YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Sistemi (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=68)
-   -   Ozvucenje? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=1157)

blatusan 03.10.2006 11:14

Ozvucenje?

Vozdra raja!! Pokuso sam naci koji odgovor ovdje na forumu u vezi ozvucenja ali nisam nista naso. Eh, posto sam pocetnik sto se tice svega u muzici i nisam sa parama bas najbolji pitam vas slijedece: Imam pa 50 i planiram uzeti triton le,ozvucenje sam imao od jarana posudzivao mi je al nismo nikako mogli nastimati da se cuje dobro nesto je uvijek falilo al nije ni vazno.Sad je doslo vrijeme da ja sebi nesto nabavim od opreme. Sta bi bilo najbolje za mene koji imam 18 godina i pa50, i koja mixeta i zvucnici bi se slagali uz pa 50 i eventualno triton le?
Zahvaljujem unprijed vama koji ste uzeli vremena da mi pomognete.
Pozdrav Alen.

sinisa 03.10.2006 12:12

ja sam pre dva meseca uzeo dve nove aktivne zvucne kutije 300w 15" za 800eu Wharfedale pro SVP-15.Firma je Britanska koja postoji jos od 1930 ili 39. Kutije su odlicne zvuce mnogo bolje od Mackie u toj klasi o ceni da se ne govori,Mackie 12" dve pasivne kutije dodju oko 850eu.

blatusan 03.10.2006 12:29

A kakva je razlikaa izmedzu pasivnih i drugih kutija
jebiga neznam?

kreso 03.10.2006 13:51

Pasivne kutije trebaju dodatno pojačalo i ako ih ganjaš uz satelite na bas zvučnike tada i skretnicu.

blatusan 03.10.2006 14:00

Aha jasno. Dobar drug mi je preporucio mixetu DYNACORD 1000. Sta kazete na njoj?

alek2000 03.10.2006 23:34

Dynacord powermate 1000 - odlican i najbolji izbor,svako ko je probao vise stvari bi ti preporucio isto,jbg,kosta ali isplati se! A sto se tice zvucnih kutija,mackie je extra,ali te Britanske nisam cuo,moguce da dobro rade,sto se tice mene,uzimam samo ono sto je provereno! Ja radim sa pa80,na dyn.pm 1000 i mackie-vim kutijama i mogu ti reci da zvuci prva liga,pre mackie sam koristio dynacord acusline,trosistemce i ne mogu se odluciti sta bolje zvuci,samo sto je mackie laksi za transport!!

blatusan 03.10.2006 23:41

e hvala narode. Za mixetu sam odlucijo. A za kutije postavit cu vam kasnije jos dva tri pitanja. Mnogo hvala ovdje ima mnogo koji sami prodaju i koji bi htijeli zajebat!! Pozdrav!!!
Stuttgart.

kreso 04.10.2006 15:53

@ Blatusan

Uzmi ti prijatelju ZECK 400/800 W (trosistemac). Nije skup a dobro se čuje. Saund iz ZECKA je rođen za gažu i narodnjačku glazbu. Yamaha i Mackie su skuplji, a ako imaš novaca uzmi Elektrovoice ili JBL. Sigurno nečeš pogriješiti.
Što se tiće Dynachord POwermate 1000 je odličan izbor. Svakako savjetujem ti Powermate 1600 koji je malo jači s izlaznim pojačalom, a pogotovo noviji model. A također višak kanala nije na odmet, jer na 1000 češ vrlo lako popuniti kanale.

yu-midi 04.10.2006 17:44

Sve zavisi Blatusan sta i kolike tezge radis.Mislim da je nepotrebno uzimati nesto ogromno ako se vecinom radi u zatvorenim prostorijama manjim kaficima,diskotekama itd..ako se odradi koja gaza u nekoj vecoj diskoteci vecinom imaju svoj razglas tako da i nije potreno da nosis.
Ako radis vece tezge svadbe,zabave itd...onda moje misljenje je da trebaju dobra mikseta kao Dynacord i PASIVNE kutije,isao bi prema pravcu Komplet Dynacord ili Ev.
Ako radis manje gaze onda su aktivne kutije nesto nabolje i vjeruj mi da ces biti zadovoljan.
Ja koristim Mackie SRM 450 i imam miksetu YAMAHA MG perfektno radi i mislim da je za kupovanje Dynacord miksete samo bacanje novca.
Imas jos dobrih aktivnih kutija kao RCF,FBT ili JBL!

kreso 05.10.2006 09:44

Svakako prijatelju, sve stoji što si reko. Ali zašto ovisiti o sitnicama koje život znače. Razglas u diskoklubu mi nikako ne može biti toliko kvalitetan da zadovolji moje kriterije i moje parametre iz miksera. A i s druge strane to je malo i stvar navike. Kad uho naučiš na sound iz svog mixera onda je jako teško ... Mislim da znaš što mislim :wink:
Što se tiće Dynachord Powermatea, slažem se s tobom da je malo precjenjen i skup, ali brate kad već kupuješ Power Mate onda baci 200-tinjak € više i uzmi 6 kanala više. A uvijek dobro dođu. To što je 1600 par centimetara veći i teži od 1000 ne igra nikakvu ulogu, a s druge strane dobijaš jaće pojačalo, višak kanala (znači da nije preopterečen mikser) koje uvjek možeš popuniti. I s takvim mikserom možeš odradit bilokakvu vrstu posla. Pa i do košarkaške dvorane (naravno uz dobre zvučne kutije, skretnicu i dodatno pojačalo).
Što se zvučnika tiće mene se dosada najviše dojmio Dynachord u kompletu, znaći sa svojim pasivnim kutijama i bas binovima. Također uz Powermate lijepo zvući i Yamaha 2 satelita + bas binovi i pogotovo FBT Basovi s EV sateliti.
Mackie VLZ je također fenomenalan mixer, no moram napomenuti da je Mackie "Mercedes" među mikserima i da zahtjeva vrhunsku popratnu opremu. Znači pojačalo tipa Carvin, Craft, pjevački efekti tipa Lexicon, Digitech ili orginal Hellicon, dok igračke tipa Alesisa Quadraverba, KORG-a ili BOSS-a ne prolaze. Pogotovo Beringerovi efekti užasno zvuče u kombinaciji s Mackiem (da me sad ne napadate, govorim o vlastitom iskustvu).
Od starijih fenomenalnih i dobrih miksera jaaakkkkooo je dobar Dynachord Stage Mate 2000 i 2400. Perfektan, milozvučan i topao sound proizlazi iz njega, no s obzirom da se radi o legendarnoj mixeti stvarno češ ga jako teško nači, jer tko ga ima i dan danas ga teško prodaje.

