YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Yamaha (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Tyros5 & YEM (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=30972)

casper 10.11.2019 17:59

Kakav bezobrazluk. Čovjek koji ima 10x više downloada od broja postova meni sugerira da mu se ne obraćam iz visoka. I onda će kao biti OK. Ludilo .... =))

GALA 10.11.2019 18:10

pa pogledaj svoje Upload i download i opet nisi podesio visinu ...puno ti pricas al jako malo kazes ko i politicari

casper 10.11.2019 18:17

A šta ćeš, netko mora kontrolirati ovo silno smeće što se uploada na forum. Da bih ga odobrio, moram ga i skinuti pa se zato broji moj download. Na sreću, napravim kakav takav filter kvalitete pa je onda likovima poput tebe lakše od toga slagati setove i preprodavati i tuđi trud na njuškalu. ;)

A sad je dosta prepucavanja i ako imaš nešto reči vezano za temu, izvoli. Ako ne, bolje nemoj više ništa pisati. B-)

dmmacak 11.11.2019 01:14

Citat:

Originalno postovano od casper (Post 309092)
YEM ima svoje nedostatke, to je vidljivo od samog početka i njegovog izlaska. Sjećamo se dobro da je Yamahi trebalo godinu dana da "zakrpa" aplikaciju i da je osposobi za normalan rad. To je bilo davne 2013, negdje pred ljeto i tada se činilo da će ovo biti totalni promašaj koji neće dobro završiti. Korisnici su bili nestrpljivi i nezadovoljni i bilo je dosta negodovanja zbog promjene u načinu upisivanja materijala.

U to vrijeme sam govorio suprotno i tvrdio da se radi o dobrom poslovnom potezu. Takav koncept kao tehnički napredak je bio logičan jer se na ovakav način moglo učiniti mnogo toga što prije nije bilo dostupno. Prije svega, osigurano je da se proširi tadašnjih 127 Custom mjesta za 127 puta. Izlaskom YEMa je omogućeno kombiniranje materijali iz različitih Packova na pregledan i lagan način. Dodano je ubacivanje više različitih formata (sf2, rex) , a ne samo i isključivo Yamahinih uvd ili uvn. Zar audio loopovi bubnja (rex) i format sf2 koji ima široku primjenu, višestruko ne proširuje mogućnosti u manipulaciji materijalima koji se koriste u klavijaturama. O komforu rada na računalu da ne govorim.

Ako znamo sve navedeno, mislim da je nerealno žaliti za starim Voice editorom koji je istini za volju i imao neke funkcije koje sada nedostaju. Ali ne sjećam se da je u to vrijeme itko negodovao što se u njemu recimo nije moglo slagati više Layera. Zar to nije bazična funkcija koja bi trebala postojati u svakom alatu slične namjene? Ne, to sada nije bitno ali nekima itekako nedostaju duboko zakopane funkcije kojima mogu i znaju baratati jedino vrhunski znalci.

Ovo je moje razmišljanje, a kao reakcija konstantom negodovanju da nešto nema, da je netko ili nešto "osakaćen". Nadam se da se @dmmacak ili @GALE ne ljute što se naši stavovi djelomično razilaze ali generalno gledajući sigurno se slažemo u tome da je uvijek potreban napredak. Da li je on uvijek moguć ne ovisi samo o timu Yamahe nego je ograničen i uz sami instrument pa nije realno očekivati da će se razvijati nešto za hardware koji je star 5 i više godina.

@Casper moram da kazem da gresis i to puno.
Prvo uopste se ne ljutim,
Drugo ne razilaze se nasi stavovi i ja slicno razmisljam. [emoji16][emoji16]
Samo sto se namestio trenutak da se malo iskukamo i olakasamo dusu. [emoji16]
Svi mi znamo zasto nisu dopustili sve opcije koje nama trebaju. Sta bi onda dodavali na sledecim modelima. A i direktno bi ugrozili workstatione. Zato ako neko voli komfor pri radu i ima mogucnosti predlozio bih neki workstation u Tyrosa. Pogotovo ko radi vise narodnjake, klub itd... Spasio bi sebi zivaca a i dve klavijature su ipak dve. Ja sam sad zagazio malo dublje oko sredjivanja boja na Tyrosu pa necu odustati ali me ceka mukotrpan posao.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

casper 11.11.2019 08:59

Nisam shvatio, gdje u tekstu (puno) griješim?
Očito je Tyros5 poslijedni Mohikanac koji iako pripada u top aranžere nije ispunio očekivanja i ljudi se s razlogom bune.

