![]() |
Kolega Morison, u Nisu nece biti organizovana promocija?? pozdrav
|
U Nisu nismo posebno zakazali promociju posto je jedan od prezentera iz Nisa pa mozete svakoga dana probati instrument, dobiti detaljne informacije u radnji...da ne reklamiram ovde, snacices se?
|
mislim da znam o kome se radi...hvala i pozdrav
|
Dolazim sutra na zakazanu prezentaciju. Bas me interesuje da cujem bk5
Sent from TT |
Aj pustite mi na P.M gde i u kojoj radnji u Nišu može da se pogleda taj model?
|
Bio na prezentaciji danas....za te pare stvarno dosta pruza.
Sent from TT |
Voleo bih i ja da dobijem u P.P. gde moze da se cuje i proba taj aranzer u Nisu, ukoliko nije problem?
|
Nisam pratio temu od pocetka, redje sam na forumu,ali sam se "vratio" na pocetak teme i procitao skoro sve postove od samog pocetka,i opet se nanervirao po ko zna koji put(a rekao sam sebi da necu vise).
Zasto i zasto,i po hiljadu puta zasto ljudi za koje (iako ih licno ne znam) smatram bas povodom njihovih izjava,(a cim se javno oglasavaju onda treba da budu i spremni na tudja misljenja i kritike i pohvale) daju neke svoje sudove,misljenja,kritike,i to uglavnom lose o necemu sto nisu ni videli ni culi i za sta su razni vunderkindovi iz celog sveta grejali stolicu satima i danima i dobili za to pozamasne plate,i unapredjenja od svojih sefova? Zar misle da 'oni" u Rolandu,nisu i ne misle na konkurenciju,pa ce izbaciti na trziste neku "igracku" sa kojom ce rasturiti T i Kxpro? Ne, oni ne misle o tom,oni ne prate konkurenciju,oni samo prate sta ce nekoliko "eksperata" sa Yu-midi reci i to im je sasvim dovoljno. A, bas su ljudi napravili,za te pare i tu klasu mozda i vise nego pristojan aranzer,ali mnogi nikad nece shvatiti (ali bitno je da oni daju sud,eee,naravno)razlike u klasama modela,"babe i zabe",ili kruske i jabuke,uostalom,nije Balkan merilo uspesnosti neke firme sa zapada,(nazalost),pa ako se ne proda kod 30-tak mil "Balkanaca"-propast firme!! Uostalom,ako je to lose i igracka,zasto gospodja Yamaha izbaci u 2godine dva vrhunska modela T3 i T4 i jos onu psr2000sa prosirenjem,ili zasto ponosni gospodin Korg dobi vise reklamacija za Pa 800 nego za sve druge modele!! Zato,moj drugarski savet mnogima:ne petljaj tamo gde ne poznas i nisi siguran,as udri tamo gde znas! Nikoga licno nisam prozivao,vec sam samo osetio za potrebu da iskazem moje licno nezadovoljstvo sa nekim neosnovanim sudovima. Molim moderatora da mi oprosti,dvoumim se gde da postavim ovu temu,da li u rubriku"sta mi smeta" ili ovde,ali odlucio sam se za ovde jer bi tamo nekako iskocila iz konteksta. Ako je moguce,vi je prebacite. Veliki pozdrav svim forumasima,a i sa aranzerom iz ranih 90-tih se 'ladno odradi svadba!! |
@VUNIMRAV : Apsolutno se slazem. BK5 je svetlosnu godinu daleko od na primer G1000 a ljudi i dan danas presviraju veselje s njim... Danas sam poslusao klavijaturu,okvirno saslusao njene mogucnosti,malo oprobao dirke i za 890 eura je odlicna klavijatura. S obzirom da nije sempler ima u sebi dosta kvalitetan ROM tako da je cela prica navika na OS klavijature,nacin koriscenja i dupe u stolici a ruke na klavijaturi... Konkretno,probao sam neke stvari da se snadjem na njoj,i s obzirom da sviram korga sam negodovao u sebi kako je nezgodno,ali ,posto sam promenio vise klavijatura odavno sam svestan da je sve stvar navike i prakse na klavijaturi na kojoj se radi...Ne moze sve odmah da se zna... Bez problema moze svaka tezga da se odradi sa ovom klavijaturom- kad je rec o aranzerskoj svirci-ali kao i SVAKA,mora kod kuce da se napakuje i sredi. Nema mnogo filozofije.
|
Pa to je više nego pristupačna cena, kad se pogleda da u tom rangu ide pa500, znajući rolandov zvuk odlučio bi se za rolanda, od te dve nove klavijature, iako još nisam čuo bk5, ali ovih dana ću da odem do Niša da pogledam.....
|
nikadvisekorg:Imas strasan potpis,ali Nesabed ima neprevazidjen.Njegov ce osvojiti Oskara!!!Umirem od smeha!!!=))
|
Bio sam na prezentaciji Roland BK5 aranzera u Beogradu.
