![]() |
Koliko Kolega na Forumu zivi od muzike?
Bas me zanima malo vise kakav je taj nas posao, znam da mnogi od nas na sajtu sviraju i dobivaju lovu od svirke pored nekog stalnog posla, bas me zanima koliko ljudi samo radi tezge i zivi od svirke. Zanima me moze li i kako moze da se zivi od toga? Bas me zanimaju iskustva mnogih koji su i nekad zivjeli od muzike. Rekoh da pokrenem jednu konstruktivnu raspravu ;)
|
Jbg ja se bavim samo muzikom i od toga zivim i ne zalim se . . .
|
Svaka cast na temi Dell. Nazalost koliko ja znam jako mali broj ljudi zivi od muzike danas. To su uglavnom stari majstori koji stvarno poznaju posao. Mora danas covek imati 2 posla.
|
....
Evo ovako i ja da se ubacim u raspravu.:D
Moje misljenje je da ljudi koji se bave i zive samo od svirke tesko da mogu sebi priustiti lagodan zivot ali mislim da dosta ljudi uhvate svirke u kaficu koje su vremenski duplo manje i male zarade ali ih ima stalno. |
Ja bih definitivno umro od gladi =)).. Nego, ja imam komsiju (izvorna grupa Refkini Ahbabi), zanimljivo je to sto se bavi izvornom muzikom koju mnogi uopste ne smatraju muzikom, ali stalno ima posla i zivi samo od toga, uopste se ne zali. A moze se to i spojiti, recimo moj nastavnik muzickog u osnovnoj skoli, covjek predaje muzicku kulturu i radi tezge vikendom, tehnicki se moze reci da zivi od muzike :D.
|
Pozdrav narode,malo cu vas cesce dosadjivat...he.....ja zivim od svirke,nekad je odlicno a nekad jakoc cupavo
|
Ja imam i redovan posao i sviram pored toga. Jbg, život je postao skup a i prohtevi se povećavaju, a para nikad dosta pa se mora tako ;)
|
sumnjam da neko ko ima porodicu i da se bavi samo svirkom osim velikih zvjezda može da živi od muzike
ja nemam šanse a čak mi se povećao obim posla u poslednje vrijeme sin se upisao na fakultet treba mi štamparija da mu obezbjedim dovoljno love sve koje ja poznam većinom rade još nešto uz svirku koliko god da se zaradi opet dobro dođe i sa druge strane |
Kako je da radim jos jedan posao kad npr petak i subotu radim u Vrnjackoj Banji,Nedelju i ponedeljak u Novom Pazaru,utorak odmaram pa sam vec u sredu 200km od kuce pa petak opet iz pocetka?To je nemoguce . . .Ne radim za male pare tako da je meni vise nego potrebno da ispostujem posao koji radim,da pratim aktuelne hitovei tako to . . .
|
Ovako iskreno rečeno od svirke bi se dalo živit,barem ovdje kod mene ali ja radim i preko tjedna nešto drugo ali iz tog razloga što sam se naprosto doasđivao doma od vikenda do vikenda,a i svakako da dobro dođe još koji eur sa strane...tako da,lijepo je svirat a lijepo je i radit ALI neki onako ljepši posao,tipa nešto uredsko,a ne na nekoj građevini ili nešto skroz fizički teško (ne podcjenjujem nikog)...al u svakom slučaju treba voditi računa da bi bilo poželjno sačuvati prste(klavijaturisti-gitaristi...) a i sve ostalo...premda ima tu i ona druga strana kad ti se namjesti da sa posla trebaš ić na svadbu pa sa svadbe ujutro opet na posao...
|
Citat:
|
Zivjeti dobro od svirke, ali bas naglasavam *dobro* je danas veoma tesko.Bar kod nas u Bosni.Imam dosta prijatelja koji zive od muzike i mogu samo reci da je muzika nestabilan posao, ili sezonski posao...preko ljeta se zaradi mnogo vise(svadbe,baste,proslave), a npr u novembru vec manje posla i zarade.Uglavnom ja studiram, i pored toga se bavim svirkom.Nisam se smio uzdati 100% samo u svirku.
|
Zivim od muzike i izdrzavam jos 5 ljudi pored sebe od osmog razreda i opet se ne zalim,ali zato sviram svastai sam i sa ekipom,i kafice i diskoteke i svadbe,vasare,satore,livade,restorane...ne biram...sviram sa jednom ekipom klavijature,sa drugom gitaru ili bass,ma sve sto mi padne pod ruku...E sad kad bi bilo pitanje sta bih volio da sviram,to bi vec nesto drugo bilo,za sad radim dosta stvari sto ne volim ali... ;) pozz
|
drage kolege,ja zivim od muzike vec 28 godina.Volim taj posao.