Druga je stvar što je politika Yamahe, kao uostalog i svakog drugog brenda, usmjerena ka prodaji novog modela. U Genosu je moguća kombinacija svih elemenata, i vlastitih i Preset. (Ovo ne vrijedi za Revo bubanj). Po mom mišljenju, YEM je u potpunosti ispunio očekivanja obje strane. Korisnici su dobili preglednu i praktičnu aplikaciju s dodanim mogućnostima, a Yamaha je YEMom osigurala "kontrolu" nad razvojem (i prodajom) svakog novih modela. Pored toga, YEM osigurava da se trenutni model na tržištu nadograđuje i kao što je slučaj s Genosom, to se događa već treći put.

dmmacak 11.11.2019 12:30

Pa kazem gresis da sam se ljutim i da imamo različito misljenje[emoji16]. Nasalio sam se malo[emoji16]
Znacu u Genosu mogu da se kopiraju elementi iz jednog voice u drugi voice?

Ustvari to je sada jako dobra politika za prodavce. Kada kupis nov instrument ne znas kolika ce biti nadogradnja...

casper 11.11.2019 12:49

Aha, igra riječima je bila u pitanju, a ja sam pogrešno shvatio. #o

Pa da, kada pogledamo trenutnu situaciju, vlasnici Genosa su u nekom smislu na dobitku. Kupili smo instrument s jednim mogućnostima, a nadogradnjama dolaze i nove. Možda one nekome izgledaju beznačajno i ne vide neku posebnu prednost ali ovo jest najava drugačijeg načina za osvajanje kupaca/tržišta. Prije pet godina i u vrijeme dok je YEM bio tek započeta i nepotpuna priča, predpostavio sam ovakav razvoj događaja (zadnji odlomak). Očito sam bio u pravu.

Idem sad provjeriti za kopiranje elementa iz voica.

tyros2 11.11.2019 17:00

Citat:

Originalno postovano od dmmacak (Post 309120)
Pa kazem gresis da sam se ljutim i da imamo različito misljenje[emoji16]. Nasalio sam se malo[emoji16]
Znacu u Genosu mogu da se kopiraju elementi iz jednog voice u drugi voice?

Nazalost jos uvjek NE.

Funkcija koja I meni strasno nedostaje.

Pozdrav.

casper 11.11.2019 17:17

Hmm .. nisam se do sada time ozbiljnije bavio.
Sada gledam, isprobavam i dolazim do zaključka da ...
Kopiranje elemenata (voices ili drum) je moguće. Nije moguća njihova obrada ako su tvornički.
Izuzetak su S. Art, MV i Ensemble voices kao i Revo drum. Ostalo se može kombinirati.

Možda govorimo o različitim funkcijama ali ja mogu napraviti neki drum tako da kombiniram elemente bubnja. Mogu napraviti neki voices da kombiniram elemente sounda.

Mislim da ćemo morati otvoriti neku novu temu za ovo :D

dmmacak 11.11.2019 17:57

Moze unutar jednog voice ali iz jednog voice u drugi je znaci jos uvek ne dostupno..

casper 11.11.2019 19:53

Kao što rekoh više puta, nisam se uopće posvetio obradi samplova u YEMu jer ne koristim mnogo materijala. Drum uopće ne koristim, a imam svega par samplova koji su porijeklom još iz Tyros4.

Potaknut ovim dijalogom i zbog vlastite znatiželje napravio sam testiranje i situacija je ovakva. Mogu se kombinirati svi preset elementi izuzev S. Art, MV i Ensemble voices i Revo druma. Oni se mogu kombinirati s vlastitim Waw datotekama i tako se kreira Normal ili Drum Voices. Znači, sve su kombinacije otvorene samo preostaje sjesti i složiti ono što nam odgovara.
Da ne bi (opet) netko prigovorio da previše pričam, a ništa ne kažem, napravio sam dva video prikaza u vezi s tim.

