YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Zona internet usluga ? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=18604)

baltik79 22.04.2011 21:21

Zona internet usluga ?

Ovih dana se planiram prebaciti sa Blicovog interneta na Zona internet.Konkretno me interesuje Extra S paket 2048/256 od 5GHz koji kosta 20 markica mjesecno.Ima li iko iz BiH ovdje na forumu da ima Zonu.Interesuje me kvalitet usluga, tj dali ima ucestalih prekida, blokada neta i sl.

Damir_Coma 22.04.2011 21:25

Po mom misljenju kolega, bar u mojim krajevima, to je najbolji provajder i najsigurniji, prekida nema skoro nikako a i ako se dese, to traje najvise 1h. Ja na nesrecu nemam vise mogucnost da uhvatim signal od Zone, ali sam bio i vise nego zadovoljan njihovim uslugama, i mislim da s opremom od 5Ghz nebi trebao imati ni najmanji problem s konekcijom. Pozz

asmir90 22.04.2011 22:21

Kolega ne znam odakle si ali ovdje gdje sam ja blizu srebrenika je lose bar kod mene i mnogo ih se zali ali razlika je u tome sto mi koristimo Flex pakete na 2.4 GHz ali posto ti hoces na 5GHz sigurno ce biti bolje.prekida kao sto rece kolega nema bas puno ali upload im je slab ja bi ti radije preporucio ako mozes uhvatiti signal od mediasky...pozz

mirandess 22.04.2011 22:35

uh uh uh, to mi je pricao kolega koji mi iznajmljuje prostor za probe s bendom, kaze najbrzi i najbolji net do sada..... :S svasta, ja sam na MOnetovom internetu koji je od ovog cini mi se mjeseca uveo flat ratu, ali brate moj stopa internet to nisu istine, iako ima ftp server ovo im je do sad najveca pogreska, prije mi se znalo i po 350 kb/s skidati al sada 150-200 plafon.... :( u pitanju je mostar i okolica....

PA3XPro 22.04.2011 23:29

Druže, ja ti od srca preporučujem, radije uvedi DialUp jednokanalni od 56kbita, bar je sigurna brzina, nego da plaćaš lopovima poput Zona.ba

Imao sam taj internet godinu dana, svaki dan sam morao zvati bez obzira što sam baznu stanicu odakle hvatam internet, bez problema vidio, antena znači nije bila blokirana nikakvim drvećem ili nečim drugim.

Najgori su provajder u Bosni i Hercegovini i 1000% kradu pare od naroda i daju lošu uslugu, zamisli da te njihova podrška svaki dan kad zoveš i pitaš zašto nema interneta, pravi budalom i govori da se radi na mreži, a vidio sam po mnogim forumima različitih gradova da se svi žale na kvalitet usluge, strašno loše i ne preporučujem ni pod koju cijenu, ni džabe ga ne uzimaj.

asmir90 23.04.2011 00:30

slazem se sa kolegom pa3xpro stalno ih moras zvati i kod mene je isti slucaj sve mi je cisto vidim bznu stanicu dobro ali opet slabo radi...uvedi brate adsl i barem si siguran a ima sad i ova moja tv usluga pa tu imas net od 2 mb i barem si sigurano.ipak kablo je kablo i sigurnije je puno ;)

baltik79 23.04.2011 08:05

Hvala vam na pomoci.Ja sam imao prije 2 godine zonu ali onaj slabiji paket od 256 down.Na Blic sam tada presao zbog toga sto su imali povoljnije usluge tih jeftinijih paketa i nisu bili ograniceni sa download-om kao Zona.Sad se obrnulo,sad imam Blic 1054/180 otprilike placam 30 maraka i potpisujes ugovor na 2 godine.Kod Zone je 2048/256 i placa se 20 maraka a ugovor se potpisuje na 6 mjeseci i nije ogranicen download kao prije sto sam imao net kod njih.Gledajuci po raznim forumima primjetio sam da je velika razlika izmedju 2,4 GHz i 5GHz.Niko se nije jos pozalio na ovaj paket sa opremom od 5GHz.Inace zivim u Laktasima i udaljen sam od njihovih odasiljaca oko 1700 metara brisanog prostora.I da jos nesto pitam,sta im ovo znaci:
• Paketi su po principu 'fair use'. Fair use podrazumijevamaksimalnu potrošnju od 60% teoretski mogućeg kapaciteta.

