YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Korg (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=12)
-   -   -----Pa1X LOCK----- (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=1372)

Alix 29.11.2006 19:08

-----Pa1X LOCK-----

Evo čika Vaxterje zaključo temu i napiso da je pitanje za novu...Pa eto ponovo da pitam za onaj LOCK na Pa1X što su spominjali Korg User i Krešo...Molim vas momci malo mi objasnite šta i kako se to radi pošto mi to treba...Eto sve najbolje i čujemo se na forumu...Pozdrav!

kreso 30.11.2006 09:45

Prijatelju, ja imam PA80 i stvarno priznajem NEZNAM kako zaštiti od kopiranja i krađe SET-ove.
Ali bih zato molio kolegu Korgusera2005 da napiše na koji način to on radi i podjeli s nama.
Nadam se da se ne ljuti na mene zbog nesporazuma :lol:

Mislim da opcija zaštite postoji samo na PA1X, Pa800 i Oasysu. No nemam niti jednog od njih pa ne mogu ništa pametno napisat.
Za Pa80/60/50 sam 99 % siguran da u samom synthu ne postoji opcija zaštičivanja, isto kao niti putem PC-a. Neznam kako bih ga natjerao da extenzije iz SET-a neki od softwara zaštiti putem passvorda. Jer to su extenzije STY, PRF, PCG, KMP ... Stvarno ne znam :cry:

yu-midi 30.11.2006 09:51

Za PA1x neznam ni ja da ima posto me nije ni interesovalo a inace imamo mi Vaxtera on moze da se :roll: pozabavi po tom pitanju i da napravi neshto :wink:

Vaxter 30.11.2006 14:38

Hm...
Bash to...
Hm... :)

Jedino shto meni, trenutno, pada na pamet je da se lepo fajlovi rar-uju, i da se na rar stavi password.

Znam kako moze da se zashtiti svaki fajl pojedinachno, ali posle nijedan program nece moci da ih uchita, kao i nijedna klavijatura...
Morali bi da se prvo otkljuchavaju, pa tek onda koriste.
Princip je slichan kao i kod rarovanja...

Alix 30.11.2006 20:43

Ej hebi ga onda...Ja mislio sad to neka revolucija...Ej Korg User hajd buraz javi se pa mi malo pojasni sta si mislio sa onim LOCK-om kad si stavio u onom prijasnjom postu...Pozdrav!

Vaxter 30.11.2006 21:22

Hehe...
Pa jedno da menjamo sofrtware same klavijature, shto i nije tako jednostavno... ;)

Alix 30.11.2006 21:39

Ma hebem mu staru...Ja mislio ko na mobitelu da stavim PIN CODE pa nek mi povuče Unauthorized person :lol: ...Mah i ovaj OS 3.0 ja mislim da neće da bude ništa bolji neg samo malo više kolora u ekranu i ljepše touch tipke...Ali neka i ovako je to moj omiljeni instrument kojeg jako volim i koji je za mene THE BEST...Ej VAXO,jel ti sad imaš PA800?

Vaxter 30.11.2006 21:48

Yok ja, ba...
Imam Yamahu 9 tisuca... ;)

Alix 30.11.2006 21:50

Aha 9 tisuća...Znam da nije loš instrumenat čak je po nekim stvarima bolja od PA80...Ali me zanima koja od ote dvije je teška ko zemlja?Pro ili obična...Aja još nešto-rođaku malom što je bolestan sam stavio od kolege marka jedan set,pa me zanima jel moguće sa 9 tisuća da se konvertuje u PSR 2 tisuće i da se stavi?...pozdrav!

Vaxter 30.11.2006 21:58

Ritmovi su univerzalni za skoro sve Yamahe.
Samo se promeni pokoji instrument.

Ja nemam bog zna shta ritmova za narodnu, poshto uglavnom sviram neke druge pravce.

Ni toga nemam mnogo, poshto mi fabrichki rade stvar.
Uradio sam ih svega tridesetak, koji su bili malo zeznuti da se koriste ugradjeni.

