YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Vesti (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=70)
-   -   Novi zakon za nas muzičare - rasprava (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=30277)

nikadvisekorg 27.09.2017 12:06

Gospodo ja s jedno vreme radio u jednoj državnoj ustanovi pored prekaljenih službenika starog kova koji poznaju propise u prste i odolevali su baš ovakvim novokomponovanim zakonojebcima koji su pokušavali da hvataju na galamu i pretnje. Da ne misli neko da zagovaram da mi ne treba da plaćamo porez. Ja sam za poštovanje Zakona. Ali ovi prevaranti pokušavaju da hvataju na galamu i pretnje otpočetka au mi išli na qrčev živac.
Država je kriva. Da postoji ista mi bi bili u sistemu i ne bi nas ovakvi prevaranti vaćarili. Čak bi bili u ćorku jer svesno obmanjuju i ucenom primoravaju članstvo u njihovom sindikatu.
Ja još nemam "potvrdu" a vi gospodo muzičari?

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

splendid 27.09.2017 16:34

Ja koliko vidim neće nas niko nešto čačkati nego su načeli kafedžije koji neće hteti muzičara bez licence da mu inspekcija ne bi odrala kožu....

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

VUNIMRAV 27.09.2017 19:01

Ja sam 25.8. radio privatnu zabavu u restoranu Exusive NS i tražili su mi da li imam potvrdu.
Kazna im je navodno 500000 dinara.
Potpisali smo ugovor na iznos od 1200 dinara i na kraju kad sam se ja spakovao-"poništimo" ga.
Vlasnik mi reče da neće sa nikim rizikovati i da neče nikoga pustiti da radi bez "ćitabe",e sad....

Negoslav 27.09.2017 19:51

Ja sam imao situaciju gde jedan clan benda nije imao licencu i uletela je inspekcija. Njemu niko nista, a vlasnici restorana su dobili opemenu, posto je to bilo pocetnkom septembra. I sledeci put kada smo treba da radimo kod njh, rekli su nam da bez licence nista. Znaci, nama bukvalno ne mogu nista, nego ce vlasnici da placaju penale.

megane 27.09.2017 19:57

Drug, ugovor možeš potpisati bez potvrde ili licence. Gazde ne znaju svoja posla pa traže potvrde ili licence ili šta oni negde čuju šta neka baba priča bez ikakve osnove. Ali kod nas se ugovor kada se radi mora odnete najmanje jedan dan pre svirke na poresku upravu, kako češ je onda poništiti? Verujem da će nekog dana u budučnosti vjerovatno ipak treba neke dozvole ili licence koje če pokazivati da je muzičar neko ko ima neko obrazovanje i čovek koji zna da svira. ali to je bitno u vidu same stručnosti. Ali za Porezku upravu ti je bitan samo ugovor o radu ili kako se kod vas već zove. Gazde će tada unapred tražiti npr. licencu da vidi da ima muzičara koji ima neke izpite iz muzike i koji zaista zna da svira i da nije neki jebivetar. za sada ti licenca ili dozvola pred porezkom ili državnom organom, bez da imaš pozdai ugovor o radu, ne znaći baš ništa. Vjeruj mi.
Dodato:
Negoslav, daj ti napiši ovde koja inspekcija je uletela da vas kontroliše i po kom zakonu da vas kontroliše? vsak inspektor mora da pokaže bez tvog poziva i da je ti pregledaš od države ovlaščenje ili neku značku, tamo piše ko je i šta je. inače bih i ja mogao kazati da sam inspektor za muziku i da vas zajebavam na svirki.
Dodato:
Inače kod nas so vrlo dobri muzičari i pjevaći, ali bilo kog poznajem što bolji je muzičar više je neobrazovan u opštem smislu, nisu mogli nekakvu školo da završe. Ja harmoniku dobro sviram, malo i kljavu a i jedva naučim da nešto otpjevam, kad otpjevam može da prođe tonski, što sam slabiji muzićar više sam obrazovan a naroćito moja specijalnost su financije , i porezi. zato savetujem svim muzičarima da se i obrazuju ne samo muzićki nego u opštem smislu, i da shvate neke stvari ili da bar dozvole da im neko kaže kako i zato tako, a ne da lupaju neke budalaštine okolo. Čitav život učimo i učimo i muziku i ostale zanate, i geografiju, i povest, istoriju, književnost matematiku i tako dalje. Treba slušati učitelje i one što nešto znaju a na kraju da i shvate i da razumeju šta čuju i da znaju kako stvari stoje.

