YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=61)
-   -   Roland Fantom G - Pitanja (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=5232)

bandza 03.10.2008 00:14

e

Malo cu da se izlupetam ali nema veze.
Probaj da ides uvek back up na usb umesto sto ides na save as.BACK UP je keva.Ja nikad ne idem na SAVE AS.
Pa vidi ima li razlike.Meni na Save as nije hteo da snimi semplove i to zato sto mi je 4 Gb Stick.
A sto se tice portamenta ja sam jednom zeznuo stvar kad sam na D BEAM stavio da mi kontrolise portamento.Onda mi je svudge bilo na 127 a ne kako sam namestio na 8.Jedva sam vratio kako treba da bude.
Pogledaj da li nisi na neki od kontrolera stavio da ti regulise portamento kao na primer D BEAM ili neki od slidera itd...

TomyCroSound 03.10.2008 00:57

Khm..

ah, sooo¨!
pa i nije mi bilo logike taj save as.. pa promjeni ime pa save i tako svaki put.
A taj backup skoro nisam ni vidio kad na kompu ga ne koristim pa onda...
a koja je razlika između save as, save i backup?

vingula 03.10.2008 01:13

Hm...premišljam se dal da i ja uzmem Fantom G seriju,pucam na G7,al vidim bome ste se dosta raspisali o toj klavijaturi (G serija),vidim da ima dosta problema,e sad dal se prvi put susrećete uopšte sa Fantom serijom (bilo to Xa,S,X,G serija) ili ste i ranije svirali na Fantomu.
Trenutno imam Fantom X6,svi kolege koje su ga pregledavali i probavali za sve je bio SVEMIRSKI BROD,a ja sam u skoro mjesec i pol dana znao cjelu klavijaturu napamet,svidio mi se Fan. G i koliko sam mu pregledavao OS i funkcije...ne čini mi se puno težim od X serije.
Šta vi mislite?

TomyCroSound 03.10.2008 01:23

Khm...

Ja ne mislim ništa.
Ne poznam tako dobro ostale fantome, tj. ne poznam ih nikako.
Na G seriji ima tih caka koje vjerujem da će popravit idućim updateom (bar se nadam). Te "cake" tj. greške koje mene živciraju zapravo su sitnice.. Da sam ju kupio polovnu od nekog za jedno 2-3 god, ne bi mi tako teško palo, već ovako kupiš, platiš, doneseš i kao 1. odma moraš ubacivat te drivere nove...
Ona stvar s efektima (ako tvornička boja na sebi nema npr. hall, ti na nju u live setu ne možeš stavit hall. Prvo tu boju moraš editirat i spremit u user patch, tek onda možeš.) ali u jednu ruku je to ok. Npr. na X3 (kojeg sam do sad svirao :mad:) ako izaberem zvuk iz prog, npr. gitaru dist. i ubacim u live, tj. combi, ta gitara više ne liči na sebe jer nije povukla svoj efekat. E, sad...
Realno gledajući, KVALITETNI bendovi, tj klavijaturisti (hebeno kvalitetni) mislim da ne bi ni treebali koristit efekte na npr. klaviru ili el pianu, jer taj istrument ga zapravo ni nema. Dakle, sint emitira druge instrumente kakvi su oni u stvarnom svijetu i mislim da je Roland to imao na umu..
Al sam ga nasro sad..:B

vingula 03.10.2008 10:36

Al dobro...ni na mom Fantomu X6 se tvornički zvukovi nisu mogli preuređivat, mogli su... al se nisu mogli tako usnimit, osim u USER PATCH, tako se može.

Vidim da ima dosta problema oko snimanja projekta,naime i na X6 me to malo zezalo jel kad mi padne ideja onda sve snimam u Patch Mode pa onda ubacivanjem novih traka sve razhebem :D inače bi sve trebao radit u MIX MODU (ili na G seriji u STUDIO MODU) tako da su te cake skoro iste na svim Fantom serijama.

Još me muči to kad pričate da nakon par dana upalite klavijaturu i da se semplovi ne učitaju....,dal je to zbog USB FLASH memorije ili je to što niste skužili baratanje sa njegovim OS-om...jel i na Fantom X... je bilo malo pizdarije sa usnimavanjem semplova.

