YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Korg (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Korg Pa600 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=23591)

Milan$ 22.12.2013 17:17

Mozda preterujem ali to je moj revolt na korga posle visegodisnjeg mucenja sa istim...tacno da je vrlo cesto uzrok ljudski faktor, ja se veruj mi trudim da sto manje koristim i maxx aduio,a i da vrlo malo uticem na trake ritma preko eq, gotovo minimalno da ne bih totalno upropastio zvucnu sliku,ali opet..kod maxx audia koristim samo opciju "stereo" i dodam malo visoke na "treble" ako treba i to uopste i to je to,bar mi tako krece svaka svirka,tako pocinjem,a gde zavrsim...stvarno mi debelo ide na zivce sto se u 3 razlicita lokala sa istim ozvucenjem,cuje na 6 miliona nacina razlicito...ama kolko god ga peglao, njemu ce nesto da fali...podje kolega sa yamahom sa mnom na svirku, i covek se svugde cuje isto, vrlo konkretno,cisto,puno,bez mnogo filozofije,i prckanja po eq,sa cele 2 kontre u rutmu,zvuk pun(za korga prepun),a cist sve se cuje,i cao zdravo...korgov ritam sa jednom ili dve kontre zvuci ko pracka, ako ga nabembas s kontrama,teba biti prvo vrlo vest da umiksas te silne kontre i smesits ih pravilno u mix koristeci i panorame i efekte i odnose medju njima,sto vecina nas nije,a uzevsi u obzir da je to korg,mozes misliti kako to zvuci na razglasu..tuga mi je kad cujem korga pored njega(kolega s yamahom),iskreno,a dali smo skoro pribliznu kintu za klavijature...na kraju krajeva,ako sam uzrok za los zvuk kod korga ja,pusticu nekoliko fabrickih ritmova, ugasicu maxx audio, eq na mixeru na sve na 12 sati,i prosetam po lokalu nekoliko krugova i slusam....tek se tad razocaram,a to prvo uradim svaku svirku, znaci bez ikakvog mog uticaja na bilo koji eq,i bez mojih ritmova, samo pustim fabriku da svira i slusam....takodje,pustim par tudjih ritmova, iz par razlicitih setova,ali za koje smatram da su odradjeni i izmiksani vrlo dobro,bez mnogo preteivanja, i uglavnom nisam zadovoljan zvukom...sreca kod korga je sto je vrlo operativan i sto neke stvari mozes na licu mesta da dodas/oduzmes,inace bi bilo cudo i naopako...ne znam,jednostavno se nekako gusi na razglasu,nema ga,apsolutno necisto, zvuk nekako surov,plastican...i kao sto rekoh u jos nekoj temi,kontas ti sve to,sve vreme dok ga sviras,i znas da je zvuk generalno los,ali to bas ukapiras kad dodjes na svirku sa jednom yamahom ili ketronom,pa pusti on par ritmova,pa onda ti...mozes samo da se pokrijes usima....

Ace 22.12.2013 23:15

@Milan$
Valjda je razumljivo da ti se ne svidja Korgov zvuk... i ja bi se tako osecao kad bi presao na Roland.

Pa3x je vise druga tema .... dosta njih su pokazali kako moze da zvuci. Demo snimci kod Vex, Zoricd, Marko Gredic (a ima ih jos, da ne nabrajam) zvuce ubitacno. Verujem da su i na razglas odlicno sredjeni.

Citat:

Originalno postovano od Milan$ (Post 260988)
stvarno mi debelo ide na zivce sto se u 3 razlicita lokala sa istim ozvucenjem,cuje na 6 miliona nacina razlicito...

Ovo mora uvjek da bude tako, bez razlike kakav je izvor zvuka jer nisu prostorije iste. Nemozes protiv zakone fizike.

Milan$ 23.12.2013 00:27

svidja se meni kako zvuci u sobi,i na snimcima,ne svidja mi se ono sto cujem na ozvucenju kad odem na svirku...fizika je jedno,a kao sto rekoh yamaha je podjednako dobro radila svuda,za razliku od korga,povereno...