Dell 23.04.2011 14:26

Znaci, flatrate, a nije flatrate :) Cim potrosis malo vise od toga koliko se njima svidja, uspore ti ili ugase net totalno do kraja obracunskog perioda.

asmir90 23.04.2011 14:48

Fair Use kao sto rece kolega cim potrosis malo vise oni ti uspore net.ja sam sinoc gledao tamo nesto o mediasky ponovo i preporucujem ti njih ponovo ako mozes njihov signal uganjat to bi bilo super.imas paket 2048/256 i placas 25 km a jos je flat znaci deri kolko mozes :D i bez ikakvih ugovora i bilo cega.a kad uzmes 5 GHz moras redovono placati i sve to ne smije te promasit ni jedan mjesec i ja mislim da je godinu dana ugovor barem je bio nezz kako je sad...pozz

Damir_Coma 23.04.2011 17:51

Samo jos da dodam, ako se Zona pokazao kao los provajder kod ostalih kolega, iako kod mene nije, ja ti od srca preporucujem da zaobidjes MediaSky, jer vjerujte mi ne postoji gora usluga i neljubaznije osoblje nigdje na svijetu. Jos jedan argument protiv njih je taj da oni kupuju konekciju od Zone, pa vi vidite koliko su dobri onda kad se na Zonu toliko zalite :). Pozz

asmir90 23.04.2011 18:41

ja imam prijatelja koji je uveo net prije 3-4 godine i uzeo je od mediasky i nikad se nije pozalio i nikad nije mijenjao mrezu a nas na zoni ima kolko hoces i stalno se neko zali,mozda je kod nas drugacija situacija nije kao kod tebe :D

baltik79 23.04.2011 18:45

Poslao sam email danas podrsci od Zone u Bijeljinu.Pitam sta znaci fair use.Napisu mi ovako:
Fair use znaci da brzina nije garantovana i da se smanjuje na osnovu toga koliko korisnik intenzivno vrsi download.
Onda im ja ponovo posaljem:
Znaci ako neskidam nista sa interneta (torrenti i slicno) brzina ce mi
biti koliko i pise u ugovoru (eventualno tek ponekad da spadne sa 2048
na nekih 1300). Jesam u pravu ?
Na to dobijem ovaj odgovor:Ukoliko Download nije intenzivan u vecini slucajeva trebalo bi da imate punu brzinu.

Dodato:
Ja zivim u Laktasima.Provjeravao sam dostupnost Mediasky-a.Nema ga u Laktasima.Tako da on otpada.

Dell 23.04.2011 19:56

gledaj da ne uzimas te bezicne netove koliko god mozes, a ako ces uzet bezicni, gledaj da imas nekog tamo i nemoj zaboravit, koji god internet provider uzmes NE POTPISUJ UGOVOR! Tako te bezveze 'ajmo rec "zarobi" na odredjeno razdoblje, a moze ti usluga bit nikakva ili u medjuvremenu ispast bolja prilika.

pa1x pro elite 23.04.2011 21:06

uhh. ne Znam odakle da počnem . Svi ovi naši Operateri koji daju internet usluge su svi prevaranti . barem su takva moja iskustva i mojih kolega .

evo navest cu primjer za ovaj nas Ht net ADSl.
do sada su mi se spalila dva kompjutera preko mrežne kartice i to razlog je njihovo održavanje žica i vodova koji su postavljeni po selu (zamislite kako je to kad ja ispod svoje kuće bez ikakvog skakanja mogu dohvatiti telefonske žice .
ni na jednoj banderi nema uzemljenja .(i kad grom udari bilo gdje odose svi kompjuteri.) a po pravilu bi oni trebali snosit troškove spaljivanja određenih uređaja.
kad je meni kompjuter rikno .mislio sam da je razlog u el mreži . ali je bio problem u telefonskoj mreži . elektro mi je bio spreman platit odštetu ako se utvrdi da je krav nastupio od njihovih usluga (el energije) .

