![]() |
Fantom X6 - Sredjivanje set
Pozdrav kolege! Nisam nikada postao u ovoj kategoriji jer sam uvijek bio zagrizeni Korgovac ali stvari se vremenom mijenjaju :) Novi sam u svijetu Fantoma jer od prije 4 dana posjedujem Fantom X6. Dosao je neki set uz njega i ima u njemu i dobrih stvari ali dinamika, efekti i masa nekih stvari su uzas. Volim da krenem sa radom od nule, polako da sredim sint kako meni odgovara. Da bi to uradio volio bih da vratim postavke cijele klavijature na fabricke i da sve sto je bilo moguce prepraviti, bude vraceno na default ali pri tome da ne pobrisem stvari koje se nalaze na kartici jer cu vjerovatno vremenom nesto od toga i iskoristiti. Isto tako necu da sint ponovo ucitava taj set koji je na kartici. Dugo sam Korgovac,imao skoro sve Korg workstation i nadam se da me razumijete u kakvim sam sada problemima... :) Hvala na pomoci !
|
Kakvi su utisci o x6-ci,posto se i ja razmisljam da kupim istu,a bio sam korgovac?
:D |
@SerCole...imao sam Korg M1, T3, X3, 01W, jos uvijek imam Trinity i Pa1XPRO...probao TR, Le itd. Evo prvih utisaka o X6...znam ga upaliti i ugasiti :) Sto se tice tipki,perverzija u odnosu na TR i Le. Ne odskacu mnogo ni od Trinity, Triton Classic, Extreme, Studio... Sto se tice X6 uradjena je extra kvalitetno a njegove fabricke boje su odlicne. Treba im malo dorade i ima ih mnooogo koje su jako iskoristive. Sada je kvaka kako ih dotjerati i prebaciti u User ili ih sloziti kao sto smo ih mi Korgovci slagali u COMBI. Ovdje vjeruj moze mnogo mnogo vise iako ja pojma nemam kako se sta radi (vidis da ga ne znam vratiti na fabricko stanje a kamo li sta vise da uradim). Dovoljno ti je sto imas 512 MB RAM za semplove i nece se imati potreba za "kracenjem i skrnavljenjem" semplova da mogu stati u 32 ili 64 MB RAM. Bilo bi mi drago da jos neko u BiH ima ovu masinu jer cini mi se da jako malo ljudi svira na X6 ili Fantomu uopste. Bice posla mnogo oko klavijature ali sta je tu je :) Uglavnom mi nece sint zvucati isto kao kod 1000 muzicara koji koriste skoro iste PCG sa istim semplovima samo pod drugim imenom ili cak i istim . Hocu reci, Roland nije copy /paste kao Korg , nema toliko materijala za skinuti ali ko voli da radi sa klavijaturom to mu ne prestavlja problem... Ovdje treba noci i noci da se presjedi uz klavijaturu da bi dobio ono sto hoces ali ce to sigurno biti tvoj prepoznbatljivi sound. Nemoj da te ja nagovaram da kupis Fantoma... ;)
|
Evo Dino,pise na zvanicnom Rolandovom sajtu,kako se radi fabricki reset
za Fantom X6: http://www.rolandus.com/search/advan...eset+fantom+x6 A poslacu ti link na PP,gdje je to malo jasnije objasnjeno. Pozdrav, |
Hvala druze Sejo Sarajlijo :) Vidio sam ja u manualu kako se radi reset ali da mi ej da zastitim set na kartici i da kada ponovo ukljucim Fantoma ne ucitava taj set nego da krenem sa svojim od nule ... TO je problem . Hvala Sejo!
|
Dino,
Postoji li nacin da taj set sa kartice nekako kopiras na PC recimo i da li se ta kartica formatira inace. Ako tako moze,onda ne bi bio problem. Mada,vjerovatno si o tome vec razmisljao.......samo pitam onako. |
Koliko sam ja dokucio u samoj klavijaturi ne vidim nacin formatiranja kartice. Prebacivanje na PC je izvodivo i to sam shvatio :) Ma polako se ucim Sejo ali mi Rolandovci cute kao zaliveni ...niko nista da napise ccc :)
|
I ja sam novi Rolandovac
Jarane, ja sam ti imao i jos uvijek imam Korga. Prije neki dan sam kupio Roland Fantom X 6 i ne znam mu nista sad za sad. Ali ako ti sta mogu pomoci posto odlicno pricam engleski i ako sta treba prevesti u vezi uputstva samo mi javi, ali da ti kazem nisam samo muzicar radim i jos puno drugih poslova pa sam ponekad kratak sa vremenom, ali potrudicu se.
