YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Tehnike i teorija (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Privatni akordi (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=14612)

Simke 26.07.2010 11:37

Privatni akordi

Evo obecao sam pre oko 10tak dana da cu otvoriti temu ovakve vrste.....elem....licno volim da se pesma svira onako kako je studijski snimljena,ali nisam toliko extreman da bas mora sve 100% u originalu!!
Recimo Rade kosmajac voli da svira taj fazon sa nekim njegovim"privatnim"akordima koji znaju mnogo dobro da legnu u pesmi,pa evo ja cu prvi da napisem moje akorde od trenutno hit pesme.Da ne bude zabune,radi se tacnije o forspilu,i svira se svaki takt je 1 akord.
Svako ko misli da ima nesto svoje,ili je skinuo (ukrao)neki "private"od nekoga,stavljajte ovde pa da se usavrsavamo i dopunjujemo znanje!!B-)

Saban Saulic-otvori mi svoja vrata

Cm,F7,B7,Gm
GiS,B,Cm
GiS7,G7,F
ovaj forspil sviram 2X,ali zavrsetak sviram GiS,B,Cm

milan_lekic 26.07.2010 12:26

ali ovo pase samo ako skines kosmajca i njegov forspil:)

Dell 26.07.2010 20:44

nije losa ideja, samo nece svako htjet podijelit sa nama znanje :)

Ace 27.07.2010 00:50

Ovo je odlicna tema ..... i fino bi bilo da podelimo neke fore s harmonijom.
Za zal necu svi da dele svoje znanje, iako ne vidim bas neki razlog zasto. Ne zavisi vestina u sviranja samo od harmonje. Ima druge stvare koje se ne uce tako lako.
Evo ja cu da napisem nesto. Ne secam se odakle mi, gde sam naucio.

Prvo u pesma "baraba i vila" u onaj deo "zovem te plava vilo...". Ako je pesma iz Am akorde Am, G, D, F,G,Am .... teram Am, G, F#dim, F,G,Am. Znaci umesto D idem sa Fis dima

A drugi deo od forspila pesme "korak do sna" iz Am. Gde harmonije ide Am...F,G,Am. Ja ga odsviram prvi i drugi put tako a treci i cetvrti idem Am, D7, G, Em, F, G, Am (svaki po 1/4 od takta da bih stiglo vreme za sve :) )
Ovaj stil koristim i za druge pesme gde mi se uklapa.

Ako se setim jos neceg napisacu. Sad se ne secam jer mi to i onako dolazi, spontatno tokom sviranje.

Pozdrav

Dell 27.07.2010 01:54

ja sam recimo za valentinu pokupio ovdje s foruma onu kosmajcevu foru u refrenu, ako se ide iz Hm ide Hm Hm7 Hm6 Hm(i ton g ne znam kako se akord zove) F#m G A Hm

Ace 27.07.2010 02:26

Hm sa ton G je Gdur7.
Taj sablon koj sto si napisao ja koristim ga i u pesmu "Kada pada noc" od Riblja corba. U strofu.

milanceshow 27.07.2010 03:38

@acekorg
Da nije G-maj?

Dell 27.07.2010 03:58

da G maj je ili ako se ne varam povecani septakord :) uglavnom onaj sablon drzi se h mol i svaki sljedeci akord za pola tona dolje

Ace 27.07.2010 15:35

Tako .... Gmaj7 na njega sam mislio. Ali preveden na nas jezik.
Gmaj7 je G dur7, a onaj standardni G7 je G dominant 7.
Bar tako sam citao, tako pise i u uputstvo iz korga u dela za prepoznavanje akorde.

harepa50 28.07.2010 03:28

Ja recimo "Ja baraba a ti vila", dio "zovem te plava vilo" sviram Am, Am7 (ali obrtaj septakorda, mali molski sekundakord, tonovi: G, A, C, E), Am6 (obrtaj Fis, A, C, E). To sviram najčesće s nekom bojom, strings brass ili slično, ili kad sviram na klaviru (u školi :lol). Ne znam (odnosno, zaboravio sam) kako ovo zvuči kad se svira na aranžeru, u pratnji na ritmu. :lol:
Drago mi je što smo otvorili ovakvu temu da možemo podijeliti znanje međusobno, i naučiti nešto novo. Ako se ja sjetim još nečega, postavljam ovdje.
Veliki pozdrav

milanceshow 28.07.2010 05:44

@acekorg
Ja nikad nisam gledao akorde na klavijaturi,nego pricam o gitarskim akordima.Mislim da postoji neka knjigica ili tako nesto za gitaru sa detaljnim objasnjenjem nekih 250 akorda!

