YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Sistemi (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=68)
-   -   Aktivni cilindrični sistemi (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=29840)

casper 26.10.2019 23:26

Srednji stup(ovi) kod Stage je samo plastika, bez zvučnika.
Kad se na MAUI ne spoje gornji stupovi, svira samo bas. Ti probaj staviti samo gornji stup pa ćeš vidjet, ne bi se trebal ništa posebno dogodit osim da ima manje srednjih.

Tomy 26.10.2019 23:36

Kad se krivo spoje elementi, cijeli sistem se gasi (mute). Nema drugog ispravnog načina spajanja. Možeš samo stupove odvojiti od basa i montirati na stalak koji mora biti original LD (M G2 SPS Floor Stand Kit For MAUI G2 Columns) jer je na njemu "terminator" u koji se spaja kabel dužine 5m sa multipin konektorima koji se povezuje sa basom.

Tomy 26.10.2019 23:39

1 Privitaka
Screen iz uputa

casper 26.10.2019 23:43

Dobro je to znati, nisam nikada probao bez mid-a. Mislio sam da bas može raditi sam.
Ako je plafon nizak, postaviš stup horizontalno i podmetneš cigle da se ne potrgaju metalne spojnice. :D

korgpa600 30.10.2019 18:56

Pozdrav.Nakon probe i dosta vaganja mislim da će mi odabir biti rcf evox j8.Sve su to dobre stvari,ali treba uzeti u obzir potrebe svakog pojedinca.Zvuk je stvar ukusa.Praktičnost,podešavanje visine stupca,cijena,naravno i zvuk koji meni najviše odgovara su presudili u korist evoxa.

Poslano sa mog T08 koristeći Tapatalk

casper 30.10.2019 21:52

Najvažnije je da si imao priliku usporediti i odabarati najoptimalnije za tebe. Čestitke za kupovinu.
Evox je praktičniji za prijenos jer se satelit slaže u bas. Ima podesivi nosač pa se visina satelita može prilagoditi. Po meni je nedostatak što se na jedan stup može spojiti samo jedan signal. Jesi li uzeo dva stupa i što si riješio s mixerom?

korgpa600 30.10.2019 22:17

Nisam još uzeo.Budem u thomanu uzeo kroz par tjedana.Cijena mu je 799 eura.I uzeti ću neki mali mixer uz njega.Misliš na jedan ulaz u sistem?Za sad ću uzeti jedan,razglas nisam prodao,a kasnije ćemo vidjeti.Za ekipu 30-50ljudi će biti dovoljno nadam se.

casper 30.10.2019 22:21

Da, mislim na samo jedan ulaz.

(ne treba quote kad odogovaraš na post iznad) ;)

Tihotyros 30.10.2019 22:35

Zašto ne uzmeš rcf evox jmix8? Pa za razliku u cijeni već imaš mixer na njemu i više ulaza.

Poslano sa mog SM-G973F koristeći Tapatalk

korgpa600 30.10.2019 22:48

Bio sam s čovjekom koji ima jmix,i igrom slučaja isti aranžer kao i ja(ketron).Ima ga već duže vremena,i kao što sam i sam zaključio bolje radi sa vanjskim mixom.Jedino zbog ulaza bi se isplatilo.
Znači on koristi bez obzira vanjski mixer.

casper 30.10.2019 22:53

Tako je, vanjski mixer obavezno. Za razliku u cijeni na samo jednom stupu kupiš ok mixer. Ne volim ove ugrađene mixere u kutije, trebaš pojačati mikrofon i onda šeći do boxa ...