Negoslav 27.09.2017 20:20

Neke dve babe, uletele i prekinule svadbu. To je trajalao nekih 15 min, zato sto su se mladenci pobunili i rekli da oni nemaju nista sa tim. Tako da amo i mi poceli da sviramo, a one su samo "Opomenule" vlasnike. Celo Pancevo i okolinu su procesljale to vece.

megane 27.09.2017 20:42

Kod nas kada neka baba naiđe na svatbu ili jo ona mladoženja (cura koja se udaje) i hoče da je poturi svom budučom mužu, onda je moj basista koji je krupan i veliki kao bik, uhvatio za prilično jako vrat gurnu iza čoška i veselo odpozadi i hoče da je nabije, baš je bilo smeha, svi svatovi su se nasmejali, čim je počela ceremonija. naravno buduči muž odmah izvadio pare jer smo ga mi spasili od babe koja nije bila prava nevesta. ha ha ha. još danas se smijemo tome.

casper 27.09.2017 20:46

@megane - Ova tema govori o problemima koji se događaju kolegama na području Srbije. Vjerujem da su tvoji savjeti dobronamjerni ali oni nemaju nikakve veze sa situacijama u kojima se nalaze ljudi "na terenu" u drugoj državi. Zbog toga su tvoje sugestije i primjedbe kontraproduktivne i apsolutno ne doprinose raspravi. Molim te da prije pisanja razmisliš o naslovu teme i da se usredotočiš na bit stvari.

Žao mi je što su zakoni o bavljenju ovom djelatnosti u Srbiji konfuzni i nedorečeni. Uvijek stradaju sitne ribe, stradaju baš oni koji žele zaraditi koricu kruha svojim radom. Nadam se da će se situacija uskoro rasčistiti i da će suprostavljene interesene skupine naći riješenje, a na korist svih vas koji samo želite pošteno odraditi posao.

megane 27.09.2017 20:50

Razumeo sam.

nikadvisekorg 28.09.2017 00:04

Iskustvo par kolega.... inspekcija rada je dolazila..... samo proberili imaju li ugovore o delu i otišli
... zatim u drugom gradu gazda jednog velikog restorana ne pušta nikog da svira ko nema ove "licence" od SEMUS-a.... jer su mu zapretili da će da ga kazne..... ko nemam pojma....
Ja ne razumem dal postoji država da donese neki pravni alt i da se uvede red i zaustave kaubojske organizacije koje pretnjama i ucenama povećavaju broj članova i iskrivljenim tumačenjem Zakona u svoju korist..... zapamtite Ugovor o delu s vlasnikom morate da imate.

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

nikadvisekorg 25.10.2017 09:04

http://www.kurir.rs/vesti/srbija/292...-muzicki-dinar

Da su meni ovako došli da prekinu svadbu a ja mladoženja leteli bi kroz portal a ne na vrata..... kao što već neko napisa u komentaru ispod članka, NIKO nema pravo da prekida javni skup osim policije.....

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Negoslav 25.10.2017 10:35

O tome pricam da se bas nama to desilo u Pancevu da su prekinuli svadbu. Medjutim mladozenja je bio malo vise upucen u zakon tako da su brze izasli nego sto su usli. Zanimljiva situacija ovde kod nas u Pancevu. U jednom restoranu za proslu nedelju vlasnik restorana je rekao da sklopimo ugovor sa mladencima, ne sa njim i tako smo i uradili i odneli to u agenciju. I covek se odmah ogradio. Mladozenja uplatio po 1200 dinara po osobi i to je to. I mi pitamo te ljude, iz agencije, sta bi bilo na primer rodjenje i da se proslavi u restoranu, banke ne rade, vi ne radite, sta onda? Pa onda moze, nikome nista. A sta ako se desi da muzicari otkazu dan pre svadbe i mora novi bend i novi ugovor, sta onda? Pa nikome nista. To su im bili odgovori.

nikadvisekorg 25.10.2017 17:02

Sindikalci nemaju prava da prekidaju i legitimišu. To ina pravo inspektor rada, policija, komunalna inspekcija, ili poreska.
A ugovor ne može da se potpisuje da mladencima, već poslodavac može da bude samo PRAVNO LICE ili u našem slučaju vlasnik ili ovlašćeni zastupnik/menader objekta gde se dešava nastup. Informišite se malo ne škodi, ovi prevaranti uspevaju zahvaljujući neupućenosti muzičara.