Od ostalih valja reči da je Yamaha s mixerima uvijek pri vrhu, no ako nisi studijski štakor obavezno izbjegavati stari 01V jer je jako teško raditi s njime pogotovo 03D. Novija E serija je OK. Isto tako Soundcraft je isključivo vrhunski studijski mixer i teško češ se na njega privući u live nastupu. Postoji inačica Soundcraft by Spirit, ali to je više "rockerski" Power mixer, pa ga valja izbjegavati bez obzira na Lexicon efekt u njemu. U biti taj "Lexicon" je Lexicon pisan s malim slovom u uspordbi s pravim orginalnim,

blatusan 05.10.2006 12:04

Slazem se sa kresom, jer vecinom sam cuo od drugova sviraca kada idu u vece klubove da im ozvucenj nevalja vragu i da se sjebasi nastimavajuci ga njihovim potrebama. a posto ja nisam jos tako puno aktivan muzicar (a biti cu ako Bog da :wink: ) ipak bi volio da ja isprobam i da se naviknem na jedno jer je onda lakse i nema stresa kad se radi a sto se tice tog ozvucenja uzet cu na ovom pocetku dobre stvari i onada sam miran. Hvala i pozdrav na sve!!!!!

cincilator 03.11.2006 20:27

evo u "dokolici" da se jos jednom pridruzim ovim diskusijama, korisnim za mlade muzikante i muzicare.
ne bih se slozio sa kresom u nekim stvarima.
'mackie vlz' je dobar mikser, ali ipak nije "mercedes" bar prema mojemu iskustvu i "uskusu". uz odgovarajuce pojacalo meki zaista moze da proizvede vrlo dobar zvuk. koristio sam par godina mackie 1604 vlz pro sa qsc plx3402 i digitech studioquad i zvuk je bio vrlo dobar. bio sam ziasta zadovoljan, sve dok nisam kupio polovan crown ma-1200. dobio sam bolji zvuk, mada i dalje smatram da je qsc plx dobro pojacalo sa samo 9kg! crown ima nesto malo manje snage i tezak je preko 20kg.
najbolja pojacala na trzistu ;)za mene su pojacala marke crest audio (pro serija). za velike stvari koristim 7001pro i smatram da nema dalje za zivu svirku, bez obzira o kojem se modelu radi iz serije pro 4601, 4801, 6001, 8001... jedini nedostaci su prevelika tezina i velika potrosnja struje, pa malo jace modele ne mozete prikljuciti na standarnu uticnicu od 15A.
nova serija crest 200 (6200,7200,8200...) mnogo je laksa, sa impresivnom snagom i ne u bas u potpunoj istoj mjeri kvalitetnim zvukom kao starija serija.
odamah iza je crown sa macrotech serijom - MA, pa tek onda se moze govoriti o drugim proizvodjacima.
da se vratim na kresine zakljucke: " Dynachord Stage Mate 2000 i 2400..."
koristio sam prije 10-godina "stage mate" i nema govora o starom dynacord kvalitetu MC serije. mikser jeste 'nabudzen', djeluje mocno i ne nedostaje mu 'dugmica', ali primitivni MC ima daleko melodicniji zvuk .da ne bude zabune - ne MCX!. MCX je vec izgubio ono sto je imao MC.
ali MC serija je prestarila, predimenzionirana i djeluje smijesno za danasnje shvatanje miksa :(
yamaha analogni mikseri nisu na cijeni, bas kao ni yamaha zvucne kutije i pojacala, ali sa onu cijenu koliko kostaju su dobri.
sound craft je proslavljeni britanski proizvodjac, ali ne sam razglasnim, vec sa studijskim mikserima.
sound craft powered mixer je kvalitetom, za moje shvatanje dobrog zvuka, losiji cak i od yamahinih miksera.
dynacord je posle mnogo vremna izbacio zaista odlican mali mikser cms serije sa ugradjenim efektima odlicnog kvaliteta, ali cijena je blago receno - nerealna! preskupo, a ni kvalitet ne moze da opravda nerealnu cijenu.
ukoliko bi recimo uzeli dynacord cms i crest audio pro serije 100 to bi bila najzesca kombinacija malog ozvucenja za svirke kakve upraznjavaju nasi muzicari.
sto se efex masina tice, lexicon jeste veliko ime, ali za "skupe" studijske masine poput PCM serije.
Lexicon MPX nema mnogo veze sa lexicon-ovim proslavljenim reverbom i ne vidim nikakve razlike sa alesis midiverb, yamaha, roland, boss, ili digitech... sve je to manje vise isto, pogotovo za narodjacko prangijanje, gdje se obilato koristi "eho".
alesis midiverb4 jeste star, ali je jos uvijek vrlo upotrebljiv.
kada je lexicon u pitanju uporedio bih to sa recimo JBL zvucnim kutijama. mnogi se pale na veliko ime, a zapravo ne znaju da je jedino SR serija ta koji drzi ime JBL.
MR, TR, MP... sve to jako lose... bas kao i Electro Voice, Eliminator, Gladiator i ostale kante...
ovo pisem iz razloga da mladji ne trce za imenom, za markom, vec da uzimaju provjerene modele. danas i najrenomiraniji proizvodjaci prave jeftine proizvode za svaki dzep, bez minimalnog kvaliteta. naravno tu su i mnogo bolje serije za mnogo vise novca.
to znaci da kad kazete EV i JBL, to ne znaci nista, dok ne kazete koji model imate, jer to moze istovremno da znaci i nekvalitet, kao i kvalitet.