Predpostavljam da planiraš uzeti jedan stup. Moram te lagano početi odgovarati od ove kupovine. :D

korgpa600 30.10.2019 22:55

Tako sam i ja zamislio,da mi mali mixer stoji na klavijaturi,ili nadohvat ruke.Haha,kreni sa odgovaranjem.

casper 30.10.2019 23:04

Ma jednostavno je, rcf evox j8 ima jedan ulaz. Ne možeš "normalnim načinom" spojiti signal s mixera na jednu kutiju. Ako i kupiš dvije, nećeš ih nositi kad možeš 30 - 50 ljudi odraditi s jednom.
Eto, meni mi ovo bio dovoljan razlog, a navesti ću ti još jedan koji je po meni isto tako bitan. Ne kažem da kupiš MAUI ali to je jedina kutija po mom saznanju (ako nisam u pravu, ispravite me) koja ima odvojen volumen za bas kutiju. Vrlo korisna stvar. Netko će reči, pa imaš EQ na mixeru i tamo se to odradi taj balance. Nije to isto. Iz mog iskustva, a ovisno o prostoru, ovaj potenciometar je vrhunska stvar.

Nego, jesi li uspio čuti Yamahin Stage K1?

korgpa600 30.10.2019 23:09

Nisam imao prilike čuti yamahu.Kako misliš normalnim načinom spojiti mixer?Mislim da se i na turbosoundu može regulirati bas posebno.Slažem se da je to vrlo korisno.

casper 30.10.2019 23:16

IP ima 3 EQ, nije to isto kao volumen koji kontrolira samo BAs kutiju.. (ispravak netočnog navoda, Turbosound IP ima podešavanje volumena za bas kutiju koji se nalazi u izborniku pod nazivom Bas Level, malo je "zakopano" pa sam previdio tu mogućnosti)

Imaš mixer s L i R MAIN OUT. Kako ćeš oba signala spojiti u jedan INPUT na EVOX J8? Može se kemijati sa adapterima na kablu ali to mi nekako nije simpatično.

korgpa600 30.10.2019 23:22

U biti lijeva i desna strana,tj.stereo bi trebalo ići na jedan stup?O tome nisam razmišljao.Mislim da jmix onda ima dva regularna ulaza,ako j8 nema.Jesam li dobro shvatio?

casper 30.10.2019 23:38

1 Privitaka
Nisam gledao JMix, možda on ima ali ovaj J8 ima jedan ulaz u obliku XLR-a i TRS-a.
U RCFu su nacrtali da se šalje jedna strana iz mixera. OK, to može funkcionirati zvučno ali što je recimo s pjevačkim efektom? Probaj na svom trenutnom razlgasu stišati potpuno jednu stranu i vidjet ćeš (čuti ćeš) o čemu govorim. JBL J8 nije baš toliko jeftina kutija da bi zanemario ovu stavku.

Na ovakve "sitnice" ljudi ne obraćaju pažnju, a poslije se lupaju po glavi. Ista je stvar kada sam spomenuo stereo spajanje na Bose L1 sistemima i starim Tone Match mixerima.

Tihotyros 30.10.2019 23:58

Jmix ima stereo ulaz za instrument tj dva ulaza L + R.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...3f83484f6b.jpg

korgpa600 31.10.2019 00:04

E jbajga,opet sam na raskrižju.

casper 31.10.2019 01:06

Citat:

Originalno postovano od Tihotyros (Post 308896)
Jmix ima stereo ulaz za instrument tj dva ulaza L + R.

To su ulazi u Mixer. Naravno da se mogu koristiti za ono o čemu pričamo ali radi se o nebalansiranim ulazima i takav koncept mi se opet ne sviđa. Sa stražnje strane se nalazi BALANCE INPUT. On je aktivan tek kada se Mixer isključi ali opet dolazi samo kao mono. Ne znam što bih rekao. Ako ima netko tko je ovo koristio i ima iskustva, neka se javi i objasni deteljnije.

romario 31.10.2019 08:40

Dali je uopce ovaj sistem predviđen da radi sa jednim stupom ?

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk

casper 31.10.2019 09:14

1 Privitaka
Ako se koristi mixer ugrađen u EVOX Jmix8 onda jedan stup ima logike i u naravi je tako i zamišljen. Kada koristimo dva Jmix8 onda mixeri u oba stupa "nemaju logike". ZAto RCF u manualu uopće ne daje prikaz za spajanje dva Jmix8 kao L i R. Prikazuje stereo spajanje Jmix8 (L) i s druge strane J8 (R).
Kako god da su ga zamislili, malo je glupo i nepraktično. Pogotovo ovo s jednim J8 koji ima samo jedan ulaz.