Negoslav 25.10.2017 17:32

Ne nas muzicara nego to samo taj vlasnik lokala nije upucen. Ziv bio pa video, mi tako odradismo svadbu i izbili mladozenji jos 100 evra.

nikadvisekorg 25.10.2017 22:13

Brale ja znam šta govorim. Za gazde lokala mi se je*e šta misle jer pogađam veselja sa domaćinima, nisam od onih koji su u većini u dilu sa gazdama kafana gde se svira za dž samo da ima nameštaju tezge......
Ugovor se potpisuje sa vlasnikom/menadžerom objekta, inspekcija može da sačeka pauzu a ne kad uzimamo lovu, mogu da popasu qrac i batine, ovde nije baš gostoljubiv kraj po pitanju prekidanja veselja.... dobronameran gost je uvek dobrodošao ali majmuni koji izvrću zakone za ličnu korist ne.

svrakan 25.10.2017 23:06

Pre par nedelja svirali u poznatoj sali svadbu u Ns,bila im je inspekcija iz Bg nedelju dan pre nas,znači mladenci prave ugovor sa muzikom,preko agencije za posredovanje,ne sa gazdom lokala jer ih nije on angažovao,tako je inspekcija zahtevala,sa vlasnicima sala,restorana se pravi kada su posebne prilike 8.Mart,Nova Godina itd..tada oni prave sa bendom.Već nekoliko puta smo naišli na vlasnike koji su nam isto rekli,nemamo mi sa vama muzičarima ništa,mi dajemo prostor,hranu i piće,to vi sa mladencima rešite,plus ako nemamo potvrde ne daju da sviramo(naravno da imamo)da li je to regularno,nije,da li je po ustavu,da li su u pravu ili ne,ne znam,ali s obzirom da radimo cele godine svadbe 85 % ja neću da rizikujem,a i otvorio sam agenciju za posredovanje upravo iz tih razloga,da budem papirološki čist.Svako zna svoje,ja samo znam da te fore tipa samo neka dođu pa će ih neko pretući,jer je kraj u kojem živimo za.eban itd..,izbaciti,neće proći,jer dolaze u prisustvu policije naravno,pa ti udari ako smeš,zatvor milion posto na par godina.I da evo bukvalno od septembra svuda su nam tražili potvrde licence da prikažemo,neki su unapred tražili da pustimo na viber da se uvere itd...ide se iz krajnosti u krajnost,šta je tu prava istina i kako bi stvarno trebalo mislim da ni oni ne znaju.

Negoslav 25.10.2017 23:18

Jedno mi nije jasno. Prvo su nam rekli da potpisujemo sa vlasnicima lokala i da mladenci nemaju nista sa tim. Tako je i bilo, potpisivali smo ugovore sa njima. Sada odjedsnput menjaju, potpisujete sa mladencima, vlasnici nemaju nista sa vama. Jebe lud zbunjenog. Nama kada je banula inspekcija, nije bila policija i mladozenja ih je lepo ispratio na vrata i nije dao da se prekine muzika. Nisu se bunili.

svrakan 25.10.2017 23:54

To tako i treba kulturno da se rešava.Evo ja sam lično doživeo da par vlasnika ne želi sa nama ugovor,da se ne ponavljam,neki su saznali za tu foru za agencije,neki jednostavno neće,a bogami neki i plaćaju da ih ne diraju,ima svega.

nikadvisekorg 26.10.2017 07:21

Agencije može ali ukoliko gazde neće da se cimaju s nama, ali ne mora, isto kao kad registrujete kola. Možete i sami da uplatite i čekate u sup ili da neko to odradi za vas i naplati.
Sindikalci nemaju pravo da vas kontrolišu ni legitimišu. Ko to sme, da se ne ponavljam pročitajte moj prethodni post.
Zanima me mešto, ovamo smo skoro velika većina uzeli potvrde iz URMUSA i jedan manji deo ima SEMUSove potvrde. Kakva je situacija u vašem kraju kolege?