Alix 05.11.2006 10:15

Jarane "cinco" da te pitam nešto...Sad sam sebi isprinto tehnične podatke za EV SX i ZX-seriju i zaprepastio se...kako je moguće da ZX5 može da podnese Peak od 2400W!!!...Ja ne mogu da vjerujem da je to moguće da 15" bass može da podnese toliku snagu,čak i neke 18" imaju jedva 2000W peak...i kakav zvuk iz nje izlazi,jel to prijatelju kao sx300 dakle brez izrazitog bassa il je bass stvarno strava i odlično zvuči?...i još nešto šta mu znači ono Outdoor?...jel to da je neovisan od vremenskih uslova ili nešto drugo?...Pozdrav!

cincilator 06.11.2006 05:48

Alix:
Jarane "cinco" da te pitam nešto...Sad sam sebi isprinto tehnične podatke za EV SX i ZX-seriju i zaprepastio se...kako je moguće da ZX5 može da podnese Peak od 2400W!!!...Ja ne mogu da vjerujem da je to moguće da 15" bass može da podnese toliku snagu,čak i neke 18" imaju jedva 2000W peak...i kakav zvuk iz nje izlazi,jel to prijatelju kao sx300 dakle brez izrazitog bassa il je bass stvarno strava i odlično zvuči?...i još nešto šta mu znači ono Outdoor?...jel to da je neovisan od vremenskih uslova ili nešto drugo?...Pozdrav!

alixe, tih "2400w" su tzv. "peak", odnosno impuls koji moze u jednom trenutku da dostigne navognih "2400 vati", a da zvucnik ne "rikne". to naravno nije "sinusna snaga", ona normalna, radna.
sx300 prema "papirima" moze da da snagu od 300w, zx4 od 400w, a zx5 od 500. i sve su to 'fulrange' kutije.
mozda sx300 mogu da podnesu srednje frekvencije do 300w, medjutim bass sigurno ne mogu.
treba bit s pravom skeptican prema tim vatima, jer se mjerila racunanja proizvodjaca mijenjaju, pa time i rezultati mjerenja.
sto se bass-a tice na zx4 i zx5, naravno da je neuporedivo bolji nego na sx300, jer se prije svega radi o 15" zvucnicima, a sx300 kako i sam znas 12".
ako zelis da koristis sx300, za vece prostore i na otvorenom moras da imas i 'subwooer's', ako zelis dobar zvuk, i to ne one od 12". E
EV i dynacord su izbacili na trziste sub's od 15", EV samo aktivne, a dynacord i aktivne i pasivne.
dok recimo sa 4 kutije sa 15" basovima mozes i bez sub's da dobijes solidan zvuk (za 'standardne' tezge).
"outdoor" oznacava kutije za "vanjsku" upotrebu, koje su zasticene od vanjskih vremenskih uslova (kise, hladnoce...). koriste ih na stadionima i sl.. i zbog toga su te verzije skuplje od standardnih.

Alix 06.11.2006 08:30

E to majstore car si...Hvala ti na pomoći stvarno si jaran...Ja sam sad otvaro svoje Corrus Line da vidim što me bass zeza i ustanovim da mi je pregorila tuljava (ne znam kako se na naški kaže pošto se školam u Sloveniji...u elektronskim šemama ima oznaku "L")...i take dvije su vezane paralelno i zato me zezo bass...Ali sad kad sam to na kretnici zamjeno zvuče do jaja...Ma pravo da ti kažem ZX-serija je nevjerovatno skupa jedan ZX5 kod nas je 1000eur pa jesu li oni normalni?...Za te pare mogu da kupim 2XSX300...Ja sam mislio da bi kombinovo svoje Corruse sa 2xSX300 pošto mi Dynacordi daju dosta jaki bass(možda čak i prejak) a više puta mi se slabo čuju visoki tonovi...I ja frajer na Equalizeru pojačam HF i spalim limiter na kretnici...A ovako kad bi imo još SX300 imo bi izrazite i Sr, i visoke tonove...Samo me zanima kako je sa impedancijom pošto bi se ona smanjila i povećo bi se napon a pošto imam PM1600 bojim se da bi spalio SX300...Mikseta je stvarno jaka i radi ko grom ali ipak ne znam bi li bilo pametno na izlaz da se stavi kakav limiter il slično...Pozdrav!

kreso 06.11.2006 15:16

@ Cincilator

Kolega, sve je to u redu što si reko, no nisi li malo prekritičan za pojedine serije. Ističem prije svega da je pojedini razglasni sistem stvar osobnog ukusa muzičara. Meni su primjerice Yamahine zvučne kutije fenomenalne,a neko ih nemože smislit. Isto tako netko hvali Craft, kod mene je on tek prosjek. U globalu ističem da ja svoje kritike prije svega zasnivam na odnosu cijena-dobiveno tj što ću najbolje dobit za malo novaca, ili ako je već skuplje da je iste kvalitete kao i ono najskuplje. Ne želim plačati ime.
A što se tiće Mackia, prijatelju prevario si se. Mackie do sad niti jedan proizvod koji je napravio nije napravio šund, dok ostali proizvođači znaju vedrit i oblačit u svojoj ponudi. Primjerice, jel znaš da je Dynachord zamalo propo kao firma, i da nisu izbacili Power seriju na tržište ošli bi oni u vražju mater.

cincilator 07.11.2006 08:59

alixe, povezivanje 12" i 15" nije dobro. ako na 12' kutiji podesis bass, to je za 15" malo i obratno.
ako koristis 4 zvucne kutije (fulrange) preko jednog (powered)miksera, onda gledaj da su sve 4 kutije sa basovima iste velicine ili jos bolje da su sve 4 kutije iste.

___

@ Cincilator

Kolega, sve je to u redu što si reko, no nisi li malo prekritičan za pojedine serije. Ističem prije svega da je pojedini razglasni sistem stvar osobnog ukusa muzičara. Meni su primjerice Yamahine zvučne kutije fenomenalne,a neko ih nemože smislit. Isto tako netko hvali Craft, kod mene je on tek prosjek. U globalu ističem da ja svoje kritike prije svega zasnivam na odnosu cijena-dobiveno tj što ću najbolje dobit za malo novaca, ili ako je već skuplje da je iste kvalitete kao i ono najskuplje. Ne želim plačati ime.
A što se tiće Mackia, prijatelju prevario si se. Mackie do sad niti jedan proizvod koji je napravio nije napravio šund, dok ostali proizvođači znaju vedrit i oblačit u svojoj ponudi. Primjerice, jel znaš da je Dynachord zamalo propo kao firma, i da nisu izbacili Power seriju na tržište ošli bi oni u vražju mater.
___

ne mislim da sam prekritican. beringer je isto sto i "trabant" nekada u automobilskoj industriji, a yamaha je "wartburg".
koliko para toliko muzike ;)
mackie cr 1604, nekada mnogo hvaljen, bio je ipak losiji od recimo rolanda m16. VLZ je bio veliko poboljsanje. .
VLZ pro - made in china :(
sto se tice mekijevih zvucnih kutija, one su bile dobre dok su u njih ugradjivali RCF zvucnike. danas meki koristi usluge "domaceg" proizvodjaca iz kentakija - EMINENCE! i to vise nije i ne moze biti isti kvalitet.