Kod Ip i Maui serije je to rješeno na način da nema dileme kada se radi s jednim ili dva stupa. Iz mog iskustva, kada se na MAUI radi samo s jednim stupom u mono modu, cjelokupna zvučna slika vrlo malo zaostaje u odnosu na rad s dva stupa. Očito je LD napravio dobru raspodjelu L i R signala na 16 zvučnika koji se nalaze u cilindrima.

romario 31.10.2019 09:27

Ovako mi to ima logike.
J8 je zamišljen kao satelit i kao takav se treba gledati.
Kutija sa mikserom predviđena je i za samostalan rad.Nekakav mono mod,hao i ostali slicni sistemi.
Kemijanje sa j8 bi bilo onda kao kemijanje sa bose i njegovim stereom.
Vrlo upitno i neprakticno.

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk

casper 31.10.2019 09:35

Tako se i meni čini.
Kod EVOX serije treba koristiti vlastiti mixer i dva stupa J8, to je jedina dobra opcija.
Jer, Jmix8 bez svog mixera (mix se može isključiti) se "ponaša" isto kao J8. Ako želimo imati svoj mixer, Jmix8 je tada loša opcija.

Tomy 31.10.2019 10:43

2 Privitaka
Zato u tome slučaju MAUI 28 G2 ima veliku prednost prilikom spajanja u različitim situacijama.

casper 31.10.2019 10:59

Tako je @Tomy, kombinatorika spajanja kod MAUI je odlično riješena. Pored svih mogućih kombinacija postoji izlaz SUB OUT koji je namjenjen prvenstveno za dodatni aktivni bas s odgovarajućim frekvencijskim rezom. Starija serija MAUI-a je imala takvu izvedbu bas kutije koja je bila nadopuna sistemu.

Ponukan raspravom o EVOX seriji, pogledao sam StagePas K1 i vidim da je i kod njega ista situacija. Rad s integriranim mixerom u StagePas je OK ali vanjski mixer se kao stereo može spajati jedino na ulazne kanale mixera na kutiji.

Tomy 31.10.2019 12:36

2 Privitaka
Ja definitivno nisam za Yamahu jer je puno slabija u odnosu na LD. Ima samo 119db u odnosu na LD koji ima 126db.
Yamaha ima link output pa se može spajati na isti način kao i MAUI.

casper 31.10.2019 12:56

Govorim o "problemu" ulaza kada se svira samo na jedan stup. I StagePas K1 ima samo jedan INPUT kao i EVOX J8/Jmix8. Dakle, kada imaš vanjski mixer i želiš ga spojiti na samo jedan stup, možeš to učiniti samo s jednom stranom mixera.

Kod MAUI postoji INPUT L i R, to nemaju K1 i J8.

Tomy 31.10.2019 13:07

A čemu onda služi ST input na K1 nego L/R da spojiš L i R izlaze iz miksera? (desno zaokruženo na drugoj slici). I još ima EQ na kanalu a MAUI nema.

casper 31.10.2019 13:23

I na StagePas je ista situacija kao na JMix8, ST input su nebalansirani ulazi u već postojeći mixer. Naravno, mogu se koristiti XLR ulazi za mikrofone, panorame se okretati u suprotne strane i dobiti isti efekat. Kao što sam rekao, to je izvodivo spajanje. Osobno ne volim takva kemijanja jer iz mixera u mixer ponekad i nije bolja opcija kao što niti taj EQ koji spominješ ne služi ničemu.

Citat:

Originalno postovano od casper (Post 308898)
To su ulazi u Mixer. Naravno da se mogu koristiti za ono o čemu pričamo ali radi se o nebalansiranim ulazima i takav koncept mi se opet ne sviđa.