PSR 9000, ili obichna, je teshka ko tuch!
Devet hiljada Pro je neshto laksha...

korguser2005 01.12.2006 01:14

Pozdrav svima

Ja i nisam napisao u svom postu da pa1xpro ima opciju zaključavanja setova "na sebi" ili "u sebi" već sam pritom mislio da se setovi zaključaju na samom pc-u i kao takvi su neupotrebljivi bez lozinke !

KORG i nema službenu politku zaključavanja setova jer im je u cilju da se ritmovi prave što više radi prezentacije same klavijature !

Postoje razni utility sa generatorima koda koje nije lako razbiti a sa kojima se mogu zaštiti setovi !

Eto to sam mislio !

Pozdrav

korguser2005 01.12.2006 01:20

Citat:

Originalno postovano od kreso
Mislim da opcija zaštite postoji samo na PA1X, Pa800 i Oasysu.

Ne postoji niti na jednom modelu KORG-a a niti na drugim markama aranžera !

To još nitko od proizvođača nije napravio niti neće - Njihova logika razmišljanja je a i službeni stav ovakav - ako radite ritmove ili boje radite s njima što god hoćete ili u prijevodu - tko hoće nek poklanja tko hoće nek prodaje !

Zato i plaćate već gotove setove i ritmove koje napravi proizvođač tzv. autorski sylovi !

Korgminator 01.12.2006 02:25

9000PRO ne bi nikako preoporucio iako je laksi, ali je i mnogo duzi, od PSR9000. 9000PRO ne preporucujem najvise iz razloga sto ima mnoge BUGS u OSu (kasnjenje ritmova, ne pouzdan MIDI routing itd), greske koje OS od PSR9000 nema. 9000PRO jedino ima bolje tipke i mogu se dva mono plugin board-a install-isati. Po mome misljenju mali jeftini external uredjaji, koji se mogu koristiti sa PSR9000, su daleko bolji od ovih plugin board-ova. Sto se tezine tice od PSR9000, problem se moze rijesiti sa odstranjivanjem unutrasnjih zvucnika gdje aranzer gubi negdje oko 10kg.

kreso 01.12.2006 13:10

To u vezi zaključavanja sam i mislio. Nisam još gizdavi vlasnik KORG-a tipa Pa1X Oasys ili Pa800, pa sam stoga mislio da ima opciju Lockanja podataka na HDD-u, ili kad mu staviš protect na ON da ne možeš odključati bez coda.
No, što sam mislio pod "revolucionarnom" zaštitom.
Npr. na Pa80 SET se satoji od User programa, 9 banki Style USER-a, 160 performanci i globala. E sad, kad bih htio prezentirati npr neki SET, tada bih mu sve zaključao da se čuje, ali da se ne može prekopirati. Znaći pošalješ kupcu set, a u setu mu sve zaključaš osim jedne il dve performance s kojom demonstriraš SET (može i više). E sad ako on hoće da SET presnimi, ne da mu da presnimi nit boje nit ritam, a performancu ako i presnimi, bez strukture mu nije to. E, to sam mislio, nešto kao u stilu sam read only. Znaći u tom slučaju bi podaci o soundovima tj bojama i ritmovima bili hide, znaći čuje ih, ali ne vidi parametre koje tvore sam ritam ili samu boju.
To bi po meni bila prava revolucija.

Alix 02.12.2006 11:26

Too..Kreši misliš jako dobro...joj moram i ja to da isprobam izvesi...Nek on sebi naloada samo toliko da vidi kako je dobar set a ostalo ako hoće kodu,nek plati...E to si stvarno izumio svaka čast...Samo ne znam jeli WinRar dobar za te stvari pošto su mu ušli u dušu i obični hecker ga odključa dok si reko keks...Krešane hajde ako imaš vremena javi se na MSN...Pozdrav!

Alix 02.12.2006 11:31

Adrijane,kako to da sa zvučnicima gubiš 10kg?---Pa nije to sad neko malo žešće ozvučenje pa sad da su toliko teški...hmm :roll: pitam se koliko bi bio pa1x lakši bez zvučnika...ja mislim bar za jedno 10kg...Joj moram sačekati da mi prođe garancija pa će čiko njega da otvori pa da probam da mi izvdim speakere...Jao ionako na svirki moram da gasim zvučnike sa onom bananom što je stavim na priklop za slušalice...Evo ovom prilikom da upitam jarane kako se isklope speakeri na pa1x bez da bi moro uvjek onu bananu da guram?...pozdrav!

kreso 04.12.2006 12:22

Pozdrav kolege !