Izrada Normal Voices - YEM

Izrada Drum Voices - YEM

casper 11.11.2019 20:29

2 Privitaka
Citat:

Originalno postovano od dmmacak (Post 309128)
Moze unutar jednog voice ali iz jednog voice u drugi je znaci jos uvek ne dostupno..
°

Djelomično je točno to što govoriš. Elements svakog preset Voices se može kombinirati s bilo kojim Voices. Ono što se ne može napraviti jest da se kompletni Elements iz tkz. CUSTOM vocies ne mogu prebacivati u ostale Voices. Nedostaje ova funkcija sa prve slike, a ona prikazuje elements za preset voices. Toga u Custom vocies nema nego se jedino mogu iz početka slagati User waw. (druga slika)

Nadam se da će Yamaha riješiti ovaj propust. Pitanje je samo da li ih je netko uputio prema tom nedostatku. Sumnjam da su ovo napravili zbog nekih ograničenja i mislim da se radi o previdu "obične" funkcije.

Tonči 06.04.2020 15:11

Pozdrav ekipa, imam jedno pitanje... Ako npr.želim zamijeniti moj tyros5 za drugi ili za genosa, dali mogu prebaciti sa yemom sve moje packove za koje je bio potreban instrument info. Dali postoje kakva ograničenja po tom pitanju. Inače zahvaljujemo svima, posebno Casperu na korisnim informacijama. Pohvatao sam sve u vezi YEM-a bez i jednog pitanja👍

Tomy 06.04.2020 15:48

Samo ti treba instument info od nove klavijature. Sve ostalo radiš isto kao i prije. Instal target(nova klavijatura), označiš pack koji želiš instalirati(zelena kvačica) i send to instrument.

Poslano sa mog NOA_N8 koristeći Tapatalk

Tonči 06.04.2020 16:36

Odlično, hvala

palas 15.01.2022 17:32

Kada popunimo jedan pack sa 128 semplova i zelimo dalje neki materijal da učitamo, sta se dešava? drums u pitanju..
Da li tada yem briše neke semplove i koje? Ili, se jednostavno ne moze učitati ništa dalje, već bi se pravio recimo novi pack ili brisao neki materijal u okviru packa da bi se napravilo mesta.

casper 15.01.2022 17:54

U jedan Pack stane 128 Normal Voices (MSB 063) i 128 Drum Voices (MSB 062). Oni se slažu po redu ili se smještaju u prvu prazninu ako je nešto u međuvremenu obrisano. Kada popuniš sva mjesta, nema više mjesta :-)
Ne znam što se događa jer nisam vidio Pack sa 128 različtiih kitova ali predpostavljam da se jednostavno više ne može dodati materijal. Možda izbaci error? Ako je netko imao iskustva, neka napiše.

palas 15.01.2022 18:07

Cekaj, 128 semplova za drums? Ako je 128 semplova onda to moze da stane u 4-5 kitova. Ako je 128 kitova, bez obzira na semplove onda je to drugo. Ja sam razumeo 128 mesta za semlove po packu.
Kako je da je, ubacio sam još jedan user drums u packu ali mi izletela poruka koju nisam procitao pazljivo a mislim da je bilo nesto vezano za 128 semplova po paku i da ce da obrise suvisne semplove. Nisam to pogledao lepo probacu ponovo sada da ucitam pa da slikam.

casper 15.01.2022 18:15

128 kitova, u svakom kitu po 78 elemenata (mislim da kod Genosa ide i više 128) i u svakom elementu 127 layera . Ako jedan sample shvaćamo kao jedan wav ...
Poslikaj što je izbacio, vjerojatno su elementi složeni u oktave koje nisu podržane.

palas 15.01.2022 18:26

1 Privitaka
https://www.yu-midi.org/forum/attach...1&d=1642267471

Sad mi tek nije jasno. Ajde da vidimo. Malo sam zaribao...nisam ubacivao nista ...više od godinu dana :)

Dakle toje poruka. On učita sve bez problema. Barem je sve u klavijaturi što meni treba....

casper 15.01.2022 18:37

1 Privitaka
Evo ga, ja sam poklikao 128 Normal Voices i na 129 izbaci poruku. Ista bi se situracija dogodila da u taj Pack dodam novih 128 Normal Drum.
Znači, u jednom Packu se može nalaziti 128 Voices i 128 Drum (kitova, baterija, kompleta ... bubnjeva).