Svi mi razlicito osecamo muziku,tako da akorde svako svira po svom nahodjenju!Mozda tema i nije losa!!!Treba izfazonirati sviku do neke mere!!! ;)

Ace 28.07.2010 18:16

@milanceshow
Pa mi klavijaturisti uglavnom uhvatamo akorde sa 3 ili 4 prsta maksimum i sta prepoznaje klavijatura to svira. Tonove G,H, D i Fis uvjek prave Gmaj7. E sad kad je gitara u pitanju tu su 6 tonove u akord pa ima male razlike. To je to u suštini.

MusicAngel 29.07.2010 21:57

e ne mora da znaci, ako ukljucis bass inversion! ;)

Ace 29.07.2010 23:28

@MusicAngel
Bass inversion menja samo liniju bass-a, a akorde ostaju isti. Tako da apsolutno nema veze dali je ukljucen ili iskljucen.
Znaci ako doticni akord: H,D,Fis i G bude pritisnut sa Bass inversion ukljucen, bass gitara svirace iz H, a kontra gitara Gmaj7.

Dell 30.07.2010 00:23

sto se uopce prica o inversion bassu i o drugim stvarima, bolje je da neko pise svoje dopunjene sablone za neke pjesme, ja bi osobno volio recimo da se kosmajcevi fazoni ispisu, a i drugi :)

Simke 30.07.2010 00:31

bravo sinko dellboy!!!
taman sam hteo da napisem da se postave neki akordi od nekih pesama..a ne da se vodi neka tema na pogresnom mestu!!!
Dodato:
Evo jos nesto..moja stara fora od pre .......davno bese...
forspil od Seki Turkovica-spomenar

G,F,E7,A7,D
G,G7,Cm,A7,D
Dm,E7,A7,D
G,G7,Cm,A7,D

fora je umesto G,da se svira Dm
probajte...lepo zvuci!!:D

Dell 30.07.2010 01:14

ae da zakuhamo malo, prepirke hocu samo koji akord gdje ide :) istina malo pretjerano u izvodjenju, ali zanimljivo,

Top Music - Era Ojdanić - Oženjen sam, kao momak živim UŽIVO
You need to upgrade your Flash Player

forspil, strofe, refren :)

MusicAngel 30.07.2010 12:10

@acekorg
to je tacno, ali zaboravljas da linija basa odredjuje obrtaj akorda ;)

yamahapassion 30.07.2010 14:31

Marnele, brate. Ovo sto si postavio nema sanse na aranzeru da odsviras tj. da ti ritam zvuci tako, to mozes odraditi samo ako sviras rucno bass kontru, pa da uradis ceo aranzman. A covek je odero bass kontru ala mu pura. Ovaj stil svirke ja volim kad ubacuje sve i svasta, malo kontre, malo brass-a, malo izlomi i izprevrce akorde, pa se ti misli....

Simke 30.07.2010 17:49

Citat:

Originalno postovano od d3llbQy_DM (Post 140859)
ae da zakuhamo malo, prepirke hocu samo koji akord gdje ide :) istina malo pretjerano u izvodjenju, ali zanimljivo,

http://www.youtube.com/watch?v=gF9Kr...eature=related

forspil, strofe, refren :)

Ma sve je ovo ok,ali za javni nastup na TV se "OVAKO NE SVIRA"!!
Ovo je ipak satorsko-tezgaroski nastup,i ja se nikako ne slazem za ovakav vid svirke!!!
Dodato:
mada.....harmonski su jako potkovani i svaka im cast na tome!!

aleksandar031 30.07.2010 17:56

O pa to je Bandza legenda:) i Jabucanc.
Pa svako ima svoj neki stil,sto po tebi ovo nije za tv?:confused:

skoricnik 30.07.2010 18:06

Saban Saulic - Sadrvani

D----------------Gdim-----D---
Kad mislim o tebi, puna mi je casa
D-----------------Gdim---A---D--Fis7
dotukla me treznog tuzna prica nasa
hm--A-------G----A-------D----
ne proklinjem tebe bila si mi draga
H7--------em-----A---------D-----
napusti nas ljubav nestade bez traga.

Drugi put:

H7, em, Gdim, A7, D

Refren:

G---------A--------G--A-----D--
Necu da ti priznam, ti mi srce rani
H7---------em----A---G------D
Iz baste me tvoje zovu sadrvani
hm------A------G---------D----
Otvorices prozor sama i bez srece
H7------e-----A-------D----
Upalices fenjer al me biti nece.

