![]() |
Koliko para za ozvucenje izdvajate?
pozz svima...sviram aranzer i radim uglavnom sa pevacem i eventualno pevacicom..U zadnje vreme dosta kuburim s pevacima kada treba da se izdvoji novac za moj razglas...Oni bi ako moze sto manje,a najbolje da ne izdvojimo nista ako moze,i cesto dolazimo u konflikt,jer ja ne mogu njima da objasnim da to ozvucenje nije nadjeno na putu vec da kosta kao 2 klavijature...Ja nemam neko vrhunsko ozvucenje,ali zavrsava nam poso super, i treba da se plati jer,kako inace da skupim novac za bolje ako ne izdvajamo novac za njegaB-)...Znaci to je konstantna rasprava sa njima,uvek za svaku svirku...cesto me neki i odbiju kad im kazem da treba deo i za ozvucenje,u smislu da ima i onih koji nose ozvucenje za "dz''B-)..Mozda neko i ima,ali ja necu,jer onda ne vidim svrhu posedovanja tog ozvucenja,ako dodje pevac sa mokrofonom od 100-200 evra,i dodjem ja sa ozvucenjem od,ne mora vise,ali neka bude i od 1000 eura(inace kosta vise),a klavijaturu i da ne racunam,i onda ja i on uzmemo iste pare za svirku...onda on stavi mokrofonce u kesu i ode,a ja teglim jos pola sata da skupim ceo razglas...:mad:znaci stvarno vise ne znam kako da izadjem s njima na kraj..a kad im kazem da ne nosim svoj razglas,vec da iznajmimo,oni idu kod drugog... i tako..
Nego moje pitanje je koliko vi i kako izdvajate novac za vas razglas,sa ostalim muzicarima za jednu svirku?recimo mixeta i 4 kutije,koliko bi po vama trebalo izdvojiti para za to za jendno vece? hvala i pozdrav za sve |
Pozdrav kolega.
A uvijek ima takvih ljudi kojima se ne moze dokazati, da se sve danas placa, pogotovo to ozvucenje, i da ga ti posjedujes, da bi ga tebi trebali da placaju! A kod mene u BiH mikseta, dvije kutije, i jedan ili dva mikrofona mogu da se nade za oko 50 eura, a tvoja mikseta i cetiri kutije bi trebale da kostaju oko 100 eura. Pozdrav kolega |
prijatelju ja naplacujem za razglas 10 posto od ukupne zarade.,,,ko neće neka sjedi kod kuće
|
Mene stvarno iritiraju takvi ljudi :mad:
Mislim, prvenstveno, red bi bio da izdvoje nesto novca za ozvucenje. Koliko god da kosta, ipak kosta. Kod mene je bilo pjevaca koji ni cak mikrofon svoj nisu imali a bili su poznatiji u estradnom svijetu..da ne spominjem javno. A ti su najgori. Kao sto kolega kaze gore iznad, kod nas se cijene tako krecu ali iza iznajmljivanje. Druga stvar je kad neko iz ekipe plati. A da li ti prevozis ozvucenje? Tu ide i trosak za gorivo itd. Kod mene je obicno bilo (posto nemam cime da prevezem), tvoj prevoz-moje ozvucenje. |
Uglavnom još da dodam, može da se desi dosta situacija, da bude jedan za jedan, kao kod kolege Hareta, prijevoz-ozvucenje i tako to. Al glavno je da se treba cijeniti sva svoja oprema, i uredno naplacivati, jer treba vratit pare koje su izdvojene za nju, a naravno treba je i cuvati! Pozdrav svima
|
Ma ja i vozim razlgas...katastrofa
|
Uh, dobra tema. To je uvijek bio problem i kod mene. Ja vučem cijeli razglas pjevač ili gitaristi s kojima sam povremeno svirao samo uzmu lovu i ispare a da nisu niti pitali koliko da daju za korištenje razglasa. Ali sam konačno počeo raditi sa ljudima koji to razumiju pa imamo posebni dogovor.
