![]() |
Na laptopu ne možeš istovremeno imati dvije aktivne wifi mreže. Dakle, odgovor na tvoje pitanje je negativan.
Međutim, možeš ostvariti ovo što ti treba s dodatnim ruterom. Laptopom se spajaš prema ruteru (bežično ili LAN),a onda s tog rutera kontrolirati mixer, opet bežično ili putem Lan kabla. |
Mislio sam, ako se sa laptopa kablom (LAN) spojim na X AIR, da li je moguce imati osim te LAN konekcije jos i WiFi konekciju sa ruterom na istom laptopu? Znaci, da li je moguce imati istovremeno Lan i WiFi konekciju na istom kompu a da su mi obe aktivne? Tako da slusam youtube i po potrebi mjenjam vrijednosti na mikseru a da ne mjenjam konekciju?
|
Ne, ne možeš imati istovremeno LAN i wifi konekciju na laptopu.
|
Posjedujem MR12....jeste osjeti se razlikaa...
|
Pozdrav svima.
Evo i mi se opremismo AIRom X18 i na prvu, poprilično smo zadovoljni. Odradili smo jednu probu i jednu svirku na njemu i situacija je slijedeća: - u oba slučaja nismo imali dodatni ruter, nego direkt konekcija WIFI s laptopom i android tabletom. - na probi je WIFI veza pucala na laptopu, dok je tablet bio cijelo vrijeme konektiran. - na svirci sam koristio drugi, jači laptop i bez obzira na 100tinjak posjetitelja WIFI veza nije niti jednom pukla. U čemu je caka, možda u proizvođaču vrsti WIFi adaptera u laptopu ne znam. Međutim, da izbjegnem moguće probleme u buduće, evo spojio sam CONFAST 300Mbps ruter ( nekakvi s ebaya ). Ruter resetirao na tvorničke postavke, dao ime i šifru mreži i to je to. Sada se laptopom i miksetom spajam na ruter lan kablom, i imam konekciju s miksetom, dok je istovremeno WIFI od laptopa spojen na internet preko kućnog rutera i imam internet. Trenutno to sve testiram, ali imam konekciju s istog laptopa i prema mikseti i prema internetu. |
Ja koristim Xr12 i nijednom mi nije pulkla veza sa wifi. Pevac i pevacica koriste Android telefone ja tablet,radi savrseno. cak i ako ti pukne veza ne znam cemu frka konektujes se ponovo.
|
Koliko sam skužio iz iskustva kolega ovdje na forumu, jedino puca veza na PCu, dok tableti nemaju tih problema.
Mene više veseli da imam i kontrolu nad miksetom i internet istovremeno. |
MIslim da je PC...koristim MacAir i nikad problem nisam imao...na windows surface puca
|
Citat:
Ja XR18 koristim vec 3 godine i uvijek nosim router najobicniji od 20 eura.. i konekcija nikada nije pukla, ali bas nikada. Tak nije losa fora.. da naziv mreze na routeru napises kao naziv benda ili recimo ja sam stavio kod nas: INSTAGRAM HEAVEN BEND .. i vjeruj da ima effekta :D ljudi cesto salju snimke na instagram ili nas taguju poslije svirke kada postave video... tj lakse nas pronadju. Btw, ja redovno uradim backup postavke AIR X programa na tabletu te iste zipujem i stavim na dropbox, za svaki slucaj da imam tamo sve. Pozz i sretno vam u radu! |
2 Privitaka
Ja sam imenovao vezu nešto poput "free-ime.banda" i kad se ne mogu spojit, pitaju na koja je šifra. Velim ja, runda za sve, nije skupo. :D
