hard Diska u klavijaturi, pomocu ATA to CF adaptera.
hakala je stavio sliku PCMCIA to CF adaptera, pa pretpostavljam da je htio to da koristi kao Flash karticu (za semplove).. sto je druga prica.. Nema kraja zabuni dok nikadvisekorg ne napise ponovo na sta je mislio. On je jedini koji moze da stavi tacku na ovo :) |
Koliko sam razumio pisanje kolege nikadvisekorg (jb.ni nick... hahaha) on i jeste mislio na PCMCIA adapter, sto je i ocigledno, a ono o cemu sam pisao a i ti u onom citatu i jete bas to. Znaci, upotreba jednog adaptera koji ce omoguciti koristenje CF karte preko tog True IDE adaptera kao uobicajene Korgove karte. Nesporazum ili ne, ovo je jedino rjesenje.
|
Ja ne znam jel vi citate sta sam ja napisao?????
Lepo sam reko da ima razlike i u adapteru,tacnije razlika je u rasporedu pinova i malo u elektronici. Znaci treba mu adapter koji ima raspored pinova kao Korgova kartica i da podrzava CF da bi to proradilo,a ja licno nisam jos napisao na takvu da ima isti raspored. |
Svi mi ovde pricamo o istoj stvari, ali svako za sebe.. :D
Najbolje da sacekamo kolegu koji ne voli korgove :) da nam kaze sta je on, kako, i za sta koristio. Do tada se iskljucujem iz price :)>- |
Ta prica o CF umesto korgove kartice za semplove postoji na korg forumu kao i tema o CF umesto Hdd upravo sam proverio i kolega je ocito preneo podatke sa vec pomenute prve ovamo.
Teodor je u pravu kad kaze da svi pricamo o istoj stvari samo svako na svoj nacin. 1.Potreban adapter sa istim rasporedom pinova kao Korg i da podrzava CF 2.CF modeli koji su navedeni korisceni su umesto Hdd ne umesto Korgove kartice za semplove. 4GB RIDATA 150X silver color 4GB RIDATA 233X Green color CF RIDATA 233X 3.treba pronaci jednu od CF i takav adapter i proveriti dali funkcionise u sto cisto sumnjam. |
Sinisa, jel problem da mi nekako bacis link do te teme na korgovom forumu? Valjda ne mogu ovde da se postuju linkovi do drugih foruma, dijele banane za to cini mi se..
Dosta sam na tom forumu ali nisam nikad naletio na tu temu. Znam za temu CF umjesto HDD-a, tu je momak nabrojao 3 kartice koje je uspio da iskoristi kao HDD u klavijaturi, ali za Flash Card nisam pronasao temu. Hvala unaprijed! |
Oprostite, ja sam napravio zabunu, pa da razrešim pošto sam eksperimentisao i sa jednim i sa drugim problemom.....
za ove modele kartica koje sam naveo u prethodnom postu one rade u varijanti CF umesto HDD. Naravno i adapter morate imate koji radi u takvom modu. Za CF na PCMCIA mislim da sam našao samo jednu ili 2 varijante kartica koje rade, i one imaju neke 2 varijante rada, zato sam i pomešao.... i takođe treba da ima true ide mode, i određenu gustinu zapisa byte-a po sektoru kao i originalna fleš kartica, probaću da nađem slike CF kartica koje su radile kao fleš kartica u pa80. |
Eto.. Sad najednom sve ima smisla :)
Ladno znaci moze CF da se koristi za semplove u korgu... To mi je jako dobra vijest! Ajde molim te potrazi onda slicice, ili makar podatke od tih kartica da bismo pokusali da pronadjemo slicne. Jesi uspio ikada da ''potjeras'' sempl sa CF kartice? |
Tako je nikadvisekorg, to je to i nista drugo, znaci True IDE obavezno a onda... puno srece...
Mnogo price ni oko cega i sve u svemu, presipanje iz supljeg u prazno. Nego da ostavimo te egzibicije i egzoticne eksperimente... nesto novo, mozda ce nekog zainteresovati: postoji 64MB FMC karta za Korg PA80, nije nikakva prvo-aprilska sala, danas je vec 8. april. Karta funkcionise bez ikakvih problema... testirao, provjerio i... nema mane. |
to je ona sto ima i switch-eve, pa su ustvari 4 kartice od po 16mb?
|
Tacno ta Teodore.
|
sta znam... Super je stvar sto mozes da natovaris vise semplova, ali mi se cini malko neprakticno.. Jedna boja je na jednoj kartici, druga na drugoj, sto znaci da ih zajedno ne mogu koristiti, a ako hocu da promijenim sa jedne na drugu onda moram da proberem boju, pa da prebacim na karticu na kojoj se nalazi sempl..
Nisam je nikada drzao u ruci pa ne mogu da kazem nista, ali ovako izdaleka cini se neprakticno. |
E vidis to nisam imao vremena da probam ali mislim da bi mogla postojati mogucnost adresiranja sounda, to jest da je mozda moguce i to. Moracu prvo da testiram pa da ti dam odgovor. Mada, to sve i nije tako neprakticno taman i da ne postoji mogucnost adresiranja, za ljude koji su zaljubljeni u svoj PA80 i ne zele da ga mijenjaju, ovo je ultimativno rjesenje. Sistem na PA80 mora biti 3.5 pa na vise da bi mogla da se koristi ova karta. Inace mogu da nabavim ove karte po nesto nizoj cijeni ukoliko bi bilo dovoljno interesenata (50-100), sto bi onda obavili preko administracije yu-midija. Mozda bi bilo dobro startovati anketu u vezi sa ovim.
