![]() |
Pomoc oko izbora kutija
Pozdrav,na prvom mestu bih zeleo da vam cestitam praznike,a onda bih vas molio da mi pomognete pri izboru kutija za razglas.
Trazim plasticne kutije,12" ili 15",samo kao pomocni par,posto vec imam Behringer B215XL kojima su svi odusevljeni kako rade sa Martin Wisman PM1200...Nikad ne bih rekao da tako mogu da rade...Ali je problem sto ih nema vise...Razmisljao sam da uzmem B212XL,ali se bojim da su slabe...Imao sam Martin Wisman neke sa 12-kama,ali mi je jako tup bio,visokotonac nije bio nikakav,cak je i riknuo... Sad se dvoumim da li 12 ili 15...Imao sam neke matore americke 12-ice u drvenim kutijama,cak bez drajvera,samo piezo i to je tako dobro radilo,sad mi zao sto sam ih dao,ali su mi bile nezgodne,nisu mogle da budu monitori.Bojim se da su sve jeftinije 12-ice mutave. Sad imam u ponudi te Behringer 12" za oko 250E par novih,Audio Lab 12" za slicne pare,Audio Lab 15-ice za oko 320E,Martin Wisman,koje ne bih bas uzimao u obzir bez probe,jer nije taj model sto sam ja imao.Onda one rucne radove Cisum Pro,ali mi ni one ne odgovaraju jer je par jako mali i tacno u kolena biju kad se obore. Onda sto se tice polovnih,Wizard 12-ice za oko 190E par,koje mi se isto cine da nisu bas za monitor,iako vlasnik tvrdi suprotno,Behringer B215 (stariji model,ja imam XL koji je noviji,malo poboljsan itd),par za oko 220E,s tim sto su na njih pustali tehno i basovi su izleteli iz lezista pa su cesali,to je vraceno u normalu,i nisu premotavani. Ne znam sta mi je ciniti...Da li vredi rizikovati kod takve robe i uzeti polovno ili da se malo stisnem i uzmem novo? Hvala u napred. |
Samo da pitam, koliko si ti spreman izdvojiti novca za jos 2 kutije? jer mozda mozemo dati bolju ponudu od behringera i ostalih brand-ova... :) Pozzz.
Kad su takve stvari u pitanju bolje stisni se jos malo pa dodaj koji dinar i kupi novo, jer tko zna jel ista radjeno na njima kad je polovno u pitanju, jos pri tome behringer.... itd itd... (ne pljujem behringera) vlasnik sam jedne aktivne pmp5000 miksete s kojom sam pre pre prezadovoljan. |
Pravo da ti kazem razmisljao sam da nedjem nesto do 200E,cak i do 150E,tipa Pro 12N ili slicne,samo da nisu radjene,ali kad dodam 20-30E dobijem malo bolje,pa jos toliko,jos bolje i tako u nedogled...
|
Peavey PR12 ili PR15?
|
Koliko sam ja video,u oglasima,polovan komplet od 2 PR12 i 2 PR15 je 800E,sto mi je mnogo...
|
Mislim da sam skoro video u jednoj radnji Behringer B215XL, javljam ti na PP
|
haaa, prijatelju ne znam sta mozes za te novce uzeti...Mozda da probas potraziti isto Behringera Eurolive Performer E1520... Nova je 190€ sad sigurno polovno se moze naci do 250€....... 15-ka im je u basu... A sta ti mislis o aktivnoj kutiji???? o 1 aktivnoj???! Ili ti treba striktno par kutija??
|
Ako ti treba samo kao pomocna kutija, stvarno bi vredelo pogledati neke aktivce, i to one jeftinije.
Verovatno bi sad mogli da preporucimo jako dobre i skupe kutije (JBL, RCF, Dyna itd.) ali ako mora da se nadje kompromis ja misllim da bi trebao pogledati malo wharfdale kutije. za male pare dobijas relativno dobar kvalitet. Ja bih glasao za titan seriju, no ako je puno za budzet onda progledaj one manje. No ako je i to puno...krajnje resenje moze biti behringer |
drug,ako hoces pasivne kutije,uzmi beringer eurolive ali 1220, bass 12 incha...posteno ja sam se bas iznenadio kako radi ta kutija...kasnije sam slusao i 1520,ali je dosta losije radila od 1220...ova 1220 je bas fino,meko radila,ama nisam mogo da verujem da se lepo cuje od begingera,pa jos za te pare:D...imas taman para za 2 komada...tako da sa njima neces da pogresis sigurno...1520 po meni daleko losije rade i oseca se taj "behringer" zvuk...isto tako ako skupis para-od beringera aktivne kutije b315a,isto nema greske,dosta zadovoljavajuce rade...eto,to su po meni jedine dve serije od behfgingera koje daju po meni dosta a vrlo su jeftine..ako i uspes da ih nadjes polovne,posto ih ljudi retko prodaju,jer su ok,a dosta su jeftine...mada vidi i po prodavnicama,mozda ima jos po neka nova na zalihama...pozdrav
|
Te s i e 1220 su drvene,zar ne,to mi ne odgovara,em nemaju pad za monitore,em ne mogu da stanu u golfa sa plinskom bocom....