I još jedno pitanje...recimo ja puno koristim FAVORITE SOUND grupu,a vidim da G serija ima cjeli pregled od 16 boja,pa dal se može namjestit (da ne vrtim onaj krug) da se odabere preko PAD tipke željena boja?

TomyCroSound 03.10.2008 11:16

Khm..

Ne to se radi na screentouch...
Hahahahahaha!
Naravno da može na padove, al ja to ne koristim baš...
Samplovi se meni uvijek učitaju u klav, ali znalo se dešavat da ne budu spremljeni tj. posloženi po tipkama tj. tonovima nego se razbacaju. to se dešava ako spremim patch a ne spremim project iza toga.
Čuj, ako imaš mogućnost prodat x i malo nadoplatit za g, onda kupuj, a ovako mislim da nema neke drastične razlike. Tj. nemam ja pojma kad nisam svirao x i ne znam tvorničke boje...

I da! Tek jučer sam skužio da g ima samo 128 slobodnih mjesta za multisamplove radit, a ukupno 512 user patcheva.. jbg, mislio sam da je svih 512 za samplove

TomyCroSound 03.10.2008 11:17

Citat:

Originalno postovano od vingula (Post 52177)
Al dobro...ni na mom Fantomu X6 se tvornički zvukovi nisu mogli preuređivat

jel to znači da se sad mogu?

vingula 03.10.2008 11:33

Možež ga preuredit pa ga snimit u USER PATCH,bar ja tako radim na X seriji.

A ovo što se semplovi razbacaju,fora je u tome čim ti nešto šarafiš po semplu moraš ga svaki put tako usnimavat...inače kad pališ klav. i uzmeš taj multisempl...nebu sviral onak kak si ga složil...prvo moraš svaki sempl snimit posebno,zatim key zone ponovo usnimit,pa na kraju snimiš PATCH.
Onda 100% sve radi kako treba,to je ista zajebancija i na mom X6!!!

bandza 03.10.2008 13:16

Ehe evo ga jos jedan.

Amadeusvk.Samo snimaj na BACK UP i nista ne pitaj.Razlika je u tome sto na backup uvek sve radi. I ako ti nesto nije jasno oko boja i pravljenja efekata lepo pitaj ja cu ti odgovoriti ako niko drugi to ne uradi.
Veruj mi sve ovo sto ti pises tj ono sto kao navodno ne moze na Fantomu G6 ima svoj razlog zasto.A i za mnoge stvari ima i nacin kako moze.Tako da pitaj konkretno sta te zanima ja cu odgovoriti.
VINGULA-kupi Fantom G6 ako ti se svidja X6 ti ces onda da odlepis na G seriju.Inace mozes na padovima da biras favorite,i imas i numericko biranje boja za razliku od X.Padovi su mu uradjeni do bola imas odatle svu kontrolu klavijature mnogo bolje nego na x6.Ako je za tebe X6 spravetina onda ti nemas drugog izbora. A sto se tice semplova ,efekata,fabrickih mesta za snimanje mislim da je to sve isto kao na X-u mislim na zafrkanciju oko toga tog se ne udje u stos a ti vec sve to znas.Sto se projekta tice ako napravis multisemplove i snimis i napravis patch i snimis itd i to sve snimis kao backup nista ga ne moze poremetiti. Nema to da nesto nema i nece.Drugo imas transpose izvucen na klavijaturi.Mozes da transponujes terce sto znaci napravis tercu za neku pesmu i poredjas boje za tu pesmu i to ti je recimo c mol i na svirci neko hoce da peva iz bilo kog drugog tonaliteta tu pesmu i ti za sekund transponujes tercu gde god hoces!Naravno da su slicne X i G ali nikako nisu iste.G dosta bolje izlazi na Zvucnike samim tim sto ima bolji Converter (i jos mnogo toga).Sto se tice Fantoma G ja sam prezadovoljan i to je najbolja klavijatura koju sam imao ,ne bi je menjao ni za dve druge.Ja sam na ovu odlepio iz jednog prostog razloga ,jos nisam naisao da nesto na njoj nece ili ne moze ,bilo cega sto se tice.Jedina mana je sto isto kao i na X-u malo duze traje ubacivanje semplova tj. pravljenje multisemplova
za razliku od Korga recimo gde samo pritisnes jedno dugme, ali to tebe ne dotice kad si to vec radio na X-u.Ovde je to jos lakse pretpostavljam zbog same preglednosti ekrana. I drugo Vingula ti citas ovaj forum i jos po neki gde ljudi uglavnom iznose svoje probleme i pitanja u vezi neke klavijature retko ko kaze da je srecan pored cinjenice da poseduje mozda i najbolju klavijaturu trenutno .Ova tema se zove Pitanja Fantom G.Ne verujem da ce ti iko reci cak i onaj koji ima silne probleme kako i zasto nije zadovoljan sa klavijaturom. I operativni sistem je OK.Meni ima samo jedan bug a to je kad udjem u studio mod i vratim se nazad u patch tj singl pojaca mi reverb send pa me to malo nervira moram da je ugasim ako imam nameru da nesto stelujem oko efekata ozbiljno.
Mislim da sam posle ovakvog hvalospeva zaboravio da kazem da nista sa zvog X-a neces moci da prebacis na G.Jedino semplove i za njih ces morati ponovo da radis multisemplove.Jedino ako nabavis novi JASE pa onda nekako....
Znaci sve ponovo radis iz pocetka.Efekti,terce,boje.I sto je najveca fora ja sam na Korgu imao recimo 30 mb semplova ovde imam 20 mb jer sam provalio da od fabrickih boja mozes da napravis dosta toga za sta si pre koristio semplove.Pa zato nisam ni ubacivao neke od njih pa mi je to samo skratilo vreme prividno.Zato mi je trebalo mnogo vise vremena da od fabrickih napravim ono sto hocu.Ali sam prezadovoljan u svakom slucaju, jer ne volim semplove bas toliko.