Ali, tko voli nek izvoli. Sve će to raditi bolje ili lošije. Mi ovdje pričamo o onome što se nudi, što se može ili ne može, koliko nešto košta, i na osnovnu toga neka svatko izabere što mu najviše odgovara.

Tomy 31.10.2019 13:46

Istina. Nema balansirane ulaze, ali tko kupuje takve sisteme mislim da im to nije niti toliko bitno. ali, kao što kažeš, ponuda je tu pa...

casper 31.10.2019 13:57

Mislim da je baš suprotno, kupci ovakvih sistema itekako paze na ove stvari, tj. žele imati čist i jasan zvuk. Možda nisu dovoljno informirani o svim tehničkim detaljima ali zato postoje ovakva mjesta da razmjenimo iskustva.

Kabl od mixera do kutije je dugačak 10tak metara. Obično ga gurnemo uz zid pa prolazi pored strujne instalacije, ponekad pored uređaja poput hladnjaka (jel netko spomenuo hladno karlovačko :D ) i to može dovesti do neželjenih smetnji. U takvim uvjetima je veoma bitno imati balansiranu vezu.

Tihotyros 31.10.2019 14:18

Moze kratko objašnjenje sto u praksi znaći balansirani/ne balansirani ulaz ili kabal. I kako ćemo znati, po čemu dal je neki ulaz ili kabal balansiran ili nije. Sigurno ima više onih koji ne znaju, a srame se pitati :)

casper 31.10.2019 14:25

Takozvani "kenon" je uvijek balansirana veza. Takozvana "banana" može biti i jedno i drugo, a ovisi o izvedbi uređaja. To možemo znati ako pročitamo tehničke karateristike uređaja.
Za ostale informacije se obratite gospodinu "Guglu", a sjećam se da je o tome davno pisano i na ovom forumu.

korgpa600 04.11.2019 15:58

Evo nakon dugo proučavanja,i slušanja savjeta,ipak se vraćam na ld sa evoxa.Nadam se za mjesec dana da će biti realizirano.E sad nakon ovih informacija o balansiranim ulazima i izlazima,koji bi bio dobar odabir miksete što manjih gabarita.Dali na mikseru mora isključivo biti XLR out,ili može biti i klasična "banana"?U Ld su dva XLR in.Ne znam dali to uvjetuje balansirani izlaz.I još nešto što je gosp.casper spomenuo u jednom od svojih komentara"bolje dva ld 11 nego 1 Ld28".Pošto zatvaram financijsku konstrukciju,još su mi te dve opcije otvorene.Ako se ne varam 28 ima sub izlaz,dok 11 nema.Koliko je to bitno pri dodavanju aktivnog basa bez skretnice?

casper 04.11.2019 16:34

U današnje vrijeme gotovo svi mixeri imaju balansirani izlaz. Ako imaš mixer s nebalansiranim izlazom, njega opet možeš spojiti u XLR, dakle u MAUI.

1x MAUI28 vs. 2x MAUI11 je stvar osobnog viđenja i potreba. Ako se planira kupovina ozučenja na duže vrijeme, a sredstva su ograničena do max 1500 eura, bolje je uzeti 2xMAUI11. Ako se trenutno nema novaca ali se vremenom planira uložiti 1000 eura onda se prvo kupi 1xMAUI 28 i onda ga se nadogradi s drugim. Zvučno će uvijek biti bolja opcija 2xMAUI11 nego 1xMAUI28.

korgpa600 04.11.2019 18:15

Skupljaju se novčići polako,a i razglas mi meditira na oglasniku.Mora se pričekati u svakom slučaju.

korgpa600 22.11.2019 16:31

Evo ga konačno.Slijedi tonska proba.[emoji41]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...7499ca8bf4.jpg

Bokic 22.11.2019 18:13

Sa srećom. 😊

Tihotyros 22.11.2019 18:46

Javi utisak nakon probe. Jedan si stup kupio?

Trenutno vrijeme na Forumu 09:44

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org