A aktivne mi ne trebaju,jer imam dva razglasa i to sa snagom,pa kad prikacim 4 kutije dobijem i vise snage i bolji sound.... E,a da na jednu aktivnu moze da se prikaci jedna pasivna,bilo bi extra,onda bih je nosio i kad ne sviram na svom razglasu. |
A sta mislite o FBT Jolly 15R?
|
Aktivna kutija do 300E
Pozdrav svima, ovo je moj prvi post na ovom forumu :)
Nisam hteo da otvaram novu temu, moje pitanje se uklapa u ovu. Interesuje me vas predlog za aktivnu kutiju do 300e. Treba mi prvenstveno za koriscenje klavijatura u bendu, sa zivim bubnjem, radi se o nekoj jazz/funk svirci, tako da bi kutija trebalo da dobro reprodukuje zvuke klavira, hammond-a, rhodes-a, clavi-a. Zelim da mi kutija dobro dodje za probe, mada mi je ipak bitno da bude dovoljno snazna, a i zelim da je kasnije koristim za klasicno ozvucenje, dakle i za mikrofone i sl, kada skupim dovoljno para za dobru miksetu i za jos jednu kutiju. Vidim da se dosta pominju RCF, ali su one skuplje. Najbolje bi bilo da je zvucnik 12'', a i zeleo bih da izbegnem Behringer varijante, jer i nisam bas imao dobrih iskustava sa tom firmom. Izvinjavam se ako je predugacak post :) |
Behringer B212 XL se jos uvijek pravi i od tih svih "Kineza" , Behringer je najsolidniji, bez obzira na sve minuse. I dalje je to jeftina kutija, ali stvarno ne radi lose. Isto je i sa aktivnim kutijama, B212D i B215D su vrlo pristojne, mi smo radili uporedni test sa Mackie Thump serijom, ove dve Behringerove kutije su nam radile daleko bolje, u svakom pogledu.
|
kolega Kewa,mozete li sta reci jos o sledecim aktivnim behringger kutijama da ne otvaram novu temu: zanimaju me samo aktivne behringer kutije, sledeci modeli : b315 D, b415 dsp i ova zadnja serija od prosle godine,najnovija b815 neo, sa neodijumskim drajverima...Vase misljenje o ovim kutijama,posto vidim da ste stalno u dodiru sa razlicitim tipovima kutije,pa ako moze i nesto o navedenim modelima,dobre i lose strane...hvala puno unapred i pozdrav
|
@Dusan, Tesko prijatelju za 300€, Mackie Thump TH-12 (posto si rekao 12-ka), oko 300€ je nova, 400w ima...
Samson Auro D415 isto je 400w....(ali nikad nisam doticaja imao sa njom)... Buduci da su cijene za navedene brendove okruglo 300€ (mozda variraju 10-e gore dole...) ali to je cijena za nove zvucnike.... Moj glas ide za Mackie... Pazi, za 300e ne mozes dobiti odlican kvalitet zvuka itd itd.... Ali vjerujem da bi ovaj Mackie za pocetak odradio posao, dovoljno.... poslje ga uvijek mozes prodati, kad skupis novce za nesto bolje i jace.... A da ce ti sluziti, sluzit ce.... Sto se tice Behringera, ja bih nekako prije pasivne verzije od njih koristio(sto se tice kutija)... Toliko od mene.... Odnos cijene i kvalitete je realan i za ovaj Mackie. |
1 Privitaka
Warfedale 12" je sjajna kutija koja radi za sve pare koje kosta i cak sta vise.
