![]() |
1 Privitaka
Evo kako je ispao kod meine sa tvojim projektom snimak.malo sam ja na slusalice probao da izbacim omaj sum iz vokala sa C1 gate od Wave:)I malo podesio jacinu vokala po svom ukusu ,pa me zanima kako je ovo.Da li valja ili sam opet zasrao:-SS:lol:
|
Lepo drug moj,samo nadjime sa pesmom ovaj stil pesama nije za mene.
|
Sve je to dobro Zeljko, samo jedno nije dobro, taj C1 Gate nema sta da trazi na vokalu. Toliko si ubio sum da si ubio i uzimanje zraka, pa je vokal kao da ga pjeva robot kome ne treba zrak. Dalje, taj C1 utice i zvucno na vokal i oduzima mu veliki dio visoko frekventnog spektra i harmonika a i prirodnosti samim tim, tako da je ostao sterilan. Uporedi snimak koji sam postavio maloprije i ovaj sada. Sve je tu, sve je uredu, sibilanti su OK, donji frekventni opseg vokala je uredu jer si zadrzao sve postavke, za nijansu si cak i bolje odpjevao ali je i pored toga vokal ostao neubjedljiv i kao opran. Protiv suma se "bori" drugacijim oruzjem, a prije svega kod samog snimanja i tek nesto malo pri miksu. Gateom svakako nikada.
|
Nisam ponovo pjevao hehe.To je isti vokal a tacno je da tvoj miks puno bolji ali me nerviralo ono zujanje pa reko da probam izbaciti.Trazio sam plugine kojim bi to mogao izbaciti pa naletio na C1 gate:D
|
Nemoj to da radis, Gate nije alat kojim se uklanja sum iz vokala. Za to postoje sasvim drugaciji toolovi. Oni kao prvo analiziraju konstantni sum kada nema vokala a onda primjenjuju taj algoritam na cijelu vokal traku, tako da uklanjaju iz nje samo taj "stojeci" sum, ne dirajuci vokal i njegove harmonike. Naravno da ni ovo nije u potpunosti bez posljedica, pa se i ovo izbjegava u najvecoj mjeri. Protiv suma se bori prilikom snimanja. Vec tu treba uraditi sve da se minimizira sum a za to postoji nacin. Kazes zujanje, to ce biti da potice od kablova, pa tu treba da pogledas sta nije u redu. Posto znam da imas dobar audio interface, do njega sigurno nije, tako da ostaje samo mikrofon ili kabl. Taj senheiser nije bas predestiniran za studijsko snimanje, ne zato sto je dinamicki (jer i dinamickim mikrofonima se snimaju ponekad vokali) vec zato sto mu kvalitet nije bas na nivou koji zahtjeva studisjko snimanje. No ne vjerujuem da "zujanje" potice od njega. Ostaje kao posljednji krivac, mikrofonski kabl ukljucujuci tu i dzekove. Tu lezi crna ovca i nju treba da prikoljes. Vjerovatno ni prostorija u kojoj snimas nije bas po PSu ali i to se da rijesiti sa par razapetih jorgana ili duseka ako nemas nista drugo. Inace, velika pomoc moze da bude neki mini Apsorber koji se da kupiti za male pare:
Cilj je da koliko god vise uklonis sobu iz snimka a samim tim ce i sum biti manji. To su mjere koje treba da preduzmes za uklanjanje suma a nikako Gate ili slicne efekte. Oni samo mogu da nacine vise stete. |
Jos bih trebao i jorgane da razapnem po kuci,pa da me zena istrese iz gaca=))=))=))Druze Tranzit tvoji savjeti su za pohvaliti tu nema dalje,samo ponekad mogu biti smrtonosni,od zavisnosti kakvu covjek zenu ima pored sebe=))=))=))
Hvala na savjetima druze;)Nesto cu vec izmislit hehe |
Vrlo cesto je izbor, umjetnost ili zena... zene su rijetko dobijale ovu bitku =))=))=))=))
|
Tranzit, kako sam od starijih cuo, i izdrzati sa zenskom je umjetnost, tako da se umjetnosti u principu nikad ne odrices :lol: :lol:
|
Da znas da je velika umjetnost, pogotovo sa jednom zenom cijeli vijek. #:S#:S#:S#:S
|
Citat:
|
Trenutno vrijeme na Forumu 20:20 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org