YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Saveti za bolju svirku i bolji bakšiš (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=40)
-   -   Koristite li transpozer??? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=4628)

No.1 16.08.2008 17:08

Nema nikakav portamento u pa80.
Ima MONO opcija i LEGATO...i sa to se dobija nesto slicno kao portamento..zavija..al nije bas ono pravo portamento kao dx kao casio...
ili kao sto ima kurzweil i triton.

skoricnik 16.08.2008 17:51

Ima portamento u opcijama ali nije to to...Nema fingered portamento...Ima onaj, recimo...Pritisnes ton C i pustis dirku, i onda pritisnes ton G i on zavija do G =))

mimiki 27.08.2008 18:26

Transpose prava stvar za neskolovane muzicare,tj za mene :">

No.1 27.08.2008 18:39

Ma jok brate...sve je to postavljeno na svaki sint da bi olaksao sviranje.
Onda sta stavljate i intro...odsvirajte sve to...

harisfaz 31.08.2008 22:11

ma transposer je sranje... vise volim sjest pola sata i navjezbat gis mol skalu i sl., nego se furat da sam neko i nesto a ne smijem crnu tipku dotac...

BasariStudios 01.09.2008 00:26

Citat:

Originalno postovano od Vaxter (Post 37401)
Imaju ostali iz benda obichah da virnu da vide odakle se svira, a sa transponovanjem im napravish takvu pometnju, da svirka nece lichiti ninashta...

Karizma Bend Majka!

GALA 01.09.2008 01:20

harisfaz,, to sto si ti cuo toje bio legato.....Pa80 nema portamento kao Tritoni-Pa novi modeli...Pa80 portamento nije iskoristiv za nasu muziku

vane 01.09.2008 02:34

i onda cudi se kako dobro svira amza ja sam ga gledao da taj covek radi sa transpose ceo vremena svira c skalu a kad cijes c nije tonalitet nego drugu skalu eto ljudi kakve su majstore bolje ne bih svirao te pesmu ili sta bilo ako ne mogu od te skale i ne bi stavio transpose :)

Braco19 01.09.2008 07:30

hahahahahah, pa ljudi da vas pitam sta bi mi radili prije jedno 15tak godina recimo da sviramo bez tog transpoze????? Onda nebi bilo nikakve svirke kad bi pjevac reko de mi spusti pola tona heheh. Ja iskreno koristim taj transpoze kad skidam novu pjesmu sa pjevacem pa da ga nemucim i da neceka ja ga koristim inace ako moram svirati iz F ili B ili neki fis, gis, itd. Posle vezbe pokusavam da savladam odakle je on pjeva a sto se tice novi pjevaca skojima nisam prije sviro neidem nikako za pola tona nego ako je sviram iz a i on hoce od gis ja mu odma spustim na g jer nema velike razlike a pola ih nezna da si jos neki pola tona spustio. pozdrav

dugmic 01.09.2008 07:38

stacete sve izmisliti transpoze , pa jebiga bolje onde i ne svirat , sve da je lakse hoce ljudi ja sviram ko na dugmetari harmonici guerrinki , znaci picise samo na iste dirke ,

Alen P 01.09.2008 07:58

Ne upotrebljavam transpoze, čak ga izbjegavam. Na T2 je tempo pokraj transposea i kad sam promašio tempo, pritisnuo sam transpoze, joooj, kakav sram. Skidam po originalu- kako nam vokalno odgovara. Ako je to original, onda original. Ako bi kakav padobranac pjevač htio pjevati u nekom žblj duru, onda sviram u onom kojem sam najsigurniji. A pjevač ako je već pjevač, neka se prilagodi ;). Mislim da je zbog naše muzičke izgradnje puno bolje izbjegavati tu opciju, zamislite da svirate klavir...

mire 01.09.2008 09:59

To sve zavisi od muzicara do muzicara smatram da upravo to odreduje kvalitet i obrazovanje.Mislim da pravi klavijaturista ce uvijek gledati da izbjegne transpoze.

