![]() |
U Skoplju / MKD ima puno takvih koji sviraju na fajlovima i uzimaju najbolje pare, a bogami drze i najbolja i najotmenija mesta za svirku. Ponekad im se divim jer nauce toliko napamet. Svaka cast. Imam strasan pevac, ali kad je probao da peva na fajlu, bjezi mu pesma, pa zvuci kao pesnati poznata, ali ne mozes da se setis koja je.
:) |
Ja nisam rekao da se nijedna pjesma nemože odsvirati, ali ko može istovremeno odsvirati tri različite solo dionice koje voze npr. gitara, string, klavir, svaka drugačija, ja mu skidam kapu.
Ja sam isto pristalica da se ne svira na fajlove i one teške neke stvari ko što kaže kolega Korgminator, treba dobro sjest i vježbat, ali možda nikad neće ispast kao jedan super izrađen midi fajl, koji se usput rečeno snima dionicu po dionicu, instrument po instrument. Pozdrav, Svirko |
SVIRKO---Ko ti jarane danas svira SVE u originali ili "tri različite solo dionice koje voze npr. gitara, string, klavir"?Vala niko...Ja toi mogu nabrojati kod nas bar jedno 4-5 muzičara koja puste nekakvu kantu od rumbe i u njoj odsviraju 1-2h pjesama...Ili ima čova samo 2-3 bje i cjelu noć ubija u glavu s njima...Nema više tog ORIGINAL skidanja...A najveća žalost je što mnogi na PA800 stave USB i puste fajl...I to govorim z amuzičare koji su poznati i vrhunski...I ti bi reko vidi čovjek kako svira u originalu jer ga poznaješ da je odličan muzičar,i on čak svira stringsove ili bras sa fajlom (ni ne opaziš da je fajl),a kad pogledaš svjetlo na USB ključu---sve ti je jasno...I kad ga upitaš zašto to?Pa et ne da mi se skidati original ritma i fošpila...Inače KORGMINATOR---svaka čast care,nek mi koji fajlaš odsvira neki fošpil ili improvozaciju kad je tako pametan...U njim je samo BOG i START-STOP tipka...(kod korgaša je još SEQ1-SEQ1) i to je njima KORISTNO od cjelog instrumenta---SRAMOTA da se spominje...Neko je pomenuo mitraljez,ma kakav mitraljez,treba njima prste polomiti ;)...
|
Usb stick blinka non-stop, nema veze dal' vuces midi fajl sa njega ili ne. Inace i ja pustim midi fajl, nije to sramota.;)
|
Ma sramota !
Mislim da bi umro od sramote da sam primoran svirat na MIDi file kad sviram uživo. Pa čak me i muka hvata kad moram od MIDI filea radit preko SW-a style za neku pjesmu jer nemam u userima niti jedan sličan ritam da odsviram pjesmu. Još davno sam se zagrozio da ću napraviti par fileova sa sys uputama da fajlašima zablokira syntheve. Ali sad kad malo bolje razmislim, na ko ih hebe. Ne trpim ih, al uvjek, ama baš uvjek ih mogu osramotit. Znam ih sve i svi problijede kad uđem u lokal gdje sviraju fajlaši. Obično je to ekipa s dve kljave i harmonikom ili dve kljave i gitarom. Dosta mi je da ih samo zamolim da odsviram il otpjevam nešto s njima. Hrabriji su pristali. Imaju nulirane MIDI fileove (transpozirane sve u C dur ili Amol), pa samo preko transpozera prebace u dur/mol koji meni paše za pjevat (odavno sam ih skužio), ali što im ja radim. Započnem pjesmu npr u G duru pa kažem da mi je previsoko, pa da ću potom poslije idučeg foršpila spustit u F ili odvozat subdominantu na C pa dić glas za oktavu. E tu tada nastaju za njih muke, jer treba nabrzaka izračunat koliko pluseva ili minusa treba postiskat na transpozeru ili najgora im je nočna mora kad školski odvozam prelaz pa spustim ili dignem