megane 27.10.2017 12:47

e zdravo, ne mogu da šutim, u početku sam učestvovao u toj temi, nikadvišekorg je dobro upučen, ali evo da vam ja kažem kako mora to biti, pa nije važno dali je to u Austriji, Italiji, Srbiji, ili Sloveniji. Ugovor se sklapa samo sa onim koji plaća za muziku muzičarima. Ako je to mladoženja onda band uklopi ugovor sa njim, ako je to vlastnik restaurana onda se sklapa ugovor sa vlastnikom. Ako band uklopi ugovor sa nekom od Agencija, onda band sklapa ugovor sa Agencijom. (ali ako band nije firma, onda sa fizičkim licima iz tog banda, uvjek.). Ma kakav sindikat da kontroliše muzičare ha ha ha.
pa onaj ko ne zna se boje ćak i duhova. ma ajde bre.

nikadvisekorg 27.10.2017 12:57

Kolega, nije isto baš u drugim zemljama i u Srbiji. Kod nas znam Zakon pa zato mogu da komentarišem, ne može fizičko lice da sklapa Ugovor o delu sa drugim fizičkim licem, to može isključivo PRAVNO LICE.
Pravno lice u ovom slučaju je vlasnik objekta/zastupnik s punomoćjem koji sklapa ugovor i s mladencima i sa muzikom.
Ugovor o delu je tu jer pravno lice ne može da isplaćuje "na ruke" jer onda država ne može da naplati porez. To je cela poenta.
A to što nazovi "sindikati" hoće da iskoriste i već jesu, neupućenost muzičara radi lične koristi to je već tema za policiju.
Ali kad bi mi imali uređenu državu da takvima stane na put.
I na Siciliji su pravili "sindikate" pa ne znači da su bili u pravu.
Čista muzička mafija i lopine ako mene pitate.
Porez da ali državi i da imamo neke vajde ot toga.
Sindikatima qrac da isteraju oči.
Toliko od mene u ovoj temi.

megane 27.10.2017 13:30

a šta ako jedan srbin uradi svatbu kod kuče,(naprimer ima veliku kuču i veliki podrum) i možda u kuči napravi svatbu. sada kako da taj srbin mladoženja koji i plaća muziku sklopi ugovor? Mi se inače slalžemo, samo još ovo da razčistimo pa popijemo nešto u zdravje moje i tvoje!

Negoslav 27.10.2017 15:17

Kod kuce mozes i sator da namontiras u dvoristu ne mogu ti nista. I ne moras da sklapas nikakve ugovore i tako to.

megane 27.10.2017 15:41

A zašto ti kod kuće ne mogu ništa? Pokušaj da unajmiš na "crno" (bez firme) neke zidare, ili neke majstore da ti prave kuću? Samo ko ima zanat (i tako plati poreze) može da radi i uradi kuću), e to ti je logika. Nije istina da ti ne mogu ništa! Budi razuman i malo ući da znaš kako se ova zemlja vrti oko sunca!
Dodato:
Najmanje što jeste je to da slušate i pitate drugara "nikadvisekorg" dobro je upućen u vidu sviranja po kafanama, svatbama itako dalje. On ima dobre odgovore na vaša pitanja!

Negoslav 27.10.2017 15:46

A sta ti mogu? Evo ja cu kod mog kuma da sviram veceras na slavi i sta ce oni da urade? Prosvetli me? Da ne mora da prijavi javni skup za slavu u svojoj kuci?

nikadvisekorg 27.10.2017 20:31

@Negoslav @megane

Objasniću vam zašto vam ne mogu kod kuće.... u zakonu se sve ono odnosi na JAVNO IZVOĐENJE u šta svirka kod nekoga kući zaista ne spada. Tu vam niko ne može ništa što se poreskog dela tiče.... jedino ako je preglasno pa da se neko od komšija ne buni.... al to nije ovde tema...
E ako namontirate šator na sred ulice ispred kuće to je već javno izvođenje i tu vas ovo itekako dotiče čak i komunalna može da vas kazni ako ste negde bez dozvole npr.....
Znači magična reč je javno izvođenje, kod kuće i da se usude da privire je magična reč "dobar dan imate li nalog od nekog sudije i doviđenja prijatno"....

