YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Saveti za bolju svirku i bolji bakšiš (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=40)
-   -   Sta se radi u kafani kad ima mnogo naruzbine? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=15697)

ado20 18.10.2010 04:09

Sta se radi u kafani kad ima mnogo naruzbine?

Ja sviram u kafine vec godinu dana..
Ima dosta narod sto plati i sto ne placa..
Neznam kako svima da zadovolim kad neki placaju a neki ne

milanceshow 18.10.2010 04:48

Zadovoljices ih tako sto ces svirati ovima sto ne placaju i ovima sto placaju.

A ako si mislio da naaucis ove sto neplacaju,da placaju,onda nemoj da im sviras.Samo im kazi "Izvini,ali nemogu sad da ti sviram dzaba jer su vec narucili vise pesama ovi sto placaju.
Postovano sa mobilnog uređaja

nesaband 18.10.2010 09:28

Moras se naviknuti na razne ljude koji dolaze u kafanu!
nije to lak posao,moras da budes i psiholog i psihijatar i terapeut da znas svakome sta da kazes.Uvek ce biti onih koji traze da im sviras a da ne plate!
Moras biti smeker pa da i nekom od takvih uzmes kintu.

b.o.Y.c.h. ČK 18.10.2010 10:28

Kolegama i poznanicima nikad nije bio problem odsvirati badava, nisam ni htio uzimati od njih novac..Ali ovim picajzlama koji nedaju ništa uvjek kažem da ima puno naručenog (pa valjda će mu doć do glave da treba nešto baciti) ali da ću odsvirati kasnije, ili daj 100kn da se dosjetimo text :D

Simke 18.10.2010 10:37

Ne mora da bude to samo u kafani,moze da ti se desi i na svadbi ili bilo kom drugom veselju,sto rece kolega"nesaband"moras biti dobar psiholog i da balansiras izmedju svih njih,i da naravno nekog ne uvredis.Ako ima bas dosta narudzbina gledas da ispostujes sve,a to ces jedino ako javno kazes preko mikrofona da bi bili svi ispostovani za svakog po par pesama,pa ako ima vremena,opet se vracas kod ovog prvog"vuci siti i ovce na broju"!
I uvek osmeh na licu,bez grimasa,mrstenja,ili bilo cega sto bi nekog isprovociralo tvoje ponasanje u bilo kom kontekstu.To je jedan od recepata za uzemanje dobre love.Nadam se da si me razumeo!;)

mirzo 18.10.2010 14:06

pa normalno za one koji plate odsvira se sto prije .. a za one druge ako ostane sta vremena .. i onda normalno skontaju da je treba bacit koju paru =)

ado20 18.10.2010 16:52

Citat:

Originalno postovano od b.o.Y.c.h. ČK (Post 153148)
Kolegama i poznanicima nikad nije bio problem odsvirati badava, nisam ni htio uzimati od njih novac..Ali ovim picajzlama koji nedaju ništa uvjek kažem da ima puno naručenog (pa valjda će mu doć do glave da treba nešto baciti) ali da ću odsvirati kasnije, ili daj 100kn da se dosjetimo text :D

Jeste tako je i meni, ali mi dodze zao ponekat.. Tako ti je muzika :) Moras svima ljepo a I oni tebi platit hehe.. hvala momci za comentari

asmir85 18.10.2010 16:59

Sviraj normalno onima koji placaju,a onima koji ne placaju a hoce pjesmu,nadjes lijepo nekog bildera nek im on svira po rebrima...:lol:.Salim se,ma tesko je svima ugodit,uvijek se nadje neko ko ce zezat,pogotovo u kafani,kad alkohol cini svoje.

cvrca 18.10.2010 19:37

Naravno da ces da sviras prvo ljudima koji plate,a ako bas niko ne placa onda tvoja dobra volja....Kilometraza.

Nemanjam 21.10.2010 20:09

Normalno da ces da cepas onima sa keshom.Ali meni je recimo i zao ljudi koji nemaju para a hteli bi da cuju neku pesmu.Normalno ako dodje lepo i fino naruci pesmu i zahvali se nije problem odsvirati je i bez para.Ali ako pocne da smara i da stalno nesto zanoveta a para nigde,onda nista.Otkacis ga kulturno.
I sviras ovima dok placaju.

