YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Saveti za bolju svirku i bolji bakšiš (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=40)
-   -   Koristite li transpozer??? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=4628)

MIRZA-NUMANOVIC 04.10.2008 16:09

ja ga koristim isklučivo kad sviram pjesme i fis......hehehehe...mrsko mi uključit mozak....hehe.al izbjegajem to ..... "kvari pjesme".....ne zvuči kako treba....ajd pozzzzz

misofrula 19.12.2008 00:15

Muzika

Dobro vece hteo sam da vas pitam gde mogu da nadjem stare narode pesme imali neki sajt za to?

Sejox 19.12.2008 00:31

Moj Miso,ovo pitanje nema veze sa ovom temom,ali...
Ukucaj na Google stare narodne pjesme i trazi,trazi,dok ne nadjes.

Ja bio pomislio transpoze na fruli ima....hahahaha

Pozdrav,

misofrula 19.12.2008 00:35

hvala ti

milanceshow 19.12.2008 00:38

=))=))
Malo si pogresio temu......

BasariStudios 19.12.2008 00:40

Kako nema, moja radi na transpoze, 12 gore i 12 dole, zavisno u situaciji kojoj se nalazis.
Pored Milancheta je uvek na -12...a vidi njega kak se smije.

milanceshow 19.12.2008 01:58

Baci ti svoju frulu!Vidis da nicemu ne sluzi!!!!!!=))

Vule 19.12.2008 02:31

Citat:

Originalno postovano od BasariStudios (Post 63439)
Kako nema, moja radi na transpoze, 12 gore i 12 dole, zavisno u situaciji kojoj se nalazis.
Pored Milancheta je uvek na -12...a vidi njega kak se smije.

Nisi ti to nesto dobro merio Nedime...Milanche se pohvalio da je transponovao instrument za -25...tacnije spustio ga za pola...:lol:=))

BasariStudios 19.12.2008 05:18

;)

RadeKOKI 19.12.2008 07:08

ma niste vi razumeli nedima dobro on voli nize........ da ide mislim na ono oktava nize i tako to :D -12 bre al ste zlocesti uuuuuuuuua banda ! :D eheheheh

BasariStudios 19.12.2008 09:26

Skontace oni...cim bude struje...al gde nadje onaj sa Rolandom na -25...cccc...

RadeKOKI 19.12.2008 09:36

nema struje zbog oluje :D ma roland ima trans ih...

milanceshow 19.12.2008 13:13

Pa ja sam pronaso kako da mi frula bude na +25........i evo resenja........smanjio sam za -25 i gotova stvar..........:D

Probajte i vi......mozda vam uspe........

kreso 19.12.2008 14:40

Ispada da večini ovdje sviranje bez transpozera ko jebanje bez kurtona. Zajebu svakako =)) ako ne koriste :lol:.

Inaće moja žena je najbolji majstor za frulu tj flautu. U ruke dobije -12 i na kraju ima +20.

Alix 19.12.2008 17:04

###Inaće moja žena je najbolji majstor za frulu tj flautu. U ruke dobije -12 i na kraju ima +20. ###
Svaka čast care,mudro zbriš...
Moja dobije u ruku +3,malo zasvira kad ono +5 a kad bi šta drugo,vrati se na +3...
Nešto me hebe ovaj kontroler za transpoze,imal gdje ljeka za to?

BoleroBend 29.07.2009 18:38

ja bi na svim klavijaturama stavio transp onako zakukuljen ko na starim klavijaturicama i na sad nekim solerkama..pa da se pomucis dok ga nadjes..
pa bi svi lepo ucili lestvice jer bi prosla svirka dok ga nadju :p

grandia 29.07.2009 21:03

e pa brate bolero ti cepaj si prsti na one crne dirke, ja necu! =))

da su barem sve dirke na jednom nivou kao kod dugmetare :((

BoleroBend 30.07.2009 00:50

@grandia LOL!!!
-pa ja sam samo rekao da radim recimo u D.O.O KORG tako bih napravio...
al posto mi onako bode oci samo 2 kockice na kojima pise "transpose + i -"
ja nekako ne mogu da im odolim, omakne mi se pa ih stisnem po nekad =))
-u zadnje vreme trudim se da ne gledam na desnu stranu jer znam da me oni odande vrebaju..pomucim se al nema veze..;)

skoricnik 30.07.2009 00:52

Mozda sam vec pisao na ovom threadu....

