![]() |
Da ne sviran dugmetaru koristio bih sigurno :)
|
bas je dora tehma Ima sto kazes druze dosta tavih sto sviraju samo iz
a ili d pa transpozivaju eto ja transpziram pola tonova ako za treba cis dis fis gis naci tada ok pola gore ili dole ali da se svira samo iz dve tonacije nije to pravo muzicarski !!!!!!!!!! pozdrav |
Ja koristim transpoze po potrebi. Trudim se da napravim koliko mogu namjenske boje. I onda nekad sviram sa nekim ko pjeva vislje ili nize od mene. Da nebi ubacivao nekakav bezveze Sound samo kliknem na transpoze i perjam istu namjensku boju. A dobro dodje i kad se radi zaredom nekoliko dana.
|
A sta ces kad moras.
|
Meni najvise koristi kad skidam pjesmu ,najprije probam iz kojeg tonaliteta mogu odpjevat i onda odma u tom tonalitetu vježbam,jako dobra stvar,puno mi koristi.
|
Koristim kod modulacija u pjesmama
|
ja se trudim da ga ne koristim,sviram skoro iz svih,dis,gis malo mi je teze,ali i retko odatle sviram,ali to je jako losa navika
|
pozdrav svima..ja ga koristim (transpozer) , jer sam samouk i navikao sam se
|
Naravno da da! Sedamnaest godina sviram gitaru, i usputno klavijature, tako da mi je mnogo olaksao stvari.
|
Pozz. Ja samo transpozer koristim kad skidam pjesmu ali u svirci ne jer sam ga često zaboravljao vratiti u nulu a u bendu imam jos i gitaristu i harmonikaša i onda zamisli situaciju na svirci ja pičim iz jednog dura a ostali iz drugog :-)
|
Ja definitivno izbegavam transponovanje ali isto tako i polutonove mada se trudim koliko mogu da "navezbam" :D, a kod M3 i nema transpose na dohvat ruke.
Problem resavam tako, kad pevac kaze npr. G#, ja mu sviram G pa nek onda on koristi transpose, kod njega je automatski =)) |
Problem resavam tako, kad pevac kaze npr. G#, ja mu sviram G pa nek onda on koristi transpose, kod njega je automatski =))[/quote]
evo idealnog leka za transponovanje...tako treba kolega:D..pozz Dodato: P.S. hteo sam da citiram kolegu iz prethodnog posta,mislio samd da znam kako to ide,ali pogresio sam..B-)..Elem ,shvatili ste sustinu:D..pozz svima |
Posljednje vrijeme moram priznati da jako često koristim transpozer. Godinama sam izgubio na brzini, ljen sam vježbati i posljedica je takova kakva je.
Iako je to jako loša praksa, nama koji smo pred muzičom penzijom se valjda to i tolerira ;) Osim toga kvragu i sve, ja sam taj transpozer platio, valjda ga smijem i koristiti. :p |
Mislim da kada si pocetnik i nov u muzici i dok ucis da sviras dugme za transpoziciju treba zaboraviti da postoji, a kada tako naucis da sviras kasnije ti nece ni trebati, i mislim (mada to nije tema) da je aranzer za pocetnike jako losa stvar jer daje privid da znas da sviras, mislim da treba nauciti prvo u levoj ruci svirati bas i ritm a kasnije kako ko voli, koji stil i treca stvar koja takodje nije tema a koja sprecava ljude da u svirci t.j. Ucenju sviranja budu jos bolji je natpis akorda na displeju (kada ti pise sta sviras) mislim da dok do tancina ne savladas, gledajuci u dirke koji akord sviras, taj natpis treba zaboraviti jer mislim da kasnije ogranicava. Nadam se da mi niko nece zameriti sto sam izneo svoje misljenje o ove druge dve stvari koje nisu tema, a nije lose mesto i prilika da ih spomenem i da ce koristiti nekom ko je na pocetku ili ko zeli da poboljsa ili unapredi svoju svirku t.j. Znanje.