Vule 21.10.2010 20:34

Neko nepisano pravilo je da ti sto ne daju para najvise smaraju...to je zato jer su bezobrazni i nevaspitani.
Polazeci od sebe kao gosta u kafani,nikada ne bi ustao i zatrazio neku pesmu muzici a da ne dam kintu,bilo bi me sramota,tako da mi i nije zao tih sto nemaju pare (ili se prave da nemaju),jer smatram da je to bezobrazluk isti kao kad bi usao u kafanu i trazio da jedem i pijem a da nemam da platim.
Taj koji stvarno nema para izdrzao bi i da ne cuje svoju pesmu to vece,ili makar na neki kulturan fazon da zamoli ako moze,preko konobara npr ali nikako da legne muzici na kicmu...ali na zalost svega ima...:(

jasmink 22.10.2010 17:49

neznam koliko ti daju novaca za pesmi ali da uzmemo np. 500din kad ti neko takav pridje i kaze moze pesma ti kazes moze pesma je 500din i odma ga skines sa kicme :)

Nemanja88 22.10.2010 21:37

Hehe, ja dok sam aktivno svirao, bio sam poznat po tome da sto i skinem sa harmonike, vratim nekom kolegi na harmoniku ;). I danas, ne pamtim da sam i jednom usao u kafanu, a da nisam porucio makar jednu pesmu, i naravno uredno platio. Samo ko je bio "s one druge strane" instrumenta moze shvatiti kako idu neke stvari... Ali volim npr. da porucim 5-6 pesama, jednu za drugom (i to uglavnom neke stare, dobre, da je i muzici gust da svira), i da posle toga zakitim instrumente. Bilo je onih koji su me maksimalno ispostovali, a vide me prvi put, i takvima sam davao i vise para, a bilo je i onih koji su "pravili probleme". Naravno, nikada nisam bio napadan, ali se iz takvih situacija vidi ko svira zato sto voli, i ko je pre svega covek, a ko svira samo zbog para... Skoro sam se zapricao sa kolegom koji svira u jednoj poznatijoj beogradskoj kafani bas na tu temu, kako je sve manje onih koji imaju para da porucuju pesme, kako su kafane sve praznije, ali kako treba svirati i onima koji placaju i onima koji nemaju da plate (napominjem "nemaju", a ne "nece da plate"). I prica kako su par dana pre toga svirali, sedi covek sam, pijucka neku zestinu, i poruci pesmu, a ne plati. Oni naravno odsviraju, bez pogovora. Pa malo kasnije drugu, pa trecu, i pred kraj veceri jos jednu, cetvrtu. Oni su sve odsvirali, a on se nije latio novcanika. Kada je oko 01:00h zavrseno vece, oni su poceli da pakuju instrumente, i pridje taj isti covek i stavi im 400e na sto, sa pricom "kako su oni njega maksimalno ispostovali, i kako su ga pogodili pesmama koje je on porucio, a oni odsvirali iz duse", i ode... Naravno da ni ja ne bih svirao nekoj navalentnoj pijanici koja me grli ili pokusava da se pokaze pred "drugarima" kako "zna muziku", ili nekom "biznismenu" sa zlatnim satom na ruci, a nikako da se uhvate za dzep, ali bih uvek odsvirao nekome kome se na licu vidi da ga zivot nije mazio, da je posten i castan. E sad, ja to govorim iz ugla osobe kojoj je muzika hobi, i koja zivi od drugih prihoda, mozda bi prica bila malcice drugacija da zivim od muzike, ali bi sustina ostala ista.

