YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Vesti (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=70)
-   -   Novi zakon za nas muzičare - rasprava (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=30277)

splendid 18.03.2020 17:25

Druže sve ti piše crno na belo. Taj sindikat o kom ti pričaš definisan je zakonom i to je ono za šta se svi hvataju jer nisi obavezan da budeš član.

Ok...a kako misliš da ti sindikat izda potvrdu ili uverenje ako nisi njihov član ?

Jasno je da niko nije dužan da bude član bilo kog sindikata ali me ti molim te prosvetli kako da mi taj sindikat izda papir ako ja nisam njegov član. Druga stvar ovo sve što piše o zakonu i ugovoru je crno na belo tako i možeš to dokle hoćeš da proveravaš, čak sam ti i smernice dao gde sve to da nađeš ali to ne znači da ti treba druge da ubeđuješ u ono u šta i sam nisi siguran i ne poznaješ.

Ja se slažem sa tim da nas levate, slažem se da su taj sindikat tako napravili da moraš biti član da bi ti izdali licencu i da je to bezobrazno. Slažem se u celosti da nas levate na svim frontovoma oko te priče ali ovo je činjenica i zvanično postoji i protiv toga ja ne mogu ništa osim da igram po njihovim pravilima. Pitanje je samo kad će oni to da zategnu i da nas oglobe a sigurno je da će to uraditi.

Tu sam za dalju raspravu po ovom pitanju.

Drugarski pozdrav kolega.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner 18.03.2020 17:31

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310426)
Pitanje je samo kad će oni to da zategnu i da nas oglobe a sigurno je da će to uraditi.

Do tada budimo dobre volje ali ne i dobrovoljci a kad ce biti......pa kaze ona nasa stara dobra izreka NE LIPSI MAGARCE DO ZELENE TRAVE ;)

Dok tako nesto ne obavezu ili kako ti kazes 'ne zategnu" trosimo pare na vrucu prasetinu i ladno pivo :D
Bolje mi da se castimo i uzivamo nego oni koji nas nagovaraju da vadimo te licence [sindikati]. Nije limitiran broj pa ce da nestanu.

Pozdrav i tebi, ziv bio

Negoslav 18.03.2020 17:57

Svi mi u sustini pricamo isto. Da nam otimaju pare na nelegalan nacin, Ja bas nisam upucen u sindikat i mene zanima sta bi sada oni trebali da preduzmu kao sindikat za svoje clanare, koji im placaju godisnju clanarinu? Koja je njihova obaveza prema nama itd?

cleaner 18.03.2020 18:02

Nemaju obaveze

nikadvisekorg 18.03.2020 21:08

Da preskočim ove stvari, prijatelju kolektivni ugovor može da sklopi svako udruženje, ali svako od vas može kao pojedinac tj. kao fizičko lice da plaća putem ugovora o delu samo onog dana kada imate svirku. Kolege mešate babe i žabe.
Ja kolega @splendid hoću da ti objasnim kako da budeš čist pred Zakonom, a ti opet o kolektivnom ugovoru....

A opet moram da vam objasnim : Ne postoji ni muzička inspekcija niti muzička kontrola, niti bilo ko iz ikakvog sindikata sme da kontroliše vlasnike objekta.
Rekao sam u prethodnom postu ko sme, da ne ponavljam opet, ne unosite zabunu kod ostalih kolega.....
Slobodno pozovite policiju kad bulo kakvi prevaranti toga tipa dođu i krenu da trkeljišu.... I pitajte gde će da ih vode da im pošaljemo paket banana i pomorandži.....

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

splendid 18.03.2020 21:31

Druže ja bih voleo da je tako kako pričaš ali nije...ko dolazi da kontroliše ugovore ?

cleaner 18.03.2020 23:59

Pa ko dolazi ?
Dolaze iz nekih sindikata kako bi Vas nagovorili da su oni jedino legalni i da Vam uvale te papire tkz licence :)

splendid 19.03.2020 00:05

E do......ajmo ispočetka sve.... :)

cleaner 19.03.2020 00:07

Iskristalisali smo sve tako da nema potrebe da smaramo kolege iz pocetka

nikadvisekorg 19.03.2020 20:52

Kolega @splendid mi u klin to u ploču, nijedan "sindikalac" nije iznad Zakona niti bilo kog drugog inspektora koji smeju da vas kontrolišu.....
Zbog onog lažnog predstavljanja kao "muzička policija" i mahanjem onim značkama koje liče na policijske provereno znam da mogu da zaglave u "karantin" da odmore malo [emoji23]