sljedeća scena .
prije nove godine tocnije 11 mjesec su bile dostupne sljedeći paketi interneta (5,20,40) ukoliko se potpiše ugovor dobijaju se ti paketi u zavisnoti koji se odabere .
meni je ugovor istekao u 12 mjesecu i ja nisam mogao potpisat taj ugovor za veći promet po istoj cijeni . tako da se ja sad vamo jeb.... za 35 km za 10 gb . a moj susjed uziva i trosi 20 gb za istu cijenu ko i ja .
a sto je najgore nisam mogao prekinut ugovor u 11 mjesecu da bih mogao potpisat neke od navedenih gore .
evo i sad su smanjivi cijene flata -cijena za flat 2048/192 Mbit je 35 km .
a ja u to mogu samo gledat .

a tek popravci . auuu tjedan dana najmanje . ali zato ih zovem 10 puta na dan .
pozz

asmir90 23.04.2011 21:23

nista onda kolega baltik zona i nema ti druge.a to sto oni kazu ako ne skidas trebao bi imati punu brzinu to su samo price svi ce ti tako reci...evo sad trenutno ja imam paket od 1024 i jedva sam otvorio yumidi a na zoni sam ali sa 2048 bice sigurno bolje ali ne garantujem ti da ce stalno biti kako treba,sigurno ce biti prekida i toga i da ce ti nekad sporo raditi net.na mom paketu treba da skida 110 kb/s a to nekad skida ujutro kad je malo korisnika online a onako pretezno skida po 60-70 kb sad ne smijem ni probati skidalo bi mozda 20-ak :D al eto ako nemas drugu opciju onda ti valja na zonu...pozz

namik 27.04.2011 17:25

Download na fer osnovi znaci da za mjesec danas napravis 60% saobracaja kad bi ti racunar radio 24/7 cijeli mjesec sto je za 2 megabita oko 500 giga. Tak da mislim da je to sasvim dovoljno.

baltik79 10.01.2013 20:17

Evo moje stare teme.Ponovo skoro ista situacija. Imam Blic internet (Laktasi su u pitanju). Zadnjih mjesec dana se jako pokvario.Operateri govore svako svoju priču. Ping skace i do 450. Download mi je inace 1 megabit,međutim sada spada u popodnevnim casovima i na 0,200 :( . Takođe isto je i sa upload-om. Dali se situacija promjenila u Zoni? Jesu li uredni što se tiče protoka i svega pratećeg? U Blicu plaćam 30 maraka 1 megabit a u Zoni je 2,5 megabita 20 maraka. U Zoni kažu da kada postave opremu platiš 30 maraka za ugrađivanje i možeš za mjesec dana reći neću više kod vas i da im ništa nisi dužan. Znam da je možda pametno priključiti samo na mjesec pa testirati ali zašto da bacam pare ako neko tvrdi da ih treba izbjegavati i to sa opravdanim razlogom. Čovjek što postavlja opremu kaže da je 99% internet konstantno 2,5 megabita Download,tek ponekad se desi da spadne ali ne manje od 2 megabita. Ako ima neko iz Laktaša ili Banja Luke zamolio bih da iznese svoje iskustvo. Ja sam prije 6-7 godina koristio Zonin internet.Tada su radili na 2,4 GHz ali sada rade na opremi od 5 GHz i nadam se da su dobri.

Dell 10.01.2013 23:07

Moj savjet, mani se tih bezicnih interneta, to je apsolutno sranje da prostis. Ja imam x-net internet u Mostaru i teoretski placam 15 maraka 2 mbit/s, a stvarno imam 1 mbit/s. Uzmi taj vas m:tel adsl ili jos bolje ako ima neki kablovski operater, jer se meni cini da cu i ja skoro da predjem na kablovski.

nesaband 10.01.2013 23:11

kabal je kabal.;)

baltik79 11.01.2013 13:38

Jos jedna stvar.Kao i prije spominju u Zoni tzv. Fair use i ja pitam sta je to.Dobijem ovakav odgovor:
Fair use podrazumijeva maksimalnu potrošnju od 60% teoretski mogućeg kapaciteta, a što nas i Vas kao našeg korisnika štiti od zloupotrebe interneta.
60 % teoretski mogućeg kapaciteta se odnosi na količinu downloada koji Vi možete da iskoristite sa vašom brzinom, stalno skidajući maksimalne pakete po najvećoj mogućoj brzini.
Za primjer, samo slike radi, možemo promatrati paket brzine od 1mbps.
Fair use podrazumjeva da, ako ste Vi konektovani svih 30 dana u mjesecu, 24h dnevno, možete skinuti 60 posto od teorijski mogućeg kapaciteta koji iznosi 30 dana puta 24 sata puta 60 minuta puta 60 sekundi puta brzina koju plaćate (u ovom slučaju 1mbps), a odnosi se na protok, ne na brzinu usluge. Na taj način štitimo se svi od moguće zloupotrebe, i princip važi za sve provajdere u BiH i šire.
Jel imao neko iskustvo sa tim Fair use?