Moja iskustva, vezano za ruter i spajanje su slijedeća. Dvije godine sviram bez ikakvih problema, veza puka par puta. Jedino što uvijek napravim jest, scan kanala prije svirke i eventualno premjestim xair tamo gdje "nije gužva". No, prije par vikenda mi se javlja prijatelj sa gaže, panika, sala puna ko čep, a nije da veza puca, nego se uopće ne može se spojit .... ufff ... i drugi dan kupuj odmah ruter jer kad se jednom dogodi ... znam da i on ovo čita pa mu usput šaljem pozdrav. Nakon ovog događaja se meni nekako uvukao strah u kosti. :-O Mogu predpostaviti kako se čovjek osjeća kad nema sve pod svojom kontrolom. A u mojoj ladici već duže vrijeme leže dva rutera, baš sam lijenčina ... i tako krenuh u akciju. Malo sam ga otpilio da stane u "kofer za mađioničare" i eto ga sad, radi svoj posao. Kad sam već na temi, nastavit ću vezano za istovremeno spajanje laptopa na mixer i internet. Kao što je MIŠ to napravio. Napisao sam prije par postova da se to ne može ostvariti ali ne zato jer to tehnički nije moguće, već zato jer za takav hak potrebno malo kopati po registry windowsa. A taj posao bolje da ne radi onaj tko nije vičan poslu jer vrlo lako može poći po zlu. Da budem još precizniji, moguće je istovremeno ostvariti i dvije različite wifi veze ali to opet spada u sferu nadgradnje. Svakome na volju ali ja držim da je na svirci primarna stabilnost instrumenata, u ovom slučaju mixera. Zato za X air treba koristiti uređaj koji nije na internetu ili koji se istovremeno ne koristi za prikaz textova. To je moje razmišljanje i (ne)razumijem :D one koji misle drugačije. I još dva pitanja, ili možda savjeta. @MIŠ - zašto nisi iskoristio kućni ruther, s Xairom se spojio na njega i onda na laptopu ne moraš imati dvije konekcije, lan i wifi, već se samo putem wifi-ja spajaš i na mixer i internetu? @Vexon - spremanje postavki i na dropbox je dobra praksa. Pored toga bi bilo dobro iste spremiti i u sami mixer putem screenshota. Ako se dogodi slijedeća situacija da otkaže tablet ili pukne konektor za njegovo napajanje, ostaješ bez uređaja s kojim radiš. Ti imaš scenu u dropboxu i to spašava situaciju ali za one koji to nemaju, nastaje problem. Ako se scena pohrani i u mixer, uvijek možeš uzeti nečiji mobitel (ili svoj :D) instalirati aplikaciju i jednostavno "pobrati" podateke s mixera te nastaviti raditi. Eto malo podužeg posta ali vjerujem da će biti zanimljiv trenutnim i budućim korisnicima ovog uređaja. |
@casper
Mikser sam doma samo isprobavao, jer nam treba kod kolege u podrumu gdje imamo probe. Međutim, problemi. Doma na mom laptopu sa WIN10, radi internet normalno, dok je lanom spojen laptop u ruter i AIR isto lanom u ruter, sve radi kako sam opisao. Jučer na probi, spojim se na bendovski laptop ( WIN7) lanom u isti ruter kao i doma, mikseta isto lanom u ruter. Miksera radi i tabletom i PCom, ali nema interneta. Kako tekstove vučemo s GDISKA, treba nam internet na probama, zato i jesam išao na kombinaciju LAN s laptopa za kontrolu miksete, a WIFI za internet. Probat ću preko vikenda bendovski laptop dići na 10tku, pa javim rezultate. |
Koje efekte najvise koristite za vokal, otprilike koja podesavanja? Ima li neko voljan da postavi ovde na forum podesavanja za nas koji smo tek kupili ovu miksetu ili da posalje privatno? U sustini sam sredio dosta samo sto kod delay nisam zadovoljan sa konkretnosti svih frekvencija osim visokih koji stvarno extra izlaze. Sutra cu se poigrati na terenu sa DYN opcijom na vokalnom kanalu sto mi je preporucio jedan kolega. Ulazio sam u sam efekat ali nisam opet zadovoljan ili sam navikao na Powermate delay efekat pa se trebam "Previknuti". Inace koristim tablet koji nije jos nikako izgubio konekciju sa mikserom za razliku od laptopa kojeg sam konektovao isto preko wifi i ima na sebi WIN10.
Dodato: Jel ok Cubase LE za visekanalno snimanje preko X AIR 18 na zivim svirkama? Laptop ima 8 GB rama, Quad-core procesor. |
Pozdrav, ljudi.