Alix 01.09.2008 10:20

Da izbegne malo teže...Sviraš pjesmu iz Dis-a ili drugog polutona...Ako ne znaš u glavi transpozirati akorde koje ćeš da sviraš prno si u kantu...Više puta se desi kaže pjevaljka daj pola tona niže...I?Jebe se njoj ona već može da dreči a haj ti odsviraj pola tona sve akorde onako kako bi u originalu?Malo je takvih i zato je Transpoza-majka...A kako bi tek fajlaši radili bez transpoza?Svi pjevači bi pjevali iz originalnih inonacija i pocjepali se...

Alen P 01.09.2008 18:44

Ma, spusti ti pjevačici cijeli ton s A na G (npr) ako nisi siguran u G#, tako dugo dok ne naučiš s G#. - Ma da... Mi klavijaturisti sviramo najnezahvalniji instrumenat koji gubi cijenu iz dana u dan, stari, propada, nema nikakve vrijednosti; pogledaj gitaru... Je G ili G# skala, nije bitno. Kupi frajer meksičkog stratokastera, neko ulje za polirat;) neki efekat za 200eura i piči on, nitko ga ne pita za ljestvicu, transpose, i gitara mu svake godine vrijedi malo više. A mi se mučimo stylovima, bojama, tercama, prstometom, transposeom, itd. Kolega mi počeo svirati na Ipod- mp3 i E-86(mislim da mu je U 20 riknul:D). Glumi on za te pare, ma kakav transpose... Čovječe, što duže razmišljam sve manje mi te stvari imaju smisla... Bitno da zaradimo, to je primarni cilj! Pozdrav!

medino 01.09.2008 21:39

sve sve ali komentari "bolje ne svirati pesmu nego da koristis transponovanje" i "pravi muzicar ne koristi NIKAD traspoze" su malo olako napisani...ljudi,ma dajte...pravi muzicar radi 4-5 dana u nedelji,zgrce lovu i j.be mu se za transpoze,a ne sedi kuci ,gleda kosmajca na DVD i vezba cis,gis i ostala sranja...pa ima nas ovde i bez muzicke skole,a ipak sviramo ( i to,da se primetiti, vise od dosta ovde tih PRAVIH muzicara) tako da....bez zamerke,nisam mislio nista lose...pa,na kraj krajeva,svi bre mi sviramo za pare,a ako ima ovde i ljudi koji bas duboko hoce da udju u muziku,nije im bitna lova,sviraju samo i iskljucivo iz ljubavi-respect !!! to postujem,mada i onda nemaju pravo da kazu da mi ostali (koji koristimo transpoze) nismo PRAVI muzicari...brate,sviram Cm,Dm,Em,Gm,Am a sad da ucim Fis mol---e je.e mi se bas...

Alix 01.09.2008 21:45

Medino slažem se-ni sam nebi bolje napiso....Za koji đavo da se mučim sa polutonovima i sebi pravim probleme i kidam živce kad se NIKAD neće moći postići brzina sa POJEDINIH polutonova kao na A,D,E,C,itd tonovima...Al et neki se hoće uvažiti kako oni ovo a kako ono a za koji đavo?Jebe se narodu znaš li ti polutonove il neznaš-možeš cjelu noć drekati iz A-dur,A-mol i tranponovati i dok mu dobro zvuči platiće ti...A ti sad kreneš glumiti iz polutona pa promašiš par akorda koji se osjete-svaki drugi će reći auuu jebote ovo nešto ne zvuči dobro-iako su seljaci i neznalice svako ima uho pa čuje...

