YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Svaštara (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Umor i neispavanost utice na kvalitet svirke (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=7195)

Alix 23.12.2008 12:08

Jedno pitanje...
UMOR...
Radiš cjeli dan u firmi,dođeš kući,okupaš se,jedeš i na tezgu...Ujutru dođeš umoran oko 4-5h ne možeš da zaspeš kako treba,oko 9h ti dođe san kad ono od komšije djeca galame i lupaju da ne moreš zaspati...Nekako staviš jastuk na glavu i odkunjaš,dok popodne imaš obaveze sa familijom i naveče ponovo tezga...u Nedelju ujutru te budi rodbina da je kupila nov regal i treba im pomoć kod montiranja jel je stric invalid na kolicima...MOJ VIKEND...Ali ili ja bio naspavan ili ne,uvjek odradim jednako poso...Jes da kad sam slabije volje ne tučem toliko impro već se držim samo fošpila ali akordi,trileri,tehnika svirke je ista...Jel jednom kad zezneš i izgubiš ime na svirci,sa 10 drugih ga nećeš popraviti...

romario 23.12.2008 12:25

i ti si u pravu.
To su riječi onoga tko svira.Kiks u svirci zbog umora je moguć,ali ne i obavezan.I ovo si baš lijepo napisao.
Nama ja sviranje dobrim djelom automatsko,kao i disanje.Pa dok dišem,teško da ću pogriješiti;).
Međutim,moraš znati za trenutke kada te umor ruši.I tražiš red bull,ovo ,ono da te malo digne...

Vule 23.12.2008 12:46

Citat:

Originalno postovano od Alix (Post 64056)
Jedno pitanje...
UMOR...
Radiš cjeli dan u firmi,dođeš kući,okupaš se,jedeš i na tezgu...Ujutru dođeš umoran oko 4-5h ne možeš da zaspeš kako treba,oko 9h ti dođe san kad ono od komšije djeca galame i lupaju da ne moreš zaspati...Nekako staviš jastuk na glavu i odkunjaš,dok popodne imaš obaveze sa familijom i naveče ponovo tezga...u Nedelju ujutru te budi rodbina da je kupila nov regal i treba im pomoć kod montiranja jel je stric invalid na kolicima...MOJ VIKEND...Ali ili ja bio naspavan ili ne,uvjek odradim jednako poso...Jes da kad sam slabije volje ne tučem toliko impro već se držim samo fošpila ali akordi,trileri,tehnika svirke je ista...Jel jednom kad zezneš i izgubiš ime na svirci,sa 10 drugih ga nećeš popraviti...

Ne razumem...meni je moj instrument i ozvucenje firma...kako to moze da funkcionise da radis u firmi pa posle sviras...ili si profesionalac ili nisi,to mi je totalno polovicno?:confused:

Alix 23.12.2008 12:52

Rolando ja radim u firmi jel mi treba STAŽ,socialni i ostalo što kod muzike nema...
A svirkom zarađujem honorarno...Dakle sve sa svirke pare idu za financiranje djece i malo luksuza a pare od firme da se poravnaju troškovi i ostale namirnice...Dakle OBJE grane gonim već skoro 2 godine i zajedamput sve ide kako treba...Kad nema tezgi,pucam sate preko vikenda a kad ima-zna se...Ne mogu si ja priuštiti živjeti samo od muzike jel je to ovdje NEMOGUĆE...;)

PS:Kad ostariš,ne mogneš svirati i nosati opremu od države će da stigne kita...
Ako nemaš staža ili šta sakriveno od sebe ošo si u đavla...
Kad sam bio 16 godina i imo želju da živim smao od muzike,jedan stari harmonikaš Marko Murgić iz Ljubljane mi je reko da tražim nekakav sporedan poso ako za Boga znam...Jel njemu je bila samo sreća što je steko kapital i nije imo djece,inače bi se i njemu slabo pisalo...Treba razmišljati unaprijed,jel godine idu a treba ih izkoristiti maksimalno...

romario 23.12.2008 13:03

I kod mene je teško zamisliv život samo od sviranja.
Uplaćivati socijalno i radni staž od muzike, to si rijetki mogu priuštiti.
MOžda neki i mogu,ali nemaju tu naviku.

zeko 23.12.2008 13:24

Slazem se u potpunosti sa Alixom...i mislim da su rijetki oni koji zive iskljucivo od muzike..a ti "polovicni" muzicari kako kaze rolandinjos, ne mora znaciti da su losi ili neupotrebljivi..mogu cak biti i puuno bolji nego ovi drugi..