splendid 19.03.2020 21:09

Druže pročitaj malo to što sam okačio....zakon o radu stoji iza tog dokumenta koji se zove kolektivni ugovor i kojem podležu svi ugostitelji u srbiji bez obzira da li su članovi ili nisu....po tom kolektivnom ugovoru koji je objavljen u službenom glasniku i koji je pod dokument zakona o radu predviđeno je da muzičar koji svira u lokalu mora da ima ugovor i uverenje ili potvrdu....ovo ti je ukratko...sad ti meni objasni na osnovu čega misliš da ta inspekcija sindikata nema ovlašćenja da kontroliše lokale...?

I ne brkajte kontrolisanje muzičara jer muzičare ne kontrolišu direktno nego prilikom kontrolisanja objekta i vlasnika koji mora da ima ugovor sa muzičarima i njihove kopije uverenja ili potvrda ?

Šta dalje nije jasno aj da raspravimo i stavimo tačku na to....

To što kažeš da iz sindikata ne mogu da vas kontrolišu pa oni i ne kontrolišu muzičara, to već peti put objašnjavam. Oni kontrolišu objekat sa punim pravom i uz mogućnost da svoj zapisnik o nekom prekršaju koji je zatečen mogu da upute drugima, konkretno poreskoj inspekciji, inspekciji rada i svaka institucija će po službenoj dužnosti da postupi u skladu sa zakonom.

Ovde ne možete da dovedete u pitanje ovlašćenje kontrolora sindikata jer oni to imaju u skladu sa dokumentima koja sam već sto puta nabrajao....

Ajd da vidim gde vam je zapelo i šta ne razumete ili nećete da razumete. ?

Dodato:
I nemoj neko da misli da branim sindikat ili te papire koji su nam nametnuti, i ja sam dugo vremena bio ubeđenja kao i vi međutim kad sam seo sa prijateljem koji je inspektor sindikata čovek mi je od a do š lepo objasnio...obzirom da sam se i sam bavio zakonima i podzakonskim aktima prilično dobro znam šta pišem...jednostavno uredili su onako kako im odgovara i tu možemo samo da se švercujemo i krivinarimo kako ko može...ja ne mogu...treba mi taj dokument i neću zbog novca koji zaradim na jednoj najgoroj svirci sebi da pravim problem...

cleaner 20.03.2020 01:56

Jedno je 100 % sigurno.
Niko osim policije i komunalne policije ne moze da Vam trazi licna dokumenta a i oni samo sa posebnim papriom o asistenciji smeju da Vase podatke ustupe trecem licu [u ovom slucaju tkz muzickoj inspekciji] jerbo mozete Vi njima da pisete krivicnu prijavu ako zloupotrebljavaju data im ovlascenja da Vas legitimisu. Kazem KRIVICNU a ne prekrsajnu sto nije za zezanje i to oni znaju ili treba da znaju pa im predocite pa nek se ceskaju po glavi.
Moze samo vlasnik objekta u kome svirate da Vam onemoguci rad jer to je njegov objekat i njegova livada. On sve odlucuje, on je komandant, direktor, predsednik, sef, Hodza, bog......ma on je tu tata ;)
Kakva muzicka policija qrci, palci.....nogu u dupe bas kao sto bi i nekom gostu pijanom Miloradu :D
To je to i da ne palamudimo vise :)

Iggy Prince 20.03.2020 05:00

Niko nama ne trazi licne isprave. Vec traze upravo te licence koje vadimo. Ranije je bio fazon, ako neko nema, imate tipa 7 dana da izvadite, ali to ne pije vodu, svaki put se moze izvaditi na to. A s' obzirom da zivimo u lopovskoj banana drzavi, svuda ce oni naci svoju rutu. Sada je fazon sa ugovorima, ako dodju i vide da ga nemas, tj da nisi dostavio ugovor gazdi restorana, to prijavljuju nadleznoj inspekciji za kontrolisanje restorana (sanitarnoj jelte), i ista pise gazdi restorana kaznu. U poslednjem slucaju koji sam imao, gazda je konkretno nagrabusio 400000 jer mi nismo imali potpisane ugovore sa gazdom veselja. Dakle, nismo mi u obavezi da potpisujemo ugovor sa gazdom restorana, vec sa tagarom... I sto je jos gora stvar, nismo ni to u obavezi, ali u sredini u kojoj ja zivim, gde inace nema posla veceg obima, svaki dinar je bitan, pogotovo nama koji samo od toga zivimo, i da bi prehranili sebe i svoje ukucane, moramo zbog tih gazda da radimo sve se trazi, kako bi nas te iste gazde primile u svoj restoran. Ja licno ne bih to nikada ni izvadio, da nisam izgubio enormno veliki broj svirki, zato sto nisam imao licencu.

splendid 20.03.2020 09:16

Nek radi ko kako hoće, uglavnom, za kolege koji žele da se informišu i da ne žive u zabludi eto u prethodnim mojim postovima objašnjeno kako to funkcioniše....