Negoslav 27.10.2017 21:54

Upravo tako. Napisao sam sator u dvoristu, tako da ni za to ne mogu nista. Sve van dvorista i kuce mogu svasta, kao sto si i rekao.

megane 28.10.2017 01:26

U pa šta ja pišem ovde, e ćitajte ovo sada sam se setio to moram da napišem. Žena (Slovenka) od inspektora rada na crno slavila je 50 godina, a nas dvoje sviramo, naravno znali smo kome i da je muž inspektor rada, pre je bio komandant tenkista (iz srbije naravno), ali u ovom kraćem ratu u Sloveniji odlučio je da nema smisla ratovati i ostavio tenkove no dobio je posao za njegovo obrazovanje i sada je več 26 godina inspektor za rad na crno. Pola Maribora je pričalo koji luđak sam ja da sviram njemu odnosno njegovoj ženi. Naravno tada još nisam imao muzičkog udruženja, ali ipak nisam se plašio nimalo. Naravno da se ništa nije desilo, posle svirke platio mi čovek na ruke i gotovo. Još danas znam kako se zove, ali neću ovde o tome.
Dodato:
Ne može niko da zaradi novac pa da ne plati porez, nebitno gde god svira ili u kafani, ili u kući. Treba poznati više zakona, možda vaš zakon o javno izvođenju kučne svirke ne obuhvata baš, ali sigurno ima i drugih zakona da se ne može primati novac a da taj koji prima novac nema prijavljenu i registriranu delatnost, a posle od registrovane delatnosti piše račune i prima pare, treba da plati porez. Vidi i majstor što radi u privatnoj kući struju, ili šta ja znam, mora da ima prijavljenu na APR delatnost, kad završi posao napiše račun, primi pare, i onda kraj meseca plati po novčanom prometu porez. Znači i od para što prima u privatnoj kući ili dvorištu morao bi da se plati porez. Možda sam več dosadan, ali verujte da sam u pravu. Ja bi želeo da razumijete i da onda nemate poteškoča. Ali verujem da kod kuče kad svirate, neče niko od poreske da vas maltretira.

Negoslav 28.10.2017 01:44

Naravno da svako treba da plati porez. Ali objasni mi sada, veceras sam svirao kod kuma, naravno za dzabe. Dobili smo baksis. Da li i to treba da nam operezu sto je je neko svojevoljno dao pare?