nekad je bilo lepse i bolje(bio sam mladji:lol:)a i sad mi je lepo,a zasto? Pa, malo ljudi ima tu privilegiju da se bavi poslom koji voli da radi.Uglavnom ljudi rade ono sto moraju a ne ono sto vole. Ja se ovim poslom bavim zato sto to volim da radim i uspeo sam od tog posla do sad da imam za lebac i malo uz lebac:lol: Zivot je kratak i treba ga proziveti sto lepse!!!!! Nije sve u novcu,ima mnogo lepih trenutaka koji se dese na svirkama tako da ozbiljno razmisljam da napisem memoare iz mog muzickog zivota. |
Vec 15-ak godina zivim od ovog posla, od toga sam samo jednu godinu uporedo radio jos jedan posao, ali je bilo neizdrzljivo i fizicki i psihicki...;)
|
nije vazno koliko radis nego koliko zaradzujes,ja sviram 6 a ponekad i 7 dana u nedelji i ne zalim se zivim odlicno,znaci i od muzika kao i od svaki drugi posao,ako posteno radis mozes posteno i da zivis !!!!!
|
Samo da se javim da sam ziv i zdrav od muzike...Samo od muzike!!! Hvala Bogu na tome...
|
ja zivim od muziku i evo vec dve godina samo od muziku i dobro je nije loshe ma da pre toga sam svasta radio od gragevinac do recepcioner preko kuhinju konobar i sve tako radio u inostranstvo i nisam birao posao sto se uopste ne kajem bar sam naucio kako drugi ljude zive i zaradjuju i kako cene pare a sad nikad ne bi se vratio tim posla osven nedaj boze da zashkripi nesto da ostanem bez hleba sad za sad da ne cuje gjavo dobro je samo od tezgarenje
|
I ja takodje zivim iskljucivo od muzike,evo 11-ta godina...izdrzavam sebe i pomazem svoju porodicu... Drugi posao nemam.Vrlo mi se dopao post "nesaband"-a ...suva istina...malo ljudi radi ono sto voli ,a ja to ne bi mogao,mislim mogao bih ,ali to bi za mene bilo tesko psiho-fizicko mucenje... Tako da molim Boga samo zdravlja da da nama koji jedemo ovaj muzicarski hleb i za drugo se nista ne sekiram!
|
moje je misljenje da se moze ziveti samo od muzike... kod mene u porodici je to slucaj, preko leta muzika ucestvuje za 80% kucnog budzeta, dok je zimi to 99% muzika... cetvoroclana porodica je u pitanju, otac, majka, sestra i ja... ali se ne bira, po pitanju cene, mesta na kom se svira, itd... trenutno sviram svaki dan, nije lako, ali se mora, takva je situacija... preko nedelje radim sam, vikendom sa bendom i tako...
samo jedno je sigurno, kojim se god poslom bavili, cinjenica je da sve manje i manje para ima, a sve se vise radi... |
Cudi me da neki zive od muzike. Ja jos uvjek od hrane i vode;)
|
....
Kolega za neke od nas je muzika i hrana i voda i droga i alkohol.:D
Ja recimo danas bez hleba mogu ceo dan ali bez muzike nikako.;) Hteo bih da napomenem jos nesto. Kod mene je slucaj da radim dva posla uporedo i u firmi u tezgarenje. Sve to radim jer mi je supruga nezaposlena. Cim uspem da nju zaposlim eto i mene samo u muzici.>:D< Covek je prokleto bice koliko ima sve mu je malo. Ja sam od muzike i rada u firmi uspeo za 10 godina da napravim 40 metara kvadratnh poslovni prostor i 70 metara kvadratnih stambeni za mene i moju porodicu. Sve mi je to muzika kupila a u firmi sam radio za hleb i vodu. |
Od ovog posla se ne moze bas "lagodno ziveti",ali moze se reci da bolje ziivm u svakom slucaju od bilo kog koji radi negde u firmi i rinta ceo mesec za neku xxxx platu!