@ Alix

prijatelju, htio bih se osvrnuti na jedan od postova s foruma u kojem ste se zakačili s Nedimom oko KORG-ovih i Yamahinih aranžera. No, nažalost gazda Vaxter ga je zaključo prije nego sam uspio nešto replicirati. Možda i bolje, jer tko zna kakvu bih vatru potpirio :wink:
No da u kratko samo kažem, ne možemo mješati babe i žabe. Synthevi na kojima Nedim radi i o kojima s njim povremeno prediskutiram su instrumenti van domene večine nas ovdje, jer radi se o teškim profi, profi modelima kojima je namjena isključivo profesionalna proizvodnja zvukova, za potrebe studio u filmskoj industriji i tako. To nisu tezgaroški stojevi, i zato o njima nemožemo s visoka komentirati, jer za neke stvarno nisti ni čuli, nit ste ih vidjeli, a kamo li svirali. To su ipak modeli koji izazivaju strahopoštovanje.

Nit su KORG ni Yamaha ni Roland bogom dani synthevi. NJihova popularnost je prije svega u tome što su među prvima približili svoje brendove krajnjem korisniku tako što su nam prilagodili džepu cijene, editore i "komandnu ploču" za sviranje nad njima.

Alix, to što kažeš da Yamaha nikad nije bila bolja nit će biti od KORG-a oprosti, zakači mačku o rep.
Kao prvo, Yamaha je večinski vlasnik KORG-a.
Kao drugo, Yamaha radi u muzičko industriji sve od igle do svemirkog broda. To je KONCERN. KORG je samo bjedni proizvođać klavijatura i nekih procesora.
Što se tiće workstationa, DX serija je započela revoluciju u izradi workstationa u globalu gledano. Da nije izašao DX7, pa potom Rolandov D-50, nebi nikad ni bilo M1 i ostalih legendarnih solo KORG-ova. A Yamaha je imala legende tipa SY-77 i SY-99, V-50, W-7, EX-5// pa sad Motif. A mali VL-7 u nekim segmentima nema niti jedan Kurzweil čak, a kamo li neki KORG ili Roland. Naravno, radi se o osobnim uvjerenjima i ocjenama.
Što se tiće aranžera, prijatelju, korg do pojave nove i30 je imao samo onaj jadan i3, koji je do duše bio i ostao dobar aranžer. Pokušaji s iS serijom su smješni. A Yamaha, ima od samog početka babaroge tipa PSR-5700, pa PSR-6300, pa PSR-8000, pa potom PSR-9000. Imali su čak i jedan interesantan aranžer Yamaha QS-300 (stvarno neznam zašto nije doživio veću popularnost, jer radi se o stvarno dobrom aranžeru za ono vrijeme.
No u ono vrijeme je jedini vladar plesnjaka osim KORG-a i3 bila Rolandova E serija i to posebice E-86/96. A troznamenkaste PSR-ke kako kažeš su u biti stvarno bile igračke, no ostali četveroznamenkasti PSR-i u svoje doba su stvarno bile al pari ikojem KORG-u i po portamentu i broju USER mjesta za Performance i za stylove. A primjerice tvoj spomenuti PSR-640 je imao 32 banke po 4 mjesta za performance i USER mjesta u memoriji za style + brzi FD. I to je prije 10-tak godina tebi bilo slabo ???. Prijatelju, razvikani G-800 po gašenju svaki puta mora očitavati bjednih 8+8 (ovisno o br. varijacija) stylova.
Sve je to tu negdje, i korg kao aranžer nije ozbiljno odskočio od konlurencije do pojave Pa serije. Čak ni i30 nije bio pored svih svojih noviteta konkurencija Rolandu i Yamahi (9000). A k tomu čitavo vrijeme su tu dio tržišta radi svojih osobina krali Solton i Technics. Solton sa svojom MS serijom koja se pokazala jaaakkkooo dobrom, a Technics kad je napravio KN-2000 s prvim velikim ekranom, je skoro ugrozijo i prodaju do tada planetarno popularne Rolandove E serije.