|
pardon,nisam napisao cenu,nisam ja ko @marjanmilosevic
cena je 200 eura komad |
Kako sam već i napisao, mislim da su aktivni Behringer komadi u toj klasi odličan izbor. Ova nova serija, B315 D, ima samo malo veći driver, malo konkretnije svira high/mid spektar i malo je veća po gabaritima. Dizajn je totalno maznut od SRM 450, čak je i horna isto napravljena:). Vrlo solidna kutija, za te pare, skuplja je od B215D, ali je i bolja. Ne znam za B415 DSP, nisam je slušao, iskreno, imaju toliko zvučnika da se i ja pomalo gubim. B812 NEO i B815 NEO jesu jače (isto važi i za B 912 NEO) i bolje kutije, u svakom pogledu, ali je cijena dosta veća, vrte se od 450-550 eura po komadu. U svakom slučaju, neka zlatna sredina je B315D, milsim da je cijena za keš oko 340 eura. Ponavljam , poredili smo jeftinije kutije, B212D i B215D sa Mackie Thump Th 12A i Th 15A i Behringer je puno bolje svirao, dosta jasnije u gornjim frekvencijama, konkretniji bas i generalno je ima više snage. Naravno, ovih 550 w je priča za malu djecu (realno 300 W), kao što i Mackie Thump nema ni približno 400W (realno 200W). B315 D nismo ni htjeli porediti, jer je ispred i jednih i drugih, tako da je je za te pare B315D moj izbor.
|
Citat:
|
he he,@marjane opet siris dezinformacije.:lol:
Warfedale nije kineska kutija vec Engleska kutija.To je jedna od retkih firmi koja nije prebacila svoju proizvodnju u Kinu. Ne znam sto se petljas u nesto sto ne znas. Da si bar probao tu kutiju pa da kazes nesto ali ovako i dalje samo siris dezinformacije po forumu. Dokle bre covece.Sta postizes time? sve u svemu ja u tebi vidim samo jednog obicnog provokatora. |
Da si malo bolje informiran znao bi da je Warfedale bankrotirao pre jedno 10 godina i da su Kinezi kupili ime.
Tako da nemoj ti da siris dezinformacije. Dodato: Da dopunim, Vlasnik Wharfedalea je "IAG" International Audio Group, ciji vlasnici su Michael i Bernard Chang. A celokupna proizvodnja je i Kini. Imas google pa proveri pre nego sto iznalupas gluposti. |
1 Privitaka
Bravo marjane bas si bio detaljan ovog puta.
E sad ko bi ga znao.Na kutijama ne pise made in china,ne pise nista ali zato na manualu pise:England citat: "Da dopunim, Vlasnik Wharfedalea je "IAG" International Audio Group, ciji vlasnici su Michael i Bernard Chang." Ko je vlasnik ja ne znam niti me interesuje {a bas i nisu neka kineska imena} procitao sam ja to sto ti kazes da proguglam ali nigde nisam nasao podatak da je firma bankrotirala. Za mene je merodavno to sto pise u manualu(a pise England) a sad da li se sklapa u kini ili u makedoniji meni nije bitno .I da se sklapa u kini mora da prodje sve kontrole maticne firme pa tek onda da se pusti na trziste. firma ima veliku tradiciju audio uredjaja i da zans da sam ja probao vise modela njihovih kutija i da rade opasno dobro. |
Ako je Wharfedale bankrotirala, onda se isto desilo i KV2 Audio,kao i sve ostale firme iz IAG grupacije.
Tacno je da je Wharfedale deo svoje proizvodnje prebacio u Kini, tj kompletnu produkciju PRO(PA sistemi) ali moram napomenuti,da se deo HiFi opreme jos uvek proizvodi u engleskoj...znaci sediste firme je UK a proizvode u PRC u svoju vlastitu fabriku(mnogo vazno)!Nesto poput Dynacord,EV,TurboSound(milan),Mackie...itd E ovo je deo posta koji je sasvim irelevantan za temu Wharfedale Titan ;) Titan12 ili 15 definitivno bolje rade od gore pomenute kutije(Behringer,Mackie) Po meni, best for buy za tu klasu! |
najzad neko da se javi ko zna bolje od mene ovo podrucje posto ja pisem na ovoj temi samo iz licnog iskustva a ne bavim se time gde se sta proizvodi.Ja nemam takvih predrasuda kao neki clanovi foruma da ih ne imenujem da mi ne bi pisali replike.:lol:
Titan je zakon kutija u toj klasi.I sto je jako bitno jako je jeftina,200 eura komad ovde u Beogradu. Ne moras cak do UK da ides po nju.:lol: skuplje bi te kostao put. |
KV2 nije deo te grupacije, nit je ikad bila deo bilo koje grupacije.
