YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Demo snimci (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=76)
-   -   nesaband demo snimci (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=13047)

tranzit 19.08.2013 14:52

Da, to su u sutini alati, preciznije receno specijalni ekvilajzeri, odnosno jos preciznije receno, pojedini bandovi (pojasevi) EQa koji imaju nesto strmiju krivulju pada. Ovo znaci da preciznije i drasticnije "sijeku" frekventni opseg na frekvenciji koju si postavio kao reznu.

Low Cut (moze se naci i pod nazivom HiPass ili High Pass), uglavnom imas na svim iole opremljenijim EQima, pa i na tom EQu u Nuendu. Ne radim odavno sa internim Steinbergovim PlugInovima (koristim neizmjerno bolje eksterne PlugInove), pa ti ne mogu tacno reci kako se zove taj EQ u Nuendu ali taj Low Cut band je svakako i uvijek, prvi s lijeve strane, dakle najnizi. Kod onih boljih EQa imas i mogucnost odabira strmine krivulje (uglavnom -12dB, -18dB, -24dB itd...). nemoj ni sa ovim pretjerivati, dovoljno je -24dB jer ukoliko je kriva pretjerano strma, tik prije pada, Low Cut "popne" krivu za 2 do 3dB na gore, da bi se poslije toga strmoglavio. Upravo ovo vrlo usko "penjanje" moze ponekad da napravi zbrku i zasmeta signalu.

Hi Cut (ili ponegdje i LowPass) je uvijek najvisi frekventni band i nalazi se ekstremno desno u EQu. I on radi na potpuno isti nacin kao i predhodni s tim sto on skida najvise frekvencije. Budi pazljiv sa upotrebom ovoga jer se vrlo lako desi da odsijeces i potrebne visoke frekvencije (tzv. Air harmonike), tako da je pametnije manje se igrati sa ovim.

Ukoliko EQ nema eksplicitno obiljezena ova dva banda, mozes ih "napraviti" i to, onaj Low Cut time sto ces najnizi band prebaciti iz Bell u Shelving modus i onda ako imas mogucnost odabiranja onih padova krivulja, podesiti -24dB i vec si dobio Low Cut. Isti proces je i sa Hi Cut (odnosno Low Passom).

Ako jos nesto ne bude jasno u vezi sa ovim, ne ustrucavaj se da pitas.

Ispod su graficki prikaz Low i High Cut Filtera (EQa):

Highslide JS

zeljko 19.08.2013 15:06

Ovaj prvi snimak mi nekako bolje zvuci sto se tice odnosa instrumenta i pratnje a inace sve za 5.Super druze sve bolje i bolje.POz

nesaband 21.08.2013 13:22

1 Privitaka
Evo jos jednog animira ,snimljen samo u nuendu u vise traka,efekti boje i sve ostalo je sa Rolanda BK 5

romario 21.08.2013 13:55

Lijepi su ti ovi instrumentali ...neka davna vremena,bar za mene ;)

nesaband 23.08.2013 10:31

Roland BK-5

1 Privitaka
Kao u stara dobra vremena.Mnogi clanovi ovog foruma nisu ni rodjeni kada je ovo snimano po prvi put.B-)

zeljko 28.08.2013 05:38

Hocemo jos nesto od tebe da otpjevas..Poz

maricm 29.08.2013 19:48

Ovaj zadnji sviram i zove se jabuke i tresnje

Boban010 30.08.2013 12:09

Kod nas se kaze "Jabalće i crešnje"!:lol:
@Nesaband
Bata Nele da bacim li i ja neki demo sa BK5?

nesaband 30.08.2013 14:44

Ajde,sto da ne.Nemoj da prodajes BK-5,najzad imas pravu klavijaturu samo treba da se naviknes na nju.Ako treba neka pomoc tu sam.;)

Trebace ti vremena da predjes na BK-5 posto je sistem rada malo drugaciji nego kod GW-8,navici ces se,samo polako.

nesaband 30.08.2013 15:00

1 Privitaka
Dok ti ne postavis nesto Juznjacko ja cu jos jedan animir da postavim koji sam snimio pre jedno mesec dana.Ovo sam radio u dve trake ako se dobro secam.

Ko da pamti sve.

Trenutno vrijeme na Forumu 07:29

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org