Vule 23.12.2008 14:08

@ Zeko
Cekaj...nemoj da zbog nerazumevanja sad prica ode u pogresnom smeru,da ne bude svadje i prozivke bez veze...nije se moj komentar odnosio na znanje ili neznanje,ili mozda upotrebljivost u "umetnickom" smislu,nego vidi,ako radis ceo dan u firmi i mislis kako ces uvece svirati imas dva problema...prvi je sto u firmi ceo dan razmisljas kako ces uvece svirati a kad odes na svirku umoran si pa ni tamo ne mozes da das 100% od sebe...samo sam na to mislio,nista drugo...a ako si profesionalac u biulo cemu to po meni podrazumeva totalnu posvecenost toj obavezi...:)

Citat:

Originalno postovano od Alix (Post 64067)
Rolando ja radim u firmi jel mi treba STAŽ,socialni i ostalo što kod muzike nema...
A svirkom zarađujem honorarno...Dakle sve sa svirke pare idu za financiranje djece i malo luksuza a pare od firme da se poravnaju troškovi i ostale namirnice...Dakle OBJE grane gonim već skoro 2 godine i zajedamput sve ide kako treba...Kad nema tezgi,pucam sate preko vikenda a kad ima-zna se...Ne mogu si ja priuštiti živjeti samo od muzike jel je to ovdje NEMOGUĆE...;)

PS:Kad ostariš,ne mogneš svirati i nosati opremu od države će da stigne kita...
Ako nemaš staža ili šta sakriveno od sebe ošo si u đavla...
Kad sam bio 16 godina i imo želju da živim smao od muzike,jedan stari harmonikaš Marko Murgić iz Ljubljane mi je reko da tražim nekakav sporedan poso ako za Boga znam...Jel njemu je bila samo sreća što je steko kapital i nije imo djece,inače bi se i njemu slabo pisalo...Treba razmišljati unaprijed,jel godine idu a treba ih izkoristiti maksimalno...

Alix...sve si ti u pravu,i za staz i za socijalno i za penziju...svako treba da ima svoj rezon u zivotu...ja sam clan udruzenja vec skoro 20 godina i redovno placam clanarinu a penziono ne ni socijalno,moj rezon je ako sam sebi ne omogucim penziju drzava mi je nece dati sto posto,nazalost u takvim vremenima zivimo...nesto sam uspeo da do sada uradim takao da mi je to ok,ali odricanjem i radom koji bi matematicki gledano bio od godinu dana 300 svirki i more kilometara u kolima,avionu itd...to sa radom u firmi ne moze nikako paralelno,zato sam i napisao da je meni moja svirka firma...

Jos nesto...profesionalno gledano,jedina stvar koja me nervira u toj prici je to sto ako ti radis u firmi i sviras iz zadovoljstva,znaci automatski ti nije bitno koliko para uzimas svirajuci,samim tim ubijas cenu ljudima koji od toga zive...naravno ne mislim licno na tebe nego na masu njih koji tako rade...isto bi bilo kada bi ja dosao na tvoje radno mesto u firmi i radio za duplo manje para jer mi pare nisu neophodne kad ih zaradjujem svirajuci...ne bi ti bas bilo pravo zar ne...a da ne pricamo o samom kvalitetu rada,ne mislim da covek moze raditi neki posao i isto tako kvalitetno biti posvecen poslu kao sto je muzika...to je moje misljenje...

zeko 23.12.2008 14:20

@Rolandinjos,
oprosti onda, krivo sam shvatio sto si zelio reci..;)

Millan 23.12.2008 14:22

Iskreno, ja izbegavam da radim sa kolegama koji pored sviranja imaju neki posao... Jer u svakom slucaju ne mozes na oba posla da das svoj maksimum i da mu se totalno posvetis. Uvek jedan moras da zapostavljas zbog drugog. Ne zelim da se neko uvredi, ovo pisem iz licnog iskustva, probao sam i da radim u firmi i da sviram. To psihicko i fizicko maltretiranje ne moze da se izdrzi, a i ne kaze se dzabe, ne moze se jednom dupetom na dve stolice...

Vule 23.12.2008 15:10

Tacno...potpuno se slazem...

i ispadne neka mrak tezga ali treba da se otputuje na mesec ili dva i ne moze...kako napustiti firmu...:(

Trenutno vrijeme na Forumu 14:20

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org