Momci koji su radili prezentaciju odlicno poznaju spravu i sve sto sam ih pitao da li moze BK5 odgovor je bio "DA" Vrlo dobar aranzer.Princip rada je drugaciji nego na bilo kom predhodnom modelu. To je vec stvar navike i mislim da bih ja licno brzo mogao da se naviknem na nove komade u odnosu na RolandGW8 koji sada sviram. Sve je uradjeno na bazi da se sve sto se edituje snimi na fles i da se odatle poziva. Sve pohvale za Roland tim koji je radio prezentaciju. |
ja bio juce do prodavnice da probam bk5,ali Marko koji inace sa kolegom Morison radi te prezentacije nije bio tu, i odneo je sa sobom sredjene ritmove za nasu muziku,tako da njih nisam mogao da cujem,ali sam ga iscackao nesto sam na brzinu...vrlo kvalitetno uradjena sprava,a tasteri su me najvise odusevili,prvi put vidim takve tastere na klvaijturi,ogromni,meki,milina...display je mozda malo manji,ali vidi se sve lepo..ne svidja mi se promena ritmova..na levoj strani selektujes banku,pa tockicem ides na ritam koji hoces,pa onda enter da bi krenuo ritam..mozda malo sporo menjanje rimtova,ali naviknes se..inace odlicne dirke,zvuk ko u svakog rolanda masan,i ono sto nudi za 890 evra,nov,je vise nego zadovoljavajuce..odlicna ROM baza semplova,sto boja sto za ritmove..sve u svemu,i daleko kvalitetnije izradjen od pa500 u cijem je cenovnom rangu, i daleko kvalitetnije zvuci,a o dirkama u odnosu na pa500 vec da ne govorim..best bay za te pare definitivno..pozzz
|
Marko je bio u Beogradu i znam da je ucestvovao u izradi stylova za BK5 za nase podrucje.@morison i Marko dobro poznaju spravu i jako brzo barataju sa menjanjem ritmova,to je samo stvar navike i kako ces sam sebi oragnizovati performanse da bi brzo mogao da radis.
|
I ja sam primetio ove nove prekidace... cini mi se da nije samo sminka u pitanju, nego su isli na to da se prekidac moze "cacnuti", da se ne mora pritiskati "odozgo" nego ga samo trznes prema sebi, a uz to su dovoljn mekani da ne moras da ih lupas.
Display je malo nabudzen tekstom, ali svakako informativan... a jedino mi se nije dopao jog-wheel (iliti dzoger)... meni licno je prakticniji onaj na GW (veliki, debeli). Kad postoji dosta kontrolnih dugmica oko ekrana (kao na Yamahama) onda je taj krug za neke druge operacije praktican, ali ovde se mnogo toga zasniva na njemu... znao mi je bezati kroz stilove, pa cimni gore, pa dole... |
dispay je definitivno jako mali za sve one informacije koje se nalaze na njemu.
Ali ne zaboravite da je cena korektna i da ne treba vise ni ocekivati.BK5 je skoro sto posto preslikani modul BK7,a tonski je potpuno isti.Samo da vam kazem da Aranzer jako mocno zvuci i da, ima onaj stari ali poboljsani ton serije G i serije E. |
Ne znam,brzo se barata ritmovima kad ti odredjujes sta ces da sviras,ali sta ces kad ima porudzbina i to iz raznih zanrova muzike ili kad imas oko 300 ritmova na fleshu(koji nije lose sakriti od pogleda i od radoznale dece-zamisli neko ga iscupa u toku svirke ili dobije noge na pauzi=))).