prelazom dur/mol al ništa im ne kažem, jer naravno pravi sastav prati leed sound. Naravno, muzičar koji svira takove hvatove ima u prstima i koristi ih svakodnevno. Fajlaš se izgubi od sramote u svom dupetu. Što je najgore raja svaki put ne skuži da sam kao harmonikaš izhebo fajlaški sastav, nego misle kako ja neznam svirat i pratit tehniku, jer naravno "sajzeri" su nepogrješivi. Ne kuži baš sva raja da u biti aranžer prati harmoniku a ne kontra. Tako da mi baš svaki put ne uspije podvala, a i ovi koje još nisam izhebo su čuli što radim pa me ne puštaju blizu, kao olfo gazda ne da. :mad: Al doć će i oni na red. Poslat ću im nekog frenda pjevaća (kog ne poznaju), pa da ih malo izšamara s preskakanjem iz dura u dur kao dok se ne nađe. |
Pa meni konkretno je ipak draže sjedit ako treba cjeli dan uz nekoju pjesmu, a hebiga odabrat onu nekakvu osnovnu melodiju pa ju odsvirat kao voršpil. A upravo sam i ja to htio reć da možeš na prste jedne ruke nabrojat, ako možeš i to, ljude koji mogu odsvirat u originalu, pogotovo ako ima više melo tema u hrpi.Istina, pustit možda 5,6 pa čak i 10-tak fajlova kroz večer nije sramota, al hebiga, svirat na njih cjelu večer...
A da se razlika ne osjeti između žive svirke i fajlova,e u to me vala niko nemože uvjerit,Dovoljno mi je samo malo bacit pogled na necije prstiće.. Pozdrav, Svirko |
KOJI FAJL U SVIRCI?
Pa dobro svako ima svoje mišljenje...Ja znam da NIKO ne može upreti prstom u mene i reći da sam kad na svirci pustio MIDI fajl...Ako se već nađe kakva pjesma koji ne znam,il mi je pjevačna brzaka odsvira ustima,il improviziram (prvu strofu se ganjamo dok ne skontam redoslijed akorda),ali ako ima neka pjesma što mi pjevač ne zna reći meodiju---Izvini možel koja druga,tu ne znam...Mnogima je ispod časti priznati da ne zna ovu ili onu pa ko veli hajmo fajl...S tim nije ništa bolji od drugih fajlaša još je i gori...Oni jadnici ionako pojma nemaju o muici,a ovi koji znaju s tim sebe ponizivaju-zašto kvariti dobru živu svirku sa fajlom...Još kad pomislim kakva ritam sekcija je korišćena u Midi fajlu,kakve "boje" su korištene za solo,kakve "gajde" sviraju pojedine pjesme,ma sramota spomenuti da to liči na muziku... |
...
Razumem da ljudi neke pesme ne mogu da odsviraju, npr. Licna karta, ali vidim da ima i ritam za to...Takodje razumem i da gitaristi koji sami rade, lepo ponesu Laptop i pustaju fajlove i udri...Ali NIKAKO ne mogu da razumem likove koji znaju pesmu, ali NECE da je odsviraju npr. Ruzmarin...Nego oni samo tup SONG PLAY i bole ih patka...
|
Znam mnogo MUZICARA koji imaju sjajnu tehniku i odlicno sviraju koji rade na SMF...mrsko im skidati pjesmu koju ce samo odsvirati par puta,jer nema vise hitova koji traju po 30 godina..eto i toga ima.;)
|
E ljudi moji, oni su meni na neki nacin simpaticni. Ja se njima toliko ismijem da je to nemoguce, jos kad skontaju da sam muzicar onda se zacrvene da je to bruka. Ja inace ako neznam neku pjesmu ja ju necu ni svirati, bolje to nego pustati glupi fajl.
JA IMAM SVOJU TEORIJU ZA FAJLOVE: ONAJ STO SE DIVI MIDI FAJLU TAJ NEZDA DA SVIRA, A ONOME STO JE ODSVIRATI TAKO NESTO SALA, TAJ JE PRAVI MUZICAR. Ako nekog midi moze da fascinira bolje da se mani svirke. |
Trenutno vrijeme na Forumu 17:19 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org