Imam ovaj digitalni mikser i već par puta mi se dogodilo da mi wi-fi veza nestane, tj. aplikacija prestane raditi i moram restartat tablet. Prekjučer se to dogodilo u najnezgodnije vrijeme, trebalo je počet svirat himnu za početak nekog otvorenja i doslovno u zadnji čas je proradilo, kao u trilerima :lol: Zato me zanima je li moguće za svaki slučaj, s USB kablom spojiti mikser na tablet, na isti način kao i na laptop? Tablet je Android. |
Uzmi si ruter da pojacas signal tj. da imas stabilan signal i rijesio si problem.
|
Preko USB utora na mixeru se spajaš na laptop u svrhu snimanja. To nema veze s povezivanjem koje tebi treba, a pogotovo se ne može ostvariti konekcija na Android sustav.
Ako želiš imati sigurnu žičanu vezu možeš jedino koristiti povezivanje putem LAN kabla. Iz mixera na laptop, recimo. Bežična veza će biti mnogo sigurnija ako dodaš ruter ali niti on ne osigurava 100% stabilnost. Šanse da pođe po zlu su malene ali ipak postoje, a ovisi o tome koji je ruter spojen, kakvo je okruženje, tj. koliko ima veza okolo tebe i najbitnije, na koji je način konfigurirana bežična veza. I za kraj par pitanja jer me nešto buni u tvom objašnjenju. Zašto si radio restart tableta kada je došlo do pucanje veze? Jednostavnije i brže je ponovo napraviti konekciju i ponovo podići aplikaciju. Pored toga, kada dođe do pucanja veze, mixer i dalje radi u "zadnjem statusu" kako je namješten pa nema straha da se nešto neće čuti ako je status ostao pojačan. |
Hvala na odgovoru, sad ja malo kasnim. OK, dakle bežićno spajanje na Android tablet da zaboravim. To me zanimalo.
@casper da ti odgovorim na pitanja. Restartao sam uređaj zato što ponovno podizanje samo aplikacije nije funkcioniralo: aplikacija je bila crna, vidio se samo naslov i nije bilo ničega. Onda sam je šiknuo desno na thumbnailu otvorenih aplikacija tj. skroz zagasio, i zatim ponovno upalio, ista stvar s tim da je pisalo no wi-fi connection čini mi se. Pa sam probao i Wi-Fi se odspojit i spojit... Nije išlo. Pa sam zato restartao i srećom je upalio. A mikser je bio na MUTE, u tom je i bio problem, jer je bila pauza između setova (tj. između tonske i početka), i zaštekalo u najgori mogući moment. |
Nešto nisi dobro shvatio.
Bežično se možeš spajati na Android. Obično nije problem u tabletu već je problem u jačini signala na samom mixeru. Zato se koristi dodatni ruter koji je LAN kablom spojen na X air, tj. žicom, a onda se na njegov bežični signal spaja vanjski uređaj, tablet ili laptop, svejedno. Tvoj opis situacije i rušenje aplikacije pokazuje da tablet ima nekakvih problema. Ako veza pukne, to nikako ne utjeće na aplikaciju je ona mora ostati stabilna i otvorena. U tom slučaju ona samo izbaci obavijest da X air više nije dostupan. Očito se poklopilo više faktora koji su te doveli u zbunjujuću situaciju. Spomenuo si Laptop u svom prvom postu pa predpostavljam da ga imate na svirci. Ako je tako, onda uvijek treba imati LAN kabl i u slučaju problema ga jednostavno spojiti direktno na mixer, prekidač prebaciti u ENTHERNET položaj i mixer će raditi bez straha od pucanja veze. |
Kada zaglupi fabricki router na mixeti dovoljno je da na onom prekidacu gdje birate Ap, Ethernet ili Wi FI pomjerite klizac na Ethernet i vratite na mod koji vam treba, tako ce te dobiti ponovo konekciju, a mixeta se ne mora gasiti, sve radi normalno.
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Dakle zaključak. Ako se ispostavi da je problem u mreži, probamo preko dodatnog rutera. Ako želimo žično, onda LAN kablom na laptop. (A ne USB-B?) Nešto je očito bilo s aplikacijom, moguće da ni nije problem bio u mreži nego u tabletu tj. u aplikaciji, a sad zašto je zaštekala i to već 2 puta, to ne znam. Uglavnom, hvala puno na savjetima. |
Ne razumem kako moze da ti pukne veza ako si 3-5 metara od miksete ?