pozdrav

kreso 07.11.2006 12:05

Yamaha da je Wrtburg :roll:
Ma sve si reko :lol:
Za Beringer se slažem, al za da Yamahu stavljaš u taj koš.
Neću se rađe svađat.
Moraš samo znat da je Yamaha najjači muzički koncern na svijetu. Znaći da rade sve što se tiće muzičke produkcije od igle pa do Space Shuttle-a. :!: :!: :!:
Tako imaš njihove dječje aranžere i top modele tipa Tyros II.
Kad pričamo o ozvučenju isto tako imaju svega od "sranja" pa do stvarčica o kojima mi obični smrtnici možemo samo sanjati. Pitanje je samo koliko si spreman izdvojiti za taj gušt euriča.
I da samo napomenem. Yamaha čega god se dotakne u zlato pretvara. Do prije 15-20 godina Yamaha uopće nije pravila npr. bubnjeve. Danas su im bubnjevi jedni od boljih za live nastup, klase jednog Sonora, Pearla ili Tame. Kad su se s bubnjevima uspijeli probit na svijetsko tržište, gdje neće u domeni u kojoj su oduvijek doma.
Nisam neki pretjerani ljubitelj Yamahe, ali ako je nešto dobro, onda jednostavno nedam da se po tom sere.

Alix 07.11.2006 17:29

Krešo jarane sa svim poštovanjem ja bi se ipak složio sa kolegom "cincom"...Ja sam bio ovdje u Avtotehni-Yamaha Centar,Ljubljana i isprobavo sam mnogo njihovih stvari...Miksete (studijske) su za mene najbolje od sviju ali za Live mislim da nisu nešto ekstra u razvoju...Isto tako zvučnici-nemaju nikakvog izražaja...Dakle bass je užasan (govorim a 15" dvosistemce ne znam oznaku modela ali su drvene) pa bolje zvuči bass na onom bezveznom Peavey-u nego na Yamahi...Pokušo sam i da na equalizeri pojačam nizke tonove ali sve muljavo ne zvuči na čisti bass neg više na srednji ton...Bez vređanja ja mislim ipak da su Mackie ili Proel mnogo bolje uradili nego Yamaha...Ali nemoj sad da se prepiremo samo sam istaknuo svoje mišljenje...Pozdrav!

cincilator 08.11.2006 04:29

Yamaha da je Wrtburg
Ma sve si reko
Za Beringer se slažem, al za da Yamahu stavljaš u taj koš.
Neću se rađe svađat.
Moraš samo znat da je Yamaha najjači muzički koncern na svijetu. Znaći da rade sve što se tiće muzičke produkcije od igle pa do Space Shuttle-a.
Tako imaš njihove dječje aranžere i top modele tipa Tyros II.
Kad pričamo o ozvučenju isto tako imaju svega od "sranja" pa do stvarčica o kojima mi obični smrtnici možemo samo sanjati. Pitanje je samo koliko si spreman izdvojiti za taj gušt euriča.
I da samo napomenem. Yamaha čega god se dotakne u zlato pretvara. Do prije 15-20 godina Yamaha uopće nije pravila npr. bubnjeve. Danas su im bubnjevi jedni od boljih za live nastup, klase jednog Sonora, Pearla ili Tame. Kad su se s bubnjevima uspijeli probit na svijetsko tržište, gdje neće u domeni u kojoj su oduvijek doma.
Nisam neki pretjerani ljubitelj Yamahe, ali ako je nešto dobro, onda jednostavno nedam da se po tom sere.
______

ovo nije svadja vec polemika :wink:
ja ne osporavam uspjesnost korporacije yamaha.
i mcDonlad je izuzetno uspjesan, ali ja ga izbjegavam maksimalno. ipak bih prije poceo jedne cevape s lukom u banjaluci, nego hamburger u mcDonaldu, bez obzira sto je mcDonald's svjetski uspjesna kompanija :D
yamaha proizvodi bubnjeve mnogo duze od 15-20 godina, ali mi smo pricali o yamaha zvucnim kutijama, mikserima i pojacalima.

kreso 08.11.2006 09:39

:lol:
Ajd jedan kratak rezime.
Yamaha EMX-5000, Powermixer s visokom ocijenom
Bas bin Yamaha 18" - vrlo, vrlo visoka ocjena
Satelit (Srednjetonac 15" + horna) Yamah - jako dobro.
Ovo u kombinaciji radi isto kao i Dynacord Powermate u kompletu sa svojim zvučnicima. Ako vam je sound na tome loš, onda žalim, ne znate radit s miksetom.
Navedena Yamahina kombinacija (ganz nova) košta oko 4.500 €. Žao mi je sad samo što neznam napamet naziv serije za zvučnike, znam samo da su bas binovi 2X1000 W i da su sateliti 2 X 400/800 W (ovisi o omaži na koju ih priključuješ).
Mackie VLZ - kod mene uvijek bio i ostao Mercedes.
Ako imaš prigovora na Mackie, onda ili si kupio pokvarenu robu, ili neznaš na njega radit. To je mikser koji meni ama baš nikad nije zaferco, na kome mi se nikad nije javila mikrofonija, a štimao sam sound s mikrafonom pred zvučnicima :o .
Neću se više ovdje prepucavat s vama, imam pametnijeg posla. :wink:
BTW, u više od 20 godina muzičke karijere imao sam prilike isprobati svakojake razglase i mogu vam samo reč da rang po mom ukusu ide ovako što se tiće razglasa :
1. Dynacord Stage Mate - Dynachord Basevi + EV sateliti (najbolji sound koji sam ikad imao na live stageu)
2. Mackie VLZ + Carvin Vega pojačalo - Dynachord Basevi + JBL ili RCF sateliti
3. Dynachord Powermate - Dynachord zvučnici
4. Yamaha EMX-5000 - Yamaha ozvučenje
5. Soundcraft Spirit Folio - RCF Basovi + Zeck sateliti

Promašaji su :
1. Yamaha 01V ili 03D
2. Beringer Eurorack
3. Bell (zadnja serija)

cincilator 08.11.2006 22:39

mr. Kreso:
Ajd jedan kratak rezime.
Yamaha EMX-5000, Powermixer s visokom ocijenom

s visokom ocjenu u "low class mixer"
_____

Bas bin Yamaha 18" - vrlo, vrlo visoka ocjena

isto tako...
_____

Satelit (Srednjetonac 15" + horna) Yamah - jako dobro.