Primjer I Gitarista i ja, on dogovori gažu, ja uzmem razglas - zarada se dijeli jednako Primjer II Gitarista, basista, harmonikaš i ja, basista dogovori gažu, gitarista svoj veći razglas, kombi... - od ukupne zarade izdvaja se 10% za razglas i djeli se trošak goriva za kombi Primjer III Gitarista i ja, ja dogovorim gažu i uzem razglas - zarada se djeli jednako jer sam trebao gitaristu zbog stranog repertoara i rock 'n roll-a gdje mi treba gitarista pa je jasno zašto mu ne naplatim razglas. Primjer IV Dobim ponudu za malo jaču gažu, okupim duo ili trio, uzmem razglas, naglasim ostalim članovima za naknadu za korištenje razglasa. Ako se slože - dogovaram gažu, ako se ne slože - ne dogovaram gažu! Primjer V Moj službeni bend, svira svadbu ili dr. - zarada se dijeli jednako jer imamo razglas u vlasništvu benda svi sa podjednakim udjelom. Kako se mijenjaju članovi benda, razglas ostaje isti samo se bivši članovi isplaćuju iznosom uloga u razglasu umanjenim sa smanjenjem vrijednosti opreme proporcionalno sa godinama korištenja od kad je kupljena ali ne više od 10% uloga a bivšeg člana isplaćuje novi koji dođe u bend. Nadam se da sam jasan. |
E kad vidim ovako nesto dodje mi da sve batalim. Sta te boli uvo druze, tvoja stvar je tvoja stvar, da ti ne daj Boze bude nesto na ozvucenju, da se pokvari i to, ti bi pukao pare, ne bi pevac ili pevacica. Radio si za to, kupio si, sada ceni i uvazavaj. Ne daj takvim ljudima da te izbacuju iz takta pa makar morao sam da radis. Samo onaj ko je postigao to sto si ti zna koliko rada, truda i srece treba za to, zato i ne umeju da cene. Samo smekerski i opusteno. Sve najbolje ti zelim.
|
Vrlo interesantna tema o kojoj bi se dalo dosta toga napisati.S obzirom da sam več dosta dugu u ovome poslu sretao sam se sa raznim situacijama sa korištenjem i plačanjem (i neplačanjem) razglasa i svega ostalog potrebnog za korektno obavljanje posla.Moje nekakvo mišljenje je da bi trebalo voditi računa o tome koliko je tko uložio u kompletnu opremu, a ne samo u razglas.Deset posto od gaže je isto Ok jer se s vremenom i tu nakupi dosta.Nikako se ne slažem s time da ja sve kupim i dovezem, a drugi to onda koriste bez naknade!Zato je najbolje u samom startu dogovoriti neke uvjete, da poslije ne bi bilo nismo znali.
|
Hvala kolega,nadam se da ce biti bolje...:">
|
Kolega, samo postuj i cijeni i mora da bude bolje! Pozdrav
|
Druze ja ti savetujem da pocnes da pevas, i neces se morati natezati ni sa kim vise, a pare sve tebi ;)
|
vrlo zanimljiva tema i ja sam imao slicnih problema i mislim da se razglas mora placati u zavisnosti od toga kolika je zarada a posebno cenim kolegijalnost i pomoc oko montiranja i demontiranja razglasa
|
zaboravih da kazem..sinoc sam se jos i usinuo dok sam podizao kutije na stalke,pa mi sve doslo preko glave..ali dobro,kolege sa kojima sam sinoc radio,bile su ljubazne,pa mi pomogle oko opreme kad smo se skupljali..ali je mnogo vise onih drugih,koji to nece..
|
Kod mene u kraju se odvaja za miksetu 10e, par kutija pasivnih, naravno boljih ide 10e, a aktivne kutije se iznajmljuju na komad, i cena je 10e po komadu... e sad npr. ima ko daje za manje a ima i za vise, sve zavisi... al dzaba nigde nema... ja sam kupio razglas da bi naravno zaradio, i da se ne bi cimao svaki put dal se dobro cuje ili ne. Ako neko to ne ume da postuje i ne treba mi nek ide u ....... mada kod nas se to zna, niko se ne budi, to vam je standardna tarifa...
p.s. zaboravio sam da dodam, ja sam totalno unistio auto (karavan) za par godina koliko vozim razglas i sve zivo, i to niko nece da mi plati... a da ne pricam o servisima zbog male kilometraze koju mi muzicari prelazimo, pa kvarovi koji se dese iskljucivo zbog preoperecivanja auta... to niko ne ceni, ali jbg... bar se razglas odvaja... a licno ja sa zaguljenim likovima ne idem na svirke, uglavnom sam sa svima s kojima idem drugar, tako da se oko svega lako dogovorimo. |
Ovo je jedan od 10 razloga zasto ja sviram sam. :)
Pozz |
Ja imam svu opremu od a do znj ... nikad nikome nisam naplatio razglas, inace radimo ja i pjevac... mislim dosli smo zaradjivati pare a on nema para kad bi ja njemu poceo naplacivati mikrofon kabal pa razglas pa zenske sto mlati itd... nebi ga nigdje bilo... meni je dovoljno sto imam opremu sto mogu reci da je moja a nebi ni volio da je moja klavijatura stalak od gitariste kabal od bubnjara itd... ali razumijem situaciju od kolegi na forumu... neko nema svoju opremu, neko ima pola a pola iznajmljuje itd... a rest ekipe bi se najradje izvukao da neplati...