Alekso 23.12.2013 02:48

ja moj pa3 sredjujem na slusalice bayer dynamic dt 770 i tu nema promasaja tako isto dobro zvuci i na ozvucenje bez greske,eq ramno sve nista ne diram zvuci top..ali ponekad se pitam zasto mi forumasi ulazimo u rasprave medju sebe pa odmah pocinje vredjanje ponizavanje a ustvari ovaj forum sluzi da mi nesto vise naucimo i saznamo i pomognemo jedni drugima a i zasto se mi tu raspravjamo kad ljude na koima mi sviramo nemaju blage veze dali je korg ili yamaha ili casio. .sad sam se vratio iz kafane svirao sam jedan rodjendan gde jedan tip celo vece mi je tupio kako da pojacam sve komplet jer spored njega nista se nije culo,kad sam pojacao tada za njega je bilo super ali ne i za baku i deku sto su sedeli u kafani,sad oni negoduju jer je glasno a ovaj tip skace i mi govori da je to to..ma mgu knjigu da napisem za ovih godina sto sam proveo svirajuci i pevajuci bilo je prelepih veselja ali za to nije zasluzen niti korg niti yamaha i cemu ovo vredjanje nekome se svidja pa600 nekome ne, i tu nema rasprave

rolandx 23.12.2013 06:22

PAr puta sam radio sa jednim kolegom koji onače svira Pa500, ja sam svirao na Pa600 naravno,... Početak svirke, ja se naštelovao , par baladica, jedan blok bržih, ozvucenje je osrednje, s12e dve yamahice i JBL jedna kutija 15". Pazi,...zvucalo je perfektno... On kulirao pijuckao pice i prilazi da krene svirku samnom i kaze, jbt zvuci fantasticno. Krene i on da peva i bilo mu je slabo za njegov ukus pojacan njegov mikrofon ( bilo je ekstra), krene da čačka po mikseti njegov kanal, pojača se ( nema veze sa pevanjem) kako bi iole zvucao na nesto, delay do besvesti.... pa onda umesto da se smanji pojača mene, pa onda moj mic pilot koji je krenuo da pišti, pa je stelovao master EQ na miksu i na kraju je tako upropastio zvuk moje klavijature i zvuka generalno da mi je doslo da sve bacim i odem kuci. Dakle Pa600 kao i svaka druga moze zvucati super ali ako trazimo dlaku u jajetu izgubicemo i to sto imamo. Cini mi se da je za takve ljude PSX 1250 koji sam imao babaroga. Nema master EQ, nastelujes samo po kanalu i cao. Nema sta da pokvaris, radi pa radi.... Mada se ja iskreno iako nemam znanja o frekfencijama, trudim da svoj Pa600 dovedem do maksmuma. Drzim se saveta kolega sa foruma, sve na nulu i po malo u zavisnosti od prostorije na maser EQ , po kanalu,.. vrlo malo, i to je to Uvek super. Ima stvarno prostorija gde je akustika uzas ( staklo, mermer,...) ali i to se da resiti. Pa600 kao i drugi korgovi aranzeri i tada znaju da zvuce opasno... Korg definitivno ima taj ostar i istancan ( cist) zvuk koji nekada treba malo ukrotiti - srednji i visoki dole, malo više basa i zvuk konkretan.

rolandx 10.02.2014 22:23

NAPOKON.... Namestio rumbu po svom ukusu za Pa600. Ne previše avangardna, bubnjevi umereni sa naglasenim hit-hat zvukom koji ubija, prelazi po mom ukusu, bas Live-Fender, String u pratnji ali lagano i prosarano, kontrica sa zvukom trzalice koja krza krajeve o žice, a raznolikost bubnjeva u cetvrtoj varijaciji za solo me je prosto odusevila. :-O Zar vam ovo ne lici kao recept za predivnu čokoladnu tortu... Rumbu sam preuzeo ovde u downloadu i preradio.... Srž je bila zdrava i imalo se na čemu raditi... Do sada mi nijedna rumba nije bila po meri, ova je nekako baš kakvu sam želeo. vuče na g1000 ... tako nekako klizi a ima korgovu smelost..... prilagodjena za sve tipove narodne muzike... Uhhhh Morao sam da ovu radost Pa600 podelim sa vama. do sada je bila ARD rumba No1, ... rekoh do sada ;)