Poruka koja se javila kod tebe znači nešto drugo. Drum koji pokušavaš ubaciti
ima 128 elemenata (128-Note), a to svojstvo imaju samo Genos i PSR A5000. Poruka se pokazala zato što pod Target Instrument ima unešen (vjerojatno) samo Tyros5.

palas 15.01.2022 18:41

Da, ali to mi je kopirani kit koji sam koristio godinama. Samo sam ga iskopirao i novo rename, ubacio par novih elemenata .wav i to je to....zašto tako nešto?

casper 15.01.2022 19:01

Da li si nadograđivao YEM? verzija 28.0 nije dobra ali od nje je podržan 128 Note.
Trebaš imati instaliranu 2.8.1 ili staru 2.7.0.
https://europe.yamaha.com/en/support...s/yem_win.html

palas 15.01.2022 19:03

2.8.1 sam instalirao zbog SA2. Bio mi je problem sa učitavanjem. Ali za taj problem znate. Sad taj problem vise nemam ili se javilo ovo :)

casper 15.01.2022 23:25

Mislim da je to samo obavijest koja tebi neće značiti ništa jer taj kit nema 128 nota.

palas 03.02.2022 13:52

Poštovanje Casper,
Preturao sam nešto po starim setovima koje imam u YEM-u i imam neke *ppf koji nemaju "žute kućice". Mislim da je to set sa genosa (ima tu nekih instrumenata sto bih iskoristio za Tyros 5) kako da pretvorim taj set u formatu za tyros 5 i ostvarim potpunu kontrolu u odabiru i editovanju semplova. Ja taj set *ppf mogu da ucitam u Tyrosa (bar sam ga učitavao davno) ali secam se, morao sam zbog tog packa da idem jedino na učitavanje preko usba, pešaka, i verovatno je bilo još nekih problema...davno je bilo. Da li to ima veze i moze se resiti sa ID od genosa? Tacnije kako da mi požute semplovi! :)

p.s....mozda je bio na ovu temu diskusije, nisam ispratio.

Tihotyros 03.02.2022 15:57

Nije Casper, al ako smijem da i ja probam :D
Neće ti ti požutit semplovi, neki su žuti, neki bijeli, zašto je tako to mislim da nismo otkrili, raspravljali smo o tome, mislim da su žuti oni neki stariji. Tako da tvoji neće požutit, a i ne moraju, nebitno je kakve su boje.
Ako me možeš učitat pack u Tyros 5 možda je zaključan, ali ako si ga već prije učitavao onda nebi trebalo bit problema. Ako je zaključan ID ti neće pomoći da ga otključaš, a s obzirom da kažeš da ne možeš editirati semplove zvuči mi kao da je zaključan.
Trebao bi precizirati o kakvom se packu radi.
Origialne Yamahine packove mozes skinuti besplatno s njihove stranice za Tyros 5 sve.

Poslano sa mog M2101K9AG koristeći Tapatalk

palas 03.02.2022 16:06

Moze pomoć, naravno! :)
Evo u medjuvremenu sam se bavio problemom da se podsetim o cemu se radi,
Dakle, semplovan instrument iz jednog packa sam prebacio u moj pack i učitao u klavijaturu. Radi, sve je ok. Ali sad kada hocu da ga editujem u Yemu on se nečuje. Svi ostali packovi i dalje rade u Yemu i čuju se instrumenti ako želim nesto da ih editujem. Ovaj ne! :)
Nije ništa zakljucano...

p.s....I tako sam došao do zakljucka da ukoliko nije zuta kućica tj. sempl....ne čuje se u Yemu prilikom editovanja. :)
Moguće da sam nešto propustio na nastavi....:)

Nije yamahin pack.....narodnjačka verzja. Pakovano od raznoraznih semplova koji su na "našem" trzistu.

casper 03.02.2022 17:10

1 Privitaka
Žuto markirana ikona označava da je mulitsample inicijalno izrađen od Preset zvukova.
"Bijela" ikona je prikazana kada se u zvuku nalaze vlastiti uzorci (waw, aiff).