15", pa srednjotonska kutija?! hmm... koliki ti je taj razglas i iz kojih se komponenti sastoji?
_____

Ovo u kombinaciji radi isto kao i Dynacord Powermate u kompletu sa svojim zvučnicima. Ako vam je sound na tome loš, onda žalim, ne znate radit s miksetom.
Navedena Yamahina kombinacija (ganz nova) košta oko 4.500 €. Žao mi je sad samo što neznam napamet naziv serije za zvučnike, znam samo da su bas binovi 2X1000 W i da su sateliti 2 X 400/800 W (ovisi o omaži na koju ih priključuješ).

evo prilike da nesto naucim, da se popravim ;)

_____

Mackie VLZ - kod mene uvijek bio i ostao Mercedes.

mercedes c serije...
_____

Ako imaš prigovora na Mackie, onda ili si kupio pokvarenu robu, ili neznaš na njega radit.

pa ucim se pomalo...

_____

To je mikser koji meni ama baš nikad nije zaferco, na kome mi se nikad nije javila mikrofonija, a štimao sam sound s mikrafonom pred zvučnicima .

interesantno... ovo je nesto novo za mene. kako to izgleda kad mikser "ferca"?
znaci, kupim mekija i mogu da pjevam ispred zvucnika?! do jaja ;)
imao sam mekija, ali to nisam znao i kad god bih ga pojacao malo vise, a kutija je bila blizu mikrofona, nije mi "zaferco",
al' jest bilo mikrofonije ;)
tu sam nesto vjerujem, zayebo...

_____

Neću se više ovdje prepucavat s vama, imam pametnijeg posla.

nece te bas ostetit 5 minuta dnevno, a neko ce imat koristi od ovoga (barem ce se nasmijat :)
osim toga, jesi li kad igr'o "ne ljuti se covjece"?

_____

BTW, u više od 20 godina muzičke karijere imao sam prilike isprobati svakojake razglase i mogu vam samo reč da rang po mom ukusu ide ovako što se tiće razglasa :
1. Dynacord Stage Mate - Dynachord Basevi + EV sateliti (najbolji sound koji sam ikad imao na live stageu)

u kojoj klasi ozvucenje? da li se radi o koncertnom ozvucenju ili o manjem "tezgaroskom"? to je velika razlika.
EV je svjetska klasa i mjera za kvalitet, kako za koncenrtna ozvucenja, tako i za mala...
mada.., i na zalost, ima i EV nesto u "yamaha klasi": eliminator, force, gladiator... kod JBL to je EON, SF, MP 200...
dynacord gotovo od samih svojih pocetaka koristi EV zvucnike u svojim kutijama, mada su proizvodili i svoje.
EV - delta max serija je pojam dobrog koncertnog zvuka.
EV, T serija (t221, t251, t252, t180... do jaja!!) koristi gotovo iste komponente, a cijena je izuzeno pristupacna u odnosu na kvalitet.
yamaha nema zvucne kutije u toj klasi. JBL ima izvanrednu SR seriju.
RCF je italijanska kopmanije koja je svojim asortimanom pomagala jednom od najboljih americkih i svjetskih
proizvodjaca zvucnih kutija EAW, da postigne taj kvalitet. RCF zvucnik je takodje bilo moguce naci u zvucnim kutijama kanadskog proizvodjaca - 'yorkville'
ili u MACKIE... meki je prekid saradnje sa rcf i prelaskom na saradnju sa "eminence" platio znacajnim gubitkom kvaliteta.
yamaha moze da se poredi sa eminence, ali ne sa pomenutim zvucnicima...!

_____

2. Mackie VLZ + Carvin Vega pojačalo - Dynachord Basevi + JBL ili RCF sateliti

carvin vega?!
sega... dobro pa nisi napisao "cajavec", tu su negdje sa beringerom ;)
ne kontam zasto mijesas zvucne komponenete, jer zlatno je pravilo da nastojis da koristis zvucne kutije od jednog proizvodjaca?!

_____

3. Dynachord Powermate - Dynachord zvučnici

"narodnjacki standard", za tezge...
a 'dynacord zvucnici' su malo siri pojam...

i jos nesto, stara serija dynacord miksera sa pojacalom, ps i psx je bolja od "powermate", ali je teska za transport, mada mnogi narodnjacki orkestri se uprkos tome
ni danas ne odvajaju od nje.

_____

4. Yamaha EMX-5000 - Yamaha ozvučenje

kad nema cure, dobra je i baba, kazu vojnici ;)
_____

5. Soundcraft Spirit Folio - RCF Basovi + Zeck sateliti

heheh... e za ovu kombinaciju nisam cuo ;))
spirit folio je mikser bez pojacala :wink: :D

_____

Promašaji su :
1. Yamaha 01V ili 03D

i tu si "kiks'o".
to su digitalni mikseri dobrog kvaliteta, boljeg od yamaha analognih miksera .

_____

2. Beringer Eurorack
3. Bell (zadnja serija)

bez komentara...

