![]() |
Neces mi verovati, oseti da je ceo ton u pitanju. Kad bih krenuo pesmu iz G, ona nebi sigurno primetila. Ali kad kaze da spustim za pola tona a ja spustim za ceo ton, cuje razliku i kaze "rekla sam za pola tona". Ja joj onda kazem da peva i ne razmislja mnogo jer to nije zenama svojstveno, ona onda meni kaze da naucim razliku izmedju pola i celog tona jer ocigledno ne znam... Ovako je bolje, -1 i teraj.
|
sviram vec dosta godina i nikad nisam korstio imam dosta kolege koji koriste to ali ja kad sviram sviram kako treba i naucin pesmu kako treba iz tona bez transpozer ;) bio ja jednom na svadbi i uzeo onako da sviram malo i kad ovi vicu ajde neko kolo ja krenuo patalovo kolo iz a-mola i sviram prvi deo drugi treci i cetvrti ide iz fis-mol ja otiso a on ce meni a odakle stao i nema pratnkje i ja njemu kazem kad on na brzinu transpozuje ja crko od smejanja i posle mu pokazao pratnju kako ide eto zato je najbolje nauciti sve kako treba ;);)
|
@matejas87
Nije problem da se skine pesma u originalu, problem je sto se retko svira u originalu, razlicitim pevacima odgovaraju razliciti tonaliteti. Nije muka da se pesma odsvira iz a,g,ili f, sviram iz skoro svih tonaliteta, ali desi se i da pevac pocne sam pesmu, pa ga nadjes u nekom gis mollu ili slicno. Koliko god bio dobar i skolovan solista, priznaces da nije jednostavno odsvirati forspil u tim uslovima. |
e zato ti je tehnika potrebna ako imas tehniku ondak ide sve i gis-mol -dur sta oces tehnika je najbitnije
|
Transpose koristim samo ako uletim u novi sastav, gdje se svira iz drugih intonacija, pa dok se ne priviknem nije lose posluziti se njim.
Evo jedne situacije. Dolazim kao zamjena na jednu svirku, krecemo sa sviranjem, kad tamo, niko ne svira iz nekih meni poznatijih tonaliteta, sve se svira iz Fis, Gis, itd... da nisam imao transpoze, ne znam kako bih se snasao u brzini. |
Pozz ljudi...Imao sam priliku samo par puta svirati na LE i Tr,pa nisam ni obracao paznju...Ali,jel istina da je kod ovih solo klavijatura opcija transpose zavucena,i da se do nje tesko dolazi,za razliku od aranzerskih klavijatura,gde je tu na dohvat ruke?Sviram aranzer,i koristim dosta trazspozer,i hteo sam i jedan LE,ali mi jedan kolega rekao da im traspozer nije lako dostupan kao kod aranzera,vec dok ja dodjem do njega ode pola svirke...Jel to tacno?Hvala i pozzz
|
pa tako nekako..
na tritonu udjes u jedan mali meni, podesis jednu malu funkciju i ne diras dalje,tada ce ti transp biti na one male dve strelice (odnosno 4) ..zar ne :) drukcije receno ... dakle tacno je da nemas posebne tastere za transp + i - |
Onda su me ove solo klavijature fakticki razocarale:-O....
Dodato: Cekaj... i kako sad funcionise transpose na te 4 strelice? |
nije komplikovano to sam i ja mislio dok nisam uzeo tr-a,pritiskom na jedno dugme ulazis na transpose i kad prvi put stavis kursor na transpose onda ti je uvek kad pritisnes dugme oznacen transpose i tonalitet saltas tockicem...
|
ili na strelice levo desno.