Uglavnom ja bih ovde prilično zanemario te fore tipa "noga u dupe" jer svi dobro znamo da i običan šamar može kad dođe do suda da vas košta poprilično a ne napad na neko lice za kontrolu...

Uglavnom ne bih se više nastavljao po ovom pitanju mislim da dokumenta gore dovoljno govore, hvala bogu svi smo pismeni pa će svako sebi pronaći neku ulogu u tome...

Pozdrav.

cleaner 20.03.2020 14:08

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310454)
Uglavnom ja bih ovde prilično zanemario te fore tipa "noga u dupe" jer svi dobro znamo da i običan šamar može kad dođe do suda da vas košta poprilično a ne napad na neko lice za kontrolu...

Malo sam se grubo izrazio sa tim "nogu u dupe" jer se danas za jedan samar dobiva velika novcana kazna ali to sam rekao onako u zargonu.
Ne vadite te papire tkz licence ako niste ugrozeni, ako Vas ne uslovljavaju gazde tj vlasnici objekata [nikako neki samozvani inspektori]
To je moj savet a Vi kako hocete....

p.s. necu ako ne moram detetu da opcigujem jednu pisljivu cokoladu da bi bio posten ka drzavi a kamoli 7 ili 12 hiljada

nikadvisekorg 20.03.2020 14:43

Kolega @splendid ja počinjem da razmišljam da si i ti u toj priči beka karika, jer svi koje sam do sad upoznao a da imaju slično gledište, uglavnom su u nekom sindikatu ili kontrolori....

Pazu ovako.... Udruženje muzičara može da registruje svako, čak i ti u APR (agencija za privredne registre) to je za obe koji hoće da uplaćuju doprinose da bi kasnije ostvarili penziju. U principu ono što si ti govorio sano nedorečeno može da se odnosi na njih da bi trebali da imaju neku dozvolu za rad.
Za nas koji radimo kao fizička lica i ne želimo da idemo preko APR, ti ne može da se odnosi. Po tvojoj logici bi trebao da "licencu" ima i onaj ulični svirač?
Kako npr. da u restoranu nastupi neki pevač amater kao gost koji nema stalni posao?
I njega bi naterao da bude u nekom udruženju?
Ne druskane ne ode to tako.
Lepo UGUVOR O DELU za taj dan i nastup sa lokalom/menadžerom i ćao. Može da dođe ko hoće, bukvalno mogu da ga povuku za q.....
A ti kako hoćeš, preporučujem ti da izvadiš u dva različita udruženja da budeš siguran kad ti dođu ", muzički kontrolori".

Negoslav 20.03.2020 15:16

Citat:

Originalno postovano od nikadvisekorg (Post 310458)
Kolega @splendid ja počinjem da razmišljam da si i ti u toj priči beka karika, jer svi koje sam do sad upoznao a da imaju slično gledište, uglavnom su u nekom sindikatu ili kontrolori....

Pazu ovako.... Udruženje muzičara može da registruje svako, čak i ti u APR (agencija za privredne registre) to je za obe koji hoće da uplaćuju doprinose da bi kasnije ostvarili penziju. U principu ono što si ti govorio sano nedorečeno može da se odnosi na njih da bi trebali da imaju neku dozvolu za rad.
Za nas koji radimo kao fizička lica i ne želimo da idemo preko APR, ti ne može da se odnosi. Po tvojoj logici bi trebao da "licencu" ima i onaj ulični svirač?
Kako npr. da u restoranu nastupi neki pevač amater kao gost koji nema stalni posao?
Lepo UGUVOR O DELU za taj dan i nastup sa lokalom/menadžerom i ćao. Može da dođe ko hoće, bukvalno mogu da ga povuku za q.....
A ti kako hoćeš, preporučujem ti da izvadiš u dva različita udruženja da budeš siguran kad ti dođu ", muzički kontrolori".