maricm 10.02.2014 22:57

Daj demo da cujemo to

Sent from my iPhone using Tapatalk

rolandx 10.02.2014 23:08

Nekako cu izmajmunisati sutra da snimim na compu. Moj laptopu NEMAM mic ulaz :mad: da covek poludi....Tolke pare a nema mic in. Samo slusalice. Snimicu nekako na desktopu...

tranzit 10.02.2014 23:54

@rolandx
Aman zar je bas toliko mnogo dati dvadesetak eura za Behringerov USB audio interface ? Uzmi to, tek da nemas tih pocetnickih problema.

rolandx 11.02.2014 22:14

Evo kako otprilike zvuci moja skromna spravica... http://www.yu-midi.org/forum/showthr...459#post264459...

Okacio sam rumbu o kojoj sam govorio.... sorry za of topic ali u buduce kačim u temi za to...

Svirac bt 04.03.2014 16:46

koij je najbolji set koi je izaso sredio za pa 600 ? vase mislenje ? da moze da se kupi pa onda fino podesavanje po svom ukusu , sreo sam dosta po youtube ali neznam dali je FAKE ili od njega izlazi taj sound

calevh 04.03.2014 17:21

Po meni je Todor najbolje sredio Pa 600 za sada, nema greške, ;)

rolandx 04.03.2014 22:45

Citat:

Originalno postovano od Svirac bt (Post 265938)
neznam dali je FAKE ili od njega izlazi taj sound

Ima svega na netu veruj mi. ne želim da imenujem ali činjenica je da sve što se prezentuje, treba i lično proveriti. Bitno je da je set potpun. kompletan. Ima ljudi koji prezentuju 10 tak ritmova koji su solidni ali dalje nema. Desna ruka haos... uzas... Ako ćeš platiti pa ubacivati ostatak, sve je džaba. Pomenuti Todor ima svoj stil i to je super... kome se sviđa nema šta da razmišlja. Ako ćemo o LIVE izvođenju, po meni ne prevaziđeno je po meni što je uradio Sidzi za GEM WK6, to je zvuk koji bi po meni zadovoljio svadbarske varijante ali sa druge strane ne i kafić. Po mom mišljenju, Pa600 može da zvuči odlično i u jednom i u drugom žarnu ( šator - caffe ). Naći to u jednom setu... i još da je po tvom ukusu, kaži mi koliko je to verovatno. Predpostavljam da nijedan set za Pa600 neće proći bez ozbiljnih dorada da bi se tebi svideo... treba samo izabrati lakši put. Cilj opravdava sredstva ( ne mislim na novac ).

nele1 04.04.2014 01:13

Ajde ko zna da ne istrazujem primera radi moj set prebacio sam u pa 600 i sve radi besprekorno sem jedne stavke,ritam kada mije postavljena varijacija 1 svaki sledeci ritam koj zovem on pocinje sa tom varijacijom a ne kao na pa800 kao sto sam save odradio ajde neka mi neko kaze de se to podesava u globalu hvala unapred.

Vex 04.04.2014 04:01

Idi u Global i otkljucaj "style elements" i snimi Global... Valjda se tako zove opcija, pisem napamet sad, ali ta fora je u pitanju...

nele1 04.04.2014 17:48

Hvala legendo car si,veliki pozdrav.

zaki1 05.04.2014 05:11

Bravo za kolegu Trazita; Kratko i jasno, cemu onda sve ovo sluzi?Poz.

nele1 07.04.2014 23:17

Ostade mi jos jedna stvar nejasna na koju foru rade prelazi na pa600,znam da sam lepo imao dva prelaza na pa800 a na pa600 kad stoji auto mogu samo jedan da pritisnem pod kojom varijacijom sviram,ako pritisnem neku drugu varijaciju promenice sve zivo koja fora je da radi kao na pa800 da cepa ta dva prelaza a da ostane primer varijacija 1.