al ako hoces da izmenis neku drugu opciju, posle se opet vracas tamo i opet selektujes transp i opet saltas :) ...cimanje veliko bilo bi dobro da moze nekako midi kablom ili vec cim da se spoji sa aranzerom i da kad menjas na aranzeru da se menja i gore na solu. bilo bi dobro.. |
korg18
evo vak ovecinu sviraca sam i ja sam gledo da sviraju amol pretezno i obaraju sebi transpozu kako im stima e to za mene nije svirac nit ce bit ko vec tako radi ako vecina nije skontala akorde kako ide onda ja neznam nije stvar skole nije skola bas potrebna ko ima volju on i nauci kao prvo ja to nikad ne koristim sviram odakle hocu i kakoo hocu sviram sa tri prsta jer tako sam ucio i sve sam sam znaci malo dobro naslusajte odakle to ide i onda ce vam bit lakse a vec obaranje transpoze a profesionalac to neide drugovi vecina vas to radi rijetkost da ko svira ispravno i sviraju pomocu midi fajlova ja midi fajl mrzim cut a kamoli u klavu da ubacim jok moj savjet je da se ne dirka ta transpoza ja to neznam da imam na klavi heheh odbiji to prihvati se vjezbe i sve ces skontat svi zele da jednostavno zarade pare razumijem ja ali nemores nesto sa time postic ko god vidi tesko to je moje misljenje bar neko moj objasnjenj neznam kako drugi misle i sta rade pozz
|
Bas tako sam vec jednom ovde negde pisao. Podesio sam midi setap na Tyros 2 i spoio sam ga sa midi kablom na Lee.Sto znaci da sam u mogucnosti da vucem boje sa Lee tako da ako je potrebno ako promjenim transpozu na Tyros mjenjam i tonalitet na Lee.Vrlo prakticna opcija u stres situacijama.Da ostanem na temi dakle koristim Transpozu ovisno o situaciji jer nisam taj tehnicar koi moze u svim tonalitetima da odsvira sve i da to lici nanesto.
|
ja sam pocupo crne dirke sa klavijature
|
@smt2
znaci to moze??? ja rekao da bih to voleo, a nisam imao pojma da moze. da li treba neka specijalna ocija za to,da li to moze na svim klavijaturama? |
Pa neznam care dali to moze na svim klavijaturama jer sam Yamahovac i tu je moja baza ali kao sto velim kod Tyros 2 i Lee to funktionise sasvim normalno i vec par kolega me je ovde sa foruma zvalo pa smo to ustimali i funktionise sigurno.
|
Probao sam par puta transponovati neke pesme na licu mesta ,koje nisam bio sigoran da cu odsvirati istog kvaliteta kao kad sviram iz tonaliteta koji inace sviram odredjenu pesmu....
I neverovatno ali,svaki put se zeznem i ne iskljucim transponze za sledecu pesmu... :) A onda ostatak benda me gleda belo,i pita se sta radim.... :) Tako da ne koristim.... vise mi odmogne nego sto pomogne.. A i svaku pesmu koju treba transponovati nije mi problem za harmoniju... vec samo za forspile, odsviram i njih nekako ali ne tako sjajno kao iz nekog tonaliteta odakle ih inace sviram pa cak i da je iz c#,f# itd... |
Sto se mene tice,ja ga licno ponekada koristim,ali ima par razloga...
Kada mi je neka pjesma previsoka za pjevanje onda je nabrzaka transponujem da je sada ne skidam iz drugog tonaliteta,ali ipak sam se bazirao na tome da pjesme skinem u intonaciji koja meni odgovara,a posto sam sviram onda mogu koristiti transponovanje ako neko drugi umjesto mene uleti da pjeva.:D A mahana za tu opciju mi je ta,da i pored klavijature sviram i harmoniku,tako da,recimo,ako neku pjesmu transponujem na klavijaturi jer mi ne odgovara originalna intonacija,poslije kada je krenem svirati samo na hamonici desi se problem jer je ne mogu sada direktno transponovati u sred svirke i usred pjevanja,tako da taj transponzer moze biti koristan a moze biti i veliki problem...:rolleyes: Lijep pozdrav...:) |
U zivotu nisam stisnuo ona dva tastera za transpoze. Nikad nisam razumeo zasto nekom crne dirke predstavljaju problem. U samom startu vezbanja je bitno danonocno vezbati skale pravilnim prstoredom, razlagnanje akorda leva i desna ruka naravno. Svako ko ovako radi nikada nece primetiti ta dva tastera da postoje na klavijaturi niti ce mu biti vazno iz kojeg tonaliteta ide pesma ili kolo ili bilo koja kompozicija. To je na neki savet za sve, iz nekog mog dosadasnjeg iskustva
|
Ja transpozer ne koristim nikad.Ako čovjek dobro poznaje ljestvice i prstomete,onda to nije problem.Čak je i praktičniji prstomet u tonalitetima sa crnim dirkama,samo se u glavi okrene sklopka i piči odakle hoćeš.Naravno,ne može foršpil(zbog prstometa) odmah biti transponovan u sve tonalitete,ali može se uvježbati u tonalitetima oko originala.Ukratko,protivnik sam korištenja transpozera.Pozdrav!