|
@armin
Cijenim tvoju odluku da imaš sve svoje (btw-imam i ja) i da nikome ništa ne naplačuješ,ali se u isto vrijeme i ne slažem s time.Naravno svatko radi kako misli da je najbolje za njega, ali baš i ne vidim neke poante u tome da ja imam na bini opreme preko 10000€, a drugi ništa i da dijelimo zaradu na jednake dijelove.Ni meni nitko ništa nije poklonio, sve sam morao prvo zaraditi da bi to mogao i kupiti, pa isto tako i taj šta radi sa mnom mora ili nešto doprinjeti tome ili to platiti. |
Pa normalno da nepolam covjece sa pjevacem... Niti sam ikad pogodbu polao s nekim. On ima svoju dnevnicu i pjeva. Ja pogadjam poso itd. Znaci on ni brige ni pameti samo mora znati pjevati... I radimo vec dugo tako
Postovano sa mobilnog uređaja |
Ko ima opremu on i treba da pogadja posao a ovi ostali dobiju onoliko love koliko se ti dogovoris s njima,a njih ne treba da zanima koliko si ti uzeo od gazde...Hoces neces,pase ti ne pase ti..ne moras:lol:Tako bih ja nekako to obavljao....Poooz
|
Eh tacno tako druze zeljko... Najbolje si objasnio...
Najcesce sam i sviram i pevam pa su i troskovi moji posto nemam svoje ozvucenje, a ako nas je vise delimo troskove podjednako.Uglavnom se pre svirke sve dogovori pa posle nema problema.Nekad se i sa gazdom lokala gde se svirka dogovori da on plati ozvucenje ili on vec ima svoje.
|
Što se tiče osobne opreme na bini, to uopće nije važno tko koliko ima. Meni je važnije da muzičar kvalitetno odradi gažu a to znači da ima repertoar, da nije pijanica... Šta mu vrijedi da ima 10 000€ na bini a zna odsvirati i otpjevati 4 pjesme. A uostalom, tema je o ozvučenju a ne o osobnoj opremi.
|
to zna zaista biti veliki problem sa umišljenim pjevačima i pjevačicama
koji misle da su bogom dani dođu bez mikrofona sa rukama u džepovima i onda se još čude kad im nedam svoj daljinac bruka im pjevat na mikrofon sa kablom a nebi se mašili za džep da plate za mikrofon ili razglas tako sam jednom radio sa jednim umišljenim momkomkoji kaže brate za mene zna cijela evropa ja sam ti taj i taj itd i na kraju kad smo djelili lovu ja rasporedim od bakšiša za razglas i tu sam računao i sebe i buraza i pjevačicu i tog pjevača a on kaže onako pred svojim obožavaocima alo care ja nikad neplaćam razglas reko onda brate trebo si zo reć ja bi te priključio na vazu sa cvijećem pa pjevaj al nisam dugo razmišljao i onako pred rajom mu dam lovu koja je njega sledovala za razglas i kažem mu care možda si velik za sebe al za mene si nula glumiš zvijezdu a plačeš za sto kuna za mene si završio i glumi kome hoćeš kad je to vidio uzima 50 eura i daje kao sad sam ga ponizio pred rajom pa da se pokaže laf samo sam mu reko ja care sviram i pjevam za raju a lova dođe nekad je ima nekad nema i tvoje mi netreba a ni ti isto tako nezovi više a ja tebe sigurno neću |
Tema je na mestu!U bendu smo troje i u tom sastavu radimo skoro 2god,u pocetku smo uzimali opremu od kolega i za to placali 20e a inace u radnji je iznajmljivanje 50e na dan...Prvo smo kupili miksetu i naravno svako je morao da plati podjednako,skoro smo uzeli zvucnike i isto tako podelili troskove!Prvenstveno moras naci dobre ljude sa kojima se mozes dogovoriti kao covek pa tek onda na svirku...Postujem to da nije fer da neko izdvoji i kupi opremu sam a ostali nista i da se pare dele jednako...Ja kad sam pocinjao da tezgarim pre 4-5 godina nisam imao ozvucenje imao sam samo klavijaturu i morao sam da izdvojim nesto para i placao kolegi koji ima opremu,tako to ide...Svima zelim da nadju prave ljude sa kojima ce raditi u buducnosti;)
|
@Tomy