Objasni to gazdama restoranima, ne nama. Mi razumemo sta ti pricas, ali oni ne. Boli njih uvo za ugovor o delu ili bilo sta. Gazda restorana trazi tu jebenu LICENCU, nista drugo ga ne zanima. Mozemo mi da teramo inat i da tumacimo zakon, sedecemo onda kuci. Jbg, protiv zakonito, ali iskusno nas da ne kazem sta. Ja sam u jednom postu napisao. Da nisam imao licencu, izgubio bih dosta para, i rasprodao klavijature i isao na mesalici da radim.

splendid 20.03.2020 16:16

Citat:

Originalno postovano od nikadvisekorg (Post 310458)

Ti imaš pravo da misliš šta god želiš na ovom svetu a ja sam objasnio u prethodnim postovima dal sam ili nisam u toj priči neka karika. To je isto kao kad bih ja rekao da si možda ti neka karika u tome pa ljude svesno dovodiš u zabludu kako bi se naplatilo više kazni...

To da registruješ neko udruženje u APR može ko hoće i ne samo udruženje nego sijaset drugih stvari ali pod malo drugačijim uslovima nego što ljudi misle samo odeš i samo registruješ...prvo moraš da ispuniš sve uslove kako bi se registrovao kao neko da kažem pravno lice.

Nemojte pričati o onome što ne poznajete i prepričavati priče drugih ljudi sličnog našeg razmišljanja kako ću da za*ebem državu...od te priče nema ništa još otkako je Robin Hud umro :)

Možete da mislite šta hoćete i kako hoćete ali ovde sam vam izneo tačne informacije iz zakonskih i podzakonskih akata države u kojoj živimo i to je to. Ko misli da nisam u pravu nek mi to slobodno dokumentuje nekim zakonom ili nekim drugim podzakonskim aktom a do tada je bolje da me saslušate jer sam ja proveo puno vremena dok sam ukapirao sve do tančina.

I dalje dosta ljudi deli vaše mišljenje ali vam tvrdim da to mišljenje na moju i vašu žalost ne stoji.

I ja ovo ne bih plaćao da ima nekog drugog rešenja ali reše je je jedino da vas niko ne "uhvati" na svirci.

Druga stvar je ugovor koji kažeš da se potpiše bez tog papira. Taj ugovor je propisan pod kojim uslovima može da se zaključi. Na osnovu čega neko da potpiše ugovor kako će da obavlja neku delatnost a nisi nigde dokumentovan kao neko ko to može da obavlja....to možeš da potpišeš sa nekim fizičkim licem...sa komšijom da mu istovaraš drva ili slično ali sa pravnim licem postoje neka pravila pod kojim neko pravno lice može da angažuje neko fizičko u obavljanju neke uslužne delatnosti...

Ne brkajte žabe i babe....

Opet koga šta konkretnije zanima dosta mogu da objasnim jer sam i ja sam proveo dosta dok sve nisam raščivijao.

Inače radio sam jedan prethodni period života kao inspektor u nekoj upravi i dosta stvsri mi je poznato.

Moj cilj ovog izlaganja ovde je da onom ko želi pojasnim kako ovaj naš najeb zvani licenca funkcioniše.

cleaner 20.03.2020 18:38

Da ne ponavljam ono isto sto sam vec i ponavljao u prethodnim porukama ali samo jedno moram :
I dalje mislim da kolega splendid radi za nekoga ko izdaje licence ili ih i on sam izdaje.
A mozda je samo posten i savestan gradjanin pravne drzave Srbije :)

splendid 20.03.2020 18:54

Kolegu splendida svi mogu da upoznaju ko god dodje u Novi Sad a hvala bogu dosta muzičara me zna i zna dal sam il nisam....nema potrebe da me iko proziva zato što se ne slaže sa iznetim činjenicama i ko želi da ih ospori neka izvoli argumentima koji su adekvatni a ne da ono što sam rekao neko osporava sa čuvenim "aha ti mora da si ovaj ili onaj"....ovo radim ISKLJUČIVO da bih kolege upoznao sa ovom temom na mnogo kraći i jednostavniji način nego što sam ja sam sve ovo saznao.

Ne ljutim se ni na šta po ovoj temi osim što vam prilično drugarski iznosim činjenice i dajem čiste zakonske dokaze kako oni to rade a vi i dalje to poništavate nekim drugim argumentima koji nam baš nisu potrebni.

