YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Svaštara (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Nemogucnost pamcenja forspila, da li vam se desava? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=14725)

yamahapassion 09.08.2010 17:18

Nemogucnost pamcenja forspila, da li vam se desava?

Evo da pitam i vas, da li vam se to nekada desilo, i da li vam se desava, da forspil od neke pesme konstantno zaboravljate (iako ste ga skinuli i vec dosta puta odsvirali)? Meni se to desava sa pesmom Marinka Rokvica "svadjalice moja mala". Skinuo sam forspil, i sve je ok dok ga sviram, kada ga sutradan probam odsvirati nemogu da se setim kako ide, nema sanse. I onda poludim, pustim na youtube spot, i cim cujem prvu sekundu setim se, i mogu da ga odsviram bez problema. Ni sa jednim drugim forspilom koji sam ikada skidao i vezbao nemam problema, takodje i sa kolima ali ovaj forspil kao da mi se izbrise iz mozga dok ga ponovo ne cujem. Nije mi jasno kako onda kad ga cujem znam trenutno i da ga odsviram, znaci tu je negde u podsvesti, ali da se sam setim nema sanse. Dogadja li se vama tako nesto slicno sa nekom pesmom?

Vaxter 09.08.2010 17:35

Uvek sa mnogo pesama.
Improvizujem refren, ili lupim dezurku neku, i nema frke. :))
Razliku primeti ispod 5% ljudi...

svirko 09.08.2010 17:57

Sve je to za normalne ljude, i normalno je da se dešava, a pogotovo se to dešava sa pjesmama koje se ne sviraju često.
Jbga, ja evo imam preko 1500 pjesama zapisanih, pa ono....ideš redom, i lako je dok vježbaš kod kuće...kroz strofu, dvije, refren i prisjetiš se otprilike foršpila.
I šta se onda desi.... kroz par dana, ili kroz tjedan,dva, ako ne sviraš te pjesme, opet dođe da moraš to zasvirat, a nemožeš se sjetit, i ne ide,i ne ide......

smt2 09.08.2010 18:01

Pozdrav ponajprije za sve na forumu posle dugotrajne pauze da se i ja oglasim...Prijatelju mislim da je to sasvim normalna stvar skinuti neku stvar pa zaboraviti.Desava mi se to cesto sa novitetima pa boze moj snalazim se nekako dok neudje u glavu..u proseku se kaze 7 puta se zaboravi i zapamti dok nelegne zavisno od pesme do pesme...neka brze se pamti neka nece pa nece....nista strasno samo dalje i doci ce na svoje...poz...

brckomusic 09.08.2010 18:25

Joj meni se to cesto dogadja pa onda odpjevam strofu i refren i tek onda mi padne napamet forspiel.... ali ima i za to lijek (makar ponekad uspjeva).
Kada se nemozes sjetiti forspiela za tu pjesmu, odsviraj neku u istom ritmu koju znas i onda nastavi iz te pjesme u pjesmu kojoj neznas forspiel...pa mozda ti onda padne na pamet.

EmirTotic 09.08.2010 18:57

Ne poznajem muzicara kome se to ne dogadja. Meni se isto desava to. Normalna stvar, sto vise pesama znas sve vise i cesce ti se dogadja to.

grandia 09.08.2010 20:42

=))

meni se cesto to desava ...

zadnji put kad sam bio kod jednog kolege sa posla a decko je sinovac od BAJBANA ... pa kad poceo da svira na svoj G6 s nekim fantasticnim bojama i jos bolje svirke ... auuuu .. tu sam se zbunio ki curka. sve aranzmane na zadnjem CD-u bajbana mu je taj decko "kosta" napravio i odsvirao ...

pa kaze, ajd da mu ja odsviram neke moje rumunjake a on da pokusa da me prati, a ja sve zaboravio :lol: cak i one koje sam ja sam komponirao - bruka

Ace 09.08.2010 22:34

Desava se svakome (ovo su vec svi rekli iznad mene, sta sad i ja :lol: )
To je to ljudi smo, pa zabravljamo. Nismo robote.