|
znaci nije ti problem da neku pesmu iz dmola odsviras odmah u cis molu? meni je to strasan problem. ja stvarno ne znam akorde iz cis mola, niti iz disa, niti gis.
trebalo bi mi bar nekoliko pokusaja da skinem pesmu iz drugog tonaliteta. |
Bolero ,recimo meni nisu akordi problem ,ako znam pesmu iz amola znam iz bilo kog drugog tonaliteta da sviram harmoniju,kvinti kvantni krug..ali za forspile neke iole komplikovanije recimo Halid beslic - sto je tuzna breza ta,da odsviram odakle hocu ...e.... to necu moci jos duze vreme:)
Pozdrav |
Leva ruka i akordi nikad nisu problem, tu mi transpose ne treba. Problem su samo forspili. Izvinite ako gresim, ali mislim da vecini ljudi, bez obzira na zvaku, nije zgodno da svira neki malo komplikovaniji forspil u npr. cis molu.
|
Pa,problem je za to što nije navježban u cis molu,a da je navježban u cis molu,onda bi bio problem odsvirati u c ili d-molu.Prstomet je puno praktičniji u cis-molu i sličnim tonalitetima.Pozdrav!
|
@makso68 @ darko88 znaci ako dobro shvatam mozete sve forspile i akorde odma u svim tonalitetima da svirate, bez prethodnog vezbanja u tom tonalitetu?
to je stvarno za svaku pohvalu osim ako niste harmonikasi :) |
Sve durove/molove nije problem svirati desnom rukom, kako si naveo nama harmonikašima je još lakše, al je bogami harmonijsku pratnju užasno teško pogotovo na bržim stvarima svirati bez greške iz svih durova).
Kako sam već naveo, kad sam već i platio taj transpozer onda neka ide + il - 1 u vražju mater i on. A, svi koji su protiv njega, il ga kao ne koriste za dokaz neka uzmu šerafciger i neka ga iskopaju iz klavijature ;) Sliku molim priložiti u dokazne svrhe. =)) |
Pitaju cigu odake svira neku stvar, a on stavio ruku na dirke pa kaze odavde :D
Ili onaj...U Adur-u burazeru razvaljujem, a F#m mi je najtezi... Ja se stvarno trudim da ga ne koristim, a razlog tome je sto sam pocetnik i opet kazem nikad ne reci nikad.Meni je problem lijeva ruka k'o da nije moja. |
to sto kaze drug kreso ...slazem se i ja ... samo bez srafciger=))
eto meni sta se tice soliranja tu i tamo ide nekako i u ove "teze" tonalitete ... al problem je kad je leva ruka i harmonija u pitanju ... a za bas liniju i da ne govorim ... evo sad cu da se brukam: ja sviram sekvencerski (to vecina ovde vec zna ...) i najbolje se snalazim u C,D,F,A i G (ne bitno dur ili mol) al kad treba neki drugi tonalitet tu sam propao ... e tu ja transponisem u te akorde i miran sam ... a jos da kazem da bas liniju sviram sa desnom :lol: znaci, leva meni samo kad vatam neke akorde il drzim se za pitchbend da ne padnem sa stolice ...:D najvise koristim transposer kad cujem neki aranzman (kolo, pesma) koja mi se mnogo svidja pa transponisem odmah u G il A da bi pokusao da skidam forspile ... |
Citat:
Nemam potrebu za tim,jer obično sviram sa istim čovjekom,ili nekim kolegama sa kojima se dobro muzički poznajem,pa znam njihove tonalitete,a najčešće sam ja glavni vokal,pa skidam foršpile u svojim tonalitetima.Rekao sam da mi ne predstavlja problem skinuti foršpil u bilo kojem tonalitetu i da su tehnički pristupačniji(što se prstometa tiče)tonaliteti sa više crnih dirki.Nezahtjevne foršpile mogu transponovati odmah.Napominjem da nemam ništa protiv korištenja transpozera,neka svako svira kako mu je lakše,a i potrebno je kolegama koji često prate različite izvođače.Eto,nadam se da sam sad pojasnio.Pozdrav i tebi i ostalim kolegama. |
Makso ja tebe nista nekontam.Ja tebi skidam kapu kad si ti ustanju i skidam svima kapu koi su u stanju da nemoraju nikad da koriste transpozer.