Pozdrav.

zeljko 22.10.2010 21:46

Ja samo placam onome ko zna da svira i dobrom pjevacu...Samo moram da kazem da meni u zadnje vrijeme kad odem svira harmonikas za stolom i ja pjevam snjime...znaci bez mikrofona i ostalih zahebancija ali mu zato i platim...to me vise zadovolji nego kada placam nekog pjevaca koji pjeva mozda i gore nego ja,a i ponekad to radim namjerno pa nek im je krivo:lol:Cak me je gazdarica jedne prilike pitala i htjela da pogura kao da ja pjevam ali ja sam joj rekao da ja samo pjevam za svoju dusu i kad popijem koju hehehe....Pooz

cirica 26.10.2010 16:40

jasmink ima pravo za ono sto je napisao. Moje neko nepisano pravilo je da prednost imaju oni koji plate pesmu a za ove druge ako je pesma u ritmu u kom sviram, prva pesma je gratis (cisto da ispostujem osobu), a svaka sledeca po principu 500 din pesma ako se sam ne seti da da neku paru!

tr_le 26.10.2010 16:52

pozdrav

pa druze prvo ides,sa naracke pa polse cepas,sta ostane.///nema dzaba,nigde,..pozdrav///
za to ides u kafani da zaradis,..B-)

Skypi 06.12.2010 12:59

Pozdrav svima
Kafana je skola zivota...za muzicare posebno.Moze se reci
,,Doktorat''.
Kolege su dosta toga rekle i iskustva su moze se reci ista
a razlike mozda u nijansama.
Kad udjes u neku kafanu da sviras ubrzo se sve iskristalizuje.
Znas ko je ko od gostiju i unapred kome ces svirati i koliko.
Problem je najveci kad imas dva dobra gosta(O vise da i ne govorimo)
i kako to resiti, a da ne uvredis ni jednog jer znas da bi za svakim stolom
docekao fajront i posle svirke izasao prezadovoljan.
Neko od clanova orkestra mora biti izuzetno komunikativan i
znati se postaviti u svakoj situaciji...Vecinom Frontman
I naravno isprika na gazdu koji ne dozvoljava da se svira sve
vreme jednom gostu bez obzira ko je on.Naravno to se s' gazdom
unapred dogovori i treba kategoricno da stoji iza toga.
A ti sto ne placaju,a hoce da im se svira...Sta ka'sti.
Zavisi kako se obrate.Jednu pesmu mozemo i mi castiti ali
vise nikako.S njima i nekako ali s' onima koji slabo placaju
a hteli bi da te jasu do fajronta je jos gore.
Oni su nocna mora svakog Orkestra koji svira u kafani.

buco bass 14.12.2010 11:33

u kafani kad ima mnog narudjbi prvo gledas da ispostujes sve goste po redu koji su platili da nebi sebi napravio problem ako ides preko reda ,drugo improvizacije ili skroz izbacis ili ih sto vise skratis tako da se pjesm sto prije zavrsi trece fospil mozes svirat smo jednom refren mozes jednom da otpjevas naravno ako situacija odgovara tj.ako je dobra atmosfera gosti razigrani pa bas i ne primjete da si ti to malo skratio .tako ces sve malo ubrzat da bi mogao sto vise narudjbi da odsviras

Minicevac 14.12.2010 18:29

Imas ljude koje naruce pesmu pa tek kad im odpevas oni dodju i lepo ti plate...ali ako mu ti otpevas jednom i vidis da ti nije dao kintu drugi put mu neces otpevati i resio si problem...Uvek gledaj da ispostujes prvo onog ko ti je platio...Ljudi koji udju u kafanu trebaju shvatiti da je to nama posao i da jednostavno radimo to zbog para a ne zbog neznam ni ja sta...

milooskv 15.12.2010 14:30

Ako ti plati ti odradi pesmu a ako ne ti kazi "bice" ako ti ponovo dodje ti opet kazi "bice" pa on kad bude platio e tad mu odsviraj :D

merhad 15.12.2010 21:38

Glupo mi je sto ovdje ljudi kazu CITIRAM:(AKO TI DODZE LIK I TRAZI PJESMU A TI MU KAZI NEMOGU TI ODSVIRATI TVOJU PJESMU IMA LJUDI KOJI SU PLATILI) to je vec uvreda i covjek ti sjebe klavijature moje misljenje samo reci BIT CE ...

alen88 16.12.2010 01:08

Ko vise baci para njemu prvom sviram pjesmu :$ haha..treba sve cijeniti i postovati ako hoces da sve bude uredu !