vremena su teska,nekad se veoma lepo zivelo od ovog posla,al to je period sve do negde 90te! Ja zivim od muzike i trudim se da budem PRO u svakom smislu reci,inace supruga mi je zaposlena i veoma solidno zaradjuje(ne bas kao ja ...;)u svakom slucaju to je jedna olaksica i meni i njoj! jos klinci,a oni su finansijski bunar bez dna,tako da iskreno...ne zalim se,ali znam i za bolja vremena!! |
Citat:
Tako izgleda kada se netko bavi profesionalno muzikom . Tad je to posao ,kao bilo koji drugi ,i teži čak ... Svirka se ne svodi na svatove i vikend bježanje od kuće. Sviruckat pomalo (i tu se zaradi nešto ) i raditi kao Marco je velika razlika ... Ja također radim i sviram ,ali... I taj posao mora biti takav da mi ostavlja dovoljno slobodnog vremena i tako dalje ... |
Sticajem cudnih okolnosti pre skoro 4g,sam poceo da radim u muzickoj prodavnici sto i nije tako lose,do tada sam samo svirao,a i sada da ne radim,vise bih morao svirati i opet bih bio na svome,a ovako mi je ok,posto ipak imam neku sigurnost,a svirke mogu da biram koje cu da radim koje ne(u poslednje vreme i ne biram)jer je situacija trenutno takva,mada sam siguran da ne radim i da se bavim samo muzikom svirao bi sigurno 4-5 dana nedeljno.
|
Evo drage kolege,i ja od 1986 zivim od sviranja i pevanja,nekad bolje nekad losije,ali uporedjujuci sa drugim obicnim poslovima u nekim fabrikama i sl,uvek dobro.Elem,sto sam stariji to me malo vise kopka buducnost i "starost",kad dodje,iako kazu da muzicari i uopste umetnici "nestare".Ja pored toga i redovno uplacivam zdravstveno i penziono osiguranje.U zadnje vreme,bar kod mene se oseti da nesto nije u potpunom redu,ali jos uvek "sijem"zenu 5-6 puta u mesecnim primanjima,i nezalim se,ali ipak,nekad sam u ova doba imao sve svadbe do N.G. skoro,malo koja subota da nije bila zaokruzena,a Bogami sad tamo do sredine oktobra.Svi znamo da je ovaj nas lebac jako tezak ali sladak:p,i zato kad bi se ponovo rodio opet bi bio u biti isto,samo sad bi mi stvarno valjao neki poslic "penzionerski",da ne moram cekati stalno tel.poziv.Evo recimo neki nocni cuvar u robnoj kuci, sa slobodnim vikendima,,ha-ha-ha.Ajd" ziveli!;)
|
Hm,divim se onim kolegama koji mogu da zive samo od muzike,svaka cast.Ja imam svoj posao a muzikom se bavim u slobodno vrijeme.I jesu najsladje pare od muzike jer na njih ne placas porez :) ali staz i osiguranje mi idu u firmi a ne od muzike!Sta ce onaj koji se bavi samo muzikom i da kazemo da solidno zaradjuje za zivot a nema obezbjedjeno zdravstveno osiguranje i ne placa penziono?A takvih je,da se ne varamo,vecina!
|
Ja samo od muzike zivim i steko sam sto sam steko.Ne zalim se!!!!!
Necu da se hvalim koliko i kada radim,ali moze da se dobro zivi!!! |
Ja se divim svima koji zive samo od muzike!? Zbog toga sto su to dobri muzicari i poslovni ljudi koji sebe cene i mogu dobro da naplate svoj rad!!! Oni koji ne mogu da zive samo od muzike ili imaju problem sa svirkom ili problem sa naplatom!!! Ja zivim od profesorske plate i od svirke! Svirke se svode uglavnom na jednu do dve sedmicno-vikendom... Samo od svirke ne bih mogao da zivim, jer imam problem sa naplatom! Ne moze puno da se napleti ovde u okruzenju, jer su neki muzicari toliko spustili cenu da je to zalosno...E zato ni oni ni ja ili neko drugi ne moze da zivi samo od muzike!!! Respekt svakome ko moze da zivi samo od muzike!!! Pozdrav svima!!!