TomyCroSound 03.10.2008 14:41

Khm...

Upravo danas sam napravio backup: u tom folderu nema ni samplova ni baš ničeg! 5 il 7 MB je bio taj backup folder! A kad radim save project, tu su mi i samplovi i sve... mislim da čak nije ni potrebno ništa od tog radit, samo npr samplove ručno SAVE i normalno patch write i ništa se ne miče.. e sad, ako bi učito neki drugi projekt, pa ponovo svoj, onda ne znam dal bi sve bilo ok, možda jedino onda ić na save project

bandza 03.10.2008 17:10

...mhK

Nesto ne radis dobro!Ja uvek backup-ujem PROJECT i sve je u najboljem redu!
Da li ti snimas semplove na Sample Utility Menu pod SAVE ALL posto ih importujes na IMPORT AUDIO i posto ih sredis i napravis multisempl i napravis patch?Ako ih ne snimas tako onda bi trebalo da bude logicno sto ih nema u backup-u.Nesto nije dobro tu kod tebe!Ili ti ne radis dobro!

josipv 03.10.2008 17:35

Ja sta god novo slozim,sve spremim na SAVE AS,i kad ponovo ucitam sve mi radi!:confused:

E sad jedan problem: Dok sviram u FAvorite MODU i vratim se na LIVE klavijatura se sama od sebe stisa tj.neradi vise onom jacinom kak je radila,a kad odem ponovno u FAVORITE,radi normalno i onda kasnije se opet sve normalizira i u LIve????:confused::confused:

vingula 03.10.2008 18:23

@BANDZA

Dal mogu prebacit boje sa X serije u *.MID formatu,jel mislim da G serija ima sve ROM boje sa X i još ima dodane nove G boje?
Isto tako i za projkete u MID ili SEQ?

bandza 03.10.2008 20:37

a

Sto se tice boja Vingula ne mozes da prebacis nista jer to sto ima na G od X-a nije vise na istom mestu jer G ima duplo vise toga.I drugo ovo je druga klavijatura ona samo podseca na X i dosta je slicna po nekim pitanjima.Tako da od tog posla sad za sad nema nista jedino ako nesto ne izmisle nekakav konverter.
A za JOSIPV-a ,Kad udjes u FAVORITE imas u desnom gornjem uglu Favorite Level pa probaj da nije to u pitanju.Mada je kod mene on uvek na 127 pojacan i nemam tih problema.A SAVE AS meni ne snimi semplove posto imam 4 GB usb stick.Da imam od 2 snimio bi.Zato ja koristim Backup.A i nekako sam sigurniji.Jednom sam isao na save as ,pa posle toga isao na factory reset i kad sam posle pogedao nije bilo projecta na memoriji klavijature sto je i logicno!I tri dana rada ode niz vetar.E tako sam se ja zaplasio SAVE AS-a.BACKUP i tacka.I traje duze cini mi se i usnimavanje i load mada se mozda i varam.