|
Verovatno da može nekako, kako su onda turci prodavali onu flash (rom) karticu od 32mb za pa80 sa njihovim bubnjevima i semplovima? Verovatno je moguće ali dok se ne proba na licu mesta, nezahvalno je da tvrdimo bilo šta. Ali u svakom slučaju da imam pa80 pre bi uzeo tu karticu od 64mb i da ne postoji mogućnost adresiranja sa različitih particija kartice, pa lepo ubacim nekoliko različitih setova, i skratim sebi vreme za učitavanje setova dok čeprkam po njima :D
Pa ne znam da li ima toliko korisnika pa80 na forumu, ali pordžavam takvu akciju, iako nemam pa80, kolika bi bila cena po komadu ako bi se skupili 50-100 korisnika? edit: čim nađem slike cf kartice koje su radile kao fleš kačim ih ovde...... |
Jos ne bih znao cijenu dok ne kontaktiram proizvodjaca ali iz dosadasnjeg iskustva tipujem da bi se moglo dobiti bar 20% jeftinije na vecu porudzbinu.
|
Evo kad smo kod PCMCIA fleš karti nešto sam našao od podataka.... ali trebali bi nekako da znamo koji tip koristi pa80......
32MB ATA Type II PCMCIA flash card - Part may be interchangable with stock on hand. - Connects directly to the ATA bus and is faster than USB. - Type II NAND flash Technology. - Connector: PCMCIA PC Card with standardized 68-pin. - Voltage: 5.0v operation. - Speed: Burst Mode. * From / To Host: 20MB/sec. * From / To Flash: 8MB/sec. * * Read Speed: Up-to 5MB/sec. * * Write Speed: Up-to 3MB/sec. - Temperature: -40ВєC up-to +85ВєC. Features: - This card works with several Roland samplers as well. - Non-volatile solid-state. - No moving parts maximizes battery power. - Data is not lost when power is turned off. - High transfer rate for fast copy/download. Manufactured by SanDisk. Compatibility: - IDE Mode (No DMA Support): PIO Mode 1,2,3,4. - Type II or Type III PC Card Slot is needed. - Standard PCMCIA Version 2.1 and JEIDA 4.1 Compliant. 102709, 011411, 112211 E sad, ako se ne varam pa80 koristi TYPE I kartica, a u prodaji uglavnom idu type II ili type III... i vidim da imaju verzije od 5v i od 12v, i čak neke koje rade i na 5 i na 12v..... i ovo što piše no DMA support takođe treba da podržava da bi radila ako se sećam. |
2 Privitaka
@nikadvisekorg Pazi ovako skoro sve CF imaju 2-3 nacina moda rada
ali ti modovi zavise od adaptera tacnije rasporeda pinova koji idu u CF. Znaci da bi radila u True IDE mode treba ti True IDE mode interfejs slika 1. Slika 2 radiu drugom modu. Nadam se da si shvatio. |
Nisam mislio na adapter već na pcmcia fleš kartice
Kod:
http://www.memoryx.net/pcmciaataflsh.html |
E sad ovo je opet drugo 32MB ATA Type II PCMCIA flash card nije CF:D
Brkate stvari i pojmove.. |
Ama nije nikadvisekorg "pobrkao" nista, on samo pokusava da pronadje jeftinije rjesenje od standardnih FMC karti koje su u opticaju za Korg, nego si ti njega pogresno razumio.
Nikadvisekorg, nisu te karte koje Korg koristi klasicne PCMCIA nego PCM (Pulse Code Modulation) karte. Njih inace pored Korga koristi i Roland a klasicne PCMCIA karte koristi na primjer, Alesis za svoj Quadsynth. |
Naravno, zar to i nije poenta zamene fleš kartice ovom CF? 150 evra koliko košta 16mb nije mala cifra, i razumljivo je da probamo da nađemo najbolje moguće pristupačno rešenje. Bilo to CF + adapter, ili neka druga fleš varijanta, samo da radi.
@tranzit da u pravu si sad sam i ja video i piše lepo ATA Flash is made with Nand Techology and is different from Linear Flash. Znači nama treba one koje su SRAM ne ove ATA? (pitam za pcmcia karte) edit: da li neko od članova foruma ima pokvarenu fleš karticu za pa80? |
Upravo te karte:
http://www.amtron.com/sram.htm samo su ovi skupi do besvjesti. ...a imas tu i CompactFlash (CF) adaptere: http://www.amtron.com/adapter.htm |
Napisao sam vec za to.. Radi samo linear flash kartica, nebitan je tip, 1 ili 2, raspored je pinova isti potpuno, samo je type 2 malo deblja.. Mora da ima AMD-ov chip koji radi 5v. Svi ovi danasnji NAND flashevi rade na 3.3v i nece raditi na 5v. Poslednji koji su se proizvodili su amd-ovi 29F016D koji se ne proizvode od 2005 mozda, i u karticama od 16mb koje rade u korgu ima 8x2mb eeproma 29F016D. Tu je tacka. ATA flash disk tek nema nikakve veze sa tim, to je druga prica, iako potpuno isto izgleda spolja..
A sta sad bi @nikadvisekorg ? Jesi ti citao sa CF kartice semplove ili ne? i da.. bez attribute memory ja mislim da treba da bude.. Dodato: Linear Flash requires no battery support, unlike somewhat faster SRAM -sa wikipedia-e.. sram nece raditi, to je druga prica.. |
Ala ga vi zapetljaste totalno. =))
Shvatam ja da vi pokusavate da nadjete jeftinije resenje ali covek je pitao za CF a da bi je stavio umesto korgove treba ti PCMCIA adapter ali zbog drugacije rasporeda pinova jednostavno to ne moze da funkcionise i to je to. |
Trenutno vrijeme na Forumu 17:22 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org