megane 28.10.2017 20:01

Ovako, u nobenoj državi ne sme da se radi đaba, ni kod nas ni kod vas ni nigdje u svetu, (a sada logika: ako neko bilo šta radi đabe, onda taj dobrovolji radnik ne može da živi, znači ne prima pare, ne može da kupi benzin, plati struju, plati hleb, stan itako dalje. Na selu ne sme seljak da drugome pomogne da gradi kuču, jer je to rad na crno, samo majstor koji ima zanat i stavi na kraju račun, može da gradi kuču. A sada dobovoljni novac što se prima ovako: Crkva odnosno pop može da prima dobrovoljni novac, je je to mi kažemo verska zajednica ljudi koji veruju u Boga jer je to takav propis države, i vaše i svake druge. Udruženja naprimer: fudbalsko udruženje, udruženje muzičara , udruženje ribara, vatrogasna dobrovoljna udruženja, to so po propisima udruženja koji članovi rade "prvenstveno dobrovoljno za svoje klubuve, vatrogasna udruženja i ne primaju pare, ako gase vatru itako dalje. to su ti udruženja koja ne smeju da stvaraju dobit, (a firme moraju da stvaraju dobit, d. o.o. deoniška firma itako dalje). e takva sportska, vatrogasna udruženja, muzička udruženja one mogu da primaju dobrovoljni novac i to je bez poreza! mi kažemo donacija, a za sitne troškkove članovi udruženja plate članarinu da ima udruženje za sitne troškove. i takva sva udruženja moraju da budu na agenciji za privredne registre APR registrovane moraju da imaju dozvolu. A ti kao fizičko lice ne možeš da primaš dobrovoljni novac. Ako bi te poreski inspektor uhvatio, onda on kaže da je to tvoja zarada i dao bi ti da platiš i kaznu i porez. znači onaj ko je registrovan na APR kao dobrovoljno udruženje, muzičara, ribara, vatrogasna (samo dobrovolja, a ne profesionalna )udruženja mogu da prime donaciju, ili dobovoljni novac. Vjeruj mi. Gle ja sam financijske i poreske struke za visoko stručnu spremu pa zato što pišem vjerujem da sam u pravu. Moja namera je da pokušam da razjasnim na forumu ako je več reč o tome neke stvari , ko hoče može da o tome razmisli, a ko neće pa neće, njegov problem. Ne silim moju volju nikome, ja radim isto tako što više na crno, a pozadi imam muzičko udruženje, ima nas više bandova i pojedinaca u tom društvu, neki i dalje sviraju za svoj đep pare na ruke, a kad treba da band stavi račun nekome hotelu, mi dadnemo račun, i pare idu na banku. Posle mi pare podižemo i dobije te pare baš sve oni koji pare zarade znači taj band. Poneki band sklopi ugovor da besplatno svira jer se poznaju ili nekome kolegi, i on naravno nešto donira onda našem udruženju. kad stigne ta donacija, mi pare podižemo i dadnemu onom bandu ko je svirao, i to baš sve, nema provizije za udruženje, samo jednu malu članarinu za troškove banke, papira, i to. -ako nekoga nešto posebno zanima može da mi šalje i privatnu poruku, ako budem znao rado ću objasniti. Pozdrav.
Dodato:
Negoslav, drugar, dobro pitanje si postavio i ja sam veseo, jer imaš pitanja a nemaš baš odgovora, a ti želiš da imaš odgovor jer hočeš da saznaš kako stvari stoje. ja sam ti o svojevoljnom novcu gore dao odgovor. Znači u vidu poreske logike svojevoljni novac oni to smatraju tvojom zaradom, i oporezili bi te, i kaznili. jer ti ako nisi registrovan kao d.o.o. ili mada neko udruženje na agenciji za privredne registre ne smeš da radiš odnosno sviraš, ni đabe , ni za račun, a za račun nisi na APR registrovan i taj tvoj račun ne bi važio ništa, i smatra se da radiš na crno. Savetujem ti da se vas nekoliko muzičara udruži i da ustanovite muzičko društvo (kao naprimer ribari), svirate nebitno onda kako ne trebate zajedno, isto kao do sada, svako za sebe, idi dvojica ili band nebitno. Ali znam da kod vas nema tako oštre kontrole muzičara, kod nas več ima par godina, ali do 1990 godine, svi bendovi i oni veliki su svirali kako da kažem sada, na crno, A vatrogasci na svirki i oni koji su imali raka, i bili bolesni cvrli su klobasice, čevape, bez dozvole koje su več tada imali pravi kuvari da su higijenski neoporečni, šta čemo, tako je bilo. a vidi ovo sada. U švicarskoj , skandinaviji i nekim drugim zemljama vlasnik ne sme da sam zida kuču mada on to zna, mora samo firma, a Mi do 1990 g, svako je sam gradio kuču i svi na selu su mu pomogli i tetke i komšije i sorodnici..može i danas, samo da te ne uhvate. Ajde. bio živ i zdrav, i želim vam i tebi i svima što više dobre svirke.
Dodato:
Negoslav, drugar, dobro pitanje si postavio i ja sam veseo, jer imaš pitanja a nemaš baš odgovora, a ti želiš da imaš odgovor jer hočeš da saznaš kako stvari stoje. ja sam ti o svojevoljnom novcu gore dao odgovor. Znači u vidu poreske logike svojevoljni novac oni to smatraju tvojom zaradom, i oporezili bi te, i kaznili. jer ti ako nisi registrovan kao d.o.o. ili mada neko udruženje na agenciji za privredne registre ne smeš da radiš odnosno sviraš, ni đabe , ni za račun, a za račun nisi na APR registrovan i taj tvoj račun ne bi važio ništa, i smatra se da radiš na crno. Savetujem ti da se vas nekoliko muzičara udruži i da ustanovite muzičko društvo (kao naprimer ribari), svirate nebitno onda kako ne trebate zajedno, isto kao do sada, svako za sebe, idi dvojica ili band nebitno. Ali znam da kod vas nema tako oštre kontrole muzičara, kod nas več ima par godina, ali do 1990 godine, svi bendovi i oni veliki su svirali kako da kažem sada, na crno, A vatrogasci na svirki i oni koji su imali raka, i bili bolesni cvrli su klobasice, čevape, bez dozvole koje su več tada imali pravi kuvari da su higijenski neoporečni, šta čemo, tako je bilo. a vidi ovo sada. U švicarskoj , skandinaviji i nekim drugim zemljama vlasnik ne sme da sam zida kuču mada on to zna, mora samo firma, a Mi do 1990 g, svako je sam gradio kuču i svi na selu su mu pomogli i tetke i komšije i sorodnici..može i danas, samo da te ne uhvate. Ajde. bio živ i zdrav, i želim vam i tebi i svima što više dobre svirke.