_____

pozdrav i nema ljutis... :D

cincilator 08.11.2006 23:14

zaboravih na ovo, a moglo bi ti bit od koristi:

kreso:
" znam samo da su bas binovi 2X1000 W i da su sateliti 2 X 400/800 W (ovisi o omaži na koju ih priključuješ). "

_____

kreso prijatelju, snaga zvucne kutije, kao i "omaza" su fiksni i ne mogu da se mijenjaju.
to znaci ako je zvucna kutija 400W i 8 ohm, to je njena jedina moguca definicija.
pojacalo moze da mijenja stepen iskoristivosti u zavisnosti od "omaze", tj. u zavisnost od prikljucenih kutija.
o tome sam vec pisao, ali ajde...
novija pojacala rade uglavnom na 2, 4 i 8 oma.
ako recimo, evo konkretno, na powermate 1000 priljucis dvije kutije po 8 oma pojacalo radi na 2x8oma i daje snagu od 2x300W.
ako priljucis jos dvije kutije, to znaci po dvije kutije od 8 oma po kanalu, dobijas u paralelnoj vezi 2x4 oma, sto pojacalu sa manjim otporom daje vecu snagu - 2 x 500W.
ako dodas jos dvije kutije po 8 oma, tri po kanalau, sto je ujedno i dozvoljeni maksimum, pojacalo ce da radi na 2 oma ko kanalu i sa najvecom snagu, mislim da je prema specifikacijama 2x600W.

kreso 09.11.2006 13:00

Cincilator

Ti il si neka treška štreberčina ili sve to pišeš iz vlastitog iskustva. Dobro znam što je narodnjački razglas, a što je koncertni razglas.
A pošto pišeš o ozvučenjima kao neki product menager mislim da si trgovac ili prekupac rabljene muzičke opreme i komponenti.

Ti si se ovdje zakačio na seriju pa model, pa pr pa dr ... Ma ohladi se buraz. I sam znam da o omaži ovisi izlazna snaga cijelokupnog razlaza.

Ja ovo pišem i pričam o vlastitom iskustvu. Za Soundcraft Spirt Folio si se zahebo. Ima vlastito pojačalo u sebi, ali nema skretnicu.

Fercanje se odnosi na šumove i nekvalitetan sound.

I na kraju, samo ti piši koliko hočeš, nitko ti ne brani. Forum je zato ovdje da razmjenjujemo mišljenje, ostavimo svoje dojmove i utiske na određen instrument ili opremu.
Razlika je samo ako pišeš o nećemu da je jako dobro, znači da nisi za zad probo bolje. A to što ti nešto što je meni jako dobro omalovažavaš i pljuješ po tom znači da si ti to osobno isprobo i da si našo na bolje. Ja znam da je BMW serije tri dobar jer ga vozim. Znam da je i Mercedes C klase dobar jer sam ga vozio. Ali koliko je dobar BMW M6 ili Mercedes SLK neznam. Mogu pričat o njemu da je vrhunski ako mu ja nisam na cesti izvadio dušu. Zato ako ti odgovorno tvrdiš da je ovo što si reko bolje, onda očekujem da si to isprobo, da tu opremu imaš i koristiš, i da argumentiraš svoje stavove. A ako je sve navedeno istina, onda svaka čast care, imaš iskustva malo večeg u tome pa piši ovdje romane.
ja neću čučat pred mikserom i vrtit kanaliće kao studijski nerd zato jer u priručniku piše da se takav sound može dobit. Prijatelju ja sam svirać. Bitno mi je da mi je vokal i sound iz razglasnog sistema kristalno čist, topao i jasan. Da sve bude cakum pakum, Da pogodim omjer reverba i halla, pogodim najkvalitetniji echo i da mi se zvuk u sali ne tumba. A za ostale perverzije, su ipak zaduženi studijski štakori. Pa ako spadaš u tu kategoriju, onda te molim da nama tezgarošima ne soliš pamet, jer te ja prijatelju ne razumijem, niti razumijem što ti iskrivljenjem pojedinih impedancija i krivulja na digitalnom mikseru dobiješ. Možda me je vrijeme pregazilo što se tiće rada s razglasom, no za sada sam dobivenim rezultatima zadovoljan. A na koncertu ionako imam majstora zvuka koji će se pobrinuti za sveukupni razglas. Meni je bitno da mi je jasan sound na monitorima.

miodrag 09.11.2006 13:34

Ozvucenja

Poshto vidim da imate i jedan i drugi dosta poznavanja i iskustva zamolio bih vas ako moze da napravimo jedan zakljucak.
Mislim da bi bila korisna informacija jedna od ovih:

Koja je kombinacija najbolja ako trazim razglas u visini od:

1500 - 2500 Evra
2501 - 3500 Evra
3501 - 5000 Evra

i ovo mozemo da podijelimo na Aktivne i Pasivne.

Zahvaljujem se unaprijd!

kreso 09.11.2006 13:52

Btw.

Evo ti i informacije o razglasu koji koristim.
S time da pardoniram, srednjetonac nije 15" nego 12 " + horna
Dvosistemski srednjetonac : Yamaha J215 (ili J1215 - nisam 100 % sicher).
Bas bin : Yamaha M118S (ovo sam 100 % siguran)
Mixer : Dynachord Powermate 1600 (Ver. 1)
ili Dynachord SM2400 + pojačalo ZECK za bas binove + pojačalo QST za srednjetonce i horne. Skretnica je također QST, a efekt je solidan Alesis Quadraverb + Dualflex (za vokale).
Osim ove kombinacije koristimo s navedenim zvučnicima i Yamaha EMX-5000 koja se niti malo lošije ne čuje od Dynachord Poermate 1600.
Ova kombinacija super zvući i kristalno jasno se čuje u sali za svadbe kapaciteta 500 osoba. Izlazna snaga mu je na basove 2 X 800 W, a na srednjetonce 2 X 400 W. Znači da imam 2.200 W snage na zvučnicima makar to već prelazi u pick jer ZECK je 750 W, a QST od 1000 W. Nikad je ne ganjamo iznad 2/3 snage, a obično je gain na pola.
Zvučnike smo uzeli prije 2 godine na kredit (ganz nove), i platili smo ih s kamatama oko 28.000 Kn tj oko 3.500 €. Powermate smo uzeli rabljeni godinu dana star za 1.000 €.
Također imamo i 3-sistemske ZECK kutije 400/800 W.

Sad ti meni prijatelju reci što imaš od toga bolje (u toj klasi), a da je novo i da se tako dobro čuje. Ajde, možda mi daš i neki dobar savjet kad vjerojatno s time dilaš. :wink:

Inaće, prije Powermate-a 1600 smo koristili Mackie VLZ 3000. A za pojačalo me brate ne pitaj (Znam da je bio neki Craft). Raspadom banda svak je uzeo nešto i tako da više neznam.
Što se tiće težine Dynachorda Stage Mate istina je da je s rackom (popratnom opremom) užasno težak, ali sound je milina. Nema tu puno zahebavanja prije svirke. Zaštekaj instrumente i mikrofone, smiri mu malo visoke, "pofarbaj" malo basa i mali radi ko zmaj.