Zato bez svađe i ljutnje govorim, malo respecta. Smanjite tenzije i ritam srca kad govorite o svojim ljubimcima. Kako se kaže, "Sve žene je Bog stvorio da budu j....e !", Tako su i sve klavijature stvorene da budu svirane :wink:
Ostalo je samo stvar ukusa i navike.

Vlajko 04.12.2006 13:18

Postovani druze Kreso,

necu da petljamo dalje oko ove teme ali u jednoj stvari mora da te ispravim.
do 1997 godine Yamaha je upravo posedovala neki deo vlasnistva firme KORG ali nikad vecinski deo ! od 97´do danas drzi jos minimalni prozenat i to iz taktickih razloga da bi imali uvidjaj u radnje i finansije Korg-a. A sto se tice Korg-a on se ustvari proslavio sa "Korg CX-3" a ne sa bilo kojim sintisajzerom ili aranzerom kojeg nas saka balkanaca sviralo ili svira !
tako i Yamahina nijedna klavijatura se nije proslavila zato sto je mozda sviralo pola balkana. prema tome nema potrebe da vodimo
prepirke oko svega toga.
nikome nebi ni Korg ni Yamaha ni bilo ko poklonijo instrumenat koliko god da si njegov ljubitelj. njima je u cilju da uzmu lovu a mi budale trosimo vreme i svoje zivce bezveze.

pozdrav

kreso 04.12.2006 13:37

Vlajko prijatelju, pa nije ovo sad neko prepucavanje i prepirka. Samo činjenično stanje.

Ato da im je cilj iščupati i zadnju lovu iz novčanika, se slažem sa tobom.

Inaće, koliko sam ja upoznat Yamaha ima oko 60 % KORG-ovih dionica, i ne samo njihovih nego skoro ima udio kod svih vodečih proizvođača muzičke opreme, pa i kod Rolanda.

Vaxter 04.12.2006 14:06

Nisam sigran da josh uvek imaju 60%, mislim da su neshto toga prodali, ali su i dalje najjachi deonichari u KORG-u.

Ne zaboravimo i bitnu chinjenicu da je KORG i nastao iz Yamahe... ;)

blatusan 04.12.2006 14:16

Da istina, ali Korg je Korg a Yamaha je Yamaha, svako za sebe. Nije vazno koje koga kupio i ko kome pripada. Razlika medzu te dvije marke je velika. I jos nesto, STVAR UKUSA.
Ja sam licno za KORG iako imam pa50, al sviro sam na mnogim drugim klavijaturama i za sad nista (ja licno) neporedim sa Korgom.
Pozdrav.