nikadvisekorg 29.10.2017 21:11

Citat:

Originalno postovano od Negoslav (Post 298579)
Naravno da svako treba da plati porez. Ali objasni mi sada, veceras sam svirao kod kuma, naravno za dzabe. Dobili smo baksis. Da li i to treba da nam operezu sto je je neko svojevoljno dao pare?

Da se nadovežem.... postoji i nešto što se zove porez na promet..... ne možeš slati novac s računa na račun... i svaki transfer novca je neka vrsta prometa..... tako i ovo što mi radimo je promet.....

nikadvisekorg 17.04.2018 19:00

Gde ste "licencirani" ima li vas? Kakav je osećaj sad posle nekog vremena kad znate da s vašim parama neko sad uplaćuje letovanje na ezgotičnoj destinaciji na all inclusive varijantu, a? [emoji16]

splendid 17.04.2018 19:48

Čuj jel nas ima
Radimo...ne dižemo glavu..jel znaš pošto su licence ovih dana... :)...jednom su mi u jednom restoranu tražili licencu i to je to što se mog iskustva tiče....sad navodno neki inspektori haraju koji ne priznaju licencu iz džez udruženja nego mora ona druga iz sindikata...u svakom slučaju daleko im lepa kuća.... :)

nikadvisekorg 21.06.2018 22:57

Voleo bi da vidim one koji su zdušno branili ovu semus varijantu i one što su pretili na tv-u , šta oni kažu pošto su ispali ovce za šišanje, jer evo posle ovoliko vremena ukapirali ste da može da vas kontrolišu/kazne 3 vrste inspektora/kontrole.....
policija - ukoliko prekoračite vreme dozvoljeno za živu muziku ili ste prejaki, tu ide remećenje javnog reda i mira,
poreska - ukoliko primete da previše zarađujete a ne prijavljujete ili nemate ugovore, s tim što njih baš briga u kojem ste udruženju....
i komunalna - ukoliko npr. bez dozvole namontirate šator/intrumente na sred ulice....

Kao što sam i pre rekao nije problem u novcu nego u tome što hoće da nas naprave ovcama, da je ovo neka pravna država onaj što je pretio na svim televizijama bi bio optužen za pretnje obmane i još mnogo toga....

http://urmus.rs/wp-content/gallery/d...starstvo-1.jpg
http://urmus.rs/wp-content/gallery/d...starstvo-2.jpg

http://urmus.rs/wp-content/gallery/d.../Prilozi-1.jpg
http://urmus.rs/wp-content/gallery/d.../Prilozi-2.jpg

nikadvisekorg 23.02.2020 22:38

Muzikanti šta je bilo, niko ne vadi više "licence"? [emoji23]🤣[emoji23]

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Negoslav 23.02.2020 23:39

Citat:

Originalno postovano od nikadvisekorg (Post 310159)
Muzikanti šta je bilo, niko ne vadi više "licence"? [emoji23]🤣[emoji23]

Izvadio. 12000. Lopovi.

nikadvisekorg 23.02.2020 23:54

Za šta si bre dao toliko i kome???

Iggy Prince 24.02.2020 01:22

E moji dragi prijatelji. Dodjite u moj kraj da vidite sta se radi..
Em traze licence, em ugovore, pre dve nedelje napisase kaznu gazdi restorana, sto nismo imali ugovore.

cleaner 24.02.2020 06:26

Citat:

Originalno postovano od Iggy Prince (Post 310162)
E moji dragi prijatelji. Dodjite u moj kraj da vidite sta se radi..

A odakle si kolega ?

sinisa 24.02.2020 12:23

Ja bih trebao da vadim licencu ali mi nije jasno jel sad polaganje za nju 12000 ili je to clanarina na godisnjem nivou i dali jos uvek moze da se izvadi licenca kod Macka Mise?

Trenutno vrijeme na Forumu 04:17

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org