TomyCroSound 04.10.2008 00:45

khm..

uvijek sam koristio save as!
uvijek mi je to spremao u folder .prj
i tamo budu samplovi i sve!
danas idem na backup i kad sam stick "ubo" u komp, tom folderu nema ništa - postoje "podfolderi" al npr smpl folder je prazan iako su svi normalno na klavijaturi iz projekta kojeg sam učitao prilikom paljenja.

..idući put ću probat ić na "save" samo pa da vidim.
jel imo' tko SA G SERIJOM neugodnog iskustva sa "SAVE" (dakle, NE save as, već save)?

josipv 04.10.2008 08:10

Citat:

Originalno postovano od bandza (Post 52274)
Sto se tice boja Vingula ne mozes da prebacis nista jer to sto ima na G od X-a nije vise na istom mestu jer G ima duplo vise toga.I drugo ovo je druga klavijatura ona samo podseca na X i dosta je slicna po nekim pitanjima.Tako da od tog posla sad za sad nema nista jedino ako nesto ne izmisle nekakav konverter.
A za JOSIPV-a ,Kad udjes u FAVORITE imas u desnom gornjem uglu Favorite Level pa probaj da nije to u pitanju.Mada je kod mene on uvek na 127 pojacan i nemam tih problema.A SAVE AS meni ne snimi semplove posto imam 4 GB usb stick.Da imam od 2 snimio bi.Zato ja koristim Backup.A i nekako sam sigurniji.Jednom sam isao na save as ,pa posle toga isao na factory reset i kad sam posle pogedao nije bilo projecta na memoriji klavijature sto je i logicno!I tri dana rada ode niz vetar.E tako sam se ja zaplasio SAVE AS-a.BACKUP i tacka.I traje duze cini mi se i usnimavanje i load mada se mozda i varam.

Ma znam za taj level,ali pazi ja sviram u LIVE modu i sve je jednako pojacano i u LIVE i FAVORITE i onda kada odem na FAVORITE nebitno kada i vratim se na LIVE klavijatura se utisa!

bandza 04.10.2008 10:43

Josipv!

Jesi probao da backup-ujes Project,vratis klavijaturu na fabricko stanje na Factory restore,reinstaliras O.S ivratis Backup?Ako nisi probaj ali oprezno!Pa da vidimo hoce li onda da zeza.

Vule 04.10.2008 11:49

@ BANDZA

Jesi li svirao X-a pre ovoga?

bandza 04.10.2008 13:29

Nisam.Sto pitas?Da nisam sta pogresno napisao vezano za istu?
Svirao sam pre G6 ,PA1X,PA80,G800,N5,DX7IIFD,U-220,Proteus...ostalo su bile igracke.Trnutno imam i I30 i PA1X.
Mada sam imao priliku da cujem X-a na par mesta i cak sam jednog donosio kuci i kad sam video kakva je zeza sa semplovima odmah sam je vratio doduse nisam ni imao nameru da je kupim jer sam tad mislio da je KORG kraj svih svetova,samo sam trebao da izvidim mogu li i na koji nacin da se ubacuju semplovi to sam za nekog prijatelja radio.Ali iskreno tek pre 2,3 meseca sam od mog drugara cuo da je X mrak sprava i malo sam istrazivao i uvideo da je to istina.Tako sam isto od drugara cuo da je kupio G8 i ja odlucim na slepo da kupim G seriju i odusevljen sam.A poznajem mogucnosti maltene svih klavijatura koje su ovde kod nas u opticaju na svakoj sam nesto nekad radio.