I corava koka zrno nabode ! =))

vingula 16.12.2010 02:02

hm....a šta s onima kojiti daju npr 30 Kn (4 eura) a naruđba je prosječno 50 Kn (6-7 eura) ....dal da im odsviraš pola pjesme ili da mu se samo nasmiješ i vratiš tu lovu...jel ako radiš kao dvojka...ti i kolega nemate s tim parama ni za pivu da popijete??? ;)

kina 16.12.2010 06:35

I ja negovorim gostu ako neplaca, da mora prvo da se ispostuju ovi koji placaju pa tek onda koji neplacaju, sem ako znam nekog dobro, prijatelj ili drug, a takve drugacije gledam jer sve sto manje im uzimam oni vise bacaju.
Kazem uvijek moze... pase, nije problem, bit ce jedna pjesma a vec dvije tri pet... uf,...da nebi odbio covjeka, mozda plati ipak na kraju.
Po mom misljenju to se vidi sa vrata kakav ko ulazi i kako se ponasa i oceli dati baksisa taj isti. Ima ih dosta dodju pa pitaju posto je pjesma, mada to ovde kod nas u Austriji i ptice na grani znaju, opet ovisi kako prilazi muziki i vecinom kazem od srca koliko dadne ako je i sa njegove strane kultura u pitanju.

Sokannp 16.12.2010 09:53

Ja uglavnom sviram svima, jer se ne jednom desilo da covek na kraju plati ili cak dodje drugo vece pa raspali davati lovu ko lud.A ako ipak neplati, 'ebi ga rizik posla.Eventualno ako par veceri lik narucuje a ne placa onda ga iskuliram

GOKOARSOV33 16.12.2010 12:45

Ima ljudi koji oce da ciju pesmu a jednosatavno mozda nema pare da da i treba i takvih ispostovati svaki profi muzicar moze naci rupu u vreme kad da ispuni zelju tog sto nije platio

buco bass 19.01.2011 18:41

moje misljenje je da baksis ne treba vracati neko ce dati 30 neko 50 aneko 100kn jer crta se podvuce na kraju veceri i onda kad saberes sav baksis vidis da inisi djaba svirao

kizo 21.01.2011 21:56

Mislim da je najgluplje kad te netko pita neku pjesmu, da mu daš odgovor da pjesma košta toliko i toliko. Koliko ja znam, svatko od nas je plaćen od strane vlasnika kluba ili čega već. Sigurno da nismo ni mi jukebox pa da ispunjavamo svačije želje, ali po meni je najbolji odgovor kad te netko pita za pjesmu, a ne plaća - "bit će kasnije". Ako opet dođe, opet odgovor - "bit će"... E pa onda i najgluplji kuži da bi trebao platiti.
Izuzetak su dobre ženske, za njih se uvijek može ubaciti neka pjesma, platile - ne platile, kao da je bitno...

tranzit 21.01.2011 23:09

A da proba sa nesto vecom cijenom, na primjer 512 dinara ili recimo, 54 kune a onda da popust na 500 dinara ili 50 kuna. Gosti zadovoljni jer su dobili pjesmu jeftinije a i on zadovoljan jer je naplatio pjesmu. Marketing je cudo Bozije. Ama sviraj ti samo, neko ce da plati garant.

riba_72 25.01.2011 01:08

ništa nikog ne košta ako ispuni nekom želju ako se to uklapa u repertoar i pjesma se ne ponavlja a ako plat dobro je ako ne i onako bi nešto morao odsvirati,A NEKAD JE BOLJE I NE NAPLATITI JER TI POSLIJE POSTANU DOSADNI KAO DA SU DALI PITAJ BOGA KOLIKO.

whaddeva 20.02.2011 11:32

Osmijeh od uvceta do uvceta, ovim sto placaju sto veci a ovim sto ne placaju malo manji. Ako imas narudzbi izvines se ne placajucem gostu i kazes da imas jako dugu listu placenih narudzbi i da ces ako stignes odsvirati nesto i za njega (generalno ne sviraj ono sto trazi nego nesto drugo od istog pjevaca ili pjevacice) Vrlo bitno, nikada ne sviraj nikome preko reda, nema veze kolike pare daje, to je recept za problem. Osmjeh i samo kazes, hvala najljepsa kad dodjete na red gospodine..... :)

caka012 22.02.2011 18:28

Sta se radi u kafani kad ima mnogo naruzbine?

