![]() |
Yamaha 03D vs. analogne miksete
1. Ima li analogna mikseta, u istom ili sličnom cenovnom rangu, da je zvučno kvalitetnija od Yamahe 03D i koji bi to model bio? Mislim na miksetu bez snage, sa dual efekt procesorom.
2. Šta bi činilo jednu hardversku konfiguraciju, kao dopuna toj zvučno boljoj analognoj spravi, da bi se imalo sve što nudi Yamaha 03D i koliko bi to približno koštalo? Dakle, dinamički kompresor-limiter (nezavisno po svakom kanalu), dva efekt procesora, EQ (03D ima 4x parametrik EQ po svakom kanalu). |
To sto si zamislio je nemoguce dobiti u analognoj varijanti za tu cenu.
Jednostavno cena za dovoljan broj kompresor limitera, gate-ova, plus dva procesora i tako dalje ce prevazici sigurno cenu te yamahe. Sto se tice zvuka, bilo koji analogni mikser Soundcrafta ili Alen Heat-a u rangu od recimo 3-4000 eura ce zvucati bolje nego digitalni mikser u tom rangu cene. Za stvarno dobar digitalni zvuk trebace ti 4 nule u ceni :-). |
Mislim da se baš nismo najbolje razumeli. Verovatno zbog mog previda da navedem činjenicu da sam par godina vlasnik Yamahe 03D.
Ne pokušavam ja da dobijem analognu konfiguraciju za iste pare, taman posla! Samo pitam: koja je analogna mikseta zvučno (osetno) bolja od 03D, a da je približno ista sa cenom? I drugo - koliko bi sve to što 03D nudi koštalo u analognoj verziji, u tom rangu kvaliteta, kao što se nudi sa 03D? Četiri nule u ceni (za "dobar digitalni zvuk") mogu da budu razni brojevi... Interesuju me prvensrtveno modeli koji počinju brojem 1! :D Mada je meni zvuk koji nudi 03D više nego pristojan, kao i sve što ta sprava nudi. Usput, ako bih imao želju da osetno digitalno unapredim zvuk, koja digitalna mikseta bi bila prvi "stepenik" na bolje? Ne vidim da bih dobio bolji zvuk sa 01V. Jedino par aux-a i 4 XLR ulaza za mikrofone. Ili grešim? LS9 je oko 6 puta skuplji, tako da me to ne interesuje. Pre kupovine 03D, u najužem izboru bio je i Soundcraft FX 16ii, koji nisam ni do danas imao prilike da čujem. Po svim komentarima i savetima par kolega, kupio sam 03D. |
Razumemo se mi odlicno. Kako bi dobio to sto ti nudi 03d u analognoj verziji treba ti po meni oko 10 000 eura. Dakle mikser tipa Midas Venice, Soundcraft GB4, Alen and Heat GL2800 i slicno. Plus jedno cudo dodatne opreme i opet neces imati sve sto nudi digitalni mikser u smislu compresora, limitera gejtova, dileja, efekta.
Kazes da te zanima resenje sa 4 nula a da pocinje sa 1. Yamahu LS9 mozes naci za oko 7-8000 eura. Polovnu cak za mozda i 5000. Neznam za koju namenu ti to treba (tip svirke) ali uzmi u obzir i transport jer ce ti analogno resenje biti dosta vece gabaritno i moraces na svaku svirku sve to iznova da povezujes. Nemas mogucnosti memorisanja i slicno. Moj ti je savet da ipak potrazis bolje digitalno resenje. Koliko ti kanala realno treba? Pogledaj Presonus miksere, njihova cena je sasvim korektna a zvucno ce biti bolji nego 03d iz samog razloga sto je 03d ipak prilicno star model i mislim da radi sa konvertorom od 48bit dok noviji modeli svi rade na 96 bita. sto je velika razlika. Pozdrav |
Ma, mene ne interesuje skupa oprema, nemam u planu da radim koncerte. Nego, nisam stavio znake navoda za miksetu koja počinje sa 4 nule, pa opet ispade zabuna. Skup je to „sport“ za mene. Mislio sam da je smajli dovoljan znak... Nebitno.