Vule 04.10.2008 16:58

ma pročitao sam da si napisao da je G tonski bolji od X ,pa sam te zato pitao...vidi,ja imam obe i stvarno nisam primetio razliku u tonu pogotovu što i sam kvalitet semplova to ne dopušta ili meni uvo ne valja...G ima nekoliko prednosti u odnosu na X ali isto toliko i mana...mislim da je G samo "restyling" fazon X-a sa malo bolje odradjenim "studio modom"...što se svirke uživo tiče razlike nema...prednosti kod G jesu veći ekran,numeričko biranje,USB stick koji je brži od kartice,itd,a mane su mu sigurno težina i gabarit u odnosu na X-a...pazi,ovo je moje mišljenje,da me ne shvatiš pogrešno,mislim da sam dovoljno prostudirao i jednu i drugu...

bandza 04.10.2008 19:22

pazi ovako

To su toliko dobre masine da u sustini da bi uporedio isti sempl ili boju treba uvo kao kuca ili pak da znas sta trazis (Nekome radi isto Triton le i Fantom G)!I doslo je vreme da su klavijature mahom slicne govorim o velikoj trojci koja trenutno vlada na sceni XS-u i M3-ci i naravno G seriji. Toliko sve dobro rade da sam ja stalno na internetu i gledam da se nisam zeznuo pri izboru skidam demo ovaj demo onaj.Ali da ne zalazim u tu temu!G serija ima najkvalitetnije odradjen Converter to je cip ili skupina istih ili cega vec koji je zaduzen za kvalitet tona tj koliko nesto dobro zvuci na ovom ili onom zvucnom sistemu.Da bi se tako nesto gledalo i uporedjivalo potrebno je imati sprave pred sobom i to nije garant da cemo svi da primetimo tu neku razliku mioslim na kvalitet tonske slike!Ti si jedan od retkih koji je u mogucnosti.Ja sam recimo poredio Fantoma G sa PA1X svirao jednu pa drugu iste semplove.I sve u svemu se radi o cistini tona koja se oseca,a posto ti na X-u vec imas cistinu tona onda treba da pogledas koliko nesto mekano izlazi i da pogledas razliku u efektu a to je sve jako opipljivo.Za mene je razlika velika a neko ce opet reci "pa to je samo malo doradjen X".Ali ja uvek kazem da je Fantom G sprava sa velikim potencijalom.Treba sacekati novi O.S,nove boje,nova ARX prosirenja itd.Ja sam vec uspeo da napravim ono sto ova klavijatura nema.Da od fabrickih boja izvucem maksimum. E sad ostaje to koliko se tebi svidjaju nove boje koje su dodate na G za razliku od X-a.Trebao bi da odneses obe na svirku pa da probas jer bi tu trebao G da dodje do izrazaja kad krenu svi u bendu da krljaju sa svojim efektima i frekvencijama.G bi trebao da pokaze svoju pravu snagu tu.O sekvenceru necu da pricam jer ga ne treba komentarisati.Za studio koristim ovu klavijaturu i vrh je prica.G mora biti dosta bolji od X ali to je relativna stvar.Voleo bih ne samo da poredim G i X vec i M3,XS,Extreme itd..Da stanem negde na velko ozvucenje i da idem redom da vidim bas kolika je zaista razlika u svim tim mocnim spravama.

Vule 04.10.2008 19:27

Za studio je G puno bolji od X-a...ja sam uglavnom poredjenje pravio sa tačke kafanske svirke i upotrebljivost tu...od rolanda imam ta dva fantoma g70 i sonic cell...pazi kad više ni ne znam šta koja ima od boja a sve su različite na svoj način...

milanceshow 04.10.2008 20:23

Ja nisam imao sempler do sada.Svirao sam na XP30 ,tako da mi G radi fenomenalno.Tako da ja nemogu da sudim o razlici izmedju X i G....
Moj problem je tome sto imam premalo vremena pa nemogu da ga testiram u studiskom delu.....

Vule 04.10.2008 23:31

ma to je u suštini nepotrebna priča,u pitanju su vrhunske sprave...i Sonic Cell nema sempler pa ubija kako radi...nego ja sam pitao Bandžu onako,čisto jer stvarno nisam primetio neku specijalnu razliku...osim u gabaritu...:-)