Ides prvo USB taster,pa Search pa Tocak pa Enter i to svaki put....malo je za razmisljanje!? Ja bi ipak sacekao varijantu BK5 bez zvucnika i sa vise funkcijskih tastera ako uopste do nje dodje,ali naravno ne sa cenom od 1500E! Ne bi se naljutio ni kad bi izasao GW9,ali sa Favoritima nikako bez njih.:lol: p.s.BK5 je izgleda savrsenija verzija EXR E2 klavijature,slabo ima veze sa GW8. |
Razmisljanje je na mestu...ako se rade narudzbine,to je katastrofa. Nadam se da postoji neka opcija za neku fav.listu ili neki search?
Sent from TT |
Danas je najavljen Bk5 OR (orjental):
http://www.rolandconnect.com/product.php?p=bk-5_or |
u cemu je razlika?sta su ubacili a sta izbacili?
|
Zaboravih da kazem...postoje favorite liste koje se na Bk5 zovu performance list...
-1. Kada stisnes taster performance odmah se pojavi lista pa mozes da skrolujes do performance ili numerickim tasterom ukucas broj performance...enter i eto ga. -2. Na usb taster ides samo kao zelis da pozoves midi fajl, ritam posebno ili mp3... Pamti poslednji folder gde si bio...skrol do ritma koji ti treba...enter i eto. Dodato: @Nesa A za Bk5 OR mislim da je samo caka u user skalama...sve ostalo bi trebalo da je isto. To je ono sto znam za sad, videcemo. |
koliko te ja razumem ta funkcija se samo zove drugacije ali je princim pozivanja isti kao sto je i bio preko skroll ili ti tockica?jesam u pravu?
|
Da, ja sam ustvari ovde odgovorio Bobanu za BK5 pa je sad ispala pometnja sa ovim Bk5Or.
|
verovarno su promenili i Rom banke stylova i prilagodili ih za arapsko trziste.
|
@Morison
O tome sam i ja govorio samo sto sam brojao poteze,dakle 1.Taster performance,Tocak,Enter ili Taster Performance,numeric taster,pa par brojeva,Enter ovo ja dodajem ako imate mnogo Performansi na USB-u Taster performance,Search(ukoliko da priblizan rezultat)Tocak,pa enter 2.I ovde su procedure iste s'tom razlikom da se pored ritma ne menja performansa i umesto tastera Performance pritiskate USB taster. p.s.VRLO VAZNO!U prvom slucaju morate voditi racuna i o Tasteru Lock Style jer ako ne pogodite performansu iz prve..... Dakle minimalna Cetiri poteza za svaku promenu ritma.......Bilo bi glupo da koristite 20-tak ritmova a klavijatura ima mogucnost za mnogo vise...... |
Mislim da je sistem dobar samo je pitanje navike...Drugar koji je prezentovao Bk5 (Marko Nis) upada u boje, ritmove, lock,unlock....sve kao podmazano a klavijaturu nema tako dugo.
Nisam se bavio GW8 aranzerom te ne znam kako je tamo reseno? Inace, ja na E80 sve pretrazujem prakticno preko bas tog sistema, performance list (samo sto se tamo to zove music assistent). Jedino sto vidim razliku jeste da na E80 imam touch screen pa mogu prstom da izaberem performansu...ali isto moram da skrolujem do nje (pogotovo posto ih imam puno...).I na E80 nije savrseno posto je u music assistent ekranu sve dosta sitno pa treba bas naciljati da se ne promasi performansa. Na zalost nigde nije savrseno. Ja bih to na Bk5 organizovao tako sto bih imao dve (ili vise) lista. Prva bi bila ona koju koristim kada sam biram program. Tu bi bile performanse sa svim sredjenim za odredjene pesme ili zanr pesama (tipa 7/8 ritam; prva boja mi je mala kabina harmonika; u one touch setings me cekaju cetiri boje od kojih je prva klarinet, druga strings, treca organ harmonika i cetvrta mala kabina harmonika-ista ona koja me je cekala prva da bih mogao da je ponovo izaberem a ne da idem ponovo u listu da je biram). Dok sviram 7/8 ja mogu slobodno u medjuvremenu da skrolujem do naredne pesme, obelezim je i kada je potrebno samo stisnem enter da predjem u sledecu pesmu/ritam... Druga lista bi mi bila sa namenskim ritmovima; sluzila bi mi kad krenu narudzbine. Jednu ispod druge bih postavio po kategorijama kako je meni lako da otprilike upamtim gde je koja (rumba ispod rumbe, od sporije ka brzoj, sa-sa u 5 varijanti brzina nazvane po tempu sasa 115, sasa 127, sasa 140, sasa 185 BPM.... Takodje srede se 4 OTS boje da mogu za cas da upadnem... Treca lista za instrumentale....itd. Stvar je prakse, ideje... |
Na GW8 imas 10 favorite banaka sa po 10 performansi u svakoj banci(ispod svake boje u banci stavis razlicite ritmove).Recimo u prvoj banci imas cist narodnjacki set,rumba,begin,dvojka,7'8 itd...Dakle sviras u prvoj performansi(na broju nula) taster lock je ukljucen kako bi mogao birati i ostale boje od 1 do 9.Zelis da promenis ritam,samo iskljucis taster lock i pritisnes odgovarajuci taster od 1 do 9 i ritam krece,mozes odmah da pocnes da sviras pa da kasnije zakljucas ponovo i opet dobijes na raspolaganje svih deset boja.