Alix 04.12.2006 14:20

Krešimire...(molim da ne ide tema u lock)...Jarane znaš li ti šta je uživo svirka a šta je studijska?...Ja mislim da znaš jer te poštujem kao čovjeka i kao muzičara...Ali da ti kažem primjer šta će sad nekome 20 klaviaturi u studiju i oprema vrjedna par hiljada eura kad taj čovjek s tom opremom ne može da odradi ni pola kvalitetnu muziku kao što je napravi jedan velemajstor i virtuoz na jednom Ekstremu i Pa1X?...Evo ja vam govorim iz provjerenih informacija---Seiko Pašovski je u NIMFA SOUNDU Seji Kalaču,Feđi Dizdareviću,Mensuru Duriću,Asimu Bajriću,i možda još kojem,ljudima odsviro komplet muziku sa G-1000 i LE-jem i Yamahinim TX-modulom...E sad takav kvalitet što ga je on napravio nisu mogli emitovati na Grandu sa tonom opreme i instrumenata...Za primjer od Seje Kalača pjesma TIK-TAK...Prvu verziju je Seiko odsviro sa Ubitačnim trilerima i tehnikom,a drugu verziju su napravili u Grandu u duetu Sejo-Stoja...ili npr. ona pjesma "ovo je pjesma za tebe ljubavi moja" u prvoj verziji se čuje majstorluk (sa 2 sintha) a u drugoj "Grandovoj" tehnici mali milion instrumenata ali zvuk KATASTROFA...Dakle svaka čast svima tim PROFESIONALNIM INSTRUMENTIMA ZA KOJE JA NISAM ČUO...Nisu mi potrebni jer pazi ko zna da svira njemu ne treba ništa više od jednog dobrog aranžera i solo sintha...S tim može da napravi čuda...A sad da neko ima puno skladište najboljih sinthova svijeta-šta mu to koristi kad ne umje da svira kako treba ili kad nema trilera,tehnike,brzine...Evo vidite Anela-čovjek sa G-1000 i Le-jem svira do jaja-sa ta 2 sintha bolje odradi poso nego mnogi ovdje na forumu koji imaju studije i desetine raznih sinthova,ali Anela je učio Seiko svoju tehniku,i potom nije važno šta sviraš nego kako sviraš...A da ne govorim za Seiku Pašovskog koji sa Pa1X-om UBIJA na svirakama...Pozdrav!

tranzit 04.12.2006 14:37

Alix ti vazda jedno te isto a Kreso izgleda uzalud pokusava da odvoji babe i zabe. Ne posjeduje Yamaha bas 60% ali sigurnih 30% i time je ona kako Vaxter i kaze gore, najvazniji akcionar Korga. Samim tim utice direktno na proizvodnju instrumenata i velikim dijelom na poslovnu politiku ove firme uopste. Vlasnik je i drugih veoma vaznih firmi, iz domena muzicke industrije a izmedju ostalih joj od prosle godine pripada i Steinberg (100%). Firma je zasnovana daleke 1887. godine (Korg 1962.) kao serviser muzickih instrumenata a prvi instrument u njenoj produkciji se pojavio 1959. godine (Electric Organ D1). Yamaha zaposljava preko 12.000 radnika (Korg 400) sirom svijeta a njen godisnji promet se krece oko 3 milijarde Dollara (Korg jedva da opstaje jer je imao nekoliko ozbiljnijih promasaja u poslijednjoj deceniji). Kao apsolutni rekorder po broju prodanih instrumenata vazi Yamaha DX7 sa 170.000 primjeraka a kod Korga je to M1 sa 100.000. E sada sto Seiko "ubija" pa ovaj "ubija" pa onaj "ubija" (hebem ti, sta ce mrtvih biti) na, ne znam, kom instrumentu to nije bilo predmet diskusije a sto mi sa Balakna kad se dohvatimo nekog instrumenta, ne popustamo ga dok god se on bilo na koji nacin moze nabaviti i popraviti i dok god bilo kakav ton izlazi iz njega (DX11, DX100, Casio CZ101, Roland E96, Korg i3 i tako dalje) to je vec nas problem a ni Yamahin ni Korgov a svi oni dobri instrumenti koje su Nedim i Kreso nabrojali prolaze pored nas ko da ih i nije nikad bilo jer mi svoje pa svoje, hebe se nama sta se u svijetu radi.