bandza 05.10.2008 15:54

eh

Mislim da je sustina da G bolje radi e sad kako za koga i u kojoj meri.Nisu samo nove boje one koje tu igraju ulogu ima tu od svega po malo i efekti i converter.Ja sam par semplova sto sam koristio na korgu ponovo preradio nastimovao drugacije rasporedio jos bolje loop-ovao ,isekao ih na startu da jos brze izlaze i svasto jos, tako da meni sad ti isti semplovi neuporedivo bolje rade.A to sve zahvaljujuci ovako dobroj klavijaturi jer sve sto mi treba radim u njoj i nemoram vise da setam sempl iz kompa u klavijaturu i opet tako u obratnom smeru i sto puta tamo ovamo ,dok recimo ne nastelujem sve sto treba da sempl radi dobro.To je jedan veliki razlog sto meni mnogo bolje rade semplovi nego na PA1X i PA80.Da ih vratim sad u te dve klavijature isto bi dobro radilo.Jos jedna stvar a znam da je to i na X-u isto tako-Semplovi toliko cisto i ostro izlaze da se cuje sum koji je neko ubacio zajedno sa semplom snimajuci isti.Recimo sum na Bass-u nisam imao u Pa1x a sad imam sto znaci da je jako jasno sve.Znaci da na klavijaturi postoje frekvencije koje ona moze da izbaci napolje za razliku od drugih klavijatura koje sam imao priliku da probam.E sto se toga tice to je imao i X ali mislim da je to ovde jos poboljsano jer je CONVERTER bolji.Bar po onome sto sam procitao G ima kako kazu englezi mozda cu omasiti koje slovo "PRESENCE" to je ta ostrina koja joj daje dzadzu to su inace najvislje frekvencije u zvucnom spektru,e to recimo odradjuje converter jer koliko je on skup i dobar toliko je i sam zvuk odredjene masine dobar ,i tu veliku ulogu igra koliko je BIT-na neka sprava i na koliko khz radi .Recimo moja Nokia 5310 je muzicki telefon i ima manu te nema te visoke frekvencije uopste ,sto mu daje malu mekocu u zvuku.Ali posto za mene G radi jako mekano njemu ni mekoca ni ostrina ne fali.Ja sam za Korga uvek morao da po kanalu dajem visoke i to obicno nisu bili oni koji su mi falili tako da sam morao na centralnom eq-mixete da dodajem one od 16k znaci one skroz desno a to vec nije to.I jos jedna stvar Rolandinjos probaj malo vise da zaviris u G i u njegov potencijal,njegove boje.Nadji recimo najbolji klavir na G (za mene je to Brite NY-Grand)i najbolji klavir na X pa malo uporedi.Isto tako uradi sa ostalim bojama Strings,Bass itd .I uzmi jednu stvar u obzir a to je da su klavijature sa ovako malo rom memorije dostigle vrhunac zvuka tj savrsenstvo.Ako govorimo o ovakvom tipu klavijatura zvuk od modela do modela nece i ne moze biti drasticno bolji i drugaciji,stvar je u nijansama a one nekad cine jako veliku razliku u celokupnoj zvucnoj slici. Sacekajmo svi da vidimo taj ARX da li ce izbaciti kakvo pametno prosirenje.Jer ako ga izbace to ce biti mrak,misliom na neko POP prosirenje koje ce imati razne boje.Za ova dva ARX-a sam cuo da ubijaju i da tu nema dalje.
Pitanje za Rolandinjosa: Jel ima razlike u dirkama makar i najmanje ili su iste ?

josipv 05.10.2008 17:09

Ima razlike u tipkama,tipka na X je malo dublja od G,pa je stoga na G
tipka brza,ali meni osobno odgovara i jedna i druga!!!!!

Vule 05.10.2008 17:28

ma ima male razlike...meni je na G malo "toplija" dirka za svirku...ne znam da li me shvataš na šta mislim,lepša mi je na G...e sad X je već prosviran a G nije,ne znam da li je do toga ali meni više prija na G...

vingula 06.10.2008 19:55

Bome se osjeti razilka,još kad sam imo vremena prije 2 tjedna sam u trgovinu (radnju) išao isprobat G6-icu,pošto imam X6 osjeti se razlika u tipki.

Evo da postavim još 1 pitanje.
Ovak isprobavajuć klavijaturu (G6) od ljepote izgleda i zvukova zaboravio sam pogledat mogučnost onih SLIDER-a za pojačavanje,e sad...dal mi neko može reč čemu oni točno služe i koje sve funkcije imaju?