http://www.internationalaudiogroup.com/websites.php KV2 su osnovala dva RCF-ova inzenjera kad je Mackie kupio RCF. Molim vas proveravajte to sto pisete pre nego sto napisete. I jasno sam rekao jos u prvom postu da te kutije treba da se probaju i je veoma moguce da solidno rade. Ja nigde nisam rekao da nevaljaju nego da su Kineski. Citajte malo bolje i nemojte da vadite stvari iz konteksta. Dodato: Da dodam, koja bi normalna firma na sajtu ili bilo gde napisala da je nekada bankrotirala??? Van svake pameti. Evo tu ima par slika proizvodnog pogona. Prva onog koji vise ne postoji a druga onog tranutnog. Treba li da prevedem sta pise na posteru ili sta god je vec ono u sredini na slici skroz dole? I da objasnom na kom jeziku je pisano? http://www.wharfedalepro.com/Company...8/Default.aspx |
Citat:
pratim te i dalje,ne brini se nista.I ovde stavljam tacku na nas dijalog u ovoj temi. dok ja ovo pisem ti vec nesto verovatno dodajes na tvoj prosli post sto si zaboravio da napises.Citam te ko sliku covece.i dajes neka dodatna objasnjenja. |
Zar sad nije sve iz Kine? Kinezi prave i kvalitetnije od originala ali nema ko to da plati. Recimo dynacord je prebacio fabriku u Kinu pa šta? Mackie takođe.... svirao sam na mackie aktivnim 1530 i 1530z i još par modela od drugih proizvođača koji su rađeni u Kini i u matičnoj zemlji, i nikakve razlike nema, možda čak i novije kineske i bolje rade, nisam mogao da primetim ništa drastično u razlici ako je brendirana kutija u pitanju.
|
Pre svega mislim da je krajne vreme da spustimo "combat shield" i vratimo se normalnoj komunikaciji...tako da kad bi neko citao postove,izvukao neki pozitivni zakljucak.
Moram jos malo offtopic, da bi objasnio moj licni stav oko Made in PRC! Uvek,velike ribe jedu male...pa i one "zlatne" ;) Toliko o globalizmu...nije moja specijalnost, priznajem samo valja i nevalja, ostalo su samo spekulacije i predrasude. Licno nemam nista protiv kompanije koje su prebacili deo svoje proizvodnje u nekom drugom uglu sirom sveta! To su uradili i giganti audio sveta, dovoljno je da pomenem Dynacord, EV, JBL, Turbo Sound, KV2...itd. Ali to nisu imaginarne kompanije,nego imaju vlastitu proizvodnu liniju! Imam protiv imaginarne kompanije koje ne postoje i u svoje ime(label) kupuju u Kini na kilograme i stavljaju svoj label na proizvodu. Tako da potpuno isti proizvod mozeste sresti sa imenom X,Y,Z..itd. Znam da je to moja slabost, ali mogu ziveti s'time. Pre nogo sto pocinje proizvodnja nekog proizvoda ima nekoliko procesa koji su puno vazniji da bi doslo do finalnog proizvoda...a tu potrose kompanije milione! Proizvodnja je pri kraju procesa da bi se dobio finalni proizvod!A sta je sve prije toga, to Marjane ti najbolje treba da znas...deo si tog procesa. Znam da kompanija gde pripadas proizvodi solidnu opremu...jel treba meni da smeta sto na zadnoj plocici pise Made in Macedonia?? Il treba da svoj sud dam nakon slusanja?! Pozz |
Amin na sve sto si reko u vezi sa proizvodnjom u Kini i virtuelnim brendovima.