kreso 04.12.2006 14:39

Alix prijatelju, slažem se sa tobom. Jedno je gažista, a jedno je studijski nerd.
Ali, gdje bi svrsto nas koji volimo live svirku i gažerske instrumente, a opet u slobodno vrijeme (kad ga uhvatimo) trošimo sate i sate na nekom još "neotkrivenom" synthu u našem podneblju ... I onda drljamo i vrtimo one oscilatore, dodajemo efekte, a sve u cilju ne bi li proizveli neki novi zvuk za stage na koji bi drugi muzičari rekli WOV :lol:
Meni je muzika hoby, i stvarno volim i obožavam sviranje. Klavijature su mi bolest. Kad dobijem u ruke neki nepoznati synth na par dana, ma nema tog rođendana nit fešte da bi ja propustio šansu da mu izvadim dušu. :wink:
Znaš što mislim.
Svoj instrument koji svakodnevno koristim obavezno sredim po svom čejfu čim ga kupim, i to ako ne uredim u roku godine dana tada sam nesretan. Naravno, svakodnevno minimum sat do dva sta vježbe i malo svirke za svoju dušu. No naiđe li mi u ruke neki matuzalem ili neki studijski stroj, ma nema te p***e, nema tog pića nit tog društva da ću ja propustit šansu da se poigram s novom igračkom.
U tom je divota sviranja i muzičkog stvaralaštva. Ja se ne želim ovdje s vama sad prepucavati i nadmudrivati koji je synth ili aranžer bolji. Meni su svi dobri na kojima ja osobno mogu pokazat što znam i što mogu. Ali modele koje je Nedim spomenuo, prema njima se odnosim s velikim strahopoštovanjem. I osobno bih volio za svoj gušt imat jednog Kurtzweilla, jedan Minimoog, jedanu Andromedu, pa Yamahinu VL-7 ... Al samo da vidim što bih ja s njom mogo. Možda bih se i razočarao (kao i s Rolandom XP-50). No ono što te vuće, je čuješ određeni synth u tuđim rukama, dlaka ti se na rukama naježi, a oko srca neka toplina. Prvo što pomisliš "Hebote, i ja bi to " A onda kad to dobiješ u ruke, pa se time pozahebavaš jedno mjesec dana onda idu prvi dojmovi. I tada, il se zaljepiš za taj model do kraja života, il ga prvenstveno zbog neznanja razočaran odhebeš i proglasiš totalnim smečem. Sječam se 1997 kad sam kupio KORG N364. Ljudi moji taj synth je bio za svu muziku, samo ne za live stage. Ma proklinjo sam dan kad sam ga kupio. Ali kad sam ga prokljuvio i isprogramiro, bogami srce mi se steglo neki dan kad sam ga prodavo. I prvom prilikom kad dođem opet malo do para opet ću ga uzet. Neću ni pomišljat nit na Extrema, nit na Fantoma, a kamo li na Motifa. Iako su mi zadnje navedeni želja, no gušti su gušti.
Tako vjerujem da i Nedim razmišlja. Ti kažeš što će meni svi ti skupi synthevi. Prijatelju moj, treba pare zaradit i to češ zarađivat s PaXXX, Rolandom G,E išto ti ja znam ili s Tyrosom ili PeeSeRkom 9000, ali baš ovi synthovi što kući skupljaju prašinu i koje nitko ne čuje nit ne vidi osim tebe, oni su največi gušt i največe bogatstvo jednog muzičara.
Alix prijatelju, reci iskreno nebi li htio takav jedan legendarni synth samo za zahebanciju ?

Alix 04.12.2006 15:05

Vidi jarane ja sam ti strastveni svirač...Dakle j***m ti pare i sve kad ja potroši dušu za opremu...Evo sad imam našparanih 1500eura i danas popadne ode naručiti sebi Peavey Impulze kutije.Meni pare nikako ne predstavljaju veselja kao kod nekih pojedinaca-meni je samo da čim finije i bolje sviram...Dakle i danas dani Imam kod kuće svoga Rolanda D-10 kojeg neću nikad prodati i V50...Doduše prodavo sam V50 ali cjena mu je drastično pala pa sam odlučio da ga ostavim za privat koleksciju...Što se tiče sinthova mogu ti reću da sam i ja bolestan na njih...Pošto živim u jako tijesnom stanu ne mogu sebi da kupim ono što ja hoću (cz 230s,M1-obavezno,Dx11,i još koji bi se našo...)...Želja mi je takođe da bi imo vlastitu kolekciju Korgovih Workstationa počevši od Poly-a pa nadalje...Ali jedno je hobi a drugo LIVE i zarada,dan danas su mnogi hobiji skupi ali muzika i avtomobili su među najskupljima...Ja doduše razumijem tebe i neke malo jače muzičare da imaju dosta klaviaturi kući ali ne razumijem par primjera što nisu neki muzičari i forsiraju se a imaju sve i svašta...Ali eto svakom svoje...Pozdrav!