Sve što neko tvrdi drugačije od ovog što sam izneo neka obrazloži nekim pravnim dokumentom direktno.

Verujem da ima još muzičara sa dosta iskuatva po ovom pitanju pa neka ljudi procene, a verovatno na forumu ima sigurno i nekog iz sindikata ko sebe ne bi da etiketira i to razumem.

Jedini problem koji sam do sada po svirkama sreo je što u jednoj velikoj opštini i gradu u banatu (ne imenujem ovim putem) postoji kontrolor koji je zahtevao da se na žiro račun njihovog udruženja uplati 1000din po muzičaru koji svira u tom gradu u nekom renomiranom objektu i te novce niko nikad ne vidi od muzičara što je čist reket. Ostali da kažem su bili korektni i ne mogu da zamerim ljudima.

Dodato:
Nešto razmišljam....da nije ove *bene situacije ne bi se verovatno ni kuckali ovde na forumu :)

nikadvisekorg 20.03.2020 20:42

Brate splendid, pa za takve koji glume mafiju i pokušavaju da reketiraju, zar ne postoji nešto što se uči u vojsi, tzv, "ćebovanje" u mračnoj ulici.... Ne podržavam nikakav vid nasilja da se razumemo, ali kad ništa drzgo ne preostane, uvek bolje prvi napasti iz iskustva vam govorim.
Najgore dugoročno da svi idemo linijom manjeg otpora, i da im kupujemo te licence....

Nego otvaranje sopstvenih udruženja koja će da se bore podnošenjem krivičnih prijava protiv ovih, napravite svoje udruženje tamo i sami sebi izdajte licence....
Meni je jednom prošle god upao inspektor, i ponudio sam ga pićem i pošto je bilo isto ko da si pričao zidu, zamalo da dobije po pi*ki i otišao je uz pretnje kaznama i nekim vrtoglavim ciframa.... dok sam mu se smejao u facu i pitao ga da li želi da pozovem ja policiju ili on?

Drugi slučaj je jedan iz drugog grada, koji me je zvao u 23h noću i pretio da će sve da nas kažnjava, jer sam sve ovo objašnjavao kolegama i odvraćao ih od uzimanja licenci, naravno nekom je dokur*ilo pa sam čuo da je dotični u "karantinu" jer je upao negde na veselje gde su ljudi znali šta sme šta ne....

Ja i u 2020. nemam nameru da vadim nikakve licence, već samo da popunjavam ugovor o delu.....

splendid 20.03.2020 20:53

Druže znam šta kažeš ali situacija je takva...sa druge strane ako pričaš o ugovoru o delu prilikom njegovog zaključenja zakon kaže sledeće:

Angažovani radnici primaju ugovorenu naknadu za svoj rad koja je oporezovana porezima i doprinosima i obavezno moraju biti plaćeni. To su:

porez na dohodak građana,

doprinosi za PIO,

doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje.

Porez na dohodak građana i doprinos za PIO se uvek plaćaju, bez obzira da li je angažovani radnik zaposlen ili nije. Doprinosi za zdravstveno osiuranje se plaćaju samo za radnika koji nije zdravstveno osiguran.

O ovome možete po internetu svašta naći....

Još ne shvataš da je to što kontrolori tog sindikata rade ustvari zakonom prilično uređeno u njihovu korist i protiv toga na žalost teško šta možemo da uradimo...

cleaner 20.03.2020 22:20

Ugovor o delu mozda obavezuje poslodavca ali ne i radnika.
Penzioneri imaju sve dazbine placene pa sastavljaju ugovor o delu

nikadvisekorg 20.03.2020 22:30

Da ti skratim, ajde evo recimo meni napiše taj tzv "kontrolor" kaznu što nemam licencu.... I ja neću da platim naravno nego odemo na sud... Na koji član Zakona će on da se poziva? I znaš li da u Zakonu o radu stoji da je članstvo u sindikatu neobavezujuće, dok isti taj SEMUS ili kako se već zovu ti prevaranti kad ih pozoveš kažu ne može sano licenca, mora i članstvo u njihovom sindikatu.
E sad oni su obično muzičko udruženje, i ako donesu interne akte i propise, a ja nisam člana njihovog udruženja da li misliš da će ijedan sudija da presudi u njihovu korist?
Iskreno hteo sam da mi neko od njih napiše kaznu, ali posle ovih mojih argumenata sve se svodilo na pretnje, kao kad malom detetu oduzmeš igračku a ne može ti ništa.
Ja razumem da oni hvataju na galamu, znam da su pisali "kazne" muzičarima i ovi plaćali....
Od mene taj film neće da dožive makar išao sam protiv svih!!!
Ne znam ko stoji iza tih prevarantskih udruženja ali činjenica je da su iskoristili neupućenost naših kolega, a bogami i neobrazovanost jednog dela da im pretnjama uteraju strah...
Ista fora kao ovi advokati pripravnici iz parking servisa koji preuzimaju zastarele slučajeve pa zovu redom i prete platićete toliko i toliko kaznu...