(sta mislis da izvadis karticu i onda ga resetas bez kartice na fabricko stanje, pa kad to uradis ubaci karticu ali je nemoj svu loadirati nego samo ono sto ti treba pojedincno???... ne znam moze li se ovako ali samo razmisljam malo na glas. Ja nema kartice da probam to. |
@Eddin ... dobrodosao u klub :) I ja isto kao ti nisam samo muzicar ali svaki vikend sviram. Hvala ti puno na tome sto mi hoces pomoci pa cemo nekako razmjenjivati znanje, ko sta prije provali na njemu i to bi trebalo biti to a i pomoci ce sigurno kolege sa foruma. Znam da ih ima mnogo koji sviraju Fantome ali izgleda nisu bas aktivni na sajtu ali polako. Nije zurba. Ima jos jedna stvar koja mi se svidjela u vezi Fantoma... Ovaj moj je stigao sa 256 MB RAM. Juce nakon zavrsenog radnog vremena sam malo pregledao kompjutere u firmi u kojoj radim i u jednom kompu nasao Kingston modul od 512 MB (SD RAM PC133 3,3V CL3), dodjem kuci, ubacim ga u Fantom i radi bez problema :) Tako sam bez dinara nadogradio RAM u klavijaturi .
|
Spojis fantoma preko usb sa Pc i mozes sve da kopiras u pc tako da nemas problema ako nesto zeznes sa resetom,mada ako ti je sacuvano na kartici izvadi karticu i reseruj ga. Imas sve lepo objasnjno u Manual od fantoma skini ga sa rolandovog sajta kao i drajvere.
|
1 Privitaka
Zaboravio sam da dodam da moras da ga prebacis na storage mode da bi mogao da prebacujes i kopiras fajlove. Evo kako to da uradis ako vec nije.
|
Hvala Sinisa da si ziv i zdrav !!! :) Idem sada da se spremam za svirku a sutra je dan kada cu da posvetim Fantomu ... Hvala jos jednom! Pozdrav
|
Dino,i ja sam se nameracio na x6 zbog vece memorije i bolje dirke nego u tr-a,a sto se tice nagovaranja pridodo si jedno 60% da ga kupim :D
|
Hvala ti dino za memoriju
Dino hvala ti za podatak o memoriji. Imam jedno 3-4 kompjutera koje ne koristim veceras ci da ih pregledam da vidim kakvu memoriju imaju. Ja imam samo standarni RAM na mome fantomu pa ce biti dobro ako mognem dodati sta memorije u njega.
|
Ja sam ubacio u njega neki Kingston modul od 512 MB....PC133, CL 2.5. Radi bez problema ;) Nebi bilo lose da ga istestiras u PC ako imas program Memtest86+ ili slicno a imas tih DOS programa bezplatnih na netu pa ako pokaze da prolaze sve adrese prilikom citanja i upisivanja onda ubacuj u sint i eto ga na 512... :)
|
Sto se memorije tice, nasao sam i ja negde u nekoj kutiji neku staru ram memoriju, jest da ima samo 256 mb, ali je za mene i to dovoljno. Medjutim zeznula me pc kartica. Kad sam kupio fantoma jos onaj dan ubacio ram memoriju a ajd u radnju da kupim pcmcia karticu.
Kupio neku varijantu koja prima sd card. Stigo kuci a kartica nece da udje u fantom. Ispostavilo se da su mi uvalili cardbus karticu za nekih 15 evra. Sutradan tezga, a fantom ne stoji jos nikako. Vracaj cardbus, ludom srecom naso u jednoj radnji pcmcia to cf I II karticu za celih 5 evra. :) Vratio se kuci izvadio iz starog fotoaparata compact flash 512 mb karticu i od onda sve radi kako treba. Znaci compct flash-pcmcia provereno radi. :) Nadam se da sam ja jedini koji uspeo da izvede ovakvu glupost |
x6 i transpoze
evo da osvezim malo temu...
uzeo sam prekjuce fantoma x6...zanimaju me par stvari.. 1.transpoze !!! ako SW1 i SW2 dodelim transpoze UP i DOWN , sve radi ali kad promenim boju transpoze vrati na 0..znaci ima li neka fora da se zakljuca transponovanje tj da ostane u zadatom tonalitetu... 2.da li postoji neka opcija gde ce mi terce raditi kad se transponuju? 3.s obzirom da mi je aranzer g70 mogu li dobiti nesto korisno povezivanjem ove dve sprave preko midi in i out (kad bi mogao kontrolisati upravo ovo transponovanje bilo bi idealno,npr kako mi je transpoze na g70 tako da povuce i x6) hvala svima... eee da...zanima me nacin prebacivanja neke boje iz jednog seta u moj,sta treba od softvera i postupak... |
ej,eto me posle sto god...bio do mora ;) , dosao, navalio na fantoma ( kao smrt na babu ) , i eto posle 100 sati imam dobar materijal...ne mogu da izvalim jos jednu stvar pa ajd ako neko zna nek pomaze...povezem pedalu BERINGER FCV 100 , namestim u sintu u globalu funkciju expresion , ali ne radi kako treba. njeno reagovanje je u 5-6 mm , jednostavno nece kao kod le-a da kad je nagazim ton se cuje najjace pa polako pustam pedalu , polako se i ton utisava sve do kraja kada se utisa skroz...sada kad je nagazim do kraja ton radi najjace,popustam pedalu ali se nista ne menja sve do pred kraj kada se naglo utisa ...ima li neko neku ideju gde da cackam? hvala
|
Uradi kalibraciju pedale ako fantom ima tu opciju.