Cemu tolika frka oko dodatnih rutera kad i ovi postojeci rade odlicno ? Meni xr12 stoji uvek na podu i udaljen je od klavijature 1-2m maxsimalno 3 zbog duzine kablova. Ne seces se sa klavijaturom ili bubnjem kroz masu pa da odes 20 metara u dnu prepune sale pa da ti nestane signala. :p Onaj ko je na bini stacionaran kontrolise mikestu i nemas problema,a i kada se jednom zvuk namesti sta ima vise da se cacka po mikseru u toku svirke ... Slabiji tableti i mobilni imaju probleam sa rusenjem aplikacije zbog rama pretpostavljam, mada ja koristim Asus Transformer Tf300 sa 1gb rama i nisam imao problema. Sve ostale aplikacije bi trebale biti pogasene ukoliko koristite mob ili tablet sa 1gb ram memorije. |
Midas MR12 - na desetine svirki odradjene bez ikakvog problema do jedne prilike gde ima cak tri sale na dva sprata, plus sobe hotela... Onog momenta kada se sale napunile, nisam mogao preko wifi veze da pristupim ni preko telefona ni preko dva tableta. Jedan od tableta je iPad 2018...a mikseta se nalazi na bukvalno 30 cm od tableta...
Odmah posle toga sam kupio ruter koji moze da emituje i sa 5 gHz, od tada i sama aplikacija mnogo brze sinhronizuje stanje, nema prekida i posle privremenog gasenja ekrana na tabletu... |
Realno.. meni je van svih pameti da bilo ko ne zbavi router pored ove mixete, al zaista!
Pa ja ne znam da li ljudi uopste citaju po netu, forumima ili gledaju na youtube i sta o ovoj mixeti prije kupovine?? Jer apsolutno svi, al kad kazem svi onda doslovno mislim SVI da savjetuju da se kupi router, jer tako imas svoju mrezu i nece se desiti nikakvo zasicenje i pucanje konekcije. Ja mixer koristim vec 3.5 godine i nikada, ali nikada mi nije pukla veza jer od prve svirke koristim router (2.4 ghz), i to od 20 eura.. tako da nista vam skupo ne treba, vjerujte. |
U potpunosti se slažem, koristim router od 150 kn i nikada problema.
Prije toga na jednoj svirci napravili tonsku i mutirali kanale, kad se nakrcalo ljudi treba zasvirat, e ne može... ne mogu odmutirati kanale, jedva se nekako spojili i odradili😎 |
Kako mogu povezati Midas MR12 na Dynacord Powermate 1000-2 recimo, a da koristim samo pojacalo sa njega, a da Midas koristim kao mix,efekte,eq sa Midasa.
Da li je to moguce i na koji nacin? Hvala :D |
Main Out iz MR12 spojiš u dva kanala PM kojima okreneš ton blende na nulu, panorame na suprotne strane.
|
A moze se uci i u "Power amp inputs" i onda se koristiti samo snaga iz Powermate. Ovo je zvucno "zdravija" prica ali se u tom slucaju kanali i uopste mikseta Powermate ne moze koristiti ni na koji nacin. Dobija se da je Powermate samo snagas.
Casper je lepo opisao ako bi zeleo da se pridruzis ostalima u miksu (ako postoje) na Powermate. Onda mozes uci i na stereo kanal sa L i R kablom. Treba paziti da je Gain dobar na ulazu, da je EQ na kanalu u neutralnom polozaju (kao i send efeketi) i iskljuciti ili prilagoditi master EQ na MR12 jer Powermate vec sam po sebi "boji" ton plus ako je aktivan master EQ na Powermate dolazi do ponistavanja ili multipliciranja odredjenih frekfencija. Zato sam rekao, ukoliko bi svi isli samo preko MR12 - onda Power amp inputs. |
gubljenje signala
Pozdrav, imam xair 16 na koji sam spojio telekomov router koji mi je ostao nakon sto sam dobio optiku.
Taj router radi savršeno. Ali.... Sada imam problem sa mikrofonima, tj gube signal. Pjevač ima Mikrofon Shure GLXD4/Beta 58A i često ima problema, pogotovo kad se malo odmakne, kada ugasimo router, mikrofon radi ok. takodje, koja god pjevačica radi sa nama, i ima takav mikrofon, isto se dešava. Da li će mi router od 5G riješiti problem? Hvala |
Isti problem smo imali sa istim mikrofonom.
Samo smo odmakli ruter od baze mikrofona i sve je bilo u redu. |
Pozdrav kolege
Koristim od skoro Midas MR18 sto je isto kao i XR18, vidim da im je i software isti.