Vaxter 04.12.2006 15:07

Ne mogu da verujem da se josh niko nije pobio! :lol:

Ovakve rasprave dolaze u obzir!
Kulturne! :)

Kreso, svaka ti chast!
Nikad nisam video da neko komentarishe sa manje subjektivizma od tebe! :)

Vlajko 04.12.2006 18:18

e sad cu ja da vam kazem jednu pametnu :

da Nikola Tesla nije izmislio struju ........ sta onda ?

:lol: :P :lol: :P :lol:

e zato se setite mojih reci i svaki put kad upalite klavijaturu recite: HVALA NIKOLA !

:lol: hihi :lol: hihi :lol:

ljudi da nam ne bi Nikole pa mi danas svirali Bongose i to samo po danu :lol: :lol:

pozdrav

Alix 05.12.2006 02:01

@Tranzit
To što su babe i žabe to mi nije važno...Ali važno mi je to da ima mnogo muzičara (ne mislim s tim Krešu i otale) koji poznavaju ili posjeduju razne profesionalne klaviature za koje ja i nisam čuo...I možda su stvarno sinthovi do jaja...Ali pazi nešto-koji će im đavo takav instrument kad ne znaju da sviraju na njega kako treba?Ja se lično ne mam za muzičara ali ja koliko zaradim sa muzikom,odmah nosim pare u muzički centar i kupujem bolju opremu kako bi se još dopunio i kvalitetnije sviro...Dakle ako neko ima jaku strojčinu,od njega se očekuje da je veliki muzičar i da zna da ga iskoristi a ne samo da se hvali kako ga posjeduje i s tim on ispane kao neki jaki muzikalac...Pozdrav!

kreso 05.12.2006 14:34

@ Vlajko

:lol: :lol: :lol:
Prijatelju, imam ja bicikl i dinamo na njemu :lol:
Struje ko u priči :lol: :lol: :lol:

Jebo te zamisli, sviraš i mršaviš :lol: :lol: :lol:

@ Alix

Jarane moj, mi se obavezno moramo jednom nač i dobro napričat i zapit. :wink:
Vidim ja da ti umireš za muziku isto kao i ja a vjeruje i večina članova ovdje.
Jedan prijateljski savjet starog muzičara. Nemoj non stop ganjati i patiti za novitetima. Odaberi jedan model, neznam bio to KORG, Ymaha ili šta ti ga ja već znam. To dobro napucaj i isprogramiraj onako kako ti je srcu drago. E, to ti je ljubimac. A ostalo, znaš ono. Ako naleti neka prilika, pa ga ubodeš za jeftine pare onda daj, ovako ...
Nit ja ne gomilam sve te syntheve doma, iako bih volio imati samo jednu kuću za studio i sve te silne synthove.
Ja kad sam bio tvojih godina imao sam takovu klapu da smo svu lovu od muzike trošili samo na instrumente i opremu. U jednom momentu smo imali samo vrijednost u muzičkoj opremi oko 50.000 tadašnjih DM. I onda je puklo. Prvi sam se ja pobunio, jer jednostavno sam vidio da to više ničem ne vodi osim vlastitom guštu. Konkurentski bendovi su kupili istu količinu posla (svadbe, gaže, tezge i sl.) s 10 puta slabijom opremom, a kvalitet im je bio 2-3 puta ispod našeg renomea. Prvo smo pomislili da smo preskupi, pa zato imamo konkurenciju, pa onda da nismo dovoljno dobri (opet vježbanja do unedogled) i na kraju smo jednostavno zaključili da je raja gluha. Da, dobro si pročito GLUHA. OD 250-300 svatova ako ih 20-tak ima sluha, ostalima je bitno da igra mečka, samo da je ritam. Jednom smo iz zajebancije odsvirali veliku svadbu samo s osnovnim durevima, znaš ono fušerski do bola :wink:
Ujutro su svi svatovi i gosti nazdravljali nam i čestitali kako smo jebački super i dobro svirali.
Stari, u tom ti je poanta. Netrebaš instrument da bi se probio, nego samo biti solidan svirač, dobar zajebant da te raja prihvati, uvijek nasmiješen i bit spreman odsvirat narudžbu i badava. Tad si car među rajom. Ovako možeš svirat virtuozno, skidat trilere i hvatove u orginalu, ali ako si ozbilno smrknuta lica, tipično ukočen i služben s narodom, vjeruj mi nečeš nigdje proč pa da neznam kakvu opremu koristiš i da neznam kako sviraš.