Transposer? Sta je to? Nikad cuo za to, niti pipnuo! ;)
Dodato:
Da, izgleda da sam pisao, ali to je bilo pre...Nekad sam ga i ja koristio, ali retko...Sada to dugme za mene ne postoji ;)

BoleroBend 30.07.2009 02:00

ma ako ces tim da se bavis u zivotu onda uci trebace ti..ako neces, Za*ebi, koj ce ti djavo.
meni je pametnije da ucim krivicno i prekrsaje da strebam nego lestvice.

grandia 30.07.2009 08:07

pa blago vama momci .. ja da nemam taj transpozer digo bi ruke od klave =))

sto ja da mucim meni i mozak i prste, kad znam recimo da jedan stih iz A cepam i ne razmisljam koju cu dirku sad bre da pretisnem, nego prsti lete sami ne moz da ih zaustavis (al sam mu ga sad dao :lol:)

kad naidjem na neki forspiel koji me muci sa onim crnim dirkama ja meni lepo "stransponishem" u D, E, G, A i to je to

skoricnik 30.07.2009 20:33

@BoleroBand

Meni ce muzika biti sekundardna delatnost, naravno knjiga pre svega...A nije na odmet znati sve lestvice, ili bar vecinu, to ti je +...

E.R.O 30.07.2009 22:43

u zadnje vrijeme cesto korisitm ali samo zbog pjevaca, i to ja je naucim svirat u originalnom tezem tonalitetu, pa onda prebacujem u koji mu pase

x3meSRB 31.07.2009 03:30

ja sam ranije dok sam isao u muzicku i mogao da sviram bez transpozera, a i bio je sakriven u raznim menijima i globalima pa kazesh ajd ko ga jebe probacu na crne i vremenom ide lako... al otkako ove nove klavijature stavljaju + i - na vidno mesto ajd nek odoli neko da ga ne pritisne :p
ona narodna kaze.... VIDELI LJUDI MAGARE PA IH ODMA ZABOLESHE NOGE :D=)) a kako je krenulo sa ovim ritmovima koji imaju intro zaboravicu i da sviram :p=))

grandia 31.07.2009 07:14

jest to sto kazes buraz extreme!

na ove nove aranzere stisnes ono dugme intro i mozes ladno da ides u wc, aranzer jos uvek cepa sam neki forspil =))

a za introve i ending da ne govorimo ...

kad su davno snimili te stare hitove u studiju, tamo su bili 10ak njih muzicara i mucili se nedelju, dve - a danas - jedan sam odsvira to na nove aranzere ... ako ne znas da covek svira sam na klavijature, ce da trazis basistu i bubnjara po kafance a njih nema :lol:

i ko bre peva taj drugi glas kad samo jedan pevac ima ? kud se sakrio onaj drugi?

malo sarkasmus momci, nista ozbiljno :D
pozdrav

zeljko 31.07.2009 10:44

kako da koristim transpoze kad sviram midi harmoniku i cuje se prirodni zvuk harmonike,ne ide nikako jedino ako ne razvlacim harmoniku islo bih ako ste me razumeli znate na sto mislim.Pozdrav

krcmar 31.07.2009 11:23

Svirati samo iz par tonaliteta je isto kao: imati auto ,a voziti ga samo u rikverc i u prvoj (na 3 iljade) haha

Vaxter 31.07.2009 11:40

Pre ce biti kao auto sa automatskim menjachem koji vozish koliko hocesh, ali ne morash da znash da menjash brzine... ;)

zeljko 31.07.2009 11:49

Uopste vas nisam ni jednog razumio sta ste hteli reci sa tim mijenjanjem brzina heheh i na koga se to odnosi.Pozdrav

Vaxter 31.07.2009 11:57

Pa na transposer i sviranje sa njim! :))

negovan 31.07.2009 13:44

ja transpoze koristim samo kada radim aranzer a solo mi ne prestavlja problem. Sto kazu kolege,na harmonici moras da znas iz svih tonaliteta,zbog pevaca. Jos uvek nisam savladao levu ruku ne aranzeru iz svih tonaliteta,pa ga zato koristim.

mimiki 09.08.2009 15:15

pa otprilike svi koriste transposer iz slicnih razloga mislim da bi bilo pametno da napravimo anketu transposer DA ili NE tj ili koristite MALO ONAKO PUNO STALNO

pericadex 15.08.2009 19:59

Smatram da je ovo jedno od boljih pitanja na cijelom forumu.
Moje iskreno misljenje je da se transpozuje samo onda kada su akordi u kojima sviras previsoki ili preniski za pjevaca...