Prije sam imao Yamahu 01V sa nekakvim expand karticama (nikad nisam prokljuvio što su mu značile). No hebo nas je ko lud zbunjene. Iako ima memoriju da pamti 100 sala ili ti 100 pozicija, nikad to nije bilo to. Otpočetka smo se stari jarci igrali kao djeca s njime jer nam se sviđalo što se klizni potenciometri sami voze (gore - dolje). Ma budale. Onda smo ga zamjenili za Dynachord SM i nadodali još mislim jedno (u to vrijeme) 800 DM. I to nam je bio best buy u zadnjih 10 godina.
Što se tiće Carvin Vega pojačala. Ti ga stavljaš u rang Berigera i Čajevca, ali iako je staro preko 20 godina, snage je svega 800 W i teško preko 30 kg :wink: ja za to tiristorsko pojačalo mogu samo reč najljepše pohvale. Radio je on na zabavama po dva dana i dvije noći, trpio svirku 2 benda bez prestanka, a nije se pošteno nit zagrijo ful opterečen, a kamo li pregrijo. Dok QST je već 2 puta bio u servisu i jednom na prematanju. Ako je staro ne znaći da je novo bolje.

kreso 09.11.2006 14:30

Miodraže o cijenovnoj klasifikaciji ne bih pisao, jer cijene variraju od tržišta do tržišta.
Ja sam primjerice dobio kritiku da smo zvučnike prejebeno skupo platili, ali brate mili dobio sam ih ganz nove i oni za sad bezprijekorno rade. A u praksi sam imo slučajeva da kad sam kupovao rabljeno, na prezentaciji je sve super radilo, a nakon par mjeseci svirke po kupovini počelo zahebavati, ovo ono. Za sad mi od rabljene opreme jedino nikad nije zajebavo Dynachord (niti SM niti Powermate). Iako je Dynachord tipični tezgaroški razglas, ja ne patim nit na marke (karikiram) tipa Maršal nit na Soundcraft.
Oduvijek od kad sviram znam samo da 90 % benova koristi Dynachord, Yamahu ili Mackie razglas. Kombiniranje komponenti nekad zna bit itekako poželjno. Primjerice EV i JBL srednjetonske kutije mi dobro rade na bilo kom razglasu, dok jedan razvikani Peavy sa svojim pojačalom je bio toliko oštar i "čudan" sound da smo ga u roku 3 mjeseca prodavali u pola cijene samo da ga se riješimo.
A na koncertima, promocijama i pratnjama poznatijih pjevaća ionako koristimo profi razglas od organizatora. Ton majstor nam složi optimalan sound, pita nas da li smo zadovoljni sa soundom na monitoru, a sveukuan sound za salu ili dvoranu je ionako njegov problem i posao. Druga je stvar što po svršetku svirke imam prigovora tipa kako nam se nije dovoljno npr. čula gitara ili doboš od bubnja. E onda takve kritičare uputim ton majstoru, neka se on s njima zahebava i pravda. Ja sam svoje odsviro. :wink:
Od jeftinijih power miksera (do + - 2.000 €) preporučio bih Dynachord Powermate (1000 / 1600) ili Yamahu EMX.
Ima i boljih konfiguracija, svakako no nebih sad spominjao jednog Mackia, jer barem iz vlastitih iskustava znam, da bi Mackie super radio treba barem još hrpu novaca na vrhunska pojačala, efekte i ozvučenja.

Alix 09.11.2006 15:21

Krešo prijatelju sve zavisi od kakvog čovjeka kupuješ rabljeno,to jest polovno...Ja lično poznajem dosta muzičara po Sloveniji (gotovo sve) ali se jako razlikuju u održavanju opreme...Zapažam da se sve više pojavljivaju "bogatuni" koji u stare dane imaju želju za svirkom i pare im ne predstavljaju nikakav problem...Kad ustanove da su "preglupi ili "zastareli" da bi se naučiti svirati live kupe sebi jaki aranžer i natrpaju ga sa fajlovima...E sad haj ti tu budi pametan neki sviraju skoro 20 godina (poznam živi primjer) a imaju stare kante s kojima se šljepaju-jedva da odrade poso jer su kvalitetni muzičari al nema se para za bolje,a ovi nemaju 2 čiste i odma hoće Pa1X,hoće ovo hoće ono...Za jedan tipičan primjer takvih "bogatuna"(neću javno da iznosim imena) znam da je do sad je imo sva moguća ozvučenja...Od Mackie-ja,Samsona,Proela,Dynacorda,EV,ma skoro pa sve al on kupi ozvučenje na njemu radi par mjeseci dok mu ne dojadi i mjenja ga za drugo i od takvih se isplati kupovati...Njega boli briga kakav sound izlazi iz ozvučenja on ionako pritiska samo PLAY i STOP...E sad ja lično sam u svakoj svojoj kutiji bar jednom zapalio limiter od visikotonaca...Jednostavno ako nema bassa i visokih tonova ne dođem do izražaja...Tako da ISPLATI se kupovati polovno ozvučenje samo od osoba za koje možeš predpostaviti da ih čuva i održava kako treba...Jednostavno rečeno ako su kutije izgrebane,mrežica počela da hrđa,i slično znaš koliko je sati.A doduše ionako kad namjeravaš kupiti ozvučenje uvjek isprobaš stvar tako da ionako sam procjeniš jeli kvalitet udovoljava tvoje kriterije..Pozdrav!

kreso 09.11.2006 15:41

Ma vidi Alix !

Ja sam se ovih dana napjenio i naljutio na Cincilatora :wink: jer mi je počeo posprdno pričat o Yamahi.

Neosporno je da Cincilator ima znanje. vidi se da si je čovijek dao truda i volje oko svih serija. Samo čisto sumnjam da je baš sve to isprobo kad može tako suditi i britkog jezika osudit neke komponente za koje znam da je mnogo muzičara na njima steklo slavu i zaradilo hrpu novaca.

Ja sam osobno takav muzičar da ako mi nešto dobro radi i ako me dobro služi ne mjenjam. Nek su izašle neznam kakve serije van mene to ne dira. jedino što pokušavam već godinama uvesti red u bend da vode računa na amortizaciju opreme, tj. da se od svage svirke određen postotak stavlja na stranu za nabavku druge opreme. Kad se pola love amortizira tad odlučujemo očemo li kupit nov sistem, ili stari zadržat pa nadokupit samo nešto novo i tako.