Hvala!

bandza 06.10.2008 22:17

Sluze za Volume ili za sta god hoces drugo mozes da namestis.Ali za Volume je najbolje.Jer imas druge kontrolere za ostale stvari tako da to ne treba dirati!
I kako ti se cini ima li razlike u zvuku?

Vule 06.10.2008 22:32

Citat:

Originalno postovano od vingula (Post 52553)
Bome se osjeti razilka,još kad sam imo vremena prije 2 tjedna sam u trgovinu (radnju) išao isprobat G6-icu,pošto imam X6 osjeti se razlika u tipki.

Ovak isprobavajuć klavijaturu (G6) od ljepote izgleda i zvukova zaboravio sam pogledat mogučnost onih SLIDER-a za pojačavanje,e sad...dal mi neko može reč čemu oni točno služe i koje sve funkcije imaju?

Hvala!

Ja sam se tripovao da je razlika što je moj X sviran a G nije...e sad ako svi kažete da je razlika velika u dirkama zašto da vam ne verujem...;)

Slajderi su najviše namenjeni za studio mod...za mikser...ono odrediš part pa svaki "gura" jedan kanal...

bandza 07.10.2008 07:49

Ja ih koristim kad pravim LIVE kombinaciju pa da pojacam koliko mi sta treba.Ili ako mi je u svirci nesto jako.

sms_boy 07.10.2008 08:04

Kako pustit midi file koji se nalazi na usb stick-u ?

TomyCroSound 07.10.2008 10:53

Khm..

Citat:

Originalno postovano od vingula (Post 52553)

Hvala!

Oni su fišefunkcionalni. Mogu služit za onaj cutof, rezonancu, attack, holding i slične stvari; u studio modu kao volume za pojedini instrument, u live također za volumen svakog layera u realnom vremenu... Ja ga koristim; npr. u pjesmi 1. forspil svira truba, a zatim uz trubu gitara (bubam), dakle tu gitaru spremim sa volumenom 0, a onda ju pojačam na slider kad mi treba.

bandza 07.10.2008 13:41

Sms SMF Boy

Za SMS BOY-a!
Mogao bi da nam kazes za koju ti klavijaturu treba i sta ti tacno treba i da nam se malo predstavis ali evo odgovora za slucaj da koristis G seriju posto tema i jeste vezana za istu!
Dan Krisher:
1) If you haven't already, format your USB flash drive on the Fantom.
2) Or, create a new project via the Fantom's Project Menu on your USB flash drive.
3) Mount the USB flash drive on your computer.
4) Open your USB flash drive, go to your PROUECT folder and open the folder labeled, "SEQ".
5) Inside that folder is another labeled, "SMF".
6) Copy your MIDI files into that folder. I assume they are SMF format.
7) Eject the USB drive from your computer and insert it back into the Fantom.
8) Go to the SYSTEM MENU, then the PROJECT menu and LOAD the project you copied your SMF files into.
9) Go into STUDIO mode.
10) Press SONG (song button)
11) Press F1 Song List.
12) Choose an empty song. (It will be labeled INIT SONG)
13) Press F2 SMF List.
14) If you did all the steps correctly above, your SMF files will appear in this window.
15) Choose F5 to turn the SMF files into a PHRASE, which saves it in the Fantom's PHRASE LIST. OR...
16) Choose F6 SONG and the SMF files will be copied as PHRASES into the new song.
17) You'll need to go to STUDIO mode and most likely reassign the correct sounds to the respected parts assigned in your SMF files.
18) If you need to edit the Phrase, go to SONG MODE, press F8 song edit, make sure you're at at the top of the song, and cursor to the track that the phrase is on. The phrase should highlight.
19) Press F4 Edit.