Pa svira se mnogo pesama. Vodi samo racuna o redosledu i od*ebi one sto narucuju a ne placaju.

gagan 22.02.2011 18:52

Hm , davno sam sljako po kafanama , al kad je do toga doslo raspalimo neke balade dok se guzva ne razidje , jer obicno bude ... sviraj mam ti tvoju ja sam to platio , au stvari nije dao ni dinara i posle bude i tuca i tako , najbolje je ma lo stati i podmazati hahaha . Pa posle ,,, iiiiiidemo dalje

ELKO 22.02.2011 18:58

Naravno, sviras za one koji su platili, ali povremeno najavis za sve goste i malo saras repertoar da bi svi bili zadovoljni. Ja znam nekada najaviti pjesmu onako neodredjeno, "za drustvo" i sl... A onda pogledam u tri cetiri stola i oni svi misle da je to za njih...

MarinkoCar 23.02.2011 08:39

Ma 'koliko para toliko muzike" uvek prednos onima sa kesom.....

Simke 23.02.2011 08:48

@MarinkoCar
Ne vidim nista konstruktivno i korisno u Vasem postu!!!
ovako se ne zaradjuju postovi!!!

adis custovic 24.02.2011 20:06

:) TI SI U KAFANI RADI NOVCA STARI MOJ!Vec 25 godina se bavim time,uvijek sviraj ljudima sto placaju ,(unaprijed) nema toga samo zamene dzabe,to je tvoj posao ,isto kao kad sjedes u kafani pa narucis pice,kad ti donesu pice platis i gotova stvarB-)

milos1 24.02.2011 20:34

prvo odsviras ovima sto daju baksisi pa onda ovima sto ne daju !

Dr.Artist 14.05.2011 13:47

Nisam bio lenj i citao sve postove ,svi kazu tu smo zbog para ..para ..para ..i samo para...svirka mora da se radi zato sto se to voli ,da i sam uzivas u kafani dok sviras,niko nas nije uhvatio za usi i ubacio u kafanu. Kada gost primeti da si raspolozen,normalan ,pozitivan onda saljes pozitivnu energiju na ljude i samim tim podsticeh ih da ti ostave pare. (pa ma kojim kvalitetom radio )
na svirci sto ja volim da kazem moras da budes ''LIVADA' da delujes ko da nemas ni jedan problem u zivotu ,da ti je sve lepo ,da imas strpljenja za sve ,da popijes ako treba ,da budes laf ,da radis i za dzabe ako treba. ljudi dolaze i kafanu iz vise razloga,da se opuste ,da se umore ,da lece frustracije,da se napiju ..ima mnogo toga ...a mi prodajemo "maglu " Maglu koja se zove Energija koja se prenosi muzickim vibracijama ...pozitivna energija. A da bi to prenosili moramo to da volimo .Niko nezeli da slusa nekog namrgodjenog napumpanog lika koji je samo tu sto mora i zbog para.

Lm..da skratim :-) Znaci ,da se uziva u kafani u svakoj situaciji ,osmeh (pod obavezno),stav pare nisu bitne (a ako bude dobro je) ..jedino tako moze da se prisvajaju gosti i da se radi na duge staze.

Ps:Ne kazem da sam ja ovo preslikano sto sam rekao ali se i ja trudim max. Nesto eto znam i iz svog izkustva pa eto malo da podelim . Sve naj ljudi !!

Skypi 14.05.2011 15:09

Pozdrav
Ako nekom ko pravi slavlje ili gazdi koji drzi kafanu treba muzika
ne moze izaci na ulicu i pronaci bilo koga da svira kao sto moze pronaci pomocne radnike na gradjevini ili neke slicne sezonske poslove koje moze raditi skoro svako.E za strucne poslove cena je naravno veca.
Ko zivi samo od muzike bas ce tretirati isto gosta koji dobro placa
i onog koji slabo ili nikako ne placa.Moze samo da glumi.
Sve ostalo se slazem sto je kolega Dr.Artist napisao.

Trenutno vrijeme na Forumu 14:51

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org