|
Evo probaj ovako:
idi u Menu-System (ljevo na ekranu)- Pedal/ DBeam i sad na "control pedal assign" stavi "CC07 Volume" na "control pedal polarity" stavi "standard" . i trebalo bi da radi. ja koristim pedalu Roland EV-5. |
kalibracije nema ( ili nisam uspeo da nadjem ;( ) , a to se isto desava i kad stavim na volume i kad stavim na expresion... ista pedala na LE-u radi super tako da kapiram da je sa pedalom sve ok
|
uzmi rolandovu pedalu pa probaj. eto kod mene radi sve OK.
|
ma mora da ima neka fora...ovo je univerzalna volume/expresion pedala. morala bi da radi :(
|
Pozdrav rolandovci dali neko zna kako se na fantom x7 iskljuci ili smanji dinamika unaprijed se zahvaljujem pozzzzz
|
Odlicna klavijatura, jeste malo zeznuto dok se ne snadjes, al' posle je sve lako :)
|
dali netko zna dali Fantom x prepoznaje mini sd ili sd karticu preko PCMCI ADAPTERA ili mora bas da bude FLASH CARD?
|
postavio si relevantno pitanje - ja ti na žalost ne mogu odgovoriti drugačije nego samo da ti kažem da Roland G-70 i E-80 prihvataju mini SD / SD preko PCMCI adaptera pa trebalo bi i da Fantom X može obzirom da su tu negdje ista generacija...
|
Probao sam ali kod formatiranja vrti dugo i nemoze je formatirat,mozda zato sto je 4gb.
Dodato: Opet problem.... Na koji nacin se u performance slozene kobinacije mogu birat nasumicno,a da nisu po redu,zasto se ne mogu ubaciti u favorite? Dodato: Proba sam sd karticu formatirati i nije islo,izgleda da samo compakt flash podrzava... |
Kako kod pravljenja multisempla odrediti od kojeg do kojeg tona ce svirati sempl kojeg odabrem?
Kod Fantoma G je to bilo jednostavno ali ovdje nemogu naci tu opciju... Dodato: Kako kod pravljenja multisempla odrediti od kojeg do kojeg tona ce svirati sempl kojeg odabrem? Kod Fantoma G je to bilo jednostavno ali ovdje nemogu naci tu opciju... |
Kolega josipv,,,kada pravis Multisempl..odredi Root Key svakom semplu koji ubacujes...i Fantom sam razvlaci sempl do sledeceg tona koji ubacis...Napr..imas sempl koji je C4..stavis Root key na C4..sacuvas..e sad ako imas sempl koji je napr F4 ,kad ubacis njega,Fantom automatski taj C4 razvuce do F4...Ako nemas dalje semplove onda ce taj C4 biti razvucen do kraja...Nadam se da sam ti pomogo..Ako nije jasno,idemo opet,korak po korak
pogledaj ovu temu...mozda ti pomogne http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=15786 |
Skinuo sam set ovdje u downloadu,mislim da se zove "fantom pack 6/7" i svi semplovi i boje su transponirane za 4 tona,znaci moram staviti transpose na gis da bi mi boje bile u originalnom tonalitetu?
Pogledao sam sve postavke,sve je uredu,master tune je na 440.00. Ne kuzim? |
A kako ti je podesen Master Key Shift?Mozda je on pomeren...mora da bude na 0
On se nalazi malo ispod Master Tune |
Ma isto je na nuli...
|
A dali su i fabricke boje isto?Probaj ovako..ugasi X6..izvadi karticu,pa ga upali..neka ne ucitava semplove..posle vidi dali ce da se pomere boje..ako i tad onda nesto nije u redu sa setom..
|
Budem probao neki drugi set pa cu vidjeti...
Koliko dugo vam ocitava set? Recimo ovaj set je nekih 360mb i treba da ucita preko 10min. |
To ti je ok...meni 107 Mb oko 4,5 min...
|
meni na Xa, kartica 512, ram 512, puni skoro da kraja, ucitavanje ravno 30 min... osedim cekajuci..
|
Podijeli milane da i mi osjedimo :)
|
ma to je Nesa mrak set, pa samo dopunjen ovim setovima koje sam skinuo ovde sa yu midi, nesto iz onog kosmajac seta, i nesto iz onog maki seta,i najvise mesta su zauzele terce koje su pravljene na kompu,da bi mogao da radi transpoze od pa3 na fantomu, u sustini jedna te ista harmonika se ponavlja 10 puta za razlicite tonalitete terci da bi radio transpose za midi kablom i to ispade, nema nesto puno materijala za njega, radi izmisljeno za tritone, ali izbog boja mi je na manju ono sto sam mogao naci po setovima, a i cele 2 banke sa po 64 mesta su mi takodje ogranicavajuca okolnost, jer se 3 puta razmisljam sta da izbrisem da stavim neku novu boju koja napravim za neku pesmu..
|
Znaci terce transponises bez problema??
E to je meni falinka. Neide sa os 1.07. Rijesio tako sto izaberem fmol tercu a sviram iz gmol a transponisem na -2. |
Trenutno vrijeme na Forumu 07:58 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org