Napisao bi i jednima i drugima gde da me povuku, ali neću iz poštovanja prvo prema forumu, drugo prema ostalim kolegama sa foruma....
Ako prođe ovo prvi sam da nadjemo jednog boljeg pravnika i isteramo stvar do kraja a njima uteramo.

splendid 20.03.2020 22:33

Neće biti da ugovor o delu to pokriva...kad dođe do kontrole od strane onih koji ganjaju nas muzičare taj ugovor o delu nije u skladu sa opisom posla koji se obavlja odnosno nije u skladu sa odredbama posebnog kolektivnog ugovora koji obavezuje sve ugostitelje na teritoriji naše zemlje da postupaju u skladu sa njim....pročitajte taj dokument....biće vam jasnije neke stvari.....

Dodato:
Citat:

Originalno postovano od nikadvisekorg (Post 310471)
Da ti skratim, ajde evo recimo meni napiše taj tzv "kontrolor" kaznu što nemam licencu.... I ja neću da platim naravno nego odemo na sud... Na koji član Zakona će on da se poziva? I znaš li da u Zakonu o radu stoji da je članstvo u sindikatu neobavezujuće, dok isti taj SEMUS ili kako se već zovu ti prevaranti kad ih pozoveš kažu ne može sano licenca, mora i članstvo u njihovom sindikatu.
E sad oni su obično muzičko udruženje, i ako donesu interne akte i propise, a ja nisam člana njihovog udruženja da li misliš da će ijedan sudija da presudi u njihovu korist?
Iskreno hteo sam da mi neko od njih napiše kaznu, ali posle ovih mojih argumenata sve se svodilo na pretnje, kao kad malom detetu oduzmeš igračku a ne može ti ništa.
Ja razumem da oni hvataju na galamu, znam da su pisali "kazne" muzičarima i ovi plaćali....
Od mene taj film neće da dožive makar išao sam protiv svih!!!
Ne znam ko stoji iza tih prevarantskih udruženja ali činjenica je da su iskoristili neupućenost naših kolega, a bogami i neobrazovanost jednog dela da im pretnjama uteraju strah...
Ista fora kao ovi advokati pripravnici iz parking servisa koji preuzimaju zastarele slučajeve pa zovu redom i prete platićete toliko i toliko kaznu...

Napisao bi i jednima i drugima gde da me povuku, ali neću iz poštovanja prvo prema forumu, drugo prema ostalim kolegama sa foruma....
Ako prođe ovo prvi sam da nadjemo jednog boljeg pravnika i isteramo stvar do kraja a njima uteramo.

Član 246. Stav 4 Zakona o Radu.....da li si pročitao šta pie...kad pročitaš to nađi poseban kolektivni ugovor na kiji se taj član zakona odnosi. To ti je taj član zakona na koji misliš da ne mogu da se pozovu.

Tim članom zakona predviđen je dokument kolektivni ugovor. I ako dođe do suda šta misliš kome će sud da veruje i kome će da se obije o glavu. Muzičaru koji će sudiji da objašnjava kako su oni lopovi ili tom licu iz sindikata koje je predstavnik kontrole tih uslova odnosno odredbi ?

A članstvo u sindikatu nije obavezno...ali sindikat izdaje potvrde...pa kako da ti izda potvrdu neko ako nisi njegov član. Pazi to su smislili kurvanjski svaka im čast. Kako da ti biblioteka izda člansku kartu ako ti nisi član te biblioteke.

Država je propisala reprezentativna udruženja koja mogu da izdaju tu "licencu" i drugo udruženje neko da osnuje i da izdaje te papire neće da može...

cleaner 20.03.2020 22:54

Citat:

Originalno postovano od nikadvisekorg (Post 310471)
Da ti skratim, ajde evo recimo meni napiše taj tzv "kontrolor" kaznu što nemam licencu....