Ja to resavam tako sto odsviram neka druga atraktivna melodija iz klasike ili neki svetski evergrin. (kao Habanera, lambada, desperado, bumbarov let, turski mars .... ima ih mnogo). Interesantno mi zvuci :)

zsimonovic 09.08.2010 23:13

To je od masne `rane.Desava se,narocito kad se ne svira dugo pesma ili zablokira mozak od umora.

mimiki 09.08.2010 23:37

mene nervira,ja improvizujem ali ne mogu da se setim odakle pevam koju pesmu ako ne sviram često neke pesme

Beethoven 10.08.2010 01:20

Normalno je da se to desava ali za cudo, ja forspil od "Svadjalice" ne mogu zaboraviti nikada, cim mi neko spomene pesmu meni krene taj forspil u glavi... A milion drugih mogu da zaboravim... :)

milepsr 10.08.2010 01:34

Ja sam danas pokusavao da se setim forspila za "Mirno spavaj nano" i ne mogu... I svirao forspil od "Misli mi citas"

Dell 10.08.2010 04:49

nema neke veze s tim, ali nesto slicno ima, dok sam se vrtio u krevetu neku noc pokusavajuci zaspat u sitne sate :) pala mi na pamet strofa iz nekog kola i neeema sanse da se sjetim kojeg i ja tutkum se ustanem u 6 sati ujutro i upalim kompjuter i prelistam citavu diskografiju Dragana Aleksandrica, Jovice Petkovica, Baneta Djokica i Tomice Miljica i nista i taman kad sam izgubio nadu naidjem na neko vlasko kolo od Slobodana Bozinovca i sjetim se da se radi o dunavskom vrtlogu :)

grandia 10.08.2010 07:00

marnele, jedan tip od tvog druga .. kad se ne setis sledeci put ciji je forspil o kome si sanjao, onda je to TVOJ! :lol:

mala shala, al moram da priznajem da se i meni vec tako nesto dogodilo :D

yamahapassion 10.08.2010 08:08

Hehe, znaci nisam jedini.... Ali najcudnije mi je to sto ja forspil znam da odsviram, a opet ga zaboravim, jednostavno blokada mozga, evo i juce mi se opet to desilo sa "svadjalicom" a za divno cudo, sad kad sam seo za komp i video temu, setih se forspila od prve :) A ne mogu se setiti da mi se to sa bilo kojom drugom pesmom desavalo.

mladenkom 10.08.2010 09:22

meni se to desava kad vezbam neku pesmu da sviram,koju do tad nisam svirao,nema Boga da se setim dok ne cujem prve dve sekunde pesme,misim to kod nekih pesama,ne kod svih.cesto mi se desi dok vozim po 15 sati bez stajanja da pevusim neku pesmu u sebi,sve znam i reci i tonalitet i boju glasa pevaca al ne mogu da se setim ko peva :rolleyes:

grandia 10.08.2010 09:46

e u takvim slucajevima je pevac, koji pamti forspile i pevajuci taj forspil podseti solistu, ZLATO vredan ... ^:)^

vazi i za pevaljke ;)

Simke 10.08.2010 09:46

@yamahapassion
Ja i kad zaboravim forspil,imam trik da ga se setim,i to mi uspeva u 60-70% slucajeva.
Pamti prstored od te pesme(svadjalica moja mala),na pr: palac na dirku G(1x),kaziprst svira A (5X) taj ton,mislim da je dovoljno da se setis...meni bar uspeva!

nesaband 10.08.2010 13:20

meni se to desava da zaboravim forspil kad nema para na svirci.Ako ima love
onda i bolje sviram i nema sansi da zaboravim ni jedan forspil.
znas kako je,"vitamini cine svoje":O)