Yikwo 08.04.2014 00:28

AUTO FILL + VAR 1 = FILL 1
AUTO FILL + VAR 2 = FILL 2

Znaci u isto vreme kad pritisnes auto fill i odredjeni var , svira se fill koji si odabrao a varijacija se ne menja ..ja mislim da si to pitao ...

nele1 08.04.2014 01:43

Jeste toje bilo pitanje samo sto kod mene menja primer sviram varijaciju1 i stoji na auto prisnem varijaciju 2 on odsvira prelaz i ode na varijaciju 2 sto ja nisam zeleo
sta treba dase podesi u globalu da radi kao sto simi ti opisao

Yikwo 08.04.2014 01:51

Ili ja ne razumem tebe ili ti ne razumes mene , sad cemo da vidimo na cemu smo . :D

Znaci gledaj , postavi da ti svira naprimer varijacija 2 , i onda u isto vreme pritisni autofill i varijaciju 1 i videces da ce odsvirati fill koji je na varijaciji 1 , a ostace varijacija 2 ...

A ovako da kliknes samo na varijaciju 2 i on da odsvira samo fill to nije moguce , kako bi posle menjao varijacije ?

rolandx 08.04.2014 06:02

Citat:

Originalno postovano od Yikwo (Post 268280)
AUTO FILL + VAR 1 = FILL 1
AUTO FILL + VAR 2 = FILL 2

Znaci u isto vreme kad pritisnes auto fill i odredjeni var , svira se fill koji si odabrao a varijacija se ne menja ..ja mislim da si to pitao ...

To ne ide tako. Auto fill nema efekta sto se tice u odabiru fill-a. Tu je da se ukljuci i iskljuci i nista vise. Prelazi su poredjani po varijacijama i to je to. Ukoliko neko ima potrebe da promeni redosled varijacijama to moze da uradi u record-u. Dakle Auto fill nema uticaja na odabir varijacije. Pritiskom na njega se ukljucuje i iskljucuje... nema uticaja na odabir fill-a.

nele1 08.04.2014 11:30

Hvala na odgovorima drugari radi se da sam uzeo i ja pa600 i bunile su me samo dve tri stvari i sad je ostao samo jos ovaj problem koj me nervira,kapiram ja da mora da bude taj auto ukljucen da bi prelaz odsvirao nego sam se vodio logikom po ranijim aranzerima da kada gori taj auto recimo var3 i 4 sviraju ta dva prelaza i da se vrati u zeljenu varijaciju koju sam svirao pre prelaza,dok se to kod mene ne desava,toje pitanje?
Kod mene kada goti taj auto i sad sviram var 1 i pritisnem primer fil3 ili 4 on odma posle prelaza svira tu 3 ili 4 varijaciju koja je svirala prelaz,neznam dali me razumete,da ne citam ona sugava upustva sada.
Dodato:
Samo da dodam da sam svirao par svirki i da klavijatura radi dobro,ali je duboka boze sacuvaj dali je neko spustao klavijaturu do sada, ja planiram u najskorijem roku da odradim i to jer sam do sada svaku spustao,sad me jos interesuje cuo sam da radi na principu kao pa50 mislim na dirke da je sve isto ajde neka se jave kolege koje su radile nesto i na tom polju hvala.

rolandx 08.04.2014 14:10

Auto fill funkcioniše na sledeći način:
- Svakoj varijaciji je dodeljen ( generisan) određeni fill. Odabir filla, zavisi na kojoj ste varijaciji. U koju god varijaciju da odete, FILL će biti onaj koji je memorisan na varijaciji na kojoj svirate ( pre odabira bilo koje druge varijacije).
Ukoliko ste na ( primera radi) drugoj varijaciji, na koju god varijaciju da predjete, odsviraće FILL koji je memorisan na varijaciji broj 2. Nije bitno apšsolutno na koju varijaciju sledeću idete.