Prakticno brze menjas ritmove nego li na BK5 i imas na raspolaganju 10 boja plus jedan OTS. |
interesantna diskusija :D.
@Boban010 ima svoj nacin upravljanja klavijaturom.Ja radim nesto slicno bobanu ali ne isto. Marko Blazic opet ima treci sistem rada. Kad sve sagledam svako je u pravu od vas. To je navika i nista vise. Ja kada bi kupio BK5 trebalo bi mi vremena da se naviknem na nov nacin rada. Stare navike se tesko brisu iz memorije. Ja sam bio na prezentaciji i jedini sam koji je imao nesto da pita Marka konkretno posto ostali nisu ni znali o kakvoj je spravi rec. Ja sam se naoruzao pitanjima i prijatno sam iznenadjen dobrim poznavanjem BK5 od strane Marka i morisona. Bilo je u par navrata da malo zastanu ,razmisle ali sam sve odgovore dobio od njih i to potvrdne. Znaci GW8 za nas stare svirace koji smo radili na G 800 je odlicna sprava i brza za rad. BK5 je sprava na koju se treba navici ali svi oni koji imaju stylove od E i G serije nece morati da se muce da sredjuju klavijaturu. A najvise je takvih koji ne zele da se zezaju sa sredjivanjem ritmova vec rade tako sto samo ubace ritmove i "vozi misko". Prednoost BK5 u odnosu na E i G seriju je u tezini.To je za nas koji smo se nanosali teskih klavijatura izuzetno vazno. BK5 deluje kao decija igracka ali je u stvari jako ozbiljan aranzer. |
Ma mi korisnici smo kameleoni, za cas se priviknemo na nove situacije...malo sporije ide u pocetku al cim neko mahne sa 100 evra odmah sve u sekundi proradi :D
Dodato: @ Nesabend Hvala na lepim recima. Uvek je zadovoljstvo pruziti informacije nekom ko se razume u celu pricu...Bilo je jako prijatno druzenje i nadam se da se vidimo opet! |
Voleo bi ako nekoga ne mrzi cisto poredjenja radi da u kartkim crtama(po potezima) iskaze promenu ritmova na recimo Korgu PA80 ili PA800....
|
Ne koristim vise Korga (i ne planiram nadalje!) ali promene ritmova i boja na njemu funkcionisu prilicno dobro!