A što se tiće "kutija", mogu ti reč da izgled može varat. Naišo sam prije 5-6 godina na FBT-ove kutije koje su izgledale kao da je kamion prešo preko njih. I zbog toga ih majmun nisam kupio. Kupio ih je kolega iz prijateljskog benda, malo ih ušminkao, a sound iz njih Wooov. Ma boli glava kako je dobar. A dobivo sam ih doslovce za kikiriki od jednog "dede" koji je ostavio muziku pa je povoljno prodavo opremu.
To ti je stari moj životna škola. Ima mali milijon faktora di se možeš zajebat i prividit stvari.
:lol: :lol: :lol:

Alix 09.11.2006 18:23

E tu si u pravu...Svaka čast uzo si mi rječ iz usta...Evo sad sam došo iz muzičkog centra sav nasikiran i u mukama...Za mene je Behringer pićkin dim od firme ali kad sam u muzičkom centru isprobo jedne kutije ne mogu da dođem sebi nikako...Naime rječ je o Behringerovim EROLIVE B1520Pro...Ma prijatelji Behringer nikad za mene nije bio neki viši razred ali ove tako slatko zvuče a i bass im je do jaja...Tako toplog zvuka odavno nisam slušo...Namjeravo sam sebi kupiti Sx300 ili Zx4 ali kad sam ove čuo sutra dižem kredit i kupujem odmah bez čekanja...kako je to moguće da me je Behringer koje sam tako mrzio i ponižavo šokiralo...i to jedna kutija košta 250eur...dakle za cjenu jednog SX300 12" donijem 2 Behringera 15" koja po mojoj ocjeni bolje rade...Pozdrav!

cincilator 10.11.2006 01:20

kreso jarane, ne znam sta da ti kazem, a da te ne naljutim, osim da odustanem od dalje diksusije.
ali posto smo i ti i ja anonimni, nema opasnosti da sve uzmes k srcu.
nisi ti muzicar, definitivno. lupetas, bez ikakve mjere.
ili si tek poceo nesto da sviruckas ili si tek zaduzen da punis ove stranice postovima.
bilo kako bilo, nemoj se ljutit na mene, moje namjere su bile iskrene, bez zelje za nekakvim licnim proteziranjem i budi pozdravljen.
dobra je yamaha, odlicna, a beringer sve bolji i bolji ;)
pozdrav svima.

kreso 10.11.2006 09:17

:twisted: :twisted: :twisted:
E sad si ga stvarno pretjero. Ja kad lupetam i valjam gluposti onda to i priznajem. Ali na temelju toga što se meni kombinacija razglasne opreme sviđa, a tebi ne ne dozvoljava ti da me ovdje ismijavaš i vrijeđaš, pa koliko god da si pametan ili školovan bio. Ti češ meni reč da nisam muzičar, i da ovdje samo kucam bezvezne postove. Sinko sviram više nego što ti vjerojatno imaš godina. Ali sviram, ne bubam mapamet nazive serija i modela od razglasa, jer to mi je poprata oprema. Moj instrument je klavijatura ili harmonika. Iza sebe imam rezultat i dokazan rad.
Možda po nečijim kriterijima nisam muzičar jer preferiram i sviram turbofolk, a to mi može reč samo netko puno, puno bolji od mene. Odsvirao sam preko 500 svatova, mali "milijun" gaža, završio sam srednju muzičku za harmoniku, ne sviram na MIDI fileove nego kako Bog zapovjeda. Iza sebe imam 2 završena fakulteta i preko 20 godina sviračkog staža (ozbiljnog). Do sad sam snimio tri CD-a. I ti češ meni reč da nisam muzičar. Neznam to si, nit me zanima.
Za tebe sam gospodin s velikim G.
Ja priznam da nisam nabubao napamet brojeve i modele serija i ozvučenja kao ti, ali sve što ovdje pišem govorim iz vlastitog iskustva. A ako ja tu laprdam. Dapaće, nemoram ja uopće pisat niti ikome davat savjete, a kamo li davat ikakav materijal.
Sad razumijem Nedima kad podivlja radi ovakovih "prepametnih". Od prvog posta na moju repliku se podsmjehivaš na moje postove i radiš budale od mojih tvrdnji. Ja niti u jednom postu tebe nisam vrijeđao niti omalovažavao tvrdnjom tipa da si neznalica i da laprdaš. Rakao sam samo da si prekritičan prema pojedinim modelima. Jer ovo što ti ovdje propagiraš je turbo profesionalana i skupa oprema. Takoreči "nikatni" primjerci. Unikatni zato što u čitavoj državi možeš na prste obje ruke nabrojat bendove koji koriste takovu opremu. A ti ako to koristiš i ako si profesionalac tj prekonočnja estradna "zvezda", što se onda družiš s nama običnim gažistima tezgarošima.

@ Yu-midi i Vaxter

Dragi prijatelji, odlučio sam napustiti stranice na neko vrijeme, a možda i zauvijek. Oprostite mi, ali sredina je zadnjih mjeseci previše zatrovana. Ovdje se ne može više normalno pisati i rspravljati, nego odmah se ide na omalovažavanja i vrijeđanja tipa, ti si glup, ti neznaš, nasmijavaš raju ... po Cincilatorovom smo ispada svi idioti i magarci što sviramo na Yamahina ozvučenja. I pogotovo nismo muzičari, jer ne čujemo koliko je sound iz njega loš, pa kako onda možemo i uopće svirat. Sigurno falšamo u pjevanju i "fušamo" do jaja u sviranju. :roll:
Pa da ja ubuduće ne nabijam broj postova laprdanjem i pisanjem gluposti, više neću dolazit na site, pa neka pišu romane i preslikavadu materijale s interneta. Ja barem pišem iz srca, sve temeljeno na vlastitom iskustvu i saznanju.
A ako nešto neznam, tada pitam i molim za pomoć.

I na kraju da napomenem. Ja ne hranim svoj ego time što ističem opremu i razglas koji koristim. I nisam igrač tipa "Vidla žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu" tj. da ako netko svira na razglasu tipa XYZ, da tada i ja moram svirati na to.

Trenutno vrijeme na Forumu 06:10

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org