Što se tiče konkretno za Pa600 otežavanje dirki ne bi trebalo više da ide od 5 gr po beloj i 10gr po crnoj dirci ( idealno za crnu je 7,5 gr ali je to neizvodljivo). Ti tegovi su preskupi od 2,5gr - zbog materijala od kog su napravljeni. Sto se tiče spuštanja, mislim da bi debljina pertle od patika... bila idealna, po meni. Mozda je prilepiti dvoslojnom lepljivom 3M trakom za svaki slučaj. nikako lepkom (imam loše iskustvo kada sam morao da skinem... nije to više bilo fabrički)...

yamahapassion 08.04.2014 15:09

Nele, ovaj mali sto dolazi kod mene da uci je otezao dirke sa tegovima od po 5 grama (samo bele dirke). crne nije otezavao. Ja sam probao da sviram i prijatno se iznenadio koliko se dobije na brzini, tako da sam ja sada u dilemi: da li otezati bele dirke, crne ionako ne koristim =)) Salim se, ali mislim da crne i nisu neki problem da ostanu i neotezane. Ili, da uzmem jedan dobar midi master keyboard sa spustenim dirkama i da ga vezem za pa600 i dobijem tako idealne dirke za solo. Jos uvek nisam pametan sta da radim.

Yikwo 08.04.2014 15:45

Kako ne ide tako ???
Onda sam ja ocigledno budala,da probam da okacim klip pa da vidimo da li je to ono sto ja mislim ?

Sent from my iPhone 4s using Tapatalk

rolandx 08.04.2014 15:53

Probaj:
VAR1 - VAR2
VAR1 - VAR3
VAR1 - VAR4

Isti prelaz ćeš uvek dobiti. Prelaz na VAR1.

Kada vraćaš sa VAR4 na VAR1 , naravno da će biti drugi FILL, VAR4-FILL. Snimi i postavi video. U pocetku ni ja nisam bio siguran... praksa je dokazala da je tako.

Postaviću video za pola sata.
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od Yikwo (Post 268350)
Kako ne ide tako ???
Onda sam ja ocigledno budala,da probam da okacim klip pa da vidimo da li je to ono sto ja mislim ?

Evo snimka koji dokazuje moje postove gore navedene.
http://www.sendspace.com/file/exb2is
Dodato:
Izvinjavam se na snimku sto je moj glas gromoglasan ali telefonom sam snimao iz ruke, nisam imao vremena ni zivaca da ponavljam snimak. Sustina se vidi i cuje... što je najbitnije.

Yikwo 08.04.2014 22:27

https://www.youtube.com/watch?v=HXLz...ature=youtu.be

rolandx 08.04.2014 22:37

Da.... radi.... upravu si. Da razjasnimo i ovde, moze se izabrati dakle varijacija pritiskom na auto fill+VAR ( 1234)... Mora da sam par puta na taj nacin ugasio auto fill pa nisam obracao paznju.... Hvala za video ;)
Dodato:
...

Nasao sam i ono sta me je zbunjivalo u vezi toga. Na nekoliko univerzalnih ritmova u koje sam sam ubacivao FILL koji mi je odgovarao, AutoFill+VAR... ne reaguje FILL, kao da ga nema. Kada idem iz varijacije u varijaciju radi najnormalnije, ali AUTOFILL+VAR... jok. To me je dovelo u zabludu. Hmmmmm

nele1 09.04.2014 00:00

hvala za video drugari
e sad jos jedna molbica dali je neko mozda obelezavao koji srafovi mora dase odvrnu dabi se
mogla otvoriti klavijatura,jer sam do sad odradio jedno 7 pa800 i voleo bih da znam koje srafove mora odvrnuti a koje ne,hvala unapred.