Istina je da je tema o ozvučenju, ali teško je gledati samo na ozvučenje.Zadnjih 15 godina radim sa istim čovjekom i ne pada mi na kraj pameti za svaku gažu raditi sa nekim drugim-u ljeti uzimamo po potrebi pjevačicu za gažu na moru i to uvijek istu.Prije toga sam radio u bendu od pet ljudi -pjevačica +klasična postava.S obzirom da sviram klavijature (ko mi je kriv) uvijek sam imao tri klavijature i nešto od razglasa.Bili smo profi band i radili stalne gaže rasprodane obično bar šest mjeseci unaprijed-naravno sa potpisanim ugovorima.Kao band imali smo među sobom također ugovor sa točno definiranim stvarima i uvijek se bazirao na tome koliko je tko uložio u opremu toliko je sorazmjerno dobio i plaču.Šta to znači da čovjek mora imati repertoar, da nije pijanica...???Pa to se podrazumijeva! Ovo sam napisao bez ikakve zle namjere, nego da samo malo pojasnim stvari i svoje stajalište, a svatko naravno odlučuje za sebe! Pozdrav u međimurje! Btw.-nekada sam u međimurju prosvirao sve gaže preko Turka-Lire |
Da se razumemo, svako treba da ima svoj istrument, klavijaturista klavijaturu, pevac mikrofon. Ozvucenje je ono sto svima treba, kako klavijaturisti tako i pevacima. Tako da, svi treba ravnopravno to da plate, ako ja moje ozvucenje, naplatim, ako ti se ne svidi, iznajmi i ja cu dati deo koji treba. Mene niko nece da pita da li mi je crklo, ovo, ono, tako da mora da se plati. A stvarno ima bezobraznih ljudi, a takvi na kraju i ne rade nigde jer se blamiraju za 1000 dinara, ca neki nemaju ni mikrofon. Naplati druze i ceni to sto imas. Pozzz
evo ovako ja naplacujem ozvucenje ili se posebno naplati mimo dnevnice ili se odvoji od baksisa
|
Od kad je sveta i veka, i dokle mi pamcenje doseze:), prvo se vade rashodi, pa se onda deli ono sto ostane. E, sad dal' su ti rashodi uzeti u pogodbi(gazi) ili od baksisa to je sve stvar dogovora.
Meni licno savest ne bi dozvolila da veci deo pogodbe uzmem sebi, a kolegi da dam manji. |
Razglas u Sarajevu za noc kosta 150-200km/dynacord PM+fbt pasivni2x+mackie aktivni2x(ovo je kombinacija koju koristim zadnju godinu dana)+kablovi i mikrofoni.Radim sa 2 pjevaca,i ovu cijenu obavezno uracunam u pogodbu/ovo je najbezbolnija varijanta/.Hocu da uzivam na sceni i znam da to kosta.Imam covjeka od kojeg godinama iznajmljujem opremu koja je provjereno dobra.Nema govora o tome da je razglas skup ako je kvalitetan.Da imam svoj razglas ne bi ga dao ispod 150km za noc svirke.Ljudi,valja ono sve potovariti poslije svirke,a znamo svi kako smo raspolozeni za fizicki rad u 4 ujutro.
|
Enzoo32 jesi li razmišljao koliko love ste do sad dali tom liku za iznajmljivanje?
Da li ste možda mogli podići kredit pa kupiti to isto ozvučenje i do sad ga otplatiti??? Ja već 14 godina imam svoje ozvučenje, ustvari ozvučenje koje je u vlasništvu benda, svi nosimo, svi čuvamo, svi popravljamo i to je to. Dodato: Citat:
|
Prijatelju to sto ti govoris je ok,ali u objektima gdje trenutno sviram sa bendom scena i razglas vec postoje(vlasnistvo lokala),opremu uzimam samo kad radim svadbe.A sa tezgom sam zavrsio,za sada(ko zna sta vrijeme nosi),drugo dijete je na putu,mozda se i vratim:)
|
Najbolje resenje,povuces razglas pa neka oni donesu razglas za dzabe.Ja sam isto imao problema oko placanja,uvek mi zakinu i jednostavno sam povukao razglas pa nek se oni rnjaju sa razglasom.Ja donesem klavijaturu i stalak i ne boli me glava.
|
Ovdje kod mene u Karlovcu kosta 100€. Cetiri kutije Dynacord, i Mikser PM 1000. Doveze tip sve i postavi nam u restoran i ujutro pokupi sve. Eto toliko.
Citat:
|
iskljucivo preko pp ;)
|
Trenutno vrijeme na Forumu 03:14 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org