Svaki proizvod treba da se cuje, nema tu dileme. Meni jednostavno se najezi i malo kose sto mi je ostalo od tih virtuelnih brendova. I zato reagujem tako kako reagujem jer je jedini cilj trgovaca da nesto nekome uvale. Ne kostaju skupi brendovi toliko koliko kostaju ni zbog cega. Ulozeno je veoma mnogo u razvoj proizvoda, i onda Kinez napravi "istu" takvu za 10% od cene. E da ali nije ista, nit moze da bude ista. Sto se tice moje firme, u nasim proizvodima je sve 100% evropskog porekla do najmanjeg sfara u njima i komponente su vrhunskog kvaliteta. Ne bih imao problem ni sa made in China kutijama ako koriste sve ovo sto mi koristimo i imaju taj nivo kontrole kvaliteta. Ma neka je i made in Somalija. Velika je to razlika. Ogromna. Hvala doktore na preporuci. |
@Kewa
@Mirandess @Nesaband Hvala na preporukama! Onda cu ipak odbaciti predrasude za Behringer, a i obratiti paznju na ove Mackie i Wharfedale kutije, sada je najbolje da ih cujem uzivo, pa da vidim koji od njih mi uvo najvise 'hvata'. Sto se tice Behringera, plasim se da njihovi proizvodi i nisu bas izdrzljivi, desavalo mi se da kupim nesto jeftinije od njihove opreme (naprimer expression pedalu ili slicno) i da se to pokvari u roku od dva dana. Mackie je firma na dobrom glasu, sto opet nista ne mora da znaci. Za Wharfedale sam mislio da proizvode samo Hi-fi opremu, ali dobro, vredi i to cuti. Da li je pametno razmisljati o polovnoj aktivnoj kutiji? Drugacija je to sprava od bilo koje druge, odakle znam koliko je prosli vlasnik to ganjao... Ili mozda sacekati i skupiti jos koju hiljadu? (ako postoji konkretan nov proizvod od 350e i sl) |
Od polovnih aktivnih moja preporuka ti je RCF ART serija. Imam RCF ART300A jos od 2001ve godine i to je proslo do sad sito i reseto. Iskreno ne verujem da ima par istih koje su prosle ono sto su prosle ove moje. Cak su mi jednu gnjurci vadili is Ohridsko jezera. To jednostavno nece da umre.
Ako kazem da imaju u njih 10 000 radnih sati neces mi verovati ali imaju sigurno. Nadji par u solidnom stanju i nemoj da brines. To ti je moj savet iz licnog iskustva. |
Citat:
Budi malo konkretniji sa pitanjem pa da pokusamo da ti pomognemo. Ovako ne znamo ni sta zelis a sta ne. |
Jos jedan glas za Wharfedale!
Imam Wharfedale EVP 12' a cuo sam i Titan seriju koja je slicna prica samo sto je kuciste plasticno... Dobro izbalansiran ton. Skuplja serija SHO su vec ozbiljnost.com :) 1000w po kutiji, vuferi otkidaju...pa sta kome treba. Ove koje imam EVP mi sluze kao dodatne dve kutije uz 4 EV ZX4. Odlicno pariraju, malo dalje bacaju (posto imam seriju EVP NEO koje imaju ugao prostiranja 70x70) a ZX4 imaju malo vise basa posto su 15-ce... tako da se lepo dopunjuju. Za te pare koliko kostaju mislim da smem da kazem da nema bolje (ili ja nisam cuo barem). PoZz |
Citat:
Pitanjem 'da li je pametno' hocu da kazem da mi se cini da se odredjena oprema pri sviranju mnogo vise eksploatise od neke druge. Primera radi, najcesce (naravno, ne uvek) je bezbednije kupiti digitalni reverb rack efekat jer mozes da pretpostavis da je stajao negde u rack-u bezbedan ili u nekom cosku u studiju pa pretpostavljas da nije udaran, da nije padao... Kutije su takve da se maksimalno koriste na svirkama, i ljudi cesto nisu toliko nezni sa njima ni u toku svirke niti pre ili posle svirke, teraju ih preko njihovih granica ili ih bacaju u gepek i slicno, dok su ti isti ljudi nezni sa pomenutim digitalijama. Naravno da ovo nije pravilo, ali je najcesce (prema mom iskustvu) tako. Ima jos primera za to - pre bih kupio polovnu delay pedalu nego polovan wah iz 70ih koji moze biti rasklacen, moze da krcka, susti itd... i tu opet ima izuzetaka. Sve sto me interesuje od karakteristika vec sam pomenuo u glavnom pitanju: Citat:
|
Oprosti kolega ,tek sam sad video da si ti postavio pitanje u vezi kutija a ja sam se sve vreme trudio da pomognem postavljacu teme@nikolic025.
e sad da pokusam i tebi da pomognem. ZA manje od 300 eura jedino imas AUDIO LAB aktivnu kutiju da kupis. ne znam njene karakteristike pa bi morao sam da je cujes i probas kako radi.Iz razgovora sa vlasnikom radnje koji ih je prodavao i trenutno ih nema na lageru stekao sam utisak da ta kutija sasvim solidno radi. E sad imaju model samo sa 15" zvucnikom a ne postoji sa 12" zvucnikom.Kada bi imao malo vise para preporucio bih ti wherfadale titan 12A koja kosta oko 420 eura.Sve ostalo je preskupo za tvoj budzet. |
Trenutno vrijeme na Forumu 20:24 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org