Eh ... ritmovi, ritam masine, aranzeri, elektronika, kompjuteri... :D
Stil muzike na koji sam se trenutno preorijentisao, je iskljucivo EX-YU rock/zabavna.
Znaci Atomsko skloniste, Bijelo dugme, Azra, Bajaga, Divlje Jagode, Giboni, Yu grupa, Colic, Zana, Prljavo Kazaliste, Generacija 5, Zabranjeno Pusenje, Kerber, Georgijev... ni ne pada mi na pamet dalje, ali mislim da ste shvatili pravac. Vise od 10 godina, sve do pre par meseci sam bio ortodoksni "narodnjak" sa repertoarom koji i dan-danas ide po kafanama: Saban, Toma Zdravkovic, Ceca, ... pa novije Sejo Kalac itditd.
Medjutim, u zadnje vreme, da ne kazem zadnjih godina NEMA posla za kafanu. Svadbi sa zivom muzikom sve manje i manje, a i tesko ih je jako naplatiti. Znaci, ljudi se stisli totalno, oseca se debela besparica.
E sad, da se vratim na temu... "kako podesiti klavijaturu za klupsku svirku" (bese PALATALIZACIJA, jel`? :D )... pre svega mislim da je pitanje postavljeno malo presiroko, buduci da se mogu dati najrazliciti odgovori vezani za najrazlicitije stvari. Za razliku od vas vecine, ja ne sviram aranzere. Jos uvek se otimam. A i inace, nemerljiva je razlika u uzitku sviranja sa celim bendom u odnosu na aranzere. Sve je to OK, moze i aranzer da se namesti da zvuci "u picq materinu dobro", medjutim "feeling" je ono sto nedostaje.
E sad, namestanje solo klavijature za takvu svirku se debelo razlikuje od namestanja nekog napucanog pa1xpro i slicnih zverki.
Ja za ovaj stil muzike koristim u glavnom fabricke boje sa Extrema, kojih ima ne dovoljno, nego i previse. Jedino sto koristim semplovano su harmonike (u glavnom francuska) i gajde (za "lipe cvatu"). Imam gomilu najkrazlicitijih hammonda, klavira sa/bez stringsova u pozadini, par lepih padova i manje vise to je to. Znaci nikakva velika mudrolija. Ali zato u ovoj postavi gde sviramo imam "ubice" od gitariste i bubnjara. Gitarista svira Les Paul na Marshalu, a bubnjar udara po ozvucenom drvenom Ludvigu...
Ni basista nije los. Nije neki preveliki virtuoz, ali lepo i tacno odradi svoj deo.
Ne mozete ni zamisliti uzivanciju. Sviramo svaki utorak, mozda danas odnesem laptop na svirku pa vam ostavim par demoa...
Citat:
Originalno postovano od gibanica
(Post 36343)
s....ZIVELI MIDIJI (za zabavnu muziku)!! 90% ljudi nisu nikad culi za midi,a ja ne zelim da se mucim oko neke klavirske solaze zbog, u vrh glave dvojice klavijaturista koji ce doci da slusaju da bi me na kraju potapsali po ramenu...
|
Ali ce ista ta dvojica jako gadno da te gledaju dok budes "bajagi" svirao te iste klavirske solaze :D
Bar ja licno, zgrozim se kada vidim da je neko pustio kompletnu matricu pa glumi... Brate mili, ako si u stanju da uz aranzer
odsviras 50% repertoara koji si gore postovao, veruj mi da si onda u stanju da odsviras SVE sto bi trebao. Stvar je samo VEZBE. Kako sam vec negde na forumu rekao:
"ponavljanje je majka znanja" sto znaci da treba da dooobro ugrejes stolicu i vezbas. Meni spoznaja da ja to SVIRAM, a ne pustam fajlove, vredi skoro k`o dobar baksis :D
A i ona dvojica ce te vise ceniti....