Ovde u zadnjem postu kazes da nemas nista protiv transpoze a u predhodnom postu kazes evo sam procitaj ; (Naravno,ne može foršpil(zbog prstometa) odmah biti transponovan u sve tonalitete,ali može se uvježbati u tonalitetima oko originala.Ukratko,protivnik sam korištenja transpozera.Pozdrav!) Svako iznosi misljenje o tome dali koristi ili ne transpozu i u koim situacijama. Biti protiv transpoze ili ne je nebitno.Ja ga koristim iako sam protiv toga ali koga to vec interesira. |
koristim ga dosta . jer mi se neda skidat pjesmu u orginalu. za ove nove pjesme uglavnom furam : a , d, ,F ,C ,em i jos neke . a starije pjesme sviram iz orginala . mada neke moram tranzpozovat jer mi je visoka za pjevat .
|
Neka prica ko sta hoce,meni je transpozer potreban vise nego bilo sta...Za zadnjih mesec dana radio sam za 4 razlicita pevaca i svako ima neki svoj tonalitet,vrlo cesto i na polutonovima,jedan dobar pevac peva visoko,drugi slabiji peva dva tona nize,treci nije los,ali pevao zadnja tri dana,puko glas spusti mu negde na sredinu,ako moze na poluton,cetvrtom ovo prva tezga pa ga ti sad pohvataj odakle peva...:mad:...Sto se mene tice ZIVEO transpozer...:">...Pozzz za sve
|
retko ga koristim jer sviram bass na klavijaturi,i vucem harmonije..ali ipak neki put dobro dodje,kad treba neki solo da se odsvira,a pevac ili pevacica posle 3-eg dana tezgarenja padne nize za pola tona,e onda "ziveo transpose"!
|
sta je to transpozer???
|
Elektronska naprava pomocu koje se pada u trans.
|
hahah=))
a ja mislio da se to jede=)) |
TRANSPOZER - veoma korisna izmishljotina, ja sam ZA !
|
Sluzi za teleportovanje u dimenziju X....=))
|
Pretvara klavirnu u dugmetaru skines sve durski u C(ili A)molski u Cmol(ili Amol)
i bokaj tehnika ista za svaki forspil....nazalost ja kad sam pocinjao da skidam nisam to znao...pa sad imam problem sto mi je 70%forspila u orig a ostali kud koji i onda neznam vise gde da motam u + ili -..............auuuu |
transpozer
pozdrav
Koriscenje transpozera nije sramota niti znaci da onaj koji ga koristi ne zna da svira...;) Ne treba se zgrazavati na rec transpozer.... I to je jedna data opcija na Aranzerima kao i svaka druga pa ko zeli,koristice (a skoro svako pritisne to dugmence:D) |
mogao bi da patentiram transpozer za harmonike,.. gitare, trube, frule, balalajke, cesljeve i druga sredstva za stvaranje muzike.
da uzmem koji milion. |
Trenutno vrijeme na Forumu 16:02 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org