Preset multisample (žuta ikona) se ne može editirati ako klavijatura nije spojena s YEMom i ako su svi elementi Preset. Ako su u takav multisample ubačeni i vlastiti uzorci, editacija je moguća. Tada se mogu čuti samo ubačeni uzorci i to preko zvučne kartice računala.

palas 03.02.2022 17:34

Ok, sta ja sad da radim sa ovom belom ikonom sto mi se nečuje u yemu?

casper 03.02.2022 17:48

Samplovi (aif, waw) koji su ugrađeni u taj zvuk se više ne nalaze u računalu ili se nalaze na nekoj drugoj lokaciji. Spoji klavijaturu s YEMom i tada bi ih trebao čuti iz klavijature. Predpostavljam samo. Ako taj multisample svira u klavijaturi, YEM će ga prepoznati i trebao bi ga čuti.

palas 03.02.2022 17:54

Izvorno, ja nemam wav.semplove koji su ugradjeni u taj zvuk. Imam samo tak zvuk koji sam ucitao u svoj pack i instalirao u klavijaturu. U klavijaturi taj zvuk radi normalno ali kada pokrenem yem i povezem klavijaturu sa yemom i otvorim edit u yemu sve je uobicajeno samo nema zvuka.

casper 03.02.2022 18:08

1 Privitaka
Mislim da nisi pravilno povezao klavijaturu su yemom. Zvuk bi se trebao čuti na klavijaturi kada ga obrađuješ u YEMu. Da li ovdje možeš dobiti Digital Worstation?

palas 03.02.2022 18:11

Da.
Ali meni svi ostali zvukovi rade, mislim svi ostali pakovi, zvukovi, multisempl....
Sve ostalo dok editujem u yemu se cuje.

casper 03.02.2022 18:49

Malo mi je to neobično.
Ajde izbaci taj zvuk kao ppf i pošalji mi ga.

palas 03.02.2022 18:50

Moze saljem za 10min.

casper 03.02.2022 20:37

Ubacio sam tvoj Buzuki u YEM i mogu ga čuti prilikom editacije. Nisam ga niti upisao u Expansion. Slušam ga preko zvučne kartice i omogućen je Edit. Nakon toga sam ga upisao u Expansion. On svira, čuje se kod Edita u YEMu ali i dalje preko zvučne kartice.

Pa da proširimo znanje vezano uz "bijele i žute ikone". Kada je ikona bijela, slušamo je preko zvučne kartice računala, kada je žuta, slušamo je s klavijature.
Neke zvukove koje sam radio davno na Tyros 4 i koji u sebi nemaju preset zvukove, ipak imaju žutu ikonu. Oni se editiraju i slušaju preko klavijature. Zašto imaju drugačija svojstva u odnosu na zvukove novijeg datuma, a isto su izrađeni bez preseta? Izgleda da je to zato jer su u UVN/UVD formatu koji se na drugačiji način upisuje u YEM. Eto, upravo sam probao dodati jedan takav i to je potvrdilo moju teoriju.

Nastavak sage slijedi, a mogući problem i razlika koja se događa kod @palasa (ne čuje zvuk u YEMU za buzuki) možda leži u tome što ja sve testiram u Genosu, a on ima Tyros5?

palas 03.02.2022 21:41

BRAVO!! ^:)^
Preko zvučne kartice....
Sve radi kako treba!!

casper 03.02.2022 21:49

Eto, i ja sam nešto naučio. Ne radim mnogo sa samplovima i nisam na TI s tim ikonicama, formatima, ubacivanjima ... sad je i meni malo jasnije kako to rula :D
Ajde, @Tyros2, javi se malo jer znam da ti znaš više oko ove tematike ;)

palas 03.02.2022 21:58

Nikad se ne bih setio da idem preko kartice...
Dodato:
Još jedno, nadam se lakše pitanje! :D

Sad gledam ovaj YEM ili sam ga davno otvarao ili ovde ima nekih izmena odnosno dodataka. Nekako mi sada lepše uređeniji.....

I ovo: Common-Portamento detail, ne sećam se da je bilo ranije?
Jel ovo znaci da je nesto dodato od opcija za podešavanje portamenta u tyrosu ili se ovo odnosi samo na genos....?

Trenutno vrijeme na Forumu 04:25

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org