Pa kako da ti taj neki kontrolor napise kaznu ako mu nedas svoja dokumenta ?
Prvo mi to kazi pa idemo dalje

splendid 20.03.2020 23:02

Lepo već sam pričao dvaes' puta al ne slušate....kontrolor NE kontroliše muzičare....ako nešto nije u redu piše zapisnik o zatečenoj situaciji gde se navode informacije koje ima....a ima lokal i sve o njemu....kad bi došlo do toga ko od vas misli da bi gazda lokala platio kaznu od par stotina hiljada dinara a da ne otkrije ko je svirao tu...da ne navede ni lica koja su pravila proslavu...danas u 2020toj godini ? On, kontrolor, sa punim pravom može da pozove policiju i da vas oni legitimišu u njegovu korist na žalost. Čak i da osporite to, nema veze, policija pretpostavimo ne da podatke kontroloru. Kontrolor pošalje zapisnik inspekciji rada i vi mislite da inpekcija rada od policije ne može da traži zapisnik od te večeri...a kad dođe do suda pitanje je samo cifre koja će se platiti.

Ajmo dalje dečaci...da vidim....next... :)

cleaner 20.03.2020 23:05

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310475)
L On, kontrolor, sa punim pravom može da pozove policiju i da vas oni legitimišu u njegovu korist na žalost. Čak i da osporite to, nema veze, policija pretpostavimo ne da podatke kontroloru. Kontrolor pošalje zapisnik inspekciji rada i vi mislite da inpekcija rada od policije ne može da traži zapisnik od te večeri...a kad dođe do suda pitanje je samo cifre koja će se platiti.

A jel si cuo negde da je do toga doslo ?

splendid 20.03.2020 23:11

Pa aj sad da zovemo redom sve ugostitelje i muzičare i da istražujemo. Pre nekoliko postova gore kolega je izjavio da je gazda nekog lokala gde su svirali platio kaznu od 400.000din....mislim da tom gazdi nikad više niko neće svirati bez tog papira a verovatno ni u lokalima u njegovoj okolini...

Opet ponavljam...sve ovo što pričam sam dugo vremena tražio i gledao kako da za*bem sistem ali nisam našao jer sve priče, tipa prevaranti i nemaju pravo, padaju u vodu pred zakonom.

Jedina stvar koja ih koči u tome koliko mi se čini je ta da su ti kontrolori često neki sadašnji ili bivši muzičari, a i ako nisu, svi znamo da su ugostitelji uglavnom imućniji ljudi sa dosta veza i verovatno nikom nije u toj situaciji prijatno da dođe neko i odvali ti kaznu od par stotina hiljada dinara...balkan smo...

cleaner 20.03.2020 23:15

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310477)
Pa aj sad da zovemo redom sve ugostitelje i muzičare i da istražujemo. Pre nekoliko postova gore kolega je izjavio da je gazda nekog lokala gde su svirali platio kaznu od 400.000din....mislim da tom gazdi nikad više niko neće svirati bez tog papira a verovatno ni u lokalima u njegovoj okolini...

Sve je to bato moj rekla-kazala, pricaju babe po selu :D
Daj neko konkretno ko je kaznjen, zasto da se krije ?

nikadvisekorg 20.03.2020 23:20

Polako @splendid s terminologijom.... Kontrolor je onaj koji kontroliše karte u gsp...
Postoji komunalna, sanitarna, tržišna, poreska inspekcija i to su DRŽAVNI ORGANI koji mogu da kontrolišu rad ugostiteljskih objekata? U koju kategoriju spada udruženje muzičara? Kako oni mogu da pišu kaznw bilo kome kad ne spadaju u nijedan državni organ. Uozbilji se čoveče, svakim postom sve više diskvalifikuješ sebe iz rasprave.

splendid 20.03.2020 23:25

Aj ti lepo pročitaj onaj zakon o radu i onaj dokument koji je propisan članom 246. Pa onda taj dokument pa se onda vrati da diskutujemo. Gde si našao tu listu organa kontrole ? Daj dokument da vidim kojim su samo ti organi propisani ?

cleaner 20.03.2020 23:27

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310480)
Aj ti lepo pročitaj onaj zakon o radu i onaj dokument koji je propisan članom 246.

Konkretno kume.....X zakona postoje ali u realnosti nije tako.
Odgovori na moj poslednji post, hvala

splendid 20.03.2020 23:29

Post je bio namenjen kolegi nikadvisekorg.....

U kojoj realnosti nije tako...gde propisan zakon ne važi...to što ga mi s vremena na vreme izbegnemo ne znači da ne važi...