|
Moram reči da više ne živim samo od muzike, jer su se vremena dosta promijenila.Ipak od 1987-2005 sam živio samo i isključivo od muzike.Prije 1987 sam i svirao-bar tri puta tjedno- i radio u firmi,a poslije samo svirka!Sviralo se svaki dan-jedan slobodan u tjednu, i uvijek je bilo posla.To su još bila vremena kada se radilo sa bendom-četiri ili pet članova, a kasnije je to bio trio-bez gitare- sve gitarske dionice sam morao odsvirati na klavijaturi.Tamo negdje od 1993 je krenula svirka u duu-ispočetka to još nije bio aranžer jer nisam bio zadovoljan kako radi, nego sam radio sa basistom, a sam svirao obavezno tri klavijature i ritam mašina.Tek kasnije koristim aranžer-kada je izašao Roland E-86.Danas je kvalitetnog posla sve manje, ali ga još uvijek ima.Moram reči da je oprema uvijek bila vrhunska-naravno i sada.Isto tako uvijek treba raditi na repertoaru ako želiš biti u trendu i da možeš zadovoljiti sve goste.Ne sviram narodnjake-naravno ovime nikoga ne podcjenjujem-ali djelokrug mog posla su večinoma veliki hoteli sa internacionalnom publikom, pa je tome podređen i repertoar!
No da zaključim-skoro dvadeset godina sam živio isključivo od muzike a sada spletom nekih okolnosti ne radim samo to-sa ženom imamo svoju firmu koja se bavi nečim drugim ali je isto tako registrirana i za muzičku djelatnost tako da mogu direktno izdati račun.Stvar je u tome da se ovdje ne radi ništa na crno nego sve ide preko računa. |
Mi zivimo samo od muzike, svi u bendu. :)
|
Pošto mi je važnije da završim fax tako da sviram samo po nekad svadbica i pokoja zabava može da se zaradi dobro za džeparac a sad za život vjerovatno može ako se više radi i trudi. pozz!
|
zar Miki Cortan ne svira po Svedsku, Dansku, Francusku, po Bec i pod sator? zar mu nije dovoljno para :D :D :D
|
Tesko da se moze samo od muzike zivit. Par mjeseci bude posla pa nastane mala stanka. Uglavnom uz jos neki poso sa strane mislim da se moze solidno zivit
|
evo da se i ja malo ubacim u razgovor....
svi pricate kako da se dobro zarađuje ,da rade neki poso u firmi i tezgarenje ...neki zive samo od tezggarenja....zanima me kako neki od kolega koji zive samo od tezgarenja ,znaci sami oni donose kesh u kucu ...kako ce kad ostare ...samo je jedan kolega napisao da sebi uplacuje zdravstveno i penziono ...da li je to samo kod njeg slucaj il svi tako rade koji duze sviraju i rade samo taj poso...zanima me kako ce oni koji neuplacuju penziono i zdravstveno osiguranje, kako ce onda kad nebudu u mogucnosti radit sa muzikom kad nemogodnu svirat ... ??? |
Ne zivim od muzike, jer jos uvek studiram. Vazno mi je da zavrsim fakultet, a ako bude neka svirka, bude!
|
Ja pored firme sviram a ne pored svirke i malo firma, znaci firma je glavna.
Kod mene ovde u okruzenju neznam nikog sto samo zivi od svirke, svi rade po firmama jer svirki nema nesto kao nekad, opstaju samo oni provjereni i oni koji bas vrijede. Lokala sa muzikom isto nema u okruzenju 50km a i kafici slabo rade sa svirkom, tako da pored zene i djece se mora u firmu cak u 3smjene/ radit a vikend slobodan. Ko moze samo od svirke svaka mu cast, ja nemogu, ovde kod nas u Austriji je malo to nemoguce. Poz. |
**
Ja ne zivim od svirke.....ja zivim za svirku ..:lol:
@semirr Kolega u danasnje vreme malo ko placa penziono itd...cak ni neke firme ne uplacuju za radnike,a od necega mora da se zivi. Zna svako kako bi bilo trebalo da se radi ali vremena su takva da se gleda kako preziveti...misliti na buducnost mozes u nekoj drugoj stabilnijoj drzavi...mozda. |
:lol:Toooooooooo
|
posto su gastarbajteri u pitanju da kazem i ja nesto :D
naravno da ovde retko neko ne radi a zivi samo od muzike - al drugacije i nije moguce - pa i ako onda tesko ... austrijanci/nemci misle na sledeci nacin: "ne radis ovde, nemas vizu, pa sta ces nam onda? idi vrati se kuci odakle si dosao" al ima tu mogucnosti za mucke. dosta nasih ljudi imaju svoje firme, pa kao bajage zaposluju nekoga a taj nema pojma ni kako se zove firma, a prijavljen je tamo kao radnik :lol: retko neko da kaze da je umetnik/muzicar i da zivi samo od muzike. a cim to ucini, mora da sve prijavi inace dodju do zakljucka da svira/radi/zaradjuje na crno ... pa gde su vize i ostale zahebancije? |
Trenutno vrijeme na Forumu 08:17 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org