Ako bih se odlučio da se malo osavremenim i zvučno poboljšam pre svega sa drugom digitalnom miksetom, mogao bih da investiram okvirno još maksimalno 1000 €. A, za takav korak morao bih da imam stvarno jak razlog, tj. ta druga mikseta bi morala da ima osetno bolji zvuk, a poželjan bi bio i dual kompresor po kanalu. Radim sa bendom, tezgarim, ne radim koncerte i nemam tako nešto u planu u narednom periodu. Ko zna za dalje... 16ch. Presonus StudioLive nisam imao prilike da čujem. Ovo je mikseta koja me intrigira od kako se pojavila. Ne znam ko je ima. Ako si na njega mislio. Koja je suštinska razlika između modela 16.0.2 i 16.4.2? Nemam nameru da pređem na analognu miksetu. A, svim korisnicima analognih mikseta bih preporučio da obavezno koriste i neki comp/limiter za master out. Da bi što ređe kupovali ili servisirali zvučnike. Svaku paru vredi. P.S. A, da ne odemo previše u off topic... Ovu temu sam postavio sa ciljem da se bar malo razbije fama o digitalnim miksetama i da se javno obavestim (:-O), uz stručne komentare i ocene korisnika, gde je mesto Yamahi 03D u odnosu na srpski (možda i balkanski) standard - Dynacord!:confused: |
Ja imam PreSonus Studio Live 16.4.2....
Sustinska razlika izmedju 16.4.2 i 16.0.2 su dve stvari: 1. 16.0.2 ima 60mm sibere a 16.4.2 ima 100mm 2. 16.4.2 ima cetiri sub-grupe a 16.0.2 ni jednu i jos neke sitne razlike u Fat Channel-u.... Inace obadve imaju x-max preamplifiers.... Pozdrav |
U odnosu na "srpski(možda i balkanski) standard - Dynacord" 03D je svjetlosnu godinu ispred, što vjerujem i iz iskustva znaš.
Što se tiče "zvučnog poboljšanja" ja bih razmišljao o 01V96 sa kojim nažalost nisam imao priliku lično da radim, ali sam slušao bend koji je stvarno dobro, moderno i konkretno zvučao, dok sa Presonusom 16.4.2 još uvijek to nemaju. Pretpostavljam da je ljudski faktor, tj. nepoznavanje novog mixera razlog svemu tome, jer sam i o Presonusu čuo sam pohvale. Lično još uvijek ne razmišljam o prelasku sa 03D jer nisam siguran da je finansijski opravdan prelazak na bilo šta drugo, posebno što Presonus nema(ako sam dobro vidio slike) digitalni ulaz preko kojeg ja povezujem aranžer. U svakom slučaju ako ti treba info ko u Srbiji ima dobru cijenu za Presonus javi se... |
Razlika je u kanalima, 16.4.2 ima 16 mono kanala, 16.0.2 ima 8m +4st
u AUXima: prvi 6 drugi 4 SUB grupe: 16.0.2 nema,16.4.2 ima 4 EQ: prvi 4band semi parametrik, drugi 3band semi parametrik Izbor vise EQua kod 16.4.2 i bolji dynamicki procesor(postavke gate,comp,lim) 16.0.2 posedjuje MIDI kontrolu razlika je u Fadere: 60mm(16.0.2) vs 100mm(16.4.2) 16.4.2 posedjuje DelayLines za SUB grupe |
@zox2003
Koliko dugo imaš Presonus i da li si zadovoljan? Jesi li je upoređivao sa još nekim "digitalcem? Da li radiš sa aranžerom ili live postavka, sa akustičnim bubnjem, bas gitarom, nekoliko mikrofona... Ima li dual comp/limiter ili jedan, kao 03D? @Burli Nisam uspeo da vidim iz komentara ili karakteristika nešto što bi išlo u prilog zvučnom poboljšanju 01V96 u odnosu na 03D. Više mic. ulaza, aux-a. Povećan je "kapacitet" miksete, a da li i i sama predpojačala u njoj? Cena je maltene duplo veća od 03D. Ako nema zvučnog poboljšanja, glupo je doplaćivati duplo za par auxa i 4 mic. ulaza više. Dakle, ima li razlike u samom zvuku između Yamahinih 03D i 01V96 i pomenutog Presonusa? Je li isti rang kvaliteta predpojačala, AD/DA konvertera, dinamičkih kompresora, efekt procesora, ekvilajzera? |