Alen P 01.09.2008 22:23

...Kako vi kažete...;) Kao što rekoh, ljudima je svejedno, ali to je za vašu osobnu korist, izgradnju. Svi mi težimo prema boljem. Čuješ nekog muzičara koji svira dobro, pa i ti poželiš da odsviraš tako. Pa zašto baš u "C"?:confused: Nema beda, pozdrav!

sinisaBL 02.09.2008 13:12

pozdrav.vecina pjevaca pjeva iz standardnih tonaliteta tako da bi upotreba transpoze trebala biti svedena na minimum.ako mu je nisko g-mol ide se na a-mol uglavnom.e sad hebel li ga i pjevacicu nisko joj d-mol a visoko e moll da nece mozda neki cetvrtton da joj se ugodi.a mislim da nebi trebalo biti problema sa c,d,e,f,g,a,h i durovima i molovima u svirci trenutno svirati.nadam se kad govorite o trenspoze mislite na pola tona tj cis as b itd.ne mogu da shvatim u nekim se postovima pominje +4 -7 + 8 uzas.pa zamislite kako ce vam bas zvucati na +8 pogotovo ako koristite semplove ili harmonika!!!ovdje svi pominjemo uporebu toga a niko ne pominje kako se rijesiti toga sto bi trebalo biti krajnji cilj dobrog muzicara.kad skidate pjesmu iz recimo a mola kuci ok skinete je i to je to.ali nemojte stati tu samo pokusajte probajte je iz pola gore i pola dole tj as i b mola cisto informativno da svirate pa makar i brljali ispocetka.zaboga kuci ste niste na svirci.ne sad da se mucite da je moooorate odsvirati odmah nego desetak minuta izdvojite za to i tako svaku pjesmu.vidjecete za koji mjesec puuuno lakse ce vam padati ti tonaliteti i sve cete lakse da svirati iz njih.problem najveci oko toga je da se ne vjezba iz tih tonaliteta nego iz osnovnih.uzmite primjer malo dijete pocnite uciti svirati ali samo iz cis fis as b itd i samo u tim skalama da sve vjezba i svira.da ne zna da postiji recimo c ,g itd.svirace ih kao neko iz g,a,d itd ali kad njemu kazete sad sviraj iz g mucice se kao i ovi drugi kad sviraju iz cis,dis itd.znaci cisto sebe radi prosviravajte kad god stignete iz tih crnih tonaliteta nek i zvuci jadno ispocetka za kratko vrijeme transpoze cete moci iscupati iz sinta nece vam trebati uopste.ajd sto to sve za muzicara nije dobro em usporava na bini em zaboravi vratiti em mu se harmonikasi smiju ne smatra se ozbiljnim muzicarom itd nego i pjevace unazadjuje i pravi smijesnim.imao sam iskustva sa pjevacicama koje su radile iskljucivo sa aranzerima i midi fajlovima i dodje ti ona kao velika ''zvijezda'' pjevati sa nama u zivom orkestru.pitam je odakle kaze ''iz minus 2'' sledeca pjesma ide kazem koji tonalitet kaze plus 1.ma uzassss

pozdrav

krcmar 02.09.2008 15:06

Citat:

Originalno postovano od medino (Post 48457)
sve sve ali komentari "bolje ne svirati pesmu nego da koristis transponovanje" i "pravi muzicar ne koristi NIKAD traspoze" su malo olako napisani...ljudi,ma dajte...pravi muzicar radi 4-5 dana u nedelji,zgrce lovu i j.be mu se za transpoze,a ne sedi kuci ,gleda kosmajca na DVD i vezba cis,gis i ostala sranja...pa ima nas ovde i bez muzicke skole,a ipak sviramo ( i to,da se primetiti, vise od dosta ovde tih PRAVIH muzicara) tako da....bez zamerke,nisam mislio nista lose...pa,na kraj krajeva,svi bre mi sviramo za pare,a ako ima ovde i ljudi koji bas duboko hoce da udju u muziku,nije im bitna lova,sviraju samo i iskljucivo iz ljubavi-respect !!! to postujem,mada i onda nemaju pravo da kazu da mi ostali (koji koristimo transpoze) nismo PRAVI muzicari...brate,sviram Cm,Dm,Em,Gm,Am a sad da ucim Fis mol---e je.e mi se bas...