Stvarno smo ovo pretvorili u debatu :lol: :lol:
A stvarno bi bilo dobro da se jednom svi nađemo i dobro napričamo, jer ovim postovima takoreči ništa korisno ne prenašamo na ostale članove, nego samo pišemo svoje utiske i iskustva.
Pišite malo o anegdodama, ja pogotovo volim čut dogodovštine nas muzičara.

Vlajko 05.12.2006 20:06

prima te li i mene u drustvo ?? :P

Alix 05.12.2006 22:20

E moj Krešane ti si pravi jaran...De mi reci iz koje si države i gdje se nalaziš pa ako bude prilike Fićo,Mile i ja a možda još koji član Yu-midija dogovorićemo se pa da se nađemo onako na muzičarskom piću pa da se ispričamo i izbudalešemo...Pa onda ako bude vremena svako ponese po jedan sinth i kameru pa da nešto skupa onako zasviramo i snimio jedan clip...(dakle jedan ima ritam sekciju,jedan bass,jadan solo,jedan terce,itd...)I onda stavimo taj clip na YouTube i napišemo PONOSNI ČLANOVI YU-MIDIJA...Dakle s tim uveličamo ovaj naš prekrasni sajt na kojem smo se upoznali i spoprijateljili...Dakle svaka čast ovom sajtu i Miletu jer koliko sam ja dobio od ovog sajta više nikad neću od drugih i ne treba mi!...A Vlajkane ti dođi u društvo ali sa cjelom knjigom viceva da nas zabavljaš kako znaš i umiješ...Pozdrav!

kreso 06.12.2006 09:00

@ Vlajko

Naravno prijatelju, uvjek si dobrodošao ! Pa zar si sumnjao da te nečemo primit ? Ajd molim te ...
Ponesi samo prazan želudac sa sobom i suho grlo da to napunimo i natopimo :wink: A poslje harmoniku, bajs, gitaru i violinu i ožeži. Jebeš svirku na struju, pogotovo kad je bačva vina kraj nas i dok se prasac i janje peku na ražnju.

@ Alix

Prijatelju ja sam iz Hrvatske. Stanujem u blizini Zagreba.
Ti si u Ljubljani. To i nije toliko daleko. Možemo se dakako vidjet i zaružit. Neka nas se skupi čim više, uopće nije problem da se zasvira i zafešta.

Vaxter 06.12.2006 14:59

Rekoh ja dan nama ovaj Kresa zlata vredi!;)

Alix 07.12.2006 00:25

E to,to nam treba...Hajde ako se slažete da se skupimo par ljudi za jedan vikend pa unajmimo neku planinsku kuću ili slično i odemo negdje u planine ili negdje van grada pa sami uživamo....Dakle dužimo se,ponapijamo,odsviramo i opustimo ko nikad...Dakle sav ovaj životni stres,poso,pustimo kod kuće a ovdje se uživimo i vikendimo u raskošju...Ako to bude u Hrvatskoj ja mislim da će kolega Krešo da sredi kakve 2 hostese ili stevardese s kojima ćemo moći da se družimo,a ako ne,bar ćemo mi da se nasviramo,nažurkamo i odkačimo...Evo predloga pa sad kako napred-tema je otvorena...Pozdrav!

kreso 07.12.2006 08:35

Ja sam za Alix, ali ima jedan mali problem.
Do 27.I 2007 su mi sve subote zauzete svirkama, a ima nešto i petaka i nedelja.
To bi bilo najbolje kad bi nam se potrefili godišnji odmori preko tjedna.
Ja sam zapiso godišnji od 27.XII - 8.I , ali imam posla. Svatovi, fešte, doček Nove ... Hebi ga, moram mlatit pare. Miodrag i Vaxter znaju radi čega :cry:

Trenutno vrijeme na Forumu 06:08

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org