Izmedju Yamahe 03D i Presonusovih digitalnih miksera stoji vremenska razlika od skoro 15 godina. Mnoge stvari su se u medjuvremenu izdesavale na ovom polju te iako je 03D i dalje veoma kvalitetan mikser (moram napomenuti da je to postprodukciona masina prije svega, koja je od Yamahe tako i zamisljena), Presonus je u primjetnoj prednosti a pored svoje glavne funkcije kao digitalnog Live miksera on je i odlican i vrlo brzi FireWire audio interface sa mikrofonskim predpojacalima koja su sigurno za dobru klasu bolja od onih na Yamahi 03D. Ovo vazi i za ekvilajzere i kompresore a na kraju i za reverb. Te sve razlike nisu ogromne (da neko ne shvati pogresno) ali su primjetne.
|
To je već konkretan komentar. Ima li Presonus 1 ili 2 dinamička efekta po kanalu?
@zox2003 Gde je moguće da se čuje kako radi tvoj Presonus? |
Presonus ima na svakom kanalu tzv. Fat Channel koji je u sustini jedan Channel Strip visokog kvaliteta. U taj Channel Strip spadaju: Phase Reverse, EQ (3-Band semiparametricni sa Hi Pass filterom), Gate, Downward Expander i Limiter. Kako vidis, ima 3 dinamicka efekta po kanalu, u svim Busevima i masteru. Dodatno u masteru je i 31 Band stereo graficki EQ. Kome sve ovo nije dovoljno taj ima ozbiljan problem.
|
Kolega djlabomi, koji ti je maksimalni budzet za novi projekat?
|
Impresivne karakteristike. Ipak bih je uporedio pre kupovine.
|
@aleksandar72
Aleksandre, izvinjavam se na kasnom odgovoru. Vremenska razlika u našem pisanju j ~5 minuta.... Ako se (eventualna) kupovina miksete novije generacije može nazvati projektom. Budžet je ~2000 €. I to računam novac od prodaje 03D (računam ~1000 €). Na pr. Presonus... Morao bi stvarno da ostavi mnogo bolji (zvučni) utisak od 03D. Interesuju me samo razlike koje se čuju i samo bi to bilo presudno. Niko još nije odgovorio da li ima zvučne razlike između Yamahinih 03D i 01V96. @zox2003 Gde je moguće čuti kako radi tvoj Presonus? |
Druže i ja imam sličnu dilemu pa ću pokušati sredinom sledeće sedmice organizovati jedan uporedni test Presonus 16.4.2 i 03D mixera i napraviti neki zvučni zapis...
|
Već je sama ideja za svaku pohvalu!
|
POZZ. da ne otvaram novu temu...
inaće imam yamahu 03d,i behringer ddx3216,mogu reći razliku između te dvije miksete.Yamaha je dosta tamnija po zvuku,dok mi behringer nekako svijetlije radi,neznam što se tiće yamahe dali je netko to isto primjetio,ili trebam oprati uši?? Inaće bi prodao jednu od njih,i u nedoumici sam,što ostaviti,svaka za sebe radi dobro. pomoć!! |
U skladu sa reputacijom Behringera i Yamahe, ja bih svakako zadržao Yamahu. Kad već nisi kupio Presonus... :"> Behringer je u prednosti zbog više XLR ulaza.