Sve ja to postujem, ali burazeru sta je fis mol, nula bodova, ocu reci fis je polu ton a f mol nije, a lakse ti je sto puta svirati iz fisa nego iz f mola. ja sviram harmoniku, skidam pjesme na uvo, znaci i uopste mi nista ne predstavlja problem svirati iz polu tona. sad ste mi uljepsli dan kad vidim kakvi muzicari ne sviraju iz polu tona, a ja pocetnik i mogu svirati sta ocu i iz cega hocu. "Hvala ti harmoniko sto si me naucila, i sto nemas transpozer". hehe

medino 02.09.2008 16:22

ma krcmaru,ja se totalno slazem sa tobom i veruj mi,uvek cu i pred svakim da priznam da si ti bolji muzicar od mene i nije me blam uopste,ali brate ako ja radim 4-5 dana u nedelji,"brojim lovu i pevam" ,a ti radis jednu subotu {dajem primer samo },kazi mi kome je bolje...dzaba se ti falis sto znas cis i fis,a ja od posla ne dizem glavu,dok ti kuci vezbas,razumes???
opet kazem ,samo dajem primer za mene i tebe...sigurno znam da ovde ima puno "PRAVIH i BOLJIH " od mene muzicara,koji rade jednom mesecno...svaka cast svakome i cast izuzecima...e i ja kazem,hvala ti kafano sto si me naucila da radim pa imam posla a to sto neznam cis i fis evo PRIZNAJEM i opet kazem uopste me nije blam zbog toga;)

krcmar 02.09.2008 17:55

Medino druze, opste necu da uporedjujem ko bolje svira ja il ti, il tamo neko treci. Zato sto si dobar covjek i znam da hocese pomoci. A u ostalom nije to ni tema, a o tom ne treba ni pricati. Svaka ti cast ako toliko radis, priznajem ja radim duplo manje nego ti. Ne znam jesam ja tebe mozda uvrijedio ili tako nesto, ja sam to mislio uopsteno i malo sam se iznenadio kad sam cuo to od tebe (to za tonalitete). Eto toliko, ziv bio 100 god!

Alix 02.09.2008 18:08

Medino je u pravu...za koji đavo kilaviti kući po 3-4 sata trenirajući?
Radije to vrijeme preživim sa djetetom napolji na ljuljački ili se igramo autićima nego da gubim živce na polutonove...NEMA te face kod nas u Sloveniji koja ne koristi transpoze osim jednog vrhunskog harmonikaša-Daneta Žikić-a...Ostali svi duvaju svoju trubu i pametuju a kad ih gledam na tezgama svi tuči A-mol i pucaju transpoze...Al dobro nema veze,kako ko vježba i skida to je njegva lična odluka...Samo ipak transpoze su me spasile X-puta i spašavaće me i dalje dok budem sviro...Pozdrav!

medino 02.09.2008 20:40

Citat:

Originalno postovano od krcmar (Post 48525)
Ne znam jesam ja tebe mozda uvrijedio ili tako nesto,

ma bre druze moj ,kakva uvreda,nisam se uopste uvredio,taman posla,kazem ja sam koristio reci JA i TI da bi shvatio o cemu pricam,ja i ne znam koliko ti radis,niti sam hteo ja tebe da nekako da uvredim...ja stvarno ne znam sve tonalitete,brate radim u firmi,vojno sam lice,povremeno imam neke klince drzim im casove sviranja,i jos sviram,a pri tom imam zenu i ceru sa kojom bih da provedem sto vise vremena,i stvarno nemam vremena jos za vezbu bas cis-a,fis-a,i sebe ne nazivam virtouzom,ali bas da procitam negde "ko koristi transpoze nije pravi muzicar", mislim...jbg,nije bas u redu...