yamahapassion 09.04.2014 00:30

@Yikwo: e, hvala ti puno na ovom videu, nisam imao pojma da ovo moze ovako da radi. Ovo ce mi znaciti mnogo u buducnosti, posto sam i ja mislio da ne mozes birati zasebno fill-ove kako hoces. Eto, svaki dan covek nauci nesto novo

bogy 09.04.2014 11:21

@Yikwo: hvala ti super tip bas cu da izprobam :)

Yikwo 09.04.2014 20:18

Nista , tu smo da se pomazemo ;)

yamahapassion 24.04.2014 15:07

Evo da se javim posle prve "celovecernje" tezge... Mogu vam reci da sam se jako razocarao u moj pa600... radili smo svirku ja, gitarista i pevac, ozvucenje je bilo dinakord pm2 i neke electro voice kutije, nisam siguran sada koji je tip. Ne znam, mozda je zbog toga sto nisam imao prilike da prethodno nastimam klavijaturu na to ozvucenje jel smo se nesto skontali na brzinu, uglavnom kada sam se "ukopcao" shvatio sam koliko puno rupa ima ovaj moj set za koga sam mislio da je bomba... boje koje su mi bile najdraze na ozvucenju nula... ritmovi takodje... ma haos... celo vece sam presvirao sa 5-6 ritmova kojima sam u letu dodao nashville dk posto je najbolje izlazio i sa 2-3 boje koje su mi bile najubedljivije... ostalo nidje veze... ponavljam, mozda je greska u meni, mozda pa600 moze da izlazi dobro, ali meni licno tada je to bilo katastrofa... ozbiljno se razmisljam da predjem ili na pa2x za koji sam cuo samo reci hvale, ili na neki od tyrosa.

Vex 24.04.2014 15:10

Na cemu sredjujes pa600? Na njegovim zvucnicima?

rolandx 24.04.2014 15:40

Klavijatura se moze stelovati prema ozvucenju ako covek radi na svom ozvucenju pa je siguran kako ce to izaci. Licno imam EV1503, klavijaturu sam stelovao prema njenim zvucnicima na prvu sto se kaze. Nakon toga ide na ozvucenje. Mnogo zavisi od toga da li je trosistemski zvucnik ili dvosistemski kao i od zvucnika. Nakon podesavanja na klavijaturi, na ozvucenju nisam imao potrebe da preterujem sa stelovanjem. Negde je drum bio glasniji ( vise basa i negde kontre ostrije ali sve u ganicama normale), to je podeseno u hodu. Desna ruka je na klavijaturi jaca nego ritam... dok na ozvucenju je taman kako treba... Kako na dvosistemskim tako i na mojim EV.... Mikseta EMX5000 ...

Vex 24.04.2014 15:59

Ako stelujete ton i odnose na zvucnicima klavijature, zaboravite... To skoro pa nema veze sa pravim stanjem stvari... Mnogo lazu...

mikimiki 24.04.2014 16:10

Takodje, u pa600 zvucnici su uzas..

rolandx 24.04.2014 18:23

Jeste zvuk tunjav i mutav ali kada sam uporedio zvuk na klavijaturi i na ozvucenju, zbao sam u kom pravcu treba ici sto se zvucnika tice.... Tako da nisam imao potrebe svaki cas da kopcam na ozvucenje, dvapzt nedeljno sasvim dovoljno da se isproveavaju nove ubacene stvari.

yamahapassion 24.04.2014 21:01

Jeste, set sam uglavnom stelovao na njegovim zvucnicima posto nemam svoje ozvucenje, verovatno se zato i culo tako kako se culo... ipak, opet ne mogu se cudom nacuditi kako je sve jadno izlazilo, jedini materijal koji se cuo kako Bog zapoveda su bili JuVe ritmovi i boje u tercama, za to nemam nikakve zamerke, ovo sve drugo debela nula. doslo mi da celu tezgu odradim sa juve ritmovima. mozda bi mi bilo pametnije da sam tako i uradio :lol:

Trenutno vrijeme na Forumu 13:32

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org