03D ima "tvrđi", "tamniji" zvuk od Dynacord-a, to znam. Ako pod "tamno" misliš na širi frekventni opseg u basu - hi pass filter i rešena stvar. Yamaha je svakako opcija za čvrst, "rokerskiji" zvuk. E, sad... Stvar ukusa. Neko to voli, neko ne. Za narodnjake je možda potrebno malo je "ukrotiti", "smekšati". Opet, i to zavisi od stila, samih muzičara, navike... Mislim da samo ti znaš šta ti više odgovara. |
Citat:
|
Djlabomi je izgleda stara kuka u ovom poslu pa upotrebljava izraze koji su u tome uobicajeni. Naglasio je da Yamaha ima "rokerskiji" zvuk e sad... njega treba smiriti jer je prekonkretan za narodnjake ili lagani pop i folkpop a to sve nista drugo ne znaci do poigrati se malo srednjim frekventnim opsegom odnosno malo ga smanjiti jer je on taj koji i daje taj "tvrdji" i ponekad "divlji" sound. Znaci obrati posebnu paznju na frekvencije izmedju 2 i 6 kHz. Mada, ovo zavisi u velikoj mjeri i od zvucnih kutija i pojacala snage koje koristis pa tu treba napraviti najbolji kompromis.
|
"Stara kuka"... :) Ako to znači godine (17) tezgarenja u svakojakim uslovima, traganja za dobrim zvukom svuda, a sa malo novca na raspolaganju, onda si u pravu (može li iko biti audiofil sa malo para:confused:). Moj prijatelj i gitarista bi takve nazvao "matora drtina". :D
@milepsr Baš kako je tranzit rekao! |
Ama ja samo nisam htio da budem nepristojan mada i sam sebe nazivam matorom drtinom ali drugi me vrlo cesto zovu (takodje iz pristojnosti) starom kukom, s tim sto sam ja bas metuzalem u odnosu na tebe jer se tim poslom bavim vjerovatno onoliko koliko ti bitises na ovoj planeti. Kako vidis to "stara kuka" ili "matora drtina" su vrlo relativni pojmovi. U jednom imas pravo, audiofil bez mnogo para ce vrlo tesko ici ali... nije neizvodljivo. Pokojni Aca Radojcic je imao obicaj da mi kao klincu koji je skupljao kablove po Studiju 5, kada zapadnem u apatiju zbog nedostatka para a velikih zelja, kaze: mali nije sve u parama, one nisu tvoj problem jer ih i nemas.
|
@tranzit i djlabomi
Hvala na pomoci i objasnjenu :) |
@tranzit
Voleo bih da si u pravu, ali ja "bitišem" preko 40 godina na ovoj planeti. Ako si toliko u muzici - kapa dole! |
Ja uopste ne volim sto sam u pravu. Sa muzikom sam pozamasno iznad tih 40 godina (nazalost). Posadio me stari za klavir kad mi je bilo 5 a u nizu muzicku posao sa 6, jos sam pisao u gace, a posao sam u gimnaziju kad si se ti rodio... pa ti sad vidi.
|
Onda, kapa dole! ^:)^ To se zove staž! =D>
|
Citat:
Vjerujem da ti uopšte nisam pomogao pri odluci, za sebe znam da ću zasad ostati na 03D! |
@Burli
Svaka čast na održanom obećanju! Presonus ima prilično hvaljena xmax predpojačala. Pretpostavljam da niste imali dovoljno vremena da iskoristite sve što nudi. Ja imam 03D, ali mi je na osnovu svih parametara i razlike u godini proizvodnje, kao i mnogih komentara po muzičkim forumima, gotovo nemoguće da je Presonus slabiji od 03D. Ne znam opet, nisam upoređivao. A, niko u mom okruženju i nema Presonus. Jedino ako ga ja kupim... :) E, sad... Po meni, maksimalna iskorišćenost svake miksete sigurno da dobija pun smisao tek kad se ozvučava sa nekoliko mikrofona, akustičan bubanj, gitare, itd, nego 2 mikrofona i aranžer. |
Ovom zadnjom rečenicom si objasnio sve! Ja sam u toj drugoj grupi, aranžer, harmonika i par vokala tako da mi 03D završava posao, razliku u novcu bih iskoristio u neke druge svrhe, recimo još jedan satelit i sl. ;)
|
Ma, da...
|
Pošto ima poznavaoca PRESONUSA STUDIOLIVE 16.0.2 značilo bi mi njihovo mišljenje.