kakva uvreda bre,daleko od toga...
pozzz ;)

sinisaBL 02.09.2008 21:13

nemam nista protiv nek svako radi kako misli da je bolje za njega.samo kazem da i ako se koristi treba raditi na sebi da se sto manje koristi eventualno za 4 tonaliteta max. cis,dis,as i b.a sad koliko ko svira i skim nije tema otvorite temu sa tim pitanjem.nije bas ni poenta trcati i svagdje svirati svaki dan.znam dosta ovdje ''muzicara'' koji crkose da stalno negdje sviraju kafici kafanice ma svaki dan kad bi mogli taman svirali u rupi za 10 eura noc.za mene je poenta veca svirati cak i jednom sedmicno ali zaraditi duplo vise nego ovi drugi koji stalno se muce:-).tako da ni hvaljenje sviram svaki dan je relativna stvar.ja bi se ubio kad bi morao svaku noc u kafanu koju sam daaavno batalio kao i zborove koji su muka za muzicare ono 2 pjevacice 2 pjevaca i jedno krdo i jahaci se smjenjuju a ''konji'' ostaju.tako smo zvali to iz zeze da se neko ne uvrijedi.pakao za muzicare.a pitao bi vas kako bi se osjecali da upadnete u svirku sa majstorima poput Baneta i slicnih pocnu pjesmu ma veze forspil za forspilom a klavijaturisti cekaju nigdje basa ni ostalog nego vrte kolce na sintu sicaju il je +1 ili + 2 pa veze drugu odmah pa vracaj na -4 ili 0.opet pauza kod sinta.eto nemam ni protiv koga nista ali ruku na srce i priznajte kako bi se osjecali a covjek vas samo gleda.ok neko ce reci bas me zabole a takav odgovor ce puno reci o tome ko tako kaze i misli.ne kazem da svi moraju biti Mocarti ali ako vec radimo ovaj posao i eto kazete zgrcete silnu lovu znaci profesija nam je to nema nista lose malo vjezbe ko kaze da treba sad po 4 sata???samo prodji jednom svaki dan usput kad inace skidas pjesme i inace vjezbas i zaista vi cete upravo biti za kratko vrijeme ti koji cete se smijati kad vidite da neko vrti kolce na transpoze.

pozdrav i svako dobro svima

harisfaz 11.09.2008 16:22

Citat:

Originalno postovano od mire (Post 48393)
To sve zavisi od muzicara do muzicara smatram da upravo to odreduje kvalitet i obrazovanje.Mislim da pravi klavijaturista ce uvijek gledati da izbjegne transpoze.

upravo tako!!!!!

Citat:

Originalno postovano od medino (Post 48457)
pravi muzicar radi 4-5 dana u nedelji,zgrce lovu i j.be mu se za transpoze,a ne sedi kuci ,gleda kosmajca na DVD i vezba cis,gis

NE!!!!! To je ono sto pravi KAFANSKI MUZICAR radi, a pravi muzicar radi neke druge stvari....

BasariStudios 12.09.2008 04:53

Ova tema je suvisna, svako ima svoje, koji je razlog da se osudi ako neko koristi
Transpoze? Na koju bazu? Ako on svira dobro zar je vazno dal Transponirao il ne?
Na koju bazu bi rekli OVAJ JE DOBAR ZATO STO NE KORISTI TRANSPOZE, to je
sve suvisno, svako ima svoju naviku...dal si svirao u A il u C nema nikake veze za
mene to uopste, vazno je kako te ja cujem dok sviras.

No.1 12.09.2008 05:37

Pravi majstori su dobri harmonikasi.Tu nema transpose.

Alix 12.09.2008 08:02

Kako nema transpoze?
onisu isti "lopovi" ko i mi,imaju ozada one zatezne šerafe sa kojim šponaju piskove i lupetaju u transpozama...Slično ko kad bi zatezo žice...Sad to nijedan neće priznati al mi znamo da su već prve harmonike mogle da "transponiraju"...Čak su i sad ubacili MIDI da puštaju fajlove;):D

BasariStudios 12.09.2008 08:32

Naravno da se i harmonike transpoziraju, kako mislite da jedna Arapska harmonika radi?
Na Pitch Bend?