Da li je neko korisito tablet sa windowsom? Ubacio sam programcic na windows 10 i sve je ok, tablet je 10inca i sve je pregledno ali imam jedan problem. Kada god otvorim nesto da snimim i on otvori drugi prozor gde treba da odredim gde se snima itd... na tom prozoru mi ne radi touch??? recimo kliknem na EQ i kada idem na reset on izbaci prozor sa OK ili Cancel ali dzabe kada touch ne reaaguje na tom prozoru. Kada stavim misa na usb sve radi normalno. Probao sam da kalibrisem touch sve je ok, na windowsu je sve perfektno nema problema ali u ovom Midas-ovom softwareu ima taj neki bag ili nesto treba jos da se podesi? Hvala unapred |
Da, prijavili su i neki drugi korisnici nedostatke koje spominješ. Behringer nije napravio ništa po pitanju ispravljanja grešaka. Pokušaj koristiti neki od Android emulatora, kažu ljudi da to funkcionira OK.
|
uzeo sam xr18. nisam jos nosio na svirke.
kako da snimim celu svirku u mp3 ? posto nema usb direkt kao xr16 i 12? |
1 Privitaka
Kod xr18 možeš jedino snimati na računalo/laptop, za razliku od xr12/16 gdje će snimak biti napravljen direktno na USB stick kao jedna stereo traka.
Podešavanja kod računala ovise o programu, a osnovno je namjestiti ulazni signal. https://youtu.be/PeWSHIheq20 |
Mislim da ćeš morati nositi laptop sa sobom, instalirati aplikaciju za PC, pa tek tamo preko USB kabla, upaliti snimanje na računar, a isto tako možeš na xr18 i da snimaš višekanalno, ima negdje na internetu objašnjeno.
Citat:
|
pa sve moze al na laptop jbb. aa de mi recite posto ja taj laptop koristim bezicno za upravljanje sa xr18 aplikaciju na windowsu. jel mogu u isto vreme i snimati svirku stereo , a i koristiti aplikaciju upravljati sa laptopa?
vise kanalno nekad kasnije nije hitno. cisto da imam snimitu svirku |
Ne bi trebalo biti problema sa istovremenim snimanjem na laptop.
S obzirom da imaš laptop na svirci, možeš imati u rezervi LAN kabl i spojiš se žicom ako bi bilo problema s bežičnom vezom. |
a
Za snimanje moraš biti povezan USB kablom.
A za kontrolu možeš wifi ili preko kabla. Citat:
|
Sub group na sends to BUS
Pozdrav,
Molim vas ako mi neko moze pomoci. Probao sam na nekoj fb stranici dobio sam neko sturo objasnjenje, tj., vise ja znam ti ne znas i necu da ti kazem. Ne kontam sta je na XR 18 Sub group kao izvor signala (sa pojedinacnog kalana) kada se salje na BUS. Kontam da se signal moze uzeti sa ulaza u kanal, pre eq, post eq, pre i post fader i jasno mi je sta to sve znaci i kako se koristi. Sta mi ne ide u glavu - sub grupa kao izvor signala za slanje na mix kanal (BUS), tj., za slanje na grupni kanal. Kada to ukljucim i kliknem ON signal ide na BUS i nema nikakve kontrole. Odakle sa pojedinacnog kanala se vadi signal... primena... ? Probao sam svasta, ne kontam koja je funkcija, a kada je vec tu sigurno nesto radi :) Molim vas za pomoc |
Imam problem sa snimanjem na usb.. U pitanju je behringer xr 16.. Naime, ubacim usb, uključim snimanje, prekine mi snimanje, na usb-u stoji naziv fajla, ali 0 kb, tj. nije snimljeno ništa.. to mi se dešava poslednjih par svirki, ranije je bilo sve normalno.. jel imao neko sličnih problema?
|
Citat:
Formatiraj USB na PC-U tako sto ces odabrati “Fat32” opciju, ugasi quick format, ostavi obicni (malo ce duze trajati formatiranje)... Imao sam slicnih problema na A&H qu16... Sent from my iPhone using Tapatalk |
Da li koristite i koji Compressor na LR, i da li koristite DeEsser koji mi je malo preagresivan koliko god ga smanjivao???
Poslano sa mog SM-G975F koristeći Tapatalk |
Trenutno vrijeme na Forumu 16:29 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org