VUNIMRAV 18.08.2010 08:45

Auu nesobend,al" ti je ta dobra,to je odgovor na mnoga pitanja;),a kolega yamahapasion,da se ti nisi opasno zaljubio kad samo zaboravljas "svadjalicu"?Ako ti je za utehu,ja nekad zaboravim i "uzicko',ha,ha=))

zukae 18.08.2010 10:07

Jao nije to nista ja sam znao zamjenit forspil od miljacke i prvog poljubca iako kod prve je forspil slican refrenu. Bruka. Forspil od opusteno opusteno stalno zaboravljam.

wizardpeci 23.09.2010 15:34

vise puta mi se desavalo da pesmu koju sam svirao najmanje 50 puta za trenutak mi stane mozak i vise puta pevac dodje do mene i sto se kaze na uvce podseti me forspila i to je to ili inprovizacija pa onda iz refrena pesme ruka sama ide tako je to ko mene a primetio sam i kod starijih i iskusnijih kolega isto to

CrniHH 23.09.2010 18:16

Desi se i meni naravno ali je moj pjevac legenda.
On je inace isto svirac ali malo starije generacije i ja recimo pocnem "zlato srebro" a on pita sta je to sad jel to "plava ciganka" hahahahahh

bokajunior 23.09.2010 21:05

Ja sam bas baksuz sto se tice tih forspila. Tonaliteti mi nisu problem, uvek znam odakle ide pesma. Mada sam primetio kada se fino opustim (zavisi od kolicine alkohola), firspili sami naviru, ali ako bas nece nikako onda odsviram deo iz refrena kao forspil ili dezuirni forspil (to mi se najvise desava kod dvojki) ukoliko sviram pesme bez pauze izmedju, a ukoliko prekidam ritam izmedju pesama onda imam par sekundi da u sebi odpevam kraj refrena i setim se lako. Ako bas nece ni tad onda pocnem sa pesmom bez forspila sto je nekada i bolje i zbog para i atmosfere.

milancepirot 09.01.2011 20:39

ponekad se desi ali tu su kolege koji me potsete
Postovano sa mobilnog uređaja

Boban010 09.01.2011 20:43

A tek nemogucnost downloada kad se javi!:lol:

Vaxter 09.01.2011 21:33

Obzirom da je sve po svaštari, nekako će se pre ban nalepiti... :))

Boban010 09.01.2011 21:42

Sad sigurno razmislja "Gde su mi postovi,m..ku mu,ja sam posteno radio,izlagao sam se opasnosti..."!=))

ELKO 13.01.2011 14:50

Od mnostva pjesama, cesto se desi da zaboravim forspil, onda nesto improvizujem ili pustim pjevaca da otpjeva strofu, a onda sam forspil nadodje u sjecanje.

energy 13.01.2011 15:12

Sreca je da sam naleteo na ovu temu,ja sam se cak razmisljao da idem kod lekara da vidim sta mi se desava sa glavom.Prvo slusam pesmu 2 dana neprestano,pa je onda skinem.Odsviram forspil i prodjem kroz harmonije desetak puta.ALI odem na svirku blage veze nemam kako ide forspil koji sam DVA DANA slusao bez prestanka.Nekako uspem da se setim forspila ALI kad pocnem da sviram forspil STA SE DESi.Pomesam ga sa drugom pesmom.Konkretno umesto "ajde idi drugome" odsviram forspil od "put me zovem" IZGORIM:mad:!Ali sad mi je lakse kad vidim da je taj problem globalni.Mada sam cuo za firmu koja ima potpuno prirodne preparate za raspoloznje i koncetraciju.Nisam bas razumeo zbog kog nedostatka koji neunosimo dovoljno zbog zatrovanosti, dolazi do lose koncetracije ali u tim preparatima ih ima.Probacu pa vam javljam da li radi:D.Ako pocnem da kucam unazad i neke nepovezane reci onda da znate onda nisu bas dobri.Pozz;)

Trenutno vrijeme na Forumu 11:40

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org