medino 12.09.2008 09:36

i svi frulasi imaju reazliucite frule: za C,D,E itd....moj deda je trubac,njegova truba {dok je svirao} je bila transponovana na -2,tako mu je bilo lakse,doduse,nije menjao ali uvek je bilo na -2

BasariStudios 12.09.2008 10:56

Ja imam transpozirane Fule i Gajde, to jeste i moja prava profesija, ja sam poceo
na Frule i Gajde pa onda svirao Pro Sax i Clarinet, sintove sam sad u USA poceo.
Za Frule i Gajde znam da ima Transozirane jer nemoze oni sve note.

gogin 12.09.2008 11:49

Citat:

Originalno postovano od gibanica (Post 37388)
video sam da vecina klavijaturista uglavnom pici A ili D mol pa samo mrdaju transpose. (isto vazi i za durske pesme:) ) ! da li je tako ili mi se samo cini? inace eto ja znam a,d,g i e..i pomalo fis :)...to je ona crna, tamo gore. :D

ha,ha!!ko ne koristi gtranspozer danas!!!
kad radis sa deset pevaca i pevacica ko ce mozak da guzva.sviras odakle si skinuo pesmu.retko ko danas svira ,fajloci su unistili svirace,tako kad cujem da neko koristi transpozer vrati mi nadu da jos ima kakvih-takvih sviraca.ne treba se opterecivati time jer i onako to niko kod nas ne ceni.ako si dobar u poslu dobar si,a ako zelis da se dokazes sedni za klavir ili uzmi harmoniku pa pokazi ko si !!!!!!
veliki pozdrav svima

jeftabgd 17.09.2008 13:06

Ja ga ne koristim ali ja sam dugmetarac.Medjutim i za nas postoje neke koske koje su malo za*ebane.Radim sa najmanje 20-tqk pevaca i pevacica i pamtim svima tonalitete.Ako se u toku dana(svadba,od 8 sati trajanja,oko 150 pesama moze da se odpeva),zeznem 2 puta,smatram to licnim porazom i neuspehom.To pamcenje tonaliteta nije nikakav bauk,samo se ne treba zaglupljivati preterano pomagalima tipa transposer i sl.Pa,ja znam nekoliko pevacica koje neznaju ni gde je C nota a zapamtile su sve svoje tonalitete.Naravno da te pevacice rade vise nego druge jer je lepa stvar kad ti pevac kaze tonalitet pa si malo rastereceniji.

caka012 29.09.2008 22:54

Transpozer

Koristim ga samo kad pevac ili pevacica zalutaju u neki cis ili gis. Mislim da mu je to i namena, a ne da sve sviras iz a moll ili C dur.
Za fajlase postoji program, zove se MIDI EDI, moze da se promeni tonalitet, promeni instrument, podesi nivo kanala, iskljuci neki kanal i slicno, i tako promenjen sacuva i ubaci u klavijaturu. Ima jedna pevacica koja sa sobom stalno vuce kutiju flopi diskova, ja sam joj sredio sve to da ne pise poruke vise klavijaturistima.
Dobar program, probao sam ga.

romario 29.09.2008 23:48

Ne koristim...

harisfaz 30.09.2008 15:32

Citat:

Originalno postovano od imported_romario (Post 51777)
ne koristim...

respect!!!!!!!! Podrzavam maximalno!!!!!!

medino 30.09.2008 16:21

ovo ce otici u nedogled...ovaj koristi,ovaj ne koristi i jbg...svakako je bolje da se ne koristi al ajd sad...

No.1 30.09.2008 16:56

Zakljucacu Lance i Katance....

Zlatek 30.09.2008 17:32

Šta će mi transpoze?Zna se zašto služe bijele i crne tipke.Po bijelima sviram vesele pjesme, a po crnima tužne...

harisfaz 02.10.2008 21:10

Citat:

Originalno postovano od Zlatek (Post 51879)
Šta će mi transpoze?Zna se zašto služe bijele i crne tipke.Po bijelima sviram vesele pjesme, a po crnima tužne...

dobar i ovaj... :):)

Trenutno vrijeme na Forumu 06:17

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org