Potpuno je isti sistem rada kao na Yamahama, na levoj strani su smesteni ritmovi, na desnoj boje i performansi. Ritam se moze promeniti na dva nacina: 1. pozivanjem odredjenog ritma dugmicima na levoj strani. Na primer, User 1 => Rumba (na displeju kod boljih klavijatura - Pa1,2,3, Pa800,500) ili na dugme pored displeja (kao sto je slucaj kod Pa80). 2. Drugi nacin je pozivanjem preko Performansa (na desnoj strani) kada mora da se ukljuci dugme Style Change (isto kao Lock taster na Rolandu) kako bi se sa odredjenim performansom promenio i ritam. Isto kao i malo pre, samo ovaj put pritiskamo dugmice na desnoj strani i opet na displeju biramo trazeni Performans. Ovaj nacin je svakako bolji posto se ovako ritam poziva u odredjenom tempu, na odredjenoj varijaciji, intru ili prelazu. Treba imati u vidu da se na displeju uvek pokazuju 8 ritmova, boja ili performansa (koliko se secam, mozda ih je cak po 10) i ako je ukljucen taster za zakljucavanje ekrana ovaj prozor se ne menja dok ne pozovemo neki drugi ili tasterom Exit ne izadjemo na osnovni prozor. Tako ispada da je vrlo cesto moguce menjati ritmove i performanse pritiskom samo jednog dugmeta ili dodirom ekrana. Ne treba zaboraviti da, ako i kod Yamahe, za svaki ritam postoje 4 STS (ili OTS) dugmeta kojim se pozivaju 4 programirane boje na datom ritmu. Nadam se da sam uspeo da napisem dovoljno jasno kako bi bilo razumljivo i ljudima koji ne koriste Korgove aranzere. Inace, kao dugogodisnji korisnik Korga, licno mislim da je na Korgu sve dobro osmisljeno i dobro funkcionise... osim zvuka! |
meni se uopste ne svidja na korgu sto nema jos jednu numericku tastaturu na levoj strani da se preko nje izabere i konkretni ritam,a ne samo banka u kojoj je ritam,vec to mora preko ekrana..to mi ide na zivce samo tako...cini mi se da su to resili na pa3x ,mislim da sam vido dva reda numerickih tastera na levoj strani,smatram da tome sluzi donji red..to je tako na rolandu bilo uradjeno jos pre 10 godina,mogao sam u 2 sekunde na va7,76 da promenim i ritam i boju preko numericke tastature..ali sad pa korg ima 4 sts-a za ritam,sto je dobra stvar,ali imaju to sve i novije serije,roland i yamaha..pozz
|
I na Pa3x isto funkcionise biranje ritmova, tj. ide preko displeja! Nije taj sistem toliko los zato sto ti je na jednom prozoru ekrana ponudjeno 8 ili 10 ritmova odjednom pa mozes da ih menjas jednim pritiskom ekrana (kao sto bi na nekoj klavijaturi pritisnuo jedno dugme).
Nego, ne vidim bas kakve sve ovo pisanije o Korgu ima veze sa BK5?! Poznajem Korgove aranzere dosta dobro ali ne razumem kakve oni imaju veze sa ovom temom? |
@Akordeonista
Ovo poredjenje je cisto radi procene upotrebne vrednosti Rolanda BK5 odnosno njegovog nacina promene ritmova i boja. Korgovi aranzeri su bez dileme u potpunosti osvojili nase trziste a mi sad pokusavamo da procenimo da li ce uopste i u kojoj meri to poci za rukom Rolandu BK5. |
Pa u segmentu jeftinijih aranzera ce najverovatnije uci u igru! GW8 je vec tu, ljudi ga koriste, dosta uspesno! Rolandu fali jedan aranzer sa semplerom koji bi bio pandan Tyrosu, Pa3x... ili bar da ubace mogucnost kontrolisanja eksternih modula preko midija!
|
Ta mogucnost kontrole externih midi modula je vec data kod BK-5.
|
Nisam najbolje upucen kako funkcionise BK5 ali oko njega se vodi polemika da li je zgodan za rad u praksi. Jesi li siguran da moze da se memorise da recimo na Performansima imas uz jedan ritam vezanu neku internu boju, uz drugi boju sa modula a uz treci kombinaciju interne i eksterne boje (Up1 i Up2)? Znam da to na GW8 ne moze!
|
Citat:
Mislim da to nije potrebno Rolandovim aranzerima. |
nesaband druže,koliko god se trudio da te razumijem(ovo iz prethodnog posta),nekako mi ne ide.Kako ne treba sempler?Zašto ga nisu ubacili,pa kome se ne sviđa,ili mu ne treba,ne mora ga koristiti.Ja imam kolegu koji na PA 2 x koristi samo fabričke postavke,ali,ako mu zatreba sempler,tu je.Izvinjavam se na off topic-u.Pozdrav!
|
gde si druze,nema te danima.Da ti objasnim moj prosli post.
Ja licno smatram da su same boje koje se nalaze u rolandu na primer BK5 posto smo u toj temi sasvim dobre tako da nema potrebe za semplovima. kada bi Roland napravo aranzer to bi naravno i povecalo cenu sto nama korisnicima ne ide u prilog. Drugo,korg radi takve aranzere sa seplovima koje mozes da ubacis i uglavnom ti semplovi prave probleme(baguje klavijatura ili pucka sempl)pa ode maticna ploca. Znaci nisu napravili savrsenu klavijaturu za sad bar za nase trziste. Zato ja smatram da Rolandu ne treba da pravi takve aranzere koji nece biti stabilni i koji ce se kvariti. Ovako ti je mirnija glava. |
Trenutno vrijeme na Forumu 17:57 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org