Zlatek 16.08.2009 12:53

Ne bih se htio miješati ili praviti pametan, ali prva i osnovna stvar u muzici je da moraš poznavati bar osnovne ljestvice.Ako se i pojavi pjevač kome je neka pjesma previsoka ili preniska umjesto iz A je sviraš iz naprimjer F ili bilo kojeg drugog tonaliteta koji mu odgovara.Ne vidim u čemu je tu problem?!Prije je stvar u lijenosti muzičara da transponuju pjesmu u svojoj glavi-ili je možda ipak stvar u nesposobnosti?!
Naravno ovo je napisano dobronamjerno i bez ikakve namjere da se bilo koga omalovažava ili vrijeđa!
Uživajte i vježbajte!

zeljko 16.08.2009 13:01

Tako je kad neki muzicari sviraju po notama a ne po sluhu jer mislim da treba malo i po sluhu i nebi bio problemPozz

Vule 16.08.2009 13:11

Citat:

Originalno postovano od Zlatek (Post 98282)
Ne bih se htio miješati ili praviti pametan, ali prva i osnovna stvar u muzici je da moraš poznavati bar osnovne ljestvice.Ako se i pojavi pjevač kome je neka pjesma previsoka ili preniska umjesto iz A je sviraš iz naprimjer F ili bilo kojeg drugog tonaliteta koji mu odgovara.Ne vidim u čemu je tu problem?!Prije je stvar u lijenosti muzičara da transponuju pjesmu u svojoj glavi-ili je možda ipak stvar u nesposobnosti?!
Naravno ovo je napisano dobronamjerno i bez ikakve namjere da se bilo koga omalovažava ili vrijeđa!
Uživajte i vježbajte!

Odlično napisano ali u praksi nepotrebno...i to ti s pravom kažem jer sve sviram a opet koristim transpoze kao pomagalo...današnji "pevači" a da ne pominjem "pevačice" uglavnom ni sami ne znaju odakle pevaju pa se njima najlakše prilagoditi transponovanjem...:D...čemu muka kod muzičara koji sviraju nekoliko hiljada pesama,treba to popamtiti,pa prstorede pa ovo ono...kad su lepo konstruisali to zašto ne koristiti?

Kod nekih "vokalnih solista" se mora upotrebiti i MASTER TUNE...=)):lol:

BoleroBend 16.08.2009 16:13

@rolandinjos eh..kad bi znao zasto me ne volis..:(
inace sa nekim pevacima na svaki stih treba menjati transpose
oni prerastaju u kompozitore =))

caka012 17.08.2009 13:32

Moram da koristim transpose kad u poslednje vreme radim sa pevacicom koja mi posle prve strofe kaze "spusti za pola tona". Znaci npr. "Crven konac" sviram iz As dura. I ne samo ta pesma, probajte da svirate iz Cis dura i neki ne puno komplikovan forspil, za*ebano brate. Probao sam ali obavezno pogresim najmanje dva puta u toku forspila. Dugmetarcima su ovakve promene manji problem neko klavirasima. Iskreno zaljenje harmonikasima, nemaju tu magicnu opciju na harmonici.

zeljko 17.08.2009 13:43

U tome i jest problem ja mogu na modulu isto transponovat ali nemogu harmoniku tako dok sviram smeta mi prirodni zvuk harmonike,jedino ako nebih harmoniku razvlacio ali to ne umem jer ako ne razvlacim harmoniku neznam ni svirat hehhe.Pozdrav svima

Millan 17.08.2009 14:12

caka012, ma spustis joj ton, k'o da ona konta razliku, a bitno da joj nije visoko...:)

Trenutno vrijeme na Forumu 20:39

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org