Dell 11.01.2013 14:29

Svaka dlaka na glavi mi se najezi kad cujem termin fair use... Jos kako su to tebi fino demagoski objasnili, lafo stitimo druge korisnike. Da je godina neka 2007. ili 2008. pa da razumijem, ali covjece u 2013. godini oni bi trebali omoguciti svim korisnicima da skidaju koliko i kako hoce da se ne osjeti. Odmah im reci da su oni jedini u BiH koji spominju fair use i da su zaostali samo tako.
Poslusaj mene, jer imao sam iskustva sa internet providerima lopovima. Predji na neki kablovski operater ili neki adsl. Kod nas na Telemachu je najjeftiniji paket od 20-ak maraka sa 7 mbit/s sa apsolutnim flatom, ja sam doduse jos na tom bezicnom netu sa otprilike 1mbit/s, ali nikada mi niko nikad nije spominjao fair use, a niti bi to dozvolio. Kolega, ne daj da te varaju lopovi ;)

baltik79 11.01.2013 15:32

Dell ja bih ovog trenutka uveo kablovski net ali nemaju pruzenu trasu kroz ulicu.Nova ulica puna ljudi,isao sam i pitao i u Mtel i druge sto ovde daju usluge ali nekako ne zainteresovano djeluju kad im spomenes postavljanje kablova.Klikni na link ispod i vidjeces moj trenutni PING na Blic internetu. Razocaran totalno.Ovako traje 15 dana.Dolazili i serviseri,zvao bezbroj puta i ja i komsije medjutim stalno isto.Mozda su oko nove godine privukli novih potrosaca a oprema ostala ista pa je protok uzasan.Ne mogu vjerovati da je do jucerasnja skupa ali kvalitetna kompanija ovako nisko pala i salabajzerski radi :( .
Highslide JS

Sejox 11.01.2013 15:49

Citat:

Originalno postovano od Dell (Post 233340)
Odmah im reci da su oni jedini u BiH koji spominju fair use i da su zaostali samo tako.

Nisu jedini u BiH a koji u svojoj usluzi imaju "fair use".

Najveci provajder u BiH - "BH Telecom" u opisu svoje internetske usluge,
izmedju osalog kaze:

"* Neograničeno korištenje na fer osnovi - korištenje Interneta bez ograničenja, ali na fer use principu, po kojem je korisniku, u toku obračunskog perioda, dodijeljen ukupni limit saobraćaja od 50% teoretski mogućeg."

Pogledao sam "M-Tel" i "Eronet" web sajtove i oni to ne pominju.
Ja nisam siguran da je i kod njih bas tako,ali eto na njihovim sajtovima pise
da je "neogranicen protok" i ne spominje se "fair use".
To,da li je tako,najbolje znaju njihovi korisnici.

Dell 11.01.2013 18:24

Sto se Eroneta tice, ja ga ne znam ko ima njihov adsl u Mostaru, prije ih je dosta imalo, izmedju ostalih i ja, a znas i sam ko ga "drzi" tako da ;) Za BH Telecom me ne cudi, s obzirom da su prvi koji su prije rata imali video poziv, nekada prosperitetnu firmu vode zna se gdje. Umjesto da narod ima najbolju raspolozivu tehniku i komunikacije za sto nizu cijenu kao svugdje drugo, cak se politika i u to uvukla, a to vrijedi za sve, pa imamo 3 telekoma po nacionalnom kljucu...
Baltik, organizirajte se i cimajte firme da vam dovode kablove, a koliko znam adsl ide preko telefonske zice i sve sto trebaju da vam urade iz m:tela je da vam instaliraju spliter, da se razdvoji telefon i internet. Mani se bezicnih mreza to ti je najbolja opcija, evo kako je kod mene, dok svaka baba u Mostaru ima minimum 7mbit/s

http://www.speedtest.net/result/2429331797.png

Trenutno vrijeme na Forumu 06:32

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org