ILI OVAKO
bandza
fast import- smf
Try this:
You must have USB cable to connect PC and Fantom G.
1. Menu
2.USB Storage
3.Internal
This will connect Fantom G and your computer
4.Find Removable Storage Fantom G drive in My Computer
5.Open the Project
6.Open SEQ folder
7.Open SMF folder
8.Then COPY SMF(Midi file) into the SMF folder....
9. e sad kreni od devetke iz gornjeg Dan Krisher objasnjenja

Ovaj prvi nacin ti je malo duzi ali je preko USB-a (sticka) to je napisao ugledni Rolandov baja Dan Krisher.A ovaj drugi malo brzi nacin sam naisao ja na engleskom i on se radi preko usb kabla i dosta je brze.
Pa ako ne znas engleski ti mi javi da ti prevedem.Ali u svakom slucaju nema G na nasem tako da ti je isto jedino ako ti imas neku drugu klavijaturu pa si ovde zalutao slucajno.Srecno s MIDI-jem.Inace SMF ti je Standard MIDI fajl ili *.mid.Ako ti jos nesto nije jasno pitaj imas unutra i da mu menjas boje sto ce biti neophodno a mozda i ne!:rolleyes:

beginner 14.10.2008 19:55

pitanje

Kako da ubacim multisample u Rolanda (G6), pokušavao sam nekoliko varijanti, i možda bih i skužio kako se to radi samo da imam više vremena, klavijaturu sam kupio prije tri tjedna, a nisam svega 10-ak sati proveo uz nju, jer stvarno ne stignem...:( Dakle, radi se o sljedećem: imam dobre tambure (na Le-u) koje iz formata za Korg LE-a želim prebaciti u G6, i pomoću Awave studia konvertiram sampleove sa Le-a u aif format, i u koji god folder od PROJECT-a na sticku,koji sam prije toga formatirao na fantomu, da sam stavio, kada uđem u opcije PATCH vidim sve ostale sampleove, ton po ton,ali ove što sam ja "formatirao" ne mogu očitati...Ako mi netko može dati savjet što da radim, jer ovako
ću dosta vremena provesti uz klavijaturu dok sam skužim kako se to radi.
I jasno mi je to da se ton po ton mora odrediti od kojeg do kojeg tona ide, tj. koji mu je raspon,samo...onaj zvuk odnosno sample koji iskonvertiram ne mogu doći do toga da mu određujem koji je koji ton, i koji mu je raspon.
Hvala svima koji imaju ideju kako ovo riješiti na pomoći i dobroj volji.

Pozdrav!

Vule 14.10.2008 20:43

A jesi li pogledao po temama da li smo o tome već pisali...da ne ponavljamo ako jesmo?

Pri ubacivanju semplova moraš uraditi prvo AUDIO IMPORT istih pa kad ti se pojave u listi samplova svaki ponaosob editovati,znači ako nema uradjen loop ili šta već,pa kad sve odradiš sa semplom uradiš WRITE na isto mesto gde je bio...kada sve to lepo odradiš sa svakim otvoriš PATCH i onda slažeš MSAM...to ti je to,po najkraćem postupku...mislim da ti nisi uradio te dve funkcije SAMPLE EDIT i WRITE pa ih zato i ne vidiš...

beginner 14.10.2008 20:52

rolandinjos, ja ti se zahvaljujem na pomoći, večer ću provoditi uz klavijaturu pa ću pokušati...ispričavam se svima ako ste zbog mene morali ponavljati dio teme u kojem je ovaj postupak već bio objašnjen, s vremena na vrijeme sam pregledavao baš ovu temu vezano za pitanja o Rolandu G6, ali...ne mogu se sjetiti da li je bio već taj postupak napisan, ne kažem da nije bio napisan, nego nisam pomno pratio temu.

Hvala još jednom na objašnjenju i na dobroj volji, svako dobro ti želim.

Vule 14.10.2008 21:26

Nije problem...tu smo za svaku pomoć...

sms_boy 16.10.2008 16:14

Dali postoji opcija na G6 da se usmjeri zvuk na coaxialni otput , povezao coaxialnim kablom otput iz g6 sa coaxialni input na zvučnoj kartici ali nema signala na zvučnoj ili to automatski klavijatura prepozna ?

TomyCroSound 16.10.2008 21:26

Khm...

Citat:

Originalno postovano od sms_boy (Post 53567)
Dali postoji opcija na G6 da se usmjeri zvuk na coaxialni otput , povezao coaxialnim kablom otput iz g6 sa coaxialni input na zvučnoj kartici ali nema signala na zvučnoj ili to automatski klavijatura prepozna ?

Imam EMU 0404 i jednu stranu običnog chinc kabla sam "ubo" u klav. (G6) i u zv. karticu i radi sve ok! Nikakve posebne postavke nisam uređivao.

Trenutno vrijeme na Forumu 20:29

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org