Koji to zakon ne važi i gde... ?

nikadvisekorg 20.03.2020 23:30

Zaista nemam energiju da nastavljam dalju diskusiju s tobom, očigledno je da si i ti u tom kolu s tim prevarantima jer nemam drugo objašnjenje zašto ih ovoliko braniš, jer otprilike isto ovako kao papagaji svi do jednog ponavljaju ovo i ti "kontrolori" kad se s njima uđe u razgovor....

cleaner 20.03.2020 23:31

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310482)
U kojoj realnosti nije tako...gde propisan zakon ne važi...to što ga mi s vremena na vreme izbegnemo ne znači da ne važi...

Koji to zakon ne važi i gde... ?

Pa evo ovaj se ne primenjuje [ako postoji] :)
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od nikadvisekorg (Post 310483)
očigledno je da si i ti u tom kolu s tim prevarantima jer nemam drugo objašnjenje zašto ih ovoliko braniš,

To sam ja vec rekao

splendid 20.03.2020 23:36

Pa kod tebe se ne primenjuje očigledno....i kod mene se ne primenjuje kazna za razgovor mobilnim telefonom u toku vožnje zato što me još nisu uhvatili...

Suma sumarum zakon im je dao dozvolu a kad će oni ozbiljnije krenuti da rešetaju to je braćo pitanje dana....vrlo brzo kad krenu i opale nekoliko kazni svi ćemo biti pod konac...to kod nas tako u zemlji funkcioniše...kad krene po džepu svi se čas posla prilagode...

Iskreno nadam se da neće skoro i da će se nešto u našu korist promeniti a mislim da neće na žalost...

cleaner 20.03.2020 23:39

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310486)

Iskreno nadam se da neće skoro i da će se nešto u našu korist promeniti a mislim da neće na žalost...

Nece skoro ali kad dodje vreme vadicemo te licence.
Do tada opusteno.....

splendid 20.03.2020 23:43

Citat:

Originalno postovano od nikadvisekorg (Post 310483)
Zaista nemam energiju da nastavljam dalju diskusiju s tobom, očigledno je da si i ti u tom kolu s tim prevarantima jer nemam drugo objašnjenje zašto ih ovoliko braniš, jer otprilike isto ovako kao papagaji svi do jednog ponavljaju ovo i ti "kontrolori" kad se s njima uđe u razgovor....

Pa ti kad uhvatiš vremena dođi do Novog Sad da se upoznamo, proćaskamo, popijemo piće...kolače...ili ručak neki...pa onda se lepo raspitaj o meni crno na belo...

Ako ti neko daje prijateljski savet i potroši 20-30 postova pričajući konkretno o tome jer je i sam bio u toj dilemi kao i većina muzičara a ti u svemu nemaš ni jedan argumen da to nije tako ne razumem zašto onda malo ne razmisliš da li sam ja neko ko te laže i priča gluposti ili pričam nešto utemeljeno.

Kako god, poziv stoji svim kolegama bez obzira na ovu temu, niti sam sa njima niti ću biti ali red je ono što znam da vam ispričam jer ne bi bilo fer da je drugačije obzirom da sad imamo vremena na pretek.

Sve u svemu opet kažem ko mi argumentuje sa pravne strane ali ozbiljnim argumentima da ne moram da imam licencu i da oni nama ne mogu ništa ja ga vodim na jagnjetinu ili neki drugi ručak za sve novce kolko košta taj papir....

Iggy Prince 21.03.2020 01:34

Ja sam napisao da je gazda dobio kaznu od 400.000 dinara. Nema potrebe da navodom njegovo ime, ali se radi o restoranu u Arandjelovcu, gde inace vrsljaju njvise, od samog pocetka. Ja u Beogradu, zaista ne pamtim kada sam morao da radim ugovor, cak ni da su dolazili, pa cak i u Novom Sadu. Jeidno Arandjelovac i Mladenovac su mesta gde to traze sto se moje okoline tice. Ali mislim da je stvarno vreme, da se prekine ovo prepucavanje, i da svako od nas napise svoje realno misljenje, ili bilo sta sto zna oko toga, ali ne tipa moj odgovor na neciju poruku kako nije u pravu i te fore. Mora im se stati na put. Pogotovo sada, jer je stanje u drzavi jebeno, i jos gore ce ocigledno da bude, tako da bi bilo zgodno to resiti sto pre.

Trenutno vrijeme na Forumu 13:37

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org