Pozdrav svima. Postovano sa mobilnog uređaja |
ima dosta muzičara koji koriste transposer, ali tako nikad ne nauče svirati.Ja osobno ne koristim transposre jer to bi bilo varanje samog sebe.
|
Ponekad bih pozeleo da mogu da ga koristim ali bi to kod
mene bila komplikacija.Sviram istovremeno gitaru i aranzer (pomocu midi bas pedale).Na gitari nema transpozera pa bi bila cela zbrka da na gitari sviram G# a na midi bas pedali G sa tanspozicijom +1. |
Isti slucaj i kod mene vec sam pisao jednom,jer sviram harmoniku takodje sa modulom jedino kad nebih razvlacio harmoniku i kad bih se culi samo instrumenti iz ketrona onda moze,samo kad sviram hocu da mi se cuje i prava harmonika pa zato i neide..Pozz
|
Vidio sam dosta kolega koriste transpozu i grozim se na to uzass.
|
Trudim se da to izbjegavam, ali koristim pretežno kad radim svirku sa novim pjevačem, pa mu umjesto Hmola treba svirati iz B i slično. Uostalom klavijaturama je i data ta opcija da bi se koristila. Čestitam svim onim muzičarima koji ne koriste tu opciju i skidam im kapu.;)
|
:-)
Transpozer je losa navika, teraj to.. :D
|
Ne sjecam se da li sam vec napisao, ama ja ne znam da sviram sa tim transpozerom. Jednostavno me buni jer pritiskam odredjenu dirku i ocekujem da cujem i taj odredjeni ton a cujem drugi. Nastaje kratak spoj i u momentu nemam pojma gdje sam. Inace moj stav prema transpozeru... zabranio bih ga zakonom pod prijetnjom duge zatvorske kazne, bar za profesionalne muzicare... oni ostali nek se igraju sa tim koliko im volja:lol::lol::lol::lol:
|
|
Nije ga stid i sram =))=))=))=))
|
a i ona ga brate zavukla.I ja bi koristio transpoze.Ko da lomi prste sa nezgodnim rasporedom.Da je harmonikas dugmetarac pa i da razumem ali ovako ovo nije u redu sa njene strane.Mada moze lepo da se odsvira sve i iz fis mola ali bogami sve je odsvirao vodjice klavijaturista sto bas i ne ide na original snimku ove pesme.
ja koristim transpoze i nemam tih problema koje ima @tranzit.obicno ljudi koji imaju apsolutni sluh imaju taj problem. |
Jeste Neso, ja sam debelo kaznjen time, 'bem ti sluh.
|
moj sluh je nastimovan bas na -1 =)) ili +1 kako hoces :lol:
|
Blago tebi, mene i najmanje falsiranje pjevaca dovodi do ludila. Rekoh ti ja da je to Bozija kazna, negdje sam se silno ogrijesio.
|
e na toj temi sam ja doktorirao.Ja cujem svaki fals ali se vise ne opterecujem time.Vise gledam da li ce pevac da uzme vise para ili manje,a dal falsira to nek drugi slusaju.:lol:
|
Ti si car, bas ti zavidim...:lol::lol::lol::lol:
|
Bas neki dan slusam onoga Marka Kon(j)a na zvezdama granda, kaze apsolutno tocan ton je krivulja koja ne odgovara ljudskom uhu, tj. smeta mu, e sad jedino mozda ljudima koji nemaju sluha? :lol:
|
Taj se razumije u muziku i nauku o zvuku k'o Marijana u kriv *****, da izvinis =))=))=))=)) I sta bi trebalo da mu znaci to "apsolutno tacan ton" ? Aman sta sve ne drzi mikrofon i instrument u rukama... sto je najgore, jos i novac dobija za to.
|
Marko Kon - jedan od najtrazenijih domacih muzickih producenata.