Drugi put:

hm, fism, G, A, D
H7, e, Gdim, A7, D

Ovako svira Srecko Krecar, mada sam i ja dodao nesto svoje :)

Pozdrav

Simke 30.07.2010 18:10

zato sto da je to dobro,onda bi svako tako svirao na tv-u!! izmedju ostalog i "smekeri"i "tigrovi"na celu sa borkom radivojevicem,i orkestar zorana paunovica..i da ne nabrajam vise najjace harmonikase,ritam sekcije itd...
elem...oni svi kad nastupaju na tv-u sviraju "cisto i pedantno"...zar ne??
da se razumemo....ja nista nemam protiv ovakve svirke,ja volim da experimetisem sa harmonijama,ali zna se gde moze da se drajfuje,i da se menjaju harmonije suprotno onako kako je snimljeno,a zna se gde mora da bude cista svirka kao suza!
uostalom...ja sam otvorio ovaj post,pa ne zelim vise da komentarisem o takvim stvarima..a voleo bi da se ostavljaju "privatni akordi i harmonije"onako kako i tema glasi!! hvala...:)

aleksandar031 30.07.2010 18:24

Bez ljutnje molim,samo sam pitao,ok je.
A i sta mislis da npr ovu pesmu svi sviraju po originalu,bilo bi malo monotono,da svi furaju isto.
A i danas na tv gostuju raznorazni koji ne mogu ni original da uhvate kako treba,a kamoli nesto svoje da ubacuju.
No,da ne skrecem sa teme.;)

Dell 30.07.2010 19:06

ok, pa hoce li iko ispisati kako ide? :) bez obzira sto se tesko moze izvest

Vule 30.07.2010 19:25

Meni je uvek bilo OK svako odstupanje od originalne svirke,naročito kad je u pitanju aranžer,jer se izlazi iz klišea i daje se neki lični pečat celoj priči a to muzičara izdvaja od ostalih...ovo je moj subjektivan stav...

Što se tiče Jabučanca i ove svirke,i to mi je ok...oni i jesu ljuti tezgaroši i šatorci a ne "klubski" svirači,znam da pojedinci iz te ekipe opasno sviraju,i sviraju ono što najbolje znaju...

Dajte harmonije,lepa je tema...:)

Zlatek 30.07.2010 21:54

Poštovana gospodo!
Vjerovatno se mnogi od vas neće složiti s mojim stavom, ali nema veze ,ovdje smo i zato da raspravljamo-ipak šta se tiče ove teme ne mogu da se ne osvrnem na činjenicu-ako več sviramo nečije stvari (ne svoje autorske) tada bi ipak trebali imati poštovanje prema autoru i barem točno odsvirati harmonije!Na bini sam preko trideset godina, i dosta puta si dozvolim da napravim svoj aranžman za neku pjesmu, ali harmonije i riječi moraju biti originalne!Napominjem da je to samo moje skromno mišljenje, i ne želim da se neko nađe prozvan ili nedaj bože uvrijeđen!

bokivelik 30.07.2010 22:02

....

U principu gledam da bude tacna harmonija ali volim da se malo poigram sa harmonijom npr:confused: u G dur-u je dobar prolaz E mol,E7 u Amol pa C mol D7 Gdur
konkretno pesma "Poslednji boem"B-) u strofi kad se peva deo "Uz lepe zene nikad tuzno nije":
U G dur-u
E mol,E7,Amol,Cmol,D dur, D7, G dur
Uz lepe zene-------nikad tuzno nije:D
Ili fazon starih pesama ko sto je zajdi zajdi iz G mol-a kad se peva B dur odsviras na kratko Esmol6 ili hvatanje paralela A mol pa u F dur pa u D mol.
I mislim da je najbolje kad se ovakvi fazoni i promene originalne harmonije netrebaju naglasavati jer onda ljudi misle da se svira netacno nego u istoj jacini i onda su lepi.;):-@

Ace 30.07.2010 23:04

Kad vec Boki reko o zajdi zajdi ....
I ja da dopunim temu sa jos jedan moji harmonski otstupak.
Taj deo od Zajdi zajdi, kad je pesma iz Gm a peva se Bdur, ja ga malo ulepsam sa C dim. Inace i sa Esmol6 fino zvuci, sad sam probao.
A inace ovaj DIM akord koristim cesto u molske pesme na slicne mesta kao u pesmu zadji zajdi.