Trenutno imam souncraft mfxi8, lexicon mx400xl, dbx166xl,(uskoro stiže i Behringer DSP1424P ULTRAMIZER PRO)....da li bih sa pomenutim PreSonusom dobio blji zvuk? U pitanju je aranžerska svirka sa dva do četiri vokala (..ako nekog zanima postavka benda). Prodao bih sve to ako taj mixer može da da bolji zvuk od trenutne konfiguracije. |
I ja bih postavio slicno pitanje kao @palas. Trenutno je kod mene Yamaha 01 Promix u kombinaciji sa Zeck Pt-9 pojacalom i 4 RCF 325i. Isplati li se prodati Yamaha , podici kredit i kupiti Presonus 16.0.2 (zaduziti se do guse :) ...) ? Licno me zanima dali je to stvarno veliki "skok" u kvaliteti zvuka . Inace radim sam , aranzerska svirka...
|
Citat:
Kad već o PreSonusu pričamo, maximalna zvučna rezolucija je 24bit/48kHz, što je za live sasvim dovoljno, ali su studijski korisnici u radu sa tom rezolucijom 48kHz malo ograničeni. |
@palas
Naravno da bi vrijedilo. Samo je mala "šteta" što na 16.0.2 ima 3band parametric EQ, ali za live može da prođe. Sa kompresorom, gateom, i još puno toga po svakom kanalu, sigurno ćeš dobiti bolji zvuk. Da ne misli Dino da sam ga zapostavio, nisam radio na Yamahi promix, pa ti ni ne mogu dati konkretan odgovor. |
Nezgodno je kad se izmijesaju Byte, Bit, kHz, metri, kilogrami... moze da dodje do velike zabune i halastrke jer bi to bilo novo svjetsko cudo "96bit Converter", ama si ti na visini zadatka pa to rijesis dok si trepn'o.
Taj 3-Band EQ u Presonusovom Fat Channelu sadrzi i Low Cut pa je za live k'o porucen, sve ce odraditi kako treba a tim prije sto je vrlo kvalitetan, nenametljiv i potpuno neutralan, to jest nema svoju "boju". Kompresor je brz, efikasan i ne tendira prerano "pumpanju". Limiter se isto tako ponasa a Gate je studijski standard. Reverb je vrlo dobar, nije metalan, ne "rasipa" nekontrolisano i nema razbijenih srednjetonskih repova u fade out fazi halla. Mekan je i vrlo kompaktan kako u malim ambijentima tako i kod dugih hallova. Delay, k'o delay, sasvim uredu i bez izoblicenja u kasnijim ponavljanjima. Efekti, EQ i dinamika na Presonusovim mikserima je debelog kvaliteta. @DinO74 Promix 01 je za nekoliko klasa slabiji mikser od Presonusa, sto naravno nije ni cudo sa obzirom na razliku u godistu a pogotovo sto je ProMix 01 mikser sa samog pocetka digitalne ere miksera, bar onih koje je bilo moguce platiti. Dizi kredite, prodaji zemlju, pa ako treba i tazbinu i komsiluk, uzimaj Studiolive, vrijedi svake pare. |
Hahaha...hvala @tranzit sto si me nasmijao na pocetku dana :) Svjestan sam i ja da posjedujem prilicno star mixer ali je jos uvijek u super stanju. Nema mi druge, moram se snaci nekako a za komsiluk nebi dobio ni feninga a zemlju jedino imam u saksijama :) Hvala jos jednom na savjetu.. pozdrav!
|
Trenutno vrijeme na Forumu 14:38 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org