To mu je u stvari profesija trenutno. Inace i kompozitor,aranzer,tekstopisac a povremeno nesto i "recituje" u mikrofon kao "pjevac". Ostalo prepustam na sud strucnim ljudima,po pitanju te izjave.;) |
Ama sam pojam "apsolutno tacan ton" koji je taj vrlo trazeni i nasiroko obozavani producent upotrijebio, je kontradiktoran sam po sebi. Kao prvo ne postoji "apsolutno tacan ton" jer je bez izuzetka, sve relativno i nijedan instrument nije u stanju da dva puta zaredom ponovi frekventno "apsolutno" isti ton. To je u prirodi izvora zvuka a i ljudskog sluha koji taj zvuk registruje. Cak ni elektronski digitalni instrumenti nisu to u stanju uslijed nekoliko faktora. Ljuskom sluhu ne smeta nikada "apsolutno tacan ton" jer i taj imaginarni "apsolutno tacni ton" bi sluh registrovao kao i bilo koji drugi koji nije tako "aspolutno tacan". Sluh vrlo brzo stvara naviku, sto je njegova fizioloska odlika, pa smo tako bar mi iz Evrope, stvorili naviku da cujemo temperiranu hromatsku skalu, kao sto su Arapi ili Turci navikli da cuju razne cetvrt-tonske ili Kinezi kojekakve pentatonske skale, pa je i za nas a i za njih to postalo sasvim normalno. Kako je sve relativno, navikli smo da cujemo i mala odstupanja odnosno varijacije ili netacnosti (koje su neminovne) pa i njih registrujemo kao nesto sasvim prirodno. Taman i da postoji ta apsolutno tacna tonska skala bez ikakvih odstupanja i na nju bi se nas sluh naviknuo u roku od par minuta slusanja pa bi je podsvjesno prihvatio kao status quo i uopste mu ne bi smetala. Zakljucak, gospodin producent prica tek da bi nesto mudro rekao.
|
Citat:
Mada,kako sam ranije i rekao,ponekad nesto i "odrecituje" u mikrofon. Zato sam i naveo sta mu je trenutno,najunosnija profesija. Daleko od toga da mu "drzim stranu",niti me covjek interesuje,a ni njegove "mudrosti".;) Da,i da ne idem dalje u offtopic. |
Ja sviram Gusle i nikad ne koristim transpose neznam sta ce vam to....,,,
|
Glupo je sto nakon ovoliko vremena otvaram opet temu ali moram da napisem, ispreskakao sam neke stvari dok sam takoreci ucio, a nisam smeo da ih preskocim, imao sam znaci profesora uz kojeg sam naucio skale, prstored to mi nije problem, naucio uz njega par kola i podosta pesama (on mi sve pokaze i desnu ruku i harmoniju) i posle nekog vremena od casa do casa sam uspevao sam da skinem po pesmu i tako sam posle i odustao od tih casova, skinuo dosta pesama ali koristim taj transpoze iako nemam dobro misljenje o njemu, znaci vec sam usao u fazon sa desnom rukom i mogu da se snadjem u nekim laksim forspilima, ali leva ruka muci me mnogo...znam ja lupam ako je Dm pa ako ide npr. C znam ja da ce u Am biti G ali hocu da kazem da ne mogu tako u glavi odjednom celu pesmu da transponujem, a pogotovo sto sam vec skinuo zavidan broj pesama ali nedovoljan pa treba i nove da skidam svakodnevno i nikako mi se ne vraca da svaku ovu koju sam naucio vezbam sad posebno iz aj da kazem 2 intonacije muske i zenske. Kao sto vidite nemam ni neko posebno pitanje ali ovo mi je problem i morao sam napisem.
|
Ja nisam koristio transpose zato sto sam svirao bas-kontru i nije mi
predstavljala problem ni jedna intonacija. Možda malo vožnja basa ali ok. Kad sviraš sa dugmetarcima moraš sve da znaš. Sada sviram aranžer i često koristim transpose zbog zahtevnijeg posla jer ne želim da kvarim tehniku desne ruke, osim kad levom sviram bas. Pozdrav. Postovano sa mobilnog uređaja |
Trenutno vrijeme na Forumu 20:46 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org