![]() |
Evo link, strana broj 5. Ovjde je u pitanju kombinovani Jumper za resetovanje CMOS-a i BIOS Passworda. Po defaultu, jumper je postavljen da premosti pinove 6 i 4. Trebas ga izvuci pincetom ako imas ili noktima i spustiti ga za samo jedno mjesto prema dole da premosti pinove 2 i 4. PAZI!!! Kada se radi celar CMOS ili Bios reset, kako god, ploca NE SMIJE biti pod naponom. Da bi isparvno uradio , moras odvojiti naponsko kablo od napojne jedinice i pritisnuti prekidac za paljenje racunara. Zavrtit ce se cooler na CPU par krugova a lampica na ploci (ako je ima) ce se ugasiti. Na taj nacin si ispraznio elektrolite i mozes resetovati BIOS. U vecini slucajeva ako je ploca pod naponom i uradi se reset BIOS-a , kraj igre! Evo link ftp://download.svoa.co.th/Drivers/SV...l/IPMIP-GS.pdf Opet kazem PAZI , polako ... !!!
|
Cek, cek... polako, ne zuri. To sto ti Dino pise je tzv. CLR odnosno postavljanje BIOS-a na fabricku postavku. Moras izvuci strujni kabl iz PC-a, zatim taj Jumper premjestiti tamo gdje trebe (stoji opisano u Manualu Mainboarda) ostaviti ga u tom polozaju dvadesetak sekundi, ponovo vratiti na mjesto gdje je bio prije "operacije" i tek onda ukljuciti kompjuter u struju. Ako si nesto radio na BIOS-u proje, sve ce da ode u q***, to treba da znas. Mozes li uopste uci u BIOS preko pritiskanja Delete ili F2 ili vec koja je tasta za tvoj Mainboard ?
Edit Pisali smo, cini se, istovremeno. |
Ne mogu ja ovaj sajt videti sa telefona... A nasao sam te jumpere i odradio ali je kabal bio ukljucen a prekidac iskljucen. Znaci verovatno sam mu j...o majku sad... Nema leba od ovoga... Ide on izgleda sutra u smece a ja odo sebi jedan laptop uzeti i kraj price.
|
Ne moze @tranzit ! Ploca je u "blokadi" i nakon provjere svih konektora i napajanja i svega ostalog ne preostaje mu nista drugo nego Clear CMOS...
|
Aha, nisam bio u toku da li je pokusavao da udje u BIOS.
Cekaj ti sa tim smecem, polako kud si navr'o. Ako je prekidac za struju bio iskljucen onda postoji vrlo mala mogucnost da se nesto desilo, a ona je toliko zanemarljiva da je ne treba uzimati u obzir (trebalo je da si u roku od desetak sekundi poslije iskljucivanja prekidaca za struju, odmah krenuo sa promjenom Jumpera jer jedino u tih prvih desetak sekundi ploca je imala jos staticke struje u elektrolitima). |
@yamahapassion Nisi vjerovatno dobro prebacio jumpere i polako covjece, ne zuri !!! Obavezno uradi kao sto sam ti napisao u post-u #20 i #31 a ono ti je link od Manuala tvoje ploce gdje imas na slici sve ... Upravo to i pokusavam da mu objasnim @tranzit.... Veoma VAZNA stvar je da se elektroliti isprazne. Zato sam mu i rekao da izvuce napojno kablo iz napojne jedinice i pritisne dugme za ukljucivanje racunara... tako ce se elektroliti najsigurnije isprazniti i onda sa sigurnoscu moze uraditi clear cmos-a.
|
Svrbi ga novcanik izgleda, pa jedva docekao razlog da kupuje kompjuter. I zasto Laptop ? Sta ce ti to ako imas namjeru da se na njemu malo vise bavis muzikom. Ima i Laptop kompjutera za te svrhe, medjutim prvo treba da znas koji su a onda, i skupi su.
|
Haha... Ma nije to ljudi nego ne mogu skinuti taj manual jel sam oatao samo na telefonu tako da ne mogu ni da vidim kako se radi... A razlog sto bih pozurio sa laptopom je taj sto sam se preselio u manji stan (posle razvoda) pq mi je svaki kvadrat dragocen jbg.
|
Gdje nadje kominaciju sa LGA 1156 :( To mi se sada ne svidja nikako jer i ako mu je "crkla" maticna nije velika investicija kupiti novu jer ima ih more na trzistu ali SOC 1155 . Ovaj 1156 i nije bas mnogo zastupljen na ovom podrucju :(
|
O tome sam i ja razmisljao, bice cupavo.
|
Trenutno vrijeme na Forumu 15:45 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org