Dell 31.07.2010 02:33

forspil od poslednji boem iz G -dura Em A7 D C Cm D7 G, onda npr ja dosta kombiniram u onoj od serifa, moj jarane jarane, npr forspil Am F G Dm E, Am 2 puta, onda evo napisacu tekst
Am-----------------D7-------G
Put putuje moj jaran putujem i ja
F---G-----Dm--E--Dm-G-DmE
Oba nas je zanjela asik zena ta
G-----------------G7-------C
Moj jarane jarane, jarani smo mi
C------G-----C-----F----C-----G7--C
Ne daj, ne daj jednoj zeni da nas zavadi

volio bih strasno kad bi neko i dopunio :)

Sejox 31.07.2010 02:49

@Dell

Od kada Serif pjeva pjesmu "Put putuje moj jaran".;)

A sta ce ti jos vise akorda u toj verziji koju si napisao.
Eto ih imas da se slomis mijenjanjuci.

Dell 31.07.2010 03:01

uh, ispricavam se dobro si primijetio, Halid Muslimovic pjeva, a inace od viska glava ne boli :lol:

svrakan 31.07.2010 08:41

Dell kako ta pesma a mol,valjda d ili c-moll?a mol je tonalitet za Bajagu.Tema je odlicna.

Simke 31.07.2010 10:03

Kad smo vec kod Muslimovica"put putuje moj jaran",evo moja privatna harmonija od forspila kad sviram iz Cm.Inace BASS se svira sve "polutonski"

Cm,Gis,F7(bass A),B,G7(bass H),
Cm,Gis,Fm,Gis,G

Harmonija je do...j...ja,uzivo ostavlja bas jak utisak!
Dodato:
.....i kad se svira pocetak strofe, ide isto kao pocetak forspila....

Cm----------Gis--------F7(bassA)----B
put putuje moj jaran,putujem i ja
........

Dell 01.08.2010 02:26

nije bitno odakle se svira, mogao sam napisat iz gis mola :) stvar je da se skonta sablon, bas cu tu semu probat simkeres sutra ;)

Simke 12.08.2010 00:48

ajde ljudi dajte te vase privatne akorde...celih 11 dana tema off!! :S

MusicAngel 12.08.2010 19:08

Za boema, sto ste napisali...
to jedva moze da odsvira gitarista u bendu, a na aranzeru se to ne cuje... tako da, vidim da pokusavate da obogatite svirku ubacivanjem gomile akorada - probajte da ubacite manje, ali da budu drugaciji od "originala". Ovde samo ubacujete prolazne akorde do onog "glavnog", fora je da se "glavni" zamene nekim drugim.
Eto tol'ko ;)
Pozdraav

bokivelik 12.08.2010 20:01

....

Kolega ako nemozes da stignes da ih odsviras nemora ali ajde da cujem tvoje original akorde.:confused: Prvo tema ja dobra da se cuju akordi drugaciji od originala a drugo ako nemas sta da napises nemoj.

Dell 12.08.2010 21:40

i ja sam vec par puta upozoravao na to da se raspravlja iskljucivo o privatnim akordima, a ne da ovo postane tema "prosipanja znanja" , bolje je energiju utrositi u nesto korisno ;)
evo npr kako sviramo u svatovima zagrli me njezno od Halida Beslica refren

A--------E------A---------E--
Cini mi se nocas da si tako lijepa
Hm---------H7-E
Najljepsa do sada
A-------E-----A------------E---
U haljini bijeloj, sa cvijetom u kosi
Hm-------H7-E
Zanosna i mlada

MusicAngel 12.08.2010 22:14

kolega, imam ja sta da napisem, i mogu da napisem sta hocu... ;) to je prvo,
drugo, ja to ne da mogu, nego M.o.g.u. da odsviram, samo to ne lici ni na sta, to sam rekao...
I trece, ovo sam napisao, jer mislim da kolege ne treba da razmisljaju u tom pravcu da im neko isprica akorde koje ce da nauce napamet, nego da treba da sami dodju do zanimljivih harmonskih resenja koja mogu da primenjuju svuda, a to, ovako nece nauciti... To se radi po osecaju, zato se i zove improvizacija.
Cetvrto: nisam ni pominjao originalne akorde u tom kontekstu u kom si ti to shvatio, vec glavne!! Obratiti paznju...
Eto toliko, necu se vise ukljucivati u ovu temu, ako nekog zanima nauka o harmoniji nek mi se slobodno javi ;). P.s nisam imao nameru nikod da provociram, kamoli vredjam.
Pozdrav,

Trenutno vrijeme na Forumu 04:49

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org